Бизнесът предлага КС да гледа добавката за стаж

Бизнесът предлага на правителството да сезира Конституционния съд за добавката за стаж и професионален опит.

Обратно в новината

Коментари - Бизнесът предлага КС да гледа добавката за стаж | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Проблемът на "бизнеса" е, че трябва да плаща поне според минималната работна заплата плюс добавката за този клас, т.е. това касае само минималните заплати. При останалите "бизнеса" отдавна е намалил заплатата, така че заедно с класа, работника да получава колкото мутрата е решила. Истината е, че този клас не само трябва да остане, но и пак да се върне в Кодекса на труда, където беше преди и минималния процент да се вдигне от 0,6% на 1%.

Ако в територията, наречена България имаше "бизнес", нямаше да има хора, ровещи в кофите за боклук. Родителите ни нямаше да изнемогват с по 200-300 лева пенсии , поради ограбените пенсионни фондове от същите ревящи "бизнесменковци" и измислени "правила" и тавани за придобиването на пенсия. Нямаше да ядем вносни плодове и зеленчуци. Нямаше да има геноцид над българските граждани , които се трудят честно и почтено . Нямаше да има циганизация със застрашителните темпове. Нямаше да се унищожава красивата ни природа и Черноморие. Лакомията им за пари е неистова. Но да си знаят - "лаком г.з кръв сере. Някой хубав ден мандрата ще секне. Не ги и съжалявайте - те не приличат на хора.

"Бизнесът" да си гледа бизнеса, че се задава експроприация на хоризонта, кървава експроприация...

Преди няколко години този т.н. "Клас" беше премахнат от възнагражденията в държавната администрация. Не беше особен проблем. Защо тази административно уредена регулация остана в бизнеса, така и не се разбра. Проблемът не е в дребните левове - всеобща тайна е, че навсякъде търсенето и предлагането се "остойностява" в нетен вариант, а след това се търсят и се намират способи за туширането на този "дефект" в нормативата. По мое мнение това е остаряло и ненужно - не отговаря по никакъв начин на времето, в което живеем и се трудим. И, за информация, не съм собственик на фирма. Разсъждавам от гледна точка на реалната дискриминация, ако нормата се спазва без изкривявания. Ако един работник или служител на 35 години с 15 години стаж е достатъчно опитен и добросъвестен, не би трябвало да получава по-малко от тези на по 50 години с по 30 години стаж...

Ще ми е интересно да разбера, когато ти станеш на 50 г. с 30 годишен опит, дали ще си доволен да получаваш колкото онзи с 15 годишен опит? И дали ще мислиш, че онзи на 35 г. и "само" 15 години опит, е добър в работата си колкото теб?

Къв бизнес бе?! Я не ставайте за смях! Къв бизнес има в БГ??? Неколко фирми дето въртат евро субсидийте. Това е! Въпросният "бизнес" едно копче не е произвел. За къв бизнес се говори когато ядете полски ябълки и турски домати! Тва все едно Сауд. Арабия да си внася петрола! Шибана и тъпа нация. Мърша. Не могат най елементарните си интереси да защитят дори за неща дето Бог им е дал да правят отръки!

"Бизнесът предлага на правителството да сезира Конституционния съд за добавката за стаж и професионален опит. " Отсега казвам на т.нар. "бизнес" : ако правителството предложи това, може да си ходи!;) Не вярвам да са изтрещели чак до там, наистина!

Проблема на "бизнеса" са тези 0,6% ли? Ако дават 1000 лв. заплата бруто, това са за една година стаж 6 лв. отгоре, за 10 г. стаж - 60 лв. и т.н.! Т.е. 1 006, максимум до 1 120 лв., ако работника е с 20 г. стаж и то в мнооого редки случаи!? Ама това сериозно ли е "проблем"!? Щото ако е така утре направо ще сезират КС за "отмяна" на задължението да плащат.... каквито и да е възнаграждения!?

Ами това ни е "бизнеса" все реват и плуят против всяко увеличение на доходите на работниците им.Било то 6лв или 20лв щом не са предложените от тях двеста и нещо си лева за заплата не става.

Проблемът на България е отказа на всички да се държат пазарно. Като има дефицит се увеличава цената до такава, че да може да се компенсира с внос недостига. Никой не е длъжен да работи на Черноморието за 1000 лева ако може да работи в Гърция за 1000 евро. На Черноморието ще работят тези, които НЯМАТ качествата да работят в чужбина. Ама са най-некачестваната работна ръка печалби не се изкарват. Може и цената, която да ги задържи да не е 2000лв, ама не е и 1000лв. И така е за всяка несъобразена с пазара цена на труда. НА бизнеса му трябват квалифицирани работници с опит. ТАКИВА НЕ МОЖЕ ДА МУ ГИ ОСИГУРИ ДЪРЖАВАТА С НЯКАКВИ МЕРКИ. Държавата най-много да му осигури обучение, ама опит се трупа с работа. За да наемеш опитен работник следва да му предложиш по-добри условия отколкото му предлагат в ЕС. ЖЕЛЕЗНИ ПАЗАРНИ ПРАВИЛА.

Абсолютно съгласен. Търсенето и предлагането в частния сектор, ще регулират и тази норма. Всичко останало може да бъде заобиколено, дори да бъде направено на закон. Всеки си гледа интереса, и никой не може да ме задължи да плащам пари които не мога или не искам да дам. Съответно работника от своя страна също може да избира и би предпочел този който плаща повече. За държавните институции може да си правят регулация, но предполагам и там може да се заобиколи закона.

Бизнесът - няма такова животно!

БИЗНЕСЪТ - В ЕДИНСТВЕНО ЧИСЛО ! АНОНИМНО! ТОВА СА ОЛИГАРХИЧНИТЕ ОБРАЗУВАНИЯ - ВСЕ БИВШИ ОТ ДС ! НЕ СА СПРЕЛИ ДА ОПРЕДЕЛЯТ ПОЛИТИКАТА В БГ!!! НО ЗА ТЯХ БИЗНЕС Е КОМАНДНО-АДМИНИСТРАТИВНА И РЕПРЕСИВНА СТРУКТУРА, ПО АНАЛОГ С ДС УБО И Т.Н. ВСЕ ЕДНО - ТОВА НЕ СА БИЗНЕСМЕНИ !!!

Работодател съм с малка фирма. Проблемът не е в това дали ми тежи като стойност. Средният ръст на заплатите при нас е доста над тези 0.6% годишно. И ги увеличаваме според това колко по-добре работи служителят ни, а не колко по-дълго е работил. В резултат тези, които работят най-добре, се задържат дълго. Доволни са и хич не им пука за добавката за стаж.

Да ти направим една проверка на счетоводните книжа?

Ами значи ти е все едно дали има или няма клас прослужено време.

На две ведомости плащаш, нали? Една реална- "черна" и една за пред проверяващите.Защото при една проверка на досиетата и тр. книжки на работниците ти се виждат прослужените години. И в официалната ведомост трябва да има начислен клас. Много лесно би те хванала инспекцията по труда в това нарушение. Стига да не си им платил , де.

България изпитва остър недостиг на качествени работодатели. От къде да си ги внесем?

Е как откъде - от партийните листи разбира се ;)