Защо в София не е хубаво

Шеметни небостъргачи, задръстени улици, шум, прах и мръсотия - София е всичко друго, но не и град за хората.

Обратно в новината

Коментари - Защо в София не е хубаво | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Т.н. пазарно общество, т.е. обществото на частнособственическата стихия е неспособно да разреши животрептящите проблеми на мнозинството от народа, сред които са и урбанистичните проблеми. Необходима е една строга и непоклатима социалистическа администрация от севернокорейски тип. Със здрава ръка и принудителни мерки, например, простаците трябва бъдат научени да мислят и да се държат възпитано, негодниците трябва да бъдат затваряни или изтребвани, циганите трябва да бъдат въдворявани или изселвани, престъпниците трябва да бъдат приковавани... Въобще, с насилствени мерки, хората трябва да бъдат принуждавани да се държат по човешки... Нека се страхуват и треперят егоистите, нека да живеят алтруистите! Друг път няма!

И аз прочетох първото изречение и подзаглавията само, с цел защита на крехкия си разум. Статията е абсолютна измислица и лъжа по отношение на София - писаното няма връзка с действителността. Авторитетния "Гей" ли беше "Геел" ли - не го знам, би било добре да се разкаже защо той трябва да е авторитет в случая. Може би защото няма връзка със София?

Особенно атрактивни са мръсните цигански каруци ,в които са врегнати дръгливи крастави кончета.Придават някакъв индийски колорит,особенно атрактивни ще са по време на председателството на ЕС.Пристигащите чужденци направо ще бъдат същисани от този местен ,демократичен и евролиберален колорит.Нека не забравяме и стотиците бездомни кучета ровещи в кофите за буклук в свирепа конкуренция с клошари и пенсионери.Последните чудно защо, БХК и други човеколюбиви организации като "Отворено общество" /то е отворено само за получаване на значителни суми пари от външен донор/ нещо не ги припознават като субект на защита

Тази статия все едно от БХК са я писали...

Зачудих се, що за заблуден хомосексуалист може да напише подобен жалък пасквил?! Вътре са написани пълни тъпанарщини прикрити зад няколко наболели проблема, които всеки иска да разреши. После видях Дойче веле и за пореден път разбирам защо дойчевеле е станало нарицателно не просто за антибългарска, ами античовешка пропаганда. Т'ва е по-зле от декрет на политбюро. Направо не мога да повярвам!

Селяндурите които напълниха София през последните 20 години прецакаха много хубавия ни град. Като се разкарат по родните си места ще се оправи и града. Тези мизерни селяци - бурканджии се хвалят дори, че всеки софиянец си имал роден град...моя си е София.

Демек искаш София да не се развива ли?!? Можеше да стане така,че София да не се развива,а ти да живееш в някой друг град ,който се развива на квартира и всички там да ти викат,че си софийски селяндур!!!

По натискът върху българите нашите правителства ги бива,да вдигат цени и данъци ги бива,но за заплати мълчат,като кчи гзове!!!! Трябвало да натискат хората да не си карат колите,че то от сега по голям натиск има ли?!?!? Нямаш доходи,данъка на колата ти е до небето,стой пред блока и я ползваш само,когато ти се наложи... Лошото е,че и без нея не може... А този данък се плаща,караш не караш... И ако се вдигне,пак ще е същото! Просто ще вземат поредните пари на хората,поредното дране! А за небостъргачите в София,нещо не разбрах,къде ги тези небостъргачи?!???????!?!!?!?!!?По тъпа статия не бях чел!

Живеем не във времето на индивида, а във време без ценности, заметени под незначещи нищо фрази, като "еврогейски", "демократични", "крайно-исторически" , "наднационални" и др. подобни. На кратко, във времето на лицемерното педерунгелство си живеем!

Шеметни небостъргачи?!? Къде са теи небостъргачи,че не разбрах?!?!? В София има 2 сгради по малко над 120 метра и вече било пълно с шеметни небостъргачи... Смях в залата! В София е пълно с панелки и сгради на по над 100 години,които загрозяват средата,но небостъргачи няма,затова е и най западналата столица в Европа... В София небостъргачи поне засега няма!

Да се хвалиш с намаляването на членовете на домакинствата с това че си разведен или изобщо не си имал смелост да създадеш семейство със бързата си професионална кариера и непостоянната работа все неща от които няма никакъв смисъл е нещо което не разбирам. Нима хората искат да станат като своите произведения ...роботите. Нима смисъла на живота ще бъде само един безполезен миг наречен "дата за получаване на заплата". Този свят не ми харесва и искам колкото се може повече неговото идване да се забави. Като отида във вечността можете да се превръщате в каквито си искате бездушни същества. Но със сигурност няма да сте човеци. И дано Бог ви накаже за липсата ви на съзнание. Така като гледам цялата западна цивилизация която уж е водеща се превръща в цивилизация на зомбита. Ако имах власт и достатъчно мощ бих разрушил тази цивилизация и бих върнал човечеството с 500 години назад в развитието си само и само да запазя човешкото.

"Шеметни небостъргачи" ? В София ? Дойчевелето май за последно идвало в България. През 80-те години. На ММЦ-то в Приморско :) :)

София -задръстена от небостъргачи? Миражи......

На фона на написаното в статията, като си помисля с какво се занимават в парламента, ми се ще този парламент въобще да не съществуваше.

Все едно данъкът на колите е нисък. Общински, АКЦИЗ, ДДС. Да не говорим, че за новите коли общинския е прекалено висок.

Къде пък са тези небостъргачи? Хората имат сгради с по 300 етажа, ние къде имаме такива сгради(небостъргачи) или нашите са за лилипути?

Мъни, мъни, мъни............... Презастрояване.........

Защо в софия има само панелки? защо е скупчена на някаква малка площ, а хората са навряни по етажи? какво е "центъра?" и защо е? Традиционно хубавите градове за живеене, са организирани по много по-различен начин: - сити, в което е концентриран дневния бизнес, високи сгради с офиси, а долу храна и магазини. 4 милиона човека сутрин се изливат, на обяд хапват, пият кафета, вечер се прибират. Перифрията около сити е с радиус около 80 - 100 километра! това е съвременният град. Инфраструктурата е планирана и построена така, че да позволи на тези 4.5 милиона за един час да се излеят в сити сутрин, и за един час вечер обратно. автомобили почти никой не ползва за да ходи на работа, паркирането в сити е 25-30 долара на ден... но пубкик транспорта е безупречен, дори ако живееш на 80 км може да стигнеш за около 40 минути н работа. Жилищните райони са къщи с дворчета. Перфектно окосени треви, поддържани фасади и сортове дървета и храсти. Такива ми ти неща. В един такъв град и аз живея. Далеко е. А, за целогодишно топлия океан и безбройните плажове не споменах :)

4 милиона , е това значи цяла България в София да докараме ,нещо характерно за страни от третия ,пардон n-ия свят.Цялата индустрия , промишленост ,здравеопазване ,просвета доколкото ги има и останаха в страната, съсредоточени на едно място .Чудничко.Останалата част от страната един безкраен бежански лагер ,направо перфектно- европейска мечта.Чудно защо такива градове като Милано , Стокхолм ,Хелзинки не прегърнат тази идея .Е вярно в Милано вякъде през 60-те побили някакъв недорасъл небостъргач и една комуникационна кула , за което сега съжаляват.А начина на живот и градоустройство от други континенти нека не го копираме в Европа.Там градовете са на толкова години колкото са някои къщи в Трявна ,Жеравна ,Дряново

дори ако живееш на 80 км може да стигнеш за около 40 минути н работа. Те такъв градски транспорт град и аз търся - пай се иде Недкооооо !!!! Иначе добре се похвали поздравления. Хубаво е да се живее в град с плажове, добре платена работа и спокойствие. Който успее е идеално. Детайла който пропускаш е че в тези градове цените са около 10-15 пъти по-високи на имотите от София, данъците също десетки пъти...Така че пари за устройство и КРАДЕНЕ има повечко там...И да се уточни на 100км жилище от центъра не е града...Все едно да кажеш че Пловдив е част от София...

аз говорех докъде се простира градът с инфраструктурата си. 40 минути е времето за 80 км, влакът спира на точно 4 места. естествено, това е периферия, и там живеят хора с по-нисък стандарт. Цените са каквито са, заплатите също, говорим за едни от най-добрите градове за живеене в света, все пак :) ако мислиш че с българската заплата можеш да живееш там - забрави! и над 1000 долара на седмица може да ти е само наема. къща под 1.5 милиона - забрави. Но тези пари са напълно изкарваеми и за 30 години моргич се изкарват. След 10 годии цените ще са двойни, и така

Еми брат, прочети внимателно статията и ще видиш, че пише че града в който живееш, ти е демоде и не става.

Важното е Йорданкешойн да ви взима кметската заплата. А като и видиш овчия поглед ти става ясно защо откакто е кмет София затъва все повече и повече и живота на хората става все по-вреден за самите тях!

Да има интересни идеи в статията ,най-вече в областта на транспорта и строителството.Но ако някой си купи джип ,то той трябва да се изфука с него ,въпреки ,че до работното място може да се отиде и за 20 минути пеш.Същото се отнася и за "кифлите ", не ,че те извършват някаква работа.А колкото до София ,тя става от ден на ден от мръсна и гнусна към още по-гнусна и ,още по-мръсна.В квартала на баба ми ,около "Докторския паметник" ,тротоарите бяха толкова чисти ,че можеше да си сложиш филията на него.А ,за комплекс "Ленин" /сега "Яворов"/ където е апартаменат на родитилите ми ,беше като рай: ,чисти алей/без дупки/,спретнати блокчета,равни и чисти зелени площи/редомно поливани/, подкастрени дървета , работещи чешмички тип "чаша за шампанско" ,които тихо ромоляха в лятните нощи ,без никой да краде хромираните топки.Същото беше и в ж.к."Изток" ,където е апартомента на родителите на съпругата ми и там тихи зелени улици ,без просташки крясъци и нечленоразделен вой.Чистота доминираше навсякъде.Ред ,чистота ,порядък ,учтивост

прочетох с интерес местата където баба ти и родителите ти имат имоти. Но не разбрах за филията? с мас ли беше?

Не бе, с машинно масло! Човекът е бот!

СОФИЯ ЗАСЕГА Е ГРАД НА СВЕТЛИНАТА .... А КОЙТО Е БИЛ В НЮ ЙОРК И ТОРОНТО ЗНАЕ КАКВО Е ГРАД НА МРАКА :))

Парите превземат всичко. Къщи с дворчета, градинки, полянки и горички в околностите. Превземат здравето ни и живота ни. Никакви планове и правила! Никаква инфраструктура. Общините изнудват фирмите и хората да си строят цялата инфраструктура и после да я подаряват. Някой дава подкупи, а друг ги прибира. Кой контролира архитектурните отдели? Парите! София става все по-непривлекателна и мръсна дупка!

Решението е сравнително .......нови урбанизирани парцели изтеглияне навън за сторителство но само на къщи , има градове в света по 80км радиус по същата схема.....честито на всички софиянци......

начи 160 км диаметър. Бива...делим България на 5 града и земята свърши...:-)

Чета коментарите и ми става жалко. Жалко и жално ми става за онези, които на хиляди километри от България,се гнусят от София, ругаят я, твърдят, че не е град и цялата си арогантност и нахалство се опитват да учат нас, софиянци, как да живеем... СПРЕТЕ СЕ, защото вече започвам да ви виждам като жалки креатури- вечните емигранти- вечно недоволни, вечно неудовлетворени от всичко покрай себе си, само не и от самите себе си, вечно изиксващи другите да се променят, но твърдо държащи да не се променя нищо в тяхната лична сфера... С две думи- ОСТАВЕТЕ СОФИЯ НА СОФИЯНЦИ, А ВИЕ СИ ЖИВЕЙТЕ ЖИВОТА- ТОЛКОВА ЛИ ВИ Е ТРУДНО ТОВА?

Че кога пък София е била град? И преди 100 години, и сега си е едно голямо кално село с много селяндури и претенции за град...

Да, селото го правят селяните, които са в повече от гражданите, затова съм за както навремето да има гражданство! Точка! Всички селяни по селата... пък знае ли човек, ако се развият селата ни много и НИЕ гражданите може да поискаме да станем селяни ;)

КВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ АРХИТЕКТА , АДВОКАТА И ПРОСТИТУТКАТА ... ОТГОВОРИЛИЯ ПРАВИЛНО ПЕЧЕЛИДА ЧУКНЕ ДВЕ БЕЛГИЙСКИ КУЧКИ ТАЯ НОЩ - СТЕЛА И АРТОА :))

Жертвахме България, за да сътворим София. Имаме "държава" с площ 110 хил. кв. км., а се стремим да се съберем в "парцел" - 12x20 км. - ЗАЩО ??? Защо не се говори по темата за убийствената миграция от "провинция" към София, а също че в Северна България с всеки изминал ден живеещите хора са все по малко, докато София с всеки изминал ден е все по многолюдна, и това до кога би могло да продължава ??? 30% от населението на България в момента вече живее в София и тенденцията определено е неуправляема. България е държава на две скорости - София и "провинция" и вече няма абсолютно никакъв шанс да принудиш жител на София да отиде да живее някъде в "провинцията".

София ще стане град за хората когато България стане страна за хората. Когато се сетят че има и други градове в България. Само тогава столицата ще се разтовари и ще си поеме въздух.

Защо ли? Защото сме резерват! И нямаме необходимост като такъв от голяма площ!

Изглежда София няма шанс да стане поне нормален град, не говорим изобщо за красив такъв. Вчера минах по Дондуков и останах потресен от гледката. Евтин ремонт, вече поразместени павета , имитация на дейност по основата на пътя. И очакван нискокачествен асфалт, който след зимата ще е на дупки. И трафик!трафик и прах. Спрете тоя тафик за Бога..1

"шеметни небостъргачи" в софия??? авторът прави ли разлика между сиви панелни блокове и истински модерни небостъргачи?

Такава класическа глупост отдавна не е била съчинявана! Жалко за творческия напън.

Имам подозрение , че автора на статията е загубил жълтият си фалшиф РейБанТ .

Асфалтът, ливнат на "Шипченски проход", е такава пародия, че ако го чопна с джобно ножче, ще се изрони и ще зейне дупчица!

напълно споделям - градът е мръсен, прашен и хаотичен. Градският транспорт е по-зле отпреди 30 години и отчайващо по скъп. Застроиха се градински и междублокови пространства, претовари се цялата инфраструктура и всичко се катери към планината. Понастоящем на "Симеоновско шосе" с шеметни ДЕНОНОЩНИ темпове се изгражда поредния небостъргач, който просто ще затапи и без това зашеметяващия трафик към планината. Строежът започна тайно, всички срокове за реагиране са изтекли още преди да се разбере кой, какво и за какво прави тази градска гавра. Всички сгради наоколо са до 8 етажа - ВСИЧКИ. За да се вижда най-красивото на София - Витоша. Но не би - Софийска община е враг на своя град, а парите са в ръцете на престъпници и хора без капка интелект и култура, за гражданска съвест не може и да се мисли дори. Направо ми се плаче от яд и мъка за потъналия в зеленина град отпреди 40 години.

....елементарно уотсън , преди 30 години е имало 300 пъти по-малко автомобили...

Не само автомобили, а преди 30 години е имало поне с 200 хил. "обитатели" по малко ... София "експлоатира" демографски през последните 30 години ... да се живее извън София вече няма смисъл ! България вече не може да се възстанови като държава ... България е вече само един град - София !

Решението е сравнително просто - 20 лева месечна карта за цялата мрежа, включително метрото, а билетите остават на сегашната цена. Всеки ще прежали 20 лева и ще си купи карта ей така да си има, ама като я има ще почне и да я използва и постепенно ще се откаже от автомобила. А сега дори и за сам човек е по-изгодно да пътува с кола отколкото с градския. За двама души разликата става огромна в полза на автомобила. Затова има и задръствания. Но при 20 лева изгодата е вече на страната на градския транспорт. Ако метрото движи и до 2 посред нощ, колите ще почнат да губят битката. От друга страна общината ще генерира месечни приходи от транспорт по 25 милиона заедно с приходящите. Или около 300 милиона - доста повече от сега. Колите и задръстванията ще намалеят. Като вкарат и към цената на бензина по 10 ст за пътища вместо винетки, нещата ще са и по справедливи и приходите по добри и платежния баланс на държавата ще се подобри значително, заради намалени разходи за петрол и автомобили - все вносни стоки.

На който не му харесва, България не е голяма, но все ще се намери покрив. Да се изнася!

И какво, само Вие ромите ли да живеете в България??? А данъци и осигуровки, кой ще Ви плаща, аман от гоначи!!!

Съгласен! За автора по мярка е най-забутаното село - кеф ти пеша, кеф ти с велосипед!

София е хаотичен град управляван дълго от хора без визия събрани механично на партиен принцип, а не според експертизата им. Така е още от времето на Янчулев и Софиянски- хората превърнали първото софийско кмество в гранд хотел. Без думи.... Днес липсата на култура в управлението е очевидна. Запълване на дупки, проектиране на парче, монопол с господар политика-комисионер. Какви публични пространства и публичен интерес? Да живее тесногръдия ерзац-управленец. Готов е да определи цената си за всяко градоустройствена далавера. Софиянски беше "светъл" пример за това. Днес нещата не са много по-различни.

Другият момент е, че той трябва да престане да служи на автомобила. Автомобилният транспорт задръства, замърсява, разболява. Поради което урбанистът трябва да заложи на следната стратегия - наместо да облекчава движението на коли с пътища и паркинги, да го затруднява, като успоредно с това се развива общественият транспорт. Тоя па на мен ще ми каже къде да си карам 20 годишното БМВ ...аз съм гъзар и бръмча у СофЕата с бавареца щото ...съм гъзар!

Браво на Дъвчено Зеле, радваме се, че не им харесва в София! Да си хващат куфарите и да се махат, да вземат със себе си и "Б"ХК, АзБ, Отровно Общество и прочията абревиатури натресени да ни помагат да се търкаляме към пропастта. Да се махат и да се заселват кеф им в Мьоленбек, кеф им малкия Истанбул в Берлин, кеф им в Марсилия, кеф им направо в териториите, контролирани от талибани или идиловци.

в софия е като във ферма за нещастливи кокошки -всички са в клетки и кутийки подредени по рафтове с малко площ колкото да мърдат-хранят се конвейр с конфекция храни дишат замърсен с цялата менделеева таблица въздух плюс праховите частици за десерт пърдят бучат коват отвсякъде кой с каквото може и най-важното дават продукт за държавата като кокошките но ежедневието им се ограничава от бетона шума праха и отровата! това е бетонната кошара софия -една истинска клоака за нещастници и дашъл тук един истински архитект който дава добри съвети но кокошарника съставен основно от новодошли селяни се разкудкудякал и решил че така му харесва -жалък и прост български народ -заслужаваш съдбата си!всички нормални хора емигрираха от тая качина

селяндурите вън от софия - тогава ще стане прекрасно :)

Ами то 90% сте селяндури там, трябва направо да се обезлюди.

Абе по празниците си е приказка, спомням си за детството си :)

1. Статията е интелигентно написана, браво на автора и на дир, че ни я споделят. 2. Преселването от по-малките населени места, към по-големите градове, е естествен процес, на каква цена се случва, това е друга тема, но всички искаме да ядем и да живеем- прочетете или гледайте Оливър Туист, примерно. 3.Всички сме в кюпа, хайде да развием индустрия из страната, та да се населят обратно там хората, защото с дребно земеделие, не се издържа семейство. 3. Хареса ми коментара на едни отдолу- "Докъто не излезем от България, не знаем в какво сме накиснати", точно така е. 4. Хора, не мразете на всяка цена- четете, мислете, сравнявайте, иначе е посредствено.

Статия или пасквил в Дойче веле за някое евро от някой си Ивайло дичев, вероятно мислещ се за урбанист. Това дадености от строеното през годините, това необходимости за жителите, за "великия" спец Ивайло са дребни неща. Имаше скоро ден без автомобили, защо "УРБАНИСТА" Ивайло не отиде пеш от Младост до Центъра, да разбере как ще им е на хората, които пет пъти в седмицата ходят на работа и как ще е хубаво, ако ще е ПЕША. На времето казваха: Живея в ЖК "Младост" Пазарджишко или в "Люлин" Пернишко. Помни се и ужасяващия граски транспорт. Сга без високо ктроителство, ще има квартали на София в Самоковско и във Врачанско, а Годеч ще е част от община Оборище. По стихотворенито на Пушкин, нямаше да оспорвам Дичевия пасквил за София (и не оспоривай глупца),но ми идва в повече идиотията, която пораждат такива идиотски, изключително снобски писания, при това в Дойче веле, а няшите тъпаци, водени от комунистическата атака срещу ГЕРБ и Фандъкова, вднага ги публикуват. София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и много др.градове са уредени, красиви, чисти. И само идиоти като 292 не харесват София, защото не работел автомат за билети в метрото, а пък някой си Ивайло Дичев е заложил на шопското мислене: Я не знам как е, но така не е." Дано горното го прочете Ивайло, да разбере нещо, та да не съм се хабил напразно да пиша, както той е писал за София. Нищо лично!

нищо лично, но ако ти харесва софия, значи не си ходил в европа и америка.

що бе- в Мьоленбек съм ходил и много ми хареса! Брюксел е супер!

изхабил си се, личи ти, че си бил тъп, по сметка партиен секретар.

Айде накарайте ни да се чувстваме виновни, че живеем, и вдигайте данъците! :)

Тази оплаквачка Дичев... Дали може да напише нещо в положителен смисъл, позитивно, което харесва или оценява? Егати мрачния тип. Представям си да си с него в компания... ужас некъв

София не е за какви да е хора. София е за ШОПИ!!!

Софиянци са много прости и много мързеливи , алкохолици и шмъркачи , а софиянки са голямата работа доде видат пачката с парите ...

ти що коментираш софиянци като си от Мачо Пикчу и не знаеш на кой свят се намираш?

Никак не са лоши софиянци, напротив. И ... на мен София си ми харесва.

Гнусни селяни,напълнихте София!!!

Най-големите софиянци са без висше образование , без занаят и са ги докарали преди време от селоо .

Не е хубаво поради две причини: голяма част от хората не искат да е хубаво; тези които искат, търпят диктата на първите. Малък, но показателен пример от понеделник слеобед. За да не се бутам с кола в центъра, решавам да ползвам метро от метростанция Младост 1. Влизам през източния вход. Касиерката отишла някъде и затворила гишето. Двата автомата за билети с премахнати отвори за банкноти, а монетният терминал не приема монета от 2 лева! Нямам 1.60 на дребни монети и след обяснението на чистачката, че касиерката е отишла "до счетоводството", отивам до западния вход. Ситуацията е същата, с разлика, че касиерка изобщо няма. Връщам се на източния и бивам застрелян окончателно. Току що върналата се касиерка, дъвчейки нещо ми се разкрещя, че тези автомати били направени за селяни като мен, а аз видите ли я занимавам с неприятното за нея задължение да ми продаде билет. Майната му, че загубих 20 минути, все пак съм българин и "селянин". Ама София уж е столица на държава от ЕС, пък метрото е създадено да служи на гражданите и гостите на тази столица. Не те на него.

За всичко си прав, обаче забравяш че на касата в метрото, и много други длъжности, работят кухи селяндурски лейки които са уредени на скатана позиция, и въобще не я е грижа, дали ще има хора или не. Докато не се промени мисленето на хората, така ще е.

Аз моето нямам нужда да си го променям. Още вчера съм написал писмо до заместник кмета по транспорта на Община София, с копие до Кмета. Описал съм случая, приложил съм снимки на автоматите, приложил съм билета, който купих и данните от баджа на служителката. Докато не получа удовлетворяващ ме отговор и не видя, че на указаната от мен метростанция са поставени подходящи автомати, няма да спра да тормозя указаните от мен бюрократи, които не са по-малки селяндури от касиерката. Най-обикновен автомат за кафе работи с всякакви монети и връща ресто, автоматите в метрото, дето струват "майка си и баща си" - не! Иначе ми надуха главата от хвалби, какво метро-слънце ни били построили.

Уважавам селяните,мразя селяндурите които "Додаха на София"

Че то селяндури пълнят София още от обявяването и за столица. Впрочем такива са били и кореняците - софиянци. Добре че идват по-учени и културни хора от възрожденските центрове, малко да вдигнат нивото.

Вдигнаха го с отрицателен знак

Точно така е - по време на Освобождението от Османско владичество София е относително малък град с "11 694 жители, 2 училища и 10 хана". Развитеието на София се осъществява преди всичко с миграция от селата и с присъединяване на села - околните Подуяне, Слатина, Драгалевци, Красно село, Обеля, Надежда, Орландовци, Малашевци . Та така - в понятието "софиянец" няма нищо гордо...и не се различава по същността си от "провинциалист", "селянин", "селяндур" и т.н.

До 1990 г. всичко си беше ОК

ЧЕ СЕГА КАКВО МУ Е?