Руски историк застава твърдо зад българските тези

Руският професор Андрей Кудин издаде втори том на книгата с търговското заглавие „Неразгаданите мистерии на България”.

Обратно в новината

Коментари - Руски историк застава твърдо зад българските тези | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Първо ще я прочета, а после ще видим на какво съм се ядосал или изкефил.

Б.Димитров употребява думата историчари вместо историци. Бъзика се с макетата.

Путю не харесва това! Според Путю азбуката ни в е дело на македонците. Как да не му пикаеш на сурата с кеф?!

Путин, знае всичко това, което е писал Андрей Кудин, дори много повече. Архивите ни са в Москва а и самите руски архиви са много по богати с български артефакти. Но той е политик.

Кирил и Методи са били поданици и служители на Източната Римска Империя, с най-вероятен славянски произход. Създадената от тях ГЛАГОЛИЦА , изобщо не е била предназначена за България. Трябвало е да бъде разпространена сред славянските племена в Централна Европа- официална политика на империята(експанзия за разпространение на Източното православие). Но нещата не протичат по план, делото пропада . Техните ученици, бягайки да спасят кожата си идват в България. Тук ги приемат добре и впоследствие те създават КИРИЛИЦАТА.

Дядото на Константин и Методи е политически емигрант (казано на днешен език) както казва самият Константин седял е близо до Царя (към този момент само българите имат Цар). Бил е висш болярин, най-вероятно един от дванайсете велики боили. Правя, казва той всичко, за да достигна неговото величие.

синове на български аристократ, живеещ в Солун - по това време е имало такава практика, нещо като чужди дипломати, живеещи и ползвани като съветници от царския двор на приемната държава. Не споря - може и да е избягал български болярин бащата на братята, но болеещ за българското. Затова Кирил и Методи, по по заповед или според възпитанието от баща си, създават глаголицата, ползвайки българската руинна писменост, най-ранната, не помня къде, дали не беше Шумерската, която е идентична с титли и имена български и с тази на Омуртаг върху колоната. . Чукнете в интернет и прочетете.

Кирил и Методи създали глаголицата, но не послужила я донасят тук, като са приети лично от царя. Вижте в интернет какво означава като текст всеки знак от Глаголицата - това е текст, превъзнасящ България и народа ѝ. Всъщност, Глаголицата е преработена от Климент Охридски и взима само четири знака от нея - отново го вижте в Гугъл - сравнение на Глаголица и българска азбука. Днес ние пишем на Климентинеца!!!!!

Климентинецата е изцяло приспособена към звуците на нашия език, но запазва реда на звуковете от Глаголицата, които символизират първите букви на всяка дума от прекрасния текст, вложен на чист пра-български език, възхваляващ словото, науката. Та, няма спор, че Кирил и Методи са чисти българи и никакви солунски и славянски братя НЕ СА! Веднага започва преписване на Евангелието и църковна литература в екземпляри по заповед на БЪЛГАРСКИЯТ ЦАР със знаците на КЛИМЕНТИНЕЦАТА. БЕЗ този политически и държавнически акт от страна на цар Борис, нито една създадена азбука не би просъществувала, колкото и гениална да е със знаците си, спрямо езика. БЪЛГАРСКИЯТ ЦАР е УВЕКОВЕЧИЛ писмеността на народите със МНОГО ФИНАНСИ И ЗАКОНОВА СТРАТЕГИЯ. Преписването на Евангелието върху овчи кожи е било осигурено САМО С ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА ОТ ЦАРЯ, защото са били необходими МИЛИОНИ ОБРАБОТЕНИ КОЖИ, доставени в манастирите на учениците на Кирил и Методи. Както и е било ОСИГУРЕНО МЯСТО И ИЗДРЪЖКА на тези просветни школи в БЪЛГАРСКИТЕ МАНАСТИРИ. Влакове и камиони да се доставят и преди това изкупуват обработени милиони кожи, тогава НЕ Е ИМАЛО.

ЗАТОВА, ЗАПОМНЕТЕ, БЪЛГАРИ: Кирилицата, която всъщност е КЛИМЕНТИНЕЦА, ползваща само 4 знака от Глаголицата на Кирил и Методи, но запазила реда на звуците в азбуката, Е ДЪРЖАВНИЧЕСКИ, ПОЛИТИЧЕСКИ ОСЪЗНАТ АКТ НА БЪЛГАРСКИЯТ ЦАР. Азбуката ни НЕ Е дело нито на Солун, нито на македонци, нито на поръчителите ѝ, които гонят и преследват Кирил и Методи. АЗБУКАТА Е ЖИВА САМО, защото Българският Цар има държавническо, политическо, национално, християнско и културно отношение към нея!!!!! И тази азбука донася християнството, преписано в книги на славянските народи, което ги присъединява към най-развитата до днес цивилизация - християнската. Затова православна Русия има 14 български патриарха, а Константинопол има до 5-ти век само български патриарси, изповядващи РАННОТО ХРИСТИЯНСТВО, чиито продължители са гонените и убивани БОГОМИЛИ. Русия е длъжник на България. Защото е получила писменост, религия и мисионери от България,култура, защото България е била изоставяна от нейния малоумен цар Александър Трети, изоставена е и днес, след разпада на Варшавския договор. Франция е длъжник на България, получила Евангелието и думите на Христос от Апостолите му от България,пред което Евангелие са се клели всичките им царе. Длъжници са Белгия, Италия, Римо-католическата църква...Германия, Австрия. Дължат на България огромен поклон, защото те са изневерили на Ранното Християнство, поради алчност и властност на църковните си служители, те са взели от нас Ренесанса, създаден тук 300 години по-рано, те са получили Познанието и Космическите знания, строителни, архитектурни...... Но са воювали с нас, против нас, рязали са границите ни...МАКАР ДА СМЕ ГИ СПАСИЛИ И ОТ АРАБСКИ И ОТ ОСМАНСКИ НАШЕСТВИЯ, спиращи развитието им. БЪЛГАРИ, ЗНАЙТЕ ТОВА!!!!!

Мужиците денационализираха една трета от България и ги направиха от българи македонци, сега имат и наглостта да разправят , че били на наша страна. Абе гледайте си в чашата , нямаме общо с вас, вие сте няква измет на 2000 километра, след всичко , което сте ни сторили, не чакаме признание от вас и извинения дори не приемаме , не че съм си помислил, че мужик може да се покая. Стойте далеч оттук, кучета азиатски.

Това е коронния номер на москала , да ти се прави на близък и роднина и като подадеш или му се вържеш почва традиционния рекет и тормоз. Пред славяните се правят на славяни, пред фините са с фински корени, пред източните народи и татарите го дават с дълбоки източни културни корени, пред гърци и румънци го дават православни, пред скандинавците са северна култура, пред немците изтъкват немската си аристокрация и влияния , пред французите влиянието на френския и културните връзки с тях. Кои са и те не знаят, но поради неспособонстта си да създадат нещо позитивно пускат въдица , че са ви някви близки , за да си упражнят основния занаят-рекет и грабеж.

една камара антични автори го пишат. Славяните са старите гети. Всички искат да се изкарат наследници на тази група, а реално тяхната кръв тече най-вече в нашите вени. Името на народа ни идва от едно от мизийските племена, господарски род от памтивека. С края на 2рото българско царство окончателно му пръскат джуките, затова не можем да си стъпим на краката и да си хванем държавата. Враговете ни винаги са искали едно нещо, земята ни и всичко, което върви с нея. Красивите ни жени, силни мъже, богата древна история, земни богатства. И понеже враговете ни са предимно циганята от юг, като не могат да ни имат се опитват да ни затрият, за да се намърдат тук. Но накрая ще хванат дедовия с две ръце. Това е.

А пък някои даже смесват гети с готи и галимацията е още по-пълна. При положение, че на юг от Дунав през 4 век са минали най-малко един милион готи, 50 000 колкото е ордата на Аспарух според някои изглежда капка в германското готско море. Друг е въпросът колко готи са останали тук.

Така значи! Не от български, а от руски професор научаваме, че Кирил и Методий са българи! Ами то, като че ли нищо ново: "...Така българите по-рано от всички славянски народи приели православието, по-рано имали свой патриарх и цар и започнали да четат на своя език. Но България се намира сред турците, близо до Цариград, затова българите са така угнетени и поробени от турците, както се вижда. Затова не могат да възприемат никакво книжовно умение или мъдрост. Русите и московите имат царство и черковна свобода много години, създали училища и така постепенно възприели от гърци, латини и други народи писмена мъдрост, понеже им е възможно, и печатат славянски книги..." Из История славеноболгарская, собрана и нареждана Паисием иеромонахом... Стъкми за печат по първообраз Йордан Иванов, София, 1914.

Само дето всъщност те..не са българи:)

прав си - тогава всички са били византийци. Вкл. и българите Кирил и Методий

"Кирил и Методий са българи" Това дори нашите историчци не го твърдят или по-вероятно е поредната неправилна интерпретация на автора на статията.

Пълни глупости, от толкова уважение виждам как най-развитата нация в света - германците вече близо 30 год. гледат сеира на бедния си съюзник България и не само че не помагат с нищо да излезем от блатото, ами се намърдаха да печелят на наш гръб където могат! Как ще те уважават германците при положение, че си ги предал през ВСВ? Не само не си ги подкрепил на Източния фронт, ами дори след влизането на руснаците, си изпратил цялата си армия срещу бившия си вече съюзник? Те ни ненавиждат , бе пич! А руснаците точно по същата причина ни презират! Защото зарязваш съюзника си и се присламчваш към победителя! Япония ги бомбиха с ядрени бомби, но не се предадоха, а капитулираха, което е различно! Германците им съсипаха държавата от бомбене и накрая даже ги разделиха на 2 държави, обаче се биха до последно! Ние какво направихме?

Я пак помисли. От къде идват всичките еврофондове в България? Тези милиарди кой ги дава? До Германия с виза ли пътуваш? А до Москва? Недей расъждава повърхностно и първосигнално. Самата Германия е била поделена между СССР и Запада. Сега какво да се мразят двете половини ли? След окупацията на СССР над България, ние не взиимаме самостоятелно решение да се бием с Германия. Просто Сталин така е наредил. Не бъркай желанието и принудата. Когато е трябвало да избираме сме избрали Германия. Друг е въпроса правилно или грешно.

Ти изобщо не си разбрал какво означават така нар. еврофондове. Това са българските внесени в ЕС пари като чл.внос, които европейците връщат обратно под формата на фондове, в които ТЕ ОПРЕДЕЛЯТ по кои направления да се харчат и ТЕ ОПРЕДЕЛЯТ да купуваш с тези превъртяни български пари само техните стоки и услуги! Т.е. вместо България да определя приоритетите си сама и да гинансира областите, които България реши, то с нейните пари западняците казват къде и как да се харчат! Безвизовото пътуване е удобство, но гледам държавите извън ЕС не им пречи. Да , и до днес ФРГ ненавижда ГДР, защото и до днес не могат да изравнят стандартите, остави стандарта, но изобщо цялостната матрица на ФРГ икономиката трябва да се пригажда към Гедерейската. Да, СССР обявява война на България на 5.9.1944 , НО САМО С ЦЕЛ - ПРЕВАНТИВНО НАВЛИЗАНЕ В БЪЛГАРИЯ преди очакваната всеки момент англо-американска окупация, за която Муравиев вече е подписал съгласие в Египет с англичаните. Избрали сме Германния, само заради скапаната Македонния, писна ми на ..я за от тези чукари, заради които губим Беломорието, Поморавието и 2 нац. катастрофи, та днес да ме наричат татарини да ме плюят

Гърците, сърбите, турците и руснаците са вековни врагове на България! От тях добро не чакайте! Лошото е, че руснаците и сърбите уж ни се пишат братя, а при всеки удобен случай ни забиват мечове в гърба! Другите поне са ясни.

А кои са ни приятелите? Краварите?

Германия например. Винаги сме ги уважавали и ние тях. Помагали сме си. Били сме и сме губили заедно. Докато руснаците все им дължим, не им стигат хилядите избити, вагоните със злато, отнетата частна собственост, забраната на християнството. Все сме им длъжни. А те милите отричат да ни дължат писменост, православието... Егати братушките. Прав е бил Захари Стоянов, който сега рублофилите наричат соросоид.

Руснаци и сърби са сродни дотолкова, доколкото сърбите идват на Балканите от днешните земи между Полша и Украйна през 7-8 век. И че и двете държави всъщност произлизат от Българските империи. Упорито отричан факт, защото в противен случай губят автентичност! И език, и вяра, и култура - то е видно! Някой ден обаче истината ще излезе наяве, колкото и да се дърпат.

Общо взето всички напъни да се откъснат Светите Братя от Българската им етническа принадлежност и народност и да се представят за гърци или поне просто за византийци са на доминираната от гърците Вселенска патриаршия и ТОВА Е ОТ ВЕКОВЕ. В един глас припяват с тях и Руската православна църква която застава срещу желанието и въжделенията на Българския народ за църковна самостоятелност подкрепяйки фанариотството. През 18451850 г., в резултат на натиск, оказан от руски дипломати върху правителството, е издействано от султана всички наши църковни деятели да бъдат заточени в Диарбекир, а самия Иларион Макариополски е заточен в Света гора. На 3 април 1860 г. по време на така наречената Великденска акция не споменава името на цариградския патриарх. Според църковните канони, чрез това си деяние той фактически отхвърля неговата власт. С решение на Цариградската патриаршия Макариополски е повторно заточен в Света гора (1861 1864) заедно с подкрепилите го владици Авксентий Велешки и Паисий Пловдивски. Въпреки всичко в 1870 г. със султански ферман е учредена Българска екзархия. 1871 г. В Цариград заседава Първият църковно-народен събор, който приема екзархийският устав. 1872 г. Избран е първият български екзарх Антим I. Изборът е утвърден от тогавашната държавна власт (султана на Османската империя). Ето какви са действията на нашите "братя в Бога": 1872 г. Цариградската патриаршия обявява Българската православна църква за схизматична. (Схизмата е отменена през 1945 г.)

ПО ДЕЛАТА ИМ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ - Кои са подкрепяли България кои са я подкопавали всячески. РПЦ за български свещеник на Опълченските дружини назначават фанариот, а не екзархийски свещеник. РПЦ не признава църковното влияние на Българското царство което изпраща два пъти български патриарси да оглавят, да въздигнат от езичеството и да поведат в правилния и праведен път Руската църква. НО НЕ. Те го наричат с безличното първо и второ южно-славянско влияние. Да не казвам и това, че чета по техните форуми, че св.св. Кирил и Методий намерили по техните земи глаголицата и само я представили на света, а кирилицата я бил създал Петър I.

Айде сега руските историци да вземат да открият и че самата Русия възниква от Киевска Рус, която пък е наследник на Българската империя, и че Светослав, който опустошава Дунавска България и тя пада под Византийско владичество е също българин и когато тръгва на поход срещу българите, той ѝ казва : Майко аз тръгвам към дома ни...

Ооох... Благодарен съм, че има и нормални руснаци. Обаче тъй като книгата тук се преразказва а не се цитира, държа ако искаме да познаваме историята като фактология а не като поетични и патриотични умотворения, да поясня че етническият произход на Кирил (истинско име Константин) и Методий (с рожденно име Михаил) все още не е доказан. Някои (естествено гърците най-вече) спорят че са били гърци, други (като нас българите както и повечето славяни) спорят пък че били българи. А каква е истината, може никога да не узнаем. Нека да учим обективна, а не субективна история! Иначе, очевидно книгата е интересна. Особено за руснаците.

860г. Кирил при хазарите -"ИМАХ ДЯДО ,МНОГО ВЕЛИК И СЛАВЕН ,КОЙТО СТОЕШЕ ДО ЦАРЯ ,когато отхвърли дадената му чест ,той бе ПРОГОНЕН В ЧУЖДА ЗЕМЯ ,където обедня и ...там съм роден "

С тази притча Св. Константин Философ-Кирил иска да каже че всички сме произлезли от Адам, но след грехопадението му. Другото са глупостите на онази свиня Божо Димитров

В Бохемия празнуват Св. Църко /Кирил/ и Св.Страхота /Методии/ !!!!!!!!!!!!!!!!!ХОРАТА НЕ СА ГЛУПАЦИ КАТО НАС ДА СЛУШАТ САМА И САМО КАКВО ИМ КАЗВАТ ЛУКАВИТЕ И ЛЪЖЛИВИ КОМПЛЕКСАРИ ,ГЪРЦИТЕ !!!!!

Търсих в стари карти държавата Славия и народа славяни ли слависти ли, обаче нищо не намерих.

а аз търсих карта на държава Америка и народ- американци от преди 1000 години, но няма. Та какъв ти е викаш довода?

ти си спец по крепостничеството, затова ти се налага да търсиш за великите нации, защото не си учил.

Пишещият статията ,май сега е разбрал ,че Св .Братя са българи !!!! Абе шматки ,вие учите ли в този институт или си чоплите носовете ,ами чете, не блейте по дискотеките ,образовайте се !!! Доживяхме още един руснак след Лихачов ДА ПРИЗНАЕ ИСТИНАТА ,изкривявана ,крита и ТО СЪС ГОЛЯМАТА ЗАСЛУГА НА ПРОДАЖНИТЕ "БЪЛГАРСКИ" ....КОМУНИСТИ ,измет чуждоземна!!!! БРАВО !Сега остава да си признаят ,че думата "славянин" е политически термин ....!!!!!

Доживях! Доживях нещо истинско за България да излезе от Москва (Русия).

Руснаците от Руската Академия на Науките до съвсем скоро твърдяха, че св.св. Кирил и Методий посетили техните земи и там намерили руската писменост и я обявили за глаголицата. Кирилицата пък била измислена от Петър I Велики.

Съобщение от Ръководството на БАН Четвъртък, 25 Май 2017 Във връзка със засиления през последните дни обществен интерес към Кирило-Методиевото дело, Българска академия на науките напомня, че през втората половина на IX век Българската държава, представлявaна от цар Борис I, извършва два съдбовни акта: първо, християнството е прието като държавна религия; второ, прогонените ученици на св. св. Кирил и Методий са приети в България и са им създадени условия да продължат делото на своите учители. В резултат на тази подкрепа в България възникват две книжовни школи Охридската и Преславската. Създадената в тях кирилска азбука се разпространява широко в славянския свят. Учени от много страни са изследвали и изследват делото на св. св. Кирил и Методий. Особено място между тях заема и световноизвестният руски учен акад. Дмитрий Лихачов, чиито научни публикации върху създаването и разпространението на славянската писменост се ползват с широка популярност и днес. Освен това, през 1985 г. по инициатива на ръководствата на БАН и Академията на науките на СССР, в София е проведена академична дискусия с участието на известни учени от двете академии. Дискусията завършва с официален протокол, в чието заключение е записано: 1.Народната основа на езика на Кирило-Методиевските преводи се явява солунският диалект на българския език през IX век. 2.Езикът на преводите в произведенията на Преславската и Охридската школа е старобългарският литературен език. 3.Езикът на Кирило-Методиевските паметници е изиграл огромна роля в културния живот на другите славянски народи и във формирането на техните литературни езици.

Разделяй и владей.

Ей, имало и нормални руснаци...

Аааа, не се притеснявай! Те веднага ще бъдат разобличени от платените руски тролове като най-заклетите "русофоби"!

"историчари"??? На всички българи, честита нова дума в езика ни ! dir от дирник ли произлиза ?

Историчари е историци на сръбски език. Явен намек за сръбските историци. (бел. прев.)

Бях наскоро в Скопие и ми се зави свят от паметниците на известните македонци, начиная с Филип и Алекс Македонски та чак до наши дни. Едва ли има друго място на Земята с толкова много паметници...

Имали бол пари - дали

Дори само елементарната логика подсказва, че Кирил и Методий са българи. Трудно е, дори невъзможно и съвсем невереоятно е да се захванат и успеят да създадат азбука за чужд, немайчин език. А изчерпването на този изключително достоен труд за историческата истина в стохилядни тиражи на руски език е повече от радостно и за пореден път доказва братската ни връзка с нашите неслучайни Освободители от петвековното турско робство. Доказва и върховните пропагандни глупости за тюркския ни произход. Че и с татарите ни свързват някои, вместо да погледнат един речник и видят, че нямаме нищо общо с тях. Език не се създава току-така и е най-сигурното доказателство за произхода на един народ.

Наистина ти е 'елементарна" логиката:) Нито е "трудно", нито е "невъзможно" и "невероятно" гърци да създадат азбука за нас. И това кристално ясно си личи от много факти. А колкото до причините..трябва да се пообразоваш малко, да прочетеш това онова и ще разбереш и защо и по чие нареждане са го направили.

Да бе, не било трудно. Я кажете колко сте учили чужд език и колко го знаете, или по-точно, колко си мислите, че го знаете. Явно не си давате сметка колко добре трябва да се познава един език за да се обхване детайлно и семантиката, и прагматиката, и звуковите системи, абстрактните звукови елементи, свойствата на говорните звуци с механизмите на създаването и възприемането им и какво ли не още, без което така перфектното създаване на нашата азбука не би било възможно. Не виждате ли, че когато например някои пишат на латиница, нещо не е наред? Не знаете ли, че са голяма рядкост хората, които говорят немайчин език без акцент и които го познават из основи, от битовата реч, през езиковите особености на различните обществени слоеве, та чак до най-детската реч и първите думички на пеленачетата?! И кои са фактите, че братята не са българи, след като и до днес историците спорят по тези въпроси?!

кирил и методии не са българи, аз гърци (маика им е славянка, уж), кирилицата е зъдадена в охрид, по нареждане на българкия цар... стига глупости. кирил не съставят кирилицата, а глаголицата и я предлага първо в харвацка и моравия, нито кирил нито методи да били някога в българскити царзтво, защото по това време то пише на гръзки и от гледна точка на мисията им, не е цел. методи е превел библията на славяснки, но не на български.

И ти не си българин. Недей пиши за България.

гърците са северно-африкански племена, населили днешна южна Гърция и участвалли в Византийската империя. Коренното население на тези земи е тракийското. Няма древно-елинска култура, има тракийска култура, нагло присвоена от днешните гърци! Изобщо понятието гърци възниква чак 1830 г, след образуването на държава Гърция, винаги преди това в историята се споменява само и единствено Византия. А Византия е тракийска държава и не пише на "гръцки", а на тракийски, просто защото няма такова чудо "гърци"! Българите и траките са едно и също нещо - държавата България прозилиза като наименование сродно на арийско (местно, автохонно) население по тези земи. Българите са траки, а българската държава включва в себе си и Волжска България и др. обширни области от различно население - в този смисъл не е грешно да се каже, че българи са и печенегите, наречените много по-късно татари и много др. Да българи са в смисъла, че са били народи в Българските империи. Но ние сме местното автохонно население по тези земи, наричано някога траки.

Да бе. И от к'ъв зор гърци ще създават българска азбука?! И как си го представяте да бъде направено от чужденци, на немайчин език?! Или си го мислите за лесна работа, ей така и готово?! Колко чужди езика сте учили и колко ги знаете?! Я си погледнете първо правописните грешки!

Този професор е соросоид и кравар. Кирилицата е от македонските земи, така каза Бог Путлер!

ПРОПУСНА ЕВРОПЕДАЛ.. И ОЩЕ АЗБУКАТА Е ВИЗАНТИЙСКА... И ОЩЕ ПУТИН Е ПРАВОСЛАВЕН БОГ НА ВСИЧКИ БОГОВЕ, НЕ ОБИКНОВЕН ТАКЪВ!

На руският историк, благодаря, че вижда историята на страната ни, от вътре.

Т.нар. български тези са изцяло руско творение, по специално на Юрий Венелин. Той е и родоначалникът на българското възраждане, а не неизвестният до освобождението Паисий. Така, че е нормално все още да се поддържат някои от старите тези в Русия.

Какво му е лошото точно пък на Юрий Венелин? Благодарение на него, дължим Влашките грамоти, от които се въжди че дедите на днешните румънци са си чисти българи, с българско писмо и език.

Нищо му няма на Венелин. На българите им има. Дотолкова, че не само не са могли сами да се организират за някакво цивилизационно развитие, ами е трябвало някой от вън да им покаже начина. Дотолкова, че и до ден днешен не могат да нарпавят разлика между ТЮРКСКИЯ език на прабългарите, чието име носят, и СЛАВЯНСКИЯ език, който говорят, но пък който им два възможност за безкрайни претенции към всичко славянско.

Трудът на Паисий е с неслучайното заглавие "История славянобългарская"!

е гръцката азбука и византойския устав! Нормално е когато византиец създава азбука за други, да се опре на родните си знания!

на каква азбука пишете? Явно не е кирилица , щом не знаете как е създадена и развита.

на украинец , работещ за руснаците ? И от къде този знае, а Климент Охридски не знае произхода на братята от Солун?!? Божо е същия пишман историк като македонците, с които уж се дрънка.. реално и те и той крадат личности и се опират на руски измислени източници.

кое е "търговското " в заглавието на книгата,скъпи редакторе ?!

не е българска азбуката, сигурно е вавилонска или извънземна, което били едно и също! Защо? Че нали тогава са се смесили всички езици на земята?

Източната Римска империя е била мултинационална империя.Всички народите в нея са имали равни права. Кирил и Методи са държавни служители от Славянски произход (около Солун). Те създават Глаголицата, която се опитват безуспешно да разпространят сред славянските племена в Централна Европа(Великоморавия). След тяхната смърт, бягащите от сигурна смърт, ученици(7 броя) идват в България. Тук намират добър прием от княз Борис I. Под закрилата на на Българската държава, те създават Кирилицата, която бързо се налага над Глаголицата, защото е много по-лесна за употреба. Това са фактите, другото е политика.

Солун е бил славянски!?!

Солун е бил град в пределите на Източната Римска империя. В града и околностите му са живеели много славяни.

Българите сме преки наследници на траките. Константинопол е основан от тракиеца император Константин. Всичкото византиец,без гръцките съграждани по онова време са тракийци. На практика по късно борбата между Византия и новото българско царство е била между народ с горе долу един и същ етнос. Това е и причината цар Борис да приеме хрисиянската религия,за да се спрат войните между нашите византийски братя и българите. Кирил и Методи са тракийци. Тоест българи.

Явно джуджет от руското гестапо не може да чете!

Българи са. Баща им е израелец, нормално за толкова умни и посветени хора, а майка им е българка. Само че, туй на днешните гърци, които е доста съмнително че са наследници на едновремешните гърци-византийци, НЕ ИМ ХАРЕСВА. И те си го прекрояват, както им днес уйдисва По същият начин в интернета изобщо няма да се намери какво е казал .. не се сещам за името му в момента, един от древните гръцки философи, че Ал. Македонски няма да го допуснат до Олимпийските игри, защото НЕ е грък. Вместо това, навсякъде се натрапва лъжата, че Ал е грък, ОСВЕН в днешна Македония! О темпора о нрави, те така.

в смисъла "който се бори с Бога " ли?

Посочих факт от историческа книга. А защо, какво и как, питай тези от това време или свидетели от него писали книгите. За съжаление, не мога да посоча източника, прочетено е по интернет преди около десет години, писано от уважаван историк преди около два века. Днес го няма. А защо? Защото и други неща ги няма в интернета на тази тема, а преди ги е имало.

Важните въпроси никой не задава, така няма нужда да се намират неудобните отговори, а се водят епични битки за несъществените факти. Дали Кирил и Методий са били българи по народност не е най-важният въпрос за българската история. По-важни са: защо в България се съставя втора азбука, откъде се взимат в нея буквите, липсващи в гръцката азбука, защо Папата утвърждава само славянския език за богослужебен, при положение, че философската обосновка на Константин Философ е универсална, защо княз Борис, след бунта на болярите, взима решение да изгони гръцките попове и да покани учениците на Солунските братя, как е възможно само за около 50 години (Златният век) да се извърши колосално книжовно дело от неграмотни, никога нямали писменост хора? Щом никой не задава тези въпроси, значи нямаме историци. Да си учен, както казвал проф. Ганчо Ценов, изисква и да си добросъвестен спрямо истината.

Това е коптско писмо. То и твоите въпроси не са кой знае колко съществени. Всеки който е виждал снимка на Библията на Вулфила вижда част от липсващите букви от гръцкия език, другата част ги намира в северокавказките руни, които отново са изкривено гръцко писмо. А да не зъбравяме, че самите гърци са откраднали буквите от финикийците.

че мислещите хора няма да се объркат така лесно. ОК, лесно сте съсипали коментара ми, но "който търси истината Бог вижда..."

А как е Ъ в коптската азбука? Ами щ, ю, я? И как без Ъ ще напишем българи? Старата българска азбука е започвала с + - знакът на слънцето, а в коптската го няма изобщо. Лесните отговори не винаги са верните.

"Историчари", хаха вие на македонски ли пишете, dir!?

Кирил и Методий са българи от керемидите нагоре.Платили са на тоя професор и той пише човека. Така плати Ми-6 на Волкогонов, който пишеше против Сталин, от Лондон

След двайсети години,ще се търси индийския създател на циганският език. Българският няма да се говори. Тъй,че няма значение,кво казал тоя.

циг.език сигурно е по-близо до иврита,отколкото до индийския .

Ало макетата с минисите, имащи се за българи и крадящи чужди исторически личности! Да бяхте прочели Пространното житие на Кирил, но четенето не ви е силна страна! Я отговорете на следните въпрости: 1. в кой източник изрично е написано,че Кирил и Методий са българи? 2. Кога според вас братята или поне единия от тях е имал мисия в България , посочете годините ако твърдите, че са имали такава мисия?? 3.Кога Солун е бил български град???

е савецко ще му верваме

няколко въпроса: Кой е майчиният език на Кирил и Методи? Тези две имена български ли са или на друга нация? Как могат да напишат българската азбука, ако не знаят езика!Коя азбука от азбуките на славянските народи е най-близка до оригинала, който са написали братята?А иначе, хората се местят в различни държави, знаят по няколко езика, какво значение има това?

те не са написали българска азбука и това го знаят всички хора по света. Глаголицата е написна за славянските народи по поръчка на императора! Няма азбука,която да е близка до глаголицата!

деер

Вие всичките , защо не работите?

...защото не сме балъци (balaci)

Както се казваше в една песен, нека работят маймуните, не се става лесно човек.

АЗ МНОГО ДОРЕ ЗНАМ ЧЕ СОЛУНСКИТЕ ДВАМА БРАТЯ СА ВИЗАНТИИЦИ А ВИЗАНТИИЦИ ТОВА ИСТОЧНИ РИМЛЯНИ ! И ТЕ РИМЛЯНИТЕ НИ ПИШАТ АЗБУКАТА НЕ ЗАЩОТО НИЕ СМЕ И Я ПОРЪЧАЛИ А ЗА ДА ОТДЕЛЯТ ОТ ТЯХНАТА ЦЪРКАВА ! А ЗАЩО МАКЕДОНСКА ТЕРИТОРИЯ ЗАЩОТО ОДРИН СИ Е МАКЕДОНСИ ПО МЕСТНОСТА И СЕГА Е ТУРЦИЯ ПО БЕРЛИНСКИЯ ДОГАВОР НИ ОТНЕМА ГРАД ОДРИН НО МЕСТНОСТА СЕ НАНИЧА МАКЕДОГИЯ И НЯМА НИКАКВА ВРЪСКА С ДНЕШНА МАКЕДОНИЯ

толкова много, защо не пишеш с писмените знаци, създадени от Кирил и Методий?

със иЗточни и връЗка.

ДА. И НЕ САМО ТОВА

Къде е Одрин, къде е Солун... необятната руска пияна глава, ич не може да го разбере... Виновен е Менделеев, неговата шкура... нямал е друга работа, та да разрежда спирта, мамка му и прасе... ако е беше превърнал40-те градуса в государствен стандарт, сега мужиците немаше да доживяват и до 30 години...

Абе това, за Кирил и Методи че са българи май не е вярно ама карай, щом го е казал руски учен може и да е така...иначе доста букви са взети от латиницата и от гръцката азбука за така наречената кирилица...е тогава не е имало закон против плагиатството и защита на интелектуалната собственост и те така....

Шрифтовете се уеднаквяват до голяма степен с латиницата след появата на книгопечатането. И всичко това става с указ на Петър Първи. Така че за съвременния вид на кирилицата голяма засуга има и руския цар.

е. Българи са. Баща им е израелец, нормално за толкова умни и посветени хора, а майка им е българка. Само че, туй на днешните гърци, които е доста съмнително че са наследници на едновремешните гърци-византийци, НЕ ИМ ХАРЕСВА. И те си го прекрояват, както им днес уйдисва По същият начин в интернета изобщо няма да се намери какво е казал .. не се сещам за името му в момента, един от древните гръцки философи, че Ал. Македонски няма да го допуснат до Олимпийските игри, защото НЕ е грък. Вместо това, навсякъде се натрапва лъжата, че Ал е грък, ОСВЕН в днешна Македония! О темпора о нрави, те така.

В 855 г. писмените знаци на старите българи са променени в съкратена графична, фонетична и цифрова система, състояща се от 58 знака. Това е така наречената Кирилица. Знаците на кирилицата са от периода 904-905 г. Знаците от Глаголицата са от периода 905-1050г. При графично изследване на писмените знаци на Кирилицата и Глаголицата се е стигнало до заключението, че те са взети отпо-старата писмена система на българите, състояща се от 132 знака, т.е. направена е писмена реформа. светите братя Кирили Методийса българи от родословието на Кубар.

Дано не умре от рак професорът, както другите мътещи вода на Путин...

България е съществувала много преди Христа. Кубратова България,която се е разделила на 3 : Волжка България, Дунавска България. Волжка Бъллария е претопена от Русия. Български майстори са построили Кремъл. Заради Българите е построена Великата китайска стена. Това знаете ли го?

и до днес китайците като чуя за българин и припадат, нали..... :-)))))))))))

Всъшност - да. Уйгурите, с които сме една кръв, са такъв трън в задника на китайците.

И стената на Цанков камък и тя.

И кога ще се премълчава от историята неоспоримият факт, че днешна Румъния до средата на 18 век са говорили на старобългарски, ползвали са кирилица, а изведнъж го сменят с някакъв бъркоч от елементарен латински и влашки.

до средата на 19 век.

Кирил и Методий не са българи както е написано.

ТИ ОБАЧЕ НЕ СИ, ЯСНО Е!

Рушляците са най-подлия български враг, щото подмолно ни се представят за благодетели докато ни забиват нож. Анатема!

като съвременник и ученик на братята ги е познавал достатъчно добре и никъде в пространното житие на Кирил не пише,че има нещо българско в произхода му, при все , че споменава и баща му и майка му в писанието. Стига смешни напъни , че паднахме на новото на макетата вече.

От Русия не чакам нищо, ако дойде нещо то ще е лошо. По далеч от тази страна.