Панацея ли са възобновяемите източници на енергия

Възобновяемите източници на енергия са чисти, без парников отпечатък и не замърсяват околната среда. Но възможна ли е енергетика само въз основа на ВЕИ?

Обратно в новината

Коментари - Панацея ли са възобновяемите източници на енергия | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Щом питате, ще ви кажа - Да! Възобновяемите Енергийни Източници са панацея!

.....za svedenie vetrogeneratorite se montirat na takiva mesta che se garantira 97 protzenta ot vremeto te da proizvejdat energiya!!!!!Nerentabilno ....nali?????V Balgariya ot godini ne se montirat.....a v Avstriya neprekasnato gi vdigat......i pak zashto li?????

Ама разбира се, че е възможно! И то с един замах! Като се спрат АЕЦ, ВЕЦ и ТЕЦ и енергетиката ни тутакси ще е само и единствено въз основа на вятър и мъгла! 100%! Че нали другарката Пръмовица се беше захванала с тая работа, но се спря наполовина и кой знае защо, не я довърши докрай. Ама бъдете спокойни, време има! Времето е наше!

Статията е обективна. При пълно оптимизиране към настоящият момент на всички технически, режимни, административни и ценови норми е очевидно че ВЕИ могат и са само АДИТИВ на класическата енергетика. Този свят от милиони години функционира благодарение на карбона и заместител с промишлен мащаб на приложение за сега не е създаден!

Стига с тези еко глупости. Веи трябва да има когато станат ефективни. никой не иска да плаща 4 лв, когато може да даде 1лв.

Някой може ли да ми обясни, защо не се произвеждат генераторите на Тесла. Те могат да бъдат големи за промишлеността и малки за домакинствата. Какво сте седнали да ми говорите за слънчевото греене, генератора на Тесла не се влияе от нищо и дава толкова ток, колкото е нужен.

Не, не - Няма таквоз жувотну, Колега. (НЕ е Генератор, а Концепция.) ...отделно - Мъск вече пусна Пилотните Локални енергопанели. (В стената на дома. Захранвани от ВЕИ. Ползващи Незабавно било за колата, било за Самия дом.)

щом на мен не вярвате All Dutch electric trains are now powered by wind energy, the national railway company NS has said . Since 1 January, 100% of our trains are running on wind energy, said NS spokesman, Ton Boon. How Dutch and German train and bus firms are taking UK taxpayers for a ride Read more Dutch electricity company Eneco won a tender offered by NS two years ago and the two companies signed a 10-year deal setting January 2018 as the date by which all NS trains should run on wind energy. So we in fact reached our goal a year earlier than planned, said Boon, adding that an increase in the number of wind farms across the country and off the coast of the Netherlands had helped NS achieve its aim. Eneco and NS said on a joint website that around 600,000 passengers daily are the first in the world to travel thanks to wind energy. NS operates about 5,500 train trips a day.

Бегай с тия глупости

Холандските влакове възраждат и технологията за непосредствено ползване енергията на вятъра, като поставят ПЛАТНА върху вагоните и като бонус отпада нуждата от локомотиви! Една голяма нужда по-малко!

Напълно подкрепяйки-Ви - позволете Да отбележа : - от около 85-90% на въглища (към 1980-85година) - Днес тяхната енергетика Е на Над 92% от/чрез Вятърни ВЕИ.

Тези перки са единствено за печалбарство на собствениците им.

Е, че тази статия цитира рядко появаващите се в масовите медии реални факти за ВЕИ. Днес дори забелязвам май и промяна на тона срещу Трамп.

Би трябвало всички да знаем, че преобразуването на един енергия в друг става със съответните загуби. Загубите най-често са под формата на топлина. КПД на фотоволтаиците е средно 18%, а на ВЕИ-та е около 42%. Както и да го смятаме енергията от вятъра и слънчевите лъчи е топлина, която повишава температурата на въздуха. Бума на "чистите енергии"е през последните 30-40 години. От тогава започна и рязкото покачване на температурата на въздуха на Земята. Има и други негативни последствия - наводненията, ураганите и най-новия вид торнадо - наричам го простичко "Фунията", което е много пъти по разрушително от класическото торнадо. Всичко това е в резултат на зелената енергия. Май главите ни са станали доста "зелени". А посочете един носител на Нобелова награда за "перпето мобиле", че аз не мога да си спомня такъв. По отношение на радиацията ще кажа, че колкото на по-голяма надморска височина се качваш, толкова по-голяма става тя и то в стотици пъти. Ама никъде по високите върхове няма животински и растителни представители, които да са мутанти. И край Чернобил, и край Фукушима животните се размножават страхотно, а не измират, включително и хората, които са останали там по своя воля. Правят ни на зомбита, за да си дуят гушите олигарсите-глобалисти. Успехът им е видим. Само не зная как ТЕ ще оцелеят в този ад, към който упорито ни водят.

Твоята логика би била правилна, ако пренебрегнем един от основните закони на физиката - "Закона за запазване на енергията" :). Така или иначе тази енергия топлинна, слънчева, вятърна тя си е тук на земята. ВЕИ-тата просто я преобразуват в електрическа и не създават нова енергия. Затоплянето идва от неразумния ни начин на живот, от изгарянето на трупани милиарди години фосилни горива, от нарасвашото население на планетата, от промиването на мозъци обществата да бъдат все по консуматорски, от стремежа за бързо забогатяване и т.н. За съжаление все неща които почти е невъзможно да променим. Но все пак трябва да намерим някакво решение на проблемите и то бързо ако не искаме да сме едни от последните поколения хора съществували.

Напълно съм съгласен с теб. Искам само да добавя, че макар демокрацията и т.н. да е най-предпочитаните форма на управление, точно там няма никакъв шанс да се накарат всички да живеят по начин който да пази планетата. Единствено ако се наложи над хората би имало шанс, което автоматично няма да се хареса, понеже ги принуждават. Проблемът с използването на всеки такъв режим за собствени изгоди е абсолютно реален, така, че всъщност няма начин поне в близките години мнозинството от хората сами да проумеят нещата.

Ето такива Фундаментални дискусии Трябва да генерирате, г-н Некитов/Дир.бг ! Браво ! ------- За Момента - Конкретностите отн. ВЕИ СА : а. Предполагат Тоталното Несъществуване на Централни/Централизирани 'управления' б. като Тип на Начина на генериране - Има И доста други - приливно-отливни, регенерация, от боклук в. Големият Проблем засега (Засега.) е стокирането (акумулиране за дълъг период) на ВечеСъздадената енергия, което - при Евентуално подобрение на Технологията - Изчезва - при Разпределено&Моментално Ползване - НЕ съществува като проблем ....а отн. 'реализациите' на 'наште' у Нас - Същината е СъвсемДруга ! : -> 'усвояване' на Всевъзможни финансирания -> Целево Манипулиране на цената за Крайния потребител ...т.е. Отново доказва че у Нас - Мафията-на-'наште' Си има 'държава'.

Самата идея, че в една реалност е съвместимо, разни машини да се разхождат и комуникират по Марс от години без зареждане, а същевременно на земята да има "технически проблем", може да бъде само внушение базирано на лъжа.

Всъщност няма "технически проблем", има "икономически проблем". И сега може да го направиш с фотоволтаици, но готов ли си да плащаш ток от сорта на > 1лв / квч ?

Не съм някой от разбирачите! И аз се опитвам да разбера света както останалите. По въпроса с енергиите съм стигнал до извода ,че единствено енергиите създадени в биологичният и растителен свят от природата са с огромна ефективност! Тази енергия и химически процеси поддържаща човешкото тяло да съществува работи и произвежда ,за сметка на няколко хиляди килокалории на ден и между един и два литра вода е уникална и неповторима от самите нас. Тази енергия придобита от слънцето и каращи растенията да растат и се развиват е невъзможно да се възпроизведе от човешките технологии и интелект. Учудващото за мен е ,че науката се развива само в посока на електронните технологии и относително неадекватната индустриално- технологична енергетика и транспорт. Създателят ни ,ни е показал пътят-бионика,но този дял от науката е натикан в ъгъла и средствата за развитието му са минимални.

В Хараре Зимбабве е построена търговска и офис сграда Eastgate Centre с пасивна система за охлаждане, която използва за прототип жилищата на термитите. Чрез система от комини, които се отварят през нощта и затварят през деня се постига минимална температурна разлика и 90% икономия на енергия спрямо конвенционално охлажданите с климатични инсталации сгради. Сграда съгласно тези принципи е построена и в Лондон.

Прав си в много аспекти, има ГМО разработки на синьо-зелени водорасли които разлагат водата на водород и кислород получавайки само слънчева светлина. Но е трудно и икономически неизгодно да се направят инсталации за масово производство. Отностно сградите, пак е трудно да съборим всичко и да почнем да строим термитни жилища :) Има нещо много по-простичко... За нашия климат в България при полагането на външна изолация от 18 см. до 20 см. дебелина, теоретично няма да ти трябва мощност за отопление / охлаждане. Но понеже никой "майстор" няма да се съгласи да сложи толкова дебел слой, както и излиза 2-3 пъти по-скъп материала, не се прави. Друго простичко решение е покривите на всички блокове да бъдат покрити с соларни панели за топла вода. Така само с покривната площ на един вход всички апартаменти от него ще имат през голяма част от годината "безплатна" топла вода. Но и това не се прави понеже е трудно да накараш всички собственици да платят за първоначалната инвестиция. Като цяло независимо какви стъпки ще приемем за намаляване на консумацията на енергия, общата консумация, няма да се намали, напротив ще се увеличава с годините. Така че ни трябва, надежден, постоянен и евтин източник на енергия. ВЕИ-тата на този етап няма как да го осигурят, ТЕЦ-овете трябва да се спрат максимално бързо, защото замърсяват страшно много и енергията от тях ще поскъпа постоянно, остава ни една алтернатива...

възобновяемите източници на енергия са примитивна технология, на която бъдещите поколения ще се присмиват

това в никой момент на инквицията примерно, не е пречило на примитвите да врват, че земята е плоска, че даже и да го "обосновават с наука"

Добра статия. Описва добре текущото технологично положение на ВЕИ-тата. Липсата на ефективен и сравнително евтин начин за съхранение на енергията е основната пречка. Ако искаме да премахнем замърсяващите ТЕЦ-ове няма много варианти а и едва ли ще се появят в близките 15 - 20 години.

Така е. Коефициентът на полезно действие на ВЕИ-тата като цяло е нисък, а и разходите по инстаирането и поддръжката им са големи. Приказките на еколозите са подходящи само като илюстрация на "Али Баба и 40-те разбойника". Хора, разберете - т. нар. екология си е просто бизнес, при това доста печеливш за някои.

Сметката обаче излиза.

Излиза, разбира се... обаче за някои... на които им изкупуват произведената "зелена" енергия на цена 4 пъти!!! по-висока от продажната цена на дребно... Естествено тази сметка е на гърба на масовия потребител.

Луцифер ни е създал прекрасно езеро пълно с енергия! Черно Море е фрашкано с сероводород! Ама все още не знаем къде да фърляме сярата след като измучем водорода!

Може да я складираме в Парламента?

С най-голямо удоволствия!

Пълни глупости от-до. Самата технология, която се ползва е една лъжа и това съвсем умишлено с цел нещата да не функционират за да не пречат на "боговете"! Над 350 метра има 20 киловата на 5 квадрата постоянна константа, освен ако земята не спре да се върти. Тоест, за вложените пари реално могат да се извлча поне 100 000 ПЪТИ повече енергия но с ефективна технология, не с неефктивна технология, каквато е перката забита в земята, мислена от идиоти с гледна точка "по-масивно е по-добро". Една от доказаните, тествани и функциониращи технологии е Kite Energy Technology. Има всичко по темата но просто не е в програмата на зомбитата.

20 киловата на 5 квадрата (квадрата какво?)... ако е на 5 кв. м, то как ли не се запалват самолетите - за справка площта само на крилете на А320 е над 120 кв. м., т.е. в/у тях би падала 480 КВт енергия. :))))))))

Не е за хора, които не знаят да ползват търсачката.

Панацея ли са автомобилите и ще изместят ли някога коня? Трябва ли да свършат конете, за да се качим на автомобили? Каменната епоха поради липса на камъни ли приключи? Мил ми е атомът, но автономността ми е по-мила. 200 ватов соларен панел увеличава каството ми на живот 200 пъти.

С 200 Ватов (всъщност е ВатПик, а не Ват, открийте разликите) не можеш да си захраниш дори и само хладилника, камо ли да си подобриш качеството на живот 200 пъти. Ако е за една крушка, да... обаче... този панел струва към 400 лв. без инвертора и акумулатора (акумулаторът е консуматив), което е равно на 2 000 КВт/ч електроенергия по цена на дребно. а сметни колко години ще си изплащаш панела.

А сметни колко ще плащаш за химиотерапия в Турция, след евентуална авария (стил Чернобил)!

Моята сметка съм си я направил преди 10г. и отдавна съм спрял да споря по тези въпроси. В момента 200 wP на едро е 200лв. Първия си го купих четворно по-скъпо и отдавна се е изплатил. Ти си прави твоята си сметка и чакай някога да ти се изплати месечната сметка за ток :)

Че той си е ясен, този въпрос. Освен за за соц. идиоти, съветофили и подобни замръзнали мозъци...При положение, че невъзобновяемите рано или късно ще се изчерпят, какво има да се спори? Затова арабите умуват, какво ще правят..А лидерката на замръзналите мозъци Расия, смята да дупчи и на Северния полюс, само и само да не се напъне да мисли

То при вас, обратните, всичко е ясно. Което е нормално и естествено, при вас е ненормално. :)))))) Уранът е на практика неизчерпаем. Да не говорим за другите радиоактивни елементи, които успешно се ползват в ЯЕЦ на бързи неутрони. Пак повтарям, специално за простестърите, прочетете коя страна е единоличен лидер в тази технология с три работещи промишлени реактора. :)))))))

Слънцето е по-неизчерпаемо на практика! Вятарът и морските вълни също!

Всъщност - кои наричаш протестъри? Тези, които протестираха една година срещу правителството "Орешарски" ли?

скоро няма да свърши! Само АЕЦ може да ти гарантира точно определено количество енергия за определен период. Лесно можеш да си направиш разчети кога колко ти е необходимо и да го имаш. Всичко друго е ала бала.

Не е за вярване, че още се водят такива спорове при цялата налична информация. Някои хора искат да си останат в каменната ера. Добре, че еволюцията си знае работата и като не искат доброволно, тя ще ги принуди, защото алтернативата ще е съвсем неприемлива.

Всеки пише и коментира в тази държава,аман от философи...дървени,а Тесла заби в земята една крушка и тя светеше без проблем,има етер-който е безкрайна енергия,но на някой не му се иска,а е знайно защо.

появи се и най дървения! То не трябва ток само за да ти свети бе кух! Основно тока се използва за други неща. Иначе като те чета,ако ти кажат, че си бутнеш щепсела на хладилника отзад и ще се захранва и ще си го навреш целия!

Режимът на тока в България спря, когато пуснахме 6 блок на АЕЦ Козлодуй през 1991 г.

Сега, като работи само 1 блок, 6 пъти по-малко, що няма режим на тока? Би трябвало да пускат тока само 24/6 по 4 часа на ден!

Малка подробност-спряха 4 блока по 400 мегавата,а работят 2 по хиляда

А защо реши, че сме с един??? С изключение на плановите ремонти и презареждането, обичайно 5 и 6 блок работят с максимална мощност (можеш сам да провериш в сайта на Електроенергийния системен оператор).

Метана в пръднята на кравите трови земната атмосфера и повишава температурата и! Трябва да се помисли върху въпроса как да се улови метана в въздуха и да се сгъсти после и да се пълни в ботилки и да се продава на населението за да се отдръпне България от руската газ.

Представям ви данните за доставена мощност от слънцето на площ 1 кв.метър за вчера. В измервателния пункт около обяд имаше леко заоблачаване и затова не беше достигнат максимума от 1000 W. Като имате впредвид, че само 2 % от тази енергия бива превърната в електричека си направете сами извода колко са ефективни съвременните фотоволтаици: от 0 ч. до 5:15 - 0 w 05:30 - 1 w 05:45 - 10 06:00 - 19 06:15 - 34 06:30 - 61 06:45 - 99 07:00 - 139 07:15 - 185 07:30 - 230 07:45 - 271 08:00 - 313 08:15 - 358 08:30 - 399 08:45 - 439 09:00 - 482 09:15 - 524 09:30 - 563 09:45 - 601 10:00 - 638 10:15 - 673 10:30 - 710 10:45 - 734 11:00 - 749 11:15 - 782 11:30 - 811 11:45 - 847 12:00 - 844 12:15 - 839 12:30 - 844 12:45 - 828 13:00 - 839 13:15 - 841 13:30 - 826 13:45 - 822 14:00 - 809 14:15 - 508 14:30 - 119 14:45 - 641 15:00 - 718 15:15 - 689 15:30 - 653 15:45 - 613 16:00 - 584 16:15 - 543 16:30 - 508 16:45 - 447 17:00 - 423 17:15 - 378 17:30 - 335 17:45 - 289 18:00 - 244 18:15 - 195 18:30 - 145 18:45 - 94 19:00 - 44 19:15 - 22 19:30 - 9 19:45 - 5 от 20 до 24 ч. - 0 w

Плащаме 100 лева и получаваме 2? Свери си часовника. Поликристален панел, ползван във ФЕЦ, дава около 140W/кв.м в контекста на целия парк.

Има разлика м/у Ват и ВатПик... при това съществена.

Някои ама наистина платени или заеинтересовани Г-да пишат Пълни Глупости за възоб.енерг. Искаме списъка на Мутрите Суджуци на които плащаме такса + за зелено ,а защо никой не знае освен "познатите" от НАП

Малко по-долу, един "експерт", очевидно простестър е написал, че в Япония се строи фотоволтаичен парк с мощност 17 пъти!!! по -голяма от тази в АЕЦ "Козлудуй" Заинтригувах се и почнах да смятам: Мощност на 5 и 6 блок - по 1 млн. МВт за всеки, т.е. "японското чудо, трябва да има мощност 34 млн МВт. От фотоволтаик с площ 1 кв.м има мощност около 13 Ват пик, но това е максималната мощност, при идеални условия - безоблачно небе и точно перпендикулярна насоченост към слънцето. Реално, средно отдаваната мощност в рамките на денонощието е 1/3 ако не и 1/4, т.е. добивът е около 30-40 вата / кв. м. Сиреч за 34 млн. МВт, са необходими около 1 млн. кв. км площ. За сведение, площта на територията на Япония е около 378 хил. кв. км. Т.е дори и цялата площ на страната да е покрита с фотоволтаици, добивът ще е едва 1/3 от обявеното. А слънчеви панели на 3 етажа някак си ми звучи нереално. :))))))))))))))))))))))0

Ми намери го в Тубата, като не ти се вярва! ДИРа не пубикува линкове! Не ми се търси отново, централата е плаваща върху огромно езеро! Аман от тъпи мързеливци!

Езеро от 1 млн. квадратни километра? И къде е то? :))))) За справка, площта на Черно море е под половин милион. :))))))))))))))

Впрочем "Японские компании построили две огромные солнечные электростанции на воде"!

Очевидно е протестър.

За нас глупаците ВЕИ са панацея. За умните руснаци и араби не са. Все едно, прогресът не може да бъде спрян. Който иска да си ползва соларите, който иска да се грее на кюмюр, нафта и ядрени материали. Накрая ще стане, както винаги - за едните живота ще е "лайф", а за другите "жизнь". Какъв е проблемът?

За руснаците няма да взимам отношение, но в момента в арабски държави се строят най-големите соларни централи.

Статията е пълна глупост. Япония третата по големина икономика в света си спря всичките 43 ( четиредесет и три ) ядрени реактора след като гръмна Фукушима. Икономикта си работи, хората си имат ток. Преди 1989 г. много добре си спомням как имахме 6 ядрени реактора и постоянно имахме режим на тока. Имаше момент в които ток нямаше по 6 часа и само 2 часа имаше ток. Тока от ядрените централи е безкрайно скъп. Скоро четох оплакване на руснаците, че масово държавите се откават от строителство на нови АЕЦ и закриват старите.

пусна ДАЖЕ Фукушима да работи! А САЩ имат над 100 действаяи реактора. Що така ма Миме?

Дали е възможно да изпишеш повече тролски лъжи и манипулации. Преди 89-та режим имаше няколко месеца по други причини. Токът от АЕЦ е най-евтин, качествен и ясен като количество. Същевременно и много екологичен - отработеното гориво на ден е колкото една чашка, просто трябва хранилище за съхранение - сега ни го взима Русия. Япоцте им работят всички АЕЦ, дори Фукушима.

Това с режим на тока няколко месеца го разправяй след 50 години, когато измрем тия, които сме сърбали тази попара. Или не знаеш или си фалшификатор на истината.

Много си тъп. Няма по-евтин ток от ядрения.Фукушима си работи.Не лъжи.

щото българите си плаяат сметките за ток и там си пише как се получава цената като микс от всички видове енергия и ВЕИ е най скъпа, а АЕЦ най евтина в България. Явно не си плащаш сметките и говориш глупости !

Post-Fukushima nuclear policy Japan's new energy plan, approved by the Liberal Democratic Party cabinet in April 2014, calls nuclear power "the country's most important power source".[48] Reversing a decision by the previous Democratic Party, the government will re-open nuclear plants, aiming for "a realistic and balanced energy structure". In May 2014 the Fukui District Court blocked the restart of the Oi reactors.[49] In April 2015 courts blocked the restarting of two reactors at Takahama Nuclear Power Plant but permitted the restart of two reactors at Sendai Nuclear Power Plant.[50] The government hopes that nuclear power will produce 20% of Japans electricity by 2030. Ако разбираш за какво става дума,ще спреш да ръсиш простотии.Добър ник си си сложил-типичен българин!

Леенето на силициевите полупроводникови кристали използвани и в соларните панели тровят атмосферата! А бакъра за намотките на ветрогенераторите -още повече! Галиевия арсенид -нов елемент за изграждане на соларни панели е силно отровен химичен елемент! Та кое му е зеленото на тази отровна технология?

"Леенето" на силициеви кристали е вторичен процес, а те самите са отпадъчен продукт в металургията. Никой не пали пещи специално за тях глупчо.

и десетичен процес да е, отровата си е отрова! По интересното е , че за да направиш панел отива такова количество готова енергия, което после никога няма да бъде произведено от този панел. Е за чий ...ти е тва като си имаш енергията преди него?

Хич не са отпадъчен и производството им е наистина силно неекологично. А акумулаторите? С тях какво правим?

Прочети за Процеса на Чохларски и недей да търсиш отпадъчен продукт от металургията. Силиция се извлича от печенето на кварцовия пясък или в кремък-а. Не се среща в чист вид в природата .Там е силициев оксид в кварца,каолина или кремъка! Силицият се получава чрез нагряване на търговски силикагел с висока степен на чистота, в електродъгова пещ използваща въглеродни електроди. При температури над 1 900 С, въглеродът намалява в силициев диоксид и силиций съгласно химично уравнение SiO2 + 2С Si + 2CO Течният силиций се събира на дъното на пещта, и след това се събира и се охлажда. Силицият произведени чрез този процес се нарича металургичен клас силиций (MGS) и е 98% чист. Излишък на въглерод може да доведе до образуването на силициев карбид SiO2 + C SiO + CO SiO + 2С SiC + CO Въпреки това, ако концентрацията на SiO2 се поддържа висока, силициев карбид може да се елиминира SiC + 2SiO2 3Si + 2CO За да се постигне, например, по-високи степени на чистота, необходими за осъществяване полупроводникови електронни устройства, е необходимо да се използва по-нататъшно пречистване, например, с метода на Siemens. През март 2012 г., металургичната клас силиций струва около 2,19 € / кг

Няма "Леенето" на силициеви кристали" използват се силициев монокристал, поликристал или микрокристал, а получаването им е сложна и енергоемка технология. :)

Хиляди тонове бетон налягане в земята на Добруджа заради перките. И път до всяка от тях. Тотална съсипия на природата. Да не говорим за ужасната гледка. А си представям какво ще се случи при катастрофа на електрмообили когато по пътя се развсипее литии.

А в АЕЦ влизал ли си да видиш колко е бетона?

Пристратна статия от анонимен автор. Е какво, да се откажем ли от възобновяемите източници?

Копейкаджиите после да не се чудят защо са със 200г. назад. Целият цивилизован свят минава изцяло на ВЕИ. Всяка една произведена фотоволтаична клетка откъсва трошичка от петролната енергетика, а всеки ден се отварят нови заводи за панели и батерии. Затова ги боли петро-банановите републики.

Колко се замърсява природата докато се произведе една клекта за слънчева енергия ,а и колко енергия отива при производството и. И тогава ще направим реалната сметка какъв боклук е слънчевия панел. Освен това не може да захрани нито един домакински уред.

Ти я кажи, нали сте големи разбирачи магаданските инженери. Кажи и колко години е полуразпада на урана и колко струва да се съхранява безопасно през това време?

В Щатите никой няма да ти обърне Внимание на greentech,нищо ,че има напъни от Иноватори. Кола под 8l/100 не еееее смешно а е истина -не произвеждат и няма пазар за "деликатни"!

Ако вземеш да прочетеш, кои са държавите, в които делът на добитата в АЕЦ електроенергия, е най-висок, ще изтръпнеш. Обявяваш господарите си за нецивилизовани, ей! :))))))))))))))))

а не по скоро не. ВЕИ не могот да задоволят само нуждите на битовите потребители камо ли нуждите на индустрията.

В България ВЕИ-тата успешно поемат дневния връх в товарния график. Когато ги няма останалите се налага да работят на пълна мощност и да изразходват скъпи невъзобновяеми ресурси.

Явно у дома земята не се върти, щом съм само на фотоволтаици и сл. колектори. Интересно, кога мурзилажа ще изобрети батерията?

И си готвиш на газ или дърва!

"""Панацея ли са възобновяемите източници на енергия""""Мда-а-а, ами панацея са ,едни като Иво Прокопиев и свързаните с него политически сили ще стават още по -богати , но от закона за равновесието ,народа ще става още по-беден.Направо красота.Добре ,че нямаме индустрия ,защото щяхме тогава да го втасаме.

Най-чистата енергия е от АЕЦ, особено от новите високо технологични техни реализации. В северните страни естествено имат място големите ветрогенераторни установки - особено офшорните от по 5-20 MW, в държавите с топъл климат естествено фотоволтаиците, на големите реки и ВЕЦ, макар, че не бих казал, че те са много екологични, но това са допълващи мощности. Всичко останало е манипулация и кражба от джоба на потребителите, както сега се играе номерът с Калиакра, за да побъркат хората и да използват недоволството им за да си изградят гласуваните преди няколко дни 1,5 GW ВЕИ мощности.

Сегашните фотоволтаици имат много малък КПД (около 2 %). Т.е. при доставена от слънцето около 1000 W енергия на площ 1 квадратен метър (само около обяд за около 2 до 3 часа през лятото), 1 квадратен метър фотоволтаик може да произведе само 20 W електроенергия.

И кво? Плащаме 100 лева и получаваме само 2 лева?

Разликата между манипулиране на общественото мнение и изказване на експертна теза е в начина по който се прави. При положение, че има европейска енергийна стратегия би било нормално тезите относно енергетиката да се поставят в нейния контекст. Авторът дори и не я цитира. И така обществото остава с убеждението , че ВЕИ се развиват хаотично, безкронтролно без никаква мисъл за бъдещето. Това далеч не е така. Един от приоритетите на европейската евнергийна стратегия е съхранението на енергия. В този аспект ние разширяваме капацитета на ПАВЕЦ ЧАИРА. С други думи увеличаваме акумулатора и така намаляваме нуждата от ТЕЦ. И увеличаваме възможността да ползваме енергия от ВЕИ. Проблемът е, че никой не иска да чете и затова такива манипулации като тази статия минават. Друга манипулация, която се назажда в обществото е, че от ВЕИ печелят само гадняри, а от ТЕЦ и АЕЦ печели обществото. Истината е, че в евергетикета всички са гадняри.

Въпросната европейска енергийна стратегия е дело на брюкселската дебелогъзеста триполова бюрокрация. Тя се въведе от барозовщината и обслужва ВЕЙ мафията. Защо разрешиха монтирането на огромни ВЕЙ паркове и изкупуването на мижавата им енергия на огромни цени които всички ние трябва да плащаме, а не разрешават на обикновения човечец да инсталира 1-2 фотоволтайка на покрива на собствената си къща и 1-2 перки в градината и не му изкупуват енергиата при същите условия както на ВЕЙ мафията?

Тошко, ти даже фотоволтаик не можеш да напишеш без грешка. Кой ти забранява да си сложиш панели на покрива? Този, който не ти обясни в първи клас кога се пише Й?

добре написано, но като напишеш съкращение ПАВЕЦ с думички излизат доста бъпроси - Помпено акумулираща водно електрическа централа. За помпите става въпрос. Това не е водна централа в познатия на читателя вид. Тече си от някъде вода минава през турбини и заминава От ВЕЦ до ПАВЕЦ има "малка" разлика

Искам да попитам поддръжниците на ВЕИ: Тази зима , в най-големия студ, потреблението на електроенергия стана рекордно 7-8 хиляди мегавата, а в същото време вашите любими ВЕИ-та заспаха сладък зимен сън и не подаваха НИКАКВА електроенергия. Енергийната система беше пред колапс, източиха язовирите под минимума, изгориха въглищата на склад.... Та кажете ми какви мощности се очаква да компенсират такива моменти през зимата- студ, облаци и никакъв вятър? Ще си изключите ли климатиците и електрическите печки в такъв момент, от съпричастност,а? ВЕИ-та трябва да се развиват, но в никакъв случай на юруш, а като част от обща енергийна стратегия.

Ами имаме Чиренското газохранилиште и то тряба да се модернизира, та да моzhе да се теглят от него 10 милиона куб метра газ и един внос от 3 милиарда отговаря на 8 милиона дневно . Та 18 милиона кубически метра дневно са достатычни за времето на кризата. Имаме голям добив на зырнени култури , та биометан моzhе да се складира в Хранилиштето целогодищно. За осветление с ЛЕД лампи и jсм лаптоп и прочие водните централи са предостатычни. ВЕИ sа вятырни , слынчеви , водни и биогаз биометан , както и геотермални източници.

"За осветление с ЛЕД лампи и jсм лаптоп и прочие водните централи са предостатъчни", за работата на ВЕЦ вода има за 3-4 часа дневно, ползват се само в часовете с пик на консумация, т.е. преди обяд 1- 1,5 часа и след обяд 1-1,5 часа.

От сламата и царевичака на тазгодишната реколта , биха могли да се добият 1 милиард куб. метра биометан. Толкоз е капацитета на Чиренското хранилиште след евентуална модернизация. Капацитетыт на вятырните централи го смятаха кым 6 милиарда киловатчаса. Ако успеем да се преборим за отстыпки от Сименс както били направили турците стават 9. и на Соларните 40 милиарда киловатчаса . Быдештите ел. мобили ште покриват пиковете на вятырната и соларна ел. енергия. Водните централи могат да работят като ПАВЕЦ и имат обшта сумарна моштност кым 1500 мегавата. Да не забравим , че АЕЦ и ТЕЦ ноштно време пилеят енергия, когато се унесем в твырдения за незаменимостта на выглиштата и урана. Това което моzhем да каzhем обаче е че всяка замяна трябва да е на амортизирана стара моштност и да не е далавера.

Може, може много работи може, но за това трябва стратегия. Газта ще я извадиш лесно от газохранилището и какво ще я правиш,а?...Трябва Газова ТЕЦ , където да я изгориш и да произведеш електроенергия. Такива няма построени.Изключение са газифицираните топлофикации. които произвеждат И ток. Но възможностите им са малки. Много нови КОМПЕНСИРАЩИ мощности трябват, но за тях никой не повдига дума. ПАВЕЦ е добро решение, но къде са? СТРАТЕГИЯ трябва, не работа на парче.А сега е далаверата да падне, пък после ако ще и потоп.

"Тази зима , в най-големия студ, потреблението на електроенергия стана рекордно 7-8 хиляди мегавата, а в същото време вашите любими ВЕИ-та заспаха сладък зимен сън и не подаваха НИКАКВА електроенергия." Колко сте кадърен не знам. Но наистина не са нужни инженерни познания за да се установи , че приказвате празни приказки. Тази зима в най големият студ , вятърните мощности , давали 300 мегавата, което ще рече , че 24 x 365 x 300 = 2 628 000 мегаватчаса годишно или са давали два пъти повече от обикновенно. Можем да кажем че 3000 4000 мегавата не са достигали. И това са духалки тоест електрическа мощност, защото климатиците си работят постоянно. От Чиренското газохранилище са се извличали по 5 милиона кум метра на денонощие , а трябва да са 10 или 5 милиона са се губили, което е 45 милионаа киловатчаса топлинна енергия или 27 милиона киловатчаса ел енергия + 15 топлинна , а тези 3 - 4 милиона допълнителна мощност са 84 милиона. Тоест ако с Чиренското находище всичко беше ок , дефицитът се решаваше 50 % Ако вместо духалки се използуваха качествени климатици климатици , а те пестят най малко два пъти в студено време дефицитът се решаваше на 100 %. По малко духалки и повече климатици , топлоизолации на панелните жилища , където духа от всякъде и модернизирано Чиренско находище решават дефицитът , тец на дърва и камини в малките населени места не ги разглеждаме , но те имат голямо значение при решаване на такава криза.

От Нова година холандските железници вървят 100% на вятърна енергия. 100%.

Това е апсолютна лъжа! Дори перките се нуждаят от профилактика и се налага да ги спират. При вятър над 25 м./сек. се спират защото може да се повредят. Ефекта на перките е най-висок при около 15 м./сек. постоянен по посока вятър. Под 10 м./сек. КПД-то им пада рязко.

Енергията на вятыра зависи от скоростта на вятыра на трета степен. Но механическата издырвливост на перките не позволява при голяма скорост да се използуват дылги перки , заштото ше се щупят (грубо казано) И най голяма ефективност има при номинална скорост. Като правило тази номинална скорост е избрана близко до максимално вызмовната за района и по - голяма не се използува. Има една средна работна скорост, при която перката работи оптимално, тази скорост е характерна за мястото и по нея се прави избор на турбината. И при сименсовите турбини за Турция е 7 м / сек и това е скоростта при Калиакра у нас от 1 мегават мошност 3 милиона киловатчаса годишно. И тогава стана ясно , че това застрашава прелетните птици.

lu4ka

Не са, но са на Цветелина.

СЪВЕТВАМ АВТОРА И ЧИТАТЕЛИТЕ ДА ПРОЧЕТАТ КВО Е : Реактор-размножитель Материал из Википедии И БН-800 Материал из Википедии .... ТАКА ЧЕ ПАНАЦЕЯТА Е ЯДРЕНАТА ЕНЕРГЕТИКА СЪС РЕАКТОРИ КОИТО ПРОИЗВЕЖДАТ ТОЛКОВА ГОРИВО КОЛКОТО ГОРЯТ - КОЕТО ПЪК СЕ ГОРИ В НОРМАЛНИ АЕЦ ... А ИМА ПРОЕКТИ И ЗА РЕАКТОРИ РАЗМНОЖИТЕЛИ НА ТОРИЙ - ИНДИЯ ИМА ТОРИЕВИ ПЯСЪЦИ ПО ПЛАЖОВЕТЕ ЗА 6000 ГОДИНИ ЦИВИЛИЗАЦИЯ :))) ... ОБАЧЕ НЕФТЕНИТЕ КОМПАНИИ НЯМАТ СМЕТКА ДА ВЪВЕДАТ ЯДРЕНИТЕ РЕАКТОРИ РАЗМНОЖИТЕЛИ ВЕДНАГА ... ... В ТОЯ СМИСЪЛ - ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НАЙ-АКТИВНИ СА КИТАЙЦИТЕ И ИНДИЙЦИТЕ КОИТО НЯМАТ НЕФТ .. ДАЖЕ КИТАЙЦИТЕ СА ПОРЪЧАЛИ ЕДИН БН-800 НА РУСНАЦИТЕ

ЦИТИРАМ РУСКАТА УИКИПЕДИЯ ПОНЕЖЕ НЯМА СТАТИИ В НЕЯ ЗА ТИЯ НЕЩА НА БЪЛГАРСКИ ... А АНГЛИЙСКИ НЯКОИ ХОРА НЕ ГО ЗНАЯТ ..

А, бе ти си цитирай, но даже в Бъргария фотоволтаиците и ветрогенераторите, тихомълком и без шум построени, произвеждат електроенергия 2 пъти повече от АЕЦа! Справка - ежемесечните фактури, там на втора страница е истината, който може да чете на български!

Ала-бала-ала-бала! Ядрената енергетика бере душа, прекалено скъпа, опосна и неефективна! В Турция се отказаха от нея и сега Сименс спечеле търга за строителство на ветроелектроцентрали! В Китай, Япония, Южна Корея, даже в Украйна край Чернобил се строят огромни мощности от фотоволтаични централи, никой вече не мисли за атома! Ядрената енергетика това е енергетика на миналия век!

Има електромери за активна и реактивна електроенергия. Ти от кои си?

Чистите възобновяеми източници на енергия, замърсяват повече природата от нечистите.

Платената журналистика е голяма работа! Може да пише на всякакви теми: - климатични промени; - тероризъм; - ГМО; - енергетика; - шистов газ; - геополитика; - народопсихология; - демография; - здравно и пенсионно осигуряване; - ваксини. Кой каквото поръча.

Нека не бъркаме енергията с електроенергията. Електроенергията е само 20% от енергията, която ползва човекът. Като цялост токът не е енергия а е да кажем Вектор или Преносител на енергия, т.е. някъде харчим нещо, което произвежда ток, за да можем да го изпратим на нейде. Всички Зелени източници, панели, перки или каквото и да било генерират една огромна нестабилност по мрежата, облаци, сезони, ден и нощ това е една безкрайна промяна в тока и някъде трябва да имаме един солиден и стабилен компенсатор на нея нестабилност. Да не говорим, че ако не се мият редовно панелите им пада дори с 50% ефективността, разходът на вода е минимум литър на М2. Една безкрайно дълга тема, която се опитват да не повдигат никъде за да не излязат неудобни истини... Дори сърашни истини

Пишеш безкрайни глупости. И ти си чел някъде нещо като автора на статията. Два факта: Когато над парка мине облак ватметрите не трепват. В България не е рентабилно да се мият панели. Наклонът е достатъчен за да се самопочистват.

А нощем изобщо не трепват , тъй като показват само нула!

Статията яко намирисва на фалшификат и некомпетентност! АЕЦа давал 35% ?????????? На всяка втора страница на фактурите на ЧЕЗ пише: Юли - 2017 Електроенергия от АЕЦ - 8.91% От вятърни централи - 8.22% От фотоволтаични - 7.86% От водоелектрически - 12.18% От биомаса 1.78% Мухахахахахахахахаха!

Както често се случва в такива дискусии болшинството не различават мощност от енергия. Авторът достойно заеме място в това болшинство.

Затова пък електромерът разбира и отчита само консумираната електроенергия! А във фактурите точно е описано как се формира миксът!

Все пак разсъждавайте логично .Домакинствата не са основния потребител на ел енергия , а ел.транспорта и промишлеността ,доколкото са останали в България.Освен това не се знае каква е политиката на ЧЕЗ ,може да им е по изгодно да купуват ел.енергия от по скъпи източници за да надуват сметките /както го правят/ по-оправдано..Овен това се прави малка елементарна сметчица , която даже завършил "демократичното " средно образование трябва да знае.В България има инсталирани някъде към 9000 -10000мегавата ел.мощностти.След диктата на ЕС и предателската ,сервилна политика на всички "демократични" правителства ,България се лиши от 1760 Мегавата безопасна ядрена мощност и останаха 2000Мегавата,които най-вероятно ще загубим.Така , че в момент ,ако някоя голяма не ядренна централа не работи , то АЕЦ дава някъде към 20%-30%, но не се кахърете и тях ще спрем само имайте малко търпение, а след това свещи и боринки /докато има гори/.Все пак спряхме и ТЕЦ Варна ,а може и да сме я нарязали /не ние , а ЧЕЗ/.ТЕЦ Варна" ЕАД е втората по големина топлоелектрическа централа в България и на Балканския полуостров. Тя е 100% собственост на ЧЕЗ а.с. Чешката Република. Разположена е на северния бряг на свързаното с Черно море Варненско езеро, на 12 километра от град Варна. Изборът на мястото е свързан с осигуряването на основното гориво - висококалорични антрацитни въглища, доставяни изцяло от внос. Централата е кондензационна, с обща инсталирана мощност 1260 МВт - шест моноблока по 210 МВт. На 01.01.2015 г., в съответствие с действащото екологично законодателство на Европейския съюз, ТЕЦ Варна беше временно изведена от експлоатация. Сега ще спрем и другите , ех ,че светли перспективи

Аз си мисля, че докато текат деебатите, не е зле да се предприеме строежът на АЕЦ - или на ЯЕЦ :-), пък после ще видим. Че както вървят работите, хората си строят и разширяват АЕЦ - или ЯЕЦ, а ние май ще дочакаме ЯДЕЦ.

Ча чий, след като вятърните централи и фотоволтаиците произвеждат в момента 2 пъти повече електроенергия от АЕЦа! По--добре е да се удвоят те, и от АЕЦ въобще няма да имо нужда! В момента в Япония почти е завършена фотоволтаична централа с мощност 17 пъти по-голяма от АЕЦ Козлодуй! Мухахахахахахахахаха!

Готови ли сте, вероятно защото сте олигарх, да плащате повече за тока заради такса зелена енергия и за вятърните централи и фотоволтаиците, тъй като повече от народа който е на последно място в ЕС по доходи не е готов?

А след залеза на слънцето на тъмно ли ще стоим и бъркаш понятието инсталирана мощност и времето през което се използва тази инсталирана мощност. За АЕЦ се използва 24 часа, а фотоволтаиците 8 часа средно годишно, все пак не е само ден, не е само лято.

Възобновяемите източници на енергия са панацея за енергийната мафия свързана с управляващите тъй като те ще спечелят от скъпия ток който ще продават в сравнение с евтиния който дават АЕЦ.

На всяка втора страница на фактурите на ЧЕЗ пише: Електроенергия доставяна от АЕЦ: Януари - 6.57% Юли - 8.9% И къде отива разликата до 35%? Мухахахахахахахахаха! ????????????????????????????????????

Много си тъп Пурко, както и тези, които са нашляпали плюсовете. Тези проценти означават, че от всичката енергия, която ЧЕЗ са купили само 8% са купени от АЕЦ. Ако купуваха САМО от АЕЦ, щеше да пише АЕЦ - 100%. Мухахахахахахахахаха!

Напразно се хабиш, колега! Този умник няма да разбере за какво му говориш. Ако утре си купи една вафла и прочете върху опаковката, че съдържа 5% хидрдгенизирани мазнини, ще обяви на всеослушание, че в България 5% от произведените мазнини са хидрогенизирани!

Личи си, че Иво Некитов е журналист и за енергетиката е само битов потребител. Няма коефициент на използване на изградените мощности. Има време за разполагане с тези мощности. Освен мощността има и енергия, която е разпределена във времето в товарен график. И това го пише на сайта на ЕСО, но не е за всеки да го разбере. Има и други важни параметри, но за тях не е тук мястото. Слънчевият августовски ден не е най-силният за фотоволтаиците. По-силен е слънчевият априлски ден заради по-ниската температура и по-високото КПД на панелите. В енергетиката въпросът "Панацея ли е това" не се поставя. Тя работи с микс от мощности и отпадането на всяка от тях е аварийно събитие.

... но не е журналист ... А не е и кит ...