Архитектите въстанаха срещу соцзакон

От Камарата на архитектите в България (КАБ) се обявиха за спешна замяна на сегашния "социалистически" Закон за устройство на територията (ЗУТ) с модерен закон.

Обратно в новината

Коментари - Архитектите въстанаха срещу соцзакон | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Sm3hurk0

Освен и архитектите да прогони милата ни държава.... После ще си правим колиби, без архитекти... :)))))))

Можем даже да икономисаме бараките и да заселим отново пещерите! Дивото зове))

Истина е, че закони като ЗУТ и ЗОП с множеството конюктурни редакции "на парче" се отдалечиха от главната си цел - да се създаде справедлив и модерен регламент за проектиране и изграждане на съвременна среда за живот и работа на хората. Това е трудна задача дори за напреднали страни, да не говорим за такива като БГ. В ЗУТ и ЗОП прозира интереса на бюрократа, чиновника, който измерва проектирането и строителството в кв.м и човекодни. Няма международни архитектурни конкурси където е необходимо да има такива, има вече почти само работно проектиране, идейната фаза е мръсна дума. Това не е случайно. Проектантите са обезличени от бюрократизирани закони и механизми миришещи на комисионни. ЗОП е жалка имитация на справедливо състезание отчитащо само КОЛИЧЕСТВО, не и качество. Инженерингът е топ желанието на бързите комисионери организатори на ОП, защото такива поръчки пораждат условия за стимулиране под масата от строителите. Експертизата на поректанта е подменена с интереса на чиновника. Законите са продукт на администрация готова на всичко да защитава интересите си. Как сами ще се лишат от законовите вратички и капанчета ? Че за какво да стоят в администрацията, ако не могат да бъркат в меда?

"строителството има дял в икономиката 30% и уредбата на този бранш е важна за цялото общество" Какво печели обществото със средна заплата от 500-1000 лева, когато цената на квадрат жилищна площ е 1100-1200 евро? Това общество в България е над 85%. Печелят единствено архитектите и строителите.

Средна цена на наем в София е 700 лева или 359 евро. Отворете сайт за обяви.

навреме са се сетили. Ние сме пред ново спукване на имотния балон и едва ли повече ще се строи така бурно. Досега трябваше да се направи.

ЗУТ просто се използва за корупция- изнудване за рушвети, влияние и т.н П А Р А Л Е Л Н А Т А Д Ъ Р Ж А В А ПРЕЗ ГОДИНИТЕ НА УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ, ЧРЕЗ ЗОП СЕ ИЗТОЧВАТ ПО НЯКОЛКО МИЛИАРДА ЛЕВА ГОДИШНО! КРАЙНО ВРЕМЕ Е, ТОВА ДА СПРЕ! Закона за обществените поръчки приет с мнозинството на ГЕРБ и Реформаторите на 16.02.2016г (променян до тази дата десетки пъти!!!) е лобистки, корупционен, вреден. Закон в който са въведени понятия като: Инженеринг , Инженеринг проектиране и строителство, Проектиране и строителствои най-лошото - Прогнозна цена (измислена, няколко пъти завишена цена) при обявяването на обществената поръчка. Всеки може да провери в ЗУТ, че такива понятия няма! Още: Техническо предложение, и......Заплащането се се извършва след подписване на договор за отпускане на безвъзмездна финансова помощ между Община Х и финансиращия орган.....във връзка с Част Б - ИНФОРМАЦИЯ, КОЯТО НАЙ-МАЛКО ТРЯБВА ДА СЪДЪРЖА ОБЯВЛЕНИЕТО ЗА ВЪЗЛАГАНЕ НА ПОРЪЧКА, също така, Строителство на идеен проект....и много други. Закон за обществените поръчки от 2016г е закон, който погазва основния Закон - Закона за устройство на територията, основен закон, закон доказал се работещ още от първата му редакция (средата на миналия век) която ми е известна Планово изграждане на населените места, и предшестващия Закон за териториално селищното устройство.

специалисти това ли измислиха сега. Ами то защо са ни изобщо планове и разрешения за строителство - да зида всеки както може, пък после - каквото бог реши. Тогава хем няма да има нужда да се плаща прескъпо за архитектурни проекти и други такива.

Ами да го отменим, да им дадем пълна свобода. Всеки да си строи където каквото иска. Като циганите. Щом е "социалистически" ... Само че да намесваш пропаганда от най-демодиран и най-примитивен тип в професионалната област, извинете, не е професионално !

според Вас, в Германия строят като циганите? Направо Ви повярвах.

Как ще е социалистически бе нали баш най демократите го приеха начело с оня дето стана за смях като не можа да разруши това дето дедите са строили. И какво, ще махнем общината за да може вие да определяте какво и колко? Хахахахах

Предлагам им да отидат да видят как се издават разрешителни за строеж във Великобритания или Франция. Ще бягат обратно насам с 200 километра в час.

Софиянци са наясно - в София, най-големият мафиот и мошеник по принци не е кметът, а главният архитект. Предполагам, че и в другите градове е така. Няма как да се намалят "торбите", щото сте твърде много по веригата - архиекти, рушветчийски (извинете - технически) надзор, общинари...чет нямате лакомчовците. За това са и купищата папки - с всяка от тях се "смазва" по един от тези ненаситници. В Германия си има благоустройствен план и се спазва, а у нас този план е като бездънна яма за пари. Всеки с достатъчно дебела пачка може да го промени...

Не знам за Закон, ама ПРЕЗАСТРОЯВАНЕТО в София е убийствено. Няма място за паркиране от блоковете. Няма място за игра на децата от блоковете. Няма дървета и градинки... да не говорим за горички и паркове. Тези архитекти да има как да строят и по тротоарите вече

Така е. А за тротоарите - там е другата сага. Един познат със собствени пари купи и сложи две (2) кашпи с цветя до входа на блока. Стана по-красиво, а и на никого не пречеха - колко са големи кашпите?! Дойдоха от общината. Глобиха го че нарушавал нам-кво си. После му казаха, че ако иска - може да си стоят кашпите, но трябва да плаща наем за използваната тротоарна площ... Той им тегли една майна и ги махна.

И това е сега, при този "социалистически" закон. Не ми се мисли какво ще стане, ако отпадне всякакъв контрол върху дейността на демократичните архитекти. Абе да няма някакви слънчеви изригвания, че капиталистите в БГ-то се активираха толкова?

Най сетне да се чуе нещо разумно от тея. Макар, че ако се направят промени, те ще са за още по голяма бюрокрация и бумащина! Никой не осторва необходимостта от чертежите и проектите. Това, обаче, което е огромният проблем е, че се изисква еднаква документаия както за МОЛ, така и за дворен кенеф. От 01.02.2017 година, тихомълком, гербаджиите наложиха посредством промяна в ЗУТ забрана малките строежи (на ниски къщи и дворни кенефи ) да се строят по стопански начн. Изисква се да се строи с фирма регистририрана в камарата на строителите - разбирай ГБС, Трейс и др. подобни. Това вече е геноцид. Геноцид е също така за акт 16 на дворен кенеф да се изисква сертификат за енергийна ефективност, които също се издава от подобни фирми (на наши хорица). Сега за да си извадиш акт 16 на малка къща (до 10м) височина се изисква документация като за МОЛ. Близо 39 (тридесет идевет!) документа - какви ли не и от къде ли не и всичко това на харитя, за всичко се чака месеци и за всичко се плаща при това яко. Всичко това е в полза на апартаментната мафия, която плаща рушветите по общините и строи безобразно из детските площадки по Сф, пловдив и др. подобни места. Допреди няколко години (преди ГЕРБ) човек можеше да построи малко къще със собствени средства на цената на тристаен апартамент. Но сега вече стана толкова сложно, направо невъзможно!

КАБ са големи гадове явно. Данните от цитираната класация на Свтовната банка са коренно различни - не сме 118-ти, а 48-и. Явно някой от ръководството е научил как безконтролно се лее бетона в съседна Македония и му се е приискало и тука да стане така. Не сравнявайте с Германия, некадърници недни, защото ни един от вас няма абсолютно никакъв шанс да прекара проекта си там и да получи одобрение, защото ни лицензите ви, ни образованието ви се признават в цивилизованата част на Европа.

Бих се обърнал със съвет към архитектите да сформират един екип, въоръжен с камери и фотоапарати. Да обиколят страната и да заснемат. Тогава ще разберат за огромния проблем - масовото незаконно строителство. На Ганьо като му разрешиш да построи например къща за гости, смята че всичко му е разрешено завинаги, на следващата година започва да се разширява с безпланови и неугледни пристройки, надстройки и задстройки във всички посоки докато застрои целия парцел и докато окендза иначе хубавия първоначален проект.

Вероятно сте чували за ДНСК и надзорни фирми.Е, точно това искат те. Сами да си контролират и да носят отговорност. А какво се строи и кой е виновен, е въпрос за манталитета и приоритетите на населението в нашата държава.

е приет един закон, важно е как регламентира обществените отношения, римското право е прието преди векове, но е в валидно и днес/ако някой го ЧЕТЕ!/ Най-професионален е бил Закона за планово изграждане на населените места -с точни правила и изисквания, без значение кой власт имаш как и къде ще строи. Няма защо да измислят нов закон, да върнат старите, като отменят текстове не отговарящи на съвремието.

Даже още по-тежка трябва да е процедурата, особено що се отнася до съгласие на собственици на околните сгради. Наредихте блокове на по 2 метра, така че хората може да си ходят на гости направо през балкона. Красивата някога Варна, сега прилича на гето, особено централната част, която беше с широки улици, къщички с дворове. Стига сте изливали бетон!!!! Няма нужда да се строи в градовете повече - особено големите. Освен ако не става въпрос за преустройство. Идете в малките градове, селцата. Ама архитектите да не са луди да ходят по селата. Хич не ги вълнува, че градовете са заприличали на нескопосана курсова работа на някой некадърник. А ако няма работа за вас, архитектите, ами преквалифицирайте се! Или отидете в чужбина, да видим кой ще ви наеме там.

нали сте от село. Мен не можете ме бутна - живея в масивна кооперация на Витошка. Слава Богу, че ако не е ъглова кооперацията, и не са съгласни всички собственици - само се облизвате.

Разбрах, че ББ бил казал, че можем да си вадим скици на имотите от кадастъра по електронен път - да, ама не. Отиваш, чакаш час, час и нещо, попълваш хартиена бланка и след това скицата ще получиш след 10 раб. дни, но все пак това е най-бързо получения документ, свързан със строителството.

ЗУТ е приет 2000 г. За какъв соцзакон става дума? Ако някой не може да различи ЗУТ от ЗТСУ (предишния закон) значи е много зле. А че е тежък, тежък е. Само, че в другите държави преди да строиш нещо минава поне около година. Тя по принцип в света идеята е, да се ползват съществуващите сгради, а не да се строи безконтролно. Ама наш Ганьо като се мисли че става за всичко, строи на поразия всякакви грозотии, че ако може и без проекти.

Всъщност, не бумащината е най-важната. ЗУТ определя облика на новите квартали. Вижте на какво приличат София, Пловдив и морето - тези "бункери" са ИЗЦЯЛО резултат на ЗУТ. За сравнение, вижте Париж. През 1850, тогавашният кмет Осман (името не е арабско, или турско, по-скоро е немско, пише се Haussmann) приема закон, ВСИЧКИ сгради да са с височина 66 стъпки (22 метра). Като се добавят и Големите булеварди, построени от същия човек, в момента този град радва окото с хармонично строителство.

Бягай.Отдалече личи си че си още първи семестър.

Нестига, че обезобразиха София и Черноморското крайбрежие с бездарната си архитектура , а ми са и нахални в искането си за повиче свибода Превърнаха София в безличен град с кулички и безформени грамади.

свят широк - идете в Европа и там стройте на воля. Ама сте никой - само у нас може да си разигравате коня. Аз съм в Щатите от 15 години и се съобразявам със законите тук. За да си сменя дограмата на къщата трябва да взема разрешение от собствениците на околните къщи, въпреки, че на пръв поглед няма разлика. Защо не се възпротивят срещу префасионирането на балконите - заприличали сме на цигански катун.

Това е брат защото там си хептен никой, питай Тръмп като е строил небостъргачите дали е питал комшиите.

Един пирон не можеш да забиеш в къщи без разрешение на общината и съседите. Архитекти ли са тук? Леле ,леле...всичко за пари...

Всички архитекти в затвора.Иначе оправия няма.

Така е.Най-добре първите 5 години от практиката на архитектите да преминават в затвора, от където да творят своето изкуство.Ако след 5-ата година бъде преценено че става за архитект на база построеното-освобождаване.Ако ли не си остава в затвора.

Хаха - алчни смешници. А бе най-добре е да няма никакви закони и всеки да си строи, както му дойде. А тоя закон е соц, колкото и държавата ни е соц. Пълен е с лобистки поправки именно на тия и една шепа престъпници. Спомням си преди години нотариусите как ревяха пак със същите думи - и какво стана ? Всеки знае как го дерат и за какви далавери става дума. Същото ще стане и с промяната на ЗУТ !

като гледам как е презастроена София, Черноморието и всички по-големи градове където имат интерес. Ни вшиждам какво им пречи. Откъде толкова много архитекти бе? Направиха джунгла София и Черноморието - Слънчев бряг - спъваш се в хотели-гиганти. Ами да направим 6 милионна ЍСофия - всички да се преселим тук и да живеем като"европейци" ха-ха.

Ама това е необратимо.

"ЗУТ е претърпял 76 промени за 16 години и с всяка промяна проблемите се задълбочават, тъй като самата му философия е грешна" Кой каза, че прехода е свършил? "Комунизма" не си отивал от България в разрешенията за строителство, а и не само там. На обиновенните хора им се пречи да строят обикновенни къщи. Общинари ги тормозят и изнудват за рушвети. А за малцинството, което дори не е собственик на земята, върху, която си е постоило незаконните колиби. Няма глоби, няма събаряня, нама закон. Кои са виновните? Аз ги знам всички бивши депутатите от БСП, ДПС, НДСВ, ГЕРБ и СДС. Сегашните депутати също са виновни, не виждам нещо да са се разработили, даже в момента са във ваканция, за да си почиват, незнам от какво трябва да си почиват, не виждам да са свършили работа и за 10 лв. откакто са станали депутати изминаха 4 месеца. А какво са свършили?

бумащината била огромна, а тия не спират да строят. как става това? ако процедурата е сложна и дълга, то би следвало да няма голямо строителство, а то е масова практика - имаш нямаш пазар или документи и си строиш каквото искаш.

ВЕрно не ги разбираш. Дръж по-здраво сърпа.

А тези превземковци какви са-пак същите соц чутури.Камарата им не е ли също соц структура?И като кажат Германия и вече считат че въпросът е решен.Айде да сравним Германия и България и по архитектура и по спазване на стил и тип на застрояване а?А законът какво им пречи че ги ограничава в идиотщиите им и ''даровитите'' архитекти не могат да се разгърнат как си требе.

Като гледам как и какво се строи в София, просто се чудя какво искат тия! Бившият главен архитект на София, който не можеше да си сдържи щастливата ухилка, просто съсипа града! Елате вижте какво значи презастрояване, при това върху стара пътна структура. В края на Младост-4 до двулентов път са построени блокове-стени. Там слънце не огрява, тротоарът е ограден с някакво нещо, приличащо на стъкло, за да не те помете завиващ автобус! Абе немам думи! Господата са вземат и да си кажат защо в Германия са малко документите - защото няма корупция! А тук вскичко е възможно, стига да бутнеш на общинаря и архитекта - и градоустройствени планове се променят, и гъстота на застрояването, и отстоянието и накрая всичксо е законно! Не облегчение трябва, а строг, ама много строг контрол! Мафия ниедна!

Законът ни пречи, защото дава възможност некадърни чиновници, непознаващи законите да връщат с месеци проекти без да са в разрез със закона и да неможем да си вземем хонорарите. На мен ми е ясно, че цялото население ще е против нас, просто от злоба, защото не работим за 500лв. на месец. И се смята че за едни чертички взимаме луди пари. Това е едната причина чиновниците да се заяждат - той ще вземе 10 бона за един месец, аз 1000 лева -я да прави падни стани като казармата. Българските архитекти и инженери са си ОК - във всеки случай са на много по-близко по ниво ако се сравняват с колегите им в Европа и ако сравняваме нашите чиновници и европейските такива.

какви 10 бона бе цървул, 10 бона на месец може само да ги сънуваш.

76-те промените в него са грешни. Всяка нова партия на власт го е променяла, според алчността и интересите си.

Пиле ! Май изобщо не си наясно за какво говориш !!! Промените са необходими !!!

:)) ама тя е само една партия последните 60тина години колега ... просто си го донагласят постоянно че се нещо им добавя разход .... то разход на крадени пари ... ама пак си е разход за крадците (депутатите - бизнесът) И така ... все едни и същи , и така докато угасне слънцето .... Терминал 2

хммм ... добре е да хванеш вълната за бумащината и да си олесниш начина да строиш кадето ти падне без много да се замисляш.... проблема с бумащината е умишлен с цел ... пари ... нали касичката е винаги празна ... а за пари ... всичко може ... бумащината остава поне докато се оправи икономиката .... 3000 година може би .... Та от единия проблем , крадците (депутатите - Бизнесът) решиха да си нагласят другия ... па нека бумащината да си остане , в здравното , в НАП , НОЙ , митници , полиции и каде ли не ... но защо пък да не премахнем някои документ дето пречи да си строикаме квадратчета кадето си искаме .... Мислят си ... и си вярват ... а тъпото племе си мисли че някой нещо ще им оправи или помогне .... Терминал 2

хммм... вземи първо да си оправиш правописа

Този закон е приет 2001 г., а не 1961, 1971 или 1981 г. Въвеждането на ред е свързано с определени рестрикции и правила. Като има необходимост е променян. Отмяната на правилата води до намален контрол и съответно по-малка вероятност да бъдат хванати нарушителите.

Изобщо не си прав - ЗУТ беше замислен за да разтовари държавата от това да поддържа висококвалифицирани кадри като прехвърли професионалния контрол върху частния сектор. Обаче всяка едно правителство се огъна пред чиновниците, които решиха, че така имало вратичка за злоупотреби. или всъщност всяко едно правителство се възползва от това за да може да контролира - ама не с цел по-високо качество, а с цел създаване на бизнес за приятели. Сега ва момента проект по част конструкции, изготвен от проектант с лиценз се проверява от: 1. Технически контрол - проектант с 9 годишен опит. 2. конструктор от надзорна фирма 3. Служител в общината. 4. Служител в ДНСК. Последните двама са чиновници, които отдавна не проектират и са на много по-ниско ниво от първите. Абсурд е да намерят какъвто и да било технически проблем. Обикновено връщат проектите, заради забравена запетайка в записката. И като е толкова важно да се контролира ми обясни защо читава надзорна фирма преглежда за няколко дни проект на сграда и вижда ВСИЧКИ проблеми, а в община с месеци гледат и се чудят.

Абсолютна манипулация! Ако имаш 9 г. стаж проверя ли те тех. контрол? Да не говорим, че си е почти формалност, а и като се има предвид нивото на образование ... Надзорните фирми пък са пълна заблуда - който плаща той поръчва музиката. Чиста формалност, някои даже не си правят труда и да погледнат чертежите - бият печата и толкова. И какво остана - един служител в общината и ДНСК. Е - за какво се борите ? Да няма проверка ни от община, ни от държава ! Ей това е целта - да си строите както ви падна, а обществото да поема разходите - ни парко места, ни гаражи, ни озеленяване, задръствания, липса на отстояния между сградите и какво ли още не ! И докато в тая държава и най-простият не разбере как го цака една шепа престъпници ще си плаща и ще се вайка!

"читава надзорна фирма".....такова животно нема

Май не си разбрал какво искат.За отмяна на какви правила говориш?

има ли архитекти в България. Тези бездарни "дизайнери" се взимат на сериозно. Да се забрани дейността на "архитектите" в България. За около 28 години направиха огромни простотии и нищо съществено. Не са нужни.

Архитектите вървят и омайват фараоните (инвеститорите). Каквото си поръчат инвеститорите, такива КАШИ забъркват архитектите !!! Архитектите НЯМАТ ресурсите да инвестират и управляват !!! ТЕ СА КАТО КУКЛИ на КОНЦИ ! т. е. ---> НЕВИННИ !!!

Ами да. Може да се решат всички проблеми с напомпани батки-тенисисти,футболисти и други спасители. В кой век живеете?

Ако не беше този закон кой знае какво щяхте да натворите.Дори сега което сте натворили е толкова грозно , че ако имахте малко срам щяхте да мълчите , нещатни гъзове !

ЩАТНИ са, затова недоволстват.

Правописна грешка , нещастни :)

съвременнити архитекти са СУПЕР ТЪПАЦИ! защо? защото са ЗАСТРОИЛИ градинкити и ПРАЗНИТИ междублокови пространства, създадени от соц архитектити, които, очевадно, са поне 10-на пъти по-умни и интелегентни от настоящите цръвули...

Ти не си добре! Това не е по желание на архитектите, а искане на инвеститора (собственика), свързано с подкупите които той дава на общинските и др. чиновници да получи разрешението за строеж.

Началник

не искам да те обиждам. много ми се иска да те нарека тъпак, но НЯМА да го направя, в името на добрият тон... ако си ЧЕСТЕН архитект, НЯМА да приемеш поръчка, която УНИЩОЖАВА възгледите ти и идеите ти... панятна? ако си я ПРИЕЛ, тая поръчка, ти си НАРАВНО ОТГОВОРЕН за последстрвията от ДЕЙСТВИЯТА СИ. зих фрастейн? начи, извода е, че съвременните архитекти са нящо като венерени хълмове на връха на съвременната архитектура У БЪЛГАРИЯ! ъндестууд?

главният архитект утвърждава градоустройствен план и подписва разрешение на строеж? Това, че избират послушни и корумпирани гл.архитекти е друг въпрос. Тях до един до стената и на месо, защото са направили тази държавица много смешна, с жалки "кокошарници", нацвъкани навсякъде! Срам и позор!

Не бъркай архитект със "строителен предприемач". Последните се оправят много добре с корупционните практики и корумпираните политици им уреждат да застроят всичко без значение от сложните процедури!

Май да тръгнеш от закона за рестиуцията,а

Ето защо рипат майкопродавците срещу ЗУТ Чл. 1. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) (1) Територията на Република България е национално богатство. Нейното устройство гарантира устойчиво развитие и благоприятни условия за живеене, труд и отдих на населението. Да отбележа пак:ТЕРИТОРИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Е НАЦИОНАЛНО БОГАТСТВО.

За коя нация иде реч, на комунягите, на циганите, на мошениците, на мързеливите, на хрантутниците или на тези които не знаят защо са родени?

ТО АКО ИМА СОЦ ЗАКОН ИЗОБЩО ТО ТОЙ Е В ЗДРАВЕАПАЗВАНЕТО ПОНЕЖЕ Е БАЗИРАНО НА ПЛЕБЕЙСКО-ПРОЛЕТАРСКИЯ ПРИНЦИП НА СОЛИДАРНОСТА.ДЕМЕК ОТ РАБОТЛИВИТЕ И КЪДЪРНИТЕ СЕ ВЗЕМА И СЕ ДАВА НА НЕКЪДЪРНИТЕ И МЪРЗЕЛИВИТЕ.

цяла Европедалия е плебейско-пролетариатска, а за капак е Обама кеър, който Тръмпите иска да махне за да не се обалгодетестват амерканските цигани

Напоследък има някаква голяма офанзива "в полза на бизнеса". Идва краят на еврофондовете и време да се плащат кредитите на Борисов, затова искат да източат, застроят, изкупят и поробят всеки и всичко останало в тази страна. Но накрая някой ще виси на въжето.

"Но накрая някой ще виси на въжето." Като суджук на тераса :))) ПП: нали сега суджуците са особено актуални ;)

Щом Три торби хартия не ги спират да застрояват навсякъде, какъв точно е проблемът?

всичко, което пречи на безразборното застрояване на градинки, паркове, междублокови пространства, събарянето на детски градини или надвесване на вторите етажи с метър и половина над тротоара, трябва да се премахне. Време е да забиваме нов бетон където ни падне. Мамка им продажна, далавераджийска!

Точно това мислех да напиша! Значи не само Аз мисля така.

Остава и архитектите да са ви виновни за бетона. Бръкни по-дълбоко. Може и да се сетиш кой поръчва музиката.

Бързат, бързат родните олиго - мутро - питеци да преперат каквото може, преди да дойде финансовото цунами. Затова и се строи в момента като за последно и банки и медии надуват балона до премаляване. Жалко е само, че на някои хора им е толкова къса памета и акъла и са забравили първото спихване на балона през 2008 г. Само дето тогава всичко мина през дъщерните дружества и пофалираха една банка за да могат да си изчистят дълговете големите играчи.

Аз съм съвсем нормален гражданин на тази държава който си плаща данъците и не чакам кой знае какво от държавата... но... минах през кошмара наречен бюрокрация за строителство. За мен това е пълна идиощина. Няма по-сложна и смотана процедура от това. За капак накрая и ми поискаха ОВОС (оценка за въздействие на околоната среда) на къща, която се намира в населено место за което има устройствен план. Ами нали точно затова е този план, на него е преценено кое като тип и вид строителство ще е ОК за имота. Хиляди хвърчащи листчета, и за капак се почва с простотията, актове та актове докато го докараш до обр. 16. Защо и кому е нужно, това е тъпотия. Трябва да е като в цивилизацията, идва държавния служител, преглежда изпълнението, ппроверява дали е коректно съгласно закона и издава на место листчето хартия за позлване. То не са комисии то не са простотии. Ама... бремето на социализма още си стои, и за съжаление не съм сигурен че и за децата ни ще е изчистено. Държавния служител в момента няма изгода, защото ще започне да работи, а той това не иска. Повечето са хрантутници които иначе не могат нищо да свършат.

си казал, че ще си имаш водоизточник (сондаж, кладенец) трябва да докажеш че няма да пресушиш почвата на съседите. Така че закона си е перфектен. Тук в САЩ няма лабаво - има три страници с чек боксове и кодове за определени системи при строителството,. Като мине общинския строителен инспектор не го интересува какви документи си подал и колко чакаш - за всяко боксче, което не е чекнал ти дава 1 месец да го изпълниш. Ако не ти чекне 5-6 боксчета чакаш половин година. Ако дойде втори път, ти дава двойно по-голямо време. На тези 3-4 страници всичко е разписано, дори, че контакта трябва да бъде на 10" от пода и на 20" от вратата. Всеки грешен инч е стопиране на процедурата.

То сигурно за това като мине торнадо от града не остава нищо повече от стърчащата баня.... малко черен хумор

че дъщеря ми завърши там вътрешен дизайн и е задължена да изпълнява държавните изисквания на строителния контрол.

За кой закон говориш? Тук в БГ или в САЩ. Застани до общината в някой град в САЩ и виж колко хора ще видиш носещи някакви листове хартия. Няма такива, нали! Там законите са малко и се спазват. Няма под масата. Ако застанеш до общината тук в БГ, ще видиш че всички това носят, листове хартия от един хрантутник до друг такъв. Всички искат да лапат. Нали всички чакате държавата да ви храни! Това е резултатът.

ДА НЕ ЗАПОЧВАМ С АРХИТЕКСТКИТЕ ДАЛАВЕРИ, ЧЕ ТУЙ МИ Е ЛЮБИМА ТЕМА :)))) .... ЗАКОНА КАКЪВТО Е В МОМЕНТА СПИРА ПОНЕ 80% ОТ КРАЖБИТЕ :))

Па как може да кажат "социалистически"? Ми нал баш СДС го прие по времето на Костов.

ОЩЕ НЕ СА ОСЪЗНАЛИ НАКЪДЕ ДУХА ВЯТЪРА. Сега лихвите са ниски защото бабата от ФЕД играе мръсно на Доналд Тръмп КОГАТО ФЕВРУАРИ 2018 ДЖАНЕТ ЙЕЛЪН СИ ОТИДЕ ЛИХВИТЕ НЕ САМО ЩЕ СКОЧАТ , НО И ЩЕ ПОМЕТАТ ЦЯЛАТА ФИНАНСОВА СИСТЕМА. ПЪРВИЯТ БАЛОН КОЙТ ЩЕ ГРЪМНЕ ЩЕ Е СТРОИТЕЛНИЯТ !! СПРАВКА - кризата през 2008 година. Дерзайте глупаци засрали всичко с едно никумо ненужно строителство. Дано няма кой да се върже на простотиите ви.

Като начало "въстаник". Пише се с едно "н".

E, нормално е да искат "модерен" закон. Що най-добре не поискат премахването изобщо на всякакъв закон, така ще си леем безотговорно бетон, ще си издигаме малоумните "архитектурни" изчадия и пр.

Абе, приемете, че има теми, по които не ви се полага да се изказвате,бее. Това не са модерните гащи на баба ти. И не всичко, което не ти достига до съзнанието трябва да си обясниш с думичките ,които разбираш "малоумен" и "изчадия"