US бойни кораби - жертва на кибератаки?

Бойни кораби на САЩ пострадаха в ред инциденти напоследък в Азия, включително при смъртоносен сблъсък тази седмица край Сингапур.

Обратно в новината

Коментари - US бойни кораби - жертва на кибератаки? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

На крива ракета Космоса и пречи!!!!

да си проверят и оценят квалификацията на "бойните" моряци, тръгнали да търсят под вола-теле!

1.тромави процедури при военните 2. липса на достатъчен практически опит в маневрирането 3. Незачитане на МППС 78 от военните 4. Непознаване на местните правила за навигация 5. Слаб контрол от отговорните органи на съответния флот и самочувствие без покритие. Няма разлика между тези в Русия -САЩ - РБ

Какви кибератики?Екипажите на тия скъпи лодки са предимно потомци на африкански полумаймуни,превозени в Америка,научени да се обуват/не всички/и после набутани в коритата.На тия не им трябват кибератаки.

Абе, чете човек и се чуди, дали тия дето плещят тия глупости, са с всичкия си? GPS-сът бил система за сигурност? Повечето от вас са шофьори, ако не и всички, и всеки от вас има поне един "акълъ телефон", който има и GPS приемник, нали? Е, това с какво е повишило сигурността ви на пътя? Дали ще ви предпази от сблъсък с друг автомобил или от поредния идиот, който ви е отнел предимството или е влязъл в насрещното движение? Силно се съмнявам. Е, по същия начин стоят нещата и при корабите. GPS е система за точна навигация, а не за маневриране. За маневриране има радари, които са снабдени със система АRPA, която точно това прави, да ви предупреди, че някой ще ви блъсне, че някой приближава опасно, а има дори и такива, които могат автоматично да отклонят кораба на безопасен курс. И въпреки тези системи, корабите се блъскат, защото най-слабото звено, което може да допусне фатална грешка, все пак е човекът. При наличието на всички тия системи, визуалното наблюдение от страна на човек (капитана, вахтения) има решаващо значение и за това на мостика никога не се оставя само един човек, а при военните сигурно са цяла тълпа. На капитана е оставено последното и решаващо действие и ако то е грешно, ....е тогава стават тези работи. А причини за грешки бол, като почнеш от употреба на алкохол, до преумора, слаба квалификация, липса на опит, отвличане на внимание и т.н. а в много случаи и проста човешка глупост...

Има си правила за плаване - не е като да набучил старата тарга по Цариградско И като не се спазват правилата за движение следва сблъсък. ТЕз кораби не спират лесно

кои ви е казал че американците пият по-малко ?! .... :) :) :)

От кретенизма обхванал почти цялото човечество, спасение в тази реалност НЯМА! Колкото до военните те по презумпция са или олигофрени, или зомбита! ХАУ!

които ще да е винове само да не съм аз,кибератака ще да е и военните никога не са виновни

Тез капитани на кораби нямат ли обикновенни бинокли, та разчитат на компютерни монитори само...

кибератаките са ѝ криви!

Путин пак им е виновен, що рашаните не катастрофират...защото пият водка, а не Джони

всичко се дължи на изпитото Джони удавника!:-)))

Баси, ако и американските самолетоносачи се цунат с някой кораб, баси и армията от строшени корита ще станат американците!

Какво да кажем.....краварските кораби потапници, са точно като Чук и Гек :)

Слаба квалификация и неспазване на правилата за движение са причината.

Абе като ми заговорят за кибератака на такъв род съдове, машини и прочие, само да питам на компютрите дето управляват Windows с пуснат интернет и програма за торенти ли има?

Всички виждат, че Путин стои зад инвазията на пълчищата от Сирия, а крез агентката си Меркел даже им отваря вратите на Европа. Путин управлява Асад и Меркел. Единия избива народа си, за да го накара да емигрира, а Другия прави всичко, за да унищожи Европа. В момента се опитва да изкара от строя и флота на САШ Само НАТО може да ни помогне

Яко си се напушил бе соросоиде! Внимавай като дръпнеш и линийката от там не изскочи Путин и да ти обърше 2 шамара

На тебе и дед..вия няма да ти помогне! ОТ КРЕТЕНИЗМА ПО РОЖДЕНИЕ, НЯМА Избавление! ХАУ!

>>>,абе пич, от директно от Карлуково ли пишеш или си те пуснали в отпуск в момента?

кво тръсят американски бойни кораби в азия се чудя язе и недоумявам?!?

Квото търсил,намерил!!!!!!!!!!!!!!!!

Не е ли по-нормално да мислите обратното,че насочват търговски кораби към Американските и не един или два и как ще избяга от Катастрофа.

Това, Путин, е голяма работа. Водят технологично американците поне с 200 години щом им блъскат корабите. И американците ряпа ядат.

Ква "кибератака", кви пет лева? Я стига глупости! За да се сблъскаш с такъв кораб, 180 м дълъг и стърчащ над водата поне 15-на метра, или трябва да си кьорав, или заспал, или мъртвопиян...или прекалено нагъл, та да разчиташ на скоростта си при грешна маневра, каквато явно са предприели американците...Дори и АРПА-та да не ти работи, има други начини, визуални, да се определи дали ще се сблъскате или не. Тук говорим за нищожни разстояния, от гледна точка на навигацията, от порядъка на няколко кабелта, и е невъзможно такъв кораб да не се забележи, освен ако не са изпълнени трите условия по-горе. Още повече, че в тия проливи, Малакският и Сингапурският, почти няма мъгли и единственото, което може да попречи на видимостта е силен дъжд, порой демек, ама минава сравнително бързо. На море нищо не се случва "светкавично", имайки в предвид скоростите, с който се движат корабите, както и маневрените възможности на съответния съд. Като се има в предвид, че един такъв танкер под баласт има водоизместване около 22 - 23000 тона, т.е. тежи толкова, и е многократно по НЕманеврен в сравнение военния, около 5-6 000 тона, можете сами да прецените какво време и какво разстояние му трябват за да извърши маневра за избягване на сблъсък с такъв малоумник, какъвто в случая се явява американецът. Трябват му стотици метри и много минути. А при сближение от порядъка на 1 - 2 кабелта, вече е късно да се направи каквото и да било, още повече, че корабите нямат спирачки и разчитат за спиране на реверса на главния си двигател...Така че причините за сблъсъка не бива да се търсят в "кибератаки", Путин, китайци и северно корейци, а в съвсем недостатъчната подготовка на екипажа. Може би американците искат да оправдаят некадърността на екипажите си и слабата им подготовка, не знам, но позоваването на такива неща, като "кибератаки" и външна намеса, са нелепи, да не кажа тъпи...

Тъпи, нагли и НЕКАДЪРНИ зомбита!

Капитана вече е уволнен и го съдят. За употреба на алкохол и хероин. Спряха всички такива кораби за един ден и толкова им беше напълно достатъчно за да го разследват.

кви атаки бре тва е товарен танкер не лодка от палубата може го видят...тия кретени сигурно жулят яко уиски и маструбират да не могат видят цял танкер....

Мда... 10 морячета няма никога да видят сушата заради геополитически игрички. Някой хакнал, друг сбъркал. Гадна работа... стойте си вкъщи бе хора, орете си нивите и си пийте ракията. Животът е крарък-насладете му се.

Попитали радио Ереван, защо дир.бг няма все още httpS, а те отговорили че все още не могат да разберат...

ОТДЕЛНО РЪНВАТ ДЖАВА СКРИПТОВЕ НА ЦЕЦО СУДЖУКА ЗА ГЕО-ЛОКАЛИЗАЦИЯ НА ИНАКОМИСЛЕЩИТЕ :))

Тъп, по-тъп, най-тъп=на американски военен!!!!Време е възприемат че Света не се върти около САЩ!!!!!!!

Аз кът писах да не слагат на корабите windows 10 те ми се смяха и ми викаха популист ;)

Еииий, то много разбирачи тука бе раираш ли. Аз незнаух че има още толкоз хора у БГ- то. И за ко стоити да си губите времето?! Я кви убави каки имат ората. Не кът наште, хем грозни, ем гладни, ем алчни. Ай на бас че няма аз да гася осветлението. А, ко ши каити?!

...американците са жертва на собствената си пропаганда !!!..това се нарича праноя !!!

Според информации в западни СМИ Китай и Русия са започнали спешно да преработват военноморските си доктрини. Според източници пожелали анонимност , последните промени в тези доктрини предвиждат масово производство на тежки търговски кораби, като основна бойна сила за борба с ВМС на САЩ.

Силно ме разсмя! Дали ще разберат подигравката?

Направо да се чудиш . . . .е от кой . . . Разкараха всички Уиндоси от ХР нагоре, в ядрото на Интел има една черна дупка, в .нет е пък тъмна индия и накрая кибератаки . . . . .от кой - от руснаците, дето направиха Байкал с технология преди 7 години . . . е още шарани ли има да се ловят. То е ясно: Китай отговри със същите камъни, но не са никакви хакери. Сега остава да извършат пуск и после ще викат "малка бях, излъгах се, те сами тръгнаха . . ."

Руснаците винаги засекретяват най-новото си. Не бъди толкова сигурен, че са вкопчени само в онова, което огласяват. При руснака, който е патил, всичко преди всичко е сигурност. При американеца, който живее и плямпа както дойде, всичко е преди всичко агресивна реклама и джаста-праста бизнес. Кречетала като американцит не могат да пазят тайна. От това и ще патят.

Даа, я кибератаки, я саботаж, я Путин им е виновен на краварите! И като разглеждат всички хипотези, явно пропускат най-съществената: "...че империята вече на плаши никого. На С.Корея не й пука, Иран отвръща с презрение, Китай си прокарва Новия път на коприната. Че к'ъв е тоя цирк тогава?..." писа на 21 август т.г. френският Л'Ешел дьо Жакоб под заглавието "Америка е твърде слаба за да се изправи срещу нещо друго, освен военните джуджета" (L'Amérique est trop faible pour affronter autre chose que des nains militaires", 21 août 2017, L'Echelle de Jacob), докато т.нар. от Барак Хюсеин "регионална сила": "Накрая Русия приключи с изплащането на дълговете на СССР", са вчерашни заглавия във френските медии ("La Russie a enfin terminé de rembourser les dettes de l'URSS", 22 août 2017, l'Opinion). Че и не само това, ами: "Катар моли за военна помощ от Москва" ("Le Qatar demande l'aide militaire de Moscou", 23 août 2017, Réseau International).

това за заслабналите щати вече над 70 години го слушаме, колко слаби са в кубинската криза, във Виетнам, в ирак, Афганистан и сирия, сега срещу репата, само че ракети в куба няма, американски стоки се произвеждат във Виетнам, пише по етикетите, садам и осама знаем къде са, ред е на асад и ким и т.н. То и Рим е бил мноооого слаб и тамън няколко века така, ти чакай там до 9то коляно да ти пишат на оня свет пра пра ... внуците.Глупости на търкалета, а и самият Рим го смени западна Европа, после САЩ и т.н., въпросът е до начин на живот, не до география и граници, а има едни орки на север, те все са си зле - 1000 години вече, има ги, бият се в гърдите с това, но вече с дръпнати очи, все повече резани и т.н.

Ми що реват тогава, краварите?!

Прекалено вярваш на холивудските филми. Опитай с Дискавъри. Ще научиш, че руснаците са изтеглили стратегическите ракети от Куба и "забравили" да изтеглят тактическите. При това споразумението е за изтегляне на американските ракети от Турция. Само в Холивудските филми американците пеелят във Виетнам. По възрастните си спомняме как бягаха - подчертавам бягаха от Виетнам, докато реуснаците загубиха, но се оттеглиха от Афганистан.

Много американски филми са изгледали. В случая външната намеса и била бутилка старо уиски с малко хероин. Капитана вече е уволнен.

При инцидента с разрушителят Фицджералд загинаха седем моряци, след което останалите живи от екипажа бяха уволнени от ВМС. Сега загиналите са 10, дали ще се мине само с уволнение на екипажа?

Е 4 сблъсъка за 3 месеца са много.не знам защо си мисля че тук роля има русия и или китай.а северна корея играе ролята на маша.накрая някой ще го отнесе само да видим кой ще е.не ми харесва накъде отиват нещата.

в Сев. Корея и ще кажат, че нямат нищо общо, а е кибер атака от превзет кораб ...

Ама разбира се, че пак Путин е виновен!!! :)) На крив кораб, океанът му пречи... :)))

...американците претендират че са световен лидер !...да ама не !..Bсе някои им пречил ?!?!...все някакви хакери ги хаквали и те виждаш ли си изпуснали лидерството .....по- просто и по- нагло нещо от американеца на тази планета няма !!!

Если уй коротковат-- это Пунин виноват! .....извинявай, Ленче, един го беше написал по-долу, просто е смешно:)))))

разбира се, че са световна сила, та те не си знаят бройката на бази, кораби и какво ли не по света, ами виж в уики на какви ли не атоли и в съюз с какви ли не държави имат бази, летища насред тихия океан, а последния инцидент, ми кво прави боен кораб в тесен 2 км канал!!! И то най-натоварения канал в света, една четвърт от търговията на земята минава оттам!! Пътят на нефта от персийския залив до китай и на стоките от китай за Европа минава оттам. Това са безброй танкери и товарни кораби, които поради плитчините на канала имат строго мах тегло и размер, за сметка на което се увеличава бройката им. И сега си представи някакви се шматкат по тая "магистрала" и те нз защо, просто за военно присъствие ... сещам са блъснати катаджии уж да оправяли трафика на някакъв си събор да речем

Та тия в крайна сметка имат ли някакъв потенциал да разберат въобще какво става?!

...какав потенцял бе ?...ти имаш ли и наи-малка представа от краварската "армiя " ?!?...голяма част от воиниците им отиват заради ..осигуровки,пенсии...вазможност да изучат някаква профeсiя и т.н. ....когато обаче нещата станат сериозни или поне има обстановка близка до боината и веднага се подават рапорти за напускане !!!....краварската "армiя " са едни екскурзiaнти по света в камуфлажни дрехи !!!

Pesh0

Сми освен да зяпад жпс а , ако толкова не могат да се ориентират , по друг начин , да пуснат и една система на глонас .... руските гпс и . При разлика в подаваните сигнали , да се включва аларма и да минават на ръчно управление . Просто , като света .

ами тож и един руски боен кораб наскоро потъна като се сблъскал с рибарски.

Човешкият фактор!

Пият и карат, това е причината!Какви жипиеси,тия кораби са дълги по 150-200м,трябва да се видят поне от 5 мили и да не се джаскат!

и аз мисля че е нещо от сорта :) ... нали и жени има в екипажа, кой ги знае какви ги вършат. кибер атаки :))))

ПИПО

Айдее пак Путин виновен...

...и китайците...

...Kим си трае за сега...просто не иска да ги униjaва ....още !

преди 28 години,когато започнах да уча навигация,не бях чувал за"кибер",а компютър само бях виждал.нямаше гпс,нито пък модерни радари,а модерните дигитални жирокомпаси бяха немислими.имаще секстани,пеленгатори,навигационен триъгълник, успоредни линии , пергел и страхотно подготвени навигатори .Вие знаете ли,че за да определиш мястото на кораб навремето бяха нужди поне 15 минути, и не рядко двама навигатори,а сега дори и най-"глупавият "телефон,всяка секунда Ви показва къде се намирате.най-простото и точно определение е некадърност

По версията за кибератака за виновници се сочат Китай и Северна Корея...За Китай си мълча - древна култура, много народ, първа икономика в света, ама да се твърди, че тия с дочените дрехи, гладни, изолирани от света могат да преебат най-мощният флот в света ме кара да си мисля две неща или "мат"ряла" на САЩ е тъп и зомбиран или е лъжа, че Северно-корейците живеят в мизерия!

Фейка с испанския фар е на път да стане реалност

или във вбокса play:m7ed246e12