Обвиняват ректора на варненски университет в плaгиатство

Ректорът на Tехническия университет във Варна проф. д-р Росен Василев е обвинен в плaгиатство на докторантура. Той отрича.

Обратно в новината

Коментари - Обвиняват ректора на варненски университет в плaгиатство | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Абе, хора... Ректорът въобще не шофира... но все пак е оригинално като принос в помията, която се пробвате да изхвърлите върху човека...

Той и с дънки не е виждан, ама...действайте...няма лоша реклама...

Росен Вaсилев е лицето нa корупциятa и дaлaверите. Съсед ми е. Ходеше с едни избелели дънки, a зa1годинa мaндaт вече кaрaчисто новa колa зa 90хиляди. С любовницaтa му го зaсичaм по нaй-луксозните ресторaнти. Спи с още еднa неговa колежкa, която нaпрaви зaм. ректор Мурзовa. Пълно пaрвеню.

Кооолко завист има по тоя свят.... Пийте си хапчетата и не се занимавайте с глупости.... Има видов ден...

Ало, докторанта! Пише се пЪрвеню....

Ти май освен комшия си му и колега?!? Я пак се замисли какво точно си му?!?

Тук техническите ниверстети с а техникуми без практика с професори за преподаватели , нещо напълно безмислено и неефективно. В нормалмия свят има ясно разделение между учени и специалисти, които ясно се профилират , но придобоват понятие що е наука и иследване още при следването си. .Някои считат , че нямат време за изследвания и се посвещават на работа, други ги влече изследването на нещата и почват сериозно с наука, но никой не се прави на какъвто не е. Тук студентът така и не разбира какво е наука, изследвания не се правят и въобще не се учат дисциплини свързани с научните изследвания като експиремнтални методи, теория на експеримента, анализ на данни, такива не се преподават в нито един технически ВУЗ, което е показателно , че те въобще не се схващат като научни институции. Това обще обезмисля тез вузове като научни институции и ги приближава до обикновен техникум с продесори, че и по-зле щото няма практиката задължителна в техникумите. Студентите така и не придобиват понятие какво е да се занимаваш с наука, просто някои се прикрепят към вуза и като натрупат стаж с водене на упражнения и обслужваме на някои професор съвсем изкуствено почват да се правят на учени изследователи, за да защитят някоя жалка дисертация при колегите и на свой ред да си уредят местенце до живот в университета, нещо което на запад е немислимо без изследвания.

Подъл човек е ректора на ТУ - Варна Росен Василев. Уволнява, принуждава, наглася все мафиотски подходи. Има и любовница в университета, а също и заместника му Скулев. Само далавери, разврат, рушветчийство цари в университета. Преписал е дисертацията за 2-3 дни и ще става учен, а такъв разбойник не трябва да влиза в университет. Доказан мошеник.

Ти пък къв си, дето дори не знаеш, че Скулев беше заместник на Фархито, и конкурент на Ректора на изборите?!?

У нас пълно с някви отворковци, дето се навират навсякъде и минават за големи специалисти, но научен принос нямат и наука не са помирисвали, компютарджиите им викат професори по уиндоус . По някое време почват да се нагласят да получат някоя титла , която да съответства на "величието" им почват едни трагедии и нагласяния как от отворковци да станат учени без да си имат представа от научно изследване и ангажират цели институти с мераците си да си пишат титла. Често , като няма кво да измислят в своята област, стават учени с титла по педагогика с тема от рода "иновационни методи за преподаване на ...." като таят , че титлата им няма нищо общо с научната област в която се изявяват, ами е педагогическа, в математика и информатика на университетите повечето са с педагогически титли и като ги питаш кво са открили в тези области тези величия се смаляват и почват да се правят на неразбрали, щото излиза , че цял живот са цоцали в научна институция без научен принос и не са велики учени, ами обикновенни всезнайковци, които тормозят студентите с комплексите си. При соца пък понеже нямаше система да се разбере кой какво е писал беше достатъчно да препишеш първия попаднал труд на чужд език и си готов учен. Сега е модерно да си крадат сами дисертацията от библиотеките, да не би някои по-млад изследовател да попадне на нея и да ги разконспирира като плагиати.

Завършил съм ТУ - Габрово и се гордея , че съм възпитаник на този университет , не отстъпвам по знания на завършилите в ТУ - София, да не говорим за ТУ - Варна.

А бе те тия са слаба ракия. А ректора на медицинския университет да обясни за ко са на университета 3 яхти две моторни и една с платна. Парите са от студентски такси, а чуждестранните студенти недоволстват, че преподавателите на идват да изнасят лекции. Последните пък не си харесват заплатите и затова въртят номера на студентите. Да ама поне чуждестранните студенти ги е еня защото смятат да се връщат по техните държави, а ако не покажат нужните знания и умения ще кажат ами ние учихме във Варна.

Като си недоволен учи медицина в ЮК, там всичко ще ти е наред !!!

Завърших магистратура по бизнес администрация в Лондон. В английските училища, дори и курсовите работи (2-3,000 думи) минават през система за проверка за плагиатство. При проверка, тази система ти дава %, който е плагиатстван, хайлайтва ти го в жълто и ти казва от коя статия е плагиатстваното. Обикновено, има допуск - процент, който е разрешен. За моето училище беше 7%. Системата отчита дори и твоите трудове, проверени по-рано. ВСИЧКО, което не си писал ти, трябва да бъде дадено в референциите, от къде е взето и кой му е автора. Трябва да цитираш дори и твоите по-ранни трудове (дори и курсови работи). Мисля, че фактът, че в България няма контрол на плагиатството е достатъчно красноречив за цялостното състояние на българската научна общност. То може да бъде определено само с една дума - ЖАЛКО. Накрая, ако в ЮК (както и в целия западен свят) някой го обвинят в плагиатство и това се докаже, то този човек губи ДОЖИВОТ всички академични права в страната. Това значи, че не може да преподава, или да се занимава с каквато и да е наука. Това е така, защото там хората ценят интелектуалната собственост. А у нас, този наглец се чеше по мъ*дурите, докато ти обяснява, колко си невеж и как нищо не разбираш от наука.

"магистратура по бизнес администрация в ЮК "- впечатляващо. :D

Човече, много на ангро се изхвърляш. Тая програма за установяване на плагиат в Британия хваща само интернет-заемките, нищо не може да установи от основните източници, които са на хартиен носител. Общо-взето, несериозна работа. И не ми я хвали британската образователна система и системата им за научен контрол - нищо различно от нашата, добре че на бритиш платени петлета като тебе все още им се кукурига тъдява...

Смях БЪЛГАРИ, СМЯХ.... На ректора шеф на комисията, която ще му дава званието гледам е Зам. - ректора му. Как ще каже, че шефа му е плагиатствал.... Смях голям... Тоя да му анулират ДИСЕРТАЦИЙКАТА КРАДЕНА...

Ти пък къде го видя това?!? Я пак провери!!!

деер

Ха-ха-ха-ха! Дъщерята на министъра на здравеопазването на 26 години има 1 висше, 3 магистратури, 2 пъти работи в министерството на здравеопазването и роди едно дете - да и е живо и здраво! НО, но, но КОЙ сега е с плесенясал мозък? Кой?

деер

Във всички университети в България върви процедура за опростачването на целия "академичен " състав! Всичко е толкова измислено и некачествоно, че няма смисъл да се надяваме, че имаме полза от студенство в България!Самият бизнес говори, че на него качествени кадри не му трябва!

Академичния състав се съобразява с нивото на студентите !!! А нивото на студентите зависи от нивото на учениците, а то от нивото на родителите.

И нас ли за балъци ни вземаш или само се опитваш да ни манипулираш???

Много ме боли зъба,ама като знам какъв съм инженер,хич не ми се ходи на зъболекар.

очевидно-платен удар по Ректора. От хора без морал и свян. Росен е изключителен човек.Минал е през всички етапи-от студент до Ректор.Ето какво прави платената журналистика с коректните хора.

Един от опонентите се казва Фархи. Познайте как ще се казва следващият ректор. Малкият народ разчиства терена от българи...

Той вече е бил ректор. А шумът се вдига главно заради еврейския произход на тъжбоподателя. Ако беше българин по етнос, никой нямаше да му обърне внимание.

Със сигурност е преписал този мазния ректор. Да го махат да ходи да преподава в селските гимназии. Такива тарикати като този ректор съсипаха висшето образование. Срамота!!!

А беше добър университет, когато се казваше ВМЕИ. И качествени преподаватели имаше, и качествени инженери завършваха. Беше...

Да го закриват тоя университет - ТУ - Варна. И без това има два по-добри технически университета-в София и Габрово.

Да, особено в Габрово.... Недей, че ще се разплача от умиление... Аз съм учил и в ТУ-Варна, и в ТУ- София. За факултета в София мога да кажа само едно: професионални пияници и "бизнесмени". Във Варна получих много по- добро образование и се гордея, че съм завършил там. Росен Василев също ми е преподавал. Тогава беше свестен, но често хората се променят, когато получат власт.

ТУ-Варна какъв университет пък е това? Та нали всички които не ги приемат в София отиват във Пловдив, Варна, Русе или Габрово. Във Варна заради "Корабните машини", но това май умря.

То това да беше само... Целия граз знае какъв голям мошеник е ректора - Росен Василев. Назначи снаха си за зам. главен счетоводител да прикрива далаверите. Взел е 3 милиона лева от шуменска фирма....

Росен Василев унищожава университета. Добрите научни работници биват подтискани и уволнявани, а неговите приближени станаха доценти и професори. Корупцията е на космически нива. Росен Василев е подаден в прокуратурата.

"Как се пише: потиснат или подтиснат? Правилно е да се пише потиснат, също и потисната, потиснато, поотиснати. Източник: Официален правописен речник на българския език. С., БАН, Просвета, 2012, с. 502."

Щом Ректорът не е посочил ИЗТОЧНИКА от който е използвал изследването.... какво има да му се мисли? Това е недопустимо.

Ти прочете ли статията? Да пише източник - аз?

КОГАТО се пише научен труд се цитират точно всички източници използвани в него! Ако се използва научна публикация в съавторство-СЪЩО! Отделно има и цяла глава библиография. Ако това не е спазено,кой каквото ще да говори после....е пълна глупост.

Абсолютно вярвам на проф. Минчев, който твърди, ректора Росен Василев - Далаверата е преписал дисертацията си. Росен Василев - Далаверата взе от мой близък бизнесмен 15 000 лева в кабинета си да му оправи обществена поръчка за изпълнение. Искал е пари и от друг известен варненски бизнесмен.

Твоят близък не може да си оправи обществената поръчка сам, отива при някой, който му казва - 15000 и ще ти я редактирам, близкият ти дава 15000 и после ти казваш, че другия бил виновен ли?

Не се прави на ударен. Ректора взе 15 000 лева комисионна за да даде поръчката. Взе ги ....

А те дали ли са му???

Бедна ви е фантазията, какво се случва в този университет. Каква етична комисия може да оглавява Скулев, който ограбва университета с кадъната си държанка и заедно разпространяват забранени материали, на неоосманска основа? Кога ще се намеси държавата, страшна мръсотия е там..Корумпирани разгонени дъртоци..тва е ТУ Варна..

Ти май не си от тоя университет? Там пенсии не останаха вече...

в българия висшето е много долнопробно, болшинството с титли са бивши агенти на десе, издигнали се по линия на десе/бкп, помагат само на хора, от които имат интерес, отишли в образованието само за големи заплати от лекции.

Работя в доста голям университет на запад и имаме много малко студенти от България. Но всички са на ниво. Колеги от други университети казват същото. Дори търсихме Бг студенти и кандидат студенти, но отиват в университети, които предлагат степендии и ние може да предлагаме само на местни. Има и гостуващи професори в някои от университетите, които познавам и те също са на ниво. Това, което е ясно, гледайки тези колеги, е че в България не дават пари нито за наука нито за студенти. Макар че е много добра инвестиция.

През соца и аз, като научен сътрудник, имах 4 изобретения. Колко са били изобретения, няма да разглеждам - имам патентите. Говоря за друго. Бяхме 4 колеги. Всеки направи по едно изобретение и вписа останалите като съавтори. Така четиримата се оказахме вместо с по едно, с по 4 изобретения - общо 16. Та така и този доктор - "в съавторство". Българската нация, нация техническа!

точно. а знам за един университет, където един с голяма титла 4 пъти годишно ходи на държавни разноски до китаи, пише ги конференции, държавата плаща самолетни билети и хотели, а реално тои там си почива и търси хора, от които да вземе интерес.

Както го пишеш при соца е било доста по-почтенно. Това да се пишат съавтори, дори и ако не са, с наложените европейски изисквания е вече задължително. Изобретение само от един автор дори не се разглеждат. Работил съм в преселекция на патенти, в Европа, не в България. Брой на откривателите един -- 0 от 15 точки и може да се забрави предложението за да стигне до патентната служба. Освен това ако няма "известен" учен като съавтор, което означава доктор на науките тука или пълен професор в западните университети, съдбата на откртието е доста неясна. Същото е и с официални европейски публикации, но там има дори "известен учен от реномиран ЕО университет", което на практика означава Германия, Франция или Англия, защото само те могат да влязат в класациите (основен показател е бюджета на университета). Този учен служи като цензор и не допуска например "изследвания на термодинамиката на дизелови двигатели до 120кВт (леки коли и фургонети)". Изобщо всичко в този съюз е синджир марка. Обикновено тези, които обвиняват в плагиатство, когато става дума за съавторство са подплатени от международни научни мафийки. Сложете ги за ректори и дори да са добри в специалността си ще видите какво е политическа зависимост.

Специалнп за Проф. Фархи се знае, че е име в областта и не ми се вярва да лъже. НА 40 000 завършващи средно има 75 000 места в университетите. Какво очаквате. Като кучета ще се ядат едни други и университети и вътре в университетите. Хайде да не се заблуждаваме. НИЕ ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ НЯМАМЕ сериозно отношение към наука, технологии, производство и т.н. Всеки знае, че се преписва. Обикновено от чужди автори. Донякъде е нормално. Не всеки е Айнщайн. Самият Айнщайн ползва много неща от плеяда велики физици негови съвременници. Даже Дарвин е до голяма степен плагиат - от един практикант-изследовател, който просто не събира и не публикува откритията си - дори наскоро го признаха в Англия човека. Само, че всичко си има и граници и морал. ТЕ В СЛУЧАЯ ПРЕМИНАТИ ЛИ СА??

Да, така е, но освен морал си има и правила. А отдавна е ясно, че тези правила масово не се спазват. Този случай не е единичен. По-скоро е масов. От една, две малки дисертации се прави голяма, ама толкова нагло се преписва, че не е за коментиране.

Путин, Борисов - кой не е обявяван за плагиат.

С едно две изключения, Айнщайн си е бил най-обикновен селекционер на идеи от други автори. Не случайно пръква от патентна служба, дето хората си пращат идеите. Дори е е успявал да обясни някои от тези идеи. Само дето е от правилното племе и затова не позволяват критики срещу него.

Абе тия двамата не бяха ли изгонени именно от ректора за корупция и сключване на неизгодни сделки? А и в момента не тече ли разследване на прокуратурата срещу тях ?

Нека с корупцията се занимават съответните органи. Тук ставаше дума за наука, липса на такава и плагиатство. А по тази тема докторите на науката имат какво да кажат, вероятно.И мнението им тежи...

Че те повечето го докарват с крадене и преписване от други. Професорите и доцентите станаха повече от студентите. Лапат народна пара и се дуят с титли.