Протест срещу забраната за строителство в община Каварна

Десетки земеделски стопани протестираха пред общината в Каварна, заради решението 22 000 декара земеделски земи да бъдат вкарани в мярката "Натура 2000"

Обратно в новината

Коментари - Протест срещу забраната за строителство в община Каварна | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

с това строителство са превuрнали черноморието в кочина.

Бе стройте бе!Теглете кредити и стройте в несвяс....Аз и без това не почивам в БГ:)Ей къде е Гърция и Турция....

Да ги разстрелят.Природата е по-важна, от няколко строителни мафиоти.

Ако им разрешат да строят, изведнъж ще се окаже като на слънчака - дюни няма, всичките ниви и лоза са на пясъка до морето... Милиони кубици бетон ще се излеят за отрицателно време, а след това по рекламите с фотошоп ще наслагват безкрайни плажове, гори, реки... В брошурите ще пише "девствена природа", "невъобразима красота, тишина и спокойствие"...

Сега , една-две години като ти буреняса лозето , ще дойдат тарикатите и ще го купят на безценица . Това ли е целта ?

26лева на декар на година им се виждат малко?? Аз сега взимам 25 лева на декар от аренда. Каквиса тези алчни хора, всеки от хитър по-хитър... Като не им харесва да им национализират парцелите по 300 лева на декар и да се приключва. Като има наводнения, суша или други бедствия реват държавата да ги компенсира. Сега държавата прави нещо добро за всички - тези алчните реват щото били големи "инвеститори" и "предприемачи". Да кажат каква стойност за останалите Българи създава техния "бизнес" и ще петеглим плюсовете и минусите и дали е по-важен от запазване на природата поне там.

Имам 600 кв.м лозе в този район. Какво да го правя ? Не дават да се обработва, не дават да се построи вила, няма да дават да се строи и инфраструктура. От драскачите надолу ходили ли са в този край някога. Говоря за Шабла. Има изоставени бунгала, които очевидно сега не могат да се ремонтират. Къде ще отидете на море. Там няма къде да се отседне, защото непрекъснато се спират всички инвестиции. направете го умно- не обезлюдявайте този край на България! А знаете ли колко ниви с жито има покрай морето. Та там е житницата на България и наистина се гледа и произвежда жито. какво се получава- ще оставят голф-игрищата, които вече построиха с мегакомплексите , а на обикновените хора няма да дават дори да си обработват лозята като мен! За това не в Гърция на море, а направо извън българия за живот ще ходят хората.

Написал си България с малка буква. Проблема НЕ Е в обработването на ниви, лози, овощни градини... Проблема е в желанието за още хотели и ...бетон ,които да изливат лайната директно в морето. Огромен проблем е изключително ниското ниво на образованост на потенциалните инвеститори и дебело подчертавам съвсем не говоря за това че са и неграмотни.

ммммм, ... сега ще ти кажа - ами копай си го. Или си ходи там на разходка. Какво се прави с лозе, освен да се ползва, има или продаде? (Или питаш как да го продадеш за торба пари без да си си мръднал пръста да заслужиш това?)

Вие май наистина не сте ходили в този край на България. Освен това в закона е предвидена абсолютна забрана за земеделие, риболов, туризъм. Т.е аз не мога да копая лозето дори да искам. Хората не могат да гледат жито- а там се глеад основно жито. Не могат да гледат чушки ( каквито стават само там ). Затова пък- могат да се правят учения с 3000 бойни едници и да се стрелчт снаряди всяка година-това не пречи на патиците, могат да се строят ветрогенератори - и те не пречат на патиците. Може да се дава разрешение за проучване на шистов газ - на вниманието на псевдоеколозите.

нали е лозе - ква вила, кви пет лева. Едно хотелче най-добре, ще развиваш селски туризъм.

Оооо, в онези райони винаги има къде да се отседне. А хората, които ги посещават търсят спойкоствие и простота. А не ол инклузив мегаполиси

искаме повече хотели

Няма да остане хубаво място на нашето крайбрежие. Това е жалко. Ето защо хората бягат към Гърция. Мнооооого жалко!!! Това ми напомня на една стара песен " ... Да строим живота нов..."

...собствениците на земи какви приходи от аренда са декларирали миналите години... Да ги видим ние тези 100лв. от декар....

Явно не си оосведомен, както и повечето драскачи тука, доходите от аренда на земя са освободени от данъци.

Въпреки всичко България е малка страна и не може всеки селяндур да почне да строи. Стига толко сме тънали в л.айна да се хванат на работа.

Препоръчвам на разочарованите и бунтуващи се предприемачи да се насочат към Пирин, където родната независима съдебна система разреши поголовна сеч и строителство на небостъргачи. Там ще има яко развитие и просперитет. Ум ще ви зайде, Дубай пасти да яде.

Някоя рекичка за преграждане, някои дюни за изглаждане, горичка за оголване, поляна за покриване? Остана ли?

Като гледам в Кранево какви комплекси никнат в Натура 2000 и как се отменят защитени зони още от комунистическо време - извода е пригответе достатъчни рушвет и всички бариери ще паднат - Министъра просто вдига мизата!!!

Иначе палатките им пречат и "унищожават природата". Хиляди кубици бетон от друга стана са хубави, полезни. Строителни отпадъци, бетонови възли, бунища, колаки, мръсна вода, това е запазената марка на родния туризъм. Мечтата на всеки селяк - да си продаде нивата на някоя мутра за хотел, с парите да си купи апартамент, джип, златен ланец и после пак да си бачка като дограмджия или да лепи изолация.

ТОЧНО КАЗАНО !

Тази забрана е , защото Министъра е предпочел интереса на собствениците на вятърните перки и на голф игрището пред вашата - граждани на Шабла, Каварна и Балчик! Като гласувате на изборите за общинари и държавници да не спите!!! Сега ще гледате природата в което няма нища лошо между другото!!!

Г-ДА Първо финансирайте със собствени средства водопровод ,канализация и съвременна пречиствателна станция ,чиито капацитет е достатъчен за да обслужва това което претендирате да строите ЗАЩОТО ЗЕМИТЕ МОЖЕ И ДА СА ВАШИ ,НО МОРЕТО Е НА ВСИЧКИ!

След като земите са земеделски там не се предвижда изграждането на водопровод ,канализация и пречиствателна станция с ОБЩЕСТВЕНИ СРЕДСТВА. Тогава И ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ такива съоръжения към момента липсват и никой не иска да изгради за своя сметка значи тези хора предявяват претенции да замърсяват морето изливайки фекалии директно. Нямам думи!

Фекалийте са натурални продукти и се разлагат без проблем. Проблем са пластмасите и неорганичните материали. Е то по селата няма канализация, вие сте ми тръгнали да се тревожите за полетата. ДО ското даже Каварна нямаше канализация. Като има канализация къде отиват водите? Нали пак се изливат в морето. Няма ли пречествателна станция все едно е...Аз съм за да се строят малки, неутрални къщи, а не бетонни сгради. Но да се спира изцяло развитието на един район, не го разбирам. Е само земеделие ли ще правят в ДОбруджа? Ако искат хората да направят завод, какво става, не може така ли? Заводи и фабрики само в София и Пловдив може?

Няма да те огрее, пичага. Няма и ти да си играч тип местна мутра. Няма да те гледат възхитено селските моми докато си паркираш лъскавото возило пред бетонения комплекс. Няма да можеш да сложиш бариери на полето и да събираш такси. Можеш да отидеш от Слънчака надолу и да се сбориш със другите мутри за някое парцелче или вече готов бетон. Пък и може да огледаш какво точно представлява "развитието на региона" за което си мечтаеш.

Уважаеми, пише се фекалии но явно правописа ви съвсем не е най-големия ви проблем както виждам. За това спестете ми ''компетентното'' си становище кое представлява проблем за нас и кое не !

МУТРИТЕ И СЕЛЯЦИТЕ ПО МОРЕТО, ЩЕ ЗАГРАБЯТ ВСИЧКО И ЩЕ БЕТОНИРАТ ! А ПОСЛЕ ЗА ИНФРАСТРУКТУРА ПЛАЩАТ СОЛИДАРНО ВСИЧКИ ДАНЪКОПЛАТЦИ !!! ПЯСЪКЪТ БИЛ ЧАСТЕН ИМОТ, СКАЛИТЕ БИЛИ ЧАСТНИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ЗЕМИ ! АЙДЕ МАЙНАТА ВИ СЕЛЯНДУРСКА !!!

Баш там няма плажове. За какво им е да строят. Оставете поне Северното Черноморие на мира. Единствените хубави и чисти плажове са там

Последно, уточни се, има ли плажове там или няма.

Баш на Калиакра няма плажове. По Северното Черноморие - има. По-ясно ли стана?!

Срещу парата не се рита. Ако иска някой да стори, ще строи. Да се строят обаче малки и краси неща. Навсякъде по света има хотели до морето. Истината е, че това, което се строи не трябва да е само бетон.

ти беше писал, че тук имат право да коментират само хора, които живеели в района!Вземи се конкретизирай!Може би имаш предвид само хората с парцели до 300 метра от морето? И какво има да коментират те, като тяхното мнение е ясно- сега бетони и боклуци, септични ями и свлачища, а след нас-потоп! Мисля че е обратното-трябва да коментират хора, които не са лично засегнати (или облагодетелствани) от ситуацията!

безпристрастни мнения!Извинявай, но твоето вече го чухме-продаваш парцелчето, там построяват хотел, осигуряват работа на няколко човека (адмирации), изливат отпадните води в морето, земята подгизва и се свлича, твоето наследство (бившето) отива на дъното на морето, но важното е, че ти си взел пари! Толкоз!Така не се разсъждава!

си вещ само по твоя си въпрос, значик....

Сега ще се лее бетон още някоя и друга година, но после ще е по- интересно. Ще има голяма нужда от специалисти по разрушаване на бетон и рекултивиране и възстановяване на природата. Тогава ще започне строителството на ниски сгради и къщи като в Гърция. Всичко ще си дойде на мястото , но не по лесния начин. Първи ще се усетят банките, които ще спрат да финансират големите бетони, а харчещите свои пари пак ще преживеят ефекта ктб.

Извинявай ама унищожена природата веднъж, после не се оправя само с разрушаване на бетон. На мен ми се струва че по-скоро нашето Черноморие ще заприлича на град Припят до Чернобил

оправя се! Скоро минах през руините на един завод, изоставен още в зората на демокрацията.Трябва да ти кажа, че за 25 години Природата си е свършила работата-от бетонния завод са останали само едни хълмчета из които бягат зайци и други животинки.

Точно пък тия земеделци трудно могат да се нарекат бедни. Те са хора за които джипът трябва да е най-много на две години и къщата поне по 200 квадрата на човек. И по натура не се забранява земеделието а се забранява строенето. Което би трябвало да е ОК за човек земеделец

Точно организатора на протеста започна да строй хотел на няма и 10 метра от морето. Когато му спряха строежа и наближаваше момента да го съборят хвърли едни пари и стана общински съветник. След това изведнъж строежа стана законен, дострои се и в момента си работи. На 10 метра от водата!

Корумпираната власт го пази, но Нептун не се интересува от парите и ще му вземе хотела. Нека! Ще!

Какво общо имат земеделските площи със строежи? На земеделски земи, така или иначе, не може да шибнеш хотел! Забраната е за строителство, не за земеделие! Да си орат и прибират реколтата, никой не им пречи ...

Шилo

Ама те вземали минимум 100 лева аренда от декар, видиш ли. Ами вземайте си ги бе, какво ви пречи НАТУРА? Даже има бонус субсидия за зами в НАТУРА! Какво ви пречи на земеделието забраната за строителство, бе чугуни селски?!?!?

въобще не ги сърби за земеделието, а за строителството!А колко хубаво би изглеждал целия залив бетониран, там има да се лее бетон и следващите 27 години...!

Навсякъде по света се строи, само ние ще гледаме празни полета. Трябва само да се стоят хубави неща, а не бетонни блокове. Нека се застрои, нови работни места и развитие за ДОбруджата, няма само в Южна България. Сега е време да се налива в Северна България.

къде си видял хотели, барове и казина или "селища от затворен тип" в полетата?!Това да не ти е Лас Вегас?!Тук се строи от 0 до 100 метра от морето...!

Е Лас Вегас да не би да е бил построен за един ден. Почнали са го в пустинята от нищото, сега виж какво е. Ходил съм. Така, че от някъде се почва. Е няма да ставаме ЛАс Вегас, но може да се инвестира в хубави неща и да се развиват районите е не само земеделие.

Какво значи "празни полета"? Добруджа е житницата на България, това едно време го учехме и по география. Не са празни полета тези, на които расте хляба ти! И точно нивите трябва да си останат там, там си им е мястото, обаче виж, всички онези вятърни генератори и голф игрища, дето ги нацвъкаха на земеделските земи - за тях защо никой не казва нищо?

СПоред мен само хора живеещи в района имат право да коментират тук. Разбира се, че голф игрищата облагородяват района. Има работа за хората, не само земеделска работа, земи за сейтба колкото си искаш.

Рентата в района на Каварна и тези райони на Добруджата е от 80 лева до над 100 лева. Аз взимам 85 лева...Ще е строи и още как от Каварна до Калиакра. Аз имам апетитен парцел до морето и чакам някой да го лапне за сроеж, става въпрос за голяма кинта. Сега ако иска държавата да се грижи за природата няма лошо, но да ни обезщети по пазарни цени, съгласен съм и на малко по-малко, другото е комунизм. Аз ще вадя от джоба си пари, за да може вие да се разхождате сред природата. Няма как да стане. И на мен ми се кара джип и ходи до Дубай.

Шилo

Докато се надяваш да забогатееш от един парцел и живота ти ще отлети в бедност и празни надежди. А дори и да продадеш парцел за много пари, ще стане като във филма "Господин за един ден" - аху-иху и после - тихо!

Не чакам на парцела. Искам да ти кажа, че комунизмът отдавна си отиде. Като искаш хубави неща ще плащаш. Няма аз да те спонсорирам.

дедо ти какво е правел с този парцел до морето?Лозенце ли е имал, нивичка с царевица ли си е гледал или просто го получи чрез "заменка" на келява земя в Добруджата?

Няма значение как го е получил, в моя случай е наследство от много поколения назад. Заменки не сме правили...Но това няма значение. Имам си парцел и му искам цена и искам този, които го вземе да си стори, прави бизнес, наема хора и т.н.

Ейй не се наядохте гадове алчни.

Какви земеделски производители са това? Голямата им драма е, не че не им дават да орат, а че не им дават да строят!

Тотална каша е така поднесената от дир.бг новина. За забрана на строителството е напълно разбираемо. Тази забрана идва от ЕК, което е рядко разумно решение, идващо от Европа. Но забраната за обработка на земеделски земи не е ясно кой я налага и за какво? В крайна сметка ако не се садят ГМО култури и не се използват препарати на Монсанто/Байер, няма опасност за околната среда.

Накрая природата ще ви го върне тъпкано, разрушители. Всичките ви бетонени чудовища ще бъдат сринати и ще изчезнат сякаш нищо не е било, а вие тогава ще хленчите пред журналистите-лешояди и ще молите някой да ви помогне. Никой няма да ви помага, защото вашата алчност ще ви погуби.

Ее, нека не забравяме че където се намесят зелените, мирише на пари и изнудване. Сега ще гушнат 2-3 милиончета за някоя червеногуша гургуличка и ще се оправят нещата.

Шепа гадна алчни wannabe-бизнесмени точат ножа на последните останали красиви кътчета българска природа. Пирин вчера също му подписаха смъртната присъда от ВАС, решиха, че няма нужда от екооценка на предложения план, който предвижда 60% сеч. Изроди, кланящи се само на парите.

Айде стига с тия строежи бе!!!! И рентата е до 35 лева на декар, не си измисляйте!!!!

В кратуните селски вече се въртят лъскави джипове и екзотични дестинации. Скотска история.

Любопитна е информацията за собствеността на защитените земи. Помощ от приятел - не са тим, пеевски или доган. Още помощ - другар от централна България и приятели с едни особени шапчици.

еко фашисти, природо нацисти, национални предатели с валутни заплати, се извършва геноцид върху населението на Община Каварна. Съгласно препоръката на ЕК в Натура 2000 следва да се включат защитени територии в местността Калиакра. Ясно ли е какво означава? Обозначението Калиакра се отнася за нос Калиакра, а не за община Каварна.

Ако не бяха нацистите,сега щяхте да ривете в Букурещ, не в София.

Отивай в жк. Слънчака да видиш на какво ще запориличат Каварна, Калиакра и всичко до което се докопат такива "инвеститори и собственици" като теб. Как се ненасекохте, как се ненастроихте, как се ненатъпкахте!

ще се върнем с 100 хиляди години назад, ще ядем екологични храни, ще тичаме с препаска около кръста и ще мучим в нечленоразделна реч. Благодарение на фашситката диктатура на екологичните идиоти.

И в Балчик вече започна да изглежда така. Строи се направо върху пясъка, до алеята, на 10-15 метра от водата. Останаха 2 плажа с пясък, като единия е под Двореца.

30 м2 на калпак и всички проблеми се решават

метър на метър на два метра = 2 кубика пръст.

Не знам въпросните "недоволни собственици" откъде взимат минимум 100 лева на декар? И аз имам някой декар в тоя край - в житницата на България няма аренда над 30 лв/декар. Рано е още да кажем сбогом на красивото северно Черноморие, но натам вървят нещата май.:(

Коце, шегуваш ли се? Арендите в този район варират от 80 до 120 лв. Ако ти дават 30 лв/дка - гаврят се с тебе...

Хайде да посмятаме - от декар колко зърно се произвежда и колко струва то на изкупуването. Колко са разходите за производството на това зърно. И ще се върже, че ако произвеждаш зърното сам, заедно със субсидията, а вържеш 40 лева доходност, я не. Та тези за 100 лева аренда от декар може - ама ако са парници с ранен зеленчук. Но там разходите са големи и едва ли арендатора ще дава толкова. Е става и ако се отглежда опиомен мак или канабис, но точно в Добружа - не съм сигурен, че ще растат добре.

Точно казано!!!

дай си земите при мен за 35 ... от кога търся такива гугутки

Яко те цакат мой човек. Ама много яко. В Каварна и Балчик общините няма рента под 60 лв и то в лоши години. Обикновенно е 80-110лв / дка. Информация от първа ръка.

Пишеш глупости. Явно не си в час. Ако наистина имаш ниви в този край, ще знаеш, че рента под 80-85 лв. на декар няма.

Мутрите изпратили ратаите си да квичат, че няма да могат да изливат нов бетон. Нека да квичат. Има закони, които те вече един път са нарушили. ЕК твърде благосклонно се съгласява да остане вече построеното, но забранява новото унищожаване на малкото останала природа. Мутричките не са съгласни, искат джипове да си купуват, с които после да ни газят.

ма да строят бе... ненаяли се селяндури,,, да ходят в слънчака за добри идеи как да направят нещата

земеделски стопани искат да станат Хотелиери !

"Европейски граждани"

... граждани за европеиско развитие...

тия забрани спират тлъстите хапки на общинарите и "бизнеса"!? На бунт,нема далавера,а далаверата е смазката на българската демокация!

Така трябва.Бетонирахте и осрахте всичко,природа не остана.

Натура 2000 по начало си е една голяма глупост! Как може да спираме строежи, след като това ни е двигаелят на икономиката?

Съгласен. Същото важи и за проституцията. Да врътнем двигателя на икономиката и да си сипем!

Бедните земеделци, пускам сълза! Да им сера в устата докато се вклюбят в мен и после да ги изоставя!

Не може само със забрани, трябва и стимули. Само че парите за Натура 2000 до 2020г. ги опапкаха "едрите зърнопроизводители" за компенсации на щети от дивите гъски. Хайде сега, правителстото да преброи колко в джипа, яхти и силиконови бомби за 20 годишни наложници се инвестираха средствата. И това е само един пример как кражбата от едно място поражда проблеми в друго!

Те най-едрите земеделски производители са точно то региона на Добруджа, така че или са същите лица, или опорната точка ви куца!!!

Явно някой е на заплата в някое зелено дружество ,сори.