Тревожен ръст на болните от диабет българи

Тревожно е покачването на заболелите от диабет. В България болните са достигнали близо 8.8%, което е половин милион българи.

Обратно в новината

Коментари - Тревожен ръст на болните от диабет българи | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не е зле да се припомни, че и някои широко използвани медикакаменти водят до повишение на кръвната захар.

Диабета се придизвиква изключително от консумацията на млечни продукти, които съдържат белтъка казеин, за който човекът няма ензим който да го разгражда и имуната ни система го възприема като чужд агент. Правокирана по този начин тя атакува не само казеина, но и намиращ се в клетките на панкреаса белтъчни молекули, близки по структура до този белтък. Оказва се, че диабета е автоимунно заобляване правокирана от лоши хранителни навици. В добавка редовната консумацията на млечни продукти поддръжа едно постоянно високо ниво на възпалителни процеси в организма, което води и до ракови заболявания. Консумацията на животински белтъци и мляко води и до загуба на калций от костите. Съотношението между различните белтъци получавани от растителната и животинската храна е различно. Човекът е създаден от Господа за да яде основно растителна храна и храномсилателната ни система е оптмизирана за това. Консумацията на животинска храна скъсява живота, потиска тонуса на организма, силата на мисълта и интуицията. Човек чрез животинската храна получава в добавка животински хормони, антибиотици и пестициди, които вложава здравето ни и ни правят косвено резистентни към много на тибиотици. При консумация на растителна храна количеството пестициди е десетки пъти по малко, а антибиотици и хормони няма в нея. Бог ни спасява чрез разума. Затова е много важно човек да се храни здравословно, понеже човешкото тяло е храм Божи, и който го поврежда умишлено, ще бъде повреден от Бог.

Амин!

"ръст на болните" - много ентелегентен израз.

Затлъстяването е следствие , а не прична за диабет! Затлъстяването става когато започнем да приемаме повече калории от колкото израсходваме. Това става след като спираме да се движим толкова, че да си изгорим калоричните наличности! Тогава се появявява и инсулинувата резистентност, защото мускулите ни атрофират! Другото! Стреса! Ами след тежък стрес обикновено човек прекалва с храната. Това е компенсаторна реакция на психиката. Лошо,че тогава последното нещо което ще направим е да спортуваме активно. Това е пагубното след стрес и води до диабет тези които са предразположени към него! За това , да се намалят последствията от стреса хапвайте разнообразно но също така - спортувайте умерено ''живи или умрели'':)

Прав си. Е вчера се бях нервирал доста. Минах през фитнеса и не съм тренирсл кой знае кошко здрсвата ама после бях по добре ;)

Бях на 27 години, когато ми откриха инсулинозависим диабет. На пръв поглед нямаше причини да ми се случи нещо подобно, дори килограмите в норма, дори стресът в нормални граници по моите разбирания. Тогава попитах лекуващия ми доктор защо ми случи така, след като не съм преживяла кой знае какъв стрес и той ми отговори, че стрес за организма е въздуха, който дишаме, водата, която пием и храната, която ядем. Всичко друго останало, работа, лични проблеми и пр. остава след това. Много бързо ми се изясни картинката. За тези 27 години съм живяла в големия град, дишала съм мръсен въздух, не ми се мисли каква вода съм пила, а храната - дори да мислиш, че ядеш здравословно не се знае с какво е пръскано, торено, какви Е-та са използвани в производството... т.е. нещата ще стават по-зле и по-зле. Да, спортът помага за превенция, но при установен диабет, болният трябва да тренира при специалисти, които в БГ няма.

Яжте, пийте и си носете новите дрехи! Гледайте си живота и спокойствието, и не се поддавайте на манипулации и изкуствено насаждан стрес от медии, политици или фармацевтичната мафия, която ще фалира, ако не им купувате лекарствата. Пазете се от стрес! Пазете си нервите - всички болести идват от ядове!!!

Всичкия стрес и проблеми при хората идват от ненаситното човешко око;)

на лош човек.

ДИабет Тип 1 е основно генетично обусловен и се отключва в ранна детска възраст и е основно неспособност да се произвежда инсулин. Нелечим и необратим. Диабет тип 2 е следствие от развиване на резистентност към инсулина на клетките на тялото. Макар и да има генетичен фактор, за това кой индивид е по-податлив , тип 2 е придобит и е следтвие от множество фактори, сред които основно 2 - начин на хранене и обездвижване. Хората с наднормено тегло са предразположени, защото инсулинът е хормон, който не работи добре в "мазна" среда. Образно казано, ако той е ръчичката, която отваря вратата на клетката за глюкозата, при омазнена дръжка, не успява да я отвори. Затова хората с повишени триглицериди са изложени на риск, а това става като затлъстеят. Яденето на мазно + бързи захари е най-вредната комбинация - пасти, вафли (тъпкани с подсладители + мазнини, много често хидрогенирани - още по-зле). Липсата на движение допринася за проблема, като не стимулира изчерпването на запасите от глюкоген в мускулните тъкани, което до води до по-голяма рецептивност на клетките към глюкоза. Тип 2 е донякъде обратим или поне снижаем до ниво в което човекът може дори и без лекарства да кара, но изисква промяна на начина на живот. Не е чак толкова голямо прозрение - скапания начин на хранене на "модерната западна диета" и обездвижването са основни причини за тази епиденмия от тип 2. Яжте зеленчуци, плодове, варива, пълнозърнест черен хляб, чисти меса, риба, не яжте захар/гфс/подсладители, не яжте мазно, пържено и извършвайте физическа актвност поне 2-3 пъти в седмицата и ще намалите много от рисковете.

Ако мазнините са проблема в диабета, то сумистите трябваше да не са живи на практика:))) Познавам 7-8 човека с диабет тип 2, които не са дебели. Общо между тях е ,че отдавна са спрели да се движат, спортуват, работят тежка работа.

Явно не си запознат с режима и живота на сумистите - масово до около 40-тата си година развиват диабет. Прочети, ще разбереш. Те самите го знаят, но сумото е културен феномен там. Колкото до това, че познаваш слаби хора, които са болни, сигурно е така, за тия 7-8 човека, които познаваш, има хиляди по толкова, които са с наднормено тегло. Нали ти е ясно, че винаги има специфики и изключения. Много често пушачите обичат да дават пример с дядовците си дето пушели до 90...но не казват за милионите умрели много по-рано от това... Та така...

Не е съвсем вярно това за сумистите. Доста от тях развиват болести, но не всички и може би не толкова, колкото човек би очаквал от 200 килограмови (и отгоре) тлъстуги. Те тренират и имат доста подкожна мазнина, но не толкова вътрешна "дълбока", която основно се свързва с инсулиновата резистентност.

Тревожен ръст на болните от диабет българи.....това е от ; 1. Спокоен живот ! 2. Свежи храни ! 3. Свеж въздух ! абе от много свежест е !

Това къде го видя някъде по света? В Китай ли? Будистите са спокойни , другите бачкаме до живот:)))

''При захарен диабет тип 2 също е налице наследственост и то много по-силно изразена отколкото при 1 тип. Предполага се, че съществува съществено генетично предразположение за развитите на заболяването, но конкретните гени-"виновници" все още не са категорично установени. При захарен диабет тип 2 са установени редица рискови фактори, всеки от които увеличава "шанса" за развитие на заболяването. Най-директна зависимост съществува със затлъстяването, като това важи както за по-напредналата, така и за млада, дори и детска възраст.'' ДА НЕ ЖИВЕЕТЕ В ЗАБЛУДА!

Какви са причините и симптомите на ЗД тип 2 ? Зд тип 2 е заболяване силно свързано със наследствеността, дори повече от тип 1. Най-характерно за този тип диабет е инсулиновата резистентност или болест на инсулиновите рецептори. Това означава, че периферните рецептори са напълно или частично нечувствителни към инсулин и няма как глюкозата да бъде оползотворена. Затова при това заболяване клетките плуват в глюкоза, но са гладни за нея.'' !!!Зд тип 2 е заболяване силно свързано със наследствеността, дори повече от тип 1.!!!

Ми като унищожиха всичко българско и родно, така е! Ядем боклуците на света!!! Да не говорим, че децата не спортуват, а само висят на смартфоните.

Сигурна съм,че голяма част от диабетиците в България все още не са диагностицирани. Ежегодните прегледи в много от фирмите в България не се извършват или се извършват без абсолютно никакво внимание от страна на мед. персонал. Просто са фиктивни. Хората са подложени на изключително голям стрес и несигурност, което както и децата знаят води до диабет. Просто сме в поредния омагьосан кръг в България показващ безхаберие кам обикновените люде. Това ,че някой прави констатации по темата не помага изобщо. Трябва да има механизъм за превенция .

Квартална сладкарница търси продавач диабетик.

Ограничете всички храни, които съдържат ЗАХАР, независимо от формата на захарта. Може да я пишат като фруктоза, глюкоза, плодова захар, и какви ли не търговски трикове, но реално е една и съща захар, която вреди по един и същ начин! Ограничете и стреса, ходете сред природата! Движете се поне по няколко километра дневно. Карайте колело.

Всичко е в дозата ! Захарта не убива, убива лакомията!

По твоята логика и наркотиците не убиват...

Не е захарта а подсладителите - захар отдавна почти никой не слага. В момента да намериш нещо със захар си е събитие.

Усложнения след силна вирусна инфекция, например Грип, може да е също така унищожени клетки в панкреаса от което следва диабет!

Хората са различни- при всеки един причините за заболяване на панкреаса и появата на диабет са различни и никога причината не е само една. На първо място слагам силни неприятни емоции, обезводняване, обездвижване, неправилно хранене, употреба на огнена вода .

Само не разбирам, с толкова ПРОФЕСОРИ и КОМПЕТЕНТНИ лица, как аджеба е толкова висок тоя ръст?

Като гледам и Вашата упорита компетентност, която налагате, и аз се чудя абсолютно същото...

Нищо не налагам!!! Нямам и намерение! Всеки си доси отговорност за собствения си живот и здраве! Вие бъдете здрав!

Навремето баба ми правеше много компоти за зимата. Всеки компот с 6 лъжици захар в него! На ден си хапвах/пийвах по един компот. Отделно винаги в нас имаше вафли ''Тракия'', жокейчета/сухи пасти/ , мляко с ориз ,или грис и мляко с нишисте. Отделно ''палката '' шпек салам ,или луканка .Говоря за началото на 80-те. После кажете каква роля има ''наследствените фактори'' при диабета, като от деца се спуквахме да ядем сладко! Баща ми и майка ми на около 60 развиха диабет. Баща ми е на инсулин. Дали гените на баба ми ,или плюскането на сладко с десетилетия са допренесли до този момент, ''можем само да гадаем''?!

Ами хората и то очевидно специалисти, ти го обясниха, но нищо не си разбрал. Явно няма и да разбереш, защото на някои нищо не им влиза в главата. Майка ти и баща ти са развили диабет от втори тип. При този вид диабет гените и наследствеността не са определящи.

Именно при диабет от ВТОРИ ТИП ГЕНИТЕ И НАСЛЕДСТВЕНОСТТА СА ЕДИН ОТ ОПРЕДЕЛЯЩИТЕ ФАКТОРИ! ЧЕТИ В НЕТА И НЕ ЛЪЖИ!

ако баба ти не е имала ,,диабет,, родителите ти са го ,,прихванали,, по време на ,,големият преход,,...!!!

липсата на ,,стрес,, и богатият ни,,избор,, на ,,качествени,, храни водят до ,,диабет,,...!!!

Кортизолът е катаболен стероиден хормон, отделян от надбъбречните жлези. Често е наричан и хормон на стреса, защото нивата му значително нарастват след физически и емоционален стрес. Всъщност този хормон е много повече от индикатор за нивото на стрес в организма, той е и много важен за почти всички функции на човешкото тяло. Недостиг или излишък от този хормон може да доведе до сериозни проблеми в тялото. При нормални обстоятелства нивата на кортизол са най-високи сутрин между 6 и 8 часа, а през деня постепенно намаляват и достигат най-ниска стойност към полунощ. Вредно въздействие върху организма[редактиране редактиране на кода] Намалява секрецията на тестостерон и хормон на растежа. Причинява остеопороза. Намалява мускулната тъкан и увеличава мазнините. Възпрепятства работата на човешката памет. По-трудно оползотворяване на глюкозата. Уврежда имунитета.

Само един от факторите е правилният хранителен и двигателен режим. Следва наследствената наклоност към това заболяване, след това психо-емоционално състояние на индивида. Нека погледнем емоционалния аспект -панкреасът е жлезата, свързана с енергийния център на слънчевия сплит. Проблем в тази жлеза е белег за смущение на равнището на емоциите. Този център управлява емоциите, желанията и ума на човека. Страдащият от диабет е емоционален и често има твърде много желания. У него се открива активна умствена дейност, дължаща се на напрегнато търсене на необходимите средства, за да отговори на очакванията си. Това, че храни толкова много желания, всъщност прикрива една вътрешна тъга, която обикновено идва от важно желание за нежност и любов, което никога не е напълно задоволено. Диабетът при малкото дете се проявява, когато то не се чувства достатъчно признато. Тъгата в него му причинява вътрешна празнота, която се стреми към компенсиране. По такъв начин то търси внимание. Цитат от книгата "Твоето тяло казва Обичай се! Лиз Бурбо

Моля много, не внушавайте, че ако ядем пащърнак и рукола цял живот и ще сме застраховани. Няма такова нещо! Диабет имат млади и стари, дебели и слаби, мъже и жени, дори бебета, също така хора, които никога не са пазили диети и такива които не допускат да напълнеят и 1 грам. В същото време има хора, които цял живот си хапват обилно, че и си пийват алкохол редовно и никога няма да се разболеят. Такива закономерности, че ще хапваме това и онова, а другото никога, няма!

Променило се е от "някога": 1. Мая/дрожди - живи микроби, които "преди" не са се яли и изобщо във всички културни общности са били забранени 2. Щом се предлага - требва да се изде - за Бога Братя и Сестри, не пазарувайте! Ходете на пазара пеша с една кошница! 3. Не гледайте телевизия! 4. Изобретяването на зъбната протеза позволява на хората, чийто организъм вече не може да преработва толко храна... Контролирайте това!

Ядем храна която е в пъти по-качествена от тази която са яли преди 30-40 години и по-назад във времето!Или поне не по вредна. Забравихте ли оловния бензин, ДДТ и Чернобил например?

Това не е вярно. Ядем силно преработена храна пълна с гмо, която не се усвоява от организма и това води до затлъстяване оттам и до диабет.

ТИ ЯДЕШ ТАКАВА ХРАНА, АЗ НЕ! И кой те излъга, че храна ГМО е по-вредно от храна набита с олово и ДДТ?

Кой се замисля какво ядем, как живеем.Кой управляващ има програма за този народ за след еди колко си години?Или ако има, тя явно е за изтреблението му! Какво да говорим след като основен традиционен и изключително полезен продукт като киселото мляко е подменен и няма сила да го върне в магазините в оригиналния му вид и състав, та до там, че дори държащите правата му, да продават подменена закваска!Алооооо, за чудене е, че болните не са повече, на споко, ударно работят за вдигане на процента.

''Наследствен диабет''?! Оставете този филм! По ''наследство'' освен гени наследвате от родителите си и начин на хранене с всичките му хранителни навици и всякакво друго отношение към храната,режим,любими храни, ястия и проиче! Ето ви един пример - ТОВА ДА ПЛЮСКАШ КОЛИЧЕСТВА ДИНЯ ВСЯКА ВЕЧЕР, Е ЕДНО НАИСТИНА ПАГУБНО ''КУЛУНАРНО УВЛЕЧЕНИЕ'' КОЕТО ПОВЕЧЕТО БЪЛГАРИ ПРАКТИКИВАТ ПО НАВИК И ''НАСЛЕДСТВО''!

zemi se ogramoti predi da se izlagash, profesore

Пример си за писмена и умствена неграмотност. Точно динята се препоръчва при диабет- съдържа 92%вода и малко въглехидрати. Именно водата чисти организма от токсини . Динята предпазва от тумори, образуване на камъни в бъбреците, лош холестерол, високо кръвно и мн. др.

Веднъж от голямо количество диня вечерта Щях да умра! Спаси ме поназнайването на китайска медицина!

С възрастта трябва да намаляваме храната! Колкото по малко толкова по малко! И захар само от плодове и зеленчуци! И без консерванти! И много движение! И избягване на стреса по възможност!

Стресът е полезен, когато е контролиран! Избягвайте да попадате в ситуации на неконтролируем стрес! Той е опасен. За целта бъдете подготвени психически, за всяка възможа ситуация която има вероятност да ви се ''стовари на главата''! Когато сте подготвени- стресът няма да ви ''повали''!

Няма полезен стрес или контролиран такъв. Освен това стресът се натрупва и води до неконтролирано увреждане.

Съветите за ограничаване и спиране на въглехидратите са правилни. При прием на въглехидрати, особено т.нар "бързи" такива, се повишава секрецията на инсулин от панкреаса и съответно- съдържанието му в кръвта. Аминокиселината триптофан в присъствието на инсулин преминава много лесно кръвно-мозъчната бариера. Тази аминокиселина е прекурсор на невромедиатора серотонин- "хормонът на щастието". Хората ядат бързи въглехидрати /тестени изделия и сладко/, ползвайки подсъзнателно храната като антидепресант в стресовото ни ежедневие. Резултатите не закъсняват.

При 2 тип диабет панкреасът (задстомашната жлеза) отделя хормона инсулин, но секрецията му е неадекватна на нуждите на клетките на организма. Това означава, че инсулинът се отделя в по-малко от необходимото количество или (по-често) клетките не отговарят на действието на инсулина. Това състояние, при което клетките са нечувствителни на инсулин, се нарича инсулинова резистентност. В отговор на тази нечувствителност бета-клетките на панкреаса започват да произвеждат и отделят повече инсулин, който да повлияе нечувствителните клетки. Въпреки това инсулинът не успява да вкара глюкозата от кръвта в клетките на мускулите, черния дроб и мастната тъкан и кръвната захар остава висока. Постепенно, тези "високи обороти" на производство на бета-клетките води до тяхното изчерпване и постепенно спадане до понякога пълно изчезване на инсулинова секреция.

Излишно се хабите. Много тъпи и агресивни хора има, които не желаят да вкарат в празните си глави и най-елементарните познания и се считат за хванали шлифера на Господ. И обикновено после има Ау, защо така.

ИНСУЛИНОВАТА РЕЗИСТЕНТНОСТ ИДВА ОТ ЛИПСА НА НАТОВАРВАНЕ НА МУСКУЛАТУРАТА,ИЛИ ПО-ПРОСТО КАЗАНО - ОТ НЕДОСТАТЪЧНО ФИЗИЧЕСКО НАТОВАРВАНЕ ''ПРАКТИКУВАНО'' ДЪЛГО ВРЕМЕ!

Разгеле някой вдена какво пиша тука от 1 час. Че ми омръзна вече да ми повтарят, че трябва да ям месо и сланина, за да не хвана диабет. Мерси, пич, оправи ми деня, има надежда значи и още имало мислещи хора!

проблемът не е в секрецията, а в канали от суперсемейството GULT

То не мой пазара да е пълен с "храни" боклуци, контрол никс и нацията да е здрава!

Дай като ни е стресово да тъпчем боклуци, въглехидрати и да се разплуваме по диваните, то така или иначе ще ни застигне диабет, за кво да се мъчим :D Царе сме да търсим вината извън нас. Но всеки е свободен да съсипва здравето си както намери за добре, не знам, обаче, децата ви какво ще мислят след 20 г. като мама и тате са го пазили от стреса, хранейки го с кроасанчета.

Захарен диабет тип 1 наричан още инсулинозависим диабет или диабет започващ в млада възраст представлява хронично, автоимунно заболяване. При автоимунните болести защитната система на човешкото тяло (имунната система) по погрешка атакува собствени клетки, тъкани и органи, вместо чужди агенти. Унищожаването на бета-клетките на панкреаса води до бързо спадане и пълно изчезване на инсулин в кръвта. Причината за развитие на този тип диабет се предполага генетична предразположеност и наследственост и "отключване" на този погрешен защитен отговор на имунната система (автоимунна атака) под влияние на някои вируси и други агенти.

няма общо с вируси и други агенти, мутацията става в 6-та хромозома и най вероятно настъпва промяна в MHC class 2 протеините на клетките.

Колко от вас си спомнят за онзи приятен глад от детството, когато по цял ден ваканцията бяхте по игри на улижата или двора? Или студентските години, когато понякога парите не стигаха за достатъчно храна,защото ги харчихме по дриги неща;)? Не може до 30 годишен да си слаб и втален, а след това да се отдадеш на ядене и пиене и да не те удари ''кръвното и диабета''. Забравете за биреното коремче и го ''борете'' от зародиш! Дори да качите някое кило /поради стрес и някое гадно събитие/, след това веднага се опитайте да коригирате теглото си. Не е нормално на 40-45+ години да си 95-100+ кила, запомнете го!

Но и примерът с минералната вода само показва, че я продават прекалено скъпо за себестойността ѝ. Също така в България няма традиционна култура на консумация на телешко - просто не се отглвежда масово за трапезата. Рибите, които се препоръчват, освен традиционната скумрия (една от най-полезните риби, но писва пред ден), са сьомги и други есетрови риби), които са по начало скъпи.

Ако щеш рупай само марули по цял ден. Дойде ли ти стресова ситуация и диабетът ти е готов въпреки марулите.

Основна причина за появата на висока кръвна захар е Стресът! Това отлично обяснява, защо при българите процентът на болни от диабет расте. Животът в България до това води.

Стрес, бедност, мизерия, обездвижване и химия в храните.

Искам също да кажа, че причината за нарастване на диабета в България се дължи и на фактът, че българите получаваме по-малки заплати, с които може да си позволим храни, които обикновено са по-евтини и по-нездравословни - евтини гзирани напитки (2 литра някаква лимонада оня ден беще 89 стотинки в супера, по-евтино от бутилка минерална вода WTF???), захарни изделия (половин килограм вафли, богати на маргарин 2 лева и 50 стотинки например!), и други подобни евтини изкушения. Храни като телешко месо, риби, качествени сирена, повечето зеленчуци, са скъпи за ншият джоб. Обичаме да похапваме и много колбаси (голяма отрова). Някои хора редовно за вечеря ядат кренвирши от 4 лева килото...Как няма да сме болни?

Диабетът няма нищо общо с културата на хранене. Иначе как бихте обяснили поява на диабет при деца включително при бебета ? Моля ви се, културата на хранене е нещо много хубаво, но здравната култура може да си я преразгледате.

ДИАБЕТЪТ ИМА МНОГО ОБЩО С КУЛТУРАТА НА ХРАНЕНЕ!!!!!! Почетете малко, не боли!!!

Диабетът е два вида - наследствен и придобит. Прав е човекът, стресът и лошите храни отключват диабет от втори тип.

Вие имате ли представа колко захар съдържат бебешките пюрета, включително месните и зеленчуковите? Използва се като консервант уж. Ако майката по някаква причина реши да храни бебето си само с купешки пюрета, от ранна възраст му помпа организма със захар. Да не говорим за т.нар. бебешки сокчета. Те пък какъв боклук са! Или т.нар. бебешки бисквити. Абе как на бебе бисквити ще даваш, бе?! Да не говорим как на съвсем малки деца им се купуват Барнита, вафли, кроасани, близалки и желирани бонбони. Сакън да не изядат някой банан или ябълка. Идете на някой площадка и вижте с очите си.

Причините за отключване на диабет обикновено се делят на две - наследствена обремененност, и хранене. Храненето е основен фактор за отключване на диабет тип 2. Това се вижда много добре и постатистиката за Източна Европа. Преди падането на желязната завеса, когато стоките в магазините бяха оскъдни, и хората основно си готвеха, и не ядяха готови продукти и опаковани сладкиши, нивата на дуабет за били по-ниски от тези в Западна Европа. След падането на завесата, и навлизането на новата култура на хранене, процентът на зболели главоломно нараства.

Точно така е, да добавим и напрегнатото ежедневие. Когато си пътувал 2 часа от и до работа, детска градина, училище всеки ден, не ти е останало време да забъркаш здравословните печива и варива удома, които ще те спасят от диабета.

Диабетът не се провокира от това, каква храна приемате. Може цял живот да си ядете бял хляб и сладки неща и никога да не заболеете от диабет. Основната причина за проявата на захарен диабет е СТРЕСЪТ!

Когато докторята се напрегнат малко, почетат и разберат в световен ммащаб как медицината се бори с диабета, ръста ще намалее. Като за начало - изхвърлете бялото брашно от менюто си, захарта, намалете и избягвайте плодовете с много захари, намалете до минимум консумацията на краве мляко и махнете всичко що е в пакет. Успех!

Сиреч- животински меса, сланина, масло,яйца?

Да!

Захарта да бъде само от плодове и зеленчуци

Много изписани от теб глупости.Диетата и здравословното хранене са важни, но ... почне ли панкреасът ти да склерозира колкото и правилно да се храниш кръвната ти захар ще е висока. А причините за заболяването и склерозата на панкреаса са много. Понякога е достатъчно просто тялото ти да старее.

Ям само бял хляб/добруджа- филийки на тостер/ поне 650 грама на ден, ям по поне 50-70 грама краве масло на ден и кофичка кисело краве мляко, отделно краве сирене от магазина. Ям главноо банани и ябълки,сега и грозде. Все сладки плодове. Не мога без сладко от боровинки и ягоди, целогодишно. Всеки ден крос по 2-3 километра и велосипед 20-30 км. Отделно футбол и турризъм всяка седмица .Между другото ударих 50-така с идеалните 86 кила при ръст 194 см височина. ....Така, че не са нужни големи ограничения в храненето ,ако се движите достатъчно.

И откъде време за корс 2-3 километра (айде, това постижимо) + колело 20-30 км ВСЕКИ ден?!?

Как да не хванеш диабет. Спираш: ХЛЯБ (вкл. всичко тестено), АЛКОХОЛ, ЗАХАР (под всякаква форма, вкл. сладки напитки, освен плодове, богати на фибри). Аз лично не ям и processed food (преработена храна)- колбаси, чипсове и т.н. Ако в работата си изгаряте много калории (тежък физически труд), и мислите, че такава диета ще ви удари в джоба, за да си набавите нужните калории, просто добавете в менюто ориз, пълнозърнест хляб (не прекалявайте).

Точно така е! Дано повече хора прочетат, отделят време за да се запознаят с проучвания и осмислят какво четат!

С ориза не позна. Дай пак. Добви и мляко, вкл. и кисело такова, домати, и т.н. Сега малко по-сериозно - съвременните диети за борба с диабета и преддиабетното състояние изискват умерена консумация на почти всичко и разнообразно. Включително позволяват чай или кафе сутрин с една лъжичка захар. НО, има едно голямо но - ядене поне по 4 пъти на ден, за препоръка е 5 пъти с ограничено количество храна, задължително разнообразна (а не сготвил си си един боб и го ядеш 3 дни поред сутрин, обед и вечер)!

За по-енергичните забавих да кажа, че могат да обавят и зърнено-бобови култури в диетата - като боб (зелен, стар), леща, грах. Пак да не се прекалява, защото тези храни са богати на въглехидрат, който в края на храносмлателния процес се разпада точно на захари.

Диабета е болест на бедните, а бедни в България са 70%. Бедните нямат средства за качествена храна и се тъпчат с въглдхидрати (хляб, макарони, пици, картофи, ориз, царевица...) за да запушат глада. Това, което вършат управляващите мутри у нас е геноцид над собствения народ, 2.5 милиона пенсионери гладуват със жалки пенсии около стотина евро, при цени на храната по високи от европейските, където доходите са 20 пъти по високи. Мутрите, пожарникари, пилоти, физкултурници, шофьори и биячи строят магистрали и ще купуват изтребители, кораби и оръжие, докато половината български народ умира от глад. Революция и нов Народен Съд за злодейте, крадци и разбойници, узурпирали властта!

Не е на бедните, а на простите.

"...затова се разбираме!".

Ако мислиш, че никога няма да имаш проблеми, лъжеш се. Докато си жив, винаги ще има проблеми, които да решаваш. Ако шефът ти е задник, намери си по-добра работа. Ако не можеш, запиши се да учиш нещо, за да можеш. Ако ти бавят документ, пускай жалби. Ако ти откраднат нещо, помисли как да го предотвратиш следващия път - и да се притесняваш, няма да си върнеш откраднатото.... стрес винаги има, въпрос на лични качества е да го намалиш до минимум и да работиш по решаването на проблемите... тъпо е все някой друг да ти е виновен за лошото настроение, щото видиш ли, бил си стресиран!!. Дали си заслужава да рискуваш здравето си заради притесненията и след 10 години да се пруитесняващ и стресираш, но с няколко сериозни заболявания???

Естествено, че решаваш проблемите си, до колкото това зависи само от теб. Но стресът е не контролируема реакция на нервната система. Не може всеки да е гьон, и нищо да не го вълнува. При младите хора диабет се придобива най-вече от стрес.

Аз я контролирам и не съм гьон. Въпрос на личен избор е. Ако мислиш, че нямаш този избор, значи наистина го нямаш.

"Но все още това не е диабет - 6.7, 6.8, 6.9" Дообре бе! Трябвая да дрънне 14 ли, за да се заяви за диабет?

С едно изследване не се поставя диагноза...

Ами изследвал съм се в продължение на един месец по 3 пъти на ден и при абсолютно същите показатели като цитираните, същата професорка от статията ме тъпче с малгама 1000мгр. по 2 пъти на ден. И да разправя после, че е преддиабет...

ако не се махнете сами от тая територия БГ ще ви отровят!!!

че поблема не е само територията БГ, защото например в САЩ- на 16 годишна възраст вече диабета обхваща 1/4 от тинейджърите.

Ами като слагате само боклуци в храните, как няма да заболяваме от каквото и да било. Почти е невъзможно да се намери храна без трансмазнини / палмово масло/. Това ядеме ние и децата ни - после някой казва, че се тревожи. Да ти пукна на тревогите ма!!!

Наблягай на салатите. Кой те кара да ядеш храни с палмово масло? И си мръдни гъза - разходи се. Аман от мрънкачи, на които другите са им виновни.

В салатите има повече химия, отколкото във вафлите. Факт.

Пресели се на някое село, копкай си градинката с домашни зеленчуци, гледай си две гуцки и дузина кокошчици и ди готов! Няма да има стрес, всичко ти е чисто от ГМО, вечер си лягаш като се стъмни, ситрин си ставаш като се разведели. Няма и диабет, високо кръвно, затлъстяване...Е, няма и пари, ама за какво са ти, тали си имаш всичко необходимо...

Бо Бо

Всичко е свързано с начина на живот и поемането на ГМО продукти! Това е предпоставка за компрометиране на задстомашната жлеза, която отлючва вкл. и диабета.

управници унищоват нацията умишлено с подигравателно ниски пенсии и безработица на средни кадри,лошо здравеоп......,високи данъци и такси за какво ли не и няма пари за лекарствата на пенсионерите.....в болниците ни лъжат и морят......как да няма диабет от притеснения за хляба...

Ако нещо не можеш да го промениш, защо да се притесняваш - и без това не можеш да го промениш. Ако можеш да го промениш - защо да се притесняваш - започни да го променяш. Стресът за съжаление идва от неадекватна умствена нагласа.... човек може сам да тренира ума си да е по-устойчив на стрес.

Принципно е така, но само ако живееш в бъчва, и нямаш никакви ежедневни задължения.

"Когато Бог Поиска да помогне някому, му изпраща болест. А когато иска да го накаже, му взема акъла." /"Помага" му, да стане АЛЧЕН=БОГАТ./ За мене НОВИНАТА е, окуражаваща. Настоящите и бъдещите "колеги", са се отрекли от религията АТЕИЗЪМ съзнателно или безсъзнателно и са стъпили по ПЪТЯ КЪМ БОГА. Това положение ме успокоява че след 31 декември 2017 година, над ПОЛОВИН МИЛИОН БЪЛГАРИ ще преминат в 4'то - 5'то духовни измерения. ДУХОВНИ ИЗМЕРЕНИЯ: - ПЪРВО ИЗМЕРЕНИЕ, всичко видимо с физическите ни очи, (физическо тяло) - ВТОРО ИЗМЕРЕНИЕ, всичко НЕвидимо с физическите ни очи, (ДУША) - ТРЕТО ИЗМЕРЕНИЕ, връзката между видимо и НЕвидимо, ("Нишката на Ариадна") - ЧЕТВЪРТО-ПЕТО ИЗМЕРЕНИЕ, осъзнаване на "Нишката на Ариадна" и направяне видима за съзнанието ни Цитат: "Нишката на Ариадна" В начина по който идваме на Света, се крие тайната как трябва да си идем. Древногръцкият мит за Тезей разказва как, за да намери пътя към Дома (Бога), героят е трябвало да влезе в лабиринта на Минотавъра и да убие страшното чудовище (ДА ПОСТИГНЕ ВЛАСТ И КОНТРОЛ НАД СОЦИАЛНИЯ СИ ЕГОИЗЪМ), а сетне да последва нишката, дадена му от добрата Ариадна. Истории като тази разкриват мъдрост, която трябва да последваме, ако искаме да постигнем цялостност. Във всеки от нас живее чудовище, срещу което трябва да се изправим (САМИ), ако искаме да преживеем в мир дните си. Подобно на Тезей, можем да излезем отново на светлина (ВРЪЗКАТА С АВТЕНТИЧНОТО ЗНАНИЕ) само ако се върнем ("назад") по стъпките си с добрина и любов. Допълненията-поясненията са поставени към текста наличен в интернет, от постващият.

куку-куку На теб ти е взет акъла.

"Бог", бай бай! На кого акъла е взет, всеки ще разбере, обаче ще е безвъзвратно късно.

Диабета се причинява от някое заболване, възможно и автоимунно, или от преяждане, препиване и малко движение! Българина постоянно преяжда, препива и не се движи! Българина яде преди да е огладнее, просто яде по навик. Българина вече е богат и може да си позволи да плюска до преяждане. Българина е дебел и обездвижен. Дори тези които се движат малко, го правят недостатъчно. Стига плюскайте, а се ограничете с храната!Яжте каквото щете, но винаги спирайте преди да сте се заситили напълно! И много движение. Това е рецептата.

А тия, които симулират, за да получат инвалидност и инсулин, който могат да продадат??? да не забравяме, че симптомите на диабет могат да се симулират най-лесно - един шоколад преди изследването на гладно и си готов диабетик, кой знае, че си ял?? В никакъв случай не искам да омаловажавам състоянието, защото може да бъде изключително тежко. Познавам 2-ма диабетици и те се справят добре. Единият мой познат замина да работи в Япония, където са му предписали диета, като не само отслабна, но и намали количеството на приеманите хапчета, и разбира се, се чувства в пъти по-добре. Всъщност първото нещо, което са го питали, е какво яде, а не какви хапчета пие или колко му е захарта на гладно и след хранене. Явно проблемът може да бъде решен с диета за част от диабетиците, но не знам на другата моя позната с диабет да са й предписвали нещо такова....

В малко магазини вече има български, локални прясно месо и зеленчуци, хлябът е с вредна турска мая, стабилизатори, маргарин, няма нито една вафла без палмова мазнина, освен двойно по-скъпите био вафли, направени с обикновено олио. Млякото и сиренето са направени от бял прах и отново палмова мазнина. Кетчупа и др. сосове са ГМО царевично или соево нишисте с ароматизатори и боя.

И всичко това, без месото, може да го изключиш от храната - хляб може да си правиш, вафлите не са задължителни, може да си правиш домашни сладки. Маргаринът, кетчупът и сосовете от жизнено важно значение ли е да ги тъпчеш??? Има мляко и сирене с отлично качество, ама трябва да се бръкнеш, не са по 2-3 лева килото, а месо може да си вземеш от фирмен магазин.

Друже, изредил съм какви са рисковете, а не, че "тъпча" вафли и кетчуп. След като съм осъзнал това, сигурно е близо до ума, че го избягвам? А относно "месенето" и "печенето" в домашни условия, за работещите хора това не е възможно да се случва всекидневно. Иначе удома се меси хляб, предимно в неделя, но през седмицата е малко свръх да караш жена да меси сладки и хлябове всеки ден, при положение че не е затворена удома домакиня.

Добре, за изхвърлянето на храните лесно. Но за купуването на качествена храна: 1. Не си сигурен, въпреки всичките й етикети био и т.н. дали е качествена изобщо, защото у нас почти всички производители са мошеници - дори и да не са такива и да не искат да бъдат, КАРТЕЛЪТ ги принуждава да станат; 2. Дори и да приемем, че всички био и т.нар. "качествени храни" са истински, то САМО за храна на месец на човек ще отиват не по-малко от 900-1000 лв. Дори средната заплата в София, Варна, Бургас да е толкова или малко по-висока (ама бруто), тогава кво праим? Ами ако гледа деца? Ами за сметки и други нужди? Значи дилемата, дори за хора със средни и малко над средните доходи е да прави КОМПРОМИСИ със здравословното хранене, за да му стигат парите за всичко! Ами по-бедните, пенсионерите, малките деца??? И друг, най-големият причинител на диабет: стресът!!! Храни се изцяло здравословно, спазвай определен дневен режим, и когато отидеш на работа, да си постоянно притиснат от срокове, шефът постоянно да е недоволен от работата ти, постоянно да те грози уволнение... това е достатъчно всичкият ти здравословен начин на живот да бъде РАЗБИТ НА ПУХ И ПРАХ! А така живеят всички българи, работещи в частния сектор! Така че това, което си мислите, че като промените храненето или режима и ще си оправите здравето, далеч не е така поради горните 2 причини! И отново прибягваме към до болка познатото лекарство, ако не за всички, то поне за 70-80% от тези проблеми: ТЕРМИНАЛ 2!!! Защо ли? Ами защото цените на качествените храни там са равни с тези на боклуците, които се продават у нас, или са малк по-високи. А мениджърите планират работата и ресурсите така, че да щадят работниците си от стрес - защото социалният капитал е най-важен!

В магазина всичко има етикети, и може да си избереш какво да купиш. Ако за 20 лв. например, купуваш олио, бял хляб, шоколад, кока кола, чипс и 2 билетчета за лотарията - никой не ти е виновен.

В магазина всичко има етикети, но малко са работещите хора с лежерно ежедневие, които имат време да четат етикета на всяка стока, или да правят хляб и домашни супи всеки ден. За пенсионерите и неграмотните (вече не малък процент) няма да ти обяснявам, щом знаеш за билетите от лотарията. А често една уж качествена стока "прясно месо" или "домашно сирене/мляко" е маскиран размразен или прахообразен продукт.На нито едно мляко или сирене не пише какъв е процента на сухото мляко, трябва да го занесеш в лаборатория за да разбереш.