АЕЦ ”Козлодуй” отчете супер печалба - 34 млн. лв.

АЕЦ “Козлодуй“ приключи първото полугодие на 2017 г. с положителни финансови резултати, като печалбата на дружеството след данъчно облагане е 33,9 милиона лв.

Обратно в новината

Коментари - АЕЦ ”Козлодуй” отчете супер печалба - 34 млн. лв. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

време е за ново увеличение на токъ!

Ако приемем, че една нова АЕЦ струва 10млрд. евро то би следвало печалбата на АЕЦ да е поне 5%, поне. Или с други думи АЕЦ Козлудуй следва да печели по 500млн. евро годишно за да я наречем успешна. Естествено за да се случи това следва да продава ток на по-висока цена. Тъй като грубо 30% от микса идва от АЕЦ Козлудуй то двойно увеличение на цената на енергията от АЕЦ Козлодуй няма да доведе до двойно увеличение на цената на тока. Грубо с около 1,5ст. на киловат час. Сега в момента от ниската цена на тока се възползваме всички - и тези, които нямаме никакъв проблем да плащаме по-висока цена и тези, които едвам свързват двата края. Умната политика е следната - цената на тока се вдига и се подпомагат пенсионерите и другите рискови групи. Ако така се действа с всички Държавни компании и се осигури нормална норма на печалба ще има достатъчно пари за увеличение на пенсии и за още социални дейности. Проблемът е, че ние не съзнаваме, че сме акционери в държавните компании. А и ако осъзнаваме сме толкова зле, че оставяме мениджърите на тези компании да обявяват, че са си свършили работата само ако не са на загуба.

Добре е да калкулират печалба, а някога изобщо калкулирали ли са амортизация на самата централа и някой изобщо праил ли е сметка колко е струвало построяването ѝ? Защото да произвеждаш ток на цена от няколко стотинки, смятайки само оперативните разходи за гориво, поддръжка и заплати, е много лесно, но не става явно колко реално струва този ток. 5-ти блок работи вече 29 години. Я да напишат колко струва построяването му и свързването в мрежата, и колко печалба е натрупал за тези 29 години. И ще стане ясно, че "печалбата" не е никаква печалба, ами най-накрая всички плащаме от джоба си (чрез данъците и изплащаме дълговете), за да може разни червеникави тарикати да купуват "евтин" ток и да го препродават през швейцарските си фирми!

Ало 10 млн. са от4етени пред БГ, а кражбите от нас са около 1 млд. кеш в куфари през граница.

А КОЛКО СА ОКРАДНАТИ ОТ ПАРТИЙНИТЕ ИГРА4И ПРИ ПРЕПРОДАЖБАТА НА ТОК.

ОГРОМНА ГРЕШКА Е ДА СЕ ЗАГЪРБВА ЯДРЕНАТА НИ ЕНЕРГЕТИКА!!!ПРОСТО ТРЯБВА СИСТЕМАТА ДА СЕ ОЧИСТИ ОТ СХЕМАДЖИИ!!!

Виж, че Сименс се навиха на цена от около 3 цента на КВтЧ за вятърни паркове. С всичко включено - строеж, свързване, експлоатация. Тази цена НЕ е постижима за АЕЦ, която сега се строи. Просто няма как да стане. А ВЕИ поевтиняват с всеки изминал ден, за разлика от АЕЦ.

При такава супер печалба, БелЯНе, се изплаща за 100год. :) Стрижи офтсите и дан ви пука!

Преи 3-4 години бе публикувана печлбата на ЧЕЗ адрес Прага еврейския кв.Кошеров(на иврит позволен възможно) ул.Бааров(на ивит Изобилие богатство);ЧИСТО1.5 МИЛИАРДА ЕВРА като НАЙ-МНОГО печалба 850МИЛИОА ЕВРА идвали от бг поделение на ЧЕЗ

Не знам откъде си ги измисляш тези числа, но като публично дружество ЧЕЗ си публикува финансовите резултати за 2016: "За периода януари-юни 2016 г. електроразпределителното дружество печели 10,537 млн. лв"

Германия закрива 27 ядрени централи, като започва това от края на 2018. За извозването на радиационните отпадъци ще им струва 169 милиарда евро или иначе казано по около 6,5 милиарда на централа. С този темп на печалба, АЕЦ-а не може да плати дори собственото си погребение. Познайте кой ще плаща сметката...

Тая печалба ще я раздадат за бонуси и след години, когато трябва да се утилизира ще искат пари от бюджета. А тогава ще трябват много повече милиони...

Явно МАЙМУНИТЕ на клон ЕНЕРГЕТИКА са прекалено много и прекалено алчни,така че или АЕЦ ще фалира или пак ще ,,оптимизират " цената на ел.енергията, което е доста по- вероятно.

Със същите темпове един АЕЦ Белене би се изплатил за някъде между 330 и 150 000 000 години, в зависимост от лихвата по финансиращия заем.

А при сегашните й темпове за колко време ще се изплати?

Косвен резултат от последователната отговорна политика на Борисов - кабинети Едно, Две и Три!

За момент си помислих,че посочената печалба е откакто е построена централата...

Ако слушате дойчевеле скоро ще го докарат и на загуба. Те нямат срама да кажат на бялото черно !

Ако построим белене за 12 милиарда и печелим от нея по 34 милиона годишно, това си е направо загуба.

Хм. Ако не ме лъже паметта, по лани печалбата беше 150 милиона лева годишно. Демек на зле отива работата.

Тази година е 150, другата 20... Всичко зависи от колко евтин ток продава и какви дейности се извършват през съответната година. Модернизация, удължаване на срока... такива работи.

а ЕРП тата 1.5 милиарда

Нормално. Приходите на АЕЦ идват от тези 1.5 милиарда приходи на ЕРП. Ако беше обратното, щеше да е световно чудо

Нали ни убеждаваха, че ел. енергията ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се увеличи, защото щели да фалират??? Никога не съм им вярвала. България е страната с най-висока цена на ел. енергията в целия свят и най-ниски заплати. Да се смееш ли, да плачеш ли .... абе да му ударим една псувня ...

ти си бая тъпа. 34 милиона за половин година е НИЩО.

stan_posta@

34 милиона при приходи 430 милиона си е 8.1% печалба. Наистина добра за такъв голям бизнес !

Страни с по-евтина електроенергия в ЕС не съществуват.

Това все едно е да купиш комбайн за 200 000 евро, и печалбата ти да е 50 лева за половин година. А да наречеш такава печалба СУПЕР, това значи, че или си идиот, или за тебе хората са кретени.

Печалбата се изчислява след като се извади амортизацията за комбайна.

Тоест, ако построим АЕЦ Белене, и тя има такава суперпечалба, инвестицията ще се изплати за около триста години.

Много грешите ! Печалбата е това, което остава след като се изплатят И годишните вноски и лихвите по кредита, отпуснат за построяването (без него не може). Така че кредитът ще се изплати за колкото е даден - примерно 15 години.

3евзек

Колко е кредитът за АЕЦ Козлодуй?

Тогава ми обяснете как ще изплатим 20 милиарда кредит за 15 години, с приходи от 400 милиона на година?

А при сегашните й темпове за колко време ще се изплати?

Страшна печалба - цената на половин изтребител.

Но е само за 1/2 година. А фондът за изтребители се събира 15 години !

Бреййййй как стана от губещо на печалба 1270 пъти повече за 1 год.???

Е минаха изборите, сега Боко е спокоен с патриотите, те лягат за всичко и скоро пара за избори няма да трябва, т.ч. не е необходимо да се изтупва съвсем чувала, може да се направи малко имидж и да се краде по-умерено.

Не изтече ли срока на експлоатация на 5-ти блок на АЕЦ Козлодуй? В края на тази година не изтича ли срока и на 6-ти блок?? РОСАТОМРЕМОНТ СТРОЙ не са удължили срока за експлоатация!! МАГАТЕ мълчи, но до кога? Може би до зимата когато ще хлопнат кюпенци и 5 и 6 блок!!

няма да стане както си го написал

5 е с удължен вече срок, а 6-ти почти

от 3 з аминалата година ,дигнали на 33 милиона...голям напредък. Вижте печалбите от преди да налазят боковите калинки и парашутисти... Тогава всяка година печалбите са били над 100 милиона!

ога е било тва?