ЦИК: Машинното гласуване крие рискове

Централната избирателна комисия предупреждава депутатите за рискове от въвеждането на машинно гласуване.

Обратно в новината

Коментари - ЦИК: Машинното гласуване крие рискове | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Абе не знам доколко ни смятат за канарчета, но според мен, колкото повече електроника има, толкова по-лесно е за манипулиране. Затова дори при наличност на електронно гласуване, аз пак предпочитам хартиената бюлетина и 10 човека от различни партии да броят там.

А какво те кара да мислиш, че партиите се контролират една друга при броенето на бюлетините, а не си ги разпределят помежду си както им е изгодно?

В тази тъжна държавица НИКОЕ гласуване не крие рискове, защото нали знаете, че който плаща той поръчва музиката. Дали ще се плаща на хората да гласуват за определена партия или ще се плаща на някой "вътрешен" да бръкне във файла и да пооправи резултатите няма абсолютно никакво значение.

От години има електронно банкиране по целия свят, а сега някаква лелка се обяснява, че това не е сигурен начин. Ако беше истина, банките да са фалирали преди десетки години.

Dimi

Тук има една малка разлика - електронното банкиране НЕ Е АНОНИМНО, а при гласуването рябва да се осигури анонимност на вота... това е сложното... не случайно се броят на на пръстите на едната ръка държавите въвели електронно дистанционно гласуване... да не говорим, че при доста от тях това е по-скоро изключение при определени обстоятелства. Виж машинното гласуване е друга работа, ама то не е удобно за тези, които ще нагласят после резултата...

При ползване на машини ЦИК са излишни и затова квичат.

При ползване на машини ЦИК са излишни и затова квичат.

Щом Шорош иска гласуване с машини - ще има, бе.

То и яденето крие рискове,че износва стомаха, ама никой не се отказва от него.....

Тия некадърници от ЦИК не искат машинно и електронно гласуване, защото няма да могат да натъкмяват резултатите, както им се иска или диктува.

Чак сега ли правите проучване?.................... БРАВО ГЕНИИ СТЕ, СУПЕР РАБОТИТЕ

Който иска- РАБОТИ, който не иска- намира ПРИЧИНИ. За българина да взема пари БЕЗ ДА РАБОТИ е най-сладката ДАЛАВЕРА. Ген, не може да се избяга от него.

досега печелеше този който брои гласовете, сега ще е този с по-добрите хакери...и циганите ще играят по-малка роля.

Най големите опасения са че неграмотните от маалата ще си получат парите и кебапчетата, но няма да могат да се оправят с машината.

Най-големите опасения ТРЯБВА да са, че неграмотните от маалата, туристите с автобусите и нашите "сънародници" от южната съседка нито ще получат пари, нито ще гласуват. За сметка на това гласовете им ще се слеят с нашите по волята на този, който си наеме по-добри хакери. Обаче всичко ще става тихомълком и без много шум ...

За какво са ти хакери ??? Ти за да си включиш лампата в къщи електротехник ли търсиш?

Ще се надхакваме на изборите. Току-виж изберем Путин

Развитите държаве не смеят да наложат Електронно гласуване, поради риск от външнаа намеса. Миналата година и Холандия се отказа. Този с по-добрите хакири винаги ще печели.

Както видяхме с референдума самото ЦИК е голям риск за България. Могат да променят вота както си искат

крие разбира се . няма да може да се лъже и да се купуват гласове а и на момента ще се вижда. че гласуват роми без адресна регистрация

какво означава електронно гласуване: линк: watch?v=6YldIdkjrqM Дата на премиерата: 2 ноември 2006 г. Режисьори: Саймън Ардиззоун, Ръсел Микалс Композитор/и: Уейн Крамър, Tuomas Kantelinen Номинации: Награда Еми за новини и документалистика за изключителна разследваща журналистика - дълга форма Продуценти: Саймън Ардиззоун, Ръсел Микалс, Робърт Карило Коен

Да намери американския документален филм-Hacking Democracy (Филм от 2006 г.) и сам ще разбере какво значи машиино гласуване в америка и как една обикновенна американка разобличи машинното гласуване със ДОКАЗАТЕЛСТВА!!! Ще бъдете шокирани.

линк към док.филм watch?v=6YldIdkjrqM

Не е там въпроса - просто трябва да се забрани да гласуват хора без средно образование -поне

pompai

Като не знаете ,допитайте се до нароа .

pompai

Да ,маниполирате ги.

"Полираният" кавалер да си направи справка с правописния речник за думата "манипУлация"! Аман от неграмотници.....

Според мен има голям риск на някой да му падне пердето и да влезе в ЦИК с мачете и да сече който набара.

Навсякъде по света се ползват машини и комоютри, само в България тяхното използване крие...рискове!!! Тъпотия от всякъде! Ясно защо, защото едни хора няма да може вече да получават едни милиони при всяко гласуване!

Ползването на машини и компютри е хубаво нещо, но не и когато е необходимо хем да докажеш самоличността си, хем да запазиш анонимност. И на мен ми се иска всичко да се случва по-бързо, по-лесно, по-просто ... но тъй като съм програмист виждам и непреодолимите недостатъци на машинното и електронното гласуване. Колкото и невероятно да звучи, тъмната стаичка превъзхожда с много компютрите и машините.

се гласува машинно, НО НЕ Е за корумпирана и продажна страна като нашата. Е не съм петришката врачка, но ми позволете да предположа резилтата: Гласували във Филиповци (Максуда, Столипиново и т.н.) - 100 (сто) процента. Невалидни - 0%, ДПС - 60%, БСП 30%, ГЕРБ - 10%. Това е.

Не мога да разбера защо се напъват толкова за това машинно гласуване? Да дадат едни пари за едни машини, за които отдавна е известно от американския опит, че са неблагонадежни. Защо не въведат гласуване с писмо, както е в Германия например? Смесената й избирателна система може да я натресват на българите, но не и писмо-бюлетините! Всъщност зная защо, защото с писма биха могли много българи в чужбина да се активират, което е нежелателно, а избирателната система тип "мъж с женски елементи" е идеална и желателна!

Те пък едни българи. Анадолски башибозук.

Изцяло електронно гласуване има само в 3 държави в света: Бразилия, Индия и Венецуела. Частично в Щатите, Франция, Mексико. В Германия, Холандия, Англия и Италия е въведена пробно и изоставена, като в Германия е забранена със закон. Не е лесно да се досетим защо - възможмостите за манипулиране са безгранични.

крие, щот кат са разбъркат говната.....

Fuck you ЦИК

Най-сигурното гласуване е едновременно да се гласува с бюлетина и с машина. След изборите се сравняват резултатите и при голяма разлика се обявяват изборите за невалидни.

При електронно гласуване има висок риск от манипулации, освен това по ай пито ще знаят как си гласувал. А ако ще се знае кой как гласува по-добре е машинното гласуване с паспорт. Така след изборите всеки ще може да провери в базата данни как му е бил зачетен гласа. Машината би трябвало да дава бележка как си гласувал и при манипулация, ще може човек да докаже манипулацията с бележката за гласуване.

Se taia

Май не правиш разлика между електронно и машинно гласуване. Е простено ти е. Като за теб - машинно гласуване е когато не се ползва хартиен носител и отиваш до машина за да кликнеш за кой искаш да гласуваш. По този начин няма как да докажеш на някой извън стаичката за кого точно си гласувал ;) Та затова са и напъните да се спре с всички възможни средства.

Май ти не си наясно.

А най-големият риск е държавата ни да се "управлява" от шайката на малограмотния мутрафон Тиквата, от шуро-баджанаците, роднините и приятелите на калинко-дебилите!

Щом има интернет банкиране, защо да няма и интернет гласуване.

Дочко, зад интернет банкирането стои ЕЛЕКТРОННИЯ ПОДПИС и то не е анонимно, а гласуването трябва да е анонимно - това са две несъвместими неща и не се опитвайте да заблуждавате невежите!!!

какво означава "тайна на вота" когато половината бюлетини се отварят и се вижда кой как гласува? Аз лично не се притеснявам да кажа за кого съм гласувал. Но ако ти си мислиш, че гласуването е анонимно, много се лъжеш. Не забравяй списъците на купувачите на гласове.

Единственото нещо, което е нужно е, да бъде маркирано, че дадения човек е гласувал, а не за кой. Електронното гласуване разбира се е за хора с електронен подпис. Да не мислите, че ще се гласува по IP адрес :D

не е важна формата, а съдържанието. Изобщо кой ще им излезе на тия маскари от Брюксел да им гласува, това е интересно!

А ЦИК, да се чували за Blockchain?

Я! Ама то от написаното ЦИК излезе чист СИК... =================== Ние ще представим анализа на рисковете в тези случаи, за да може законодателят да прецени =================== Ама, хайде ма, Ивилинке! Докога ще говорите в бъдеще, неопределено време? Кодекса за машинното гласуване го приеха преди години. А вие още говорите на "ще". Или и теб те гони "вътрешната убеденост", като някои други "органи"? Сама не знаеш, защо. Но си убедена, твърдо и вътрешно че... И после пак: #Кой ми ср. в гащите#?

Щом машинното гласуване крие рискове въведете гласуване по пощата.

Така ГЕРБ най- лесно ще манипулират изборите. Няма досадни протоколи,няма подправяне на бюлетини. Просто,добри хакери. Иначе,не биха настоявали за машинно гласуване.

При машинно гласуване самите машини не са включени в мрежа и хакери не могат да се намесят. Гласуваш, излиза ти талончето и готово, но тогава не може да действа машината на Цецо, за това не искат машинно гласуване.

Какво означава това: промяна за поетапно въвеждане на машинното гласуване и да изключи някои категории лица от възможността да гласуват машинно!?

да, няма да могат да манипулират вота!

Докога ,тия...които ядат от едно корито с Пеевски ,ще ни казват кое крие рискове?Има референдум и решение на парламента,а те още разсъждават дали е опасно или не.Ще дойде и за вас коледа...

Модерно, модерно....колко да е модерно?? На всякъде в Европа се отказват от машинно гласуване....ние зор да похарчим едни пари за машини и после да се светнем, че не става работата...

Да,ама и в Европа и останалия свят едва ли има държава с около 5 /ПЕТ/ милиона реални жители и 7 /седем/ милиона ЕЛЕКТОРАТ, т.е. избиратели.

Опаа ВАЖНА ТЕМА, има дежурен цензор. Значи голяма болка е машинното гласуване, а другари герберуги?

Сто години няма да ви стигнат да въведете нещо по-модерно!!!!!!!

И НЕ БИВА