Говори лекарят, оперирал мозъка на дете през крака

Уникална операция бе извършена в болница "Св. Иван Рилски" в София. Екипът на младия д-р Станимир Сираков достигна до мозъка на 10-годишно дете през крака му.

Обратно в новината

Коментари - Говори лекарят, оперирал мозъка на дете през крака | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да ,способен доктор! Жив,здрав и винаги-успешен!

Някой ще ми каже ли какво се е случило след операцията на 10 г.момиченце?

Браво на доктора!! и пак издънка за журналистите "Завършва медицина през 2009 г. в МУ-София със специалност "Образна диагностика" и "Интервенционална неврорентгенология". Няма такова нещо завършване на медицина със специалност...!!!! Преди време бяха"изобретили" 5Скенер и им писах, че се очаква 6,7 и 8 скенер. хи хи хи

Браво на лекаря за сполучливата интервенция ! Но .. частта за поканата в САЩ с осигурена висока заплата или е измишльотина на жирналистите или на самия лекар . В САЩ е забранено мужди лекари да практикуват преди да изкарат цялата програма и да вземат резентура, независимо какви степени и титли имат по света и колко стаж имат .

абсолютно, тои трябва да приравнява дипломата си в щатите, трябва да прави спецялизация отново, ижвърля се си човека. да не говорим, че такива операции са стандартни там.

Глупав народе как се вразваш на евтините реклами на д р Дечев шефа на болница Иван рилски целта е много пари о касата няма да ви излекува вразкар Сираков защото докато е бил специализант по образна диагностика след 2011г вместо да чете за изпити е обикалял света с откраднати от пише кой в рода им да го научат на нови технологии. А другите балаци ходят на ненужни балгари изпити

Първо в Ангиото, после в Лъчето и който оцелял-оцелял.

Поклон!

Браво на лекаря !

А бе хора ,защо сте толкова злобни? Правилно Радой Ралин е написал:.....срещнали се на полянка прабългарин и славянка,тури вади вади тури родили се чукундури!................. Д-р Сираков,не се впечатлявайте от "малките човечета".Те сами ще се удавят в собствената си злоба!................Адмирации Докторе!!!!!!

Не злобеем, просто някои виждаме как доктора си прави яка самореклама, за да валят пари, използвайки връзки на баща си (според инфо е агент на ДС и шеф в Мин. на Задравеопазването). Тази процедура ( не е операция) е рутинна в САЩ и други дървави, не е от най-сложните, но доктора незаслужено си прави самореклама и получава "оскар". Много по-добри Доктори правят уникални ОПЕРАЦИИ без "оскари" и такъв шум. Затова, защото тези , които рабираме за какво става въпрос сме възмутени от чалгарството в БГ и връзкарството, и "оскарчетата".

БРАВО НА ДОКТОРА.НАИСТИНА НОВАТОР В НАУЧЕНОТО И СИГУРЕН В ДЕЙСТВИЯТА СИ. .... и нещо смешно: Може да мине през Народното Събрание да го оперира всички вътре,че и те са с много тежка патология и големи малформации в мозъците.

Роден лекар, безспорен талант и човек с прекрасно сърце. Бог да му даде успехи и слава каквато заслужава, а той да си остане все така човек с добро сърце. Син с които родителите могат да се гордеят.

Вие виждате медийното представяне за този доктор и гръмките думи , но не знаете, че зад това стои лекар, които според друга пациентка я е увредил : "ето какво споделя друга пациентка Мирелла Събева 12.10.2017 в 9:21 на саморекламиращия се доктор: "Адмирации за операцията на детето, но в миналото има и неуспешни такива. Аз все още съм жив пример за което. Преди три години влязох на два крака в болницата и същият този лекар постави стенд в главата ми през вената, но в ръцете му стенда се запушил и предизвика исхимичен инсулт след който станах инвалид с 100 % чужда помощ на 46 години."

Ето как стои въпросът със работата на лекар в САЩ. Ако искаш може да си най-великият професор на земното кълбо, но за да работиш тук трябва да си положиш тукашните държавни изпити (два на брой всеки от които продължава по осем часа), изпшит за клинична пригодност (дали можеш да разговаряш с пациенти, те да те разбират и ти да ги разбираш) TOEFL. След това трябва да изкараш една четири годишна резидентура (тази по interventional radiology e една от най-трудните да попаднеш в нея и да работиш там) и след всичко това можеш вече да работиш в САЩ като лекар. Да идваш тук на специализация - добре дошъл. Да учиш от тукашните колеги - няма проблем. Тук колегите се радват да обучават. Виж да довтасаш със желанието да започнеш да правиш около милион годишно (това е горе-долу каквото правят тези специлисти) ще ти е необходимо да минеш през иглени уши и да се изкричиш от четене изпити и работа. Да е жив и здрав Др. Сираков и да си лекува пациентите където пожелае, но в САЩ ще му е доста трудно прото така да започне работа. Предполагам, че и в Европа не хвърлят боб за него, че и там мераклии за пет шест стотин хиляди евро бол. И там не става просто ей така. Та хайде да не плюем по онези, които решихме да инвестираме време и сили за да емигрираме и да не разправяме колко ни е лесно просто да дойдем тук и да работим а?

Точно тоя в Европа няма да го върнат. И в някои държави ще прави милиони на годишна база.

такива като него много в Европа и в САЩ, само в БГ процурата (защото това не е операция) която той прави е рутинна. Само в БГ-то тази процедура изведнъж става "уникална" за Др. Сираков и той взима "оскар". Такова животно в другите страни нема. Но както Др. Сираков казва , без баща му това е незъвможно- за баща му се знае от Интернет ( потърсете инфо) се знае, че е бивш ДС агент и шеф в Мин. на Здравеопазването. Яки пари и връзки помагат за медийната самореклама и "оскарчето".

Не ни занимавайте с посредствени хора, нямащи никакъв принос към обществото! Пишете за "велики личности" и "истински българи" като Христо Стоичков, Григор Димитров, Кубрат Пулев и прочие!

недоразбран маитапчя.

Анална Дентотомия! Ха преведете го туй нящо! Демек вадене на зъб през гъза!

На теб мозъка ли са ти извадили от същото място?

по-скоро оттам са му го вкарали мозъка

Без да омаловажавам труда и делата на младежа, бих внесъл Малки корекции: Първо: медицина не се завършва със специалност, па камо ли от университетската скамейка веднага да се сдобиеш с операционен екип. Още повече, че за специалността не се изисква само четене, но преди всичко мануална практика и опит, и най-вече някой да те въвежда и да ти показва. Но доколкото съм запознат с българската действителност, ако не си нечий човек просто нямаш шанс шефовете да те допуснат до сериозната работа или пък да седне някой да ти показва тънкостите на занаята. Просто забрави! Смачкването е неминуемо! Второ: новозавършилите лекари в България трудно си намират места да специализират, а когато намерат си плащат за това и работят за без пари или за символични такива. А както стана наскоро известно в Пирогов, младите лекари само ще посрещат и ще разпределят пристигащите пациенти. В този ред на мисли, да попаднеш и да специализираш при водещи светила на медицината, не един а няколко, да обикаляш различни места за да събираш опит, не се изисква само способности и знания. Трябва ти и ракета носител!

Може и да трябва ракета носител. Ама тая ракета носител може да носи някой, който не може да раздели на две магарета сламата. Освен това, има маса хора в България, които са успявали без ракета носител. Трудно е, ама успяват. Има и такива, които не могат да разделят на две магарета сламата, и се оплакват, че всичко става само с връзки.

Станимир Сираков сам казва в интервю, че без баща му ( бивш агент на ДС и шеф в Мин. на Задравеопазването) тази популярност, самореклама и "оскар" не биха били възможни. Няма какво да говорим. Славата на връзкар се носи из средите. освен това процедурата не еот най-сложните, рутинна и се прави във всички напреднали държави, но лекарите там не получават "оскари', защото има много по- сложни операции (не процедури като тази), които заслужават по-голямо внимание.

става някакъв по образование или е роден да е такъв по призвание! Чест и почитания на теб докторе и на екипа ти!!!

На доктора и на целият екип, че в такива трудни времена има толкова борбени хора!

Младият кадърен колега ще остане още няколко години в кочината на безплатното българско здравеопазване.Докато го оплюят.И ще отиде,където му е мястото при европейските колеги-милионери.И пак ще оперира тук като гост-оператор.А тук ще ни лекуват "Лекари без граници",както заслужаваме!

Д-р.Сираков, шапка ви свалям за това което правите. Шапка ви свалям и за това, че сте предпочел китната ни държавица с целия и антураж и колапс на здравната ни система. Благодаря за надеждата която ми дадохте, че и България остават наистина кадърни млади хора.

Браво!

Абе... лекар, който е останал у нас, просто не ми го хвали! Кой знае колко лесна операция всъщност е направил и как колегите му на Запад правят това по 4 пъти на ден, но нали сме си България и тук всеки, който по изключение си свърши работата вече е голям герой!

Доста тъпо заглавие. Явно авторите не правят разлика между операция и интервенция. С такива журналисти родната медицина няма никакви шансове.

Браво докторе! Прекрасен човек и лекар. Що се отнася до пишещите този сайт: Отразете класацията на списание FORBCE 30 от 30 за млади хора, които се изявяват в определена област и се опитват да променят нещста в България да тръгнат към по-добро. Стига чалга и бигбрадъри.........

Как разбра ,че е прекрасен човек?

От мен шапка доземи, д-р Сираков! И ми се ще голяма част от коментарите по-долу изобщо да не стигнат до вас. Здраве и късмет Ви желая!

Българите се нуждаят от такива чисти хора!!! Браво и бъдете здрав!

браво! гордост си за мен!

Браво! Гордост за България! Да е здрав и да помага на много хора!

Бо Бо

Такива истински новини искаме да четеме, а не да ни заливат денонощно с лобистичните политически промивки дирижирани от САЩ и марионетките им в Европа! Искаме да знаем за талантливи специалисти - инженери, учители, лекари - тези, които живеят в реалността, а НЕ в измисления зомбиран лобистичен политически свят на ГМО продукти и промити мозъци, НЕ на всяване на хаос и войни по света!

Ходи се прегледай. Същия този лекар, ако си прочела статията, нямаше да може да направи тази операция, ако не беше специализирал точно на Запад. В САЩ и Европа. Писна ни от промири руски тролове.

към тези които пишат че хирурга е богословен и се поставят на колене или поклоняват препоръчвам да посетят обособени за това места може и свещи да палят ...

докторе, да си жив и здрав, млади човече! Дано се раждат повече такива хора, защото те ще спасят България!

Операцията добре,но продължителното рентгеново облъчване, води до загуба на репродуктивните способности и образуването на тумори, възпаление на всички тъкани и т.н.

Чувал съм че при "демократично" увеличаващите се генетични мутации кръвоносните съдове особено до мозъка изтъняват и се пукат. Вече си правете изводите.

Къде ми е коментара, а? За такива българи трябва да пишете и за децата, които печелят олимпиади по математика и физика! А вие ни занимавате с разни долнопробни кифли, коя с кого и къде ще си пече задните части!

От статията не се разбира какъв вид е "малформацията" - хеморагичен (радуване на кръвоносните съдове -предизвикващи кръвоизлив) или исхемичен (запушване на кръвоносните съдовете). AVM е термин употребим за "хеморагичните" изменения. Повече от 12г. в Щатите се прилага - оклюзия (запълване - запушване) с адхезив -"Trufill" - на "Codman - (ex. Cordis) -J&J Subdivision - разрешен от FDA. От 250-300 000 годишно хеморагични инсулта предварително се диагностицират 25-30 000. От тях 10-15 000 се подлагат на третиране. "Обработените" пациени след 1-2 дена се извписват от болницата. Интервенцията предполага след 2-3 месеца отваряне на черепа и премахване на нкротизирала тъкан. Но 99% от пациентите подписват декларация, че искат интервенцията. За последните 12 г. има само 3 случая предимно в началото на лекарски грешки и само един "летален случай - пак лекарска грешка

Но 99% от пациентите подписват декларация, че НЕ искат интервенцията НЕ ИСКАТ!

Журналките трябва да обясняват с доста по простички думички за да разбира и простолюдието. Например 3,5мм дупчица както го обясняваше боцко когато десито беше министър и откриваха нов апарат, малко световод, малко лазер, с тези микровълните дето ги използват и в GSM и ви сваряват мозъците и ставате дебили. Та умъртвяват ненужните кръвоносни съдове и работата за случая готова, но не се знае за други случаи.

всяка подадена новина има определена цел в случая да създаде пасивно позитивно настроение че млад лекар а това е хирург !! е извършил /определено в идеални условия на оперативен театър/ със екип !! инвазия с която ефекта на вродени малформации е временно компенсиран но не извесно за колко време но определено със натрупани поражения от ренгеново облъчване

Този човек е благословен ! Дано винаги има този благослов! И да остане в България ! Освен възхита и благодарност, нищо друго не мога да изразя !

Българите умират много често от банални лошо лекувани заболявания.Оставайки тук той няма да промени с нищо отчайващото ниво на здравеопазването като цяло.

За пореден път хората, които списват този сайт, показват потресаващо ниско ниво на обща култура и пълен отказ от компетентен професионален съвет при подготвянето на своите материали. Наистина ли мислите, че всички, които се излъжат да ви прочетат публикациите, са толкова неграмотни като вас? Направо е обидно. Първо, поздравления за младия лекар, който се занимава с ендоваскуларни процедури за лечение на малформации на мозъчните съдове. Второ, със същия успех, с който сте написали, че е "оперирал мозъка през крака", можеше да сложите и че го е оперирал през ануса. Защото и там минават артерии, макар че не са особено подходящи за катетеризация и ангиография по много причини. Трето, ендоваскуларни процедури се извършват в България още от 90-те години, при това рутинно. Например, във ВМА, д-р М. Лилов има забележителен опит в тази област, още в началото на този век. Накрая, как да ви уважава човек, като сте толкова повърхности и зле образовани? Вашите излагации рефлектират върху професията като цяло и спомагат за оформянето на цялостно недоверие в журналистическото съсловие.

Бобо

Поклон пред личността и делото на този човек.

Голям доктор в тази област е Алиоски...и други в ВМА.

Само да попитам - колко пациенти се нуждаят от такава "операция" и на колко други е направена. Или както обикновено - една операция, един спасен, а за всички останали -..... два на два метра в земята

''Завършва медицина през 2009 г. в МУ-София със специалност "Образна диагностика" и "Интервенционална неврорентгенология".'' Не знам кой ''кадърен'' журналист го е писал това, но при завършване на Медицина нямаме специалност... би било добре да се пообразоват малко, преди да пишат статии. Иначе, респект към колегата!

Някои "наши" деца завършват и с дисертация.

Браво на достойния млад лекар! Такива новини искам да четем повече в нашите СМИта, а не да ни заливат денонощно с "уникалните" събития и подвизи на чалгарки, ТВ-водещи, престъпници и долнопробни политици! И за други добри млади специалисти в други области би било интересно да се прочете нещо, защото животът ни не е само фръцкане пред някакви камери, крясъци на курнелката и лъжи на разни съдии и прокурори! Искам да знам за талантливи специалисти - инженери, учители, лекари - тези, които живеят в реалността, а не в измисления виртуален свят на зомбо-каналите!

да уточним това е хирург, а не доктор, тоест осъществява инвазивна намеса на базата на технологии на фонна на продължително ренгеново облъчване с цел отстраняване на тъканни малформации които вече са предизвикали непоправими поражения

каква е целта ? и какъв е резултата ?

ако питате за целта на тази операция е да се даде възможност за, подчертавам !!! някакво неясно съществяване

и не трябва ли да се замислим над следното : дали пък наште уж съюзници, партньори и т.н от прехваления Запад не канят и съблазняват нашите доктори като им дават акъли да оперират по други начини, а не по традиционните, и така ги подтикват да увреждат допълнително здравето на българите. Досега това което ни съветваха и изпълнявахме доказано е в ущърб на България, на държавата ни и на народа. Западът просто уби България.

ами да!!! А на теб като ти оперираха жлъчката ти сложиха чип. Иди се прегледай!

Някои лекари сами се ориентират към неособено добре развити леченби методи-ако оперираш по традиционен метод,ти се състезаваш с постиженията на други лекари преди теб,ако обаче правиш нещо ново,се състезаваш сам със себе си и каквото и да направиш,все е по-по-най.За тези случаи Джон Ленън изпя "опитах се да тичам преди да мога да ходя" PS. Вчера беше 9.10.

Браво, ДОКТОРЕ!

да се сравнят двата метода по резултатите. Примерно при традиционния начин на опериране какви гаранции за оздравяване се дават и при този иновативен метод какви са гаранциите съответно. Чак сетне може да се оценява ефективността и полезността на единия и другия метод.

Кефя се много, когато чета за такива българи!Радвам се много и за талантливите ни деца, които печелят различни олимпиади! Пишете за тях, а не за долнопробни к--ви, коя за кой пореден път хванала някой балък и къде ще кара медения си месец!

А занимавал ли се е някой да проследи къде са тези деца, които са печелили олимпиадите. Според мен 90% от тях напускат България и се реализират в чужбина. Непоправимо изтичане на мозъци. Жалко.

категорично какъв е резултата от извършената манипулация. Достатъчно надежден ли е ?

Продължително облъчване с рентгена от 2-3 часа по време на операцията не е ли опасно вредно за момчето ? Може ли да се появи болест от продължителното непостоянно облъчване на рентгена ?