Коренна промяна: ваканции почти всеки месец

По-дълги ваканции и удължаване на учебната година с 1 седмица, както и провеждане на матурите и НВО за 7 кл. на различни дати, предвижда МОН.

Обратно в новината

Коментари - Коренна промяна: ваканции почти всеки месец | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

По-дълги ваканции друг път! Добавили са само събота и неделя и си мислят, че е ваканция. Като се сметнат миналогодишните и тазгодишните "ваканции" почивните дни са 15 и през двете години. Неучебните дни миналата година бяха 4, тази година добавят 2, защото правят матурите в лазлични дни са 7 и 12 клас. Т.е. нищо не увеличават, просто добавят още 1 излишна седмица към втория срок.

Само да попитам , след като децата за 3 месеца си забрравяли материала, как след 12 ти клас вобще нещо ще им остане в главите за цял живот...Да ви таковам и дебилите в това министерство. За да имат трайни знания децата е необхоимо да се преподава качествено и да се научат да учат! Не ви е проблем ваканцията, а безумните ви методи и материал. Прарзгледайте си приоритетите и програмите, ако има вобще някой в тов аминистерство , който да може д амисли! Доказано е, че за активна почивка са необходими 3 месеца, това ,че всички се опитвате да ни превърнете в роботизирани идиоти, които да мислим само за пари и работа , на всички ни е ясно. Не подлудявайте и децата, които отнасят постоянно вашите безумия на техен гръб. И да попитам з апоследно , колко от преподавания сега материал за 12 години е жизнено важен и необходим на децата в живота ? И като удължите с една седмица учебния процес, какво ще постигнете ? Наливане от пусто в празно ...не ми еясно защо ви търпим все още!

Само не разбрах на кого е необходимо това провлачване на учебната година. След лятната ваканция децата трудно се адаптирали, а като имат ваканция всеки месец и след всяка ваканция е неабходима отново адаптация дали ще е по-лесно на учениците? Не виждам смисъл от цялата реформа, още повече, че ще се наложи децата да учат по време на големите горещини.

подкрепям да се намали лятната ваканция. децата и колегите като се върнат в училище не могат един месец да се адаптират. Западния свят отдавна е измислил раномерно разпределение ваканции. Няма такова "животно" 3 месеца с децата да се занимават само родители. За среден курс 3 месеца ваканция е пагубно. Е, ако ще си пазят даскалките лятната отпуска прикрита с псевдо аргументи, за наивните е лесно да "клъвнат" Инициатива за намаляне на дългата отпуска и приравняването и с тази на нормалните работещи!

Бреее, ти сигурно си старши учител в някое столично училище с климатици, хладничко, приятно и с повечко средства, а провинциалните училища ряпа да ядът, ще учат в жегата - след мен и потоп...

Дали всички, които работят лятно време са в климатизирани помещения? Какво ще кажете за строителите по строежите или шивачките - при тях дали има климатици? И преди 20 години, когато нямаше климатици, как ли се е преподавало? Но тогава качеството на образованието беше в пъти по-високо

Толкова глупости на едно място трудно би написал и начинаещ учител.За неграмотните зрелостници не е виновна дългата ваканция, а СИСТЕМАТА- на политиците не им трябва ГРАМОТЕН електорат, затова системно ЗАТРИВАТ образованието.АКО ИСКАМЕ ГРАМОТНИ УЧЕНИЦИ,трябва да се плаща ДОСТА повече за УМ и ОБРАЗОВАНИЕ.

Той западният свят много работи е измислил, сега и гей-бракове ни поднася, но това не означава, че трябва всичко да копираме. В западният свят лятото е 20 градуса и в стаята има не повече от 20 ученици, а при нас 27-29 ученици, 30 градуса горещина през юни, няма въздух, няма климатик... А те , учителите, ваканция нямат. Имат полагаем годишен отпуск, който задължително ползват през някоя от ваканциите. По друго време - само неплатен. А ако някой си мисли, че е много лесно и приятно - да заповяда в системата. Места има, и ще стават все повече, като се пенсионират половината учители в следващите 2-3 години. Единствената смислена реформа, която трябва да се направи, е намаляване на броя ученици в една паралелка и намаляване на обема информация по предметите, повече време за упражнения, особено по математика и български език. Другото е псевдо-промяна и никакъв резултат.

Бре, от кога събота и неделя се водят ваканция. Трябва да се прекрои КТ и да се впише за всички работещи и учащи работната и учебната година е 365 дни и ако работодателя или МОН им е кеф, ще те пуснат отпуск или ваканция, ако не им е кеф, гонка до дупка или ще завиждаш на депутатската ваканция :) :) :) !!!

На някой места в Европа учебната година е от 1.09 до 30.06,като на всеки 7 седмици децата имат по 2 седмици ваканция.От личен опит казвам,че тази система е много по-ефективна.Децата са отпочинали,а след дългата лятна ваканция определено трудно се адаптират към училищния режим.За работещите родители се предлага занималня,напр от 9ч до края на раб ден.

Когато четох коментарите се учудих защо толкова се вълнувате, та ние сме си целогодишно във ваканция./10клас/ Когато си искаме ходим на училище/за развлечение/, не учим, учителите ни пишат добри оценки/отлични на тези които по-редовно посещават часовете/, не ни пишат не извинени или ги извиняват. Никой не ни наказва и не ни прави забележка, защото всички знаем/директор, учители, ученици и родители/, че заплатите на персонала зависят от броя ученици. През учебно време си ходя на работа-барман./родителите са ми бедни и нямат връзки/. След като завърша училище, може да запиша някакво висше/от сега свищовския университет ни запознавана със специалностите, които предлага/ и след това на Терминал 2 и каквато и работа да намеря, сигурен съм че ще получавам добро заплащане. В елитните училища, учениците са на хора с пари/родителите им са имали възможност да плащат за частни уроци/ и връзки, по този начин ще завършат и средно и висше и хубава и платена работа ще си намерят........ Та за това не мога да разбера, какво значение имат колко ще са дълги ваканциите?-може би само за учителите има значение....... и за малките ученици.........

Родителите нямат толкова отпуски. Какво е предложението на МОН? Да не говорим, че тук не е показана лятната ваканция.

Точно това си помислих и яз. Хайде по-големите деца сами се гледат, ама по-малките. Има много семейства, които нямат на разположение баби и дядовци, ходят на работа и кой ще им гледа децата? Що за малоумщина! Намалиха отпуските на много места до санитарния минимум и после раждайте и имайте деца.

Като са родители да си поемат ангажиментите като такива!

Според МОН ваканциите всъщност са всяка седмица- събота и неделя.

Учител съм от 15 години-започнах с ентусиазъм, сега ме е срам да кажа, че съм учител...

Омръзна ми да ме правят на ИДИОТ!Ето това са ваканциите за 2016/2017 и проекта за 2017/2018 ,без събота и неделя и официалните празнични дни с Министерско постановление-Коледа,Нова година и Великден,които са валидни за цяла България!Безобразие-с 3 седмици се увеличава норматива,защото ученето за всяка степен се удължава с по 1 седмица! Учебна 2016/2017 29.10.2016 г. 01.11.2016 г. вкл. есенна - 2 дни 24.12.2016 г. 04.01.2017 г. вкл. коледна - 8 дни 04.02.2017 г. 08.02.2017 г. вкл. зимна за I - XI клас - 3 дни 08.04.2017 г. 17.04.2017 г. вкл. пролетна за I - XI клас - 4 дни Общо 17 дни Учебна 2017/2018 28.10.2017 г. 01.11.2017 г. вкл. Есенна-3 дни 23.12.2017 г. 07.01.2018 г. вкл. коледна за І ХІ клас 8 дни 08.02.2018 г. 11.02.2018 г. вкл. междусрочна за I - ХI клас 2 дни 31.03. 2018 г. 09.04.2018 г. вкл. пролетна за І ХІ клас 4 дни Общо 17 дни

Освен тези 17 дни, още колко дни лятна ваканция имате? Защото ние, които работим и плащаме данъци, имаме по 20 (двадесет) работни дни годишно. А резултатът от вашата работа го виждаме - полуидиоти, които не само не могат да пишат, но и вече не могат да говорят на членоразделно!

Децата говорят така, както се говори в семейството! А поведението им е огледало на възпитанието, културата, ценностната система и манталитета на родителите!

Вижте, ваканцията няма нищо общо с отпуска на учителите. Много от учителите работят през ваканциите. Голяма част от работата на добрия учител не се вижда и оценява, а е много важна, защото е свърцана с проучване, подбор и подготовка на средства за оптималност в работата с учениците. Много изключителни учители не жалят сили, средства, време, без значение дали е през ваканциите или отпуск, за да помагат на децата. Ако и от МОН бяха така всеотдайни и с мисъл за децата на България, училището ни щеше да бъде съвсем различно.

С "ваканции" и без "ваканции" НЯМА ДА ги ОТЛЕПИМ от Телефоните. и там е ТРАГЕДИЯТА.

тук седянка на жалващи се учителки ли е или за нормални родители? Може ли да искате за 30-32 седмици с по 1 до 1,5 часа децата да усвоят предмет? Разбираемо е да се удължи периодът за учене и да се намалят Дългите платени отпуски на учителките щото то мъже при тях ... Неудовлетворените даскалки да започват с минуси ...

Въпросът е принципен, защото излиза, че новината е кьорфишек и лъжа! И кой, и защо ни прави на идиоти и ни занимава със суджуци и неудължени "по-дълги" ваканции? И защо да се ядем едни други, успешно ни насъскват! Ма, к'во да ти разправям, неам нерви!

А, аз не разбрах "учителките", към които изпитваш такава омраза не са ли същевременно и родители, и част от този народ? Трябва ли да бъдат непрекъснато лъгани, манипулирани и обругавани? Заповядай, да станеш учител и да имаш дълга отпуска! А ако детето ти не желае да учи и десет часа седмично за предмет, все тая! Като порасне и започне да те бие, проблемът ще е твой, а не на " учителките", бъди сигурен!

Ако си учител - много си елементарен. Това ли чака децата ни в училище ?Май са прави за домашното образование

Горките дечица - живи да ги ожалиш. Казват, че били много умни, пък какво излиза? През два месеца ваканция; навсякъде тестове, за да не си напъват мозъците да мислят и да не се вижда неграмотността им; приемане във висши училища с оценки от дипломите за средно образование, и т.н. Претенциите обаче за позиции и заплати са огромни. Само че не са виновни те - това си е част от плана за опростачване и в крайна сметка затриване на нацията ни. Който успешно се прилага от овластените продажници.

Не ваканциите са проблем ,а учебния материал.Оправете учебниците после се занимавайте с ваканциите.Само простотии в МОН

Хахаха, уж е проект, а вече го има на календар хахаах, да ни е честотиооооо!

и онеправдани дечица, на които все учителите им виновни, че само ровъчкат в тъпите си телефони, напиват се като казаци и се таковат като невестулки пустите му некадърници и търтеи! А така, може още два месеца да им дадете, а защо не направо на 15-ти готовите дипломи с пълно /6/ и да се приключва, да не се хаби ценно време и да не дразните народа?

Аз смятам да извърша великото преселение - ще си пращам децата да учат във Финландия, а не да ги оставя на мижитурките на МОН и техните идиотщини.

С ваканция или без все същите евроидиотчета ще си останат.

Още 2-3 напъна на МОН и образованието в България ще стане образУвание, т.е. тотално ще го ликвидират.

"УМНО ПРОСВЕТНО МИНИСТЕРСТВО", ВСЕ ПОВЕЧЕ ГЛУПОВАТИ И ПРОСТОВАТИ УПРАВЛЯВАЩИ...

ПОЗНАЙТЕ НА КОГО МУ Е НУЖНО ДА ИМА НЕВЕЖИ БЪЛГАРСКИ ДЕЦА... ТОВА Е КОЩУНСТВО! ПО-ДОБРЕ ДА СЕ СЪКРАТИ УЧЕБНАТА ГОДИНА: ДА ЗАПОЧВА ОТ 1 ОКТОМВРИ и ДА ПРИКЛЮЧВА НА 1 ЮНИ ЗА ВСИЧКИ - ОТ 1 ДО 12 КЛАС...

Ей най-големите малоумници ли са в мон, а ние родители май се оказваме по-големи, защото позволихме за ни убеждават, че целодневното обучение което е почти 10 астрономически часа на ден е добро за децата ни, а сега ще позволим да ни убедят че в най-големите жеги децата ни ще пращат от акъл.

Към безумно страшната новина за суджуците днес се прибави още една, която разтърси страната - "по-дълги" ваканции! Ти, да видиш! Ма, аз не разбрах все пак, къде са суджуците и кое им е "по-дългото" на ваканциите. И тези въпроси не ми дават мира, вЕрвайте ми!

да бе като ги ангажират с колкото се може всевъзможни глупости от които няма да са им полезни.Всички които завършихме и уневирестите знаем колко безполезно е обучението и колко няма смисъл .Това котео можем и основното го предаваме на децата си но всемвъзможите щуротии с които просто се търси начин да си коне с капаци.Не училището от котео се притестняват от оценки и които ги затормозява от малки вместо да си имат спокойствие от приключило. Едно е деца които са в скъпарските училища и нямат отсъствия и нямат ненужните притеснения на децата.Единствено забатачват децата които са отговорни и удължаватат натиска който оказват учителите върху децата с домашни в които да не могат да се обърнат.

Така, като чета поста, наистина за Вас не е имало смисъл да завършите нито училище, нито 'уневирестите'...

Е, за теб е сигурно, че не си бил "натискан" с домашни, отказах се да ти броя правописните грешки! Ужас!

На края смисъла съвсем се загуби.

*смисълЪТ

Такава празна глава като твоята сигурно са я приели в университета с 3=. Жалко, че си изхарчил държавните пари..... Заради тези субсидии всякакви дебили почнаха да приемат....

Ма естествено.....трябва да се грижим да не би случайно недоразвитите им мозъци да се преуморят.... То и от преписване, безделие и пиянстване също може да се измориш..... Честита ни нация от 90% селски неграмотни цървули....

Друго си да си градски цървул, какъвто е Nexus...

Само така -ваканции до дупка .Като се прибавят грипната ,дървена от кмета защото не са почистили улиците ,празника на града ,почивен ден след избори а и все ще изникне нещо я да се празнува я защото нещо се е объркало като например някой набил някого и всички са разстроени и трябва да ги успокояват психолози ...В края на краищата все ще вземат дипломи макар и масово функционално неграмотни и с котейл от объркани знания .Така или иначе университетите ще се посбият за тях а като завършат ще се изнизват през Терминал2 за да мият чинии и да разнасят пици по света.

тотална мърлявщина ученици от първо до шести клас стоят целодневно в училище на какво прилиа това ? Оставете детството на децата кому е нуно това разтакаване ?

Е, нали не е задължително целодневното? Ама отговорните родители си го искат, щото кой ще им гледа чаветата, дакато те разпиват или киснат у МОЛа.

Родителите работят ако не ти е известно това. Жените майки също нямат избор трябва да работят защото няма как да вържат семейния бюджет. А ти сигурно си някой ерген на който му е през онази работа какви са проблемите на хората създали поколение. Пълно е с такива като теб ръсещи "мозък" по форумите.

Тези не стига, че нищо не учат, а ми и все във ваканция!

За родителите и за децата е добре да се удълучебния процес. В Европа започват на първи септември и учат до юли, ама моля ви се както казва една колежка ще ни развалят отпуските от 48 работни дни ...

Какви 48 дена, какви пет лева, аз искам детето ми да има нормална почивка след претоварената учебна година.

През току що завършилата 2016/2017 г. учениците са имали следният брой работни дни по време на ваканции: Есенна - 2 дни Коледа, Нова година - 9 дни Междусрочна - 3 дни Пролетна - 4 дни. Общо - 18 дни! Другите дни, изброени от МОН към ваканциите, са съботи, недели и официални празници. В проекта, заради който искат да се удължи с 1 седмица учебната година има следният брой работни дни във ваканциите: Есенна - 3 дни Коледа, Нова година - 9 дни Междусрочна - 2 дни Пролетна - 4 дни. Общо - 18 дни! Пита се защо се мисли, че ваканциите са по-дълги, та трябва да се удължава учебната година?!

Браво, колега! Благодаря за коректната работа, за прецизиране на голямата новина на деня и успокояване на разтревожената родителска общност!

Отговарям на Вашето питане - за да се научите и Вие, и учениците, да пишете грамотно на български език. Уж сте учителка, а пишете с грешки...

Очевидно ваканциите не са по-дълги, но има удължаване на учебната година с една седмица! Що ли? Ни го нашепнаха за дългата ръка на "нЕкои" бизнесмени. Ама щото не е май достатъчно дълга, аз ще помогна. В името на развитието на българската икономика, честния частен бизнес, предприемачество и прочие, предлагаме следното: 1. Веднага да се намалят учителските заплати! 2. Да се премахне клас "прослужено" време, веднага! 3. През ваканциите учителките да бъдат изпращани целево за прибиране на реколтата, а на по-младите и по-засукани/те са малко, споко/ да се осигури по-доходоносна и оборотна за бизнеса работа. Забележка: списъкът с тези предложения може да бъде допълнен и обогатен, все с цел добруване и развитие, до пълното заличаване на това ненужно учителско съсловие.

Аз пък предлагам друго - учителските заплати да бъдет обвързани не с броя ученици, както е сега (т.нар делегирани бюджети), а с резултатите от работата им - т.е с показаните резултати на техните ученици на външно оценяване. Да, ама не! Защото и аз искам да работя по максимум 6 часа на ден и да имам няколко ваканции през годината и 3 месеца лятна отпуска, ама някой трябва да работи в тази държава и да плаща данъци, за да имат заплати!

Има решение - след 20юни, във всяка учебна стая и кабинет, учителя който влиза в съответния час измерва температурата и прави запис, брои учениците и праща записа в ХЕИ за работа при лоши метеорологични условия, както се прави зимата при ниските температури, защото тия от МОН уж трябва да са най-образованите хора в тая държава, но се оказва че лошите резултати на нашите ученици идват от малоумниците от най-високо ниво, респективно от МОН.

ти като си толкова ларж що не съветваш и чисточките по улиците какво да правят , да те у инженеро изочен ...

Едно е да знаеш да мериш температура, друго е да знаеш да режеш котешки опашки..., но всичко зависи от гледната точка...

В МОН винаги е бил най-големият батак! Факт, доказван и от тези глупости с ваканциите! А прочетохте ли, че 12 клас трябва да са на училище на 2 януари?! Как си го представяте? Просто нещастните учители, преподаващи на 12 клас ще цъфнат в училище на 2 януари, а 12-то класниците ще изтрезняват още дни! И въобще кой малоумник измисли 12 клас да завършват по-рано и съответно да имат по-малки ваканции? Май по времето на Вълчев беше. Преди това 12 клас /11 още по-преди/ си учеха до 20 и някой май, около 24 май бяха баловете, а матурите /тогава с освобождаване/ бяха от 1 до 10 юни. Кандидатстудентските бяха винаги юли. Сега с тия предварителни изпити на вузовете, 12-ият клас тотално се обезсмисли. На тези, които дават пример с нам кои си европейски и други държави, да напомня, че по соца ходехме през септември на селскостопански бригади и пак образованието си беше на доста високо ниво! Не са ваканциите проблемът на образованието ни, проблемът са малоумниците в министерството!

++++++++++++.......

Пълно малоумие цари в това министерство.

САМО ИДИОТИ ЛИ РАБОТЯТ В ТОВА МИНИСТЕРСТВО-СИГУРНО ДА! КАКТО И В ЦЯЛОТО ШИЗОФРЕННО ПРАВИТЕЛСТВО!

Пълна улигофрения! Отново няма нормална зимна ваканция. Хубавите месец за каране на ски е февруари и в нормалните държави тогава децата имат по една седмица ваканция, за да са здрави и спортивни. Кога ще карат се карат тези ски - април, за да се изпочупят в тежкия сняг. Всяка година ми се налага да пиша фалшиви медицински бележки, за да карат децата ми ски! И сега пак ще се правим на болни!

С подобни родители на бъдещия неграмотник не му трябва МОН.

За момчетата от 11 и 12 кл. може да направят целогодишно обучение - през ваканциите да са на лагер тип казарма, а през останалото време да ходят на училище. Така хем ще придобият военна дисциплина и умения да защитават родината си, хем няма да са тежест за родителите. Момичетата също може да участват по желание, по при по-лека програма.

Ти си крайно прост мужик. Какво военно обучение те гони? Каква родина? Има професионална армия.

Есенната ваканция е два дни, какво заблуждавате. Аман от отбий номер, но трябва да се отчита дейност, за да има премии.

Чета част от коментарите и започвам да не се учудвам от идиотщини като: "бебешки пубертет" и "задна, средна и предна кашлици"... Едно време се учеше. Днешните келеши не могат да напишат три изречения, които да на се пълни с грешки. Не могат да осмислят елементарни текстове. Чудно ми е едно - как завършихме и се изучихме ние, във времена, в които учителката беше уважавана до степен, че не й се налагаше да става от катедрата, а само с повишаване на глас караше половината клас да се напикае? Не се чувствам травмиран по никакъв начин. През ум не ми е минавало да посегна или да викам и да правя циркове. Работата ми беше да уча и учех. Имахме контролни всяка седмица и класни - два пъти в годината (по няколко предмета). До днес, ако срещна учител, който ми е преподавал изпитвам уважение и благодарност. Децата сега са все претоварени, все им тежи, все са неразбрани, все имат претенции и не се свенят да ги демонстрират, трябва по-малко и по-малко да бъдат "мъчени"... Айде, стига глупости! Отглеждаме банда хрантутници, които не стават за нищо, а тук някой философства за хормони, климат и +/-2 почивни дни в годината!

И през тая една седмица в жегата ще станат по-грамотни ли? Май много си го вярвате...

Все тая

В никакъв случай! Вижте, за да не нарушаваме рахатлъка на младежта, направо да спираме училището и готово! Като теглим чертата за коси на "фафли", бръснати глави и бицепси акъл не трее, а и няма да отстъпваме място в класацията на износители на миячи, чистачи и общи работници, я! Та те движат света! Трябва да се гордеем с нещо и ние, що да не е с хиляди лумпени, които се подписват с палец?

Днешните ученици не само не могат да напишат три изречения, но не могат даже и да говорят правилно и разбираемо!

Все тая

За голямо съжаление. Направо да се sad-не човек. И това било дума...

Що изобщо ходят ан училище - хем излизат неграмотни, хем ужким учили. Я по-добре закривайте тия училища!

Абе вие от МОН след 15 юни ходили ли сте в бг училище и температурите вече са над 30градуса да видите децата как се мъчат в жегата и задуха като грешни дяволи и до 6,7 час почти няма останали ученици. Дори след 15 юни трябва да се учи от по-ранен час с намалени часове и до 11,30 всички да са приключили.

и жабата и тя вдигнала крака. Опитват се да го направят като в Англия - от 01.09-21.07 и почти всеки месец ваканция. А децата тръгват в 1-ви клас на 5!!!! Но пък почти нищо не учат. А в БГ им промиват мозъците

Защо да удължават годината - за да може агресията и тормоза в училище да се удължи с една седмица ли? Какво повече ще научат през тази седмица?

За да давате по-малко пари за частните "летни училища", които хлапетата посещават, понеже вкъщи или няма кой да ги гледа, или -ако има- не му се занимава.

Моите деца не ходят на частни летни училища, ходят само на тези които имат пари, а родителство не означава само да го исереш, а и да го отгледаш и възпиташ.

Къде са ваканциите всеки месец,че не ги виждам?Предвидете повече дни около нова година,да не стане като миналата учебна година!!

частните уроци са разковничето, за това са усилията на училищната мафия, за това има лоши програми и лош , неразбираем език

Не учителите са мафията и не те пишат учебните програми на" лош и не разбирам език"! Апропо, колко от тях могат да дават частни уроци за матурите!?

Колеги, някой направи ли си труда да изчисли ваканциите за миналата учебна година и да сравни с плануваните за новата, като прибави 1 допълнителна учебна седмица!? Да разнищим докрай новината за " по- дълги ваканции, почти всеки месец" и да успокоим родителите. Първи клас тази година за първи път завърши на 1 юни. Тези невръстни дечица, почти всички, са по цял ден в училище, от осем часа до шест. По-зле са от големите, от пети клас нагоре! Не нервни и агресивни, в петък са абсолютно неудържими, простете за думата " зверчета"! И основателно! Въведе се целодневно обучение, а база за повече спорт и почивка, включително за малките и легла - няма!!! На някои следобяд просто им се доспива, бе хора, това са 6-7 годишни, малки деца! Стига експерименти! И стига гаври с българските учители! Стига настройвахте и без това многото нахъсани родители, за които учителката е " интелектуална прислужница"! Знаете ли, с очите си видях последните петнайсетина години от всеки випуск, как много умни млади родители, цели семейства с децата си напуснаха България, може би завинаги! Сега често валят безмислени жалби от някои родители, обругаване, откровени клевети и тормоз над учители, включително физическа саморазправа, защото те, сами не могат да се справят с децата си! Или заради оценки, или просто да избият върху някого всичките си комплекси и простотия! А българският учител вече е лесна жертва в тъжна конкуренция с българския лекар. Стига, разделяй и владей! Вече десетки години унижавате и съсипвате по всевъзможни начини интелектуалния елит на нацията, най-вече - учители и лекари! Докога? Стига вече!

Понеже завършиха образователната реформа, сега да пипнат и ваканцията. Но тук май родителите трябва да се намесим - не е нормално при такива климатични промени да променят времето за учене, остави друго и изпитите, класните и изходните нива да са тогава. Това е гавра с децата ни.

Бре , като гледам колко ви се " вканцува' и как смятате дните на ваканцията, предложих да премахнем уч. година = Празник без край> Но ми скриха поста

Отдавна е известно. че след отпуска работници и служители трудно се адаптират и трудно се връщат към нормалнен работен ритъм За това има изследвания, препоръки какво да се прави. А с тези непрекъснати ваканции - ден се учи- два не, как децата да се пригодят и да имат ритъм и настроение да учат? Поредната идиотщина, поредно отчитане на дейност, поредно замазване на очите с реформи,

Поредното забаламосване на хората от страна на МОН, за да прокарат идеята на кабинет борисов 2 в кабинет борисов-3 за удължаване на уч. година и натовареността на децата в най-голямата жега през юни и юли - тези ваканции включват съботите и неделите, това не са реални ваканции, а обикновени уикенди с един ден преди или един ден след него.