Тръмп може да започне търговска война с Китай

Президентът на САЩ Доналд Тръмп "може да провокира търговска война", ако продължи с плановете да започне разследване дали Китай краде американски технологии.

Обратно в новината

Коментари - Тръмп може да започне търговска война с Китай | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Целия свят може да се изправи срещу САЩ, но ние, като най-предан съюзник няма да го изоставим в борбата за демократичните ценности и Евроатлантизъм.

Това, разбира се, ще е най-голямата глупост Тръмп да започне търговска война срещу Ктиай! И то точно Тръмпв, в много слабата му позиция, и то точно в този момент. За радост едва ли мисли дори да го направи, това е почукване по кокалчетата, с това инициирано разследване той всъщност иска просто да си набави потакива! Хидровъзелът стана известен с това, че е строен от три правителства, проектната му цена бе увеличена повече от два пъти, рентабилността му е доста съмнителна, а консултант по него бе сегашният почетен лидер на ДПС д-р Ахмед Доган. За консултациите си той получил 1.5 млн. лв. хонорар. ече леверидж в разговорите с китайците, нали се самопровъзгласи за най-великият бизнесмен и негови автор, но китайците не са вчерашни и са пределно наясно с това и те дори и това, дори и малко фъндък, дори и да си въобрази че има някакво предимство в разговорите им явно не са склонни да го оставят с илюзиите му. По-скоро може пак да се наложи Тръмп да ги кани в личбната си къща Мара Дело Лаго и внучката да им пее песен на китайски език, ако не теши да им изтанцува танц със сабя:)

Тръмп да погледне първо какви ги върши САЩ. САЩ сочат Китай с пръст, крал им бил интелектуална собственост. Ами американците не ограбва ли труда на обикновенните китайците с несправедливо ниската цена, която плаща за китайските стоки? САЩ замърсяват 4 пъти повече спрямо средното за света, защото потребяват 4 пъти повече земни ресурси спямо средното. Войните на САЩ предизвикаха бежанската криза, заляла Европа. След Втората световна война САЩ живее на гърба на целия свят. Федералният резерв печати световните парите американските долари и чрез тях експлоатира целия свят. Държейки монопола върху разплащанията и валутната търговия. САЩ замени златото като разплащателно средство между държавите и икономическите субекти с американския долар. Международната търговия с храни, нефт, злато, електроника ... се осъществява в долари. САЩ носят най-голяма вина за икономическа криза от 2008 г., която все още бушува. Тръгна от тях като криза на финансова. Предизвикана от имотен балон съзнателно създаден от американските банки и прераснала в икономическа криза. Която в момента е обхванала целия свят без Китай.

САЩ силово обитават чужди държави , но факт е че нито една държава от АЗИЯ,ЕВРОПА, ЛАТИНСКА АМЕРИКА ,АФРИКА , АВСТРАЛИЯ ,..... ИМАТ ДОРИ НАМЕРЕНИЯ КЪМ САЩ...

САЩ изостава в доста икономически аспекти !

САЩ ''въобще'' не крадат ! Нека да обявят война на Китай , ама дали ще успеят , щото и Сев. Корея.

Този ще успее да ги скара с всички само за 1 година. Чудя се какво ли ще успее да сътвори през останалите години на мандата?

Краварската държава краде хора, талантливи чужденци, основно китайци и индиици, които да работят за нейната икономика създават ноу-хау-то на кравария. Така че Тръмпи, да ни риве технологиите се връщат при тези, който са ги създали.

Нека някой американски съд осъди китайците да платят 20 трилиона долара до края на годината. Ако това не стане, трябва сумата да се увеличава с трилион на година, колкото не им стигат на краварите в бюджета годишно. Хубаво е да ядеш и пиеш на корем, ама после трабва да намериш и някой да ти плати сметката.

САЩ от 60% от БВП на света през 60 -те години, паднаха до 15.6% през 2016г. Чисто икономически загубиха влияние и им остава само силово, да се опитват да забавят ''колелото на историята''. Санкции на съюзниците си дори налагат, само и само да се задържат в челото на водещите държави. Само, че санкциите водят и до тяхната самоизолация. Голямата им сила е долара, но със силовата си политика ще довеът до постепенно изключване на долара от разплащане между редица държави, и с огромния дълг, който имат /брутен дълг - 350% от БВП/ икономиката им ще рухне тотално. А ние българите сме царе на това да сме съюзници на губещите. С провинциалното си мислене се хващаме за тези които са на върха в момента когато те са тръгнали към пропаста и се чудиме защо винаги сме на страната на губещите.

бачо Тръмби споко!!!, лично от теб едва ли някаква технологична мисъл може да се открадне.....

Apollony

Никоя технология не е на никой. Това, че някой доктор я е открил, не значи че не е съществувала. Единствената причина технологиите да имат собственик е ПЕЧАЛБАТА извлечена от обикновени хорица, същите тези с чиито пари е спонсорирано откриването й.

Някой да ми каже, коя е по-демократичната кражба: Да крадеш технологии или да крадеш технолози ?!

Да крадеш технолози/

Когато от някоя страна 1 милион интелигентни хора бъдат принудени да избягат, това не е ли интелектуална кражба, която ощетява държавата?

Тръмп пръв посмя да заяви, че мигрантите са нежелани и вредни и приложи защитни мерки, сега отново направо заяви, че Китай копира=краде технологии-това всичко го знаехме, но никой друг световен политик не го изричаше!

Всички "крадат" интелектуален труд едни от други. Колко години сте били в училище, където се "крали" от труда на стотици други хора? Защо не пробвата да откриете топлата вода повторно сами, без да крадете от труда на други хора, да станете инженер на 25, без достъп до информация? И за "кражбата" си трябват умения. Трябва да можете да разберете придобитото знание.

...крадец номер 1 в света се стяга ,когато и някои друг краде !?!...в случая Aмерика били "демократичнiя " крадец ...а Kитаи били крадяли от "демократичнiя крадец ?!?!...значи логичня вапрос е има ли "демократична " кражба ?...вторiя вапрос е лошо ли е да се краде от наи- големя крадец ?!??

Целият западен свят, целият капитализъм се основава на кражбата. Тоя албиносов кукундрел взел да се жалва - ами гледат ви какво правите, учат се. Малко ли ви сърбат попарата по света?

симо

То Сноудън май нещо друго разкри.

Тръмпчо може да си плямпа каквото иска, ама не му стиска. Или по-точно няма да му позволят най малкото че производството на най-големите американски компапии е на територията на Китай, където работната ръка е центове и една търговска война неминуемо ще доведе до изхвърлянето на американските фирми и огромни загуби за САЩ.

А САЩ какво правят? Взаимстват ли? Що западни компании пропищяха от икономически шпионаж от страна на САЩ.

Тръмпчо, Тръмпчо сърди се на предшествениците си. Ти нямаш вина. Изтървахте китайците и сега си скубите косите. Нямат стигане, няма нещо в света което да не им е ясно. Просто ви прецакаха като глупаци. Кой има в момента 3 милиона редовна армия, нека познаем?

Ами оди в Китай тогава....

Точно за армията да говориш е малко смешно в атмония век. Виж икономика, технологии, разни други такива неща да. Но да ми се хвалят с нам си колко пешеходци с пушки, айде стига.

Китайците нямат атомно оръжие, вярно ли е? Нямат стелт технология и т.н. Няма нещо което да го имат американците и те да го нямат. Само Китай и Русия в момента могат да унищожават сателити в космоса, просто нали?

Пешките са много важни. В Ирак, Афганистан и Сирия след технологичните удари с ракети идват "пешките" да прочистват от джихадисти. САЩ и там се изхитиха да минат евтино, вече пращат обучени местни войници. Скоро ще стане така, че САЩ освен, че вече нямат индустрия, скоро и пешки няма да имат. САЩ яко са се засилили по нанадолнището, няма спасение от пропадането им в пропаста.

Всички крадат от Китай - като почнеш от барута до хартията.

То не целият свят е известно че русия краде(не копира) воени технологии, а китайците крадат всякакви.

То туй го знай всеки, ама така наречените русофили са го превърнали в положителна черта , за радост на тъпанарите кумондели.

Тръмп откри Америка,но е похвално Президента на най-силната и демократична страна да каже това на висок глас.

порицано.. Щото украинците май са му продали двигатели, но и документация за РД 250 за балистичните им ракети.. Произвеждани в ЮЖМАШ.. Че и специалисти са пращали в КНДР-то.. The New York Times - въз основа на информация от IISS го съобщава. А Тимошенко - потвърждава..

това за тях си е национална черта. да направят копие=менте на нещо е най-голямо постижение за един истински китаец и той става уважават от всички около него. това е все едно наш циганин да не открадне пари ако влезе в чужд дом

Най-после и САЩ и Англия " откриха топлата вода" , установявайки, че Китай краде нови технологии поголовно ..... Аферим, машаала бе урсуз будали .... та Китай прави това от 20 години .... но вие виждахте като виновни за всичко само "Бъилгари и Румънци" ..... яжте си надробената попара сега !

Тоя оранжевия петел какво реве пак ? Те говедата сами си построиха заводите там от алчност,а сега скимтят,добре им е като им работят за 200 долара,а сега ги крадяли.А и самите говеда постоянно се занимават с промишлен шпионаж,така че китайците най вероятно ще си го преместят пак в др.крачол !

аиде чайнезите се услишват за корейския дебелак и ще духат супата

Ша почне Тръмп... ама не - война, а да си яде чорапите.

Виц на деня: Китай краде технологии, а САЩ не краде.

Причината за целия тоя американски хленч е колосална грешка, допусната в миналото - желанието на САЩ да си гарантират сигурно отдалечаване на Китай от съветската орбита, същевременно настройвайки КНР срещу СССР. Поводът, на свой ред, е много по-любопитен: желанието на Китай да се намеси във Виетнам на страната на Севера през 1970-71 г. Тогава САЩ щяха да загубят войната рано и катастрофално. Идеята на Кисинджър е била да се обещае на Китай каквото е нужно, но да бъде отказан от участие във войната на страната на комунистите. Цената наистина се оказва висока - технологии и заводи за ширпотребна продукция в името на ненамеса (споменът от Корея 1953 все още е бил болезнен за режима във Вашингтон!). Кармата е очевидна, макар и със закъснение, днес реднеците схващат, че заради старите грешки няма връщане.

Любопитен анализ, но аргументите не са точни. Подемът на Китай започна в средата на 80-те, с възприемане на нова политика "отваряне към света", а резултатите бяха на лице в средата на 90-те.

Важното е кога тръгна планът. Кисинджър е основният му архитект. А отварянето бе свързано вече с новите реалности след Студената войн. Докато още през 80-те години Китай вече произвеждаше това, което САЩ чрез големиее компании бе изнесъл от собствената си територия.

Тръмп може да започне търговска война с Китай - спира вноса на ядрени убежища!

Я па тая! Те китайците били върли комуняги!

Я тряснете тука едно по глобално и бомбастично заглавие! УСАтаподпуква Азия . ?.........?..... То не беше Ръшата, Афганистан ,Чината КУРеята, Ирак, Иран,... старите им приятели Виетнам...

Лудите крави мучат на умряло!

Какво толкова? САЩ години наред крадеше образовано население от целия свят, вкл. китайци. Огромна част от т.нар. американски изобретатли са руснаци, китайци, индийци, и, разбира се, разни европейци.

Говедата са бита карта и нямат полезен ход. Всички технологии се развиват там, където има производство. При говедата няма нищо, даже Мексико произвежда повече от тях. Нещастници.

Глобализация--не Китай покани световните фирми,а те на крака му отидоха.Мой близък работи в САШ,Лондон,Париж--миналата седмица отиде в Шанхай.В този град само има над 1млн предприятия.Китай не може да бъде спрян ,защото Г-7 сами му дадоха правята и технологиите.В Китай има изнесени цели заводи отСАЩ и Европа.Е кой е виновен тогава--защо са им позволили да го направят.Как се е стигнало до това?

От алчност. Просто такава е логиката на капитализма. Всъщност Маркс го е описал още в 19-ти век.

Не знам--децата ми не вярват,че сме имали производство на сапун,прах,дрехи--те си мислят,че всичко идва от Китай,Турция и МОЛ-а.Всичко това убива и българските стоки,а ние си траем,защото е по евтино.

Нищо против Великата китайска култура и цивилизация, но днес китайците отнемат хляба на националните икономики, вкл. и нашата. И тук Тръмп има попадение в десетката.

Могат - отнемат, те си гонят собствения интерес, при това доста успешно.

Не китайците ти отнемат хляба, драги, а т.н. свободен пазар, глобализацията, конкуренцията или накратко, всички атрибути на капитализма. Предполагам, знаеш какво е казал Маркс преди 150 години за стремежа на капиталиста към печалбата? Хич не му пука, дали ти или половината човечество ще умре от глад и болести, за него е важна печалбата. Така че не обвинявай Китай за това, дето се случва. В царуващия дивашки капитализъм, никой не го е грижа, че ти нямаш работа, че не можеш да изучиш децата си, че няма къде да живееш, че бъркаш по кофите за боклук за храна, че...много "че-та" и нито едно не е в полза на обикновения индивид-мравка...Щото в очите на дебелосереца-капиталист ти си точно това, една мравка без никакво значение за него...

Хора не бъркайте алчност с капитализъм. За всичко е виновна алчноста човешка.

цц.. много черен стана внезапно този китай бе, ужас! Помага на ким, сега пък се разбра, че и технологии краде от добрите и по-умни хора. Сигурно и жизненоважният им барут е изобретен от американец, щом не му плащат патент но както и да е.. Откакто китаецът пусна официално опорната точка за Безвредна финансова система, тролмедиите на ротшилд и компания, не са спирали да бълват жаби и гущери към китай. Който, между другото е и основен купувач на биткойн ( вече е 3500 евро!) и същевременно поизвежда над 90% от реалното му стоково покритие, което на доларчето му липсва на 97%. Нито един биткойн не е "обезпечен" с бъдещо трабантче, бъдеща продажба на мазут, бъдеща продажба на стокилограмова соларка за пет вата или ток от цанков камък.. В момента в който, китайците стартират своя криптовалута, доларчето дава фира. Китайците обявиха още в начлото на годината, че приключват с експерименталната фаза. А путин наскоро каза "сюрприз" и нямаше впредвид "суджуци"!

я сега след толкова празни приказки кажи кой китаец държи патента и марката на барута?? те китайците и хартиените пари са измислили нали все обяснявате че това е най-голямото зло на света?! та и барута значи китай са измислили най-лошите неща ама ги обичате :)))

хмм.. нокторезачката добро или "лошо нещо" е!? какво те излъга или ограби барута, правил нещо с май.. ти, можеби !? когато започнете да виждате човешки характеристики в неодушевени предмети е добре да започнете или смените терапия.

Не убиват оръжията, убиват хората. Дали парите са книжни или метални няма никакво значение, важно е кой и как ги ръководи, и какви цели преследва. Така, че пак се стига до хората. Следователно проблемът е в хората - в техния морал и ценностна система.

браво браво защитавайте свещенният православен китайски народ :)))

броят се истината и фактите но в родовобщинния строй "ценностите" са други и няма как да ви се обясни...

Започнете да им плащате на човек над 10$ на час за всяка стока, която си поръчвате и може да се саморегулират нещата. Когато тарикатите станат прекалено много и клона се скършва. Китай са новия бизнес ориентиран СССР. Нали все ги слагате по-долу от вас. Нига от Детройт не може ли да произвежда евтино, или черепно-мозъчната кутия работи по Дарвин?

де се е видяло комунист да не краде откраднали формула на верото откраднал некви книги и продължават да се пъчат а да си напрегнеш мозъка да измислиш нещо не се сещат

Ха-ха, Тръмп сега ли го разбира...то цялата икономика на Китай се базира на кражби на известни марки

Би ли посочил известна марка, която да няма производство в Китай?

А ти би ли посочил луксозна марка, на която да няма китайско менте. Даже не само луксозни. Там се копира всичко. От дрънкулки до самолети.

?! е най-прав ако не беше комунистическата пропаганда щяхте да мразите китай защото китай отнема от работните места и заплатите на европейците но вие сте малки промити мозъчета и обичате китай :))) защото ви манипулират

Само да ти поясня , защото виждам че НЕ си наясно : Работните места и заплатите на Европейците , ги отнеха именно големите западни корпорации , за да правят по-големи печалби , за сметка на по-евтината работна ръка в Китай ! Именно те занесоха технологиите !Поправи ме ако греша !!!!!

Напълно си прав. Малко ще те допълня. Не само на Европейците, но най-вече и на Американците. Проблемът е, че Китай изкупиха по-голяма част от компаниите. И дори компаниите да върнат производствата в Европа или Америка, Китай ще е конкурент.

Ава Тръмпи, вий га крадяхте от швабите как са праят танкове, самолети и ракети, щяхте да видите ракета на кукуву ляту!

Да ве другите военнопрестъпници ги съдеха но си прибраха фон Браун с разработките и чертежите ?!?!?!

Американците колкото и да ги мразите са прави в случая. Китай краде интелектуална собственост понеже ги оставят да правят каквото си искат от десетиления. Всъщност точно така се срина СССР. И това не е най-лошото: Китай правят и пазарен дъмпинг, като окрадоха пазарни позиции и работни места от цял свят. Ама нищо де - кефете им се. Те ще бачкат, а ние само ще купуваме. Докато има банки и насрани немски задници всичко ще е тип-топ.

Именно САЩ, чрез Дън Сяо Пин създадоха днешен Китай за война със СССР. За това им се предоставяха търговски преференции и им се даваха технологии и изнасяне на производства. Сега, ау. Да са мислили на време.

Много интересен коментар, но малко знаят че Китай е глобалистичен проект !!!!

И аз това казвам, ама ми праскат минусите. И на мен не ми харесва историята такава каквато е, но САЩ употребиха Китай, за да съборят СССР... и им изтърваха юздите. Кисинджър има едни доста дебели книжки по тоя въпрос-водил е преговорите. Събитията започват още от 72-73-та, някъде около уотъргейт.