Финландски експеримент: По €560 на месец без да работиш

Какво би било, ако всеки получава по 560 евро, за които нито се отчита някому, нито има нужда да работи.

Обратно в новината

Коментари - Финландски експеримент: По €560 на месец без да работиш | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това е нещо като временна пенсия, която се дава на малък брой хора при определени условия, ясно е, че няма как да стане за всички.

Ако у нас дадат на всеки по 560 не евро, а лева базов доход и държавата не го търси повече за нищо, нито той да търси държавата - ще стане супер. Всеки ще си търси начин да надгражда над тези доходи.Бъдете сигурни, че икономиката яко ще дръпне. Сега манговците си получават тези пари без да бачкат и нямат стимул да се захванат за работа. Българите си ги получават с бачкане за цял месец и пак нямат стимул за работа и всичко е една тъпотия.

След 40 - 50 години труд, българските пенсконери получават по €100, а безработните финландци получават по €560. До къде ни докараха комунистите, русофилистиците и мутрите...

Не комунистите, пухльо, докараха ни го демонкратите като погубиха цялата икономика и намалиха пенсиите над два пъти. При комунистите, глупако, безработица нямаше. И да знаеш, ако България агонизира дължи се на такива безнадеждни тъпанари като теб!

Storen

От сега мога да им кажа какъв ще е резултата от експеримента. Мотивацията за работа никога не е била свързана с нуждата за прехрана. Дори е обратното. Хората които работят за прехрана са най-ниско мотивирани и съответно най-ниско производителни. Еманципираните хора с гарантиран (без стресове) социален статут са винаги най-продуктивната част от населението.

ЛЕЗБИЙКАТА-КОМУНИСКА В ОНТАРИ КАНАДА , КОЯТО ИМ Е МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛКА ПУСНА ПОДОБНА ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА ПРОГРАМА ОБАЧЕ ЗА 1100 ЕВРО/МЕСЕЦ :))

Дрън дрън, първи били... Ние ехееее от кога сме го приложили с Айшетата...

560 евро и сега ти ги дават ако се безработен. Обаче има едно голямо едно, че трябва да си безработен. Никой не се хваща на работа за по малко. Например един безработен Финландец няма да се хване за берач в гората, защото ще бачка един месец дефакто за нищо. С други думи, си по-добре да си седиш на гъза, отколкото да се хванеш на процент, или да вършиш работа на дневен надник (т.е. когато има).

Да видят как е циганските ма'ли... Как ще оцениш нещо, ако неси положил усилия да го постигнеш. Това е като здравето - оценяваме го когато го загубим....

За Трипиута не знам, но на шофЕрите им се пече работата.

Ехаа, финландците нямат 11 млрд. ойро. Ние само за гьола Белене, Цанков камък, данък ДПС при обществените поръчки и данък Картел при горивата даваме повече. Иначе, като навлезат разни Трипиута и АрДе-та в работната сила ще е неминуемо въвеждането на мин. без. доход. Даже не е лоша идея и сега, ако се махнат детските помощи, тезинза самотни майки и безработица.

Трипиута и АрДе-та няма да има скоро.

в българия също се провежда такъв експеримент ,само че с различни суми.....я вижте само колко пенсоинери хранят техните ч0 годишни "деца ,"а понякога и техните семеиства..за съжаление лично познавам такива

Мързела е основа на много грехове. Тази мярка е крайно неподходяща и е в хармония единствено с един свят от грешници, управляван от лукавият. В който ще се визма от работешите принудително (което е кражба) и ще се дава на неработещите, което е стимул за участие в кражба и грях. Ако на човек му дават подаяния, значи го контролират. Но ако сам си изкарва прехраната и има собствен дом, той е независим и никой не може да контролира съвестта му.

Идеята е, че вместо да се хабим и да отчитаме кой е социално слаб и кой не даваме на всички един социален минимум. Ще има хора, на които социалният минимум им е достатъчен, ще има и такива на които не им е. Но то и сега е така. За мен хората, които работят единствено заради това да имат храна и нямат никаква амбиция да се развиват само пречат на работата. И ще е по-добре да си получават парите за хляба и да не се пречкат. Разликата каква е със сегашния модел. В единия случай едно хора получават пари от държавата, други не получават. В другия случай всички получават пари. Много по-справедливо е. За мен това е бъдещето. Не е комунизъм - не получаваме според потребностите си. Потребностите са ни по-големи от социалния минимум.

Единствения ефект от това ще е значителна инфлация. Цените и наемите ще тръгнат нагоре. Тая идея може да работи единствено, когато роботизацията напредне значително. Тогава пък стигаме до другата беда. Един напреднал изкуствен интелект неизбежно ще стигне до въпроса, за какво са ми хората.

В момента ако си безработен ти дават 600 евро. На това отгоре, на социално слабите им плащат и наема. 560 евро на всеки е по-добре, кат не им стигат да са в града, да отиват на село. Хем по евтино, хем има сезонна работа да изкарат малко отгоре. Сега Хелзинки е само за богатите и социално слабите. Изкупиха всичко да строят 20 квадрата да дават по наем на социално слабите, на макс наем който Хелсинки плаща. 20 квадрата 600 евро на месец, 80 1000евро.

Нито пък ще даваме повече за социалния минимум на себе си и на буржоазията, защото толкова си можем дори да ни се иска, а ние не щем, пък на - НЯМА, напук!!!!! Браво, Енгелс приятелю! Схванал си същината на нещата. Много поздрави на баща ти, който ни плаща сметките и на всички трудови хора от Интернационала, особено на тези плащащи членски внос! Твой К.М. :)

Не Финландия а БЪЛГАРИЯ е първа в този експеримент.... Вече 30 години сме в него..и той е успешен САМО за едно малцинство, не за всички българи обаче... Но те не излизат да работят, нито да учат или да допринасят с нещо за обществото, което ги храни по този начин. В сумата има пари има и безвъзмездно опростени откраднати ток, вода , "жилежу" и други полезни за обществото неща...Хе, Хе.. ФИНЛАНДЦИТЕ - пасти да ядат с тези 560 евро... България е достатъчно бедна , за да не може да си позволи такива големи социални подаяния....

valentor

Великата мечта на мнозина българи

От векове истината е една - Който не работи, не трябва да яде! Другото са утопии, които животът опровергава.

И каква е по народност тази Мира Яскари. Сигурно коренна холандка? Пропускате да опише големия възторг, с който бачкащите холанди приемат парите им да се харчат по този начин.

ти отрано си се подкарал...ай наздраве...за холандците... то холандци, финландци все тая...

Какво пиеш, бе Пешко?

Типично Финландско име е.

Гледам, чета и не вярвам на...ушите си. Ами това, за което финландците се подготвят и постовете на някои от тук пишещите не са нищо друго освен подготовка или експеримент как би изглеждало обществото при...КОМУНИЗМА! При комунизма като обществен строй работиш (или не) според способностите си и получаваш според потребностите си! Но не комунизма на Хрушчов или капитализма на Чърчил, социализма на Хитлер или социализЪма на Тодор Живков и Брежнев! Досега не е имало в нито една страна действителен социализъм или комунизъм, а само най-примитивен авторитарен волунтаризъм и вождизъм! А в най- развитите страни властва последният стадий на т.н. капитализъм - империализмът! Който си мисли, че някъде по света има демокрация жестоко се заблуждава! Последните събития в Европа и САЩ са потвърждение на това!

А за социализма-много се съмнявам. Фашизмът се възражда от нищото. Който не е убивал/или не би бил готов в името на горните 3 идеологии, няма да разбере. Харесват ми финладките, германките и разни шведки-неутрални! Също и украинките, руски девойчета и 560 евро на калпак на месец, без да бачччкааам Ай стига бе, не моее да баде!

И аз не бих работил

560 евро едва ли ти биха покрили наема за една стая.

Във Финландия:Какво би било, ако всеки получава по 560 евро, за които нито се отчита някому, нито има нужда да работи. Експериментът ще продължи 2 години за 2000 финланци безработни, но ако си намерят работа, ще плащат данъци само за сумата от работата. Едва ли обаче ще бъде възможно всичките 5,5 милиона финландци да получават такъв доход, защото това би довело до разходи от 11 милиарда евро годишно, смята икономистът Вейко Пулка, един от организаторите на експеримента. Според него, за една държава с годишен бюджет от 55 милиарда евро това ще бъде непосилна тежест. Сега сравнете Б-ия: около 5,5млн останали жители с бюджет за 2018г. около 100 млрд лева. Т.е. числлата не са драматично различни, но къде е разпределението у нас и във Финландия ???? Кой у нас безработен, пенсионер / не ВСЕКИ/ би получавал 500 лв и кога ??? Вижте този линк: http://dnes.dir.bg/news/finlandia-experiment-besusloven-vseobsht-dohod-26462437?nt=13

Това е нещо много човешко. Гарантиран ти е достоен човешки живот без да си мръднеш пръста. Това е цивилизация. А идиотските опасения че човек ще спре да работи ги оставям на десните идиоти които не виждат по далеч от носа си заради егоизма, счеславието и заради това че просто са се родили идиоти. Човек по природа не е създаден да не прави нищо. Малцина ще са тези които просто този минимум ще им стига. Но за мен това е тяхно право и избор. Никой не ги е питал дали искат да се раждат. За това човешкото общество им дължи това. При това положения много човешки нещастия ще изчезнат. В крайна сметка нали това искаме. Да намалим страданието докато човек живее. Вече е време не просто да си гарантираме "право" а да гарантираме директно полученият добър резултат от това "право". Сигурен съм че този експеримент ще напълно успешен. Просто това е част от природата ни и е нещо много истинско.

Няма абсолютно нищо човешко някой да получава пари заработени от някой друг.

Всичкото дупетат няма да се съгласи с теб. Най-човешки ценности са другите да работят, а те да получават заплати.

не знаех, че трябва обществен експеримент - просто може де се обърнем към семейство, чийто деца получават всичко на готово без да имат задълженя... няма да обяснявам повече. освен това 560 евро в страна където наемът ти е поне 800 е някак си смешно.

За да дадеш на някого нещо, което не е заработил, трябва да го вземеш от някой, който го е заработил, но няма да го получи.

А при нас в Бантустания,за цял живот работа,сто евро пенция!

В България това не е експеримент а доказан начин за съществуване на милиони хора. Условието е да си в борда на държавна компания или служител в държавна администрация. Разбира се трябва и да си от ГЕРБ.

България Население - 7,3 млн. Външен дълг - около 50 млрд. долара Външен дълг на човек - около 7 млрд долара БВП - 50 млрд долара Финландия Население - 5,2 млн Външен дълг - около 350 млрд. долара Външен дълг на човек - около 68 млрд долара БВП - 250 млрд долара

тя и официалната ни статистика понякога е такава - като Вашите сметки в частта "на човек" :(

адски си прост.

Вижте този линк: http://dnes.dir.bg/news/finlandia-experiment-besusloven-vseobsht-dohod-26462437?nt=13

Добре де, ясно е че е техн. грешка. Външния дълг на човек не е в млрд. а в хиляди долара. Всеки може да си го изведе. Това не променя основното. Финландия е държава с огромен външен дълг, който явно управлява добре и може да си позволи експерименти. България не само няма голям външен дълг, но и да има, няма да може да го управлява.

Не знам какво е това животно 'безусловен всеобщ доход', но ако става въпрос за ubi, ето ви адекватно четиво(пък нека журналистите от дир го преведат, дай боже читаво) - https:// link /images/universal-basic-income-answer-automation/

Тук един "анонимен" глупак дращи глупости, че това било гигантски порочен експеримент. Не бе тъпако, просто хората стремглаво вървят напред - скандинавски страни, източна Азия, Америка - и скоро ще е денят, когато роботи ще изместят човешкия труд. Затова хората мислят в перспектива. Безвъзмездния базисен доход ще осигурява нормалното битие, а човек ако иска пак ще работи или ще се преквалифицира в дейности, които не са обхванати от роботите. А ние сме още в 19 век и си рием кочината тук, мухайки за мафията. Много сме далече от тия опити, затова не ги разбираме.

Ко ти е неанонимното бе посрьо?

Правете реклама с радаване на пари без нищо--скоро циганите ще са при вас -и цялата световна цигания така започва началото на ада

Какво би се случило: 1) Някой не е сметнал правилно - 5,5 милиона финландци по 560 евро са 3,08 млрд. на месец или около 37 млрд. на година, а не 11! 2) Цените няма да остан същите, следователно тези 560 евро ще се обезсмислят.

комсомолец ходи при партийния секретар да ти каже къде ти е грешката

Финландците не са първи в тоя експеримент - първи са българите. Милион и половина мургави съграждани ако искат работят, ако искат не. И получават безусловен доход за ядене, пиене и най-вече размножаване.

Как така милион и половина? Че Бойко обяви рекордно ниска безработица, ако милион и половина цигани са на борсата, това означава 30% безработица

гаьовци простовати, пак ви лъжат, тия пари финландите винаги са ги получавали, наричат се социална помощ отиваш разписваш се и ти ги дават, дори и наема за месеца ти плащат отгоре на всичко, ... само вие сте тия дето съществувате за да храните мутрите

"Ще имат ли хората мотивация да работят?", пита статията. Кои по-точно, питам аз? Например мангустите!? Едва ли!

те поне да придобият навиците да не крадат - другото ще се бюджетира някакси ...

Идеално, идеално, въвеждайте. Машините имат вече суперпроизводителност, енергийни източници има достатъчно, пари-също. И сега специалистите от висока класа и търсени професии взимат в пъти над останалите, така че няма какво да гледат в паничката на полу-просяците. Просто част от КПД-то на машините ще се пренасочи за социална солидарност. Друг е въпросът за лошите навици-наркомания, пиянство, разврат, лакомия, хазарт...ама тях и работещите и особено богатите ги имат. :)

В разврата няма нищо лошо.

експеримента има голяма стойност. просто сега не го осъзнаваме. според някой от идеите на този експеримент, или поне такава информация имаше когато се заговори за това, идеята е да се подготви човечеството за момента в който роботи и изкуствен интелект масово заемат работните места на повечето. Когато няма какво да работи един човек и няма пари избора е да легне да умре от глад, да открадне, да убие, война и т.н. така че роботи ще осигуряват продукция, услуги и т.н. а базовия доход ще стига за хляб, кисело мляко и пилешки кренвирши. който иска повече ще трябва да прави нещо....но не се знае какво. така че този експеримент е подготовка

Това е бъдището. При тези иновации, технологии, роботизация, човешкият фактор тотално отпада. реално обаче някой трябва да потребява това което произвеждат роботите.

и неграмотен.874

какво ли не се прави вече, за да си отидем по-бързо от тоя свят?Парите взети отнякъде без труд, съсипват човека, той губи стимул да се движи, работи и живее! Така само вегетира!

частично проведен този експеримент е безсмислен. главния въпрос е: ако дадем подобен гарантиран доход на всички кой ще работи нископлатените работи? кой ще чисти кенефи, гледа деца, дъбира боклука, сервитьори, бармани готвачи ... все неблагодарни работи с ниско заплащане.

Роботи, кой ...

Никой бе! Ама ха! Ши му нося кайвето... Да си порка у тях и да си бърше гз сам!

Тъй като живо се интересувам от тази тема, ще споделя някои от точките, които не са засегнати в статията: 1. този доход се нарича UBI (universal basic income) 2. тази идея е отдавна, дори наскоро имаше референдум в Швейцария дали да не се приеме в кантона 3. идеята е че след 10-20 години, голяма част от нискоквалифицираните професии ще се поемат от роботи или компютри с изкуствен интелект, което ще доведе до рязко увеличение на хората без работа, и икономиката на тези страни би могла дора да рухне. Затова се приема идеята за универсален доход, който всички хора да получават, за да могат да си позволят да живеят нормално и евентуално да се преквалифицират. Лично аз приветствам такива социални експерименти и твърдо вярвам, че това е бъдещето на повечето държави. Други държави като например Индия забраниха разработки на автономни автомобили, защото това потенциално би лишило от препитание няколко милиона души. Но в крайна сметка, това е само временно решение и те ще трябва рано или късно да го приемат.

И за пенсионерите така, нали?? Че това сега ми е пенсията за половин година ...

"... леви икономисти"?! Че той Илон Мъск изказва тази идея, пък не знам да е ляв икономист.

"Какво би било, ако всеки получава по 560 евро, за които нито се отчита някому, нито има нужда да работи. " Победа на комунизма! Следващият етап на човешкото развитие. Капитализма, както и феодализма вече са се изчерпили от към развитие. Това е бъдещето на човечеството.

Огромната разлика между съветски социализъм и европейски социализъм

dancho_o@

Тези пари им стигат може би само за храна, а трбва да се платят сметки, гориво, наем/ипотека. Държавата ще си ги прибере от данъците.

dancho_o@

Когато навлязат роботите масово ще трябва да се въведе и сумите да са такива, че да можеш да живееш но още е рано.

Тези Скандинавски държави все на социализъм и комунизъм ги удря. Така ще се изръсят скоро, че не знам. Ние поне имаме климът и земя да гледаме домати и краставици и оцеляхме, а те там на снега...От къдя, накъдя бе? Кой ще плаща масрафа на тези безработни? То верно, че във Финландия с тези 560 евро далеч няма да стигнеш - тя ще си ги прибере държавата парите само от данъци - но това е крайно демотивиращо да придобиваш квалификации и да се развиваш. За да се финансира едно такова начинание трябва да се финансира с данъци. Е, ако един примерно лекар взима 2000 евро, кво да се мъчи 10 години, направо ще иска да става безработен. Комунистическа му работа.

Хахаха притрябвали им на скандинавците домати и краставици. Те и сега са така, земеделието им е пшеница и картофи. Ама колко сьомга и друга риба ловят:P Не ги мисли - нефт имат, корабоплаване, производство на електроника, машиностроене...

ChatGPT

Експеримента си е провал. Вариант 1: Всички спират да работят, институциите затварят или в най добрия случай страдат от недостиг на хора, икономиката, образованието и здравеопазването замират. Връщаме се в "тъмните векове" Вариант 2: Парите бавно се премахват от употреба с помощта на правителствата, които следват една и съща политика. Стигаме до глобален фашизъм стил "Федерацията" от Стар трек, при който всички или работят за благото на федерацията или са предатели

Или просто се връщаме към разменната икономика. Назад към природата.

Поредната стъпка в един гигантски престъпен експеримент - да се направят хората щастливи, доволни идиоти, които не само не могат, но и им минава и през ум да застрашат властта на малката групичка господари. Както е достойнството на човек, който живее без да създава нищо??? Тъпите атеисти не създават дълбокия смисъл на основния библейски постулат: "Човек е създаден по Божий образ и подобие." А това значи, че човек също трябва да е Творец, това е най-най-важната черта на Бог: Той е творец, създател! Премахни творческия стремеж, желание в човек, направи го щастлив роб; замени десетте божи заповеди с една единствена: "Забавлявай се!" ("Have fun!" - това е чудовищния план на господарите на света.

Ами твори бе, кой ти забранява? Имай си гарантирания доход, пък си твори за кеф, удоволствие и на ползу роду и народу...

кукловодите вече не знаят кво да измислят за забавление с обречените малоумници... провокациите нарастват по експонента... ако така продължава и занапред ще почна да вярвам на конспираторите че има секретна територия я на Луната, я под Земята, където (само)избраните вече са си обосновали временното пребиваване по време на екстерминирането на всичките 7 милиарда плебеи... аналогиите са пълни - аз преди да пръскам срещу хлебарки - първо изолирам всички помещения, после се гавря с вече намерената хлебарка (давам й малко трохи да си хапне) и накрая пръскам и отивам на кръчма

Ние тоя експеримент го започнахме преди 30-на години с един конкретен етнос. Горе-долу парите са същите. Някои си докарват и повечко де.

Дайте ми 560 евро и веднага спирам да работя. Освен това ще освободя едно работно място, с едно уточнение - за учили 20 години.

там е работата, че ако всички имат 560 евро, това само ще вдигне цените и беден вече ще е не някой без пари, ами някой с 560 евро.