Бъдещето на ”Белене” се решава с анализи на БАН

Бъдещето на проекта АЕЦ "Белене" ще се реши, след като излезе финалният доклад на БАН, каза днес в Девня министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Обратно в новината

Коментари - Бъдещето на ”Белене” се решава с анализи на БАН | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Преди години, умниците от БАН казаха, че от 2010 година, България ще има остър недостиг на ток.

Преди години, умниците от БАН казаха, че от 2010 година, България ще има остър недостиг на ток.

Буча си Вятърен генератор до стобора,и панели на покрива на селския кинеф ,и метан генератор от куришките на пилетата и са откачам от енергото.

ша стане като Южен поток сумати и педали се изходиха по темата естествено срещи долари, че е загуба и не рентабилен проекта. А .....турците го взеха и руснаците го строят и ще получаваме руски газ от гаджалите

Мъ нема да плащаме за строителството, гаджалите ще плащат!

мноо си тъп Саше

Три милиарда инвестиции в голямата черна дупка Белене.... Трябва да има най-после съд за всеки бъркал дълбоко в народния джоб. Резултатът от аферата Белене е същия като аферата КТБ. Белене е обир извършен от много разнородни играчи сред които неоспоримо лидерство имат червените капиталисти. Някои от тези "експерти енергетици" и сега не се срамуват да дават акъл за енергетиката ни, вместо ефективно да излежават присъди. До кога ще запушваме "дупки" направени от хора с власт, но не носещи наказателна отговорност за действия съсипали БГ?

Нека пак вляза в ролята си на разбивач на митове! Референдумът за Белене проведен в България не е легитимен, т.е. резултатът от гласуването не може да породи никакво действие, т.к. на него се явиха по-малко избиратели отколкото на последните парламентарни избори, но достигнатата бройка от 20% връща въпроса за или против Белене в компетентността на НС на РБ. Така, че ако обичате престанете да развявате мита че референдумът е решил въпроса, нали? :))

Не е легитимен според Сульо и Пульо, ама според БСП, която го организира е легитимен и призна резултата! И остави Сульо и Пульо да духат тараторот!

Референдумът не реши въпроса той просто го закри! Квото и да се предложи, квото и да се реши, без нов референдум нищо не може да започне! А нов рефериндум кйой ще го организира и кога! Фаталната грешка на БСП беше, че постави въпроса на референдум! Сега без нов референдум въпроса няма да се реши, а всеки ден референдуми не могат да се правят! След 20 години,може

Хората искаха да ни я изградят за тяхна сметка ние обаче йок, за да купуваме вместо да изнасяме! Умно нали??????:))

Имаше РЕФЕРЕНДУМ! Народа каза твърдо НЕ, НЕ, НЕ!

Да бе то така и за мажоритатрният вот, духаите супата сега а в Англия..... ех кога ще ги стигнем Американците

Купуваме, ама Чернобилът ще е другаде, не в България! Всяка безопасност струва мъни!

Тъпунгери, докога ще се прелива от пустото в празното! Имаше РЕФЕРЕНДУМ! Народа каза твърдо НЕ, НЕ, НЕ!

Задача за академиците от БАН. Могат да се включат и ученици след трети клас! Условие на задачата: Пазарната цена за изграждане на 1 000 MW атомен енергоблок руско производство е между 2,5 и 3 милиарда $. При положение, че ще се строят два, цената варира между 5 и 5,5 милиарда $ (поне такива са цените за изграждане в Китай, Турция и Унгария). Нека да ги закръглим на 6 милиарда $. Да има и за ... сетете се сами. Ако два енергоблока всеки по 1 000 MW работят на средна мощност от 80%, двадесет и четири часа, 350 дни в годината при пазарна цена от 45$ за MW. За колко години ще се изплати строежа на атомната електроцентрала?

Параметрите на задачата не са точни. Цената в унгария 10 млр евро. Като се вземе и в предвид нивото на корупция при нас, цената тук може доста да я надскочи.

10 милиарда, ама колко са за Обран?

Цената за два енергоблока по 1 000 MW в Унгария е 5,5 милиарда $. Можеш да провериш, ако желаеш. Точно заради нивото на корупция съм закръглил на 6 милиарда $. Ако 500 милиона $ са малко, здраве му кажи.

Нема нужда от сметки! Имаше референдум, Народот каза ОХИ!

"Киловатчас енергия от нов реактор ще струва 200 лв., а пазарната му цена е 70 лв." Щом като пазарната цена на киловатчас електроенергия в момента е 70 лв. То аз съм готов да продавам неограничени количества електроенергия на цена 35 лева за киловатчас.

Добре мислиш, купуваш по 0.2 лева, продаваш по 35! Дай да правим консорциум, и да продавме на Синодлните старци!

Виж сега Пурко хората ти казват, че пазарната цена за един киловат е 70 лв. Аз съм готов да продавам наполовина. Аз ли съм виновен, че светът е пълен с глупаци? А иначе съм готов за Консорциума. Даже ако ми продадат проекта за АЕЦ Белене за 1$ "шъ вземъ да са навия, да го запъня тоз гьол".

Тъпаци, докога ще се прелива от пустото в празното! Имаше РЕФЕРЕНДУМ! Народа каза твърдо НЕ, НЕ, НЕ! Стига стига сте занимавали синодалните старци с гупости, накарайте ги да работят, ако не щат закрийте БАН! В Щатите и Япония БАНове няма, затова можем да им дишаме само прахта!

Един вид , ние дето нямаме нищо сме големите умници, а всички около нас, които изграждат подобни мощности са идиотите!?!?! Не мисля!!! :))

Драги, всички около нас се отказаха, само ние "мислим"!

Кого имаш предвид? Румънци, унгарци и турци ли???? :))

А за замърсяването на планетата какво ще кажете бе умници? Умни сте като онзи дето бойкотира световните инициативи в това отношение, а сега реве че Ирма го е надула отзад като балон и нанесла щети за милиарди. Това, че атомната енергия е чиста енергия нищо не значи за някои индивиди.То тепърва ще им сърбаме попарите на някои говеда неграмотни.

Много е чиста, ама 2 часа след като прелетях над Чернобил с дипломатическа поща на борда, си такова мамата! Като е толкова чиста, чемодан, възгал и право в Припять! 25 000 празни, разкошни апартамента те очакват там! Наоколо е прекрасно, гора, трикраки елени и петокраки сърнички, направо украсяват природата! Бегай там, с жена си, направи и един готин петорък син, с де очи отпред и две отзад! Радвай се на живота!

Бъдещето на Белене се решава с анал лизи на БАН!!! Академиците вече са предали 133 литра урина за анализи!!!!! Германия е отказа от атомната енергетика, щото немците са тъпаци, ние сме най умните в Европата! Цялата работа е обсъждането и доклада да се проточат, за да могат група "академици", които не вършат работа за 5 стотинки, да вземат солидни суми за безмислени анализи! Щом се споменава "Россатом" рабоата е ясна, пуска се в действие руската схема "Пропиляване на бюджетни средства", на руски "Распил бюджетных денег"!

ДА КАЖЕ КОЛКО ПАРИ СА ПОХАРЧЕНИ ЗА ПЛОЩАДКАТА НА КОЯТО БАН ОЩЕ НА ВРЕМЕТО ЗАЯВЯВА ЧЕ НЕ Е ПРИГОДНА ЗА АЕЦ?ВСИЧКИ ТЕЗИ ПАРИ И ОБОРУДВАНЕ ЗАМИНА ЗА СЪЮЗА И СЛЕД ТОВА ЗА РУСИЯ!НЕ Е ЛИ ЯСНО ЧЕ ПО ТОЗИ НАЧИН ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ПЛАЩАМЕ РЕПАРАЦИИ НА ОКУПАТОРА НИ!С ТЕЗИ ПАРИ ДО СЕГА НАВЯРНО ЩЕШЕ ДА ИМА ЦЕНТРАЛА.ДОГОВОР СКЛЮЧЕН НЯМА НО ПАРИ СЕ ПЛАЩАТ!ЗАЩО И ОТ КОГО ЗАВИСИ!?РЕФЕРЕНДУМА КАЗА НЕ НА ЦЕНТРАЛАТА И ПАРЛАМЕНТА СЪЩО КАЗА НЕ НА АТОМНИ МОЩНОСТИ!ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ ТОГАВА!?

70 лева за киловатчас??????? Тия са луди! В Краварника киловатчас струва 0.5 цента!!!!!!!!!!

Според Дянков, тия от БАН били синодални (демек изкукали) старци. Ако тези старци решат, че Белене е трябвало да се строи, Дянков и Трайков са кандидати за прокурора.

Идиотите немци се отказаха от атомните централи! Ако тези старци решат, че Белене е трябвало да се строи, местото им е в Карлуково или в пандиза! А АЕЦА беше отказан от Орешарски и Съсела, евала за това!

Т.Трайков/интелект/=С.Дянков/интелект/. Кратунковци.

АЕЦ Белене е само един фетиш за хората , които се възбуждат от приказки за евтин ток

А МАриците са фетиш за тия със скъпия ток

най тъпото пр-во за всички времена но НАРОДА СИ ЗАСЛУЖАВА ТОВА КОЕТО Е

Бъдещето на Белене се решава с анализи на БАН Каякто се казва, синодалните старчета ще решават бъдещето на ядрената ни енергетика, а то това става само с пари , може и без анализи.

защото няма кой да купува скъпата електроенергия, която ще произвежда. БАН няма общо с пазара, който определя всяка инвестиция.

Ако има АЕЦ Белене слънчевата енергия на дупетати от ГЕРБ няма да има кой да я купува !

Че те , феодалните старчета са кръвно свързани с путеландия .

Анализите на БАН ще покажат онова, което им е наредено да докажат.

Трайчо да не се изказва за Белене щото не разбира! По му приляга да обясни как австрийските фирми ИВН, Ватех и Алпине които строиха и надзираваха строителството на Цанков камък направиха сметката на разходите от 440 милиона на 1.2 милиарда лева

Има едно такова понятие в енергетиката наречено "базови мощности", които за България са само АЕЦ и ТЕЦ. Реалността е, че в България отдавна има недостиг на базови мощности, което е опасно по принцип за всяка една държава. АЕЦ Белене е най-подходящото за запълването на тази увеличаваща се празнина, но може би тук се намесват някакви други престъпни интереси, които определено не са в полза на България.

Е нали веднъж правиха вече оценка от HVBC, който си платихме, но се оказа, че май резултатите не се харесаха на някой хора и го забутаха някъде. Сега пак... Толкова прост народ като нашия няма никъде....верно

На всички е ясно , че АЕЦ Козлодуй не е вечен ! Така , че АЕЦ Белене трябва да се довърши , скъпи безмозъчни политици !

Кой беше тоя мУшмУрок троЙчо Тройчев? Требе та е голем екперт ...?

Китай се отказва напълно от бензиновите и дизеловите двигатели поетапно до 2040 година. Това е поредната страна, поела по този път. ББ и калинките ни убеждават, че се развиваме и непрекъснато се отварят нови предприятия. Туризмът също расте и при тия жеги през лятото (студа през зимата си го имаме също) без кондиционери няма как да се предложи качествена туристическа услуга. А ние се питаме дали имаме нужда от Белене!!! Ами ако искаме да има България и след нас, имаме нужда, ако ли не - нямаме!!! И без това ни планират "приятелите ни" да се съкратим до около 5-5,5 милиона души до това време (аз съм на мнение, че ще стане по-бързо!). А иначе ще се намерят източници на електроенергия от внос. Съседите не спят и ще имат за продан. Друг въпрос е дали и кой ще може да си позволи да я плаща. А както е тръгнало ББ и калинките трети мандат са на принципа "След нас и потоп...". А останалите политикани са на неговата хранилка и единствената им мисъл е за лапане.

,,..Киловатчас енергия от нов реактор ще струва 200 лв., а пазарната му цена е 70 лв., аргументира се той..,,??? а и 200 лева зависят от ,,краденето,,...!!!

"Според Трайков най-рационалният път за изградените вече реактори за централата е да бъдат използвани за други проекти на Росатом." А дали Росатом ще ги иска? Освен че за съществуващите проекти вече си има поръчани реактори, а новите проекти са хипотетични? Може ли нещо повече от полемика да се чуе от г-н Трайков? Дори така да стане: 1.в повечето случаи конструкцията на реактора е съобразена с конкретния проект 2. Нашите реактори са поколение "3". В света и в Русия вече се използват "3+" за новите централи. Кой ще ги иска след като минат годините и те ще са остарели? Те вече не са първа младост.

най добре е 7и блок на козлодуй,а площадката на белене да я дадът на нинова да си прави харакири там,а тия от бан нямат ли си научна работа

имаме си, но тая е научно-приложна. дето най-много я обичате! за директно ползване от широките народни маси!

пак ли до вазелина опряхте от бан бе

"дали има необходимост от нови мощности в българската енергийна система" От нови мощности може и да няма нужда, но има от по-евтини.

ако не бяха хамерските марици с "ефтиния" ток отдавна да имаме нужда от по евтини мощности и по екологични и възвръщаеми

Недоносчето на БСП и Костов (не беше довършен когато трябваше, а сега е късно).

Писна ми от глупости.На Турция не е скъпо.Трайчо да не говори глупости

Ето какво пише на Гърба на всяка Фактура за ел. енергия: 1. АЕЦ Козлодуй 524 388 - 8,91% 2. Кондензационни топлоелектрически централи (ТЕЦ), използващи горивовъглища 2 580 802 - 43,84% 3. Комбинирани ТЕЦ, използващи гориво въглища 327 960 - 5,57% 4. Комбинирани ТЕЦ, използващи гориво природен газ 592 762 - 10,07% 5. Вятърни електроцентрали 483 828 - 8,22% 6. Фотоволтаични централи 462 968 - 7,86% 7. Водноелектрически централи (ВЕЦ) 716 761 - 12,18% 8. ВЕИ на биомаса 104 878 - 1,78% 9. Закупена електроенергия от балансиращия пазар 92 455 - 1,57% От къде накъде 44% от Мариците, ще мипродават най-скъпия ток, а от АЕЦ само 8%?

на Лукойл Българската Държава да изкупи обратно рафинерията, когато златев хленчеше че сЕ били на загуба !!!

соц страни са канадските АЕЦ "CANDU", които ще ги спасят от азиат-болшевишкия енергиен шантаж. Тези реактори работят успешно в Китай, Индия, Пакистан, Южна Корея, Аржентина и Румъния, в която се строят два нови блока !!!

не вземеш да спреш да дрънкаш глупости??? То бива малоумие, ама чак пък такова?!?!?

Да, с канду са и Черна Вода - Румъния, буквално до нас. Само че за разлика от руските те ДОПУСКАТ радиация и във външен контур, което е всичко друго но не и безопасно. Затова са и слабо разпространени.

Бре, бре , Трайчо много компетентен по всичко , ама не взе скунса Изрода маймунски ! Пак ще си спомня майката на крадеца Трайчо , варовика вдигнал с 2 лв от 16 на 18лева , голям тарикат Трайчо и Мариците ще вдигат цената заради скъпия варовик и сега се обажда маймуня ! Колкото за Нушето прави каквото може да се възстанови Атомната Енергетика , както и науката и кадрите по АЕ !

Дрън , дрън отдавна трябваше да работи. Сета ти пускат лакардии. Синодалните старци на бюджетна хранилка не искали 20 ст. в пазарна среда ще дават акъл ? правете го парите са в него. Важното е да се краде от него.

AbuTalib

Или нова атомна или луксозен затвор.Нямча друга алтернатива.

Защото тези милиарди ако не го дадем за АЕЦ , ще ни ги вземат от САЩ /уж за НАТО за ''отбрана''/. Не трябва да задържаме пари , ще ни ги вземат , я за бежански лагери , я за граници от които няма файда , бежанците си преминават безпрепядствено , дори и да има граница .

Тряйков се обажда, а некой питали го, защо се продаде Националната Елктропреносна мрежа на ЧЕЗ за 120 милиона евро ПО НЕГОВО ВРЕМЕ?

Какви 200лв за KW/h тия да не са направили разчет да изплатаят централата за 6 месеца??? Най-вероятно става дума за МW/h, но и това е много, някой просто не иска централата да я има, повече от очевидно е.

Вече и децата знаят, че АЕЦ"Белене" не е приоритет на ГЕРБ! Това според мен си е чисто национално предателство. Какво означава, да заявиш, че ще строиш АЕЦ"Белене" само ако мажоритарният дял на финансирането дойде от ЧАСТЕН ИНВЕСТИТОР! ЧАСТНА АЕЦ, ТОВА Е НЕЩО КАТО ДЪРВЕНО ДЪРВО! Докато ГЕРБ се упражнява в управление, АЕЦ "Белене" няма да има. Нищо, че турци и унгарци строят и то ускорено. Те строят, а ние се почесваме и умуваме.

"Вече и децата знаят, че АЕЦ"Белене" не е приоритет на ГЕРБ" Че то АЕЦ-а никога не е бил приоритет на ГЕРБ,а на БСП-то. Също така както герберите чакат инвеститор така бесепарите чакаха някой да им плати поръчаната техника която не можеха да платят въобще.Тъй че АЕЦ-а не е приоритет на никой в политиката.

Проблема е ,.... че гнойната коалиция от ДПС, БСП и НДСВ , прибраха хонорарите за проектиране , ''хидро-инженери и ''консултанти'' колкото щеш , присвоиха ПРЕДВАРИТЕЛНО КИНТИТЕ , И СЕГА НЯМА КАКВО ДА СЕ ЛАПА . Затова не се пуска строежа .

ГБК го е измислила преди БАН!!!

Нов АЕЦ няма да имаме докато не изтекат договорите с американските Марици. Като изтекат, ще бъдат продължени. И пак няма да имаме. Свиквайте, не зависи от вас. Поне докато ви има само във Фесбук.

Когато кукунделите с по две висши, започнат да решават проблемите на държавата, такава държава няма бъдеще ...

Е на тебе все ти е крив някой - тоя нямал диплома, оня пък имал две...