Божидар Димитров: Зоран вижда шанс в договора с България

Историкът проф. Божидар Димитров е работил над проекта за договора с Македония. Не вярвах, че ще признаят за общата ни история, споделя днес той пред Дир.бг.

Обратно в новината

Коментари - Божидар Димитров: Зоран вижда шанс в договора с България | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Дай боже да е така , но нещо не ми се вярва ! Знаете ли че националния облик е изменен за последните 72 години , преобладаващо население в Македония е мюсюлманско , а близост до майката която ги направи мюсюлмани изостря обстановката ! Не съм оптимист г-н Димитров , дай боже да стане , двамата ми дядовци са били млади хора когато са се били за Македония !

Баси долният слагач си ти, стига лиза гъза на Борисов, преди него вият, лижеше този на Сергей!!Дърт, тъп гербаджийски ибрик!!!

Ето, какво казва бившият Премиер на БЮРМ , за утрешната дата в нашата обща история: Постът на Георгиевски: Организацията, която е подготвила и обявила Илинденското въстание е Български Македоно -Одрински революционен комитет и уставът, написан от Гоце Делчев и Гьорче Петров позволява в него да членуват само екзархийски българи. Писмената кореспонденция на революционната организация е извършвана единствено на български език. Всички ръководители на организацията са били или екзархийски учители или български офицери и това се отнася за Гоце Делчев, Дамян Груев, Пере Тошев, Гьорче Петров и Борис Сарафов. Финансовата и военната помощ на въстанието е оказана от България, където всъщност се подготвят и организират четите. Името на комитета съдържа и наименованието Одринско, което означава територията по Черноморското крайбрежие, а Гоце Делчев е бил инспектор на четите, както в Македония, така и в Одринско. Избухването на въстанието на Илинден и Преображение е било координирано и поставено под общо ръководство, което е определяло датите на въстаническите акции

за пореден пuт се уверявам, че бuлгарите не ги бива вuв вuншната политика....по-безмислена и глупава вuншна политика от тази с македонци не зная да има. сuщо така по-безмислено пилеене на дuржавни средства от безмислени врuзки с македония няма.... на този заshто го слушате вuв вuншно....?! вuншната политика се управлява само от явлена икономическа изгода за страната, а не от историко-географки-соцiaни причини.

Има независими държави! А ние както знаете сме ЗАВИСИМА - КОЛОНИЯ! Та боли ги САЩ за вас !

ГЪЗОБАР СЕ Е НАВЕЛ И СУДЖУКА Е ПОЕЛ А СА РАКИЙКА И САЛАТКА ДЯЛКА БАЙ ШИПТЪР СО РЪКАТА

Македония се появява през 18. век от западняци, тръгнали по стъпките на Александър Македонски. До тогава това име не е съществувало. Македонските земи са принадлежали към България за много късо време от едно до две десетилетия по време на Цар Симеон и цар Йоан Асан втори. Тези земи са били заселени от авари, които стоят езиково много близко до българския език. За това говори името на най-голямата македонска река Вардаря, което преведено на съвременен български език значи долината на аварите.

Gluposti, В житие на Димитър Солунски, четем, че Кубер е преминал от земите на Аварите (успешно при Видин) заедно с гръцки пленници и българи в Битолското ( Керамийското поле около Прилеп и Битоля). Любопитно е че той е спечелил цели 6 сражения преди да бъде пуснат да премине от другия бряг на Дунава. Другото важно съобщение е, че гръцките пленници не са останали да живеят в Македония, а се завърнали кой откъдето е бил. По този начин си проличава създаването на един монолитен етнически блок от Българи в сърцето на Македония. В един от надписите на Мадарският Конник се споменава следното: ....на българите ......и дошъл при Тервел. На носоотрязания император не повярваха моите чичовци в Солунско и си отидоха в кисиниите си (селищата си).............негов един ............чрез договор вождът Тервел даде на императора ..........5 хиляди .........императорът заедно с мене победи добре. /надпис от Мадара/ От надписа не се говори за чичо, а за чичовци. Очевидно аналогията е че Кубер като Син на Кубрат е бил брат на Аспарух, и оттам Тервел е племенник на Кубер. Въпреки това Кубер не е бил единственият документиран владетел на Македонската България. Записани са още двама предводители и/или високопоставени личности в йерархията на Куберова България. Това са Маурос, и Тарасий, за който научаваме от техните печати, от по късно известие, за опита на българите да превземат Солун. На печатът на Маурос пише: "на маурус (кубер), патриций и архонт на керемисяните и българите". Печатът на Терасий от друга страна не е качен досега в интернет, но надписа върху него гласи: "Богородице, помагай на Тарасий, ипат и Канас на куберийците".

мерси за инфото! То показва че нашите ИСТОРИЧАРИ са един големи лъжци! А самия ти показваш че Македония просто като име скоро се е появила!

Едно красиво четиво за това лято-"Кралицата на краставиците". Потърсете в нета.

така наречени "освободители" освобождават Румъния и Сърбия, а не България. Българското освобождение става през 1908 г. от Цар Фердинанд. За участието им във войната руския цар дава на Румъния Южна Добруджа, а на Сърбия Моравско. Бесарабия, която до идването на турците е принадлежала към България, руския цар прибира за себе си. За да утеши българите, той им дава гълъба на покрива, т.е. Македония. Колко кръв са проляли българите за този гълъб в продължение на четири войни, то не е за приказване.

цар Фердинанд е един голям боклук, същия е и неговия син Борис който ни набутва в Втората Световна Война и ни докарва СССР! По същия начин постъпи и неговия внук мадридския крадец!

И с кого ще подпищем договора ?. "Бугарски-заевски договор" ? За какво ни е БЮРМ? Там вече няма българи. Избити и претопени от друже Тито, подрепян от САЩ,Великобритания, Франция, с одобрението на СССР. Там са македонисти т.е "врли антибугари", а и Заев е същия ,но по-прикрит. Както ни взеха Македония, така ще ни вземат и България. Мръсната работа ще я свърщат мангалите, а пък после ще се заселят богоизбрани нации. Дир-а престанете с този Божо, има и по стойностни историци.

Никакъв договор с макета не ни требва. БЮРМ ще се разпадне по естествен начин до няколко години и ние трябва прсто да изчакаме за да си я делнем с гърци и албанци. След това от тази нова наша територия требва да се изритат сърбоманските отрепки резултат на смесени бракове на българи от Македония и сърби.

Заев има една камара следствия и е на крака да влезне в затвора и ще кляка и ще се омилква за да е на власт.А правителството му е незаконно както каза Груевски.Долу лекето Заев ти са антимакедонец тоест мразиш Македония.Нямаш място в управлението леке.ВМРО на Груевски е единствената легитимна власт.Останалиге албанци и всякакви мразите македонизма и Македония.Те защото са албанци иискат корана да се вее а Заев е следствен и спретнаха на Груевски пуч понеже Заев е следствения .

Можеше да кажем на САЩ, че се отказваме от пречката, за приемане на БЮРМ в НАТО с искането да подпишем договор за добросъседство! Може да се приеме БЮРМ в НАТО, без да подписваме този договор за капитулация пред БЮРМ, подарявайки им историята си. Вкарахме си автогол с този договор! Май, идеята се хареса на американците и те ни го начукаха! Който сам си направи беля, друг и да иска не може да му я направи!

Спокойна съм като знам, че Димитров е участвал в изготвянето на Договора. Дано само не е имало редактори след него и се окаже, че не това пише вътре. Би било страхотно да се обединим с Бг от Македония, Сърбия, Румъния, Гърция, Молдова и Одесса/в Турция бг НЯМА/.

КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ ПОПРАВИ ИСТОРИЧЕСКАТА НЕСПРАВЕДЛИВОСТ И БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ДА СЕ ОБЕДИНИ!!!

По долу един твърди, че сме нямали признати Царе, Крале, Императори, Светци и въобще сме държава на 150 г. Да, ама не! Още сина на Каназ Асарух (Испе-рих) Тервел е признат за съимператор и е канонизиран, от Християнската църква. При това 150 г. преди да е създадена БПЦ. Св. Паисий позовавайки се на Мауро Орбини пише: "Крал свети Тривелий".

Защо е наречен Тривелий, защото е три пъти велик. Един път за Рим, втори път, за Константинопол и разбира се за Плиска!

в македония властва сръбската комунистическа пропаганда. те още не са излезли от комунизма. такова преиначаване на исторически факти .

Я Божо да си признае, наистина ли е изял няколко страници от летописи, съхранявани във Ватикана. Толкова се бил уплашил от това дето е пишело по тях ... та ги е прокарал през червото. Какво толкоз е писано там бре българский Миленко??

Мда... тази гидина -Вардарска, догодина - Егейска Македония си присъединяване. След това -Ердене и Люлебургас и България най-после ще започне да се сглобява. Турция като се разпадне-ще стогнем и до Кондтантинопул. Тогава ще бъде постигната мечтата на Свети Цар Симеон!!!

Тази мечта щеше да стане реалност преди 140 години,ако Запада не ни попречи. И днес Запада е по-силен от Русия и няма да стане идеята за българско обединение. Иначе,ако се пита Русия -то тя ни отвоюва и ни даде в ръцете (като на слепец) Санстефански мирен договор ,който освен Одринско,включваше цялата Егейска Македония със Солун ,и ако не се лъжа островите Тасос и Самотраки ,както и цялата днешна република Македония,както и западните покрайнини -Пирот,Ниш ,Цариброд,Босилеград...! Ама нашите днешни "приятели" не ни разрешават мир и обединение ,показаха го и в Ньойския договор след това. Ти днес от кой се надяваш да ти разреши за тези територии? Не виждаш ли какво става,че дори нашите сегашни земи ще ни ги вземат и ще ги дадат на Турция,а ти говориш...!

Чети, чети. Само с дискусии в кръчмата не става тая работа. Тогава ще ти стане ясно кой спомогна за изкуственото създаване на македонския въпрос и как са те освободили всъщност.

МАКЕДОНСКИЯ ВЪПРОС ЩЕ СТАНЕ БЕЗМИСЛЕН АКО ГЪРЦИЯ , БЪЛГАРИЯ И СЪРБИЯ НАПРАВИМ БАЛКАНСКА ФЕДЕРАЛНА РЕПУБЛИКА :))) ... МАКЕДОНЦИТЕ ЩАТ НЕ ЩАТ - ЩЕ ВЛЯЗАТ В НЕЯ АКО НЕ ИСКАТ ДА СА ЧАСТ ОТ ВЕЛИКА АЛБАНИЯ :))

Първо ще трябва да ти избием зъбите комунярската гнусна мутра ,малко ти беше когато качулките ви влачеха за косите в камионетките при великия Б-1 !

НЕ Е ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО ДА СТАВАШ МНОГО БЛИЗЪК СЪС СУДЖУК АГА БАНКЯНЛИЯТА ЧЕ ЩЕ СЕ САМОУБИЕШ КАТО ФАЛИРАЛ ГРЕБЕЦ ОТ ПЛОВДИВ И СЛЕД ТОВА НЯМА ДА НАМЕРЯТ И ПИЩОВА С КОЙТО СИ СЕ "САМОУБИЛ":))

кога историците ще открият че балканите с остатък от руската държава? когато им наредят ли, а? и че българия е измислена от запада? и че е има-няма на 150 години, а? .....

ПОГЛЕДНАТО ОТ ДРУГА СТРАНА ... ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ ОСТАВА СВОБОДНА И СЛЕД ПАДАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ ПОД ТУРСКО РОБСТВО :))

кръгъл идиот

Пак си се напил зле, глупак...

Това, дали ще има договор или не няма НИКАКВО значение за България и Македония. ВСИЧКО се решава от искането на Гърция, Македония да ПРОМЕНИ ИМЕТО СИ!

" ИСТОРИЧАРИТЕ НАДИГАТ ВОЙ " ..... А ДОКТОР ГЪЗОБАР ЦЕЛУВА ГЪЗА НА СУДЖУК АГА БАНКЯЛИЯТА :))

ТЪПО! Много тъпо!

Може да съм тъп и прост ,може да съм троен доносник ,но си хапвам суджук ,,ГЕРБ,,.

Този "договор" е позорен. Това е епилогът на Ньойския диктат от 1919 г. Тук има друго мнение: https://link/2017/07/28/такъв-език-не-съществува-протестно-пи/

Работата всъщност е по-различна и по-проста! С какво една малка, смешна и измислена държава, като Македония, е толкова важна за Сорос/САЩ/глобалистите, че пръскат толкова пари там и правят такива циркове. С положението си, разбира се. Както има един американски лаф - location, location, location! Македония е баш на пътя на мигрантите първобитни диваци и всички пречки по техния път трябва да се премахнат и да им се улесни придвижването. Затова и най-важното практическо нещо в тоя прословут договор е точно това - да се оправят транспортните връзки между Македония и България, че до могат по-лесно да ни прехвърлят мигрантите!

Нещо хич не се връзва. Значи според теб цялата тая патаклама, целият този цирк с мигрантите, е с една едничка цел - да ни набутат на нас българите колкото се може повече мигранти. Брей, да се чуди човек да се смее ли или да плаче, че видиш ли ние българите играем централна роля в такъв световен проблем.

От едни географски области бяха създадени две измислени фалшиви държави -Македония и Косово,а държавата с една от най-старата държавност превръщат в територия.Срам за Българските управници,целуващи всеки чужд мръсен зад....

Аз пък ще му дам на този 10 милиона, ако ми покаже исторически документ, с който Византия или Рим признават българска държава и български цар. Написаното от Паисий не е исторически документ.

Има запазени във Ватикана документи от кореспонденцията между Цар Калоян и римския Папа. Изпращат на Калоян Диадема, каквато между другото са получавали тогава всички западноевропейски владетели, те Крал. Не е признат за Цар тъйкато царската титла е равна на императорската, а според тогавашните разбирания, само римския император има право да носи такава... Айде малко поучи история пък тогава задавай глупави въпроси. А за 10те милиона не държа да ми ги плащаш :)

И защо трябва да зависим от това дали някаква си друга държава ни е признала? И второ: не съм чул да се сключват мирни договори и да се плащат данъци на сбиротък от хора, само на държави. Това е предостатъчно "признание", ако някой го е еня за такова.

Дай ми ги на мен. В английската уикипедия българската държава се води Bulgarian Empire. Колко империи ти можеш да изброиш по това време?

Македонизма е наистина клинична диагноза. Виж поредния пасквил в Инфомакс.мк , та ние сме татари от монголските степи и Китай ??, договора е мъртъв по рождение и така нататък плюс с коментар с долни псувни. Но, има и доста интелигентни и смислени статии във Фокус, Локално и Плюсинфо. На Заев ще му е много трудно да се пребори с екстремисти-македонисти, отгледани на сърбо-югославската хранилка. За съжаление, албанците набират сили и скоро ще си поискат своето Та, каква ни е ползата от договора професоре ?

договор за присъединяване на Македония към България ли, а?

Член 11,6. Двете Договарящи се страни ще предприемат ефикасни мерки за предотвратяване на недобронамерена пропаганда от страна на институции и агенции и ще обезкуражават дейности на частни субекти, насочени към подстрекателство на насилие, омраза или други подобни действия, които биха навредили на техните отношения. НАГЛИЯТ Б. Д. НАРУШАВА С ТОВА И ДРУГИ ИНТЕРВЮТА ТОЗИ ЧЛЕН.

Димитров като знае толкоз много и се прави на историчар нека каже, защо най-голямата македонска река се казва Вардаря, а не например Булгардаря?

А защо аз живея на бул.Вардар в София, България? Какво значение имат имената и локациите... важно е да сме добри едни с други като хора независимо от имената и етикетите които носим.

Булгардаря? Как ти роди мозъка тази гениална мисъл, а?:))) И защо Вардар да се казва Булгардар?:))) Не, наистина тук могат да се видят най-големите олигофрени по нашите земи!!:))))

По безсмислен въпрос не съм чувал. Вардар е име вероятно от тракийски произход, както огромна част от имената на градове, реки и села в България. Другата теория е че е именувана по подобие на Амударя и Сърдаря в Централна Азия, което е още по-голям удар по тезата ти за "македонски" произход. Много смешен довод.

Македония е България!

а двете са парчета от Земята с хора щъкащи по нея... играят си на Държави и Монопол.... :D

Не е все едно дали говорим за Македония и България, или за България и Германия. Македонците са българи, говорят български, и носят българска кръв.

Момчета, макетата във Вардарско ни мразят, но те така са закърмени - яко промиване на мозъците от самото раждане вече пето или шесто поколение. И въпреки тази жестока пропаганда, в моменти на просветление се чуват и странни откровения, като например, 35-годишен мъж от Скопие ми казва: Аз съм македонец, но дедо ми беше бугарин. Така, че кой знае, може някой ден поне малко да поумнеят. Те, че вече са изпуснат влак за нас е повече от ясно, но поне да не се краде и извращава до перверзия историята като примерите с цар Самуил, Димитър Талев и прочие идиотии на македонизма. Истината е казана много добре от Михаил Огнянов, Бог да го прости - във Вардарско македонското/самостоятелно самосъзнание възниква в края на 30-те години и постепенно се налага след 45-та година с цената на много репресии и материални стимули. Действало се е на принципа на тоягата и моркова. Днес идентичностите в Македония са толкова объркани, че направо ме е жал за тези хорица там, то си е чиста национална шизофрения.

На тия дето разделиха народ от народ, брат от брата, дете от майка, костите им в земята да изгният и помен да не остане от тях и целия им род!

Дави и господа, С правилен подход и умни стъпки, след 2 поколения (50 години), маседонците ще са толкова българи, колкото бяха сърби преди 30 години.

Ние това не го можем. Сърбите колят и бесят, ако не кажеш че си сърбин. И го правят защото знаят че колят и бесят чужд народ. Как ще заколиш и обесиш брат си? Положението е като с Цар Соломон и двете майки дето се сбили чие е детето и когато Соломон казал да го разсекат и разделят на две, истинската майка се отказала в полза на другата. Така и ние сме се отказали от нашата кръв и плът, само и само да живее, но няма го Соломон да отсъди справедливо. Затова ги признахме първи за държава преди всички други, но явно детето-еничар не ще припознае майка си.

Розетата от Плиска - знакът iYi и неговото производна - голямата носовка в кирилицата Ѫ показват българският произход на кирилицата. Знакът iYi не се среща нито при гърците нито при педерот Ацко. Няаме обща история - имаме само БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ!

Съгласен съм, само не разбрах кой е "педерот Ацко"?

През 1994г. бях в Македония и ме учуди това че значителен брой хора там не знаеха че граничат с България . Никак не е случайно нежеланието им за построяване на железница на изток , както и добросъседски взаимоотношения с нас . Не е ли по-добре да издигнем една хубава стена и да се прекрати с тази язва ? А то договори с тях и след това ще ни гледат накриво винаги . С такива хора как ще бъде за напред ?

БЪЛГАРИЯ ВОДИ И УЧАСТВА В : - ИЛИНДЕНСКО-ПРЕОБРАЖЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ - БАЛКАНСКАТА ВОЙНА - МЕЖДУСЪЮЗНИЧЕСКАТА ВОЙНА - ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА - ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА ... ВСЕ С НАДЕЖДАТА ЧЕ ЩЕ ПОЛУЧИ БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ ... (ВКЛЮЧИТЕЛНО МАКЕДОНИЯ !!!!) ... ДАДЕНИ НИ СЪС САН-СТЕФАНСКИЯ МИРЕН ДОГОВОР И ВЗЕТИ НИ ОБРАТНО НА БЕРЛИНСКИЯ КОНГРЕС И С НЬОЙСКИЯ ДОГОВОР ОТ ЗАПАДНИТЕ ФАШЯГИ ..... МИЛИАРДИ ЗАГУБИ , МИЛИОНИ УБИТИ , БЪЛГАРИ И СЕГА , ДНЕС, 2017 ГОДИНА НЯКОЛКО НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ СА ГОТОВИ ДА ЛАПНАТ КУРЕЦО НА ЮНКЕРО И ЕВРЕИТЕ И ДА ПРИЗНАЯТ МАКЕДОНИЯ ЗА САМОСТОЯТЕЛНА НАЦИЯ .... ЗА ТЕБ ГОВОРЯ ГЪЗОБАРЕ , ЗА ТЕБ

след 2 фатално неуспешни опита: защо третиа да е успешен! ОСТЕВИ МАКЕДОНИА НА ШИПТЪРИТЕ. ТЕ ШЕ ГИ НАКАЖАТ ТАКА, ЧЕ ШЕ ВИЯТ КАТ ПЛЪХОВЕ. СКЪСАЙ ДОГОВОРА И ОБЯВИ ВОЙНА, ОГРАДИ С ЯДРЕНИ ОТПАДЪЦИ И ПУСТИНЯ! МАКЕТАТА НА ШИПТЪРИТЕ И НА САПУН.

... ИЗВЕСТНО Е ЧЕ В СОЗОПОЛ И ДО ДНЕС СЕ ПИШАТ ЗА ГЪРЦИ .... ТА ДА ПОПИТАМ КВО Е БЪЛГАРСКОТО НА ВИЗАНТИЙСКИЯ ШПИОНИН ГЪЗОБАР ?

ГЪЗОБАР Е ПРИДВОРЕН КЛОУН .... АКО СУДЖУК АГА МУ НАРЕДИ ЩЕ КАЖЕ И ЧЕ АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ Е ЦАР НА БЪЛГАРИТЕ .. СКОРО ОБАЧЕ НЕ Е ПРАВИЛ РЕЗИЛ КАТО С КЕНЕФА НА ЦАР КРУМ ОТ КОЙТО ДАДЕ НА СЪДЖУКА ДА ПИЕ ВОДА :)))

ГЪЗОБАРЕ , СОЗОПОЛСКО ПОПЧЕ , КОЛКОТО ТИ ПЛАТИХА ДА КАЖЕШ ЧЕ МАКЕДОНИЯ Е САМОСТОЯТЕЛНА ДЪРЖАВА ????

Eй, келеш, когато ти направиш за България толкова, колкото Б. Димитров, тогава ще даваш оценки. Дотогава си яж суджука и не не пръскай зловония наоколо.

КВО Е НАПРАВИЛ ГЪЗОБАР ??? .... СМЕНИ КАИШКАТА НА МУЛТИГРУП С ТАЯ НА СИК :))) ЛИЧНИЯ ИМАНЯТ НА ВАСИЛ БОЖКОВ ЧЕРЕПА :))

Макетата бяха сложили Димитър Талев в забраненият списък. Сега обаче са пуснали три от книгите му. Навсякъде българин и български са го подменили с македонец и македонски. Крадат от нашата история, та ушите им плющят. Скоро ще да задминат турски президент Йозал, дето рече, че Омир не бил грък, ами турчин и се казвал Омар. Което извънредно много развесели гърците- Турчина Омар бил написал Илияда и Одисея на гръцки вместо на турски. Рязаните изкараха даже и Гьоте за гастербайтер.

Това за Омир не го бях чул, смях голям. Иначе те пред света говорят че християнските светци идвали от Турция, което е голяма гавра, макар да е вярно за днешната територията на Турция. И показват на чужденците хрситиянските катакомби и светилища сякаш са техни.

Имали сме обща история? Ама сега сме различни нации??!!?? Тия кретени родоотстъпници повтарят тихомълком тезата ма академията на науките на мужиците, че в началото на 20 в започва формирането на маке нация. Оставате червени боклуци другари ....

vasil

Тянната нация почва да се гради през втората четвърт на ХХ век след l световна война.Албанската-40 год.преди това,българската-40 год.преди албанската.

Българската нация я има от хиляди години, за другите си прав. Но това другите държави няма да го признаят по обясними причини, а ще извъртят значението на неясния термин "нация".

Само ще кажа че Истинските БЪлгари в Македония УВАЖАВАТ Хитлер, защото ПОМНЯТ че при Хитлер, се обединяват България и Македония... Проблемите идват от Комунизма, които след 1923 търси начин да вземе властта и всички, които ги спират, са врагове. Правят и бомбен Атентат през 1925 г.. Така става и с Хитлер, който през 1940 г, Помага на БЪлгария да се обедини с Македония, Връщаме си Южна Добруджа от Румъния и също така си ВРЪЩАМЕ земи в Странджа планина, от Турция..