Уседналост и в битката за прием в 1 клас, защо?

Уседналостта е много важна за страни като нашата, където миграцията вътре в страната е съществена, казва в интервю за Дир.бг Диян Стаматов.

Обратно в новината

Коментари - Уседналост и в битката за прием в 1 клас, защо? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

не разбирам кое е новото - и сега има сума ти частни училища.

Не мога да вдяна защо всички се бутат в София. Велико Търново, Дряново, Габрово, Варна, Бургас все по-красиви градове ама проЗт ганьо все софето го влече. На мен ми предложиха добра работа в Лондон затова приех иначе никога не бих живял в голям град. Гадно е.

аз пък никога не бих разменил софия за изброените от теб, особено габрово и дряново - и 1 миллион българи мислят като мен, затова са отишли в софия.

Значи се кефиш да живееш в мръсотия, да дишаш въглероден двуокис, да ти пикаят наркомани по входовете, да те хапят кучета - вЕрноли ли бе братле хахахах

Защото за съжаление 70% от икономиката е в София... Умишлено, изкуствено, но е така...

До къде я докарахме?! До като във ВСИЧКИ училища в провинцията се гърчат ОТКЪДЕ да си попълнят бройката за ученици, за София си измислят специални правила!!!

Твърдо ние на дивото къмпингуване! Уседналост му е майката, само че при хазяйката до училището.

Предпочитам така, отколкото да ми напълнят паралелките с ръждиви и после никаква полза от това, че детето ми ходи на училище. То не са кючеци от телефоните, то не са ругатни на цигански. Така трябва да е! Уж съм направил всичко възможно, децата ми да живеят по-далече от гетото, а накрая тръгват на училище и в класа им - джунгла...

хехе ако си далеч от гетото какви ръждиви нали те са си регистрирани там :) те и сега там ходят на училище

хахаха чета модерния ГанЮ от Булгаристан и ще се напикая от смях. Живея в ЮК. Завършил съм тукашен университет и седмичната ми заплата е колкото месечната на три ГанЮвеца от елитни СофиЙски кенефи. Да ви се чуди човек живеете в кенефи, децата ви са прости та откъдего взимате това самочувствие. ГанЮвското ви софе дали може да се сравни с Лондон Сити а селтаци хахаха

Ами публикувай си в ЮКей бе, Оксфорд! К'во си се доклясъл тука да ни се дървиш в Български форум? Майкопродавците безродни, въобще нямат право на мнение относно обучението в България. Ама изобщо! М/у другото гледай да се обрежеш по-скоро (ако имаш достатъчно материал естествено) 'щото в тоя Шериандон, скоро няма да се диша за такива, като тебе!

Леко със злобата ша се гътнеш. Аз какво съм виновен, че нашите ме пратиха да уча в ЮК вместо в ЕЛИТНИТЕ УНСС, СУ, НБУ - хахаха Не е моя вината, че работя, като Финансов Мениджър в Лондон Сити. Скоро бях в София - е гадна гледка си е човече - кофи за боклук, смрад, Римляни с каруци, пенсионери бъркащи по кофите - как живеете бе хора хахаха

Брато, бегай да миеш кенефите! Почивката свърши. Шефа индиец ще ти дърпа ушите. Остави ни нас. Толкова сме задръстени, че в София има повече Макларъна от Лондон. Не щат да карат Воксхоли тук и туй то. Балъци!

И се пипаш по главата дали не са ти покарали рога или между краката дали не ти е пораснал още един чифт мъдя. Ти кой си бе, простако, че ще държиш ти сметка на българите останали тук какво самочувствие да имат? Като си толкова добре защо плюеш в български форум боклук платен? Изнесохте се навън и още осмърдявате тук от вас няма отърване никъде.

толкова си неграмотен и просташки, че имам съмнение за твърденията ти.

Сега ще ти кажа на какво се кефя, след като живея 30 г. в София, ми построихме къща с двор на два етажа като от немско списание на 20 мин от паметника Левски, в южните квартали, сутрин виждам Стара планина, за 15 мин съм на метростанцията в центъра и за още 15 в бачкането. Това там където си го нямаш :) дори и да си в Лондон

Може ли за първи клас приемен изпит? На, разбира се. Правилно ли е да има привилегия по кой къде живее?- Не, всички с еднакъв процент данъци спомагаме и добрите и не толкова добрите училища. И в такава патова ситуация какво е най-доброто решение?- Просто: всеки родител си нарежда приоритетни, да речем 5 училища по ред на желанието и след това проста томбула- първо теглене между кандидати с желанието на първо място; после второ..... Не може да има критерии за първи клас. Така и децата ще се поразпределят и след време качеството ще почне да се изравнява.

Данъците не са еднакви! Живущите в центъра плащат поне 4 -6 пъти повече от живущ в краен квартал за данък сгради и такса смет. Премер-за едно и също жилище данък сгради и такса смет в Младост е 120 лева, а в центъра-почти 700 лева. При сделки-местния данък-за софия май е 2,5 процента зависи от данъчната оценка-а в центъра данъчните оценки са поне няколко пъти по-високи от оценките в краян квартал. Също и за нотариалните такси.

Хората не изоставят домовете си от добро ! Кой отива в големия град - немил и недраг? Работа по малките градчета няма! Има ли за 30 години, един осъден, че разруши икономиката,че ограби България!? Не, политиците съсипаха България от лакомия, не се наситаха да грабят народа! И се пъчат по медиите, като пуяци! И ние търпим!? Защо, докога!?

Бой за детски градини, бой за образование 1 клас, 7ми клас, борба за висше...и накрая отиваме да работим на някой изедник за бог да прости и дипломата закована над WC-то

гледам бая народ дава съвети как трябвало да има избрани училища за хора с финансови, материални и т.н възможности, ма никви проблеми не видях да си запиша детето в едно такова, смених си декември двете регистрации, зех си документ за хоум офис и готово. 119то е училището където се дават най-големи подкупи за да се вкара дете, почват от 500 лв:) Защо си мислите че догодина ще е различно, който си опече нещата навреме, ще е ок, другите пак ще съдят държавата или общината

Божке, как се оплитат като "пиле в кълчища", тез управници?! Позволете субсидите и за частни училища и градини, без безумните ви условия. Парите и така са точно определена сума - на брой дете! Като сега ги взимат само Общински и държавни училища и с тях се издържат! И образованието от тях е "безплатно" Просто позволете и частниците лоши да правят градини (защо не с 3-5 деца, като в Канада). Проблема на секундата ще се реши! Кви са тия уседналости, жителства...

Браво малоумници - още една голяма причина младите семейства ще пропускат спирката София и евентуалния шанс да останат в България, вместо това ще се отправят направо към терминалите на летището.... завинаги

Защо не положите малко усилия и да си гледате децата по местоживеене? Всеки гледа да избяга и 'бал съм ма'аму на "БеГе-то"... Въобще не ви разбирам, с каква лекота загърбвате България. Никой не е казал, че е лесно да живееш в България, но е къде, къде по-достойно да си Българин в България, отколкото втора ръка имигрант по света...

Много е тъп тоя Деян, ма много! Не му ли е неудобно сам от себе си, не зная. На 2 години ако ще да тръгнат децата задължително, по 12 часа да ги държат, семейството е най- важно. Знаете нивото на лелки и др.

детето му, или внучето му, поне един....Заместник Министър някога да стане, затова, сами се погрижете един ден това да се случи. Участвайте активно при възпитанието на детето, и не разчитайте само на училището. А Министерството на Образованието трябва да помисли как да организира и Училище за Отговорни Родители, защото много хора сега просто не знаят как да възпитават децата си.

Ниска култура и възпитание на родителите, ниска култура и възпитание на децата. Ниска култура и възпитание на държавния апарат, ниска култура и възпитание у родителите. Хайде сега ми кажете кое е по-важно:семейството или обществото? Родителите да не са пришълци, те са продукт на обществото! Стига с това прехвърляне на обществени функции върху индивида. Звучи много самодоволно и тесногръдо.

Всяка година по някоя гадина измисля нови правила дето не ги е имало и по онова, тоталитарното, време и не само че ги измисля, ами направо ги налага на целия народ като не се свени да налага измишльотините си дори чрез посягане върху децата! Здраве му кажи ако това не е чиста диктатура и тоталитаризъм на управляващите и е някаква си демокрация за която скачаха като пощръклели говеда по улици и площади, но вместо равни права и възможности загубиха и това що имаха и получиха такъв здрав някъде си, че още не могат да се опомнят какво ги е сполетяло!

Гледал съм клипчета от скрити камери и в "нормални" и в "елитни" училища! Разликата е почти неосъзнаема. Видими са само снобизмът и наивността на родителите! Аз на мястото на тези, "мрънкащите" родители, бих си записала детето в някое от точно тези, набедени ц и ган ски училища, за да се научи детето ми още в ПЪРВИ клас на тарикатлъ, хитрост и подлост, качества, все по-належащи за оцеляването на човешкия род.

Да се чете дИскриминация. Грешката ми е неволна.

Софийското жителство е въведено през 1942 (преди социализма и комунизма) по простата причина, че в София има работа, а по другите градове и села - не. Но най-вече заради войната. Сега война няма, но партийците, които ни управляват последните 30 години взимат само козметични, повръхностни решения, оставили са всичко на самотек, няма политика за пренасочване на инвистициите извън големите градове, за да не идва цяла България в София, Варна, Пловдив, Бургас, ... И постепенно ще трябва да се върне софийското гражданство.

Мма работа в провинцията. Пример-до Пловдив е мощен индустриален център -десетки заводи има в пловидвската икономическа зона-поинтересувай се-прави се всичко от хладилници, климатици, части за автомобили, храни, компютърни компоненти, велосипеди и тн. Работодателите са се видели в чудо откъе да търсят работници-карат ги с автобуси дори от 100 км, защото в областта няма безработни-под 3 процента-това не е безработица. Пример фирмата за велосипеди търси много работници, кандидати няма. Защото няма безрбаботица. Няма работа за който не иска да работи. Точно в провинцията търсят работници, кандидати няма-търсят се хора за заводите, селското стопанство, туризма, кандидати няма, внасят дори чужденци да работят.

Ами след като демократите във втората половина на деветсетте разкатаха фамилията на хората и ги прокудиха сега ще търсят работници ама няма да намерят! Възпроизводството на работна сила не е въпрос който сините идиоти могат да разберат, камо ли да решат !

и виж каква е истината за икономиката в цяла Западна България, от Дунава до гръцката граница, и ще видиш че всичко е концентрирано в София! Е, само тия в София ли имат право да живеят?! А другите да умират или какво като няма работа?!

За това ли в Пловдив затварят магазини? Щото няма безработица и хората са платежоспособни? И какви са заплатите?! 600лв?! Каква е работата - за висшисти и интелигентни или само бачкане на нискоквалифицирани длъжности?!

Това си е форма на крепостничество. Местиш се в ново жилище и се оказва, че трябва да чакаш 3 години.

И повече трябва да е. Но не лъжи-за три години-е максимум точки, за под 3 години-пак се дават точки, но по-малко. нула точки-ако не живееш на дадения адрес. Тоест и като се преместиш на ново място ще получиш веднага точки, които се натрупват с броя години на новия адрес.

Теорията за това, че уседналостта води до по-голям принос към общността, не е правилна. Разбира се, парите могат да следват детето. Имам колеги, които са от провинцията, и те НЕ са втора категория хора. Нека да въведат прием в 1-ви клас с приемен изпит, и ще видите разглезените уседнали какъв резултат ще покажем.

Е не е ли малко рано на 7 години да се стресират децата? Редно ли е да се разчита, че дете на 6-7 годинки ще си покаже потенциала на изпит? И ако е си покаже потенциал какво ще правиш - ще ходиш да обясняваш, че искаш втора дата, после трета. А накрая, че твоето е много умно и да го запишат по свидетелски показания? А бе какво сте се вманиачили - гледам всеки от вас може да чете и пише - ами като не ви харесва учителката пък вие го научете да чете. То това е началното образование - ад ес научи да чете за да може след това да научава самостоятелно различни неща.

1991 имаше изпит за 1-ви клас в училищата, които използваха Сендовската система. Не бих казал, че беше тотално успешен експеримент, но и децата не бяха стресирани. Та ако някакви училища са чак толкова елитни, нека се въведе подобна система за 1-2 години ... пък то ще си покаже има ли хляб в тая работа или не.

А,баровците,които живеят в богатите квартали извън София,къде ще си записват децата,или те си имат в затворените общества баровски детски заведения,частни училища? ЗНАЧИ,СПОРЕД ТАЗИ ТЪПА РАЗПОРЕДБА,АКО СИ СЕ РОДИЛ БЕДЕН,НЯМАШ ПРАВО НА ДОБРО ОБРАЗОВАНИЕ. НЯМА А НЕГО ЩЕ ИМАТ ПРАВО САМО НОВОИЗЛЮПЕНИТЕ БОГАТАШИ-ПЪРВЕНЮТА. Нищо де. Тъкмо ще научат,че има и корен квадратен. ТОВА Е ЧИСТА ДЕСКРИМИНАЦИЯ.

Няма равен старт. Клубът на богатите не е за всеки, и достъпът не е наготовно. Ще трябва да положиш труд и усилие.

И тази мярка няма да е ефективна.Регистрацията на адреса до училището просто ще бъде направена с 3 год.по рано.

Да се позволи на родителите сами да решават дали да пращат децата си на "социализация" от 4 годишна възраст! Така обяснен законът изглежда е в полза на малцинствата - за да могат тези децата да научат български език. Е, ако при райониране в училището повечето 4-годишни НЕ говорят български всичките деца ще започнат най-напред да общуват на "чуждия" език. Наблюдавах го в Швеция, където в определени райони има много деца, масово говорещи на източен език. Е, приятелчетата им от европейски произход свободно започват да си общуват с неевропейчетата на техния език. Както се казва: "Елате си го узмете лордот - неке да го биде"...

От статията разбрах ...бебета-ученици и пенсионери-учители.

...По райони...

:))) Чужди баби-учители ще социализират моето 7бебе-внуче. По райони. Българско ноу-хау?

Уж "махнаха" казармата, а всъщност я преместиха за четиригодишните, че дори и глоба от 500 лв. измислиха за родители, които не си пращат детето на градина. Някой от тия "премъдри" импотентници виждал ли е наскоро четиригодишно дете и дали може да заяви аргументирано с какво му е виновно то, за да го завлекат в казармата? Не е ли повече от достатъчно да го отегчават безкрайно с глупостите си и да му забавят развитието с 12-17 години? Вкъщи си организирахме работното време така, че винаги имаше някой, който да е до него и го пуснахме на училище на седем навършени години. Където не е възможно, все ще се намери някоя баба, а ако и това не може да стане, няколко семейства от квартала все ще се разберат и ще си отгледат хлапетата с приказки и игри, не е необходимо да се моли бюрокрацията за разни там разрешителни, позволителни и прочие -ителни. Не са необходими институции за четири-пет хлапета, и в никакъв случай глобите не вършат работа. Аз ще си плащам глобите и няма да го пусна на училище преди шестата годинка, циганите също няма да си пускат чааветата (те няма да си плащат глобите, затова пък ще реват за семейните добавки) - и какъв е (д)ефектът от цялата тази неразбория? А за изтеклия "срок на годност" на учителите причината е не толкова в заплатите, колкото уронването на престижа на професията, за което системно допринасят управленските политики (твърдо узаконили безнаказаността за хулиганите-"ученици" и безотговорните и нагли родители, множеството НПО-та и всевъзможни безсмислени уж отговорни комисии, агенции, съвети и какви ли не още отявлени представители на синекурни чиновнически безсмислици). Никакви стипендии няма да помогнат, първо трябва да се изчисти цялата кочина на образованието, да се разкарат делегираните бюджети, да се въведат камери за наблюдение в класните стаи, за да се видят истинските причини за кошмарите в системата, и прочие... Палиативен макиаж е не само ненужен - той е ОПАСЕН, и всичко в псевдообразователната система е категорично доказателство за това.

Защото управляващите са малоумни дебили и искат да ни изгонят от тази кочина в която превърнаха България. Ще ме задължат да си дам хлапето на училище или предучилищна не където аз искам и съм преценил че даскалите стават за нещо, а там където те ми кажат независимо дали е с мангалите и гамените от които искам да го предпазя. И те ще ми определят бъдещето и средата на детето ми да се учи и живее сред хулиганите в някое пропаднало училище, а не където аз съм решил че искам да учи????? Мамичката ви долна проста и продажна!!!!!!

Никой не те задължава-ако не си харесваш квартала -смени го. Но ти искаш да запишеш детето си в училище в друг квартал, а това значи да откраднеш чуждо място-на дете от квартала, защото местата не са неограничени. В първи клас записването е само на квартален принцип-като живееш в Изток-записваш детето си в Изток. Защото досега-лица от крайни квартали крадяха местата на софиянци, и деца от изток изпадаха от кварталното си училище. Е на това се слага край.

За да го смениш с по добър, олаче, трябва да си повишиш интелектуалния и финансов ценз или да откраднеш и да не хванат, за което пак си трябва интелектуален и финансов ценз.

Разбрал си, браво. Като не се сещаш сам-това е начина, с декрет. Не оставихте неизкълчено правило.

От къде знаеш, че даскалите стават??? Може би защото са деца на някои популярни имена или ги избирате по визия и колата, която карат...........грешите!!!Мнение може да имате, ако вие сте били техни ученици, но в едно училище не всички учители учат всички ученици.Родители, в манията си величие изпростяхте, да децата са ваши, но страдат зариди вашите нетактични решения.Прав е г-н Стаматов, преди се ходеше на ясла и градина без да се подбира и не по задължение и беше много полезно за децата.Времената се променят,но основните параметри остават има само козметични изменения.

Споко! Всички училища са п р о п а д н а л и! Всяко-по свой си начин! В едните се бият, в другите-шмъркат! Може да ти стане тъжно, читателю, но това е простата истина! Всички коментари и статии в полза на "доброто образование" са рекламни трикове, на които бай мутровеца или бай ганювеца от ново поколение се вързва! В едно областно училище "Левски", набедено" от родителите за"елитно", заедно учат деца и от едната, и от другата крайност. В последно време в качеството на обучението се забелязва тенденция на опростачване и на добрите, и на посредствените ученици, в полза на последните!

Абе тука чета и се чудя от де таквиз провинциални демократи се извъдиха за чуждото? Аз като отида в прованса имам скандали що съм паркирал на улицата а той селяндура нахълтал у нас и ми обяснява че било най демократично да ебе жена ми щото била хубава а неговата била на село да копа продукцията да не се похаби!?

Еми сега ти като работиш върху себе си, доказваш себе си, пък може и да си почнал ново начало, или решил да правиш кариера, да . . . .но природата не тръпи празно пространство . . . . някой ще трябва да свърши и черната работа и то вместо теб . . . . и понеже сме пазарна икономика - плаща се . . .работа си е

Личи ти че си от гражданите с провинциален произход. Само гледай да не те хвана щото няма да имаш никога проблем със запека.

Ми тя като е тръгнала жена ти... По-добре си върши работата сам, да не ти помагат, ама ти отде да знаеш, се в селянията гледаш - да се откроиш.

Виж не съди за чуждите жени по твойта!

Както и да го въртиш, сегрегацията е неизбежна, и тя едва започва да се очертава. След 10-20 години (ако България още я има) ще има училища за бедни и училища за богати, и толкова. Интересно ми е все пак при толкова хора, които идват в София от провинцията и неизбежно си сменят квартирите - ще могат ли изобщо да записват децата си на училище? В нашето семейство сме от София, но по стечение на обстоятелствата живеем под наем и трябва да ви кажа, че в две от трите квартални училища детето ни не влизахме дори в резервите, нищо че живеем повече от три години на този адрес (той обаче е настоящ, а не постоянен, и за него ни се полагат по-малко "точки".)

По цял свят има училища за бедни, и за богати. Лица, от гетата-Младост, Люлин, Обеля, Дружба, Ботунец и тн не могат да имат претенции да запишат детето си в 119 училище. Като искаш в 119 училище-смени квартала. Разберете го-ползваш предимствата на местната общност. Ако не одобряваш местната си общност, смени си квартала.

Не става дума дори за гетото, а за липсата на уседналост. Свободно движение на хора. Част от демократичния идеал... Аз лично нямам проблем, живеем в читав квартал и дори най-малко желаното училище е съвсем прилично.

По-тъпо управление България никога не е имала,а посредствените привърженици се прескачат да го подкрепят.Лошото е,че покрай сухото гори и суровото. Хората се имориха от проблеми и простотии. Хората са потиснати и умъчнени.Няма ли глътка въздух за този народ. Смачкани сме като от преса. Аман.

Тука определено има демократи, дето и на 5 км не са излизали от София . . . или си мислят, че като са прочели "Криворазбраната цивилизация" и . . .са хванали господ за шлифера . . . . ами те самите учители "работят" за 700 лв, и като е така и техните деца ли трябва да са в кварталното училище дето те пък много добре познават "възможностите" на колегите си.

И ще добавя още нещо: всички знаят в един квартал има две училища едно до друго, в едното има кандидати за още три паралелки за 1-ви клас, а до него училището не може да събере и една, няма кандидати . . квартала е перфектен, не е краен . . . . . . задачка: Коя е причината? Нима всички са роднини на едното училище? . . . .

А къде да са? В кочината учители стават тея дето нищо друго не могат да станат, така че къде да са им децата? Като не им харесва заплатата да станат меринджеи в голдмън сакс или в прайс уотър хаус!

или Терминал 2 . . . нали?

това с уседналоста ще прецака само сегашните първолаци. в момента в който го въведат, родителите ще си сменят регистрацията, така че да се окажат в клуба с предимство. истинското решение е друго... спрете с тези простотии с интегрирането и си правете училища за орки и нормални. те родителите нали точно за това не искат хлапетата им да ходят в училището до тях! щото когато то е единсвеното бяло колко бой и рекет ще отнесе? да не говорим, че нивото на знания ще бъде като на орките. учителите преподават не за да правят най-умните в класа още по умни! не - те преподават така че по голямата част да схване за какво става дума. и така онези, чийто хлапета попаднат в класовете с орки - обричат децата си на провал... ли да станат престъпници. то у нас те са на почит де...

Оставете четиригодишните деца намира. Аз съм тръгнала на ясла от 9 месечна възраст. В резултат от това нямам почти никакви спомени от ранните си детски години, освен травматични. За сметка на това помня много добре времето, прекарано с баба и дядо през лятната ваканция. Семейството много по-добре социализира малките си деца, отколкото яслите и градините. Освен това, мерките, които са заложени от вас, гарантират, че децата от малцинствата ще се социализират в яслите и градините със себеподобни, т.е. и на ясла, и на градина, и в училище по-късно, те пак ще си говорят на майчиния език, защото уседналостта ги обрича на това. В резултат на това ще имате седмокласници, които си говорят в училище само на ромски, турски, или развален български. Заради този факт ще има допълнителна доброволна сегрегация на населението, защото никой, чието жилище е в район до махалата, няма да иска детето му да е обречено 10 години да се социализира предимно с децата от махалата, докато не завърши седми клас. И в резултат на това ще се заформят постепенно български махали и цигански махали. Много далновидно и умно, много социализиращо!!! Като се вдигне публичният вой, ще трябва да прибягвате до още една мярка - въвеждането на квота "ром" за всяко училище и насилствено записване на ромчета в училища, без да отговарят на общите критерии. От това пък останалите родители ще надигнат вой и така ще я караме от едни избори до други избори - едните ще обещават интеграция, другите сегрегация, третите - демокрация, а пък всичко това ще принуди българите към емиграция, заради децата им, за да получат по-добро образование. И отново - много далновидно и много добро за дългосрочното развитие на нацията ни!!! И защо всичко това - защото си въобразявате, че можете да социализирате децата по-добре от техните родители. Оставете децата намира. Свобода е нужна в образованието, не "обхващане" на още по-малки и по-малки деца.

Аз така и не разбрах, какво искаш . . . да оставим децата на мира, сиреч да си стоят в къщи или на улицата . . . . сиреч да не учат . . . майка ти и баща ти са решили да те дадат 9м, позволи на другите родители, те да решат какво да правят с децата си . . .имат правото . . .демокрация

Искам да дам на децата си повече от това, което държавата задължително им е определила. Толкова е простичко. Аз съм родител и познавам децата си по-добре, знам с какво да ги занимавам и как да им организирам времето. И не съм само аз, има и много други родители като мен. Ако на някой му липсват умения да говори български, мерките да се насочат само към него. Защо да има социални мерки за интеграция на малцинствата, които касаят само тях, а образователните мерки за интеграция да се отнасят за всички?

В най по по най баш демокрацията отвъд гьола за да си купиш имот в най престижните части минаваш на множество интервюта и проверки пред комисия от местната общност където те изследват под лупа. Парите не се обсъждат те не са проблем проблем е плебейщината и липсата на правилно възпитание...ако открият подобно нещо просто препоръчват да си търсиш имот на друго място щото са големи демократи!!!

Защо не сложиш поне една запетая? Защо обиждаш така преподавателя си по български език? Даже и да не си учил в България, има интернет и цялата българска граматика в него. Ми попрочети нещо, не се излагай така пред "ганьо с потурите"!

Щото чаках да почнеш да ме оценяваш и да се ровиш в това, дето съм изсрал сутринта в кенефа, вместо да изложиш смислени доводи, затва!

нормално е живущи наи-близо до определено училище да се записват с предимство, стига да са реално живущи, а не нахалници с фалшиви адресни регистрации, които има мерак да печели пари и да си купи имот наблизо.

Това някаква нова форма на крепостно право ли е ? Ние да не сме крепостни селяни , да живеем на едно и също място по сто години и да не можем свободно да се придвижваме ? Това е ДИСКРИМИНАЦИЯ на децата по признак местоживеене !? Кой ви дава право да пълните училищата в крайните квартали, за сметка на други, доказали се училища ? Това е все едно да нямате право да се лекувате в болница, която не ви е в квартала ??? А изборния туризъм какво общо има с децата ?

Най висша форма на демокрация е! А ти отиди да се лекуваш веднага без да чакаш в токуда и без пари да вида как ще се излекуваш цървул!

цървул е татко ти.

Не е демокрация а чист капитализъм. Ако имаш пари получаваш най-доброто (това е доста относително за различните хора). Ако нямаш пари се нареждаш на опашката и чакаш. Ако си новопристигнал отиваш най-отзад. Никой не ти забранява да се местиш колкото си искаш стига да можеш да си го позволиш.

Глупости. Никой не ти забранява да си купиш жилище в друг квартал. Но не може да имаш претенции да ОТКРАДНЕШ мястото на дете от по-добрия квартал, в кварталното му училище. Като запишеш детето си не в квартала си ти КРАДЕШ чуждо място-мястото на дете от дадения квартал.

Така я разбирате демокрацията, затова така я правите. На мен всичко това ми изглежда нормално, защото сме държава с унищожени корени. Интелигенцията (не намирам по-кратка дума) е била старателно избита още през 50-е години на миналия век. Наложените след това правила на шуробаджанашки отношения и днес блестят все така ярко. Затова сме псевдодържава. Затова сме във вечен преход. Защото все още другарите, чели партийни книги ни управляват. Затова днешното спокойно можем да наречем посткомунистическа демократура! Това ли ви е пазарната икономика? Да счупите инициативата, защото не знаете как да раздвижите регионите, а сте тръгнали да ограничавате тези, които имат силен растеж?! Значи ако аз имам дефицитна специалност и съм имал глупостта да работя във вашия район, ще трябва да си гледам детето поне 3 години, за да "уседна"? Тикви си бяхте и тикви си оставате!

Била избита?!?!?! Интелигенция?!?! Ти да видиш...хахахахахах...тя тая интелигенция е била като днешната от мутри и измамници и затова е избита!!! Анадънмо? Всъщност тя наистина е била старателно избита и отведена но не от комунистите а от турците за 500 години, пръдльо соросоиден!!!

Не ставаш! 1. 95% от текста ти стои дебелшки и надменно, в стил ха-ха, ти ли ще ми кажеш. Без един аргумент! 2. Бързаш да обиждаш, защото не знаеш какво друго да направиш! 3. Нямаш уважение към себе си. 4. Нямаш чувство за принадлежност към голяма група.

Май нещо бъркаш работното място с местоживеенето а?. Погледни реално какво се случва с децата на хората които живеят в този район от години и не могат да си запишат детето си на училище само защото ти си дефицитен специалист! За децата на новозаселилите се дефицитни специалисти има частни училища. Или и ти като тези "тикви" които плюеш искаш да минеш "по-тънко" по байганьовски?

Има частни училища по целия свят, не само в София. Много хора вече осъзнават това! Но като прехвърляш проблема от едните, на другите смяташ ли го за решен? Нима такова правило ще работи срещу демографската криза?

Абсолютно не си е тръгвал социализма най вече от кратуната на ганьо дето пише че не си е тръгнал социализма. Даже е толкова прост и нагъл че пише за молове и равенство но не се сеща че в моловете равенство няма освен да търкаш пасажите а в магазините е с пари!!! С ПАРИ!!! Като искаш детето ти да учи в елитно училище трябва да има качества и не само то да има качества а и родителите му но не в смисъл да са селски тарикати и измамници на дребно. Качества-личен интелектуален и финансов ценз-уседналост в централната част на София за не по малко от три години. Даже би следвало да е от раждането на детето.

Ами, ако се образоват образователите, този проблем няма да съществува. Трябва да се въведе иерархия на изискванията. Компютъра ще ги сортира и няма да има "наши" и "ваши".

Единственото изискване за първи клас, е да живееш в дадения квартал. Други "изисквания", разбирай критерии не може да има, за първи клас. Не може да има изпит за първи клас.

Ти в ред ли си! Къде прочете за изисквания към първолаците. Има много други фактори чрез които да се прави класация.

Уседналост при прием в първи клас в общинско училище има навсякъде по света, по света не можеш да запишеш детето си в друг квартал, а не където живееш. Защото ползваш предимствата(или недостатъците) на местната общност, където живееш. Не може да живееш в добър и скъп квартал в центъра, например, а да не можеш да запишеш детето си в кварталното училище(което се случи и през тази , и през миналите години-хора от дадения квартал бяха в невъзможност да запишат детето си в кварталното училище-местата бяха "откраднати" от лица от други квартали, незнайно как)-. Като искаш да запишеш детето си в 119 училище, например си купуваш жилище на улица Латинка. А не лица от Дружба да заемат места, които не им се полагат, в скъп квартал, където не живеят. Именно, защото ползваш предимствата на местната общност, или нейните недостатъци. Например Брюксел- ако живееш в квартал Моленбек-който е евтино малцинствено гето, не можеш да запишеш детето си в друг квартал. Ако искаш да запишеш детето си в друг квартал, ще се наложи да си купиш, или наемеш жилище в друг, по-добър и скъп квартал-което е много скъпо. Защото-равен старт няма. Нито училищата са еднакво добри. Като искаш да не учи детето ти в слабо училище, ще напуснеш евтиния квартал, което разбира се е трудно-е като няма способности, не можеш да имаш претенции да заграбиш места, които не са за детето ти, те за за деца, живеещи в добрия и скъп квартал, с по-добрите училища. В Дружба жилище можеш да купиш дори за под 30 000 евро, а в Изток-най-евтините жилища са поне 120 000 евро, не може като живееш в евтин и западащ квартал, да имаш претенции да вземеш мястото на дете от добър квартал. ще напуснеш евтиния си квартал, ще живееш известно време в съпия квартал, за да станеш част от местната общност, и тогава с претенции за записване на детето ти в добро училище. Схванете-по света ПОЛЗВАШ ПРЕДИМСТВАТА или недостатъците НА МЕСТНАТА ОБЩНОСТ, където живееш!

Направо мед му капе от устата . . . . направо изпадаш в транс четехки го . . . . .Нали уж сме демокрация, всеки търси хубаВто и качественото . . .Например, обикаляш чял ден магазините и където дрехата е хубава и еФФтина от там я купуваш . .чудно . . защо за посещението ма Мол-овете , например Икеа - уседналост, посещава се само със софийска регистрация. Щом родителите определено искат децата им да учат в дадено ущилище, значи в другите училища ИМА НЕЩО ОТБЛЪСКВАЩО, нещо което не в ред, а не да ми приказват врели - некипели. Едно време имаше ограничения в жителството, сега пак ограничения . . . . Отговорът е много проЗЗЗт, в тези "неприятните училища' в повечето случаи, особенно директора,че и учителския екип - за нищо не стават - НЕ МОГАТ и НЕ ЖЕЛАЯТ да учат децата, а раздуват балони и това е . . . .социализъма бил си заминал . . . . . да, ама не . . .

Проблемът е пределно ясен. Жителите на крайните квартали искат да си напъхат детето да учи със Софиянци, за да стане човек. Както се казва, с каквито се събереш, такъв ставаш. Обаче училищата в центъра на София се натъпкаха с лош матрЯл от крайните квартали и детето им ще стане наркоман, крадец или кварталната отрепка.

И в т.нар. "елитни" наркоманията не прощава!

3 години е малко за уседналост, хитреците пак ще намерят вратички да излъжат системата. С жена ми живеем от както сме се родили в центъра на София. Детето ни беше прието в кварталното училище от списъка с резервите с 300 мъки. Почти всичките му съученици живеят в ж.к.Люлин, Надежда, Перник или околните софийски села. Сещайте се, за какво става дума! Всичките централни училища в София са натъпкани с деца на пришълци и хора с менте адресни регистрации. Ако детето ни не беше прието в кварталното училище, трябваше да го запишем в някое далечно ж.к. и зимата в студа да пътуваме по 1 час с детето, за да го заведем на училище. Тази свинщина трябва да се прекрати!

Ами аз като съм БЪЛГАРИН, кво да дам детето си да учи в едно училище дето българския е забранен, дето целта на учителите е да трупат стаж, а на децата да вземят бележка, така ли?

Няма такова училище. Но ако не одобряваш кварталното си училище, смени си квартала. Като живееш в пропаднал квартал на детето ти се полага местното квартално училище. Като живееш в добър и скъп квартал-на детето ти се полага по-доброто квартално училище.

А защо живееш в цигански/турски квартал? Само на такива места има такива училища. Писаха по-долу хората - навсякъде класата на квартала се определя и от наличието на училище.

Въобще да живее социализма. А тоя тъпак като му мера бръщолевенията и ми става жал за децата че имат досег с толкова ограничен и вътрешно сбъркан тип

Уседналостта е най-справедливото възможно решение. Освен това ще доведе до по-добро образование във всички училища. Сега някъде е добре, другаде зле, заради децата. Където се струпат добри деца отиват и добри учители и нивото се вдига, респективно другаде спада. Ако навсякъде има всякакви деца нивото ще е еднакво навсякъде. За до 4 клас това е ОК, после вече не може да се спира концентрацията на добрите в специални училища. Ама то така беше и при соца, тогава районирането беше закон.

При соца имаше само проблеми със жителството, за училищата, такова животно "уседналост" НЯМАШЕ, имаше и "РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ".

И при соц-а, и при капитализма има квартални училища. Никъде на запад не се допускат деца не от квартала в първи клас в общинско училище. Все едно да живееш в негърско предградие на Париж-не се позволява да запишеш детето си в центъра ,в добро училище, а само в кварталното тни училище. Уседналост, или както искате я наричайте има навсякъде. Беше вече ви казано-ползваш предимствата на местната общност, където живееш.

В Лос Анжелис, има бедни мексикански гета, дете от гетото не се допуска да учи в добър квартал, то учи в училище в квартала си -гето освен, ако родителите му не напуснат гетото. В първи клас не може да има изпит, местата в добрите училища са малко, и са за деца от съответния квартал. Купи си жилище в квартала с добро училище, и проблемът ти е решен! Като живее5ш в люлин-детето ти ще учи в училище в Люлин, а не в училището зад опашката на коня срещу народното събрание-това е кварталното училище да децата от улица Аксаков.

Уседналостта е за периода на началното училище. В седми клас приемът е вече с изпит. Там няма уседналост.