КЗП проверява механа за такса ”желание на клиента”

КЗП проверява поредна необичайна такса на морето. След такса „празен стол“ от 20 лв. в Созопол, в Кранево се начислява такса „желание на клиента“ от 2 лв.

Обратно в новината

Коментари - КЗП проверява механа за такса ”желание на клиента” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ами като все още има глупаци, които да си дават парите в български ресторанти, хотели и курорти, така ще е. Никой от моите приятели и познати от поне 10 год. не ходи на почивка в България.

не виждам проблем. Имаш претенции - плащаш. Някои имат огромни претенции. Седнал си в заведение, съобрази се с предлагането. Като не ти харесва - има други.

Абе ти добре ли си?

Ako поискам пържолата алангле, ще ми върнат ли ресто?

Вода 1,5л. - 4.00лв. БУХАХАХАХАХАХАХАХА. Тия дали дерат кожи?

Безпаричните селяни не трябва да ходят по ресторанти, а да си седнат на дебелите задници и да измислят какво да работят, за да изкарат пари.

То у село Кранево едни ресторанти, един лукс, МАЛИИИИИИИИИИ......

Явно не си виждал хора, които наистина имат пари. Те ако им вземат 1 ст. повече режат глави. Понякога в буквалния смисъл...

Искали са нещо, което не е в менюто и са си платили за удоволствието. Не виждам НИЩО нередно. Крайно време е Андрешковците да се научат да си плащат като почтени хора. Стига с този балканска простотия - искам специално отношение, но нямам пари да си го платя. 80% от българите са клиенти категория - БЕЗ ПАРИ, НО С ПРЕТЕНЦИИ!!!!

Ми да, поискал андрешкото чашата да е измита, а не нащърбена... Я една таксичка на голтака!

Поискал си чаша за детето си на розови еднорози, защото било свикнало с такава и от друга не можело да пие. Изпратили човек да му купи от магазина такава. Плащаш си за услугата. Кое е нередното,

Значи ако в ценоразписа има обявена цена за такава услуга не виждам проблем при пазарна икономика. Но иначе тая командна псевдоикономика замирисва на "развит социализъм".

Че българските ханджии не стават е ясно. И няма как да е иначе, като си необразован и с претенции. Този бизнес се учи с поколения - пример Италия, Гърция, Испания. Там също ще те таксуват за необичайни поръчки, но го правят интелигентно и ти с кеф даваш парите. Всички подобни разходи за прищевки на клиентите са включени в цените на стандартните услуги. Много хвалите Гърция. Единствения плюс е обслужването. Но напоследък персоналът е от българи и си личи българската мая.

Вместо със заведенията да се хванат с таксите на монополистите, общините, банките и мобилните оператори.

По-скоро Вие къде живеете- в София минералната вода, голяма бутилка в ресторант е даже 4,80 без ДДС, салатите между 7-8 до 15-20 лева, и т.н., т.е. цените са по-високи от тези в Кранево. Но, в животът е така - ако можеш да си го позволиш финансово влизаш в такива заведения, ако не можеш - не ходиш. Така е, всяко удоволствие се заплаща, стига вече сте ревали- няма безплатен обяд, дори и вкъщи.

А вкъщи обядът е безплатен. Обаче за всяка вечеря трябва да се разплащам с госпожата.

Къде си го видял това 4 лв.? Преди няколко дни водата в един доста приличен ресторант беше 1,80 лв.

мисля в Русия, а още по-добре в Сев.Корея е най-евтино. Зависи и от заведението - не ама колко струва това, та е толкова скъпо. Ако отидеш в ресторантие на Виктор Ангелов - прекрасно меню, но и много скъпо. Преди години в един ресторант нямаше шопска салата - питам собственика - казва защото е евтина. В моят ресторант не може две баби да седнат по на една чорба и да гледат променентните гости в устата - кво ще кажат, с кого са.

Айде стига с тая Гърция, че едно 90 % от ходещите там имат в багажника щайга домати и всичко си готвят. Та няма как в заведение да ги излъжат, защото те до такова не стигат, или най-много да се отпуснат веднъж за 7 си нощувки. Баровци. Въпросът е и нашите пишман ресторантьори и търговци да се научат, че селските им номерца вече не минават. Но както писа някой по надолу - то събирането на измислени такси си е държавна политика.

Че лошо ли е? И аз като отида на почивка, ако имам възможност си готвя - по-здравословно е, ям каквото ми харесва и знам какво има в чинията! По-добра от домашната храна няма! И не е въпрос на финанси, въпрос на осъзнаване е.

И като как се чувства хотелиера на който си направил на кочина стаята като си готвиш и която си търсил вероятно за не по-вече от 20 лв за нощувка? В същото време сигурно си му направил 100 пъти сметка колко печели от бизнеса си без да си даваш сметка колко щети си му нанесъл и проблеми създал???

Е, то това да си готвиш е голяма почивка, няма що. Може, ама за тоя дето не готви. Аз като почивам искам да почивам от всичко. Дай и стаите да си чистим, защото ще го направим по-добре от камериерката.

а напишете за милионите и милиардите. Някой чете ли от вас Фрог нюз?

Те и вестниците писаха и по радиото казаха на на Женския пазар една жена и Фрог нюз.Ама искрено ме разсмя с този фрог.И вярваш на всичко.Сигурно и в Дядо Коледа вярваш.А гледал ли си в заведененията какви келеши влизат и за 20 лева искат персонала да се изправя на челна стойка.Да, заведенията в БГ в повечето случаи нса кочини с алчни мошеници, ама и клиентелата е такава.Както и ония с празния стол.Ами таранколоу, как няма да ти вземе такса.Ако на теб ти спънат печалба-а резервираните и незаети столове са си спъване-как няма да ти ги таксуват, макар и тънко.Същото е и с келеша-иска храна и напитка на магазински цени в ресторанта.

изказват се всякакви водопроводчици. Те колко получават и по правило без касова бележка. Ама голяма уста. Казано е: всяко удоволствие се заплаща. Препържване - това е поне 3-4 минути време. Времето е пари. Бедняги, като им е скъпо в къщи е най-евтино - можеш да ядеш и само лук със сол и хляб без сирене.

Като поискам шилешкото не препържено, а алангле, ше ми смъкнете ли цената?

к'ва е тая салата Кранево 13 лв??? да не е пълна със скариди и октоподи?

Октоподи няма. Скариди има. Бременни.

миналата година на един познат му беше начислената подобна такса и за това той извика управителката на заведението. Отидоха за 15 минути до тоалетната, за да се разберат. след като се върнаха управителката каза, че заведението ни черпи.

И сега като му сложат огромната глоба от 1000лв ...

Няма да го глобяват... Споко!!!

"От ресторанта пък се оплакаха от вендета и заплашиха, че ще съдя "наглите клиенти", които лъжели" Е, тоя ресторант трябва да го затворят. Щял да си съди клиентите, заслужава да остане без такива.

Въобще тези 2 лева не ме смущават. Повече ме смущава, че една супа струва 4-5 лева или, че една салата е 13 лева. Това е за проверка!

За съжаление в България никой не работи, за да има постоянни клиенти, работи се ден за ден, колкото може да се изкара повече и това е. Никой не мисли в перспектива, защото никой не вярва в перспективата, всъщност. Все пак, щом някой се намира да плаща тези цени, значи нещото струва толкова. Ако спре да се посещава този ресторант, то той или ще намали цените или ще затвори врати, просто е. Просто ние българите не умеем да бойкотираме, винаги ще се намери някой, който да плати, уви.

Кое точно в цените е за проверка? Пазарна икономика е - може да сложи цена на салата 1300, на супа - 500, на чехлите лабутенки - 14 799,99 и на километър магистрала - 43 милиона (без ДДС).

Ми да... просто, ако никой не му купува надценените саладки и супи ... ще фалира или ще намали цените - просто е. С реване не става

Цени не могат да се фиксират. Ако не ти харесва, има Кауфланд, Лидъл и други малки и големи магазини. Аз лично не бих седнал на салата от 13 лева в български курорт. Въпрос на принципи - като знам нивото на обслужване, колко плащат на персонала и отношението, няма начин да седна на такива цени! Ще предпочета да си купя нещо от някой супермаркет и да си го сготвя - със сигурност ще е по-качествено и по-здравословно!

за това аз от 3 години правя бойкот на нашето лайноморие. Писна ми от чалга , гадна храна , гадно обслужване , побоища , селяния , батки , мърсотия и цигания.

Вече сме демократична държава в ЕС.А тук всичко вече се заплаща-дори и услугата да ти покажат пътя на улицата.Забравете това което беше до 1989 год. сега не уважението и помоща между хората,а парите са вече нашия Бог.Те станаха по-важни от децата и семействата ни.Нали вече живеем по начина на американците-лягаш и ставаш с мисълта колко пари ще спечелиш днес-станахме по-зле и от маймуните.

Стига вече с тая демокрация, омръзна ми да слушам тъпотии от сорта на, "демокрацията ни е виновна". Как не схванахте, че живеем в постсоциалистическо общество и берем плодовете на възпитанието, манталитета и ценностите изградени през соц-а. Демокрация в България няма, не е имало и като гледам скоро няма и да се появи. Вместо да ни обяснявате как били се събуждали хората в САЩ, то по-добре ни обяснете как живеят средностатистическите хора в САЩ, в демократична Европа, тази, която не познава социализЪма ... Та ако не знаете живеят си доста прилично.

Мой познати бяха преди половин месец във Велинград. И в ресторанта в който бяха отишли да вечерят им беше начислена такса "алкохол" - 10 лева, защото си носили алкохол. А в менюто никъде не пишело за тази такса или че има такава процедура. Хубаво е да започнат да правят и такива проверки - поставени лица да си носят алкохол, за да се види дали ще им бъде начислена такава такса.

Естествено, че ще ти начислят, иначе утре и пържолата ще си занесеш и ще ползваш само масата безплатно.

А колко просто би било, ако не биха им позволили да употребяват внесеният от вън алкохол. Андрешковци със стари селски номера се правят на хитреци и като ги надцакат, ревът на умряло.

Исками се да се кандидатирам за такова лице, само че, после да не заприличам на ГЪ3.

То е останало и храната да си занесат в ресторанта, просто ми е чудно как не са ги изхвърлили от ресторанта.

Също така са им взели и ракията... забравих да спомена (1 литър сливова 30 годишна)

И жената врътнала една cвupka на готвача в кухнята...

Трийсегодишната сливова се взима по условие.

Благой, ти тъп ли си или кво?

Прав е човека, дето спомена за таксите на ЧЕЗ и други измекяри. Просто всички правят така и кебапчията и той се е пробвал.

прост народ.добре че се махнах

НЯМА ЛИ НЯКОЙ ДА ПУСНЕ : - МЕШАН СУДЖУК ГЕРБ - ТЕЛЕШКИ СУДЖУК ДОГАНЧО ПЕЕВСКИ - И СУДЖУК С ЛЮТИ ЧЕРВЕН ПИПЕР МАНГАЛИ СИМЕОНОВ :)))

Сфирката е била на примоция него ден.

Бизнесът се учи от държавата и след като тя може да измисля всевъзможни данъци, акцизи и такси, то в съответствие с принципа на равнопоставеност, бизнесът също си развихря въображението и резултатът е налице. Проблем се явява само за тези, които трябва да плащат

Напълно съгласен ! След освобождаване на пратка от Софийска митница (до Централна гара) на касовия бон който платих освен ДДС, митнически такси и пощенски услуги, пишеше 2 лв. "Случайна такса". На въпроса ми какво е това ми се каза, че не знаят какво е това, но си излиза автоматично и не могат да ми издадат бележка без нея...

Такси: 1. Избор на готвач и келнер 2. Такса за био продукти 3. Такса за бърза поръчка 4. Такса за прибори за хранене 5. Такса за времепрестояване и амортизация на инвентар. 6. Такса за чужди езици и преводач. 7. Такса за ползуване на тоалетна по малка и голема нужда. 8. Такса за подправки: сол, оцет, чер пипер, люто.. 9. Такса за вход и изход в и от заведението. 10.Такса "Охрана и безопасност"

Такса "Избор на учител в трети клас".

Туй Й за какво мислиш, че се употребява.

А защо не се възмущавате от мутрите в бели престилки в болниците "избор на екип". Който избра екстри плаща !!!

Защо и за кои мутри пишеш: Такси: 1. Избор на готвач и келнер - нормано, стига да имаш предпочитания 2. Такса за био продукти - във всеки магазин е така 3. Такса за бърза поръчка - услугите в КАТ,полиция, община, съд, бърс влак, експрес 4. Такса за прибори за хранене - да, ако имаш избор за сребърни 5. Такса за времепрестояване и амортизация на инвентар. 6. Такса за чужди езици и преводач. - ако изискваш да имаш такъв 7. Такса за ползуване на тоалетна по малка и голема нужда. - и това го има 8. Такса за подправки: сол, оцет, чер пипер, люто.. 9. Такса за вход и изход в и от заведението. 10.Такса "Охрана и безопасност" - ако настаняват и охраната ти или те осигуряват допълнителна охрана.

Не е луд тоя, дето яде баницата... Ами аз само ако му отворя менюто и моментално ще напусна. Литър и половина вода - 4лв.!!!!!!!! Е ква е тая вода бе?!?!?! Като има абдали, ще има измекяри!!!

ТЕ МУТРА АГА БАНКЯНЛИЯТА И ДОГАНЧО ПЕЕВСКИ ВЗЕХА ЗА ЗАЛОЖНИЦА ДЪЩЕРЯТА НА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ , ВИЙ ЗА 2 ЛЕВА ПРОБЛЕМ ЩЕ ПРАВИТЕ :)))

всяко удоволствие се заплаща.

"Житейската логика навежда на това, че за нормално желание даден продукт да бъде обработен по малко по-специален начин не се налага да се правят допълнителни разходи Това абсолютно не е вярно. След случая в Созопол за пореден път се доказва, че в БГ нямат никакъв хабер от гурме обслужване при всичките Мастършеф предавания и при всичките обещания на министърката, че ще прави кулинарен туризъм.

Гурме обслужване може да се иска само от гурме ресторантите. Масовата кръчма, ако ще да е обзаведена с мебели от времето на Луи ХІV и да сервира със златни вилици, си остава масова кръчма.

Да, и затова ги е таксувала само 2 лева. Ако в тризвезден ресторант пожелаеш лукът ти да е изпържен по друг начин, и ако въобще ти уйдисат на каприза, ще ти вземат 20-200 лева.

Ей затова се ходи в Гърция..

Аз се убедих, че и тази година морето в БГ си е същата селяния и простотия. Слава Богу, че ходих в Гърция. А пък вие продължавайте да хрантутите търгашите.

Само си признай честно колко хладилни чанти чанти с храна,зеленчуци и напитки беше сложил в багажника?Или се хранеше с един сандвич за цял ден защото всички ходим там и знаем какви са цените по ресторантите и хотелите им.По-точно 1 ден в 5 звезден хотел All Inclusive в България излиза по евтино от тази услуга в Гърция поне 4 до 5 пъти .

Едно време имаше такса "ако мине" . Е, ако внимаваш, не минаваше :):):)

Не разбрахте ли, че това се прави за евтина реклама?

ходите на море в България?!?!?

Търговците у нас са много изобретателни в лъжите и кражбите, от удрянето в кантара на Женския пазар, до таксите на ЧЕЗ за пренасяне, разпределение и преразпределение на ел енергия и таксата за "обществото" (разбирай Циганите), до задължителните "дарения" в болниците, за консумативи, упойки, ..., бонусите, комисионните, .....общество загнило в корупция, без правосъдие и държава.

Ебати цените. Минерална вода 4 лева, салата 13?! Супа 5! После що българите бягат от бг черноморието по All inclusive и т.н.

Ползваме специални продукти. Водата е от девет кладенеца, салатата е със зелен хайвер, а супата - с мляко от пиле.

Какъв ти тук ужас? Той пеел човека - това е прекрасно, нали?...

Моето мнение е, че Ганьо трябва да си стои вкъщи и тогава няма да се налага да дава 50 стотинки или 2 лева допълнително. Същия този дето е показал тази бележка ако е някой тенекеджия или пишман монтьор по трошките, така ще те обръсне, та направо свят ще ти се завие, но там му били взели 2 лева повече.....Отвращава ме тази паплач плъзнала навсякъде и оплакваща се от всичко....

А ако Ганьо не е тенекеджия? И за теб е нормално това което те заобикаля? Знаеш ли какво Иване, ти си част от проблема на тази страна, но вече сте мнозинство и няма начин да се оправите. За съжаление.

Какъв е проблема? Когато имаш искания и претенция трябва да си плащаш. Произвеждам изделие , което има опция и да е по размер на клиента. Опцията я има и тук и в германия. По принцип я правим безплатно, просто се взима цена на най-близкия размер. В България по-голямата част са по размер на клиента ( нестандартен )и ако е близо до по-големия размер винаги клиента е с претенция защо да не е към по-малкия, никой не се интересува от допълнителния труд положен за да му угодим. За 5 години в Германия и Австрия и хиляди продажби имаме 3 броя по-размер. Няма дори запитвания. Не смеят дори да попитат, защото знаят , че за да искаш специален размер за теб от изделие там е цената по 2-3- и т.нат. Всички искаме високи заплати , но никога не ценим на другите труда. Заведението има право ако е по желание на клиента да си напише и по10 лв. , но трябва да го има упоменато в менюто.

Абе какви ги плещиш? Ти компаньонка по размер търсил ли си да видиш!

За всяка фризура - такса "желание на клиента", щото "стандартния ни размер е "гола глава". За всяко вадене на зъб - такса "желание на клиента", щото "стандартния ни размер" е долу, ляво, пети. За всяка купена книга - таска "желание на клиента", щото по "стандартен размер" даваме само "Приказки на Братя Грим, том 2"... Бизнесмени, видиш ли.

Прав си. Книгите са на рафта и там обаче няма желание. Купуваш от изложените. Желание е когато искаш книга да се напише за теб. Ако във фризьорския салон пише, че правят само гола глава а ти искаш различно пак имат право на допълнителна цена. Когато предлагаш услуга слагаш цена за нея, за всяко различно нещо поискано от клиента има право да поискаш допълнително заплащане а той има право ако не е съгласен да откаже.

Това лято и аз имах такъв случай. Само, че моето желание към сервитьорката ми струваше към 700 лв.

Снимки или не се е случило! :)

Виж сега - или се случва и никой няма сили за нищо после или има снимки(пердекириз).

Казвам ви, че на почивка не трябва да се ходи в тази мутренско-циганско-андрешковска държавица! Гърция, Турция, Испания, но е в Булгаристан!

да си прави желаното меню в къщи. Всяка екстра изисква допълнително време. Да бе - един килограм лук струвал два лева - ами да си го нареже и да си го рупа.

Че защо пък не? Просто трябва да се заложи и опише в хартиеното меню.Това е единственият пропуск. Чак пък сто институции да се занимават с две глави лук.....

Щом е законен избор на екип в болниците , защо да няма услуга избор на сервитьор !

За един - на сервитьор, за друг - на сервитьорка.

Да начисляват и такса за морския въздух,та ептем да са на кяр родните '' бизнесмени''търгаши.