Наплив от български първокурсници в британски университети

Наплив от български студенти в университети на Великобритания от тази есен.

Обратно в новината

Коментари - Наплив от български първокурсници в британски университети | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Англия ще плати ли на България, че е подготвила тези кадри за икономиката на Обединеното Кралство ??? А тези злощастни българи, които ще останат в България, ще продължи ли да им се правят удръжки от заплатите за да може да има средства за пенсии на учителите от изброените в статията "елитни училища" ??? След завършване в Англия, каква част от българчетата ще се върнат за да допринесат с наученото за развитието на нашата България ??? Съответно тези които не се завърнат, ще платят ли на държавата ни средното и основното образование, получено в България ???

едно нещо дали е хубаво/лошо, зависи кого питаш, за бедни българи е хубаво да учат със заем в богата страна, за демографията на българия и български унита е лошо, за англичаните също е лошо - дават заеми на чужденци, англия няма демографска криза, та да има нужда да внася млади хора от българия, имат си достатъчно деца.

Четейки написаното по-долу, направо съм изненадан колко много специалисти по образование има в България. Но за съжаление трябва да предположа, че те са безработни като такива. Сега, леко да открехна завесата - задайте си въпроса, какво представлява студентския заем и какво представлява зелената карта. Начини за привличане на хора с потенциал. Е, не всички остават и се реализират, но така подбират качественото и кадърното. Който има желание се развива. А заема се връща само когато започнеш да получаваш заплата над 20 0000 GBP годишно. Удръжката е 9% върху сумата надвишаваща тази заплата. Вие си го сметнете скъпо ли е или евтино. Въпроса е не колко е глупаво да учиш в чужбина със заем, а защо хората не искат да учат в БГ. Не е проблема единствено в образованието, помислете и за реализацията. Това за чистачите и метачите са шехерезади. Не че го няма, но не е практика,а изключение.

има милиони англичани със средно образование, работещи в магазини, супермаркети, заводи - те да не са прокажени без висше, имат висок жизнен стандарт, къщи, коли, пари, партнйори, деца, приятели, не всичко е дипломи в живота.

Браво!

Това е модата сред мамините богаташчета! Учат някакви измислени специалности . Изкуства, дизайн - прекрасно, но после не ги виждам с някаква реализация в реалния живот! Слава богу, и у нас са се обучавали студенти и са станали хора!

Всичко е плод на болни родителски амбиции, модернизъм и простотия!

....ИЗКУСТВА И ДИЗАЙН... МНОГО СА НЕОБХОДИМИ! ПСИХОЛОЗИ,политолози и лайняролози...НЯМА ЛЕКАРИ,ИНЖЕНЕРИ,УЧИТЕЛИ...ДА СИ ОСТАВАТ В СКАПАНАТА СИ АНГЛИЯ,ДЕЦАТА НА БОГАТАТА ИЗМЕТ!

Прост народ слаба държава!

Ами и българското образование се мутризира? Професорите станаха повече от студентите. 53 ВУЗ у нас, а в Израел 7-8 бр. на 7.7 млрд. население и естествено народа се изнася към Английската школа. В УНСС пишем 3 на бял лист. 100% копи пейс у нас. Който има пари се изнася към острова защото там се учи и има реализация. Имам наблюдения. Трудно е но става и си заслужава с паричките. В България глад, мизерия, връзки, гювендии по офисите от частните университети командорят читавите хора. За к,Во да стоят тука ? Хиляди професори и доценти за нищо. Пълна девалвация. Затова хората намират начини и си изпращат децата там. И с езика стават супер. В НБУ си плащаш таксите и вървиш напред. Това е.

много точно.

Няма да има,кой да работи тук,защото се подиграват с труда на хората,правителството се интересува от тях само на изборите,платха образованието на неграмотен,,БЪЛГАРИН''--мангуст,а тези интелигенти момчета и момичета са чужди в държавата си!Ако си мангал си на пиедестал!

И кой ще работи и ще прави бюджета на тая държава, бе? Психолози, дизайнери и пр. и пр? Освен компютърджиите, архитектите правистите, всичко друго е лигня и болни родителски амбиции! Как няма един инженер или лекар? Какво ще менажерствате, дечица мили, като няма кой да бачка с ръчички?

никои не ви ще куманягите, даже децата ви! аиде тия гащи изуважте и аиде на границата! даи боже циганите да ви смаят и изнасилат, де тоа кисмет, да не ставаме ние убижци! аиде цигани, сега ви е паднало, избиите куманягите! изнасилете ги! мачкаите ги! мрасни куманизки лаина, даи боже да ви смачкат, избохте народа, сега ние ке ви избиваме и ке се кефиме!

Трябва да намалиш пиенето!

куманягите, заставажте на границата с изути гащи. младите бегат, които както мое. току-щто се изнизаха неколко иляди, тая есен, нема и да видите наборници. аиде старото, да оди да служи, които крал, крал, сега ше служи и тфа е, които не е крал, се е изнизал.

Хубаво е британското образование. Инвестиция си е.

а за англия всичко това е загуба, над 50% от студентските заеми за европеиски студенти остават неизплатени, дотук загуба на милиони паунди, затова доиде брексит.

Толкова образовани заминали, че 90% от тях са обслужващ персонал. Т.е дори и да са висшисти не работят по специалността си и там. Хайде стига с тези западни провинциални университети-ама май ще се окаже вярна приказката, че открай време българите се кланят на чуждото.

много българи имат не-реалистични очаквания и някакво високомерие и злоба, като не постигнат работа по спецялността в англия. все едно хилядите англичани на работа за среднисти са някакви будали и българите на всяка цена трябва да ги задминат.

Този материал, както и преобладаващата част от коментарите към него, могат да предизвикат само загриженост и болка у истинските родолюбци. Би било добре, ако вече напусналите в България престанат да плюят, а желаещите да емигрират, да го направят по-скоро. За да останем тук само тези, които имат желание, сили и надежда да извадят страната и народа ни от калта. Иначе няма лошо да се учи в чужбина, /което поставя въпроса за наличието на 53 висши училища в България/, но вероятно преобладаващата част от завършилите няма да се завърнат;отделен е въпросът, че има специалности, практически неприложими в България.

ми не останахте ноо куманягите та да ни казвате ко да правим. сега си лижете лаината и ноо не знаите. политология у вестминствер, да ви ева у образованите. аиде измираите по-скоро, селендури , не останахте ного да защитавате господарите си куманягите убижци на народа. ке ви оцтрелваме като диви свине, не се самневажте, ас сам се приготвила.

С хапчетата или с чашката си прекалил/а??

ти пък какво очакваш от българи? не гледаш ли, че всеки се спасява сам и гледа само себе си и децата си, няма никакво чувство за общност, народ.

ми кои иска да стои при куманягите, да го избиват, трепът, рекетират, и обират ката година банково, работно, пенсионерски и хранително? кои иска да стои при куманягите мафиоти, питам ас? какво се сърдиш на хората, искат да останат живи?

аиде бе дира, кога ше можеме да пишеме на китаиски тука, искаме да пишем на китаиски като в тубето? какво стана с тая транслитерация, защо немате ? какав е тоя html какав е тоя срам, немате ли квалифицирани работници да ви модернизират сажта, каква е тая селения, да пишеме на кирлица?

нито един инженер се чукундурчета ще се върнат дръвени философчета

абе дира, смотаните мухлуфци, защо менате транслитерация като тубето, автоматично си пишеш на която азбука искаш, даже на китажски? учим китажски ,искам да пишем на китажски в дира, де ви е китажския/ тубето има, вашия китажски де е?

Аз съм Щастлив - Моята Дъщеря започва да учи от 11 Септември за Акушерка в Стара Загора . Горд съм че създадох дете което ще помага на България . Нямах пари и връзки в Министерствата да я пратя да учи в Англия . НО ГОРДЕЯ СЕ и съм Щастлив за Избора и .

На далавера си, ще я издържаш тук на йофтеничко, а после, когато поиска може да духне към Британцията към Немско и т.н. ще я лапнат като топъл хляб.

не може кам британцията веке, има брекзит. които ке се случи на 2019, които ебал ебал, другите да си намерът друга проститутка. забравете за британцията. нема веке британция за вас.

демек тая година и догодина, и тфа е, даже догодина не се знае, затова е бил тоя наплив сега. брекзит е обявен, нема веке далавера в британско. лапаите сега куманизкия хуi и се радваите, че имате и това да смучете.

Марш бе кратуни . Мама ви да е,ба . Като Въшки сте .

Висшето образование е една далавера за смучене на пари от хората - всички го знаят това! Нищо не учат или учат само глупости и накрая взимат един документ, който за нищо не става, и за който са си платили прескъпо!

добре де, селенино, разбрахе че да копаш нивата е по-вархово постижение. питам те, защо не си на нивата тогава? добре селенино, какво правиш в града и се опитваш да лажеш и себе си и другите, че не си селенин? и че си образован? аиде на село да копаш, за там образувание не требе!

Познавам поне 35-40 деца завършили Science, technology, engineering или mathematics - всички работят по специалността си в UK и други страни.

точно. вестминстер политология и да си протеже на куманягите не храни и не познато по света, затова се вращта в балхар. . между другото, балхар куманягите си пращат там децата и роднините, по политическа линия. посолството е там, и и'м плаща обучението с балхар пари, ако още не сте разбрале, вас ви чарджват за което. които е следвал реално в реален университет, и е взел солидни знания, после се е реализирал. а вие от коптора, само цакате и завиждате..... а утре имате ли ко да ядете? на коричка леп, да злословите, че некои получева 100к на година, е некакси безсрамно....

вестминстер е през 1 пресечка от балхар посолството в лондон на сащата метро станция е. посолството плаща с ваште пари, и даржи семеиствата на техните хора да живеат в посолството без да плащат наем и без да се охарчват, вие и'м плащате сметките. барабар с таксите и ливинг кост. и познаите защо заваршват политология и защо се вращат под уговорка, щото са политически кадри на маичицата бкп. а вие плащаите, бунаци. мда......ноо сте умни, там от дирската нива ....селендури.... разузнажте си на кого плащате, е те тека, вие копаите в дира, а те копат в банковите ви сметки. селендури невежи....

вестминстер и кенсингтон са наи-скапите квартали на лоднон. наме там на студио от 20 квадрата е над 3-ч000 хиледарки на месец. това за 20 квадрата ако си касметля да ги намериш. аиде сега сметаите с какво ви ограбват куманягите и за какво изолзват народните пари. сметнете семеистата на посолството, наема и'м, ливинг кост, и секфите и'м ражоди. умножете това по посолства по света. не е различно от лондонското. и сега сметнете какви сте нудали и кого защитавате и за кого гласувате. вестминстер, а вие лапате муите. браво на вас! преуспели сте, завиждам ви! селени на село, плащат ражодите на куманягите, и се гордеат с което! буклуци селски продупчени, меризливи! тека ви се пада, малко ви е! още мое! куманягите, още ги сварете ябите у гиола, малко и'м е, не са се свариле още!

Дъщерята на моите съседи е гордостта на майка си и баща си. Завърши в UK - история на изкуството. Това й беше мечта, сбъдна я. Вече 6 години минаха откакто се дипломира, вече 6 години работи. По специалността си. В галерия, не къде да е, а там, в UK. На половин ден. Освен това е и сервитьорка в някакво кафене. Чат-пат ходила и къщи да почиства. Живее в апартамент в арабски квартал заедно с четирима - двама холандци(май били наркомани), турчин и украинка. Майка й и баща й й пращат пари, щот било много скъпо там, ама то това е временно, докато се устрои момичето. А там и кредити трудно давали на чужденци, тук пък е лесно - по телефона. Вярно че после идват да ги търсят разни дебеловрати и си тръгват с разни уреди, ама това е временно, докато се уреди детето. А да знаете само как говори английски ... като по телевизора, така я хвали майка й.

Простотията на путопроститутите е невероятна!Нали от десетина години вече свободно ходим из Европа и

Науката е еднаква навсякъде. Различен е само подходът към студентите, но истината е, че и от най- калпавия университет може да излезе учен, както и от най- реномирания - пълен тъпанар.

тия ги приказваж на некож от харвад или оксфорд. ти самия, какво образование имаш, тека от либопицтво?

Цели три, отделно курсовете не ги броя.

Не се ли изтърка вече мита за добрата стара Англия? Ми там половината население не са от бялата раса, скоро и повече... Нещата "на запад" не са това, което бяха.

5% от населението на британiя е цветно. сам си смeтни, колко е 5 % от 65 мелиона.

От 65 какво? Май си поизтървал някой и друг час БЕЛ.

вестминстер е прочуцт като политически, демек секо курвенде отива там. моето уни е класи над тия изброените, макар да не е в парвите 10. нема и да ви пуснат в елитните, за буклука ви дават квоти, ама толко.

тубето кара ли сиччки да си инсталират кирлица, каде е задалжително. твитерра кара ли когото и да е да си инсталира езикови траслитерации. покажи ми птекста на бг закона, кадето това е указано като задалжително. веднага ке си го инсталирам, ако ми покажеч валидния бг закон за което. ма тема текъф и езиковите опции са пожелателни. пичец на езика кожто искаш, и на азбуката която ти аресва. сега си сабери краката и се избарчи, курво езикова. ти ако пишеш под заповед на език и на азбука под дира, то коф ли правиш в леглото под заповед.....

Ех, боклук-нали си знаеш: да ти ..........! Липсата на кирилица не е извинение за липсата на елементарна езикова култура. Претенциите за "уни" да неоправдани след като очевидно ползваш диалект и вулгаризми. Всъщност ясно е, че Лондон си виждал /виждала единствено в интернет.

не е длажен, и аз не сам длажна. нема теково законово изискване. покажи ми каде в закона е записано че сам длажна да си инсталирам кирлица. това е пожелателно, а не задалжително. друг е вапроса, че дир се прави на умрела вмерисана катерица, че немат транслитерация. виж, те са длажни по закон да я осигурат.

Успех на студентите! Аз лично обаче не виждам смисъл някой да отиде да учи изкуство или музика например. В ЮК образованието за чужденци от ЕС напоследък е много добър бизнес: дават им заем за да си платят обучението и после щат- не щат трябва да останат там за да си върнат заема... Затова има много поляци, българи и т.н. с висше образование на длъжности като сервитьор, чистач и т.н.

как е?

Нямам идея какво е в москва или др руски градове. Просто споделям мнението си за развития които наблюдавам в последните години. Ако идете в Лондон и поговорите с хората, ще разберете и вие :)

Ква стана тя сега?Секи може да ходи където си иска да учи каквото си иска да работи каквото си иска и да живей където си иска.Затуй ли съ бориха идно времи партизанити и после синовете и дъщерите им тамон завършиха по Москва и Ленинград и доди пиристройката и останаха повечету с някое приватизирано предприятие и хотел на мурето!

Навремето са обирали кашкавала от мандрите, сега самите мандри.

честно казано въобще не ме интересува образование, какво уча и тем подобни глупости. Избрах чужбина, за да се преместя от БГ и да намеря своята половинка

Що ли няма наплив към Русия..ха.ха.ха

Искам да напиша тук за всички български кандидат студенти в България и в Емиграция, като баща на две успешни дъщери. Когато си избирате бъдещата професия е важно само едно. Дали можете да обясните на всеки един човек с не повече от три думи какво ще работите след завършването. Ако бъдещата ви професия изисква повече от три думи за да стане ясно какво ще работите, това е конюктурна работа, която днес е търсена а утре никаква я няма. Това е по скоро игра на рулетка, но в никой случай не е занаят. Лекари, инженери, строители, архитекти, готвачи, бръснари, зъболекари, фермери е имало и ще има винаги. Специалистите по дясната долна иконка на амазон ще ги има за кратко. Само докато по сета има амазон. Чухте ли, че Волмарта се обединява с гугъл за да смажат амазон. Така е в този свят. Всичко е виртуално, всичко е временно. Помнете младежи, че живота ви не е виртуален.

Коя е дясната, долна иконка на амазон?

Връщат се, младите, връщат се, нали Тикво гробаджийска?!

скоро време пак ще трябват хора със знания, това че си завършил някъде нещо не е достатъчно

и за ЩАТИТЕ, след Phd по "Статистика" голямото ни дете стартира в GS с $150К плюс още толкова годишен бонус. От 2012-та мина на държавна работа в Национална агенция като SSF с $120К, но с безсрочен трудов договор, с фиксирано работно време и несравнимо по-спокойна работа.

Да поясня за четящите сънародници от България. От тези 150000 долара на детето са му плащали 75000 чисти пари. Заема за образованието възлиза на 250000 долара за 6-7 години, и то ако детето е гражданин и резидент на щата. Заема за къща е от 250000 нагоре, здравната застраховка на година е от порядъка на 10000, застраховките на къща, кола и евентуално професионални могат да възлязат на 1000 долара месечно и са задължителни. Също така забележете, че момчето е предпочело по спокойна и нормирата работа пред това да прави 300000 годишно. Това за какво ви говори? Ще ви го преведа. Тък в щатите си изкарваш всеки цент който ти плащат.

стипендия в три прилични университета, та не е връщало никакви заеми.

Всичи изброени 'университети' са на нивото на механо техникумите в България. Родители, изобщо не се заблуждавайте че ще получат някакво образование. Имайте в предвид че след Брекзит английското образование няма да се признава в Европа защото не отговаря на болонската конвенция. Казвам всичко тава защото това ми е работата и го знам много добре.

Минусите нямат значение в случая. Това е простата истина. Образованието на острова е бизнес и то не много добър.

Oxford и Cambridge ще се признават ли в Европа?

Може ли да си толкоз ,,умен" бее... начкО?

И да ги пита човек защо го правят... Реално и тук може да научиш много, само дето правят ей такива селении като в УНСС. Иначе там има смисъл само ако си в 3-4 университета. Другото е буламач.

"Мога там, не искам тук"

Стои Ганьо на село в България и нарежда всички, заминали извън нея, че са берачи на ягоди, копачи, миячи и др. Ганьо, разбери...ако в БГ си мияч, ще си мияч и в Англия. И обратното.

Българските студенти в чужбина са като чуждестранните студенти у нас. Преподавателите знаят, че тези хора са тук/там заради таксите и ги пускат много по-лесно. А потенциалните работодатели знаят, че тези дипломи са само за украса. Само родителите и самите студенти вярват, че образованието им е нещо по-така. Реално в практиката има сериозна разлика, но не е в ползаа на училите в чужбина. Единствения плюс на това е, че живеейки в чужбина научаваш чужд език ... но на разговорно ниво. Академичното е съвсем друго нещо.

Това е толкова НЕВЕРНО, колкото, че аз съм майкъл Джексън...да речем.

Bravo, samo che ne e vyarno!! Az sum uchil na zapad I sinut mi uch sega susto. Tryabva postoyanno da se dokazvash!! Ako imate predvid bivshiya USSR, togava imate pravo!!

И понеже ти и синът ти сте учили на запад, не употребявате кирилица? Колкото до USSR - на 35 години съм, нямам впечатления от хора учили там, не знам как е било. Моите заключения са за тези, учили на запад, както и за чужденците, учили в България.

Е, мноого глупаво изказване. Училите в СССР навремето- лекари и инженери са на светлинни години от сегашните като обща култура, коректност, професионализъм... Познавам такива около 50-60 годишни са. Не говорете празни приказки!

Синът ми завърши сега и макар и много трудно си намери добра работа. Иначе платена убликация, който няма уменията сам да си избере университет и да кандидатства - не става да учи и живее сам.

Честито на сина ви! Дано бързо да израстне в работата.

пише се да израсне. па научете го дираджиите тоя език маммудеба.

Човек с бакалавърска степен работещ по специалността получава между 40 и 100 хиляди долара годишно. От тези пари той плаща различни данъци и такси които възлизат на 50% Един 20 годишен младеж започва работа на около 25 години има 40 години до пенсия. Всеки един от тези младежи ще се бори със съби и нокти да остане в Албиона. Всеки един от тях ще е благодарен да работи за гореуказаните суми и да плаща съответните такси. За 40 години всеки един от тях ще внесе в Британската икономика между 1 милион и два милиона в данъци и още толкова в пазаруване на стоки и услуги. Умножено по 1000 кандидат студенти, това прави между два и четири милиарда долара вливащи се в Английската икономика всяка година под формата на помощи от Българската държава. Първоначално си мислех, че западняците са зле с математиката. Грешка! Ние сме много по-зле с нея.

Дрън, дрън - 40К на кукова лято. Повечето graduate schemes започват от 16К, и след 12 месеца 21К.

Правя, реплика на себе си. Сега видях, че човекът говори за долари - може би говори за друга страна, или пък не знае какво говори.

Не знам от къде ви ги снасят тези числа и вие си ги експотенциирате, според вашите си разбирания за всичко и за всеки? Това, че има хора получаващи определени пари за позиция не е навсякъде. Има редица "секретарки" в европейските институции, които всемат по 20к месечно, но това не означава, че всички вземат тази заплата.

Тези цифри аз ги виждам в живота. Живея в САЩ от двайсет години и съм наясно с цифрите.

На мъглявия остров, ако си търсиш работа те питат какво можеш. Ако не си англичанин, избираш работа най-долна категория. За диплома никой не те пита. Ако покажеш диплома от техен университет, установяваш, че не ги впечатлява. Това е накратко алгоритъма.

За кой университет става дума? Зашото името на университета е от значение.

Идат кат студенти, бягат кат берачи на ягоди.

Само не разбирам за какво стават студенти като пак ще сменят чаршафи и ще чистят офиси...

"Следват Компютърни науки, Медии и комуникации, Психология, Политически науки, Архитектура и Правни науки. " -------- Защо сте ги написали с главни букви, бе, дир-редактори? Научете най-после елементарните граматически правила на българския език! Престанете да разпростанявате неграмотност!

Брекзитянски университет.

Силни думи, преекспонирани послания, изопъчени детайли. Всъщност не България, а Англия трябва да се радва! Драгите журналисти, пак не са разбрали кое е зърното и кое плявата.

Ако се сметне като процент от имащите право да кандидатстват в университет, то британските студенти идващи в България са повече :) Имаме и конкурентни специалности!