Средната учителска заплата надхвърли средната за страната

С 15-те процента увеличение на учителските заплати от 1 септември за първи път средната учителска заплата изпревари средната за страната (1027 лв. за юни).

Обратно в новината

Коментари - Средната учителска заплата надхвърли средната за страната | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

1027 лева за 1/2 работен ден....то това е 2054 лева за пълен работен ден....колко хора получават в държавен секто 2000 лева?! а само протестират....

ЗА ДА ПРОИЗВЕЖДАТ ДАСКАЛИТЕ ПО ОБРАЗОВАНИ УЧЕНИЦИ ,ТРЯБВА ЗАПЛАТИТЕ ДА ИМ СЕ НАМАЛЯТ.Я. ТАКЕВА МНОГО ИМ НАДИГНА АКЦИИТЕ А В СЪЩНОСТ И САМИТЕ ДАСКАЛИ СА ПОЛУОБРАЗОВАНИ - КАЛИНКИ.

Като ти гледам правописа, теб и професор от Сорбоната не може да те научи на ум и разум! Не пиши , не се излагай!

Учителите трябва да получават добри заплати. В техни ръце са децата ни. Колкото до поредната изопачена новина, каквото и да кажем, все тая....

Защо ми се струва, че това е поредната гербаджийска лъжа? Съпругата ми е учител от 20 години и заплатата й в момента е 750лв., ако приемем , че е увеличена ще стане 850лв/ аз не знзая, но да речем, че аз нещо не съм в час/ и все пак... как като масово заплатите са по 850лв ще се изпляска СРЕДНАТА, че е 1074..... Явно някой някъде по документи краде прекалено много, за да вдигне средното възнаграждение за страната с цели 200лв....... СТЪКМИСТИКАТА пак услужливо на депутатите и няма значение, че ни лъжат безобразно!

Ами прибави и 20% от тия 850=170 лв. за прослуженото време...и станаха хиляда и малко. И там за кл. ръководство и др....Те така смятат...Както и ваканциите на децата - 5 дена, 9 дена - ама от тях два или четири са събота и недаля...

Как така директор с 950 лева и начинаещ учител със 750 средно надминаха средната заплата от 1027 лева.

Това са стартовите заплати за съответните длъжности. И не се шокирайте от малката разлика, директорите си докарват...от какво ли не...Не ги жалете.

Има проблеми в образованието, за които никой, а най-малко учителите, не искът да говорът. За доминантната простутия, за простащияната, циганията, чалгата, хистиричното изискване да ти се пишът оценки без значение дали са реални. За покварата, за дрогата, за проституцията в училище, за рушветите, за побоищата, за тормоза, за издевателствата над ученици и малки деца. Това като се изясни, реши, уреди, категоризира, вкара под контрол, и нормализира - ТОГАВА АЗ БИХ БИЛА ПОЛОЖИТЕЛНА ЗА ВДИГАНЕ НА УЧИТЕЛСКАТА ЗАПЛАТА! Не може да си дадеш детето на училище - и да ти го върнат чалгализирано, дрогирано, изнасилено, гладно, малтретирано, недоучено, и осакатено! Като се научат да са отговорни и съвестни - тогава! Същото - ВЕДНАГА КАЗВАМ - ВАЖИ ЗА СИЧКИ ПРОФЕСИИ НЕ САМО ЗА УЧИТЕЛСКАТА! ВДИГНЕТЕ СИ МОРАЛА! ВДИГНЕТЕ СИ СЪВЕТСТТА, ГРИЖАТА, БЪДЕТЕ ДОБРИ ГРАЖДАНИ НА ТАЯ СТРАНА ! И ТОГАВА ИСКАЙТЕ! Сичките искате, искате - ИСКАТЕ! И никой от вас не ДАВА, ДАВА, ДАВА! Без да има кой да даде, нема и да има какво да се земе! Като направите тая връзка с главния, тогава искания за висока заплата! Дотогава - един цигански дебел и червенФгЗА!

Много грешки, Роксанке! И ти май в училище повече си папкала, чUкала, вместо да слушкаш и учиш! Имаш спешна нужда от опреснителни курсове по български език и гарматика!

Няма да й помогнат..."кур...совете".Както не са й помогнали и "кур...овете"...Ама тя си е тъпа и не го осъзнава.Жалко е, ако наистина има деца.

Абе лумпел ,важното какво е написала жената ,не е зъдалжително да си грамоте за зада виждаш реялноста и да мислиш!

искЪт...?!?!?! Е, полудЕх!

Хубаво че вземат даскалиците заплати,ама да дадат втора пенсия на мъжката половина дето ги търпи в къщи-кога?

Изтони я,бе! Или ти си тръгни, като не ти харесва!

Айде кажете сега колко е средната дупеклатска заплата, колко е в енергетиката, в порнофикация, в банковото дело

Учителите НИКОГА не са заслужавали сериозно възнаграждение. Тази професия (с малки изключения) е ниско платена по целия свят. Просто такъв е живота - на който не му харесва да не се захваща.

абсолютно невярно

А кога учителите ще декларират допълнителните доходи от частни уроци и кога ще си платят данъците върху тях?

Вероятно, когато полицаите, митничарите, съдиите, прокурорите, депутатите, различните инспектори, лекари и т.н. започнат да декларират "скритите" си доходи, които, повярвай, са далеч по-мащабни от частните уроци.

мисля, че частни уроци не се облагат все още а и далеч не всички учители дават частни уроци

Давате минуси,страхувате се изнудвачи.Има съд и затвор за неплащане на данъци.

Ооооо Браво, брависимо над 1027лв, брей брях....човек да не повярва, амчи като знам че един асистент заплатата му 627лв......онзи същия дету учи Учителители .....ех....мъка моя мъКъъъъъ....а ЧЕЗ, хазяина, Софийска вода, топлофикация....чакат. А за чедото неостана........ех терминал 2 - чакай ме!

Що така ...що ми цъкате минуси Бе, заплатата ми е 627лв и е по-малка от учителската- нима не е позор това? Ако не сте разбрали иронията ми чрез словореда и диалектните думи - проблема си е ваш. Обидно и унизително е отношението към университетските преподаватели...

Много сте на даля. Реват за недостиг на учители, не на университетски преподаватели.

Не обобщавайте! Не всички преподаватели вземат по 670, а по 900, 1200, а професорите и много повече. Заплатата на един ректор е по-голяма от тази, на Президента и на Б.Б. Никой не стои цял живот асистент.

Да прав си, 620 лв., а некадърният даскал дето не си е направил труда да създаде грамотни хора и има още много да се квалифицира, хоп 1000 лв. заплата. То затова и ББ е неграмотен, та дрънка и престоят му във властта има единствената цел да го ограмоти. За съжаление вече осма година и не дава никакви надежди. Тъпакът си е тъпак и толкоз. За него няма надежда и нанася само вреди на народа чрез малоумното си управление.

Грамотните хора са мотивирани. Мотивацията идва от семейството. Да обяснявам ли зависимостта?! От мотивирани / от семейството!!!!/ деца - стават грамотни хора!

Ами много са ти... От всичките ми познати, с които карах докторантура, само много силно политически ангажирани останаха на работа като преподаватели. За новите бракувани политици, набързо станали учени, не коментирам. А частните уроци са доста по-скъпи от тези на даскалите нали.

Малий, от кога ме познаваш? На какво основание правиш кардинални заключения за мен. Аполитичен и безпартиен съм.....но защо ли ти го пиша - няма значение....

ЧЕЗ и Софийска вода са всички...софиянци. А що се отнася до "хазяина"- да си беше седял на село!

Зад всеки некадърен ученик стоят поне по 5 некадърни учители, а образованието си е парнография още от първи клас. Оказва се, че получаването на добро образование вече не е толкова задача на училището, колкото на семейството, родителите, и впоследствие на самия млад човек. При тези некадърни учители от повечето училищата не излиза нищо друго освен сива неграмотна и некадърна маса, мързеливи като търтеи и несклонни към интелектуални усилия. Един некадърен учител не може да мотивира учуниците да учат, дори и заплатата му да е 100К месечно. Имал съм математичка, който не можеше да обясни на учениците си принципите на съставяне на уравнение с едно неизвестно от първа степен.

Не така. Проблемът повече в семейството. И няма да се оправим, до като ни държът на социалния миниум.

Дам, ами там е проблема, че неграмотните се държат заедно, и цакът грамотните и знаещите. Нагледала съм се по родителски срещи как цакаха и мен, и отрочето ми, разни продавачки в мола, или квартални магазинерки, с претенции, че не може даима по-големи от тех и дебелите им неграмотни тъпи дрисни малолетни. Те още си седът там, където ги оставих. За себе си, не щем и да знаем, това е зад гръба ми. Но тръвдо, щом учител не може да извади ученици над средното ниво и да им даде знания, то тоя учител, напълно си заслужава минималната! За мен, заплатата ТРЕБЕ !!!!! ДА Е ОБВЪРЗАНА С РЕЗУЛТАТИТЕ!

Проблема е че полувината от депотатите изобщи нямат висше От тези с висше половината са с купуни дипломи От тези с истинските половината са завършили в Москва Мислиш ли че тази пасмина иска да управлява грамотни начвтени и образовани хора ?

Кой е по-заинтересован детето да успее: 1. учителят 2.родителят Ако отговорът ви е "1" - най-добре дайте детето си за осиновяване!

Поредната порция лъжи и манипулации на ГРОБАРИТЕ. Обяснете на хората с колко вдигнахте цените на вода, ел. енергия, комунални разходи и др. и тогава говорете за мизерното увеличение на учителските заплати. Обяснете на хората кога ще вдигнете всички доходи но реално, а не инфлационно. До кога ще противопоставяте една прослойка от Българското общество на друга. За жалост едни мутри това само могат да рекетират и крадат.

А на търтеите е с още една нула отзад.

Заплатите на учителите трябва да бъдат повишени, тогава, когато започнат да произвеждат ученици, можещи да пишат, четат и да имат писмовна култура. В момента състоянието на образователната система е плачевно и това започва още от първи клас. Това, че ще им увеличат заплатите не значи, че ще ги мотивират да работят. Даскалски профили завършват най-некадърните и глупавите, затова образованието е на никакъв хал.

Прав си, Пешо! Аз дори предлагам да им смъкнат заплатите до минималната, да ги видим тогава тия даскали!

Депутатите злато ли копаят че всяка година им се вдигат заплатите ?

Учителите ще започнат да произвеждат можещи да четат и пишат ученици, когато им се вдигнат заплатите и с това започнат по-кадърни кадри да влизат в образованието.

С тези заплати масово децата ще останат без учители и накрая ще се молите тези учители, по които хулите да се върнат на работа. Те тогава вече ще е късно.

Начинаещ, ама вече 4 години учител, получавам 520 лева БРУТНА зазплата. Чисто 384 лева, след като ми удържат данъците. Та все още се чудя на акъла си защо се мъча по 8 часа дневно да наливам акъл и най- вече да бъда звероукротител на зле възпитани дерибейчета, чийто родители са ги самозабравили и даже налита на бой, когато им поставиш заслужената слаба оценка.

Сбъркала си професията, направи добро на децата НАПУСНИ

Никой учител не работи 8 часа на ден, нема текуф норматиФ! Учителския хонорар се базира на половин работен ден, или разпределено, през дните на седмицата, но никога не са пълни 42 часа на седмица, както е редовното работно време. И даже аз дето живея в Лондон, знам, че минималната работна заплата беше повишена, и не е вече 240 лв на месец. Отделно са други надбавки, клас прослужено време, и други благинки. Хич да немах наблюдения на професията, хич да не знаех. Знам, че е нервозно, ама който както си го избере. Ако искаш, да ти дам моите инженерни проекти сгънати на хармоника да се свършат за 2 седмици вместо за 2 месеца и то за същите пари, освен ако не ритнеш канчето и не покажеш, че нема да го бъде ако не си получиш парите. Пък и имате ваканции по цели месеци, срам! аз имам, ако изоПщо, 2 седмици платена отпуска...ако изоПщо! На кого се сърдите, на себе си саму можете да се сърдите. Учниците са масово неграмотни, кой го прави това, ние ли? На какво отгоре искате заплати, при масовата неграмотност и простутия? В МОИТЕ ОЧИ, ДОКАТО НЕ СЕ НАУЧИТЕ ДА БЪДЕТЕ СЪВЕСТНИ И ДА РАБОТИТЕ ДОБРЕ, ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ЗАПЛАТА НЕ МОЖЕ И ДУМА ДА СТАВА! Учител, който ограмоти учениците си да държат изпити с отличие, там да - 1000% да му дигнат заплатата. Останалите - да кретът на минимална, и да дерзает - като почнат учениците им да печелът конкурси, или да покажат успехи...тогава!

3евзек

Половин работен ден може да е пряката работа с ученици. А тия контролни работи за проверяване броиш ли ги в работното време?

Мила, информирай се по-добре, преди да пишеш неверни неща

АМА МНОООГО СИ ТЪПА, инДЖИнеркееее!

Ама лъжеш, бе колега...Минималната заплата за даскал-висшист от миналата година е 660 лв. Ти или нямаш нужния ценз, или нямаш изискуемия брой учебни часове.Това да беше написал

Ако се съпостави заплатата спрямо работното време, наистина е по-висока отколкото в други професии. По няколко часа работа на ден, като сложим и ваканциите...

драги ми смехурко, 3000 учителски места стоят незаети? А ти - при тези "благинки" на учителската професия - защо още ни хукнал да кандидатсваш за учител?

Неееее! Заплатата се съпостява с тази на миячка на чиний в Германия 1500 евро или 3000 лева И тогава разбираш защо никой не иска да става учител

Дълбок поклон пред учителите, пред хората отдаващи живота си за да отворят очите на всяко дете, безкористни, честни, работещи под огромно напрежение и стрес, за благото на нацията!!! Дълбок поклон!!!! Даже 5 средни заплати са малко за тези всеотдайни и предани на професията си хора!!!!

Нормално е да се увеличат заплатите на учителите. Все пак, тяхна е основната заслуга тази небългарска партия ГЕРБ да спечели изборите.

Учителите получават средно повече и от университетските преподаватели. Следва от текста написан по-долу от Коко.

Редно е да получават доста повече от университетските преподаватели!!!

Но затова пък университетските преподаватели получават: - асистент - 550 лв. - гл. асистент - 620 лв. - дицент - 750 лв. /колкото един начинаещ учител/ - професор - 850 лв. не ка всички университетски преподаватели да отидат даскали в убилищата.

Мноого лъжеш бе! Заплатите на тази търтей (научи се как се пише "дицент") са пъти по високи от това което си надраскал!!! А учителите заслужават много повече от наглите измекяри, професори, асистенти и прочие мекотела маса, която гледа само да смуче!

Имам познати, които работят във ВУЗ-ове и заплатите са им точно толкова, колкото съм нанписал. Отделно, че трябва да се занимават, за да допълват пропуските в образованието на младите некадърници, постъпващи във ВУЗ, без да могат да пишат и логически да изразят една завършена мисъл. Всичко е плачевно и това започва още от основното училище, поради некадърните начални и гимназиални учители. Изключение са някои от Софийските гимназии, като НМГ и СМГ и някои други. За завършилите гимнацим важи девиза "най-мразим да мислим".

"търтеИ" - мн.ч герой - герои, трамвай - трамваи, славей - славеи...

Ясно е, че си коко, ама вмирисано и салмонясало!

И къде ги видяха тия 1000лв, само това не ми стана ясно! Тук не говорим за това, че всеки учител дава и частно уроци с които се заработва повече. ОК, има го и това, но тук коментираме онова, което държавата дава на учителите, а то никак даже не е 1000лв! И то пък голямото постижение: учителската заплата била станала повече от средната... Ми то тя принципно трябваше да е 3 пъти над средната, ама айде!

Замисляте ли се, че за да има пари за заплати на учители, лекари, полицаи, военни и други държавни и общински служители, се налага да си плащате данъците съвестно/без да укривате доходи/. На същата хранилка са и социалните помощи, пенсиите, детските и др. Интересно ще стане, ако предложат увеличаване на данъците и социалните и здравни осигуровки! Тогава на какво мнение ще сте?

Това са джобните на един бизнесмен в България. Какъв е проблема?

бюджета на държавата и как се формира, а не джобните на бизнесмените. Те са си техни, това е проблема!

Да не забравяме, че всеки един от четящите и пишещите в този форум може да пише и чете благодарение на усилията на учителите. Няма друга такава професия, която да дава основата на жизнения път на всеки един от нас. От мен - поклон и уважение на тези хора.

Само в Бг , 27г.: Колкото по-големи заплати , толкова повече по-неграмотни .

Учителите трябва да получават най- малко 3-4 минимални работни заплати, ако искаме да запазим нацията и да имаме наистина достойни граждани!!!! Както във всяко стадо, така и при учителите има мърша, но учителите са най- ценното съсловие в една нация и то трябва да бъде пазено и насърчавано!!!

Увеличението на заплатите НЕ решава нищо! "Нищо" е твърде аморфно като понятие, но има ли тогава "нещо", което да е наред в образованието? За утеха все ще се намери някое изключение от правилото, но изключенията само потвърждават бетонирането на яловите ни псевдореформи, едно от друга по-вредни и опасни и за децата, и за порасналите вече бивши деца като общество. Въведете наказания, дисциплина и ред, направете всичко възможно да ни отървете от вредното влияние на разните там НПО-та, БХК-та, Америки за България, агенции, комисии и прочие синекури (вж. опита на Унгария в това отношение). Върху авторитета на учителя не трябва да се плюе на всяка крачка, най-вече вкъщи, а мършата в съсловието ще се изчисти от самосебеси, а и немалкото свестни учители ще се отърват от нея. Учителите издържат на глад, но униженията и милионите задължения (все те са виновни, за всичко) не са по силите на всеки, и това не нужно. Останахме и без лекари, и без учители - защо? Започнете с дисциплината и наказанията - като начало. Поставете камери навсякъде, не слушайте дивотиите на Такева - нека да се види при какви условия работят учителите, и едва тогава словоблудствайте с премъдри изцепки по форумите.

Поставете камери навсякъде

В един завод ако работник произведе брак се глобява,учителите целогодишно произвеждат неграмотни а заплатите им растат според вас правилно ли е? Според мене заплатите трябва да са обвързани с произведеното.

От всяко дърво свирка не става! Твойта логика го потвърждава!

А, кога ще вземат да излизат грамотни ученици от училищата?

Когато родителите престанат да глезят отрочетата си и ги възпитават в уважение към образованието и културата.

ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ ЗА УЧИТЕЛИТЕ ТОЛКОВА ПО НЕГРАМОТНИ УЧЕНИЦИ ЗАВЪРШВАТ. - ФАКТ.

Истина говориш, чадо! Да направим експеримент, следващ твоята логика. Да почнем да намаляваме заплатите на учителите, и ще очакваме по-високи резултати!

Това е срамно ! В нормалните държави едни от най-високите заплати са на учителите !

Излезте някой ден от България - много интересни неща ще научите. Високи заплати на учителите взимат само във Финландия. Като дори там са малко над средната за страната, а не във високия клас.

Учителски заплати в САЩ: Стартова за Бакалавър - $55000/год. Стартова за Магистър - $65000/год.

Извинете!?!?!!!! Колкото и да се "повишават" заплатите в средния курс на обучение ,РЕЗУЛТАТ никога НЯМА да ИМА!!!!!!Ето зощо, от 1-4 кл се прехвърлят пълни олигофрени,дори и от етностите НЕ ВЛАДЕЕЩИ определящият се от Конституцията говорим и ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН Б Ъ Л Г А Р С К И език!!!!!!!Дори СЕГА в малките населени места с преобладаващо малцинствено население /учителите ТАМ са БЕЗ неоходимият образователен ценз/преобладава комуникирането с децата да се извършва на турски и цигански диалект!!!!!! Подхода в образованието е ОБЪРКАН още в самото М-во!!!!!!Жалко че казаното от мен Н И К О Й няма да го възприеме и то от тези които ОТГОВАРЯТ за образованието!!!Много жалко!!!!

За тази натовареност от няколко часа дневно, дълги ваканции и почивки, а и възможността да дават уроци на частно необлагаемо, нещо с което доста учители злоупотребяват, като нарочно не преподават качествено в час, тези пари са им много. Така си е.

Стани учител, места бол! Но нямаш необходимите знания и способности, а имаш само завист и злоба.

Посочени са факти за натовареност, възможност за доходи и позиция за размера на заплатата. Само глупак вижда завист и пр. емоция изразена.

не се решават проблемите! Този днес протестира - дават му по-висока заплата, утре - други и все не е премислено като хората!

Преди 10 години чувствително им увеличиха заплатите (след протести). Какъв е резултатът - отрицателен, увеличи се процентът на неграмотните гимназисти. Училищата не ги учат на нищо полезно, нищо не знаят, нищо не могат. Какъв резултат очаквате 10 години след увеличението на заплатите им????

Забравяш изменящият се етнически състав на учениците. Сега българчетата са примерно 20-30% от учениците, след 10 години ще са 10-15%, различните етнсои имат различни нагласи относно ученето.

Това изобщо не е вярно. Нямаше никакво увеличение на заплатите след стачката. Единственият резултат бяха приетите делегирани бюджети, които съвсем разсипаха образованието.

Не виждам как 15% увеличение на учителските заплати ще компенсира изоставането на учителските заплати от средните заплати в България. Според мен при 15% увеличение, учителските заплати пак ще са под средните за България. За да са над средните, ще трябва 20-25% увеличение.

Имате предвид не България, а София май?

Браво само, те работят в тази страна. Полицаи, медицински работници, социални работници и други ще карат с мизерните си заплати. И понеже са много добри в професията затова сега обикалят да събират децата с помощта на другите, които не заслужават увеличиние

Не трябва да се забравя, че полицаи, медицински работници, социални работници и всички други са учили при същите тези учители, които сега обсъждаме. Затова образованието е най-важното в тази държава и ако трябва да се започне отнякъде, то съвсем правилно се тръгва от учителите.

Точно така , но ако тези специалисти не са си учили уроците със собствените си умствени възможности ,просто нямаше да ги има като професионалисти.Кажете ми кои от тях имат 1.Проаво на ранно пенсиониране ? 2.Платен годишен отпуск-60 работни дни. 3.Получават ДМС ,пари за работно и служебно облекло. 4 Работят 4-5 учебни часа на работно място.

"Днес новата придобивка вече е факт и от 15 септември учениците и учителите ще могат да се възползват от 5 допълнителни учебни кабинета, лаборатория по физика и астрономия, лаборатория по химия и биология", написа Борисов. Също като 32. СОУЧЕ "Св. Климент Охридски", където директорката Нели Костова отне и учителската стая от учителите и я превърна в учебен кабинет? Само и само да увеличи класовете и да се докопа до още пари, защото "парите следват ученика". Яко натъпка това училище, и не спира.

Парите хубаво, а резултатите???? Питам, защото като завършат образованието си и започнат работа, става ясно, че освен да мажат по телефоните си друго не са научили!!! Казвам го от опит, всеки ден в фирмата, в която работя почват работа нови хора, както със средно така и с висше образование, но не могат и не умеят нищо, но от към безхаберие са много добри!!! Та това са резултатите на образователната система!!!

Само дето от вашата фирма надали зависи нещо повече от хатъра на собствениците. А от образованието зависи оцеляването на нацията ни. Докато не се проумее, че има някои обществени сфери, които са по-важни от други В ДАДЕНИЯ ИСТОРИЧЕСКИ МОМЕНТ, нищо добро не ни чака. Единственият начин да дойдат качествени учители, а не само люде, неспособни да си намерят друга работа, е да предложиш конкурентно заплащане. Не, не е достатъчно условие, но е задължително условие. А от образованието зависи и справянето с демографската катастрофа, и здравеопазването, и икономиката, и всичко. Само дето повечето хора не могат да погледнат по-далеч от носа си и да мислят 10 години в бъдещето.

В други теми за работодателите ни, умните хора са ти го обяснили! "Първо даваш парите, после чакаш резултатите". Ся обратното искаш.. ей, няма угодия! ;)))))))))

Така е...ние ги назначаваме и са на изпитателен срок 6 месеца.След първият тези които стават за нещо започваме да ги обучаваме...абе цирк! Има голям процент които не могат да напишат 2 думи без грешка!

Е, и във Вашия текст има граматически и пунктуационни грешки...ама, да не издребняваме по форумите! :)

За тези пари и сегашните резултати са много. Капиш?

щом са толкова "високо" платени, що няма желаещи за учители тогава и има толкова много свободни места?!

Стига пропагандни глупости,в провинцията с години млади учители си търсят работа,ама нямат пари да платят на директора.Никой не е напуснал доброволно много тежката си учителска работа.

Защото директорите се изтарикатяват да сключват договори само за учебната година.През лятото се пестят пари за Дтв, защото това на директора зависи от дтв на учителите. През септември отново ги назначават и местата се заемат.Остават евентуално свободни в някой джендем, където колегите вземат часовете като лекторски.В голям град свободни места няма

Защо не плащат данъци за частните уроци? От тези данъци може да се увеличи заплатата им. Дават частни уроци и на свои ученици,истинска корупция- няма държавен контрол.Ако едно мизерно магазинче не плати данъци-конфискация,ЧСИ,а при тези нагли-нищо.Много странно...

Системата е порочна, не фактът че взимат допълнителни пари от уроци. Частните уроци трябва да са на светло, иначе какъв урок дават на младите?

Съпругата ми е учителка, но не са им коригирали заплатите ... и тези 1000 лева дето ги пишат са пълна мистерия - тя взема малко над 600 лева .... ха сега да видим кой разпространява фалшиви новини

месец?

август включително ... ако сложим тези 15% може би ще мине малко над 700 ... което е отново мноооогоо по-малко от рекламираните 1000 и нещо лева

А колко е брутната, от която се удържа ДОД, здравни и пенсионни осигуровки? Около 900. С увеличението от септември минава 1000..Нищо не казваш за минимум 1 минимална за дрехи, диференцирано през октомври, ДТВ за 24.май, коледни.Бях в системата, наясно съм със заплащането. Отделно за измислените ПКС и разни проекти за усвояване на пари

Що лъжеш-учителите взимат за дрехи 300 лева, една заплата им се разпределя за всички празници, което разпределено на 12 месеца излиза по-малко от 10 лева на месец и евентуално, ако случайно остане нещо за ДТВ или тъй нареченото допълнително трудово възнаграждение, което никой не го е виждал заради делегираните бюджети, които са крайно недостатъчни за едно училище.

marto

Чудесно. Това, е необходимо, но не достатъчно условие за добри резултати в образованието. Ще видите, че дори и да им дават по 2000 лв. на учителите резултатите няма да са добри. Не е само до заплащане.

От първи септември, значи все още не са взели и един лев от новите заплати. Как разбраха, че са по-големи от заплатите на другите, които също все още не са ги получили?!

дори си мисля, че закъсняха с увеличението. Дано не е фатално. Кой нормален ще отиде да се занимава с невъзпитани, разглезени и недисциплинирани хлапета, които още с постъпване на училище знаят, че към тях трябва да се подхожда "педагогично" и каквото и да направят, нищо не може да им се случи? Наивниците бързо разбират грешката си и догодина вече ги няма. Нови не идват, не и за мизерни заплати. Сега може напливът малко да се увеличи, ама надали...

еййй не се наядоха тия даскали бре, само за пари ламтят, частни уроци дават поне по хилядарка още на месеца, по две къщи направиха а бедния народец се мъчи не ги е срам...хем алчни хем некадърни деца правят....

Ти това сериозно ли? Защо просто не станеш един богат учител, какво те спира? Защо раждаемостта спада? Честно казано, защото масово ни е страх, че децата искат много грижи, както и много разноски. Искаме учителите да ни ги възпитават вместо нас, и то без много пари, че и пари май не умеем да изкарваме. А те пък гледат да избият отнякъде. Цялата система е порочна, и то не от днес или от вчера.

Респект.

Безспорно, трябва да се плаща на учителите, но не на всички "на калпак"! Не всички заслужават това!!!

Министърът да научи български. Това, което говори е за в бъдеще време, което означава, че само се предполага, че ще надхвърли средната заплата. Дали наистина е така, ще се разбере като мине септември и НСИ изчисли средните заплати в България, колкото и да са неверни.

Абе ти луд ли си или велосипедът ти е голям? Я пак помисли какво си прочел и какво си коментирал?

Ако правителството изпълни ангажимента си за двойно увеличение на възнагражденията за четиригодишен период, то през 2021 г. средната учителска заплата ще достигне 130% от средната за страната А средната ще стои на едно место и няма да се увеличава.

средната учителска заплата ще достигне 130% от средната за страната, за която се прогнозира, че също ще се увеличи съществено, коментира министърът.

Допълних изречението, което сте копирали, за повече яснота по въпроса. Извинявайте, ако по този начин развалям тенденциозния Ви коментар към новината!

Да са живи и здрави щото дебели нерви трябва да има сега учителя с тия деца, не е като едно време.