Учени откриха нова вреда от злоупотребата с антибиотици

Ирландски учени откриха, че злоупотреба с антибиотици уврежда чревната микрофлора и предизвиква нарушения в психическото здраве, в частност тревога и депресия.

Обратно в новината

Коментари - Учени откриха нова вреда от злоупотребата с антибиотици | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

пийте копруцин и син камък... по-добри са от антибиотицити...

Аре пак гръмки заглавия. Дори да е провеждано такова проучване, мишките и хората са абсолютно различни видове и често находките при мишки не са приложими при хора при терапевтични за хората дози. Никой уважаващ себе си учен няма да направи подобно заключение - че като е валидно за мишки, е валидно за хора, и никоя директива на ЕС не го разрешава - Европейската агенция по лекарствата има изключително стрикни критерии как трябва да се записват нещата в листовката за пациента и за лекаря. Освен това, ако отворите листовките ще видите, че подобни нежелани реакции са описани при почти всички антибиотици и честно казано, те не са най-страшните! Нека да отбележа, че нежеланите реакции са доказани клинично и от постмаркетинговия опит, а не предположения, щото ги имало при мишки! Така че спрете да плашите хората с фалшивите си новини - нали уж се борехте против тях, поне цитирайте източниците си!

Sm3hurk0

баба ми доживя до 97 години.... и беше с бистър ум. ...и апчеата (хапчетата) ги пиеше без пробиотици ! Учените да измислят лек за алчните .... и за тези дето ни дават демокрация... -Една лопата или кирка ще свърши чудесна работа...

И аз ходя при доктор Радева и съм много доволен !

На мен доктор Радева ми е ЗАБРАНИЛА да пия вода.

Здрасти колега! Значи и ти си от нашите !!!

Тревогите и депресиите ми не са от антибиотици ,а от ''евроатлантическите ви ценности '' и ''европейските ви директиви '' ,за краставици , прахосмукачки , щастливи прасета и свободно разхождащи се кокошки и мигранти- А бе с две думи от ПРОСТОТИИ !!!! За малко щях да пропусна и парадите на ''равноправните '' !!!! КАКТО САМИ СЕ ДОСЕЩАТЕ - АНТИБИОТИЦИТЕ СА НИ НАЙ-МАЛКИЯТ ПРОБЛЕМ !!

Тия мантри ги слушам вече стана години наред : Спрете да пушите , спрете да пиете , спрете да ядете , . климата се затоплил , спрете да се е...и т.н,и т.н.!!!! Кога ще излезе един единствен учен и да каже : Спрете да работите и да плащате сметки и ще се почувствате по-щастливи и по-малко депресирани !!!!!

Фармацевтичната мафия - най-корумпираната официализирана мафия в света!

Аз не съм нито учен , даже бих казал ,че съм НЕдоучил , но все ми се струва , че тревогите и депресиите на хората са свързани повече с НЕДЪГАВИЯТ живот на 21в. !!! Скапаните политици по света превърнаха живота на хората в кошмар , и не знам колко и какво сте учили , но за себе си съм сигурен , че се опитват да скрият всяка манипулация зад някакви си ''учени '' !!!! Като сте толкова ''учени'' намерете начин как хорат да живеят по-безгрижно , по-весело и да не си тровят нервите с всекидневни простотии , защото половината живот на хората минава да хрантутят всевъзмижни готованци !!!! От алчност и ЛИЦЕМЕРИЕ върнахте човечеството във феодализма и сега всякакви ''учени '' ми обясняват , че антибиотиците ми били виновни , че съм НЕщастен и депресиран ! Не сте ли Вие ''учените '' , заради които се храним с БОКЛУЦИ и всичко което ни заобикаля е БОКЛУЦИ ?????? Не сте ли Вие ''учените'' , които сътворявате какви ли не чудовищни изобретения , за унищожение на света и човечеството ?????? Заврете си я ''науката в .....!!!!!

Бе що сте все такива хленчари. Нямате какво да кажете, не сте и разбрали за какво става дума в статията отвъд половината и заглавие, ама да си похленчите и пограчите. Що за недъгави хора сте бе, толкова ли за нищо не ставате.

И ти същият като мен ''хленчар'' ! И ти не си разбрал нищо - ясно съм ти написал че съм НЕдоучил !!! :-D

"Учени откриха ...", "Учени казаха ...", това значи, че върви някаква манипулация на фармацевтичната мафия. Можеби се опитват да пренасочат в друга посока потребителския интерес. Имаме си работа с една богата мафиотска групировка. Вече са я кръстили Биг фарма. А какво прави? Малко повече в статията: "Още един холистичен доктор, работещ срещу голямата фармация, е намерен мъртъв"

Доста вярна статия, но това е отдавна открито и описано от много автори. С антибиотици задължително взимайте и качествени пробиотици.

ферментирали храни искаш да кажеш..

Единствено се доверявам на доктор Радева...знаете защо!

Истината е ,че медицината освен в хирургията няма развитие в други области! Лекарствата потискат,но не лекуват!

Какво гениално проникновение.

Че то не се ли знае отдавна, че антибиотиците увреждат чревната микрофлора? Бях малък но помня, че когато веднъж лекарката ми предписа антибиотици, предписа и витамини, обяснявайки на майка ми че точно заради това трябва да ги вземам!

Прочети статията преди да постваш, не само заглавието и. Че антибиотиците избиват микрофлората в червата се знае от всеки откак има антибиотици, те това правят. Това, което хората са видели е зависимост между липсата на чревна микрофлора и конкретни процеси в мозъка.

Благодаря, прав сте, че не съм дочел за влиянието върху мозъка! Очевидно затова е народната мъдрост: "Бързата кучка слепи ги ражда".

Принципа на евроатлантические проучвания не е истината непременно, а паричната изгода. Ако наистина са стигнали до такава истина, че антибиотиците предизвикват депресии, то това е направо смешно. Всеки от нас е вземал в даден момент антибиотик, но до сега никой не е забелязал такава връзка. Даже в повече случаи забелезваме че по-бързо спират хремите и кашлиците, че може по-добре да се наслаждаваме на планираната отпуска, а не да стоим със запушен нос. Да не говорим, че днешната медицина е забравила че в ЕВропа е имало чума и холера, ревматизъм и сърдечни пороци. Сега сме много модерни.

А бе стринке що не си гледаш тенджерите и сергиите, къде си тръгнала и ти публикации и евроатлантизми. Под всяка публикация в света на науката и медицината изрично пише има ли преплитане на интереси и ако да, чии точно. Така става тая работа, като приказките на пазара и айде научна публикация. Със сигурност е интересно това, което са видели като зависимост - за пръв път го виждам.

Сигурно си някое младо начетено момче или момиче. Баба ти е видяла толкова неща. В тоя случай сигурно искат да направят пазар за някои нови лекарства, или някой иска да стане известен професор, шеф на нещо си, или нещо подобно. Има открития в науката без съмнение, в повечето случаи са ставали случайно. Сега западната наука само дъвче отдавна известни неща, трябва да се оправдаят заплатите на маса научни работници. Например преди години набедиха маслото за вредно и препоръчаха маргарина, после стана обратното. И тем подобни. Та сега депресии от антибиотици. Те имат вредни действия, напълно са известни от години на докторите. Ама депресии... Глупости и простотии.

Здрасти! Това епохално откритие е известно на всяка грамотна БГ-мама.

Много сте грамотни това бг мамите ей, поне гласовитата част от тях. Знаеше си ти, че микрофлората в червата има пряка връзка с micro-RNA из мозъка, що им беше да трошат пари по изследвания вместо да те попитат тебе да се неначуди човек.

Абсолютно е прав човека! И това наистина си е било трошене на пари, за жалост не първото. Подобни тези има вече от поне 15 години и сумати лекари апелират да им се обърне внимание, много лекуват, като го взимат предвид. Няма да ти цитирам имена, защото явно не си готов да четеш и да провериш ;)

фейк нюз

ЧЕРДАК РУ .. А ТЕ ИМАТ ЛИНК КЪМ ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ Microbial regulation of microRNA expression in the amygdala and prefrontal cortex Alan E. Hoban, Roman M. Stilling, Gerard M. Moloney, Rachel D. Moloney, Fergus Shanahan, Timothy G. Dinan, John F. Cryan and Gerard ClarkeEmail author Microbiome 2017 5:102

Връзката между микрофлората в червата и процеси в мозъка е наистина интересна, толкова малко разбираме още от това как работи всичко из нас - а не е да не сме натрупали огромни купища знание вече. Дяволски сложна система е.

МОЙТА ТЕОРИЯ Е ЧЕ ЗА ДА СИ РЕША МНОГО ОТ ЗДРАВНИТЕ МИ ПРОБЛЕМИ , ТРЯБВА ДА НАМЕРЯ ВРЕМЕ И ДА ИЗКАРАМ ЕДНА ПРОЛЕТ И ЕДНО ЛЯТО В БЪЛГАРСКА ПЛАНИНА НАД 1600 М И ДА ПАСА ВСЕКИ ДЕН + НОРМАЛНАТА ЧОВЕШКА ХРАНА - НЕ СЕ ШЕГУВАМ ... .. КАТО КАЗВАМ ПАСА - ИМАМ В ПРЕДВИД ДА СИ ХАПВАМ ВСЕКИ ДЕН ДОКАТО СЕ РАЗХОЖДАМ ИЗ ПЛАНИНАТА ЛИСТЕНЦА , СТРЪКЧЕ ТРЕВИЧКА , ГОРСКО ПЛОДЧЕ , И ДА ГИ ПРЕКАРВАМ С ВОДА ОТ ГОРСКИ ИЗВОРЧЕТА ... БАКТЕРИИТЕ НА ТИЯ МЕСТА СА БОЖЕСТВЕНИ :)))

НА МНОГО МЕСТА ПО СВЕТА - И ЗА НАША ГОРДОСТ В БЪЛГАРИЯ ИМА БИОСФЕРНИ РЕЗЕРВАТИ ... И БОЖЕСТВЕНИ МЕСТА В ПЛАНИНИТЕ ... ТОВА СА МЕСТА В КОИТО ПРИРОДАТА И ВСИЧКО ЖИВО Е В РАВОВЕСИЕ ... А КОГАТО ПРИРОДАТА Е В РАВНОВЕСИЕ И ЧОВЕШКОТО ТЯЛО КОЕТО ЖИВЕЕ ОКОЛО ТАКИВА МЕСТА ЩЕ СЕ ВЪРНЕ КЪМ БИОЛОГИЧНОТО СИ РАВНОВЕСИЕ ...

ЗАТОВА НЕ МЕ БОЛИ АМИ НАПРАВО МИ ИДВА ДА ТРЕПЯ КОГАТО СЪДЖУЦИТЕ ПОДПАЛЯТ И ИЗРЕЖАТ ГОРАТА.... ... НЕ СЪМ СЛОЖИЛ И УСМИВКА ...

ДА УТОЧНЯ ЧЕ ИЗСЛЕДВАНЕТО НЕ Е НА КЛЮКАРСКИЯ САЙТ ЛЕНТА.РУ ... АМИ ТЕ ЦИТИРАТ НАЙ-ИЗВЕСТНИТЕ СВЕТОВНИ НАУЧНИ СПИСАНИЯ ... ДАЖЕ НА РУСКИЯ САЙТ ЧЕРДАК.РУ КОГАТО СЪЩАВАТ ДАДЕНО ОТКРИТИЕВИНАГИ ДАВАТ И ЛИНК КЪМ ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ В ДАДЕНОТО СПИСАНИЕ ...

Най голямо поражение у мен предизвиква паралипсата.Някъде около десет дена след заплата.Симптомите са -тревожност,раздразнителност,и омраза към шефове,парламент,правителство и т.н.Ако тези учени които си правят пишка с мишките се заемат да поработят върху този български симптом,ще е добре!

Мнооого духовито.

тези които могат да запълнят тази дупка косвено работят в парламента.

Това да ти умре микрофлората - как няма да предизвика депресия и тревога в мозъка, след като осъзнава всичко, което се случва в организма? То си е точно за депресия и за тревога.

най много антибиотици се прадавали в балканския полуостров а най малко в Германия направете си преценка В германия антибиотик се дава само ако лежиш в болницата тука отиваш и всяка аптекарка ти казва какъв антибиотик е по добър без да те прегрледа

В Германия още и посявка правят преди да определят точния антибиотик именно за дадената бактерия, а нашите красавци - джипита и аптекарки първо ти дават нещо по-скъпичко, широкоспектърно, с уточнението, че ако не помогне - ще го сменим, имам и други от тая гама, ама виж сега това, пий си го там десетина дни, пък след това друго, трето ... Колко му е - антибиотици много, избор голям! Парица е царица - от по-скъпите оборотът скача, кой ти гледа там кое на какво действа ... Ако имаш късмет - може и да го нацелят от първия път, ако ли не - сменяй, пробвай, като обувките в магазина отсреща ...

опитите се правят с хората директно за справка нека се направи анкета личните лекари и специалсти при лечение на колко процента от пациентите не пишат антибиотици отиваш при тях кашляш слущат те дават ти антибиотик след това трябва да те викат на 7 ден от лечението да те видят и да ти дават проантибиотик но това не се прави вижте в аптеките има чертички до аптекарите и в някои аптеки се пише кой лекар е написал рецептата и му се плаща процент пред кабинетите на личните лекари през зимата има повече представители на фармацевтиката отколкото болните всеки си предлага и после гледаш доктора с фото от кайро или китайската планина

Пробиотици се пият НЕ СЛЕД лечението с антибиотик, а успоредно с него, но в други часове. Мисля, че правилото беше до 1 час преди антибиотика и поне 2 часа след него, иначе няма смисъл. И освен пробиотици в съчетание с кисело мляко - трябва да се приемат всички витамини от групата Б.

Ама верно насила ли им ги дават или само ги препоръчват?

Абсолютно вярно твърдение! Някои лични лекари дори "препоръчват" откъде да се изпълни рецептата! Ставал съм свидетел и на "комисионната", изплащана на същите лекари!

Ами за да не прекалявам с антибиотици ще трябва да се спре създаването на вируси в лаборатории и пускането им над градовете

Идеята да си се върнете на село да ви идва?

Мишки гледани в стерилни условия и на еднотипна храна.... що не се гръмнете. Повечето са линии от мишки в които се кръстосват деца с родители до побъркване пълни с рецесивни гени. И що тъпата Лента не коментира в кое третокласно списание е полувинчатата статия????

Ти да не си производител на антибиотици, та така се палиш? Или просто те е обхванала необяснима депресия и тревога.

Не... просто запознат как се правят експерименти с мишки и 100% повече статии от тебе в международни списания с импакт фактор над 10.

А ти защо не понаучиш някои правописни правила? Имачш очевадна нужда от подобни упражнения:)

Имчам ли? Ок.