НАП открила огромни липси в касите на фирми

Случаите на липсващи пари в касите на фирми, които според счетоводните данни би трябвало да са налични, стават все повече, отчете НАП.

Обратно в новината

Коментари - НАП открила огромни липси в касите на фирми | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Преди години попитах познат французин, който е собственик на малка фирма за пластмасови изделия, дали фирмата му носи печалба. Той се усмихна и ми каза: приятелю, добрата фирма никога не трябва да илиза на печалба; за пред данъчните тя трябва да работи на загуба. Спомена и как дава подкупи на длъжностните лица и на другите търговци, от които зависи бизнеса му; канел ги на обяд, а рушветите давал при ходенето в тоалетната по нужда. На подкупените им ставало неудобно от самия акт на подкупване, но никога не отказвали да взимат пари.

Познатият ти французин е френски мошеник. За пример ли го даваш?

Постоянно се лансират мерки срещу дребния, най-много средния бизнес в България. Срещу големите дружества, в това число чуждестранните, нищо не се прави. Ако се направи сметка колко корпоративен данък се заплаща от така наречените "големи" инвеститори, ще се установи, че физическите лица заплащат по-голям данък от тях. Абсурд!!!

Забелязвате ли какво става: - ако държиш парите си в брой в собствената си каса - т.е. 501 счетоводна сметка има проблем; - но ако държиш парите си в банкова сметка - т.е. 503 счетоводна сметка - няма проблем. Какъв е изводът? Държавните институции работят в полза на банките. Да, в полза на банките, които събират такси за какво и не. И понеже в момента банките намалят печалбите си, на тях им е необходимо да събират повече такси - за поддържане на сметки, за броене на пари при внасяне, за теглене, за банкови преводи и т.н. За целта какво става - банковото лоби натиска Министерството на финансите да предприемем мерки да накара дружествата да върнат парите си в банките. Защо това министерство не каже колко е била касовата наличност във фирмите през 2008г. - т.е. преди фалита на маса банки в световен мащаб? Защото ще се види, че след поредицата от фалити на международни банки доверието в този тип институции сериозно е пострадало.

d4

и за к,во са им пари в брой на фирмите?? направо да минават на стоково-нятурална размяна и разплащане. давам ти един чувал сол, ти ми даваш 10 кила суджук... примерно... като в първобитно общинния строй - защото май не сме и излизали от него...

Нещата в държавата не са добре. Все повече се вижда, че асфалт паша (Боце от Банкя) и неговата партия докараха държавата до глад, мизерия и невъзможност тази държава да се самоиздържа и да плаща на полицаи, лекари, учители и. т.н. Гледайки от високите прозорци на Дондуков герберската пасмина расъждава точно като Иван Костовските еничари - кръчмите на Витошка са пълни - значи плебеите имат пари.... а босите и гладните ще викат за нас .... И точно като Костофф се готвят да ограбят за пореден път дребния и среден бизнес. По стар борчески навик мутрьо се готви да ограби и "партньорите" подизпълнители на санирани панелки и пътища! А населението ще го ограбят пак, чрез някоя банка. Забележете как от началото на септември пред всички (нормално работещи) чейнчове има опашки !

090!!!!!!!!!! на това тук/НЕ СЕ РАЗБИРА ДАЛИ Е ЧОВЕК/ пак Бойко му е виновен,ама,че смешно..........

Ами ако някой са го обрали и са му свили парите от касата и има протокол от полицията :-)

Един такъв ми се явява два пъти с пртокол от полицията. Колата му разбита и му задигнали документите, те крадците крадат най-много документи. Втория път не само си плати дължимото, но изпихме и бутилка уиски по тоя случай. Голям майтап беше.

печалбата отива за заплати в СИВИЯ СЕКТОР данък печалба е 10% а социални здравни пенсионни осигуровки 35% общо оборотите във веригите (кауфланд лидъл фантастико.....) са по-големи от официалните заплати !

не може да извади 1 млн. лева налични от касата, значи не е разпредеила дивидент, не е платила данъка и е харчила парите. Нито една фирма не може да извади от касата си 1 млн. лева. Така че да бъдат добри да си разпределят дивидента и да си платят дължимия данък както правят нормалните фирми. Другото е деклариране на неверни данни, за което се носи съответната отговорност

че има фирми, които могат да покажат и два милиона! Не обобщавайте.

Гледам сега по БНТ по вестниците пишат, че данъчните вземали 5% лихва начислена върху неналичните касови пари. Първо това не е лихва, а данък и второ като искат да си нямат главоболия фирмите да си стояха ЕТ.

Браво на счетоводните къщи. Имат такива пари в касите защото от всеки който си извади свидетелство за счетоводител, всъщност не е счетоводител. Счетоводството си наука която не е за всеки. От всеки драскач ако ставаше Рембранд или Пикасо, то нямаше да има нужда от изобразително изкуство.

И счетоводителят ли да плати данък дивидент ? Пришка им излиза на езика на счетоводителите да говорят за големите каси , а отговорът е " като му дойде времето , ще му мислим ". Е, дойде му !!!!

Абсолютно вярно!

- а догодина какво ще измисли НАП? Чувала ще е доста изтупан...

Фирма кани чуждестранен партньор, немец, в ресторант на делова вечеря. Как фирмата да отчете парите за вечерята. НАП казва, че този разход не се признава. Пълен абсурд.

Признава се срещу 10% данък, и огромно количество бумащина да докажеш че това е била служебна вечеря - ей тука е проблема, защото няма предвидимост на действията на органите на НАП. В някои ТД ще мине без да те питат. В други ще ти искат - предварителен договор, касова бележка, ксеропокие от менюто на ресторанта към момента, разпчетка от мобилния оператор че в тоя момент си бил горе-долу в района и ако е малка ТД ще привикат сервитьорите дали наистина на дата от преди 4 години са били свидетели на тая вечеря. Ай честито най-ниските данъци в Европа.

Не знам дали става въпрос за неплащане на данък дивидент,но в много от случаите става въпрос за най-обикновенно самоизточване на фирмата от нейните собственици,което престъпление досега не беше преследвано в България и всички си мислеха,че щом фирмата е твоя можеш да си я източиш и дори фалираш когато пожелаеш.

Точно за данък дивидент е цялата работа. В касата може да има само декларирани пари. За тях е платен данък печалба. Но не е разпределен като дивидент.

Хубаво, така е. Досега обаче НАП нямаше навика да гледа пари върху които вече е платен данък. Да, трябва да им проследяемост. ОК. Дразни тона на рекетьорското писмо и супер късия срок в който следва да си признаеш че си настъпил мотиката, КОЕТО пък е законен повод НАП да дойде и да търси с какви пари си си купил бонбоките тик-так дето си ял преди 20 години. Ми не е морално и целесъобразно, въпреки че е законно, както пишеше по-долу.

Друг пример - Фирма Х здрави бачкатори са подизпълнител на саниране по герберските схеми. Плучават 1 000 000 по банка за изпълнен проект...после се теглят едни сериозни % и се предават в брой на който трябва. тези пари реално са печалба на фирмата (покрива разходите с останалото), но не се разпределят по обесними прични...няма ги и няма и 5% дивидент... сега кой ми сра в гащите

Дари

Значи... в данъчната декларация си има местенце, където да се посочи сумата на дадения подкуп. Това, обаче, не е данъчно признат разход и върху тази сума също трябва да се плати данък печалба... Изборът си е на собствениците - дали да го обявят и съответно докажат като направен разход или да "разпределят" тази сума като дивидент и да платят още 5% данък върху дивидентите. Много често, обаче, в тази касова "наличност" всъщност са дадените възнаграждения на персонала, който по документи получава и се осигурява на минимална работна заплата, т.е. спестени са и някакви суми за осигуровки... И преди да ме обвините - не работя в НАП.

При всяко положение излиза, че НАП, държавен орган, принуждава собствениците да лъжат, че плащат дивиденти, когато те не правят това. Това си е престъпление от страна на НАП.

А печалбата на лукойл никой не я търси. Нищо, че имат обороти от десетки милиарди. Те липсата в касата на бакалина.

За Лукойл нямат топки, затова не и правят сериозна ревизия! Докато гражданите на републиката са лесни за репресии, своеволия и други чудесии...

Всички знаят да не държат кинти в къщи и в офиса, така, че НАП да са на сухо. Ама нямало кинти, а те защо нападат най- напред касите на хората? ТЕ - всъщност поцинкования апарат на ДС. Няма съмнение какво направиха фалиралите комунисти през 1989 година. Направиха анимация на демокрация после се огледаха, към който има кинти и е по- лъснат, за да го тарашат до дупка. Номера е да гледат и да не виждат пари, даже колкото повече им мирише, толкова да бъдат сдухвани. Богатството не е в парите, а в други неща, но за комуниста няма друго освен грабеж.

- Защо правите такива лоши коли? - А Вие защо биете негрите? Каква е темата, какви ги плещиш?!

хубаво ще съберат едни пари повечето от тези фирми са на печалба и редовно снасят корпоративен данък 10% сега са ги натиснали за 5% данък дивидент , който би било редно да внесат ако си разпределят печалбата, вместо да я пишат 'на каса' .... очаквам догодина значително да спадне декларираната печалба в тези дружества. хората ще започнат да правят пак врътки и ще 'избият' глобите.

По моя скромна оценка тип "наплюнчен пръст вдигнат високо" около 30% от горе-долу работещите фирми ще дадат фира.

Сега ще се опитам да балансирам мненията ви в един пост. НАП имат задължението и правомощията да проверяват фирмите за тоя данък. Това им е работата. ДА - съгласен съм с тезата че трябва да се плащат данъци и т.н. ОК. Но проблема е системен. В българската данъчна практика не се признават присъщи разходи, които са естествени и законни в други държави от ЕС. Това е едно на ръка. След като НАП години наред се правеше че не забелязва тоя проблем, сега изведнъж и в типично рекетьорски маниер се дава неимоверен, направо невъзможен срок да се реши тоя проблем. Ясно е че парите ги няма. Можеше НАП да излезе и да каже - направихме 100 ревизии и видяхме системния проблем. В интерес на обществото и на жизнеността на икономиката ви даваме срок до (примерно) 01.01.2019 да си оправите проблема, и после ще проверяваме. Резултатите от подобен рекетьорски подход (той е видим в масовите писма пращани до фирмите), и то в средата на отпускарския сезон ще са пагубни върху общата икономическа картина. Не искам да съм на мястото на политически отговорния фактор, който ще се налага да обяснява пред народа тези факти. Помните ли Жан Виденов? Предстоящата криза ще е брутална в сравнение с зимата на 1996/1997 г. Какво следва да прави типичната фирма. Парите очевидно ги няма. В паника се търсят 5% от сумата, което в масовия случай означава изваждане на живи пари (оборотни) от бизнеса и плащането на тоя данък, от който няма видим резултат освен потъването му в нечии джобове на хора, близки до властта, храненето на огромна администрация и отглеждането на политически правилния етнос. Същевременно фирмените ресурси пресъхват и това сериозно ще затрудни оборотите, а съответно и потреблението в икономиката.

Допълвам поста ЩОТО ДИР БГ ИМАЛ ОГРАНИЧЕНИЕ 2000 СИМВОЛА. В резюме, краткотрайния ефект върху бюджета ще е минимален, за сметка на ефективното заколване на кокошката която снася златни яйца. Имайки в предвид начина на мислене и работа на съответните политически отговорни фактори (временно пребиваващи в НАП в случая) - ограничена до текущия мандат - съм сиругна че нищо няма да се промени нито сега, нито в бъдеще. Законно, морално и целесъобразно в случая са 3 различни неща. Не желая да споделям апокалиптичните картини, които опита ми като фирмаджийка (гадна чорбаджийка, според коментарите) се обрисуват в съзнанието ми.

В подкрепа на горното - "Πpeĸитe чyждecтpaнни инвecтиции y нac ca ce cвили нaпoлoвинa зa гoдинa" - money . bg

Глей сега, въобще не си наясно как работи нап. В нап се работи така - трябват пари на шиши да си купи дунарит. Вдига телефона на шефа на нап и му казва - трябват ми ХХХХ пари. Пари нема, действай!!! Къде са 4 милиарда от КТБ??? Те се хванали с хилядите по фирмите, алооо, аланкоолу, само лукойл прибира повече печалба на година от тия дето ги дирите по касите.

В допълнение - ако решиш да превъртиш 1 млн дивидент през банката, а имаш само да кажем 50 000 лв... таксите които ще оставиш на банките биха варирали от 3000 до 10 000 лв. Банково лоби??? :) Направо мафия.

Ще посплашат малко, ще посъберат нещо. повече ще съберат ако си съберат данъци от недовършено строителство и имоти,за които няма акт 16, както и големите джипки. Няма нищо по-лесно за пресмятане на данъци от автомобили и имоти.

Не се ли писа за - 207 000 000 лв дупка невидимка в касата на КТБ 2014 г, Както тогава и сега няма да прочетем за нито едно наказано отговорно лице.

Липсите в касите са изтекли в актовете на НАП дали ?

Острието на нап се насочва към фирмите с много официални пари, платили съответно много данък печалба. А фирмите които НЕ ПЛАЩАТ данъци нямат и официална касова наличност. Тях никой не ги закача.

В тази връзка ПАК питаме: До КОГА ще ПАЗИМ ФИРМЕНАТА ТАЙНА? НАРОДЕ???? От КОГО я "пазим"? НАРОДЕ????

Добра вечер. Искам да кажа три неща: 1. Българският чорбаджия е безпроменен като манталитет от времето на Възраждането, та и до днес. Той /чорбаджията/ може да си определи заплата във фирмата си, каквато иска и число, което му е угодно, но е дзифтар, циция и елементарен като мислене. А и не му се плаща ДОД. 2. Качественият състав на кадрите от НАП е такъв, че се набива на очи обстоятелството, че са набирани масово от с. Карлуково, обл. Ловеч. Към това се притуря и вродената им страхливост. 3. Предвид т.2-ра - животът на българския чорбаджия е уреден не лошо - малко парички на измекяра от НАП или заплаха за бъдещи болежки по разни части на данъчното тяло и въпроса е уреден.

Стани и ти чорбаджия тогава, недей да мрънкаш

Пич, та аз съм такъв от въвеждането на здравната реформа.

Злобейте бачкери!

Като цяло е добре че се правят опити да накарат бизнеса да плаща данъци в края на краищата данък от 10% печалаб и 5% дивидент е нисък всравнени с други страни.... Но има двойни стандарти в държавата за едни може за други а и корупцията е толкова високо ниво че събраните пари ще изтекат по едни места..... Ако започнат да проверяват малко фирмички с по 2-3 работници ами о няма да остане бизнес и сивата икономика ще се увеличи с 1000%.......

Всички си плащаме данъка човек. Номера е да пипнат наличните пари и да те убедят, че дължиш много повече за какво ли не. Номера е фирмите да раздадат дивидент и премии, за да не се намерят налични пари на каса. Друг въпрос е ако такива пари са писани като оборотни и за тях няма платен данък за всеки период. Тогава това са неплатени данъци и няма за какво да се подскача.

заради пак някоя банка хей хулигани от НАП я проверете в БАНКИТЕ ДАЛИ ИМАТ ТОЛКОВА ПАРИ КОЛКОТО БИ ТРЯБВАЛО ДА ИМАТ ПОНЕ МИНИМУМ

Моля някой да ни светне, къде и в кой закон има определение "екзотична страна", а също че ЧАСТНИ фирми командировки до тези страни не може да правят. Щото, ако една командировка напр. до Хавай се води от НАП за такава, следва, че САЩ са "екзотична" страна... Ако пък такива термини и забрани липсват в законите, НАП-аджиите да се консултират (срещу скромна ума) с Чичовото - как се духа супата...

Това все едно да разследват всяка баба хвърлила пари от балкона...аджеба откъде ги има нищо ,че е платила данъци за тях!Т.е. не виждам никаква разлика с парите под дюшека от парите в касата...ама нейсе утре може и дюшеците ни да надигнат!

Абе"Компетенцио" защо ръсиш ценни мисли, след като нямаш идея за какво става въпрос.От къде разбра, че са платени данъци за тях?!

Значи може нотариуса да напише оценка 2000 лв за автомобил който струва 100 хиляди и това на никой не прави впечатление,а това трябва да си е престъпление срещу държавата...те тръгнали да търсят 5% на някакви пари които всички знаят къде отиват...

а за липси в касите на банките никои нищо не казва

Абе чудя се - ако има "чисто счетоводно изписване за.....",че касата няма да е толкова голяма?!

Поредните смешки на ГЕРБЕРСКОТО ръководство на НАП. В България има закони, които трябва да се спазват и от двете страни, като в тях няма изрични текстове които да потвърждават небивалите разпространявани от НАП. Явно на Горанов му трябват пари за безумията им, но с заплахи и биене но тупана няма как да стане.

Гарантирам ви, че нашите каси са пълни, ама няма кой да ни провери, нали ви е ясно, щото после...

Олигархо-социалистите на Посрано20 сигурно са останали с по два лева в жабката на Бентлитата...?

ний не сме с Бентлита ве цървул не гледаш ли телевизия...и колкото и да се усукваш какт котрак пред месарница ГРЕБавите нема да ти бутнат смешник

Има ли разлика между българските мутри и българските работодатели? Не, няма, на външен вид изглеждат еднакво и действат с еднакви методи. Възможно ли е собственици на фирми с малки обороти и малки печалби да притежават скъпо струващи лимузини, имоти и да пътуват до екзотичти дестинации, неотговарящи на декларираните от тях доходи? Не, не е възможно защото това означава, че укриват доходи и данъци. Как трябва да се постъпи с подобни работодатели? Те трябва да бъдат свалени от небесата на земята и с финансови наказания да бъдат принудени да бъдат данъчно изрядни.

Така е. Ама сега някоя селска мутра-работодател ще се включи и ще ти каже, че ако продължаваш да го караш да си плаща данъците, щял да си уволни работниците и да увеличи безработицата.

Тези които си описал те имат специална протекция от дъжавата, тях нито НАП, нито съда, нито друг може да ги пипне.

ти не само си с червен потник, но и гащите са ти червени. А иначе си обикновен тъпак-гов%ар, макар и комунист-болшевик.

Има ли разлика между българските работници и германските? Да, има, нищо че изглеждат еднакво, но действат с различни методи. Възможно ли е работници и служители с ниски доходи и без печалби да притежват луксозни лимузини, имоти и да пътуват до екзотични дестинации, неотговарящи на декларациите и на работната им заплата? Да възможно е и е ежедневие, защото крадат, лъжат и работодателя си и държавата, а най-често и всички останали. Как трябва да се постъпи с подобни работници и служители? Да им се прочете и приложи Кодекса на труда и Наказателния Кодекс, на които частично се позоват, когато им изнася, защото някои от текстовете са строги, но не само за едната страна. Ще бъдат изрядни, едва ли пък не....

Какви липси? Липси няма. Това, че някому не е ясно какво значи липса, не означава, че има липси. За липси, господа нападжии и пишещи, се говори тогава, когато отчетникът не може да даде обяснение къде са парите. Има ли такива идиоти-собственици на капитала на дружеството, които биха допуснали липси? Това значи да се оставят да ги крадат. Някой да не е наясно къде са парите?

Много пишат за тая акция на НАП, ама никой не казва какви са резултатите. Реално никого не могат да хванат, защото могат да се пишат документи за разпределяне на дивидент със задна дата. Не знам колко тъп и некадърен трябва да си, за да те хванат данъчните точно в тоя вид издънка.

ми хубу значи трябва да платят 5%

това са указанията на НАП в писмата, които разпращат до фирмите. Ако не подадеш коригираща декларация и не го направиш, но и не можеш да покажеш парите, тогава следват санкциите.

Дари

Абе, те хубаво ще пишат, ама данъкът се плаща към датата на разпределянето. Освен това тук става въпрос за големи суми, които са длъжни да си превеждат по банков път. Е, някой ще каже - всеки ден ще си правя събрание и ще си разпределям печалба по 10 хил. лв. - ама... някак си е тъпо, особено след като декларацията е подадена преди 6 месеца. Може да кажат, че счетоводителят е изгубил протоколите, ама чак пък всичките... Да се оправят тарикатите! Познавам счетоводители, които от години предупреждава клиентите си, че сумата в касата е прекалено голяма и трябва да си платят данъците, но те все нямат пари за това. Айде сега, всички велики "бизнесмени" да се сетят, че счетоводителите не са просто нЕкви дето трябва да им се плащат възнаграждения, а хора, които се чудят как да им оправят кашите.

Да поясним от доходите на всеки работещ българин : 20% ДДС 10% ДОД 18% Здравни , пенсионни, допълнителни и др. 30% Акцизи , такси и др. + местен данък = 78%

ти 1-ви клас ли си?

2-б , един повече от 1-а на Боко, Ти Чоко ли си!

много фрифолно събираш проценти. Тотална липса на елементарни математичски познания. После се чудиш що доходите ти били ниски.

Не не не първо от всичко се маха 10% и още 18% после от остатъка се маха 20% (демек 20% от 72% т.е. 14,4% от началното) и от всичкото останало (57,6%) започваш да вадиш - такса рекет на енергото, такса рекет на водата, такса рекет на кметството, такса рекет на кметството за боклуците, ако имаш кола и деца още рекети и така ако събереш остатъка за около 2 години може да си купиш нож. Важното е, че вените се режат надлъжно.

...да се побара. Колко години им трябваха на лемурите от НАП да видят, че парите на фирмите, декларирани като касова наличност всъщност са почти колкото емитираните от БНБ банкноти?! А като добавим и касовите наличности на банките, излиза, че в обращение има доста повече от реално емитираните пари. Смях :)

Абе, балъци, да ви светна колко е проста схемата. От години плащам на работниците кеш. Те пък са назначени на минималните възможни заплати. Реално получават поне тройно повече, но допълнителните 2/3 счетоводителката ди отписва от касата. Аз пък държа в чекмеджето си един протокол от общото събрани с решение за разпределяна на дивидент. Ако дойдат данъчни, само му слагам дата от миналата седмица и съм 100% чист. Остават ми три седмици да платя 5% данък дивидент, за който има едномесечен срок от датата на решението за разпределяне на дивидента. Данъчните могат да заповядат по всяко време. Всичко е 100% изрядно. А, и да не забравя - къщата в Бояна е построена с парите от дивиденти. Да не вземете да си помислите нещо друго, ей!

да си чел случайно за закона за кешовите плащания. Глобата ти там е 50% върху стойността!

Разпределянето на дивидент не е покупко-продажба на стока или услуга, че да подлежи на ограничение за размера на плащането.

"о допълнителните 2/3 счетоводителката ди отписва от касата." КАК? Ако не си разбрал, а е явно ЧЕ НЕ СИ РАЗБРАЛ, ТОВЕ Е ВЪПРОСЪТ! КАК дееба ги отписва?

Да се чете "останалите 2/3 НЕ ГИ отписва от касата". Има дори и начини да плащаш на работниците пълните заплати по банков път, но реално да са на по-ниска заплата. Като например им даваш всеки месец заем по банков път, а те ти го връщат кеш в брой в касата. Разбира се, нищо не връщат, а само се пишат приходни ордери.

и по-зле ще стане, като спрат субсидийките от Европа съвсем ще ще изсъхне хазната

Високоразвитите икономики нямат ДДС , и са във възход?! Данъка за българина е 78%, смятайте сами!

Да поясним от доходите на всеки работещ българин : 20% ДДС 10% ДОД 18% Здравни , пенсионни, допълнителни и др. 30% Акцизи , такси и др. + местен данък = 78%

мале колко си зле! от доходите ти, андрешко се взима само дод 10 % толкоз!

Ей, те данъчните много ларж бе! Пак шъ дойдат да видят дали някой не е забравил да разпредели липсващите пари във вид на дивиденти и да плати 5% данък. в НОРМАЛНИТЕ държави разпределението на дивиденти става с ПРЕДВАРИТЕЛНО уведомяване на данъчните. И дивидент се разпределя само ако всичко друго е платено. А то немалко фирми от тия с фиктивните касови наличности дължат пари за осигуровки и какво ли още не. Т с тия проверки само плашат гаргите. Хората с години са раздавали заплати под масата. Сега с едно подписче плащат 5% и изчистват проблема съвсем ЗАКОННО. А държавата е пропуснала да събере далеч по-големи суми във вид на осигуровки върху парите, платени без документи.

Анджик де. тези хванатите не щат да плащат даже и тези 5% дивидентен данък.

Сивата икономика е полезна за държава като нашата, която е силно зависима от влияния. Ако не беше сивата икономика, в кризата всичко щеше да е фалирало, защото високата заплата един месец може да я има, ама втория месец може да я няма и тогава фалираш. Плюс това тези пари в плик , които генерират 99% от касата (а не ликсозните пътувания които НАП си измислят) отиват в български семейства дето веднага ги харчат и държавата си взима всичко от тях - и ДДС и мита и акцизи и т.н., така, че НАП всъщност прави рекет върху обикновени български семейства. Сега като са принудени да направят реалните заплати , а в края на годината Блумбърг прогнозира следващата финансова криза и ще питам НАП що безработицата изведнъж ще скочи на 25-30% за разлика от кризата през 2008годинадето беше 15-20%. Аз отговора ще го знам , ама не съм сигурен дали някой от НАП ще поеме отговорност за това.

ми може и така да е. Само, че това е ЗАБРАНЕНО от ЗАКОНА. така, че - НАКАЗАНИЕ. Като фалираш - ще фалираш.

Все пак държавата е за гражданите , а те със сигурност нямат интерес да са безработни и фалирали, така, че извинявай ама това "ЗАКОННО", всъщност е параван на неграмотен закон, които работи против гражданите.

Само заплахи и глоби знаете, а не се наказвате за взетите рушвети и за правенето на нищо цял ден!

Много мислих по тоя пост. Първо ми се видя прост и скочих. Но.... като се замислих, човека е прав! Тези нахуйници, които уж управляват икономиката грам идея немат как точно аджеба тя функционира. И сега ще я стресрит, до степен да стане квато те искат ....ама дали все още ще работи тогава?

добре, че има такива форумни герои като тебе, които знаят как функционира икономиката.

абе който крие ДОД, крие и ДДС, крие и акциз. Така, че не ги разправяй тези.

Сивата икономика е полезна само за собственика на въпросния сив бизнес. Това не е полезно нито за разботещите в такава фирма, нито за обществото.

Айде бе! Нима шефа харчи парите в плика или работника? Нима парите в плика не отиват в магазина или в сервиза или в частния учител, при друго българско семейство? Именно обикновеното българско семейство живее чрез плика и му позволява да живее и когато дойде криза, дето всеки ти дължи пари , ама не може да ти даде , щото на него му дължат - 2008/2009/2010/2011/2012/2013/2014/2015 - колко фирми щяха да оцелеят в този период на реални заплати? Отговора е, само тези на ГЕРБ!

Веднага ще изтичам да ги внеса в ПИБ или в КТБ. Уффф, забравих, че КТБ е вече фалирала. А в България няма банка, която да не е пред фалит. Просто наистина им нямам вяра. А държането на пари в банка носи само загуби.

Пущи ги у Искъро....

Това действие на НАП е за Прокурор. Обвиняват фирмите по презумция за виновност. Това е недопустим рекет. Самото заглавие го доказва. Парите са на фирмите и могат да ги правят каквото си искат. Като направят ревизия и открият нарушения ОК. Иначе си е мутренско-държавно изнудване.

Пич, техни са , спор няма. Но когато счетоводителката ти твърди и счетоводството ти сочи, че имаш 200 000 лева в каса, трябва да можеш да ги явиш.... Вдеваш ли? Те тука е проблема....

че не могат да ги яват, като още не са ги питали?

Могат да правят каквото си поискат СЛЕД като си платят данъците... Фирмите... И без тва юридическото лице дължи данък САМО върху печалбата, а физическото лице си плаща като поп върху целата заплата и никой не го пита кое му е разход и кое печалба...

Очевидно нямаш никаква идея с какъв товар са обложени фирмите: - Голям процент от данъчната тежест от служителя - болнични за първите дни от заболяването - Такса смет = 1% от цената на импота - Данък уикенд - Данък печалба - Данък дивидент при раздаване на дивиденти... Мога ощеда изброявам но едва ли ще разбереш за какво ти говоря

Запознах се с повечето коментари и смятам,че са от хора които изобщо нямат представа за проблемите на счетоводителите на такива фирми! По-голямата част от фирмите с големи касови наличности изплащат от касите частта на заплатите, която надвишава показаната в договорите. За по-ясно - тази част от заплатите, която се дава "под масата". Фирмите плащат осигуровки и данъци за заплати на много по-ниски нива от действително изплатените заплати.

"Много систематизирано описан проблем от счетоводител на такава фирма"

Тц,тц,тц... ами да "разпределят" дивиденти, да им платят 5% данък и са готови. Ама и това не щат.... е то не стига че държавата им е позволила топ-привилегията за 5% данък върху дивидента, ама на тех и това не им се ще да кихнат. Нема как онова да ти е на онова другото место и душата да е в рая. Газенье и тормоз на таквизи!

Ал

Освен 5% данък дивидент има и 10% данък печалба. Общо 15%.

Ми може би виждат, че и да ги платят тия данаци, нещо като плюс от държавата няма да получат, а по-скоро ще получат дупки по пътищата, в които да си разбиват колите или престъпници на свобода, които да тарашят къщите им до като са на работа или да им отвличат децата за откуп.

Като излязат заплатите на светло, част от осигуровките и данъците, което е по-големия процент, са за сметка на работниците!

До редакторите: Сменете заглавието на писанието си, защото не отговаря на истината. Не може без да са проверени касите, да се знае, че парите липсват!!!

А тоновете суджуци в хладилниците на ГРОБ и пълните им банкови сметки дали НАП са ги открили?!

От написаното се разбира само едно - фирмите са увиснали, защото шефовете са изплюскали и профукали парите си - собствените си пари. И какво ги бърка това данъчните? Някой може ли да ми го обясни?

Изплюскали ги, но не са си платили данък дивидент от 5%, това ги бърка данъчните.

Ревизорите на НАП са бесни! Защото те най-много обичат тези пари - парите депонирани в касите на фирмите. От тях много бързо и лесно ревизорите крадат под форма на рушвети от наличните. Собственика няма как да откаже защото ревизорите ги опипват алчно докато ги броят, не може да се измисли оправдание, че няма пари. Практиката е ако в касата открият милион, то 150000-200000 да е сумата, която ревизорите си искат. От тази сума има за директора на съответната ТД на НАП, отделя се и сумата за началниците им в София. Така, че истинските рушвети и корупция са в НАП и териториалните му дирекции. Парите откраднати чрез рушвети са с по-голяма печалба от печалбата на бизнеса с наркотици, оръжие, проституция. Хм, така стоят нещата с парите в касите. Ако няма заделени такива пари то собствениците са загинали геройски!

По-голяма простотия можеш ли да измислиш? Адски си тъп.

Мнението на тъпи чиновници от НАП, какъвто си и ти не се зачита. защото вие крадците сте добре известни и ЕК, която често споменава за вашата корупция. Наистина само тъпак, като теб може да отрича огромната корупция и рушветчииството ви, с което изгонихте 3 милиона българи! На вас крадците и бесилка ви е малко!

Наистина не знаеш какво говориш. Парите в брой не са открити в касата, което означава че са похарчени или вече са били дадени на чиновници за направени "услуги".