Комисия: Частичен рестарт на покупката на изтребител

Временната парламентарна комисия ще предложи на Министерството на отбраната да не бъде рестартиран от самото начало проектът за нов тип многоцелеви изтребител.

Обратно в новината

Коментари - Комисия: Частичен рестарт на покупката на изтребител | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

...да се осигури равнопоставеност... Това значи ли, че досега е имало неравнопоставеност? Да разбираме ли, че някой, който е по-назад ще бъде поставен наравно с първите.

електората му знае от ,,колове,,...!!! няма нужда от ,,самолети,,...!!! и ако има такива то ф-1 6 -старичките... плевненлиев каза че на тях всичко може да се ,,окачва,,... даже и ,,портрета,, на ,,вожда,,...!!!

Спете спокойно Бьлгаре! С изтребители или без, с МО или без, с Каракачанов или без Борисов господ ни е дарил с БЪЛГАРСКИЯ ЛОВНО-РИБАРСКИ СЪЮЗ -една от най-боеспособните опори на НАТО

Когато победи Комунистическата Революция: Тия "експерти"----един по един----ще ги изпитваме----КАКВО РАЗБИРАТ ОТ ВОЕННО ДЕЛО?!:)))))

абе хората ше живеат на марс след 10 гонити ние кви самолети турсим..втора рака..и с тях и без сме гола вода

А на бас кои първо ще бъдат пратени на Марс? Тея дето не знаят откъде се отваря кабината на самолета, за да влязат в него, но иначе акъл дават, няма да са от първите. Те ще дойдат когато всичко е уредено, за да дават акъл какво е не както трябва и да управляват, вършейки нищо. Винаги така става... И при революциите накрая също маскарите поемат щафетата.

Браво! Абсолютно правилно решение: предишното беше под влиянието на хибридните атаки на Путин и целеше да ни отдалечи от наистина качествените оферти на САЩ и други наши партньори. Всички наши страни съседи изпозват Ф16,но ние сме тръгнали да гоним дивото, неизпитано шведско творение Грипен, пред доказан и демократичен избор като Ф16. Убеден съм че в случая демокрацията ще победи отново

Нямаш си представа колко много глупости и неверни твърдения си писал.

Май ще купуваме 3-та ръка Ф- тенекии :) Да се посочи като основно изискване "НОВ" и да видим кой какъв е и какво предлага?

За сметка на аеропланите ,да се закупи оръжие за пехотата -пушка Шаспо обр. 1866 г. с тесак.

Боклуци долнопробни, нищо нема да купите. Ще ви подарят Ф16, които после да ползваме за учебни стрелби със руски ЗРк. А Тиквата е слуга и неграмотник.

Днес видях комисията ! Та там са само цървули и гайди ! Боклука на ББ нищо не разбиращи , умишлено въртящи се като пумпал , да удължат времето за покупка на нови самолети и да купят боклука на САЩ ! Второ , трета употреба ще бъдат тези самолети , за бесене са тези боклуци ! Трябва всеки Българин да помни имената на тази комисия като своето ЕГН !

И защо беше този цирк? На всички беше ясно какво щеше да бъде заключението на комисията и без да бъдем експерти в авиацията.

Комисия: Частичен рестарт на комисионните за покупката на изтребител

ще рестартираме до дупка,докато не успеемм да изнберем ф-16, шеснайста ръка....иначе нема д аима никви поръчки и покупки, казах ХАУ!

Досега против влизането ни в Шенген и ЕВРОзоната най-гръмогласни бяха Холандия, Германия, Австрия... Що ми са струва, че Швеция ша ги заглуши и трите вкупом в близката една-две годинки..

айде на "Скорпионите" приемай офертата Каракачанов не се май имаш и продажници край теб бол да ти помагат

аре ве главочи конекрадски от долен Дунав докога че ви чекам аз вас...?

Както обикновенно всичко у нас е ЧАСТИЧНО. Частичен рестарт на покупка на изтребител, в едно частично променено /но не съществено/ министерство, в една частично реформирана източноевропейска държава от едно частично уж подобрено управление, за което е гласувал някой който е имал частично надежди да се случи нещо по-добро. От тези частични действия нищо добро не ни чака.

Имам усещането, че ще бъдем изненадани с оферта за нови самолети "Скорпион" от САЩ! Тези самолети не можаха да спечелят поръчка в страната си, но са разработени и произведени! Видях във википедия, че са били в Граф Игнатиево. Струват $20млн за бройка и не стават за нищо! Максимална скорост 830км/ч 4 точки за подкачане. По-зле са от руския учебно-боен самолет Як-130. Интерсесно е, какво ще измислят, за да вмъкнат офертата! Видно е, че лесно ще намерят "спецЯлисти", които ще кажат, че това е най-доброто! Дано не съм прав, иначе ще е голям срам... то и сега е голям, ама тогава съвсем ще се изложим!

Як-130 е учебно боен, той е създаден на базата на италянски самолет, в сътрудничество с италянска фирма и е много добър за възможностите си.

Просто срвнявате самолети от различен клас, като всеки от тях е добър за това което е направен. Този "Сцорпион" е лек шурмови и разузнавателен самолет, неможе да се сравнява с боен или учебнобоен.

За нас е най-добре да спорят т още 100 години така. Ще си спестим големи пари (самолетите ги плащаме ние, с данъците и акцизите дето са в всичко). А, военен смисъл от няколко самолета няма никакъв, освен ако не си правим сметка да воюваме с Македония. Гърция и Турция уж са ни приятели, па и ни превъзхождат в авиация поне 10 пъти, Русия 100 пъти. При такова надмощие модела на 10те самолета и изобщо тяхната наличност няма никакво значение. По-добре да се дадат кинтите за артилерия и танкове - войната в Сирия показа че са много важни тез неща, и че авиацията изобщо не е толкоз ефективна, а има предимно помощни функции.

И за какво са ни тия танкове и артилерия? Кого ще уплашим с танкове и артилерия? Аз предлагам да купим прашки, щото за това имаме и пари и мозък.

суджук ми дай и повече не ме мъчи вземи си грипена, сааба на мен суджука остави... Шведите предлагат и инвестиции, а вероятно не предлагат комисионни. Проблем. СААБ май се поддържал и от запасняци съм чувал. Нечувано и невиждано - да се спрат кражбите от военна авиация. Да ме прощават висшите военни и висши служители в МО ама са крадци. Ясно и точно - лапачи. Шведите не дават комисион, холандците не пускат каналджии и корупционери в Шенген, германците не ни щат въобще за нищо .....

Виж сега, не съм чул някой да е отменил комисионните от 8-10% при сделки с оръжия.

Жалка държава сме! Не може едно посолство да издърпа ушите на едни чиновници за т'ва държавата да си мени мнението. Просто не е редно, сега очаквам саюианците да ни предложат нови ф16, ама то срамота, за какво ги провеждат тези конкурси?! Да излиза негово височество премиера, шефа на суджуците и да споделя: "генерал губернатора от Козяк ни съобщи, че ще си купим еди какво си", така поне да е честно,ясно и прозрачно.

Омръзна ми с тези самолети - лобистко грачене, създаване на допълнителни надзорни комисии, ... С 8 самолета от околните държави можем да спрем само Македония и това е. Всички пропускат най-важното за България в случая - шведите (и САМО шведите) ни предлагат икономическа офсет програма. Те ще построят заводи тук и инвестицията ще е равна на цената на сделката. Това са заводи за 1,5 млрд. лева! Някои може ли да си представи колко нови работни места са това, колко постъпления в бюджета от данъци? Ето това е важното! Така или иначе с 8 самолета няма да станем сила в авиацията, но нека поне да са нови, евтини за поддръжка и да създадем работни места. Тогава ще има и за образование, и за пенсии, и за още много други неща.

Чувствам как искат да ни набутат кофите ф16. Ама депутатите ще си летят на тях! И определено ще си ги платят от техния джоб!

Se taia

Значи не си чел въжделенията на сегашния "министър на отбраната" агент от ДС Каракачанов, който иска да си останем със старите руски таратайки и да се мъчим да ги ремопнтираме, при условие, че ресурса им е изтекъл... Явно и руснаците и американците не харесват тази сделка. Ако имахме държавници на място, щяха да покажат среден пръст и на двете...

F-16 са създадени като модел 2-3 години по рано от Миг-29. Така че ако Миг-29 са стари, то F-16 са още по стари, и въобще не би трябвало да се обсъжда купуването на такива изтребители!

Батето Борисов упорито рови за поредна оставка и без това му станаха много лобистките и мутренски скандали.

се гонят комисионни и се защитават американски интереси. Ясно и просто. Избрахте си герб - не протестирайте. Сеирджилъкът покрай изтребителите е част от избора ви. Поне шоу има.

Конкурса се връща заради лобизма на Плевнелиев, Цевтанов и Борисов. Неможе да има равнопоставесност между нови и стари самолети. Да разширяват рамката няма смисъл, не им се дават пари за добри самолети, като цяло Грипена е подходящ за нашите възможности. Ако всичко това се прави за да наместят португалските Ф-16 излизам пред народното събрание да протестирам - "не ям доматите с колците".

Никакъв скандал не виси. Набързо скалъпен "компромат", кйто трябва да убеди населението, че Радев си сменя мнението. А през това време Борисов си сменя мнението по три пъти на ден.

- Мар хаба, аскер! Парле ву, франсе? Лабут паша, показа езиковите си умения И турците истръпнаха прет Бойко полиглота

И на идиотите стана ясно, че една група платени от запада предатели се опитва да наложи покупката на 40 годишни боклуци, заради кефа на западните им спонсори. Т няма какво да се коментира, още повече, че същите предатели изкараха генерал, пилот, военен и президент напълно некадърен, само и само да убедят хората, че лобизма им за изхвърлени вече от употреба самолети със отдавна неактуални характеристики са добрия избор за българските данъкоплатци.

Генералът никак не е некадърен и много добре знае какво прави и в интерес на кого го прави. А ти да пишеш тук, че нов самолет F-16 е негоден и излязъл от употреба, означава, че си или малоумен или добре платен.

Това не са доказателства, а поредните осрани измишльотини на недоубит в Ловеч соросов предател, който и идея си няма от техника, камо ли от самолети. Още по време на президентската кампания квичахте срещу Радев - и сега квичите. А ТОЙ Е ПРЕЗИДЕНТ, ЛЕТЕЦ, ГЕНЕРАЛ ОТ АВИАЦИЯТА и ПАТРИОТ, и няма да позволи България да купува изхвърлени от употреба боклуци, заради кефа на някой идиот!!

Ми то нови ф 16 няма. Просто не се произвеждат.

Във или извън НАТО Швеция е така или иначе съюзник срещу Русия. Хубави или лоши техните самолети обаче не са продукт на натовска държава. Особено пък на САЩ. В кампанията на Радев и БСП е повече от ясно какво се преследва - руски интереси. Става въпрос за това, че интересите на Москва са да НЕ се закупува американско оръжие. Просто нещата трябва да станат по най-удобния за Русия начин. А след като е ясно, че руското оръжие не представлява интерес, отива се на следващия вариант, който е все пак по-приемлив. Най-зле за Русия, разбира се, e вариантът F-16, F-15. Ще видим кой ще надделее.

"Борисов ... отвърна ... чрез медиите: "Мисля, че не е добра практика отвъд океана да ми се дават съвети. Като си дойде президентът, ще седнем, ще говорим". А добра практика ли е да се говори за някого, коггато той е отвъд Океана, т.е. зад гърба му?

Ежедневна практика на Борисов е да говори чрез медиите. Преките разговори са рядкост.

В условията на конкурса изключиха всички самолети които не са на въоражение в страна от НАТО. От руските така комично остават старите, защото са на въоражение при нас. ;) Но реално не може да вземем нови, като Су-35. Не може да вземем китайски J-някакъв си. Самото условие на конкурса ги отряза. Отидохме на скъпите западни. От тях най-евтин трябва да е Грипена. Като такъв е правен. Не може ли да си позволим него, трябва въобще да се преразгледа тази съвместимост с НАТО. Може би по поръчка може да се правят сравнително такива. Както французите правиха кораби за руснаците по техни изисквания. Както iPhone се прави в Китай, така можеха да направят и съвместими с НАТО китайците. Каквото и да значи това съвместими с НАТО? После да ги продават и на други държави.

Дълго е за обяснение. Най-кратко казано няма съвместимост между компютърните системи и софтуера, както и обслужването им. А те са в основата на различни самолетни системи и най-важното - въоръжението.

Не пиши глупости. Хардуера си е хардуер, а софтуера винаги може да се качи или пригоди към хардуера. Така, както турците ще си пригодят софтуера на руските С 400, например. Останалите глупости за НЕСЪВМЕСТИМОСТ е за тъпаците.

Тази "съвместимост" е мижи да те лажем. СААБ отговори, че Грипен носи натовски ракети и даже някакви от нов тип. Просто парите трябва да идат за F-16 старото желязо. Такава е бирективата на отвъд океана.

Всъщност Грипен никак не са лоши, а и икономичесите условия, включени в сделката, изглежда, са най-добрите. Но има и други фактори, които трябва да се вземат предвид. На първо място е факторът "СЪЮЗНИК" и лоялността, която бихме могли да покажем. Спокойно може да се каже, че като член на НАТО ние сме пълен въздух. Затова този жест на лоялност към колегите от Алианса не трябва да бъде пренебрегван. Просто защото няма какво друго да направим, нека поне купим оръжие от съюзници. Елементарно.

Голямо тупане на топката.

От Козяк са натиснали Кафявия.

Не било добре за мутрата да му дават съвети отвъд океана... Правилно! Изпълнявай всичко това до края на мандата си всеки път когато ти дойдат на гости треторазредни чиновници от Държавния департамент и разни долни чиновици, посланици като евреина козяк...! Колкото до позицията на президента, сме съгласни, че за него не е добре пожарникар да му дава експертиза за изтребители. И от всички експерти в комисията за нов самолет, даже и в МО, може би той е най-добър от всички тях, нищо че вече е президент.

Бронебойко е спец по бойна авиация. Те,пожарникарите,освен за шлангове,мушами и Дефламол,основно за самолети учат. "Частично",значи БГ ще купи опашка от Грипен,кокпит от Юрофайтър и корпус от Ф16.Понеже Каракачанов също е спец,въоръжението,колесниците и логистиката ще са от старите МиГ 29.Хем евтино,хем всички да са щастливи. Бронебойко цели флоти гони от Черно море,та с едните му птички не може да се оправи,ха,ха!

ХАЙДЕ, НАЛАГАЙТЕ 10% ВЪРХУ ВСИЧКИ ПАРИ В БАНКИТЕ И МОДЕРНИЗИРАЙТЕ АРМИЯТА. КАКВО САМО СЕ ТУХКАТЕ ЧЕ НЯМАЛО ПАРИ. ПАРИ БОЛ, САМО НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ГИ СЪБЕРЕ ОТ КЪДЕТО ТРЯБВА.

Омръзнаха ми тези самолети. Какво толкова има да му се мисли. И Су-35 и Ф-35 и Миг-35 и Грипен имат нужните качества, но трябва да са нови а не бракувани отдавна самолети. При липсата на руска оферта, остава само Грипена, тъй като за другите подходящи самолети няма оферта. А и Грипена има по-ниски експлоатационни разходи и по-лесна потдръжка.

вреш...точно като оная комисия. А редица държави, които мислехме за последна грижа , ще купуват новите F-16V, други пък искат доработка на предните версии.

той ползва само руски издания.

И тук се сещам за голфаджията дето битал един с "Бентли" дали му върви добре колата, щотогледа че много не ги купуват. То и Ф22 хубаво, ама не можем да извадим по 300 000 за бройка и след това по 0коло 70 000 за всеки час полет.

Да мразиш чужди Армии е едно , но да мразиш народа си е друго ! Тези там в Парламента са лобисти за унищожаване на България ! Никакъв Парламент не сте и вашата дума не тежи ! Ако се пише оценка на Парламента за неговата работа тя ще е 2+ до сега ! Този Парламент е ялов и няма живот повече !

Vinetou

Както винаги, по стар български обичай, лобитата победиха логиката. Затова сме в това положение. Преди сто години са ни наричали "прусаците на Балканите", а сега сме "простаците на Балканите". Мъка, мъкааа!

А сега ни наричат руснаците на Европа, и то заради такива като теб и пРезидента Р. Р.!

Vinetou

Не, наричат ни както писах по-горе, точно заради такива като теб и вожда Тиква, с черджето от СИВ, ако ме разбираш! Поне грантове вземаш ли?

Така ни наричат Сърбите , простаците и тиквите на Балканите и Европа ! Разбра ли Русомразец !

Ех, къде да бехме "руснаците на Европа"... И Европа щеше да е могъща, с огромни ресурси, с достоинство, а не легнала по корем пред САЩ, най-егоистичната и безмилостна държава. Независимо от това, че в САЩ има и много светъл народ, хуманни държавници, но надделяват черните, егоистични сили, които искат да властват не само над своя народ, но и над другите. Но с човеконенавистничество и човеконенавистничен режим това няма да се осъществи. Колкото и да ни манипулират, колкото и да прилагат фашистките "научни" технологии за промиване на мозъци.

Да, българино, били сме ... много нещо сме били ... А сега сме за подигравка от 27 години ... гаврят се с нас, карат ни да купуваме боклуците им, позорно връщат за ново начало сделка, за която премиерът на 26 юни в Брюксеул обяви на шведите, че почваме преговори... Но от Козяк "посъветваха" и ние направихме КОМИСИЯ, Боже мой, комисия, за придаване на благовиден фасон на връщането на покупката на изходно положение. За да купим най-неизгодното за нас - 30-годишен алуминиев скраб на САЩ от Португалия. Няма такава подигравка с държавна чест и годост. Проблемът не е да купим или не самолети и от кого, но в нечия угода да отменим една почти завършена сделка, е позор. Отнасят се с нас като с малоумни. Но си го заслужаваме. Щом "нямаме" пари за лечение на деца, щом старците ни гният на живо без лекарства, без реална лекарска помощ, без подходяща храна с най-ниските пенсии, а министър на труда и социалната политика изрича срамни думи, че 180 лв. пенсия била напълно достатъчно за ОЦЕЛЯВАНЕ, като чели хората са животни, министре, само животните оцеляват, хората живеят, нали знаете, какво е това съвременен живот, вие с вашата заплата и държавни "бонуси"го имате... Побойте се от Бога за това, което сте казали. Затова много европейски държави не ни уважават и ни нямат доверие. А ПАРИ БЪЛГАРИЯ ИМА - И ТО МНОГО ПАРИ ... НО ГИ ВЗЕМАТ И СА ГИ ВЗЕЛИ НЕ ТЕЗИ, НА КОИТО СЕ ПОЛАГАТ.

Затова и беше създадена тази жалка комисия. Гоолям успех на лобистите. Всъщност, тази история с избора(пробутването ) на самолетите се върти из Източна Европа от 90-те. Ако някой не го мързи може да проследи как САЩ напъват за Фъ-16 ...

За сведение на матр'яла - аз ,байхой, с партизанско име Винету и прякор СуджукБей, разбирам от бойни самолети много повече от някакво си генералче, дето я има я няма 10-20 000 часа във въздуха.

Прав е Боце - да не би Радев да разбира от разгъване на шланг в пресечена местност??? Щом от шлангове не разбира - значи и от самолети не разбира! Точка

С Калачници, с гранатомети, над двеста БГ-борчета изби, но пак го пазят Сурия гавази, и постоянно ни говори, сгз си, защото сънува, как са дошли, Сретан с още един На гости*