215 000 яйца с фипронил открити в Пловдив

215 000 яйца с опасното вещество фипронил са открити в склад и в магазините на Пловдив.

Обратно в новината

Коментари - 215 000 яйца с фипронил открити в Пловдив | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Във склад на фермата са намерили 17 бр. 5 литрови туби с препарата,,Фипронол",който е предназначен за третиране на гълъби и домашни любимци.Големината на опаковката навежда на мисъл,че е поръчков,заявен от птицефермата специално в големи количества за третиране на сградите заедно с птиците.Тия от БАБХ си замълчаха какви са резултатите от повторните изследвания на яйца от всяка сграда с птици-100% са различни от тези 0,027 мг/кг.-може да има и с по-висока концентрация,може да има и с по-ниска.

Тези от БАБХ да вземат да принудят производителите на яйца у нас да си изследват продукцията за предпочитане в чужди лаб. Едва ли само птичарите от търновско са толкоз отворени , как умело да борят кокошинките и капушите.

Яйцата у Бг-то вече ги загробваме!!! В масови гробове или 1 по 1?!

А тоя търговец на храна, не я ли изследва ? Нямало как да знае, че яйцата са заразени. Така е, след като няма изискване търговеца да проверява какво продава ...

Преди седмица си купих яйца на промоция /с маркеровка,която видях по ТВ-3BG04001.Изядени са разбира се.И това е голямата търговска червена верига!!!НЕ ИСТРИВАЙ!!!

лошо , че сте ги изяли , но сега нали им загробват 215 хил. яйца !

След като е открит фипронил в яйцата проверявано ли е месото за такова зарасяване Според мен в месото е също възможно да има !

Още едно доказателство, че системите за контрол, които фирмите внедряват и сами се контролират, не работят!

Това е някаква параноя... Сигурно цял картон от 30 яйца трябва да изядете наведнъж, за да се достигне някаква концентрация от това вещество, която евентуално да предизвика някакъв дискомфорт... Параноя и разсипия -за чужда сметка... А изследване на всяко едно яйце поотделно - ще има ли? Яйцата са биологичен продукт... това не е като в индустриалното производство в огромни съдове да е забъркана смес, която после да се разфасова по 50 грама, та да се каже, че цялата партида е опасна... И сега ще се похаби такова огромно голичество храна, само защото имало нещо си в някакви минималистични концентрации...

другарке , само ако знаеше колко лошо ти става , при всички предпазни мерки взети, като се обработват помещения с фипронил съдържащи продукти .... . Глупости пишеш , да знаеш !

Стана ясно, че са откриха фипронил и в български яйца - от кокошки. А за яйца от пътпъдъци има ли проверки за фипронил?

са фермите за пътпъдъци ,че да се занимават с тях....

Това, че са малко тези ферми за пътпъдъци не означава, че не трябва да се проверяват. Във всеки супер има яйца от пътпъдъци.

Нали не мислите че след скандалите в Западна Европа нашите производители на яйца нарочно са започнали да ползват тоя инсектицид. С години сме яли отровени яйца. Просто сега случая се раздуха и стана достояние на хората. Стискайте палци да е само фипронила. " Ха дано, ама надали".

Даа, търговецът няма да бъде санкциониран, защото не знае какво продава! Дори и да си умори клиентите е без значение, щом са купили и са платили! И отрови да продава, откъде да знае човекът?! Пък и да не е луд да плаща за лаборатории, щом не е законово отговорен, а и за такава отговорност е нужна и отговорна държава.

Cheeseus

"Загробват стотици хиляди яйца" - това е заглавието на първа страница на Дир-а. Изпадам в див потрес от драматизма на избора на думи от страна на редактора/журналиста. А поп дали са извикали, да опее горките невръстни яйчица?

драго българче или там каквото си!? Думата загробване е термин и не означана погребение. Загробване се прави на токсични отпадъци или други. В специални ями! Просто такава е думата в нашия език. Виж тълковния речник!

В гроб се слагат само живи същества като човеци, животни... какво са искали да напишат от дир-а въобще не става ясно, как ще бъдат унищожени?

В гроб се слагат само живи същества като човеци, животни... какво са искали

Небивалици пишат журналята и това е .Дневната допустима доза /това е дозата,която може да поемате всеки ден без да се наблюдават вредни последствия за здравето ви/ е 0,0002 мг/кг живо тегло.Тоест за 70 кг индивид-0,014 милиграма.Значи в един килограм яйцата са около 15 бр.В едно яйце има 0,0018 милиграма фипронил.Значи 8 яйца от точно тези,с 0,027 мг/кг фипронил може да си хапвате ВСЕКИ ден до края на живота ви,без да има последствия за здравето ви.Или 30 дни по 8 яйца-240 яйца-това са около 15 килограма за месец.Въпроса е какви са били нивата на фипронил в дните след като са третирали сградите?

Добре,син град е .... Искахте пазарна икономика,искахте чужди инвестиции,искахте държава без контрол.Това е капитализма"Демокрацията".Всичко е подчинено на печалба и свръх печалба. Имахме си подредена държава,не ви харесва.А яжте ми сега турските домати,заразени яйца и тн .Вашите господари не мислят за народа.Тях ги интирисува територията за да си поставят ракетите и да ни направят цел

е да се чете неграмотния дир.ру, където отдавна са загробили купените си дипломи за трети клас....

И като гледам този фипронил си ги го кльопаме пного отдавна и не само с яйцата , а и по много други начини;) ПРИМЕР ''Смята се, че в придобилия известност случай със заразени яйца има средно по около 1,2 мг фипронил на 1 кг яйца. Една доза препарат за дребно куче съдържа повече от 60 мг, които се разпределят по козината му.''

по козниата, която не се яде...

В Пловдив 215 хиляди, а в останалите градове? Слагат се и в храната на децата,в сладки и пр. А ни уверяваха, че у нас такова нещо няма? Шефовете на БАБХ трябва моментално да излетят от местата си.

Не, те просто трябва да се съдят за некадърност. Поредните калинки!

Е да , ама нали все пак от БАБХ вземат мерки за тези яйца и така няма да отидат в други градове / от този склад /.

какво е съдържанието на фипронил в пилешкото, което ядеме като бутчета и крилца на грил, или като супичка от дробчета и воденички никой не казва. а там сигурно е поне десет пъти по голямо от това, което преминава от кокошките в яйцата, който те снясят...

След като е открит фипронил в яйцата проверявано ли е месото за такова заразяване Според мен в месото е също възможно да има !

Така казано 2кг на месец звучи много и подвеждащо безопасно. Но като сложим как всеки продукт малко или много има яйца или прах от яйца. То това количество може и да се събере, дори с лекота!

Интересно за колко време се изхвърля фипронила от организма - човешкия и кокошия. Сещам се и за прасетата, кравите, овцете.

човек да яде по 2-3 яйца всеки ден, за да ги стигне и задмине тези 2 кг

Едно яйце е 70гр. 30 дена по 70гр прави 2кг и 100гр. без много усилия.

Много интересна тема за размисли. Първо от БАБХ казаха, че в БГ няма замърсени с фипронил яйца. После немците ни предупредиха, че са ни продали замърсен яйчен прах. Сега излиза, че най големите ни птицеферми бълват замърсени яйца. Историята с фипронила се вихри от няколко месеца. Яйцата имат срок на годност 1 месец. Значи, или производителите въпреки скандала с фипронила са продължили нагло да го използват, или кокошките са заразени и снасят няколко мвсеца фипронилни яйца. Интересно до кога кокошките ще снасят замърсени яйца и още по-интересно пилешкото, което ядем има ли фипронил.

Спокойно. После собствениците на птицефермата ще си купи Ролс Ройс, пък дали хапналия от продукцията накрая ще стигне до онкологията никой няма да му търси сметка. И без това всеки втори вече е с онкологични заболявания.

Имаше статия за ТОНОВЕ забрани в ЕС пестициди, които се купуват и минават контрабанда от Турция. Нашти митничари, най-добрите митничари, щом се циганят за 5 евро от турските холандци, чакай да пазят БГ.

На 60 процента от кокошарниците по селата покривите са ОТ ОНЕЗИ АЗБЕСТОВО ПЛОСКПОСТИ които са забранени от десетилетия, защото азбеста е канцерогенен! Ако не са кокошарници, то е някоя друга барака! И селяните се радват на ''домашните си яйца''!!! Предпочитам яйца с фипронил, от колкото с азбест!

Аве пич, ти у ред ли си? Асбеста е свързан с цимента конкретно в тези плоскости. Проблема идва в момента в който трябва да се обработят или преработят. По твоята логика всички селяни до сега трябваше да се "радват" на рак на белия дроб, барабар с кокошките си!

Ами явно не си ходил по селата. Почти всеки трети е онко.

Азбеста е опасен преди всичко при вдишване от човека!

... прочетох у нета кви са тез азбестови плоскости и верно, на една бабетка у наше село навеса й е с те такива азбестови плоскости ... на 92 години е баба ти, еййй зарад азеста сигур ;)

немските са били вредни а нашите здравословни,нашите все екологични и по-добри от всички...и докато се пропагандираше против вносните..те ни пробутваха нашите.манипулиран си българино!!събуди се

Като започнеш от тъповатия ни президент и стигнеш до производството на яйца ,всичко в държавата е ОК.

Някъде между тях си и ти.

И в карйна сметка, като теглиш чертата излиза, че хиляди българи в продължение на "неизвестно за отговорните институции време" са консумирали не само "немски" фипронил, под формата на яйчен прах, а и родни фипронилови яйчица! И така - колко време бе, отговорни другари от т.нар Агенция по "безопасност на храните"?! Щото към м. юни "нямаше от тази зараза", но пък към м. септември вече са стотици хиляди! Или, както винаги - идея си нямате даже!

лесно се критикарува но трябва и компетентност някаква

Точно компетентните ветеринари в тия ферми са разрешили пръскане с фипронил срещу паразитите.

Виж к'во - заври си компетентността при експертизата! Имаме БАБХ, която към м. юни твърди, че тук у БГ такова животно като фипронила нЕма! КАК и на каква база готвърди, когато само месец по-късно се разбра" че не само го има немския фипронил, ами дори са и няколко партиди - вложени в майонеза и сладолед! А още един месец по-късно се установи, че и пресните, произведени у БГ яйца, и те са с фипронил! Така че за пък питам - от колко време ги ядем?! Защото в нашето семейство и в стотици хиляди други български семейства, са правили същото - яли сме на база "уверенията" на БАБХ за "безопасност"!

Бо Бо

Малка кора с 6 яйца са 500 грама. Продукти, като бисквити, торти, сладоледи и т.н. съдържат също отровни яйца с фипронил. Излиза, че всеки българин е тровен от месеци насам, и въпреки това виновни няма! И за капак на всичко, яйцата ще бъдат пласирани на пазара по обясними на повечето от нас причини! И после защо мамо, смъртността е най-висока в България. Същият абсурд като с цигарите; Пушенето убива, за сметка на финансовите интереси, които са над смъртта.

Това си е търговска война срещу българските производители на яйца. Жалкото е че я водят държавни чиновници!

Чакай малко бе. Този фипронил или го има или го няма. Какво значение има дали са български или от Зимбабве? Я като са български да си трайкаме а?

В търговската мрежа? А, някой да ми каже, по какъв начин ще открият заразените яйца по магазините в цялата страна? Това дори великият ни държавник Боко няма да може да направи. А Той може всичко...

Простиян фатмак президент, който обеща Промяна и Ново начало, ще провери всичко! Или може би вече новото начало и промяната са налице?!

И каква ще е санкцията за производителя - порицание и потупване по рамото, а инспекторите ще си обърнат главата срещу тлъст подкуп.

А кога ще загробят стотици хиляди колбаси (салами, луканки, суджуци) пълни с нитритна сол? Е250? Която е силно канцерогенна и причинява рак? А цигарите кога ще се забранят за продаване?

хапвайте на корем другари и другарки... не се срамувайте...

Всичко на яйчен прах. И след като шумът отмине - обратно в сладоледа и майонезата.

извинявам се, но е кора е 6 яйца, това са 500 грама. аз всяка сезмица ям по една кора, т.е. всеки месец съм ги поемал тези 2кг яйца. това като не броим продукти като бисквити, торти, сладоледи и т.н. съдържащи също отровени яйца. така, че това, което казвата е, че средностатидтически всеки българин е тровен от месеци на макс и въпреки това присъди няма, при положение, че трябва смъртни присъди да има за тероризъм и дори геноцид!

Ти не си средностатистически българин... Кой ненормалник яде по 6 яйца на седмица...

Ние хапваме поне по 30 седмично, 2-ма човека. аз поне по 20 от тези.

Не се знае колко яйца са заразени,но със сигурност ще ни ги пробутат да ги изядем,защото в нашата държава няма контрол и няма власт на място!

И какво ще ти стане? Това са глупости. Целите са другаде, но ще видим какво ще стане.

и как ще го видиш по точно, че не се сещам?