Откриха сребърно съкровище в корените на дърво в Мездра

Керамично гърне със 182 сребърни монети е открито при изкореняване на дърво в Мездра, съобщиха от общината.

Обратно в новината

Коментари - Откриха сребърно съкровище в корените на дърво в Мездра | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Имам една нивичка за прекопаване, има скрито гърненце с имане, ако може момчетата от ГДБОПръццц да я проверят ;-)

това са сребърниците на 6 евреи ,които нямат намерение да ги оставят на музеите .

Ако съдбата дадеше да открия подобно съкровище в никакъв случай не бих го декларирал и предал на музейно-археоложката мафия!По скоро ще го закопая обратно,защото поверието казва че не е на добро да се облажил от нещастието на човека който го е притежавал и закопал в диви и размирни времена.

А 9 катъра със злато де го е скрил Вълчан воевода дее ве

Вероятно в музея вече го спазаряват с частни колекционери и обмислят как да го подменят с фалшификати.

Браво ха_ :-)

Хех, дежавю! Когато почина дедото на жена ми имахме абсолютно същата случка и ние: гърне със сребърни и златни турски монети, кога е закопано не се знае, беше в корените на една многогодишна ела! Най смешното в случая е че 2 годин молих шурито да помогне с къщата и двора и той се увърташе, накрая се скарахме даже, сети се чак кога дочу( а аз вече го бях предал къде трябва) че сме изкопали имане но късно е буле за китка, измекяр с измекярите

Не е ли златни алтъни,не ми го фали туй гърне.

Радини вълнения...

Такива новини са само повод за малоумни иманяри да съсипват вековни дървета за да намерят "имането" в хралупата или кореноте. Така преди години едни идиоти бяха направили дупка с резачка в един 6 вековен чинар мисля в Хасковска област.

Що си мислиш че са "малоумни" ? Със сигурност са проверили с металотърсач....

Да няма някоя евро монета от миналият век??

Ба, когато през 70-те години строиха хотела в Мездра с пръстта изхвърляха и римски монети. Всяко палаво дете имаше по десетина. Та сега ще се трогнат за гърне с пендари....

тъпанарите нямат край

Божкее, не знам мен ли са открили...моят дядо все "съкровище" ми викаше...ма не помня кога беше това...и къде...

Така, като ги гледам, монетите с адоста "пресни", тоест от първата половина на 20 век, което ще рече, че практически нямат нумизматична стойност, в състоянието, в което се намират. 182 монети при средно тегло (в добрия случай) 15 гр. на монета = 2.7 кг, при чистота 0.825, отива на 2.2 кг, при цена на "чисто" сребро - 0.9 лв./грам дава към 2000 лева. Понеже никой няма да им купи сребро на монети на повече от половината цена в крайна сметка цялата дандания на "съкровището" отива на 1000 лева. А за музеят тези монети имат нулева стойност като експонати, но това няма да попречи да ги вземат на хората и да им платят една трета, демек към 300 лева - колкото да почерпят махалата. Квато ни държавата, такива ни и съкровищата.

па ти откъде знаеш? Гледаш някаква примерна снимка и си мислиш, че това са монетите. Обаче много разбираш... за обиск си. ;)

Дядото

Всичко, което съм написал е въпрос на обща култура, а ти можеш да ме хванеш за ..ра. :))))

Преди време с моя металдетектор извадих гърна с турски алтъни в Родопите. Продадох ги на точния човек и сега съм с два апартамента в Пловдив. В единия живеем с приятелката ми, а другия сме дали под наем и ни капят по 400 кинта/мес. Мисля, че не е зле.

Ей сега да ми докладват IP-то и ще си пак на квартира.

Вие ако знаете какво има под народното сбрание!? ... Ай ше ви кажа - турски гробища ... А дали и там нема парици ...

изсипват ги от един чаршаф и нищо не слагат в гроба.

Гърнето със среброто не е съкровище, зашото цената му е смешно ниска и няма историческа или археологипеска стойност, защото е заровено след 9то септемврийския преврат, вероятно да не бъде задигнато от озверелите шумкари.

най-вероятно го е заровил някой, който не е искал комунистите да му го отнемат. После естествено е убит от руската армия.

"Ма естествено" Боже, колко ненормални.и щъкат по този свят.

Според добичето, цяла армия се е занимавала с едно гърне сребърни монети. Така е, като не си пие редовно хапчетата... ;-)

А може и да го е заровил при идването на Бойко, знае ли човек?

Дано да имат късмет жените и да си получат достойна сума от "белите пари за черни дни" на предците си! Съвсем не е задължително гърненцето да е закопано в корените на младата джанка. Може да е било в земята доста време преди да поникне джанката, просто да е съвпаднало мястото. А като са разровили да вадят корените, са го намерили и него. А може и да са закопани преди 70 значително по-стари монети, пазени в семейството - хората винаги са знаели цената на злато и сребро, на парите - и са си ги кътали вкъщи, а в някакъв момент са ги заровили в земята ... Интересно, в семейството няма ли информация за скрити семейни пари?! Човек би казал на наследниците си, ако е крил нещо така, мисля си аз?! Защо пак новината е непълна - можеше да кажат поне от кой период, от кое царство, или от турско, са монетите - вижда се по тях, не са смазани, нали?!

ше получат нещо съществено... Среброто (като материал) е 700 лв. килото. А за историческата му стойност едва ли някой (особено държавата) ще им плати нещо...

Ти верно ли мислиш, че снимката е от същата новина?

Това гърне вчера го зарових по нареждане на майор Цветков от МВР Мездра за да подпомогна акция по залавяне на месни престъпници. И таман чаках да ми се обадят че са ги заловили.

Е па те ако съборят къщата на сегашния или по-предния или по-по-предния кмет да знаеш колко гръненца ще се намерят. Попрявям се - при по-по-предишния ще са празни бутилки, ама пак е нещо, нали....

и трябва да се върнат на собсвеника.

Колко па да е частен - построен е върху нивата на дедо. Дедо все ми разправяше за това гРЪненце, ей го сега и пак ми го взеха.... :-(

Частен е имотът над земята. Под земята нещата са държавни.

Това нито е съкровище, нито всички монети са сребърни... Заблуждавате или вас са заблудили.

Монетите които се виждан на снимката, струват не повече от 90-100 лева.

Така е, като общините нямат средства е добре да се пуска по някоя такава новина та частниците да почнат да чистят пред тях. Нещо като онази приказка с дядото и мързеливите синове където казал че в лозето е закопал имане да го прекопаят.

Аз прекопах почти целия си двор, докато го чистя и садя цветенца, но още няма нищо. Обаче явно съм на прав път.

Опитай и с изкореняване на дрветата и ако там няма нищо почвай къщата и другите постройки. И ако накрая нищо не намериш почвай двора на съседите.... Успех.

Иван Петров

под основите на народното събрание и министерствата са най-големите залежи

явно е закопано преди 9-ти септември, за защита от червените кхмери

МОЗЪКА ТИ Е ЗАКОПАН

Починът под всяко" изкоренено дърво-съкровище' важи с пълна сила за МЕЗДРА.

Ако собственоръчно изкореня дърво в двора си и намеря гърне със сребърни монети, няма да го предам в музей. Вервайте ми!

Верваме ти. И аз така на никой няма да се похваля.

vasil

Преди 40 г.в ГоцеДелчевско тракторист изравя при оран медно котле с монети и го предава в милицията.Там не само не получава поне похвала,ами си имал и неприятностти,защото нивото на следите от патината на монетите отвътре на съда били с около сантиметър по-високо от нивото на монетите.Обвинили го,че си е отделил за себе си.Ха после върви да бъдеш честен гражданин!

Историята звучи като приказка.

..ще да има към 1000 лева това "съкровище". Е, при късмет!

Който изпълнява нарежданията на властта, получава награда :):):)

От властта няма да им дадат нищо. След седмица ще им ги върнат от музея със становище "не са КЦ". Седели в земята сребърни монети са 50 стотинки за грам.

Ако монетите са закопани в корените на младото дръвче, значи са от началото на миналия век?! ....чак пък съкровище?!...по скоро находка.

Откриха сребърно съкровище в корените на дърво в Мездра До утре всички дървета в Мездра да са изкоренени.

Всички ''съмнителни'' по-стари дървета в България вече се ''набелязват'':)