Как Димитър Общи обра турската поща в Арабаконак

36 години преди България да обяви своята независимост, група революционери под ръководството на Димитър Общи обират турската поща в прохода Арабаконак.

Обратно в новината

Коментари - Как Димитър Общи обра турската поща в Арабаконак | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

същата история са и дносниците на ДС

Левски и Общи са нямали авторитет и не са могли да привличат средства за дейността си За цялата обиколка Левски събира към 20 хиляди гроша , една пушка е била към 800 гроша , т.е събира за едва 25 пушки. парите не са стигали дори за борчовете на Каравелов по печатницата му.Затова и преминават към обир и рекет, , грабеж и изнудване, на които не са били чужди , и двамата са от такава среда, може би затова и нямат авторитет сред богатите да ги финансират. Че Левски е бил против обира на хазната е по-скоро неверно. Общи пропагандира и така предава, Левски е по-адекватен и хитрува , но също предава косвено , както е видно от протоколите за разпит, за щастие някои от издадените от него са извън страната. Другото са митове за безкнижници, каквито създава българскотп образование.

Ей деде, ти сичкото това що не го в една книга описа - да четем и да се учим. На колко години си вече на 150 ?

Ivan

Тоше, като ти се чете и искаш да знаеш истината за Левски - чети те тука: "Васил Левски - идеал или идол" на ids777.wordpress.com

Ами няма нужда нищо да пиша , за финансирането на революционната организация си има една книжка, издадена от БАН , там всеки грош е преброен и описан от автора плюс взаимоотношенията между основните действащи лица .Потърси я, ще си спестиш много заблуди и лутания. А протоколите за разпититите са издавани 70-те години. Интересно е и изследването за езикът на Левски.Заглавия и имена не помня , по -сладко е сам да ги откриеш.

Така така, даваите идеи на сегашните крадци от историата.

българи / Bулгари = хаидути, предатели, крадци, бандити, телефонни измамници и банкови апарати източвачи !!! ц една дума - конекрадци от памтивека.

сте ни занимавали с бандити от миналото. Имаме си ги достатъчно в настоящето. Кажете нещо за някой свестен българин!

Ало Дира, що ми изтрихте отговора до Мурат? Щото нарекох Ердо дребнопишковец? Вие откъде знаете,че не е?

пишката може да е дребна,но фнкционална, ердо има четири деца,значи пишкта си е свършила работата,ваще ганюивски патлаци може да са големи,ама не вършат работа-оседмдесет и петмилионна турция,срещу петмилионна българя....когато фактите говорят и боговете мълчат

Сус бре.То това вие-да правите деца, защото се прави без ръце и акъл.Я кажи какво е дала тази 85 милионна Турция на света.А 5 милионна България да изброявам ли от азбука до компютъра.А за Ердоган не бих му гледал в гащите , защото не съм гей, но го гледам какви ги забърква и утре да не стане като Сирия, че и 20 милиона кюрди му висят над главата.Ще ядете "яаалъ куйрука" в много скора време.

Турска соросоидна медия пфу

Дира, турска медия ли сте? За нас българите, хайдутите са герои, борили се за свободата на България. А за турците, небългарите и соросоидите са обирджии. Гнусни небългари, пищещи глупави и лъжливи статии, няма бълтарин, който да ви повярва на съчиненията. Жалки сте дира, знаете ли какъв ден е днес, та пишете такива глупости. Сбъркали сте адреса, българите са грамотен народ, а не да неграмотна рая.

Соросоядните медии ни заливат всеки ден с ФАЛШИВИ новини за да объркат хората и да не знаем кои сме от къде сме и ни заливат със негативизъм и омраза. Омраза към самите нас!!! НЕ ИМ ВЯРВАЙТЕ!!! БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!!! СОРОСОЯДИТЕ СА ВРЕМЕННО ЯВЛЕНИЕ!!! Те вече бавно умират както и тяхната родина зад океана потъва във собственната си кръв,пролята зада съществуват през последните 300 години. Между впрочем в село Боженци има къщи които все още са в идеално състояние и са на над 300 години! А България е на 1300 години!!! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ и не вярвайте на всичко с което ви хранят медиите на сорос! А те са навсякъде.

Те, това са ни националните герои, всички до един - престъпни нехранимайковци и бандити, превърнали убийствата в професия. Ама, то, по цял свят е така, "героите" са все хора на насилието. Най се цени насилието, значи ...

Майната ти, България е тук напук на душманите!

И ПРАТИ ПОСЛЕДНАТА МУ СНИМКА НА ТУРЦИТЕ? СТЯГАЙТЕ СЕ ЗА АДА КОМУНЯГИ!

Дира, я си оправети статията. Никакви четници и хайдути не е имало, защото не е имало робство и хората са били доволни. Тези са били терористи и хайдуци, а Общи е един обикновен крадец. Така де, нека следваме официалната линия.

Един българин- хайдутин, двама- чета, трима- чета с предател...

Добре че са били руснаците, да създадат държава от територия, която 500 години е била турска и която турците все още наричат "Булгаристан".

вижте сега ганювци,каква е разликата между българия и турция,първата си е избрала за национален герои един наи-обикновен крадец-измамник и убиец,а националния герои на втората е една велика историческа личност(между другото великите личности се раждат от велики народи),която е успяла да смени хода на исторически събития

Не разбирам за кого говориш. За Ердоган ли ? Или за КЕМАЛ ? Ами с подкрепата на първия ще си затриете държавата, но това си е ваша работа.

разбира се че за кемал,защо пък ердоган да затрие държавата?!!!,просто и европа и америка(вселдствие на дългогодишната си ''политика''спрямо турция) си намериха маистора в негово лице

Виж какво Мурат!Историята си е, история и ние не можем да я променим, но аз мисля, че никой не бива да вини сегашните турци за деянията на прадедите си, било то турци, германци, гърци, българи и т.н.Тогава такива са били времената, политиката и самосъзнанието на хората.То е все едно да мразим всички германци заради Хитлер?!Аз имам много приятели турци, които са трудолюбиви и прекрасни хора, и много добре се разбирам с тях.

ЕФЕНДИ----ИСКАШ ЛИ ДА МИ ЦУНЕШ УЯ?:)))))

Дребна душичке, дано си получиш заслуженото, заради хлевоустието!

Какви четници, какви хайдути,революционери и прочее, нали уж е нямало турско робство?!Аджаба всичкичките те, като се започне от Левски, Ботев Караджата и всички останали защо са се борили, защо са си жертвали живота, ако всичко е било много хубаво?Не, че не знам, но въпросът ми е риторичен, защото всички знаем , че е имало турско робство и си има хиляди доказателства за това, но някои упорито се мъчат да промиват мозъците на подрастващото поколение.

Ivan

"Аджаба всичкичките те, като се започне от Левски, Ботев Караджата и всички останали защо са се борили, защо са си жертвали живота, ако всичко е било много хубаво?Не, че не знам, но въпросът ми е риторичен" Въпросът ти никак не е реторичен и си има съвсем ясен и прост отговор. Всички те са се борили за власт. Но са разбирали, че задължителното условие да се включат във властта е държавата да стане самостоятелна. Една част неизбежно са загинали в борбата. Но никой не се е "саможертвал" нарочно. Същият Левски е заклал момчето (казвал се е Стойчо Гергинов), защото то го е познавало лично, а нашия не е искал да оставя жив свидетел на обира. Ако пък като погледнеш какви са ги вършили онези, които са оцеляли и наистина са влезли във властта ... То Стамболов, Олимпи Панов, Тодор Паница - са се избили помежду си само за няколко години. И са се избили за същата тази власт, а не за свободата и родината.

Абе пич, стига си драскал глупости. В онази статия заключенията ти са абсурдни,, дори да приемем че посочените източници и твърденията са им верни. Борба за власт било. Как си представяш някой се бори за властта, която ще дойде като резултат от въстание и откъсването от цяла империя? И точно обратното - Повечето са се саможертвали нарочно. Да били са луди глави, способни и да убиват, но със сигурност са били истински родолюбци

Да съгласен съм с теб!

Момчета и момичета в Дир! За всички е ясна провокативната цел на този матерал днес. Друго е важно, вие не се ли гнусите от себе си? А какво биха казали за вас прадедите ви?

Бо Бо

Разбойник, който е представен за патриот, в свят в който събитията от историята са поредната хипотетична фикция на политическата прослойка.

Както се казва на война всички средства са позволени.Ти какво очакваш,да си седят мирно и тихо?Каквото повикало, такова се обадило!

Принципна разлика между: -димитър общия, -фердинанд бисексуалния, -луканов-предателя, -ф.димитров--хомосексуалния, --иван--шведа, -суджук паша симитлията: НЯМА!:))))

Събитията от историята са хипотетична фикция на политическата конюнктура!?

Тези "революционери" като въприосния "общий", се включват в разни акции за пари. Те са професионални бунтовници по скоро професионални войници в бунтовнически отряди. Има ги и днес, ще ги има и занапред. За тях патриотичната идея не е мотив. Мотива е заплащането или вземане на голяма част от заграбеното! Не са ли разбрали, че това е разбойник, който се представя за патриот!

Ivan

Напълно верен коментар! Абсолютно същото важи обаче и за Левски. Все повече у нас се научава, че така наречената "комитетска мрежа" всъщност е била руска шпионска структура, а Общи и Левски - нещо като наемни резиденти. И двамта, както казвате, са професионални бунтовници. Разликата обаче е в това, че Левски е бил много по-циничен и е осъзнал колко добре може да използва потенциала на тази мрежа. Затова той я е превърнал в организация за икономически рекет над българи, като парите ги е прибирал най-вече за себе си. Общи е бил видимо много по-безкористен и затова по-популярен сред хората. Пристигайки в България много по-късно от Левски, той е започнал да го измества от лидерската позиция. Затова Левски се е опитвал по всякакъв начин да го злепостави. Впрочем, тези работи подробно са описани в есето "Васил Левски - идеал или идол", което всеки може да прочете на ids777.wordpress.com

колкото и пъти да намеквам по разните форуми, че между онези събития, и сегашните - донбас, донецк, и дори ислямска държава, поти разлика няма. Всички тези събития са финансирани отвън! В последствие, "бунтовниците" биват провъзгласявани за герои и се създават митовете около тях. Историята се пренаписва, изопачава и "патриот(ъп)изма" процъфтява. Както и да е, ще получиш много минуси за това, добре че е почивен ден :)

Ако нещо трябва да се признае на турците, това е че са наказвали подобаващо предателите дори на своите врагове. Обесили са Димитър Общи, вместо да му платят като го изпратят да чете измислени лекции за нереално високи хонорари.

Левски е бил умен, знаел е, че може безнаказано да се обират български чорбаджии, но да се посяга на държавните пари е опасно.

Но при един от обирите, слугата на чорбаджията ги вижда и, за да не ги издаде Левски го убива. Заради това е осъден и на смърт след това.

хорааа! датата на обира ли да празнуваме! на това малко обирче? то хубаво ама да бяхме обрали сички турски банки на тази дата, че да има поне защо да се приказва толкоз.

Явно турските власти са намерили хлебарка, която да стане къртица и така са разбили организацията. Но за да знааят турците, че има таен комитет, постъпила е доста снесена информация преди това ... вероятно от наши чорбаджии. Защото да си чорбаджия през турско, значи си с тях!!!

Националната гордост и самочувствие са въпрос на личен избор. Не ме интересуват писанията Дали общи е предател или не, дали Левски е идеал или идол. Аз нямам нужда от опорна точка. Майната ви на историческите интерпретации, стандарта на живот, колко екскурзии сте били и колко телевизора имате у дома. Днес, тук и сега, съм си у дома в България, НАПУК НА ДУШМАНИТЕ.

С УВАЖЕНИЕ КЪМ ВАС!!!! БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГГАРИТЕ!!! бъЛГАРИЯ НАД ИЧКО!!!

абе махалко маймунска, днес да си си у дома знаеш ли колко кръв е дадена от "глупци" станали днес за нас идоли и идеал

Недорасъл полуграмотнико, няма нужда някой да ми "вряска" какъв и кой е Левски, за да виси портрета му у нас, а той е там. Още преди да се родиш и досега си имам вяра и национално самочувствие, И НЯМАМ НУЖДА ОТ ОПОРНИ ТОЧКИ.

за жалост този обир подпомага залавянето на Дякона

"Варварско племе, склонно към предателство" Още от преди 200 години са ни определили с едно изречение! Защо ли тогава рева мало и голямо срещу оня чех, който изобрази милата ни татковина като кенеф!? Ха, сещайте се!

И второ: Ти си едно мекере което живее в чужбина и си мисли че ДЕМОкрацията е свещенната крава. Да ама НЕ....мииси чиниите в странство а ние тук в БЪЛГАРИЯ ще се оправим както сами си знаем! Когато е имало БЪЛГАРИЯ не еимало на картата нито една от държавите на север от дунава ! Бог да пази свещенната МАЙКА БЪЛГАРИЯ. Най вече от такива като теб!

Давид Черни е чех, дори е роден в Прага! Но, все едно какъв е, за да изобрази България по тоя начин, задайте с въпрос - защо ли...?

дрОгарю, въпроса не е какво е правил идола ти в Германия, а в СССР, а после и в България. Бутането на мавзолея беше огромна грешка... трябваше да си остане там за вечни времена и да събира храчките на свободолюбивите българи.

Соросоядните медии ни заливат всеки ден с ФАЛШИВИ новини за да объркат хората и да не знаем кои сме от къде сме и ни заливат със негативизъм и омраза. Омраза към самите нас!!! НЕ ИМ ВЯРВАЙТЕ!!! БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!!! СОРОСОЯДИТЕ СА ВРЕМЕННО ЯВЛЕНИЕ!!! Те вече бавно умират както и тяхната родина зад океана потъва във собственната си кръв,пролята зада съществуват през последните 300 години. Между впрочем в село Боженци има къщи които все още са в идеално състояние и са на над 300 години! А България е на 1300 години!!! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ и не вярвайте на всичко с което ви хранят медиите на сорос! А те са навсякъде.

тази медия на сирос ли е?

На продажните собственници продали се на сорос. Други въпроси?

Браво за хубавия пост! България ще пребъде, а соросоядите ще свършат в "езерото огнено и жупелово". Господ е верен в своите обещания и гняв Божи ще бъде над всички богоборци.

Цитат от статията: "На 24 октомври 1872 година по пътя за Плевен обаче той е арестуван в един хан и конвоиран до София."... Ханът е до преди време къщата на попа в село Садовец, Плевенско. Тогава е била в махалата Чериково. През юни 1870 г. Апостолът на свободата Васил Левски изгражда частен революционен комитет в Свинаре(също махала на днешното село Садовец). Секретар на комитета е отец Найден. Две години по-късно в неговата къща в махалата Чериково е заловен помощникът на Левски Димитър Общи. На 2 януари 1873 г., окован в тежки пранги и букаи, Васил Левски отново прекосява Чериково и Свинаре.

е та найден ли да е предателя?

... историята мълчи по въпроса :) Данните са от книгата на Стоян Заимов "Миналото" (имам изданието от 1884-та година) и от записки на местни "краеведи" от с. Садовец

Общи е вербуван от американската мисия косовар, който да разгроми организацията на Левски! Излъгват го, че ще стане герой - и в крайна сметка го обесват по бързата процедура, за да не изпее английските и американските си покровители!

дай доказателства, иначе си го измислаяш

пич, бодеш ли се или си си такъв по рождение?

Димитър Общи бизнес ортак на Левски,каква ирония само...

Освобождения и независимости обикновено по същината си са бизнес начинания на сравнително малки групи предприемчиви персони. След като мине време, се обличат във високопарни и героични лъжи от следващите поколения тарикати пак с бизнес нанмерения. А който глупак се вързал на патриотичните измислици и изгорял със все семсйството си е негов проблем.

не вярвам нито за левски нито ботев нито в саединение,,нито в независимост........................при полжение че този народ избра царя да го ,,управлява,,за мен нещатат са ясни...а за вас мишки

Ivan

Pреди малко някой спомена статията "Васил Левски - идеал или идол", но посоченият линк не се вижда. Адресът е ids777.wordpress.com

Тоя не е ли косовски шиптар?

Ми какво се чудите за МУТРИТЕ по нашето бурно съвремие...?!? Те са наследници на този македонски бандюга Димитър Общи... Той и Бенковски е от същото тесто, но така е в историята...

Този текст не е нищо повече от традиционните лъжу, които се разправят за Общи с цел онеправдаване на Левски. Историята на обира, както и отношенията между Общи и левски най-добре са описани в статията "Васил Левски - идеал или идол" на https://link/

По-голям тъпанар с по-големи глупости не бях чел. Много си прост!

На 22-септември, петък, 1872-ра в Арабаконашкия проход (сега Ботевградски) е нападната турската хазна. Обирът е дело на Димитър Общи и Стоян Пандурина с група въоръжени мъже, а идеята идва от един тетевенски бизнесмен и член на комитета Хаджи Станьо, който има добри връзки с местната турска власт и разполага с вътрешна информация за движението на колата с парите. Идеята е уж да се съберат средства за революционна дейност и въоръжено въстание.Отрязахме торбите и кой колкото можа да вземе, напълнихме си чантите, казва в показанията си Димитър Общи при следствието. От тях научаваме, че същият прибрал чантите на повечето участници, а тези, на които не успял, изпратил със заръка да си отидели по домовете, да скриели парите и да не ги пипали. На някои платил по 500 гроша за добре свършената работа, на ханджията в Правец 1000, но той му поискал още 200, които и получил. Стоян Пандурина пък още при обира успял да скрие една торбичка със злато. Вече в Тетевен, двама от членовете на комитета, Станьо и Станчо му поискали 1000 гроша, за да си купят вино от Плевен и Общи им дал, защото обещали, че ще ги върнат после на комитетската каса. На някой си Дочо също дал 1000 в заем, а на Анастас п. Хинов дал четири кесии с пари да купи коне и т.н и т.н Въобще, Димитър Общия е твърде щедър с парите. Естествено, някой се разпява, наглите обирджии един по един са арестувани, освен Димитър Общи, все още укрит в Тетевен. Местният комитет обаче, изплашен от арестите, не го иска вече в града си и го натирва една нощ, преоблечен с женски дрехи. Заловили го дни след това в обора на един хан, заспал върху два чувала с орехи.

История забулена в мрак. Кой предаде Левски - поп Кръстю, поп Лукан, Димитър Общи , или..........

Честит празник, скъпи братя и сестри-българи! Въпреки многото (и вътрешни!) врагове, които има Родината ни, вярвам, че България ще пребъде! Не се поддавайте на медийни провокации на НЕбългарски сайтове и при всеки случай развенчавайте продажниците, които искат да ни разделят и по стар ... обичай и под чужда диктовка всяват раздори в обществото. Да живее България!!!

Мери, Мери, Мери! Не са нужни медии, чифт очи и уши стигат, за да си видим дереджето и накъде безвъзвратно сме се запътили! Какво пребъдване бе госпожо/це?!!! Какви светли бъднини, какви 5 лева. Ако имате възможност, направете единствено разумното, ако не ...

d4

всички предатели рано или късно ги чака едно. бесилка или куршум. това се отнася не само до Общия. за днешните - те си знаят кои са...

DIR, точно днес тази "новина" е излишна. Това което сте написали/преписали се знае от всеки средно интелигентен българин. Или искате да ни покажете, че на световни ниво у нас освен киселото мляко са и предателите !? Знаем си го и от това си пати България !

Естествено, че е неуместна горната информация. Но тя не е турена случайно, а с цел - ПРОВОКАЦИЯ. Такава е политиката на НЕбългарските собственици на дир.бг.

Не, не се знае от всеки интелигентен българин. Защото до 1989 г. в училище не се наблягаше на този факт, а на това, че поп Кръстю бил предал Васил Левски, което май се оказа лъжа. Честно казано, по онова време историята изобщо не ми беше интересна, защото беше скучна и всичко беше обвито в изкривената и изопачена "връзка" на българския с руския народ. Но тогава нямаше интернет. И всичко беше цензура. Сега има интернет и историята ми стана като хоби - много неща са ми интересни, защото не са изопачени. Намирам само факти. Като казвам че няма цензура, това се отнася и за бившите комунистически държави, така и за западноевропейските и за САЩ и Канада. Там също са украсявали яко историята, но нищо не може да се сравни с изопачената история от бившия соц лагер.

Kalin

До 89 се учеше история а това което последва е пародия на учене на история така че изобщо не си прав.И преди 89 се спореше попа или Общи е виновен за залавянето на Левски!

Авторът на дописката е пълен неграмотник. Първо, родното градче на Общи, Дяково и Джаковица/Гякова, се намира категорично в Косово. Освен това Общи никога не е бил познат като Косовац. Това попада сред най-нелепите измислици за човек, познати и без това покрай немалкото си прякори. Авторе, авторе...да те събира и тебе покрай другите вересии...

Типичното поведение и изглед на комплексар. Пред момите и пред фотографите е голям мъжкар, запасал пищовите и гледа лошо. Ама иначе мишка. Сега са същите смешници, излезли от фитнеса и гледат лошо, а нямат един лев и един грам мозък.