Връчиха първия статут на „ничий гражданин“

28-годишният Карен Сардарян е първият получил статут на „лице без гражданство“ в България, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Обратно в новината

Коментари - Връчиха първия статут на „ничий гражданин“ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аз, арменец пропаднал не съм виждал. То и миньор арменец май няма

Боже, пази ме от прависти, от останалите сам ще се пазя. Човекът е израснал в България, учил е в България и живее в България 15 години, но за нашите "прависти" законотворци, той е ничий гражданин. Объркани им са главите за винаги! Правото е по-лошо от тумор в главата, защото няма и най-малък шанс да се излекува.

Господине, българското гражданство не е тоалетна хартия, за да се раздава на всеки, който има нужда. Освен това по българското законодателство апатридите - лицата без гражданство, са приравнени по статут на чужденците. В превод единственото, на което нямат право е избирателни права. Личните му права са неоспорими и за тях гражданство не се изисква. А ако човекът е достатъчно усърден след 5 г. може да придобие бг гражданство по натурализация при определената за това процедура. Оставете правото на юристите!

Ха сега, който навърши 18 г и няма основно образование, да му бъде издаден такъв паспорт, но с уредени визи за ЕС....

Как така ще е "ничий гражданин", нали е роден в Грузия, идиоти такива?

Статутът "Ничий гражданин" освобождава ли те от данъци??

Преди 30 години и аз имах такъв паспорт. Отказах се от българското си гражданство по основателна причина и докато добия право на гражданство в страната в която живеех ми дадоха такъв паспорт. Лошото на паспорта е ,че за всяка страна която искаш да посетиш без изключение трябва виза. Иначе нямаш статут на гражданин, тоест не можеш да гласуваш.

Имаш предвид т.н. "Нансенов" паспорт? Ама нещо не е ясно-той се даваше на бежанци от соц'а заседнали в Италия/Австрия (и май Гърция и Турция). НО НЕ СЛЕД ОТКАЗВАНЕТО от българско граждансто а след лишаването им от такова. И това бяха МНОГО рядки случаи. Нещо...мътно има в твоя коментар...

Не..на паспорта пише човек без държава...те са едни същи и до ден днешен.С бежов цвят и дебели 32 страници. Понеже сега ми се налага да превеждам в полицията и понякога се случва да превеждам на хора с такъв статус.

Завиждам му! На това му се вика да си независим :)))

Такъв статут ще се издава май на имигрантите без документи, което на практика дава правото на български гражданин, нещо като временното жителство навремето, ако имат и правото да гласуват, ще почне истинска борба за гласовете на тези граждани.

,,..т делегация на Върховния комисариат на бежанците към ООН в България, водена от представителя за нашата страна Матаис льо Рут..,,??? сигурно за франция отговаря -българин...!!!

където Матиас е евреин. Новия световен ред.

баси щуротията!

Мечтая си за момента в който никой няма да се интересува от гражданството. Да няма държави и душмани на свободния на човек!

И аз за това мечтая, баце :)))

ще е възможно когато победи световния националкомунизъм ..

тоя грузински арменец е или много тъп, та десет години не е намерил къде е арменското, или грузинското посолство, та да си изкара паспорт, или е много хитър арменски грузинец, та иска да е европеец

Пейо Яворов - Арменци https://link Арменци и грузинци два християнски народа. НЕ ГИ СРАВНЯВАЙТЕ С РАЗНИ МЮСЛИТА!! АРМЕНЦИТЕ СА ЖЕСТОКО КЛАНИ ОТ ТУРЦИ ПОМНИТЕ БАТАК

Дд заповядат орките , от тук на сетне .

Такива са последствията за онези, които не са в схемата "Ангела Меркел" за трафик на хора.

Тоя трябва да го ДЕПОРТИРАТ до Грузия или Армения или да отиде в тяхно посолство в България, и там да си оправя документите за гражданство... Нямам нищо против него, щото е от бившия СЪветски СЪюз, ОБАЧЕ по същия начин, може всякакви арабски и африкански маймуни да почнат да се мъкнат към Европа и да искат някакви документи... Вмомента, Виждаме какво става в САЩ- араби и негри се опитват да ПОРОБЯТ американците и дори американския президент не може да направи нещо.

Аз съм син на гръцки емигрант баща ми имаше разрешително за живеене в България на което пишеше без гражданство

Баща ти сигурно е бил с гръцко гражданство, но като участник в гражданската война от 1946 до 1949 година е бил лишен от такова от гръцките васти. Затова приемащата го страна, в случая България, му е определила статута "без гражданство".

ДА ГО ВЗЕМА ХЕКИМЯН ПОД КРИЛОТО СИ. И БЕЗ ТОВА ТОЙ ПРИЛИЧА НА НЕГО. ОТ ЕДИН ПРЕКРАСЕН АРМЕНЕЦ, ВИНАГИ ИЗЛИЗА ЕДИН ПРЕКРАСЕН БЪЛГАРИН. ПОНЕ ТОВА Е ИСТОРИЧЕСКИ ДОКАЗАНО.

едно решение което поставя безброй проблеми в бъдеще. радвам се за човекът - най накрая са го признали за жив. интересно как са го учили, лекували и тн преди това? всичко кеш? но ми е по интересно какво става от тук нататък - гражданин на никого... това дава много инетересни преспективи... автоматично става президент на собствена държава - купува няколко метра земя и декларира независимост чрез референдум. след това следват и други екстри - дипломатически статут, недосегаемост от разни местни и тн закони... я дайте инфо как да си сменя и аз моя статут от гражданин на България на ничий?

..Това сериозно ли е ...звучи ми много безлично ...

Какво значи "звучи ми"?! Нещо като "аз обичам крем-карамел" ли?! Става дума за закони и процедури, не за лични предпочитания!

СИГУРНО ЯВОРОВ, АВТОРА НА АРМЕНЦИ, БИ СЕ ОБЪРНАЛ В ГРОБА, АКО НАУЧИ ТАЗИ ЖАЛКА ИСТОРИЯ. ЗНАЧИ ЕДНА БУМАГА, АКТ ЗА РАЖДАНЕ, Е ПО ВАЖНА ОТ ЖИВИЯТ ЧОВЕК ПРЕД ТЕБ. НЯМА БУМАГА, НЯМА ЧОВЕК. И ТОВА ПРИ ТАЯ ЖЕСТОКА ЧОВЕШКА КРИЗА, КОЯТО ЩЕ НИ ПОГУБИ. ПРИ ТОВА, ВЪПРОСА СИ ОТНАСЯ ЗА БРАТ ВО ХРИСТЕ. КЪДЕ Е ТУК СИЛНАТА АРМЕНСКА ОБЩНОСТ, ДЕТО Е ГОРДОСТ ЗА БЪЛГАРИЯ? А ЗАЩО НЕ СЕ НАМЕСИ ВАЛЕРИ, С АРМЕНСКИЯТ МЕДАЛ. ЕГА СИ ФАРИСЕЙЩИНАТА.

хитър начин да имаш права, но да нямаш задължения примерно военен отчет

добре казано

Тая процедура не е от вчера, че да я пишат и по новините! Познавам много хора които бяха със статут "без гражданство", което им даваше всички права на граждани на тая република, без избирателно право и не служеха в армията. Това не им попречи да заемат своето място в обществото, а някои от тях дори стигнаха до сравнително високи постове в държавния и обществен живот. Имаше и преподаватели в университети и училища, много станаха инженери и лекари...

Имаме СТРАШНА демографска криза, а се гаврим с едно младо интелигентно и предприемчиво арменче. Айде да беше афганистанец или мароканец, а то АРМЕНЧЕ!!! Скапана държава!

Гражданството се подчинява на писани закони. Явно е че инстиуциите ги спазват. Сега може да кандидатства и за българско гражданство.

Преди 1989 в България живееха хиляди гръцки политически емигранти, които бяха без гражданство. Причината беше лишаването им от гражданство от гръцката държава за антидържавна дейност. Не знам какъв статут са имали, но пребиваването им в България в продължение на десетилетия е факт.

Аз имах такива съученици в началното училище в Надежда в София, от "гръцките блокове", където живееха много семейства. В нашия клас беше Аргир, брат му Янис - три години по-голям, в гимназията. Родителите им работеха в завод в Илиянци, не помня точно какво, но всичко си имаха хората - и документи, и български ЕГН им дадоха, когато и на всички нас, бяха интегрирани. Не знам гърците да са били "без гражданство" у нас. От Гърция са ги лишили, да, но у нас бяха като всички, доколкото си спомням. Мисля, че след началото на "демокрацията" доста от тях си заминаха за Гърция, други ходиха за известно време там и после се върнаха тук - оказа се, че там е по-сложно да започнат бизнес без познати и приятели, и без капитал, а в нашата система им беше по-лесно.

Някои ги бяха обявили за АБПФК. Не знам дали на всички възрастни, но на признатите, децата им ползваха привилегията на деца на "активни борци"...

Вярно е че са давали ЕГН, но ЕГН-то давано тогава днес не е валидно. Имам познат, който от 1949 г. живее в България, преди години получи гръцко гражданство и в същото време имаше и ЕГН. Сега обаче ЕГН-то го заличиха, днес да имаш ЕГН означава, че си български гражданин. На чужденците дават други номера ЛНЧ или нещо такова. Проблемът с гръцките политемигранти е не само политически. Гръцката държава се възползва от ситуацията след 1949 г., за да лиши десетки хиляди гърци от български произход /от Егейска Македония/ от възможността да се върнат след време в Гърция. Т.е. след 1974 г. възстановяваха гражданството, но избирателно.

Момчето е родено в Грузия, как така е "ничий гражданин"?

voknid

... явно няма НИКАКЪВ Акт за раждане. И на какво основание да има грузинско (или арменско) гражданство?

Да, следва там да търси документи, със сигурност има начин и процедура.

Ами, значи е паднал от Марс а не от Грузия................

Вече няма нужда навлеците да декларират от коя дупка са изпълзели. Имаме вече измислен статут за всичките. Да са ни честити! Голяма част от тях не са престъпници, но и малката останала част са достатъчни за да ни унищожат, поради униклната си фикс идея да направят света мюсулмански.

...Наистина човешкото безумие е безгранично, а породената от него бюрокрация - бич божи... Ако си зададем простия въпрос - каква всъщност пречка има, де се даде БГ гражданство на този младеж, който от дете и вече 25 години обитава тази територия, като затворник, ще установите, че всичко противоречи на простата човешка логика... Изобщо, казано просто - защо живота трябва да бъде прост и лесен, след като ние, хората, можем да го направим труден и сложен... За да му се "възхищаваме" в последствие, като на евтина теле-сапунка...;-)

Абе не знам друго, ама дано само тази процедура не се използва да раздадат наляво и надясно документи на прииждащите орки и терористи.

100/100 това ѝ е идеята, а момчето тук е само за камуфлаш.

Млад мъж, не е циганин нито арабин, знае български, защо не му се даде българско гражданство?

И аз това питам ? Що за абсурд?

Щото има определени критерии за получаване на българско гражданство, които той не покрива. Като няма основание, няма и как да придобие.

И какви са тези критерии? Условието е да си живял 5 години в БГ и да знаеш български. Какво точно не покрива, след като е тук от 3 годишен?

може да не иска БГ гражданство...

Статията е абсолтно изпразнена от смисъл. Не дава информация за нищо, и най-вече защо човек, който живее от 3 г. в БГ не е приел българско гражданство, а чака толкова години да му бъде издаден статут на ничий гражданин ???!!!

И защо е такава неверояна радост да си ничий гражданин ?? Статията е пълен абсурд. Нима 25 години този гражданини е бил извънземно, което не е можело да напусне страната, понеже не съществува???

Пробвай ти без какъвто и да е документ за самоличност, дори и без акт за раждане, да направиш каквото и да е - от разходка в чужбина до сключване на договор. Няма дад да бъдеш идентифициран и съответно в най-буквален смисъл не съществуваш.

от 3-годишен е в България и едва сега му издават документ? Нещо не ми е ясно!

"Процедурата за издаване на статут на лице без гражданство е възможна у нас след изменение и допълнение на Закона за чужденците в България в края на миналата година" Процедурата е възможна у нас поне от 1992... Това, че рядко се сещат за нея е друг въпрос

не е за вярване!

voknid

Интересно мигрантите, влезли нелегално у нас без документи за самоличност, какво гражданство получават...

Каквото успеят да излъжат, че са имали, преди трафикантите да им приберат документите...

И ако излъжат, че са имали сирийско, но говорят някакъв арабски (което е възможно в някои райони на Сирия), ще получат сирийско гражданство ли?! Само ти така си мислиш! Българската държава не може да дава сирийско гражданство на никого, нито пък на някоя друга държава! Всяка държава може да дава само свое гражданство, съответно паспорт, лична карта - според своите закони и процедури! Временно или постоянно - според случая. Или като на този арменец - статут на "лице без гражданство".

Понякога, като слушам срамните решения на властта у нас, ми се приисква да се откажа от българско гражданство...

Връчиха първия статут на ничий гражданин В ничия държава обикновенно ставаш ничий гражданин.