4 г. затвор и $40 000 глоба за найлонови торбички в Кения

Кенийците, които произвеждат, продават или дори само използват найлонови торбички, рискуват да бъдат наказани с до 4 години затвор или глоба от $40 000.

Обратно в новината

Коментари - 4 г. затвор и $40 000 глоба за найлонови торбички в Кения | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Всичките му там разделни събирания, поставяне цена на торбичките е бошлаф работа, както го е казал един наш сънародник преди 100 г. Решава се какво наистина трябва да се прави, взема се решение и го правят, и нямаш повече проблем с това - приключил си въпроса следващите 100 г. А да, те пък ако се вземат такива решения, 240 души няма какво да правят през повечето време на годината. Затова е по-удобно да се дундуркат със закони, укази и не знам си какви още допълнения вечше 27 г. Цялата тази законотворческа дейност е в пъти повече от Освобождението до '89 г.

Едно време ползвахме платнени торби или копринени мрежи. Години! Завещавахме ги на децата си! Както беше с бутилките олио, бира, мляко! Бурканите за мляко, компоти! Вафли, сирене, салами, хляб всичко беше без опаковка, евентуално хартия при изявено желание. Сега вижте всеки продукт е минимум с три опаковки опакован! И накрая ни го пъхат в наилонова торба... Всичко това се превръща в боклук! Зариваме се в боклук! Ще се задушим в толкова смет! Ако не променим нещоо...

Две мисли по въпроса: - Найлоновите торбички навлязоха у нас масово с "избухването на демокрацията". До тогава големите цветни торбички с дръжки у нас се ползваха по половин година и повече, докато от употреба престане да се разбира какво е имало на олющената и избелала картинка, а торбичката има вече 5-6 дупки. През 1990-та бях в западна държава, където бях ошашавен и зашеметен, че в магазините там дават безплатно торбички с покупките. Естествено, бяха голяма ценност и се пазеха. Чак след години и у нас станаха нещо масово. - Тази пролет бях на круиз в тесния и дълъг Малакския пролив, който е между Тайланд, Малайзия и Сингапур от една страна и о. Суматра от друга. Круизът бе тип отиване и връщане с около 900 км в едната посока. Няма да ви кажа колко торбички и боклуци имаше във водата, които силно загрозяваха пейзажа. Мащабът на такова замърсяване е направо плашещ.

Прочее, мисля си, че ако тези наказания бъдат приложени за всеки, който дръзне да хвърли на непозволено място найлонова торбичка, това може да има далеч по-позитивен ефект върху съхранението на природата, отколкото пълният отказ от пластмаса би могъл да има.

Хора, престанете да наричате полиетиленовите торбички "найлонови"!!! Найлон е търговска марка на фирмата Дю Пон за полиамидни влакна. В България също се произвеждаха полиамидни влакна с търговската марка "Видлон"-завода беше във Видин.

Se taia

Хе хе, по същата причина трябва да спрем ползването на нарицанията джип, памперс,ксерокс... Това го има навсякъде по света. В щатите например на памперсите им викат дайперс (по същата причина)

Е, може рибата да стане по-малко от пластмасата в световния океан, но ако всички приемем крайните мерки на кенийците и минем само на хартиени торбички, до 10 години на сушата няма да остане дърво. А тъкмо се бяхме зарадвали, че с отказа от хартиени носители сме спасили света ...

Навремето при соца ползвахме само хартиени пликове или хартия за завиване. После всичко се слагаше в разни пак хартиени или самоделни чантички, или пък в мрежички от коприна. Това бе така явно поради липса на технологии за производство на найлонови чантички. После дойде високотехнологичния Запад и евтините и хигиенични найлончета за еднократна употреба. Почнахме да се срамуваме от хартията и да си купуваме шарени найлонови чантички от Кореком. Децата даже се фукаха с тях и ходеха на училище. Бяха се превърнали в нещо като емблема за напредничавост срещу стария омразен комунизъм и неговата мазна хартия. После дойде т.н. ширпотреба на найлоновите торбички - вече под път и над път. И сега всичко е омотано в тях. Явно ще трябва да се връщаме към омразната ни комунистическа хартия. Дано поне е рециклирана, защото новата все пак се произвежда от дървета, а да пазиш природата от найлон чрез увеличаване на броя изсечени дървета звучи странно.

това е целта, не грижата за морските животни, но да се съсипе икономиката на страната, нищо добро не е дошло от оон и всички други организации на нср

И там има такива "бизнесмени": "Говорител на Кенийската асоциация на промишлените производители заяви, че мярката ще отнеме 60 000 работни места и ще принуди 176 завода да затворят. " Ами направете завод за хартиени или платнени чанти, бре, абдали, що трябва да замърсявате природата и да тровим сами себе си!!! Това се отнася и за "западната" цивилизация, че да не се превърнем в "западнала"!!!

Руанда и др. райски кътчета от 10 г не ползват найлонови торби. Отидете на 10 км извън София -посока запад ... Огледайте наоколо, и ще разберете кой още не е слязъл от клона

Ада попитам: кенчетата за бира от Кения ли идват?

Веднага тъпанарите, разбирай всички политици, съдии и данъчни ще ревнат в глас как не може да се налагат такива глоби на невъзпитания български народ щото бил беден. Необарзован е а не беден, и е срамота държава като Кения да ни учи на това. Нашите политици да вземем да ги закараме там а? Ама те и за Африка не стават....

Браво на Кения и доживяхме за онези за които казвахме вицово, че роднините им пишат писма до студентите си в България от банановите дървета, да ни учат на Екология...!?!?!? И защо това да не стане от 2020 г. нататък и в България ! Да се даде срок до 2020 да се спрат всички найлонови торбички и чашки - ИМА СИ ОТДАВНА ТЕХНОЛОГИИ И МАШИНИ ЗА ХАРТИЕНИ ТАКИВА, ПРИ ТОВА ОТ РЕЦИКЛИРАНА ХАРТИЯ...!!!!!! Дори само това да направи Борисов и инфраструктурите която прави и си е осигурил още 3 мандата... А до тогава може и да я няма партията-мафия БСП на лъжливата крадла КУРнелия - ДАЙ БОЖЕ...!!!!!!

Хартиените не са по-екологични от найлоновите.

O'Добрявам! Ама трябва не само лайноновите пликове, ами и пластмасово-найлоновите бутилки, буркани и др.опаковки!

Дори кенийците са по-напред от нас по отношение на екологията

Утрепаха бизнеса на младия кенийски предприемач, който правеше бутикови чанти за многократна употреба от отпадъчни найлонови пликчета.

Под мъдрото ръководство на ГЕРБ дано стигнем кенийцитее...

Само по-далеч от червените свине на БСП

Направо заминавайте за Кения, да ни отървете от себе си.