Напрежение в БАН. Стотици учени са пред напускане

Стотици учени в БАН са пред напускане. Ако не се вземат мерки, то съвсем скоро заплатите на учените в БАН ще станат много близки, независимо от ранга на учените

Обратно в новината

Коментари - Напрежение в БАН. Стотици учени са пред напускане | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Страхотен казус: БАН си се искат, а Обществото не ги иска!

Незнам колко хора ще са на моето мнение, но смятам, че ако някой не е съгласни със заплащането си има няколко избора пред себе си. Да си намери, друга по- непрестижна, но по-платена работа. Да започне малък бизнес, препоръчвам онлайн, защото там възможностите са наограничени. Трето, да се преквалифицира, не мисля че човек трябва да спира да учи и да се развива, ако ще да е в съвсем друга област (независимо от годините). А докато има хора да работят за 500- 700 лв в дадена професия, то няма смисъл залатата да се вдига, чисти икономически. Хора, след толкова много години все още ли чакате един ден някой да ви повиши заплатата? Отговорете си честно на въпроса и ако отговорът е не, то не си губете времето и най- важното не си търсете оправдания.

Сега БАН има бюджет от 78 млн. лв. годишно, а от БАН излиза научна стока за 5 стотинки годишно! Къде е Киро на кирия и къде го има това по света, да хвърляш пари на вятъра?

Може ли някой да каже какъв е броя на ченгетата от ДС в БАН? Актуалният и без младите докторанти и асистенти!

Повече от 10 % и то главно от Шесто! И Държавата да дава допълнително пари за тази ченгеджийница! Пфу!

И какво от това, дори някои от тези агенти получават и признание с днешна дата, напр. ,,Голямата награда за цялостен принос в развитието на медицината, която ще бъде връчена по време на церемонията за Медицинските Оскари, ще отличи постиженията на академик д-р Богдан Петрунов,, - Николов, Диагностика...

В страната на мутрите е наложен жидоянкиния режим - сивото вещество да бъде умъртвено, да живеят простите мутри и крадци. Ликвидацията на българския интелектуален елит е задача заложена на 11 ноември 1989 г. Пионките на нейната реализация все още подскачат за 20 шекела надница под командата на мутрите.

Герджиков, като председател на НС, даде писмено становище за приватизацията на държавните язовири в Търновско ВЪВ ВРЕДА НА ДЪРЖАВАТА, за което получи скромните 180 000 (сто и осемдесет) хиляди евро. Тогава в знак на протест вицепремиерът и ресорен министър Костадин Паскалев си подаде оставката.

Преди преврата Герджиков пееше в църковния хор към централни гробища Орландовци и в края на месеца идваше да си получава полагащия му се хонорар което продължи и след това докато удари големия келепир

големи загубеняци, чичо, бива ли тъй, тцъ, тцъ

правят успелите, лузъри такива! ЕТО ГИ АФЕРИТЕ НА ПРЕЗИДЕНТСКОТО ЧИСТО ЛИЦЕ ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ КАТО СИНДИК НА АГРОБИЗНЕСБАНК! ДОКУМЕНТИ! ЗАПИС НА ЗАПОВЕД ЗА 138 600 000 ЛВ. В ПОЛЗА НА БЪДЕЩИЯ НАДГРАЖДАЩ ЕКССЛУЖЕБЕН ПРЕМИЕР

Вместо само да ИСКАТ ,тези ,,учени" от БАН да се понапънат малко и да започнат да ДАВАТ нещо и те-технологии,изобретения, рационализации и парите им ще се повишат.В казана ,ако само се гребе,а нищо не се налива,черпакът стига бързо дъното.

На кого да дадът ? Ако не се лъжа - под 1% от фирмите в България ползват такива услуги ...

А за лобитата в БАН - какво???

но свещената простота расте ли расте

И без това по цял ден само поръчкови коментари против ГЕРБ и България пишат :)

ГЕРБ са платените убиици на Родината. Ще ги държат на власт от ЕСАЩ докато си изпълнят Поръчката на 100% ! Засега е на 80-90% изпълнена в предсмъртна агония сме.

Чудесно ще бъде да напуснат БАН и да идат в развойните центрове на фирмите, които се занимават с високи технологии и ги предлагат реално на пазара. Там ще взимат по 5 бона и нагоре. Или чакайте... предпочитат да стоят в БАН за 530 лева - защо ли!?

Нямаш търпение да бъдат Изгонени и последните с ум останали в ГЕРБерастката кочина ?? Защо ли ?

.....мразим да мислим и да работим...=БАН?

Това, което лично мен ме изумева у балХар е .... полицаите искът пари - НО НЕ ПОКАЗВАТ РЕЗУЛТАТИ! учителите искът пари - но младежта е неграмотна, но учителите все пак искът пари! медиците искът пари, но никой не е излекуван - но все пак медиците нагло искът пари! Парлиаменто искъ пари - нищо не работи, но ИСКА НАЙ-НОО ПАРИ ОТ СИЧКИ ДРУГИ! Как я мислите бе ора, даже да ви дадът некфи пари за без раута, то тия пари един ден е свършът, а вие не сте заработили нищо - НО ИСКЪТЕ ПАРИ! НИЩО НЕ РАБОТИТЕ, НО ПАРИ ИСКЪТЕ! Е КЪДЕ ГО ДАВЪТ ТОВА! Държавата веке е бутната ....питам се, колко точно да сте слепи, че нема и държава, от която да искъте веке! Ми искъйте си! НЕМА КОЙ ДА ВИ ДАДЕ - ЩОТО НИЩО НЕ СТЕ ЗАРАБОТИЛЕ!

Сякаш си хванала борис йонсен за шлифера там. Виж си ЕнЕйчЕса ,вижте си смотаните училища с изключение на Грамар и частните ...гола вода сте ,ама се дуиш с тоя нов паспорт дето няма за нищо да става скоро. Аре С

разбиране от неграмотниците, те пресмятат нещата само в ядене, пиене, мадами и толкова, нито ги интересува държава, наука, медицина, изкуство - пари, далавери, но за жалост те командват парада на тази нещастна територия, като към тях се е присъединила и една групичка хитреци от БАН, които яко и безогледно смучат

Е как нема да има неразбиране в балХар обществеността като никой от тези 'учени' не публикува нищо свясно и не се знае даже чий го духат у БАН. Да направът публични акредитациите както е у чужбина, кой какво пише, над какво се труди, това срокове, теми, задачи, програма....публикации...бюджет...финансиране.... Да видиме за какво си зимат даже тея смешни заплатки, и това им е ного! Преди да стане прозрачна дейността им, и това им е ного! Да си публикуват отчетите, работата, да е достъпна за студентите им, за широката общественост... В мойто уни, преподавател не го държът на раута, ако не си публикува в университетската мрежа какво е работил през годината. Заради което студентите се оплакват, че преподавателя често не им обръща внимание....то не че е нещо добро, но човека се труди, и ако не достави определени резултати публично на ползу роду, и го изритват като непокрил бюджета и изискванията за академичен живот....и това в рамките на учебната академична година......а не като тия дебили, седът по 30 години на малка заплатка и клатът туматки ..... Айде да видиме какво са произвели, и тогава да приказваме за заплатки и туматки.

Аха, и за минусаджията с претенции, в Британцията учните сами си търсът и намират спонсори и проекти. Отиват на конкурс и ако се класират на изпит и на интервю тогава биват ангажирани по конкретен проект. Тека се финансират и проектите им, и унито. И учен, който носи пари на унито си, и репутация, бива носен на ръце и скоро пораства в академичните среди, въз основа на завършени и публикувани успешни проекти. Това на заплатка в британската академична система, са само чистачките, и то пак на часова ставка и на седмична разценка върху свършена раута. Хорариума към студентите си е нещо като доработване, да си плати за офиса и престижа, че е член на университетска колегия. Айде, чекаме да видим БАН на разчети, на отчети, на проекти завършени да са заплатени, и ако публикуват нещо с рецензии и отзиви от света, там некаде да им се прегледа стажа и работата, и да се види има ли за какво да им се плаща изобщо. Какви хиляди учени, на каква база тия хиляди бройки, като съм чула само за 1-2 у чужбината, един от които получи международен отзвук с откритието на най-стария в света фосил от човекоподобно на Балканите.

Дрънкаша още глупости . Университетите с изключения на Някои в Ръсел груп са гола вода . Ти в кой си в саут банк ли ?

Че заплатите са ниски е вярно, но дали тези 78 м. лв. имат някъв ефект? Каво правят в БАН, на кого е нужна дейноста им, каква е възврашаемоста на тези пари? Сещам се само за синоптиците,които дават прогноза за времето.

Ти се сещаш само за това. Аз се сещам и за измерванията на урана във водата. За тежките метали в бутилираната минерална вода. В определянето на сеизмичната опасност у нас при земетресенията в съседните държави. Някой друг ще се сети за друго. Важното е, че държавата би трябвало да използва БАН да ѝ препоръчва политики, вместо разните ИПИ, БХК и пр. финансирани (и съветвани) отвън организации. Това смешно финансиране на БАН всъщност показа доколко нашата държава е българска.

уранът във водата не се мери в бан....я си траj като не знаеш и стига плаши гарги с уран....те ако чакат на бан...

Пълни глупости казваш, Az! Нищо от това не е вярно. Защо повече от 30 години БАН не каза нищо за урана? Смешна научна продукция на паразити!

500 лева е подигравка. На продавачка плащат повече. Още сме в комунизма когато чистачката взема колкото професор. То и затова сме на тоя хал де.

Ще напуснат друг път. Ако ставаха за нещо отдавна да бяха се спасили. Усетиха ,че Бойко е мек и се страхува от протести и те барабар петко с мъжете.Всички вън ,терена да се разчисти ,чудесно място за нов комплекс на Артекс например.

Брокерчетата на недвижимости и те отношение към БАН и науката показват! Как вървят цените на апартаментите в Софето, брачед!? Има ли далаверка? Тук в прованса е зле, гладуваме!

Г-н Ревалски, разгледайте коментарите по-долу и си направете извода за любовта на данокоплатците! Не можете да искате повече! Направете съкращения и премахнете безумните пенсии на т. нар. академици от 2 000 лева ПОЖИЗНЕНО! Ето ви търсените 5 милиона!

Данък обществено мнение не плащам! На кой му пука 5 анонимни простака под различни имена, какво им е мнението за най- голямата научна институция в България. Не те решават какво да се случва в БАН.

Ще плащаш, ще плащаш! След като зависиш от тези простаци! Най-голямата научна институция, ама друг път!

Ревалски, да ти имах самочувствието! Като си толкова велик, защо ревеш пред обществото за пари? Не данъкоплатците реват пред БАН! Оглавяваш един кошер от паразити, не усещаш ли?

1. атестация на учените и тези, които не отговарят на международните стандарти за научни приноси - вън! 2. контрол на трафикът на ''учени'' на запад, ако не искат полиция отдел борба с трафик на проституция.

дъртофелниците са захапали кокала в бан и са се отдали на бавно но сигурно разлагане.... желание от млад човек за там забравете

На държавата учени,при толкова еднокнижници. Айде,нЕма нужда.

ако са истински учени и творят несто - то ваобсте няма да им пука дали вземат пари от бан! ама едва ли са измислили несто ефективно и с реално приложение - по скоро заститават научни степени като преписват несто си от някаде и ги препитват формално! тези които могат да работят изван бан - сигурно го правят! колко ли има там с научни степени само заради заплатата - като военните едно време - определени години стаж и повишение в чин и по-пална шапка с пари! маи беше прав дянков за феодалните старчета!

Верно ли подобен ултранеграмотно написан коментар под статия за БАН е с положителен баланс?!

БАН трябва да се разформира в този му вид и да се създаде нова по-гъвкава, по-модерна структура. Сега каквато и сума да бъде отпусната - ще потъне някъде си, младите учени ще са все толкова гладни, а научните "открития" ще са все на ниво 0.

Да напускат. От какво ги е страх толкова? Пробват нещо друго.

толкос учени че зимат 540лв... някаква полза от тях??? единствено изкарват по някой очилат плешивец да се изкаже с авторитет на телевизора "няма уран във водата", "няма утрови във храната внесена от чужбина" и т.н.... кукли на конци...

Академиците да се откажат от месечните си бонуси в размер на една депутатска заплата и ще има достатъчно средства за истински работещите. Странно е, че политиците си затварят очите за тези месечни бонуси на академиците от БАН!

И защо да се отказвам? За да стана академик , значи съм най-добрия! Много са желаещите за този пост, но малко покриваме критериите за да го заемем! Иска се почти цял живот резултатна работа! Ти защо не станеш академик, пък после се откажи от заплата в полза на по-слабите!

за да станеш академик си най-добрия ама за властта. Академикът винаги се е борил и ще се бори само за СЕБЕ СИ! Като му дадат власт ще мисли пак само за себе си, но ще си остане СЛУГА! Академик трябва да е "почетно" звание, без НИКАКВИ финансови облаги! В сегашния си вид, със сегашните си правомощия и привилегии академиците са вредни за науката!

Уважаеми другарю академик, първо покриваш измислени критерии, второ като си велик учен - къде са ти разработките, от които да печелиш - защо ти - великия учен, трябва да те спонсорира държавния бюджет, а останалите учени да си търсят спонсори от бизнеса. Ти като велик учен си намери също спонсори, защо да товариш бюджета. И на последно място - повечето академици сте бивши (а някои и настоящи) сътрудници на държавна сигурност - и затова сте с тези титли! Със сигурност ти другарю академик си смачкал доста колеги за да заемеш този пост. Иначе аз съм още млад учен, но си имам вече собствена тематика на работа и ако такива като тебе не ме мачкат може и да имам резултатна работа, но титлата академик е отживелица за мен. Когато се пенсинирам няма да искам да ми дават депутатски бонуси със сигурност!

Хей, другарю академик! По-комунистическо изказване нито съм чувал, нито съм чел! Като си толкова горд, защо не излезеш с името си, а пишеш като анонимник!

е БГ -кочината! Гонете ги, те и сами си бягат но вие ги и гонете! Така след време толкова ще затъпеете, че като ви шиба политическата шайка ще мислите, че ви правят лечебна гимнастика! И ще си живеете щастливо наонодени!

Абе явно мнооого отдавна сме затъпели щом досега не изгонили с ритници тия търтеи от БАН, които неясно защо някой ахмаци възприемат за учени?! Тези са доказани паразити, угояващи се с години на гърба на народа. Ама верно сме много тъпи щом ги държим още! Такава хранилка няма да намерят никъде, хем нищо да не правиш, хем да вземаш по една торба пари ежемесечно!

Имаш такива учени каквито заслужаваш, бе тюфлек! И политици, и армия, и лекари и всичко! Обречен си на мизерия по рождение! Не гледай другите държави, не си равен на тях! От низша робска нация си ! Кого и от къде ще гониш, като си на долния край на еволюцията! Смешник!

Върви в си кибуца, там провеждай в "обетованата земя" агитация! Тук е, ЗЕМНИЯТ РАЙ!

Добре , че ме подсети и за това! То и химна ви по мелодия на еврейска песен!

"Освен това у обществото има дълбоко неразбиране какво правят нашите учени, допълни той." В обществото по принцип има дълбока непоносимост към развитие на наука, култура, спорт и т.н.

Това шефче, дето се изказва, естествено спестява информация, за да изкара нещата както му е угодно. Четем публикуван бюджет на БАН за 2017, приблизително сходен с вече отчетения за 2016: - Приходи от собственост - 40 млн. - Приходи от дарения - още 10 млн., главно от чужбина - Трансфер от държавния бюджет - 78 млн. - Разходи за издръжка - 31 млн. - Закупуване на ДМА - 10 млн. - Ремонт на ДМА - 4 млн. - Членски внос - 4 млн. - Разходи за заплати, възнаграждения, осигуровки - около 94 млн. За 6700 служители - средно 14000 лв./година бруто (а не както е написано 8600 на година, което не включва допълнителни възнаграждения) или 1200 лв./месец. Ако стотици учени, както е написано, вземат 500-600 лв. бруто, то има хиляди, които вземат поне двойно на това. Или пък ако има хиляди, които вземат по 5-600 лв. , има стотина, които вземат по 10000. Колко е реалното им работно време? Защо не споменаваме, че идват десетки милиона на година по проекти, които отиват отново за възнаграждения? Очевидно е, че от горните разходи, най-големият разход е за заплати. Очевидно е също, че чичото може да е академик, но не и мениджър. 6700 души в близо 60 института, лаборатории и центрове. Колко от тях са учени и колко администрация и обслужващ персонал? Колко от тия 60 звена имат припокриващ се се обхват? И т. н., и т. н.

Не виждам приходи от научна дейност! Само разходи, разходи, разходи!

приходите брачед при брането на "джилезо" ги търси! Там няма никакви разходи и са само приходи!

Бедний ми Иречек! Имал ли си представа, че в любимото ти научно дружество ще се намърдат последователите, и роднините на последователите, и роднините на роднините последователите на Т. Павлов?

Правилно е да се напише: Стотици "учени" в БАН са пред напускане. Прав им път, кадърен и образован човек няма да работи за 500-600 лева, явно са просто мързели или некадърни аутсайдери...И тия дърти "академици"на 70 и повече години, които не знаят как се пуска компютър, защо не са пенсионери...пак става дума за кокъла....

оценки, без да се знае колко е трудна реализацията на международно ниво дори и на качествени учени.

е, тоя път непозна - много добре знам за това...знам и как "учените" от БАН прецкват колеги-изследователи от университетите (където не само вършат научна дейност, но и преподават...) и как "прогресират", като просто повтарят чужди изследвания и резултати...

Ами трудна ще е, особено за търтеи, полуграмотни паразити, които са намерили на баницата мекото и имат наглостта да изнудват държавата!

очевидно реализацията на некачествените учени е по-лесна...

критерии за работата на учените, по които повечето от Институтите на БАН са на добро международно ниво, ако пък по коефицент научни постижения/инвестирани средства са направо световни рекордьори.

Не е важно "нивото", а резултатите! Ако се сравняваме с науката в САЩ трябва да имаме 11 Нобелови лауреата! А имаме 0, нула! За ква наука можем да говорим! Поне един Нобел да имахме, ама йок!

Нивото се определя от резултатите. Прочети какви са международните критерии за резултатите на един учен и на един институт.

Кво е тва БАН, кво е дала на България, къде има БАНове в света! Направо да я ликвидират, "учените да ходят да копат" в селското стопанство, а да не пропиляват парите на българите!

Въобще, как някой може да иска да стане ''учен'' за 530 лв. заплата, чистачките получават повече. Това за мен поставя въпроса какви са тези хора, работещи в БАН? Нормален човек ще отида на всяко друго място, но не и там ...

Ми може, нищо не работиш, получаваш 530 лева, и в леглото или в кафенето трупаш години за пенсия!

абе това е проблема. че отиват. като е учил 20-25 години за това, защитавал е дисертации , ходил е на специализации и не му се кара такси след всичко това. аз бих се изходил в устата на такива като тебе и не бих отишъл , но хора различни.

А бе, така е, ама американската поговорка гласи, "Като си толкова умен, що си толкова беден"?

докато има псевдо учени и в държавиата има напускане .............

Щели да напускат?! Ами откога чакаме! Да се махат, няма да ни е мъчно за тях! А дали ще ги вземат някъде другаде да хи хрантутят за чените им очи си е тяхна работа, да му мислят!

На науката в България и трябва голяма реформа. Първо за ВУЗ където има доценти с по 3 мижави публикации за 5 години и с отлична оценка и висока заплата. Където професори след получаване на титлата не правят нищо. Нека се въведе западната система, където всяка година трябва да имаш по две публикации. Ако не вън. И не трябва учените от БАН да се стремят към ВУЗ, а да е както по света - големите пари се получават от проекти. И не трябва да има пожизнени пенсии, коли и т.н. Нека да се почне и с отнемане на титли, защото признанието изисква и работа и реализация. Не може хора във ВУЗ да завършват като гл.асистент. Не може учен(преподавател) да се стреми да става началник(декан и т.н.) за да си вдигне заплатата. На запад хората бягат от администрацията към науката, у нас е обратно.

Да, а колко ще платиш за това? Или мислиш ,че глупостите дето предлагаш са безплатни, а?

Прав си, на науката в България и трябва голяма реформа! Като начало, трябва да се ликвидира БАН, там няма никаква наука!

тогава на обществото с какво се занимават ,целите и резултатите ,И ДА БЪДАТ ПО-ВИДИМИ В ПРИЛОЖЕНИЯТА НА ПОСТИЖЕНИЯТА НА НАУКАТА В ЖИВОТА -ЗЕМЕДЕЛИЕ,ИНДУСТРИЯ,СТРОИТЕЛСТВО,ВиК,ОБРАЗОВАНИЕ,ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ,ПРАВО И СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ...ОТ СВЕТА - Хората сега живеят с 20г по-дълго,отколкото преди 50г, и от тези 20г,поне още 10 г са трудоспособни. Благодарение на прилагането на постиженията на науката и техниката във всички области на живота напр няколко аграрни революции,революция за ВЕР и дигитализация в производството с чисти технологии, информационна революция ...

Лелелее, мноого си умен! Браво, продължавай да философстваш!

тази година ниви,засети със слънчогледи ,показаха лошо развитие на прекалено гъсто засетите растения,които не израснаха високи и с едри пити слънчогледови семена,а с дребни пити,които изгоряха -почерняха прреди събиране реколтата слънчоглед ,суровина за растително масло-олио,важна съставка за храненето на човек...БАН какво са направили с разработките за РЕДОСЕЯЛКИ ,които разпръскват семената за посев на определени оптимални разстояния ,и защо ,ако има регулиране ,не е било приложено спрямо тези ниви..? Образованието и науката играят ли роля ,или тук става дума за нещо друго ? Компетентно ли са извършени земеделските процедури -от самите грижи по посевите,до получчаването евро- и бг-субсидии с оглед предварително плащане за сигурност в произвводството на храни на ниски достъпни цени?....НАЕМАТ ЛИ КВАЛИФИЦИРАНИ В ЗЕМЕДЕЛИЕТО ,КОИТО СВОЕВРЕМЕННО ДА РЕШАВАТ ПРОБЛЕМИТЕ ПО ПРОЕКТИТЕ ?

Както гледам, това ще да е дълго разяснение! Кой ще им пише статиите докато ти разясняват на тебе за птичките и пчеличките, а!?

То и статите са им са "птичките и пчеличкте"! Те друго не могат да измислят освен да повтарят азбучни истини, отдавна написани по букварите!

Този зачервен паразит преглъща доста голяма част от истината! Освен тези 78 милиона директно от бюджета тези измекяри получават още 145 милиона от министерството на образованието. Това са пари за измислени от тях самите проекти. Та общата сума е 223 милиона, които потъват в гушите на тези синекурни учени! На зачервеният екземпляр заплатата му със сигурност надхвърля 6-7 бона! В тази мухлясала хранилка БАН се угояват стотици професори, академици, всеки от които има по една рота секретарки, шофьори, асистенти и какъв ли не друг обслужващ персонал!

БАН е една посткомунистическа бутафорна институция в която голяма част от така наречените научни работници играят ролята на такива и представа си нямат от наука. Ефективността на тази институция е почти 0. Колко пари са инвестирани в БАН? За тези пари: Каква е възвращаемостта? Колко статии имат публикувани в реномирани световни журнали? Колко иновации има създадени за тези пари? Колко продукти има създадени за тези пари? Ако направите тази аритметика, ще видите че имаме най скъпата научна система в света. Колко да платим на хора които не създават нищо? За нищо получават 520лв и то е твърде много. БАН трябва да бъде затворен и изграден отново на нови принципи защото в момента той съществува да обслужва статуса и суетата на застарели комунистически феодалчета или техните протежета.

Аааааааааааа не е за нищо. Основното не е заплатата, а часпромите, които въртят.

1) Преди да пишеш глупости виж в гугл-а какви са наукометрични показатели на БАН в сравнение с други научни организации и университети на България. За твое сведение БАН води на всички университети в това число и на СУ. При това доста. Защо при нас е нормално да се финансират велики учебни заведения, като Пернишки университет и сие, а БАН - не? 2) Нормално ли е цигани-чистачи да взимат колкото учен от БАН?

1. Не сравняван БАН с Българските ВУЗ-ове. БАН и Университетите имат различни функции и цели и съответно финансирането е за различни неща. Освен това състоянието на нашите вузове е трагично, така че едва ли те са отправна точка за сравнение. 2. Метриката за оценка на една академична институция е една и също по целия свят: Колко иновации и изобретения са разработени с кутировка в глобалния пазар. Почти съм сигурен че за БАН е 0. Като разделиш 0 / х милиона ще получиш ефективноста 3. Циганите метачи полагат труд, постигат резултат който има дадена цена. Какъв е резултат от БАН? 4. Нека великите умове на БАН да направят по една фирма, да създадат продукт за пазара и да разберат колко разбират от това за което говорят. Това е най реалната.

Нормално е, циганите чистят насраното от учените! Резултатите от дейноста на циганите са видни, а от научната дейност не, само от биологичната на учените!

Хем искате да ви управлява тиква, хем искате да има БАН...

БАН не ни трябва и никога не сме имали нужда от ясла за хитри магарета!

България винаги е раждала учени, и това е доказано през годините. Но, сериозна наука се прави с пари. И ако на някой това което правят в БАН не му е ясно, по добре да си мълчи.Няма да изброявам постиженията на нашите учени, може да ги отщриете и сами, само ще започна с Джон Атанасов и ..........! Хората наистина су трудят и правят наука призната в цял свят, която за съжаление не се котира на необходимото ниво у нас. За това и много учени работят за или в чужди държави. А за неприлично и неоснователно огромните заплати на разни Академици и Член коренспонденти, това вече е наглост. Не може един изкуфял Академик, който не знае вече на кой свят се намира, пожизнено да му се полага кабинет и огромна пенсия. За какво!! А тези хора не са малко. Тези пари биха могли да се разпределят между младите и способни учени, да бъдат насърчавани. За финал но тези които плюят по БАН, ще кажа че също толкова неоснователно, от нашите данъци, пълнят гушите на разни футболисти, които не могат да си напишат името без правописна грешка.Защо не плюете по тях, какъв е техният принос към обществото. Нулев.

съм съгласна с ващето мнение,с изключение на частта за "изкуфяваването" ...Би трябвало да знаете,че основното средство срещу оглупяването или старческа деменеция е именно умствена работа по правилата ,а не с цел измами и лъжи. Статистиката показва това. Хората сега живеят с 20г по-дълго,отколкото преди 50г, и от тези 20г,поне още 10 г са трудоспособни. Благодарение на прилагането на постиженията на науката и техниката във всички области на живота напр няколко аграрни революции,революция за ВЕР и дигитализация в производството с чисти технологии, информационна революция ...

Съгласен сам с Вас, по отношение д умствената дейност и средната продължителност на живот и съответно активност. Нищо против нямам "умствената гимнастика". Но, съгласете че на 90 години, дай боже да доживеем всички, е доста оптимистично да се смята че човек може да бъде умствено активен, макал че има изклъчени. Не разбирам само за пожизнената субсидия на Академици и Член коренспонденти. Познавам и други пенсионири с принос кам обществото, но не получават пенсия като заплатата на министър председател!!?

Какви учени е раждала България бе? Ти си жестоко зомбиран ахмак! Та дори Джон Атанасов не е роден в България, та го даваш за пример! Да не говорим че, Джон не бил учен, а инженер- техник на когото е хрумнала гениалната идея за статичната памет. Собствено той не е откривател на компютъра. Навсякъде по света се счита, че основите на компютърната техника са положени от фон Нойман, бащата на кибернетиката. Твърдението, че компютъра е "открит" от някого е доказателство за неграмотността на този, който твърди такива дивотии! Компютърът е констелация от най- различни технологии, научни методи и знания, натрупвани десетилетия и довели в един продължителен период от време до изграждане на изчислителна машина.

е с произход -баща БЪЛГАРИН -Иван Атанасов,чийто баща е убит от османец ,по време на Априлското въстание 1876г срещу Османската империя ,когато данъци /40% /внасяли само окупираните от османците . Иван Атанасов емигрирал в САЩ ,където по-късно е роден самият ДЖОН АТАНАСОВ ,считан за ОТКРИВАТЕЛ НА ПЪРВИЯ електронен ДИГИТАЛЕН КОМПЮТЪР през 1930-те години..-wikipedia

Джон Атанасов няма нищо общо с БАН, той едва ли е чувал за него. Джон Атанасов е продукт на Американската университетска система. Примера с него не е уместен и не доказва какви гении създава БАН. Както казах, виж колко статии са публикували в реномирани журнали и ще разбереш колко наука правят.

е подходящ относно какви учени ражда България ,защото и СЕГА IT/КОМПЮТЪРНИ СПЕЦИАЛИСТИ у нас са показали 250% ръст за последните 5 години ,и компютърни програмни продукти формират голям дял от БВП и износа на РБ...Джон Атанасов е роден в САЩ,но по произход е от баща българин,майка от френски и ирландски произход. И пак САЩ направиха голяма инвестиция в България по IT, именно заради тези човешки ресурси -нашите ученици ,които редовно,традиционно се класират със златни медали по световни конкурси по електроника и математика,учените и учителите,които ги подготвят ...

Разкарайте "професорите" и "академиците" и оставете "редовиците".

В България от край време няма никакво уважение към учените. Българина не разбира и никога не е разбирал какво правят тези странни птици. А най-лошото е че не иска и да разбира. От своя страна БАН е структуриран по съветски модел. Тази организация е далеч от университети и всички останали които имат нужда от нейната продукция. По този начин каквото и да произведе отива в нищото. Обаче без "наука" няма развитие а това означава изчезване. Другото което трябва да знаем че наука се прави с векове. Тоест за да стигне до някакъв резултат от който да имаме практическа полза минава много време и много учени се изреждат да надграждат. Освен това е много възможно да достигнат до извод от сорта ..."няма да стане" или "няма полза". В науката просто се инвестира по принцип много без предварително да се знае какво като пари ще се върне камо ли да има печалба. Но печалба винаги има. Тя е във формата на знание. Дори резултати като "няма да стане" или "това не е така" или "направихме грешка" са също знание. Въпреки всичко ние имаме сравнително добри знания и традиции да правим наука. Не можем да се откажем от нея за това трябва да се помисли как да се прави. В сегашния вид явно не става. Не е задължително да повтаряме модели от водещите в света но все пак е вариант. При всички положения обаче трябва да се погрижим на учения да не му липсва материалното. Те и без друго са такива типове че може би са единствените които могат да кажат ... "Тия пари ми стигат". Но все пак нека не се подиграваме с живота им.

Точно така, ВЪН и старчетата... На тоя оскотял, изтрещял, опростачен, неграмотен народ не му трябва нито наука, нито култура, нито образование нито медицина. Наблегнете на биг-брадър по ТВ, да има какво да кърка,плюска и да дриска.Не е нуждо да е качествено, важно е да го има.Това са му житейските ценности и цели.Повече не трябва !

трябва да цени и уважава образованието и науката,основана на доказателствата през вековете и сега,с оглед поддържане на живот в общество и мир...борба с престъпността и невежеството,които могат да стъпчат не само цивилизацията,но и околната среда,природата с нежелани ефекти от човешка дейност напр природни бедствия подхранвани от климатичните промени ,подсилвани от въглеродните емисии от горенето на изкопаеми горива напр въглища и газ в примитивна индустрия,петрол в ДВГ/ четохте ли,че Париж има за цел да спре движението на мпс на петрол към 2030г ?/. Мисля,че българите имат характерната славянска култура ,която цени образованието като ключ към по-добър стандарт на живот,но също като многото други европейци страдат от неадекватна реализация и развитие,засегнали още по-тежко младите европейци,които са заключени в позиции изискващи по-ниски квалификации ,и НЕОСИГУРЯВАЩИ ПРОДЪЛЖАВАЩО ОБРАЗОВАНИЕ И КВАЛИФИКАЦИИ. В много държави отчитат,че малцинствата,които са в Европа са получили повече възможности и помощи ,за продължаване във ВУЗ ,и след това,но има и други проблеми с мюсюлмански училища относно програмите им,които понякога изключват задължителни предмети,както и относно междинни и крайни цели...Израстването по стълбицата в живота е силно забавено ,в контекст на много корупция,престъпност,терор световно,финансови кризи от невърнати обществени и лични заеми,липса на възвращаемост и от социалните помощи за експлозивно размножаващите се с много деца,които искат всичко от другите безкрайно и не се интегрират с равни задължения в обществото напр равни данъци за държавния бюджет,равни квалификации,знания и умения за равни работни позиции/малцинствата често упражняват натиск за намалени регулации,намалени изисквания към тях,и репресивно искат да са стимулирани те за сметка на останалите мизерствуващи повече/

запетайки няма, изречения по сто реда, абзаци няма...иди, че го чети и му вярвай-кОлтура ми, Янкоффф...