Откриха неизвестна дъщеря на Капитан Петко Войвода

Капитан Петко Войвода е имал и дъщеря Стелиани, родена през 1878 г. Това показва проучване на Зоя Начева, началник на Държавен архив-Смолян.

Обратно в новината

Коментари - Откриха неизвестна дъщеря на Капитан Петко Войвода | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ей това е интересна новина а не като останалите неща.

някой от вас да е чувал за ВЪРТОП - тайната революционната организация на българите от Западните покрайнини, за която почти нищо не се знае. Едно от нещата, които знам за нея е, че за много от членовете й, сърбите са издали задочни и при това доживотни, смъртни присъди.

Ай ,сиа да ти обясна българе насекъде има в съседните държави, ама по-важното е да не са русофили. А и другия преоритет е да убедиш бугарете ,че всъщност са европейци, квот и да значи това.

Много неща изчетох. Не са между живите, които знаят и са ни разказвали многократно за Капитан Петко Войвода. Дори на чичо ми(на тати брат--съпругата му са от едно и също село/Доганхисар/. Само похвали за него, легендарен народен защитник, помагал е на бедните, няма смисъл да продължавам, а и бяхме малки, но бегло си спомняме някои неща и то в положителна насока. И до ден днешен има хора, които в очите са ни казвали/демек-тукашните българи/--не ги обичаме. Много ви здраве, и да сте живи и здрави селяните от к-лъка-николово, пчеларово, най-големите комуняги, навсякъде те, или това е неистина, винаги сме били пренебрегнати, и баба ми, и аз и децата ни, чергари се родихме и такива ще си останем. те си имат дпс, ние си нямаме партия, защитаващи интересите на тракийците, защо, питам и отговор не желаем? а колкото до тракийците/християни от тях има много или по точно имаше много качествен материал(Вечна им памет): Гого Грозев, Д-р Владимиров, д-р Кокаличев, д-р Пеев, юрист Д.Маринов, Пеев, математик Гено Вълчев и сие, в Банкя учител по гръцки език, преселили се от Б.Тракия в София... За нас най-великият празник е този- КАПИТАН ПЕТКО ВОЙВОДА, дори понякога поднасям цветя пред паметника, който все още не е разрушен, що ли, в град Хасково, срещу автогарата. ПОКЛОН, КАПИТАНЕ!

Какво ли е трябвало да се случи на този човек,за да се наеме да опъне грозна гъркиня. Те ако са били хубави,елините нямаше да се плющат по между си и да пипат жена единствено за да оставят поколение.

Петко със сигурност е участвал в Критското въстание, не и в Априлското. Герой е на Гърция. . Офицер е от руската армия. Приносът му към България е при Сенклеровия бунт, където по-скоро става дума за две банди , ползващи се от безвластието след войната. Останалото е гол хайдутлук, което е занаят , а не кауза.

Какво да коментираме, в т. н. Северна Гърция живеят основно асимилирани и погърчени Българи - ТОВА Е ИСТИНАТА...!!!!!! Населението около и в градовете Ксанти, Александропулос, Драма, Кавала и около прохода Промахон са погърчени Българи...

Истината е , по-различна , на брега на Бяло море няма нито едно селище с преобладаващо българско население. Всички изброени от теб градчета имат преобладаващо гръцко население според родните статистики. В Кавала , Кавалска каза и съседните Правишка каза, Касандра и Саръшабан от 120 селища има нула българи, според Кънчов. В Драмско българите преобладават по селата , но не и в града. В Ксантийско българите преобладат само в две села. Александрополис е гръцки . Такова е положението преди Балканската война, дори според родните статистики.Или гражданин или българин. Или живееш до морето или си българин. Такова е било положеноето , станалото е митология и лакомия за солунската митница.

Източна Тракия,сега в Турция,е била с преобладаващо българско население.Беломорска Тракия,Комотини-Гюмурджина,Мета Дерион.Голям Дервент...по крайбрежието-не знам,може и да си прав.2 политики е имало-башибозук и турска войска с геноцидни практики спрямо българите и тотално,брутално погърчване в Беломорието и Егейска Македония. Освен Капитан Петко Войвода,много др.български войводи са се сражавали и пазили българите в смутните години 1912-1913.Като Димитър Маджаров и Руси Славов в Източна Тракия.На Маджаров има един мъничък паметник в Кърджали,в учебниците по българска история не е споменат,младите българи изобщо не са в час,какъв тракиец и герой е бил.Руси Славов,даже и паметниче не е "заслужил".

Само дето името е Стелиос и Стелиана...тоест Стилян и Стеляна... Стелио значи стълб, стожер, опора. Има и светец Свети Стилян - закрилник на семейството и децата най-вече. А не СтеРлиос...

Определено гръцко име Стерлиос не съществува - възможните варианти са два: официална /литературна/ форма Стелиос и разговорна Стериос. В гръцките диалекти се среща Щериос, което в Тракия е звучало като Щериус /Щерюс/, оттам произлиза и българското име Щерю/Щерьо. Женско име Стелиани официално се среща като Стилиани /с ударение на последното и/, което е форма за женски род от мъжкото име Стилианос. Изследователите трябва да има предвид и следното /едва ли на някого е минало през ума/ - от името Стелиос /Щериос/ се образува названието Стелиани /Щериани/, което може да означава "Жената на Стелиос", или казано на български "Щерювица".

vasil

Щерьо е често срещано име сред арумъните -т.нар.цинцари,куцовласи...

И подрастващите, къде е един от най-хубавите паметници в България, този на капитан Петко Войвода? Намира се в гр. Хасково с/у автогарата. Кога бълг. тв-та ще го покажат в някое от многобройните си актуални предавания по история на България. Паметникът е блестящ образец на изящното пластично изкуство.

Стамболов е докарал пропадналия подпоручик фердо заради когото онова на юг се нарича гърция , а не България.На утрешната дата фердо се е самопровъзгласил за цар и това е национален празник на държавата.

vasil

Не може да се каже,че тогава е имало много по-свестен кандидат за български княз,а Стамболов от проклетия довежда тъкмо Фердинанд..Сценарият "Всички срещу България при дележ на балканските владения на Осм.империя"случил се в 1913,е щял да стане,който и да ни е бил държ.глава.С разлика в нюансите,но смисълът е тоя.

Стамболов е бил толкова заслепен русофов, че затова е е продал България. Намерил Фердо Лисицата в един виенски бардак ,исторически факт, а всеизвестно е слабостта му по най-вредните занаят и генералските жени,. Познавах едни "български" семейства Фердинандова и Фердинандовци. Преди дни днешните ""стамболовци" обявиха Русия за враг на България и утре пще величаят Фердо, но и по същия начин продават България на западните им господари.

много голям

това е най големия български войвода, по голям и от левски, защото доживява свободата но никога непроменя принципите си и не се освиня както повечето поборици. герой за три чужди държави и враг в родина ти си. поклон пред теб и твоята светла памет войводо.

vasil

По твоята логика Ильо Марков би трябвало да е още по-голям.В тия събития,довели до lll ни държава всъщност приносът е на мнозина,които се допълват.

Не случайно генетически сме еднакви с населението на северна Гърция???

vasil

Огромната част от населението в родния край на войводата в наши дни са всъщност потомци на прогонените след 1922 малоазийски гърци.

Освен гърци от Мала Азия, има много преселени гърци от Източна Тракия /днешна Европейска Турция/, също и от България, макар и доста по-малко, част от гърците от Мала Азия произхождат от крайбрежието на Мраморно море и северозападната част на Мала Азия. Като цяло, повечето преселени гърци са от земите на траките, т.е. потомци на елинизирани траки. Разбира се, голяма част от гърците, преселени от Мала Азия в Беломорска Тракия след 1922 вероятно са потомци на древните елини. Има малък брой албанци /арнаути/ и гагаузи, преселени от Източна Тракия. Има поне едно село изцяло албанско като произход в окръг Еврос и поне няколко села почти изцяло гагаузки. Гагаузите вече са възприели гръцкия език, но знаят и гагаузки. Гагаузите на територията на Гърция, въпреки че са православни християни, почти не се смесват. Има села в Северна Гърция, в които гърци от България живеят съвместно с гагаузи, всичко им е еднакво, дори хората и носиите, обаче помежду си не се женят. И т.н. и т.н.

Голям българин, тормозен от туркофилският тиранин Стамболов,предал Ботев при Априлското въстание.

vasil

Въпреки многото му кусури,Стамболов не е предател на Ботев. С политиката си с Осм.империя постига възстановяване и разширяване на училищната мрежа на Бълг.Екзархия в империята,като в началния курс се е учело само на български,след това - по 2 часа турски седмично ,останалото - на български. Човекът е мислил не само за 3,5 те млн.души в Княжеството,а за СЕДЕММИЛИОННИЯ български народ - по думите на Ботев,с когото остават приятели докрай.

Сексуалният живот на участниците в борбите за национлано освобождение винаги е бил тема табу за нашите историци. Сякаш е срамно, че хора като Левски, Ботев и Петко Войвода са имали своите човешки желания и слабости.

vasil

Ботев е бил луда глава,не е цепил басма никому и е бил и приживе в устата на бълг,емиграция в Румъния.З него са изговорени много неща - кои верни,кои доукрасени,кои клевети.Но и опонентите му не са дръзнали да кажат,че си е сложил в джоба и 1 грош от НАРОДНИТЕ пари...

Ботев е бръкнал доста надълбоко в касата на БРЦК, за да изхранва семейството си и многобройните навлеци- роднини на Венета ( около 16 души). Отстранен от революционната дейност и в немилост пред довчерашните си другари получава невероятния шанс да се обезсмърти, след отказите на корифеите Ф. Тотю и П. Хитов да поемат ръководството на четата без заплащане ( около 500 турски лири). И така се сбъдва мечтата му: "кога въстане роба в редовете на борбата да си найда и аз гроба"! Поклон пред великия Българин!

.

Горкият човек, децата му са станали гърци.

Децата му не са станали гърци - те са си такива. Тогава държавата е била османска империя,а в нея са живеели различни народности/както и сега/.Между тези народности не е имало държавни граници.Между Гърци и Българи гранична бразда не е имало.Затова на Петко едната жена е била Гъркиня,а другата българка,защото свободно се е движел в земите,които сега са разделени с граница на Гърция и България.

ако си чел внимателно щеше да видиш че тоя пич казва че не говори български ама е запазил спомен за българските песни които е пяла майка му...... коя майка пее песни на чужд език на децата си??? наскоро и един гръцки певец го каза- в северна гърция ,"гърците" научиха гръцки преди 50 години.......

Това са естествени процеси, смесването е било нормално. Примерно, две съседни села, едното гръцко, другото българско са разменяли зетьове и снахи. Снахите дошли от гръцко в българско село са ставали българки. Снахите отишли в гръцко село от българско са ставали гъркини. Всяко село е било отделна общност и е функционирало като отделна държава. Основната цел е била да се гарантира генетично разнообразие. Хората са били наясно как да гарантират здрави наследници и езикът е бил по-малката им грижа. Имам поне десет души познати, чисти българи, чийто внуци вече не са българи, дори не знаят български.

като се идиализира един образ, после на хората им е трудно да вдянат, че зад този образ стои съвсем земен човек. В случая вяно бил голям коцкар и обичал да мисли с оная си работа. :)

Просто човекът се е оженил два пъти. Останалото е твоето болно съзнание.

Дълбок поклон пред светлата памет на един от великите български войводи! Тракиец,поборник за свободата и обединението на българите. Може и така да е било-дъщеря с прекрасно име.Лично пространство. Дано малко от малко,гръцките му наследници-потомци,имат добри мисли за именитият си предшественик и българите. Трагично съсипана съдба на патриот в най-светлият смисъл на понятието.КОЙ го праща в гроба? Не и турците. Продажните,гадни,омерзени български политици.Позната картинка. Поклон пред Капитан Петко Войвода!

В Гръцкото въстание участват стотици българи, някои от които заемат високи постове в армията. Сред нейните офицери са полковите командири (хилядници) Анастас Българин, Ангел Софиянец, Данаил Българин, Илия Българин, помощник-хилядникът Коста Българин, майор Кара Мицо, капитаните Коста и Кочо, Марко Йован, хаджи Стойко, Стефо Българин, стотниците Атанас Демир, Йоан от Струмица, Христо Байрактар, взводни командири, подофицери. Мнозина от тях остават в Гърция, някои умират в нищета, но пазят българското си самосъзнание.

А Евгени Вулгарис (Женя Бугарчето) първи лизач на Екатерина Велика и национален гръцки герой към кои бихме го причислили?!?

vasil

Не си споменал пра-пра дядото на дядо ти Петко Бочаров - МаркоС БоцарИС...

No az sklaniam pukornu glava,kato ga svezhdam pret tozi 4otoven ispolin na balgarshtinata,koito nizavisimo 4isam ROMka dalboko ovazhavam......I ninavizhdam SpasTur4evtzite....

Az vapriki 4i sam gledala filmat 21 pati namerih idno nisautvetvie v filma: Pomoshnika na Kafedzhiata-tur4e (Ali) beshe na 10na go. kato pristigna Kapitan Petko v Varna da zhivee i setne 15 go. po-kasno vse si beshe na 10......

Моме, на какъв архаичен език си писала? Какви са тези гарванаци в стил "египетски клинопис"?

Старобългарски или прабългарски?

Не е важно на колко години е бил. По-важното е...Расте ли пишката? :-)))

Daaa-tova go pitashe Voevodata Kiriakov: Raste li Pishkata....

kuha leiko otkade se izliupi ti ma prasta putke zaspala

не знам дали тази история е истина или е плод на нечия фантазия, но не искам да знам и не ме интересува. вълнува ме единствено, че Петко войводата е велик българин, който се е борил с/у анадолските цигани. всичко останало няма никакво значение. филмът, който лошите комуняги направиха за него с Васил Михайлов е повече от добър. ролята е изиграна перфектно и в съзнанието на всеки истински българин личността на историческата личност се пази дълбоко в сърцето. а вие, които сте натворили изпражнения под мен, вие какво ще оставите на света след вас? дали някой ще ви запомни с добро и ще каже "....той построи/остави това и това"?

dobrin

значи турците не могли да се справят с цигангрията от индопак и капитан петко вожвода успешно правил добро и на османската имперя,поради което и търците не би требувало да се плашат от +добре пресметливо непраздно давана справедливост. сразредро+по+разда овалоябвало

Платен руски агент е Петко Киряков. Съратници са с Димитър Общи и платени участници при гарибалдейците, както и в Критското въстание. Критскорто въстание изцяло е платено от Русия. След разгрома му, двамата с Общи ги измъкват руснаците с гръцки паспорти. Самият Петко никога не е взимал участие в революционна организация и друга организирана дейност с цел освобождението на България. Занимавал се е само с бандитизъм и откупи. Въпреки, че е съвременник на двете български легии, на Старозагорското и Априлското въстание, не взима участие в нито едно от тях, нито в един от комитетите на Левски, въпреки, че такива е имало из Родопите. Като успешен разбойник, владещ няколко езика бързо е влязъл в полезрението на руското военно разузнаване и е изпълнявал предимно техни задачи. Както и Панайот Хитов, и Филип Тотю. Тези последните, също не са взели участие в организираната революционна дейност за освобождението, естествено, по руска поръчка. И тримата са имали руски пенсии. На Петко Киряков е подарено и поместие в днешна Украйна, което той естествено продава. Бил е кристално ясен на Стамболов, който заслужено го подлага на наблюдение и му налага ограничения. Вие на Стамболов ли вярвате или на комунистическо-руската пропаганда за Киряков?!

Има и един друг елемент, свързан с вкарването му в затвора във Варна. След Освобождението той става войвода на банда, която плаши турските собственици на земя, принуждавайки ги да напуснат България, след което българското правителство им отнема земята и така се оземляват много безимотни български селяни. Добре, ама прогонените турци се оплакват и се създава по този повод Карнегиева анкета, която установява съществуването на подобни банди, но не може със сигурност да ги свърже с директиви от София. Тъй като Петко е един от няколкото кокор-башии поименно споменати в анкетата, правителството се принуждава да го осъди и да го затвори за известно време, за да замаже очи. Петко смята това за огромно предателство, защото плашенето и прогонването на имотни турци от България за да се оземлят български селяни е тайна и целенасочена правителствена политика.

Малко ти е ниско и кафеникаво нивото!Патриоте, да беше написал,че на днешната дата е роден Г.Бенковски!Не ли вече терорист..........

vasil

Карнегиевата анкета е 1913/14 и разследва както действията на България,така и на Осм.империя,Сърбия,Гърция...Капитан Петко Киряков умира 1900 година,а Ст.Стамболов - още 1895.

тази таина и целенасочена правителствена политика продължава и до ден днешен,казано друго яче възродителния процес продължава и до ден днешен

То на платен краварски трол само платени руски разбойници са му в главата... Не всичко на този свят е платено, друже, не всичко... Най-ценното е това, което не можеш да си купиш с пари.

Слушай ме сега ОТРЕПКО : Колкото и да се пънеш , колкото и да плюеш ВЕЛИК Българин като Петко Войвода , нищо няма да постигнеш ! Ти си измекяр и си оставаш измекяр до края на скапаният си мижав животец ! Ти Американец или Англичанин НЯМА да станеш , и запомни че България има история с която може да се гордее , и има хора които ще я помнят , без значение на твоето мнение !!!!За Капитан Петко Войвода и други като него , ще се говори винаги , и много поколения ще му правят паметници - За теб дребна душицо , дето се срамуваш от историята си , никой няма да знае че си съществувал , защото никой не го интересува !!!! Аман от родоотстъпници и мизерни продажници като теб !!!!Ти си като този Спас Турчев , който го е съсипал за да го ограби и унищожи , и затова за него в историята има две изречения , а за теб и запетайка няма да има !!! Петко Киряков знае защо е живял и какво е оставил след себе си - Ти не знаеш защо съществуваш , но България и великите и синове ще останат в историята , независимо дали ти харесва или не !!!!! Заради такива като теб дори и гроба на Левски не се знае къде е !!!!

Аз измислени митове не чета - почивай в мир!

vasil

При обстоятелствата ,при които погребват Левски не може да се говори за вина на някой българин,че не се знае точно къде.Казано по днешному,5-6 години по-късно,вече след освобождението се е знаело на кой ред е,но не и в кой гроб.Същото важи и за точното му лобно място.По останалите ориентири са могли да се локализира точно разстоянието в посока изток,но в посока север - юг варира с десетки метри-всъщност колкото е била фасадата на близката турска казарма.

Ти да не си роднина на Спас Турчев ?! Защото се изказваш като такъв !

Ти не си император.Ти си султан!

начи слугинчето предупредило Петко за отровата и той после я опънал за спомен че и дъщеря родила и внуци и правнуци а Петко хал хабер си няма

Колко много достойни българи останаха извън пределите на Родината. Правнукът на Капитан Петко войвода се казва Стерлиос. Жалко, просто е жалко.

Писна ти моята история българино защото е истинна.защото вие крадете историята ни.

Ахилее, Ахиле, кога забрави, че си българин?! Така твърдят много стари историци - Йоан Малала, Йоан Цеца, Михаил Ателиат, Флавий Ариан! Ахил и мирмидонците са българи, така твърдят всички тия! Ама влашките цигани, дето днес се наричат гърци, крадат та крадат наша история! И от тракийското ни наследство крадат и го представят за тяхно! Ама има Видовден, та всички маляки ще го видят!

Кой, ние ли крадем история, смях голям, гърците крадат история, археология, представят български находки за гръцки, наскоро в Норвегия стана скандал, на всичкото отгоре и велики се пишат, всъщност всички знаем, че гърците са египетски цигани, изгонени за кражби и убийства !

Колкото и правнуци да извадите, не променя факта, че е ограбен и измъчван от Стамболов след Освобождението.

Стамболов, дори се опит да го предаде на турците,но хората го разпознават и спасяват.....

в същност петко организира атентат срещу стамболов, ама карай да върви!

в същност атентата е в главата на стамболов,, ама карай да върви!

Да то до сега никой не беше и споменал за това макар че са му били съратници ама тая взела че ''проучила'' и изнамерила.. Стига с това ровъчкане там дето няма кой да ви обори и може да си развинтвате фантазията..

Пич, ако гътцитемислеха като теб, до сега нямаше да има жив човек, да помни нещо за Елада, древна Гърция и т.н. Никой нямше да ги знае тия фърчила. Ама те крадат история и я овикват, че е тяхна, та на хората им писва чак! Така че - споко. Може да е вярно! :)