2.5 млн. българи не подозират, че притежават 2 млрд. лв.

Милиони хора участваха в масовата приватизация в края на миналия век. Много от тях притежават акции или са наследили такива, но дори и не подозират за това.

Обратно в новината

Коментари - 2.5 млн. българи не подозират, че притежават 2 млрд. лв. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ако случайно на българите/забележете Дира само какво заглавие слага и си направете извод все едно иде реч за туземци т.е самото изразяване е презрително/имат все още бонове могат да ги използват в тоалетната и да пуснат водата.

Банка "Национал"-учредително събрание след еуфорията на националният отбор по футбол в Америка. Нащракаха акции-балъците накупиха и нито банка,нито пари...

Статията трябва да бъде "Как 2.5 млн. българи бяха обрани с 2 млрд" или "Как законно обраха българите".

Пълни глупости. След като опоскаха всичко в държавата и го придобиха без пари, пръснаха акциите толкова много, че всеки притежаваше стотинки, за които естествено, че няма да обикаля и да се занимава. След като всичко утихна, чрез измислени подписи всичко се прехвърли на нови фирми, а старите се закриха... така, че акции отдавна няма...

abasador

господин, Брандийски, ТИ просто не можеш да си представиш (не подценявам въображението ти, любезни) какво ни се случи. Когато се роди сина ни, моята съпруга и аз решихме да отворим спестовна книжка на детето и да внесем по една от заплатите си в нея. Завършили сме висше, тя консерватотия аз инженерство, със заплати 175 лв, и 250 лв., на времето бяха добри заплати. Преди 4-5 години ровейки стари документи, попаднахме на детският спестовен влог от 425 лв..... и от любопитство проверих какво е станало с детският влог! Изненада..., за да можем да изтеглим влога, който преди около 5 - 6 години, бе страхотната сума от цели ПЕТ лева и стотинки, трябва да представим пълномощно от сина ни !!! Ясно, 5 те лева останаха за банката. Преди .... н.... години с толкова пари едно 3 членно семейство живееше доста добре цял месец та и отгоре! Сега с пет лева едва можеш да си купиш кисело мляко и хляб. За какви 800 лева става дума, като нашите или днешни? Лек ден.

те служителите в банките почнаха да си живеят охолно още в началото на 90-те години дори преди фалитите

Имам познати във Швеция, които с гордост разказваха, че имат наследствени акции от Волво от повече от 40 г. Интересно, че там никой не ги е обявил за "спящи" акции и на никой не му е дошло на ум да ги подтикне да бъдат по-активни. Може би трябва да им предадем нашият челен опит.

Едно време имах такова подобие в завод балкан дали го има мие интересно че някоия хилярка в тоя живот няма да е излишна за някоя сметка а парите окраденив банки дето станаха стотинки на тях кои да дири сметка 1000 лева 100 лева тия банкови измамници какво да ги правим съд

Балкан -Монтана- дава дивиденти

Някой да знае нещо за Златен Лев? Благодаря.

няма вече има глобализация

ПО НАДОЛУ В ПОСТОВЕТЕ СПОМЕНАХ ЗА ,,СТАРА ПЛАНИНА ХОЛД'' И АКТУАЛНА ЦЕНА КЪМ МОМЕНТА. АКО ИМА ХОРА КОИТО ДА ЧЕТАТ И ВСЕ ОЩЕ МИСЛЯТ, ДА СЕ ИНТЕРЕСУВАТ НАИСТИНА КАКВО СТАВА С ТЕХНИТЕ ПАРИ А НЕ ДА РЕАГИРАТ ПЪРВОСИГНАЛНО. ПРЕДПОЛАГАМ, ЧЕ ЩОМ МОГАТ ДА ПИШАТ КОМЕНТАРИ ПОД СТАТИЯТА СА ДОСТАТЪЧНО ИНТЕЛИГЕНТНИ ДА ПОТЪРСЯТ И ОСРЕБРЯТ ПАРИТЕ, КОИТО СА ЗАБРАВИЛИ, ЧЕ ПРИТЕЖАВАТ.

Добре казано но защо трябва да се крещи? И още нещо - навлезлия напоследък израз "КЪМ момента" е проява на, меко казано, непознаване на БЪЛГАРСКИЯ език. Забелязал съм, че го употребяват хора полуграмотни, желаещи да звучат някакси "по-съвременно" и те най-често са "Политици" и "журналисти". Кавичките не са случайни.

Подготвяте почвата за новото ограбване ли бре,"бели якички"такива:)))??? Ами като ги има,халал да са ви,харчете си ги със здраве,за кога чакате още???

Помня, че за учащи и пенсионери, цената тогава бе 1 лв. За другите май 5лв. След което май бешеи деноминацията на лева. Примепно 1лв се равнява на 0.1 нови стотики. Не знам как ще произлезне от тогава, цената дори на билет за градски транспорт. Да не говорим, че нито се пазят бонови книжки. Фирмите от фондовете са няколко пъти преобразувани. За да им полза от такава статия, поне да направят списък на фондовете и къде се продават акциите за тях. Като го направят разбираемо дори за баба на 100 години. ;) Не всички за икономисти и борсаджии.

ФЕИК НЮЗ

Пълни глупости! Вие журналистите ще публикувате всяка простотия, стига да звучи достатъчно атрактивно и да докара кликове.

Хехехе какви 2млн. Те половината приватизационни дружества фалираха или се така омешаха че никой не знае кое в кое се вля. Това с тези акции бе най-голямата кражба на народа, за която трябва да има екзекутирани политици!

Реших да сметна каква част притежавам от тези 2 милиарда лв с тези 2,5 притежатели,и се оказа всичко на всичко 800 лв.,по малко от една средна заплата.

Уникални глупости. Но не се учудвам, предвид, че явно най-кадърния и единствен ставащ за премиер в нашата държавица е Бойко Борисов. Сега очаквам и ДАНС да ме арестуват за изказване в интернет срещу него, но ако го направят, поне няма да се държа, като онзи сопол по телевизията, когото показаха и който явно не знаеше, къде се намира....

Да си разделим по 800лв?

Както стана ясно, основната причина за ниската инвестиционна активност с тези бонове са високите разходи. Ами намалете ги или освободете притежателите на такива акции от разходи по продажба за една сделка. Още от самото начало беше ясно, че като раздадете по 25 лв. на хората да си купят акции от фалирали дружества с напомпани цени, резултатът ще е сегашният.

Престанете да лъжите защото задължение на този който им държи акциите е да го уведоми а не да си трае защото един куп такива се прекроиха сто пъти и с боновите книжки стана като с трудовия стаж на милиони от такива закрити макар и държавни ама няма къде да им намериш правоприемник от многото прехвърляния.

Проблемът е, че може да си си загубил боновата книжка, да не помниш от кой фонд си купил акции... И НЯМА начин да разбереш къде, какво имаш...

....затова пия гинко билоба,за да не забравям. Или Трибестан с гинко Билоба- като вдигнеш самолета да не забравиш за къде летиш....

От статията става ясно че целта е постигната - народа е ограбен...какви ти "спящи акции"?...хахаха...

Аз пък имам лихво точки за панелно жилище и 1500 лв. вноска за лека кола волга , кога ще ми излезе номера?

Със бабата имаме две бонови книжки на Никотиана.Откъде да си взема печалбата,че не съм я взимал от началото?

Свийте си ги на масур.

Ама имате ли още бонове от масовата прее*атизация? Ми дайте ги насам, елате при мене, оплачете ми се, може да сте станали милионери, пък да не знаете! Аз ще ви кажа дали сте милионери пък не знаете още, или може би сте просто... прецакани! Блажени са вярващите, защото тяхно е Царството Небесно! Амин! Бития, бит. Сития, сит. Сит на гладен не вярва...

ПОНЕЖЕ МНОГО ОТ КОМЕНТИРАЩИТЕ САМО РАЗЛАЙВАТ КУЧЕТАТА, НЕКА СПОДЕЛЯ НЕЩО ПЪК ДАНО СЪМ ОТ ПОЛЗА: АКО ИМАТЕ БОНОВА КНИЖКА И В НЕЯ ПИШЕ ЧЕ ИМАТЕ 25 АКЦИЙ НА ,,Централен приватизационен фонд" АД. ТО КЪМ МОМЕНТА ТОВА СА 300 АКЦИЙ НА ,,СТАРА ПЛАНИНА ХОЛД. ПО ТЕКУЩИ ЦЕНИ ТОВА СА КЪМ 2550 ЛВ. ЧЕСТИТО НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ,

Само дето трябва нбая да се рови и търси човек къде е отишъл и как се е преименувал тоя дето му е дръпнал парите..Не залъгвайте хората с популизъм защото предостатъчно го слушат всеки час

а как може да се разбере кой фонд в кой нов се е преименувал?

Единственият смислен и полезен коментар тук. Ако можеш да дадед малко подробности къде инзнамери тази информация?

МАСОВА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ НА ВСИЧКО ВКЛЮЧИТЕЛНО НА ВЛОГОВЕ И АМВОМОБИЛИ НАД 50000 ЛВ. БОКО ЩЕ ГО НАПРАВИМ ПЪРВИ СЕКРЕТАР НА ЦЕНТРАЛНИЯТ КОМИТЕТ НА ПАРТИЯ ГЕРБ И НЕГОВ ОХРАНИТЕЛ ЩЕ БЪДЕ КРАСИ КАРАКАЧАНОВ А ЦЕЦО ВТОРИ СЕКРЕТАР.НА МЕСТОТО НА ЦОЛА ДРАГОЙЧЕВА ЩЕ СЛОЖИМ МАЙКАТА НА НАЦИЯТА И Т.Н. И Т.Н.

А ВАША КУРНЕЛА ПАК ЩЕ ЛАПА СУДЖУКА НА НЕПОБЕДИМИЯ -3!

Браво, все пак има един умен в тази държава, който е прокопсал.

Да седнат Бойковци, Корнелии. партиотари и депесари и да четат, какво мислят хората и защо държавата ни със сигурност ще изчезне, останала без народ!

държавата ни със сигурност ще изчезне, останала без народ!

Е това е подигравка и то абсолютно ясна такава режисирана още от онова време. както се казва боновата книжка на всички които още пазят такива става за подпалки или Т.Х.

Накратко: Има ли смисъл, щом няма значение! Така или иначе, тези "акции" и "бонове" стават вече САМО за Т.Х. (тоалетна хартия)...;-)

Тия глупости боновите книжки въобще не си ги взимах. Масовата преебация на тъпото народо-население на тая идиотска България.

Браво, все пак има един умен в тази държава, който е прокопсал.

да ама не

Преди няколко години посетих едно дружество, на което бях поверил бонове за 100 х. лева, за да проверя дали нямам нещо за получаване. В дружеството имаше само един портиер, който след направена справка лично от него в един голям тефтер ми заяви, че нямам акции в дружеството, защото съм ги бил продал. Дори ми показа "моя" подпис.

не се плаща дивиденд ли ? по скоро кой въобще плаща дивиденд ?

и кой комкопелдак украси сградата Борсата с тоя изсъхнал труп на крава, подигравка

беше добре планирана и проведена кражба на общо (държавно) имущество от шепа хора!Бъдещият Народен съд ще ги открие кои са, а още по-далечното бъдеще, ще ги изкара мъченици и герои! Колелото на историята се върти, но все пак е колело, без начало и без край!

Този коментар много ми хареса! Точно така е, както казваш.

Лъжа, кражба и боза !

Не е така! Аз "приватизирах" Слънчев бряг и преди две години случайно рекох да проверя какво става, а един акул направи справка и компетентно уточни, че до 2004г. съм имал 15лв., но впоследствие съм ги изгубил по давност и съм "делистван".

Всичко беше да се ограби обикновенния човек. Много от дружествата дават дивидент само в централата на дружествата и като имаш по дори и по 1лв дивидент от акция - за 25лв дали си струва от провинцията да отидеш до Сф за дивидента . По банка отказват да ги плащат.А след 5г се прехвърлят в фонд на дружеството и се губи дивидента. Голяма друга част от дружествата така се преструктурираха и преименуваха , че никой не може да ги хване - дори и да са в родния град. Така че , който е продал акциите веднага през 1996-1998 все нещо е получил за другите гола вода :) Измислена статия .

2002 г. ги продадох и взех чисто около 180 лв. И на това доволен. нямам познат да си ги е продал. Все ги мързеше.

С други думи т.нар. масова приватизация беше една грандиозна измама на и бездруго бедния българин. Данчо Лазаров (по фамилия Данчев), небезизвестният "президент" на волейболната федерация, собственик на опразнения от съдържание "Сиконко Холдинг"АД, чиито активи бяха преляти в личния му джоб, измами с акциите всичките свои няколко хиляди работници, които работеха на обектите на фирмата му в Русия в края на миналия век. С благи думи и празни обещания ги подмами да му занесат на крака боновите си книжки и да му ги дадат за управление. Хората не видяха нито грош дивидент, както и по-голямата част от тях така и не видяха заплатите си, за които му работиха по 48! часа седмично при суровите сибирски климатични условия. И такива Господ не ги наказва! Не знам защо, но не ги наказва. Те и днес живеят добре.

Имам приятел, работил в Русия към Сиконко. Дължат му 800 долара. Малко-много, дължат му ги.

А бях от малцината, които ги осъдиха и ги принудих да си платят до стотинка. Три години съдебни дела, две - изпълнителни Маса номера на адвоката им шмекер в съда, дебнене на автомобилите им по пътищата, за да запишеш номерата и да запорираш малкото останало легално тяхно имущество. Една отвратителна страница от живота ми, за щастие вече затворена.

Това прави средно по 800 лева на човек...Голямо притежание, няма що... По един телефон притежават...Или по един Голф 2- 1992 година- на старо- газ-бензин( много икономичен).... Така наречената приватизация беше пепеляк в очите на хората, при която едни се нагушиха с милиарди, а други останаха с пръст в уста. Това беше преразпределение на капитала и преминаване ма държавната собственост в ръцете на БГ мафията. както сега актуално звучат думите на Панделиева- Парите са техни, само времето остана наше....

и кой комкопелдак украси сградата Борсата с тоя изсъхнал труп на крава, подигравка

Ако не ти харесва, вадиш един подобаващ кеш, наемаш добър скулптур да направи бик подобен (или по-хубав) от този пред борсата в Ню Йорк, плащаш му и даряваш скулптурата на борсата. Повярвай ми, няма да ти откажат подобен жест.

Задължително бил и задължително като Ню Йорк? Това някаква форма на фетишизъм или религиозно преклонение е?

какво стана с АКБ ФОРЕС на тоя от Любимец ,дето се облича и иска на мяза на Чък Норис?

Тва е платена публикация, нали? Колко е на днешно време дневния оборот на БФБ? Преди няколко години неше средно 200,000 лева (двеста хиляди). По-малко от на средно голям хранителен хипермаркет. Не вярвам сега да е по-различно. И като се вземе предвид, че и ДИР са листвани на тази "борса"... Изводите сами се налагат :).

Трудно ми е да повярвам, че някой си мисли, че БФБ има интерес да бъде рекламирана. Интерес да се развива капиталовия пазар имат всички граждани - колкото по-развит е капиталовия пазар на една държава, толкова нейния стандарт е по-висок, защото икономиката РАБОТИ ДОБРЕ. Но на Бай Ганьо винаги му се струва, че винаги нещата са в полза и интереса на комшията.

Повярвай ми, имат. Защото там е пълно с бездарници, който трябва да си получават заплатите. Въобще, ако това беше в нормалния свят, тази борса щеше отдавна да е затворена. По цяла една купчина причини, но основно, че е всичко друго, но не и борса.

Нищо не притежават, всичко е усвоено и прибрано по офшорки и обръчи от фирми.

Абе делиствани не са ли отписани или незаписани акцци? Я вземете си пренапишете статията на нормален език и без префърцунени измислени чуждици моля! Не ви правят по-умни. И не ми говорете за термини в бранша. Тежко и горко на такъв бранш от чуждопоклонници.

Загубите на България от кражбата, наречена приватизация, се изчисляват на над 50 милиарда. Всички активи за символични суми са попаднали в ръцете на избрани другари и доносници, пребоядисани като демократи и бизнесмени. Пишете за това, а не за някакви виртуални 2 милиарда!

как точно ги изчисли?

аз вярвам на Корнелия Нинова - тя е специалист по акции, по приватизацията. Прекрасна жена - не лъже, и това че е наричат ЛЪЖА показва колко са долни гербаругите.

Не ги е срам. Тази жена е светица като майка Тереза. Раздава кебапчета и бира на бедните и ги напътства духовно.

Комунягите осраха и Бузлуджа и по този начин маркират територии!

Вземи си я в къщи да ти прави мусака.

Журналистите пишат глупости и непроверени работи,по поръчка на приватизатори и банки.Само да се оправдават че са откраднали всичко ,а хората да спорят и и да се надяват на трохите!

Милиони, милиарди ... а средно по 800 лв.