Евродепутатите ни против новия закон за образование на Киев

Български евродепутати настояват за отмяна на спорния закон за образованието в Украйна.

Обратно в новината

Коментари - Евродепутатите ни против новия закон за образование на Киев | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Какви са тия Българските граждани в Украйна? Да съм ги пращал там? Що за глупост? В коя страна учиш математика на майчиният си език? Или география? Или физика? Тук да не преподаваме физика на турски език или цигански? Що се бъркат в работата на хората? На никого не са забранили да си учи майчиният език или да го говори? Тука нашата пасмина русофили под свирката на Москва се дере ли дере?

Ами нали и ние имаме същите ограничения спрямо турският език,поне така си мисля.

Времето му изтече на Пораженко !

Той е живял и творил в пределите на руската империя и стиховете му са на официалния език в тази империя - руския. Тези, които живеят в пределите на една държава в официалните си изяви ползват официалният език за страната - унгарски за Унгария, руски за Русия, български за България. Нормално е в Украйна да се използва украински. Това, разбира се не важи за страни като Швейцария - три официални езика, Канада - два.

Репликата е към "рускиня".

Нещо май, заради отвъдокеанско потупване по рамото, не сме в синхрон с "Европейското мнение" по този въпрос. Така ли ще ставаме "баш"- европейци?

Визирам реакция на правителствено ниво.

Украйна, като комунистическо творение, е обречена да се разпадне. И сама си го търси....!!!!

Сигурен съм че си от поколението (от което съм и аз), които по манифестации крещяха "КПСС-БКП", "ДРУЖБА ОТ ВЕКОВЕ ЗА ВЕКОВЕ" и носеха съответните плакати.

постоянно съдиш за другите по себе си? Като тръгнеш по грешния път, никога не стигаш, където желаеш...

Законът ограничава правата на малцинствата и затова в защита на правата на малцинствата си скочиха България, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Хърватия, а пък руснаците сметнаха що народ в Украйна смята руския за роден видяха че не могат да претендират за малцинство та затова Министреството на външните работи на Русия огласи чисто формален протест във връзка с този закон;)

Как точно ограничава правата им? Цитирайте ми параграф от закона , който ограничава правата на българите там! И как давате мнение за нещо, което даже ние сте и виждали!

"Позицията, подкрепена от 38 евродепутати от 6 държави, бе изготвена в отговор на одобрените от Върховната Рада спорни текстове, налагащи ограничения върху достъпа на малцинствата в страната, в това число българското, до обучение на майчин език."

Ето, че и от Станишев има полза. Каквито и да са мотивите му, действията му са в синхрон с интересите на България.

След толкова викане и врякане, някой ще публикува ли членовете от закона забраняващи изучаването на български език в Украйна. Някой да е чувал някъде в България да има училище в което да се преподава на цигански, турски, македонски , гръцки? И защо например България не е построила и да поеме издръжката на българско училище(ща) в Украйна?

Не стига, че страната ни ти е дала политическо убежище, но да ни караш да ти четеме и глупостите... малко прекаляваш!

Не разбирам, защо занимават европейският парламент. Този закон не е насочен срещу малцинствата. Той има една конкретна задача да забрани използването на руският език, защото това е език на страна агресор, това е езикът на който разговарят изявените терористи от югоизтока и още повече скрити терористи разпръснати из цялата страна. Средата в която се разпространяват идеите на тероризма в Украйна е руският език, ето защо той беше забранен.

Тарасе, ами то по сметки излиза,че терористите са повече от потомците на древните укри. Д ане би да си объркал понятията и терористи да се явяват те.

Тарас Шевченко владел безупречно руски език, ползвал го и има доста стихове на руски. Николай Гоголь практически всички произведения на руски. Ей така за информация. Само надъханост и глупост на правят от тебе родолюбца

на евродепутатите, а не пише какво му е спорното?

И укрите ли почнаха да ни цакат? Къде са местните Крим-гардове? Стана ли ви ясно че с близане политика не се прави? Който е силен с пари или оръжие, той прави политика. А Плевела какво прави, някой знае ли? Нали получи някаква награда от укрите?

Спорното е, че Украина, като страна която е подписала предприсъединителен план за встъпване в ЕС грубо погазва основни човешки права, с този закон. Ако това им се размине на бендерите, Ердоган ще изглежда като невинно дете.

На 5 септември Украйна прие закон за образование, който директно стъпква основно право на 300-хилядното българското малцинство (а и на други малцинства) правото на майчин език. Унгарският външен министър Петер Сийярто обяви пред украинската посланичка в Будапеща, че закона е срам и позор, а страната му спира всякаква подкрепа за Украйна на международната арена, докато Киев не промени закона. Румъния и Молдова също скочиха срещу езиковия деспотизъм на титулната нация. А ние чакаме похвала от САЩ!

си стъпкал правото на българските граждани от турски произход да учат езика в училище? Като си толкова напет дай да си обясним и тоя случай защото са еднакви.

Нещо бъркаш, българите са били по тези територии от векове, преди създаване на поредната държава- Дунавска България. А турските племена са дошли от нищото, за да избиват християнското население на Балканите. Тези малцинства, които живеят в България са наследници на убийци и поробители. Така, че те нямат подобно право.

Къде е външния министър, защо не връчат официално нота на украинския посланик,къде са патриотите,къде в края на краищата е правителството.