МО: Класирането на изтребителите е секретно

Протоколът от класирането на офертите за изтребители остава секретен. Това е становището на Министерството на отбраната.

Обратно в новината

Коментари - МО: Класирането на изтребителите е секретно | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Пичове, има ли някакво значение, дали ще купим Saab JAS-39 "Gripen" или GD F-16 "Fighting Falcon", щом като "хибридния агресор", вече има С-400 "Триумф"..?

протоколът секретен, а резултата от него явен?! Нали уж нямаше да купуваме самолет втора и трета ръка?!

където има секретно, далаверата е най-голяма. Виж Гърция!

Шило

Каракачанов, що трабва да е секретен? Посочи поне един довод! Все пак парите не са твои, на кабеларя, на противника на колонизаторите или на БХ! Парите са от данъкоплатците!

на "наще" от Москва и да не обидим съюзниците..налага се да се огъваме като "влашки престилки".

-Румене,защо си разрешил на този украински генерал да седи до тебе?!Ще те привикаме на килимчето при товаришч Путин!И не забравяй основната ти задача - Ф-16 да бъде изключен от класацията на всяка цена.

КТБ милионерът каракачанов с тази сделка ще заглади косъма и ще надуе шкембето си максимално след тази доходоносна сделка.След като си осигури министерска заплата и максимална пенсия сега е ред да осигури и правнуците си с милиони в офшорните си сметки.

Класирането е секретно-така наредиха през океана!

щом можете да прехващате секретни грами сте "наш човек".

Студената война, както и почти всички войни, се водеше и за пазари. За какво друго и трябва България на САЩ освен като пазар за свои стоки, които иначе биха бракували като износени и морално остарели? Какви военни бази има Швеция в България, че се надява да конкурира САЩ като продавач на военна продукция за българската армия? Единственото, което Швеция може да направи след като загуби конкурса, е да върне на България няколко хиляди български граждани от индийски произход, намиращи се в момента на шведска територия.

Взимайте Грипените и повече не искам да чувам приказки по тази тема !

Най-секретното в тази държава е краденето. КТБ, договори с Македония, Белене, ТЕЦевете от Марица Изток.

Нови самолети и БМП ДА, но срещу истинска ревизия в МО. Висшите униформени със заплата + пенсия едновременно. първа категория за паркетни офицери, ранно пенсиониране с 20 необлагаеми заплати, първа категория. Претъпкани армейски ВУЗ с униформени чантаджии.

В съвременната авиация не се води класически въздушен бой. В последните модели самолети има само окачване за ракети. Така че наличието на пилот в самолета не е задължително. Ако искаме съвременна авиация трябва да преминем на безпилотна. На практика ролята на пилота и да транспортира ракетите на необходимата дистанция да ги изстреля и край прибира се. А това може да се извършва и от безпилотни самолети.

Така разсъждаваха военните аналитици и по време на въздушната война във Виетнам. На Миг-21ПФМ и на F-4B/C се маха оръдието, като боя се води само с ракети. Да, ама не! След научения урок и американците и руснаците върнаха нарезното оръжие на изтребителите си без изключение.

ми то стигнеш ли на дистанция 800 метра от противника за стрелба той вече ще те е отписал.

Библейското - едната ръка да не знае какво прави другата - само че извратено по мутренски...

Да си призная откровено,мислех да лобирам само за МиГ-29,но ген.Решетников ми забрани категорично.Обясни ми че е по-добре да не се афиширам открито като съв...,пардон,руски агент.

Униформеният на снимката със синьо-жълтото знаме на ръкава е Виктор Муженко,началник на Генералния щаб на украинската армия.След като беше назначен на този пост,руските агресори в Донбас не са успели да се придвижат нито сантиметър напред,а "Груз 200",тоест ковчезите на руски военнослужещи,пътуващи към Русия,постоянно се увеличават.

Грузия се прости с Южна Осетия и Абхазия, а президентът Саакашвили закуси с вратовръзката си и хвана самолета за Вашингтон. Това е логичният край на всяка силова реинтеграция.

ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИЗРИТАН ПО КРИВАТА ТЪРТИЕВА УСТА, ЗА ДА НЕ Я ОТВАРЯ.

Нашите лапнишарани са засекретили протокола с комисионната, разбира се!

От кого се засекретявате, бе чичковите червеногерберотиквеничковчета? Все едно пак ще идете при президента да ви го подписва законо. Ако можете да го кандърдисате да подпише за старо железо...Ама знайте си, че това не е Плевнята. На краставичар краставици не се продават. А до тогава давайте - правете си комисии за разследване на комисии, за разследване и на тези комисии. За мен е прозрачно ясно - за какво ни е ЕДИН самолет? За тренажор? Ми нашите младоци на първото учение ще го хвърлят на някой кораб. От липса на опит, не от друго. По-добре купете някоя и друга машина за борба с пожари. И корабчета да гоним трафикантите на дрога по морето и браконерите. Майната им на НАТО. А най-вече на САЩ. Чиято крайна цел е да си разфасоват старите железа по ангарите на балъците от Източна Европа, за което да получават пари - уж за поддръжка.

МиГ29 исках да кажа

МО: Класирането на комисионните за изтребителите е секретно. Това, което, обаче, вече се знае, е, че ще бъде закупен самолета с най-високата комисионна.

Не е задължително да е с най-високата комисионна, трябва комисионната да е на "правилния" човек, а и посланика се изнерви вече.

"Класирането на офертите за изтребители остава секретен", то и списъците с избирателите на ГЕРБ остават секретни. :)

Руските(Ф35) са 3 пъти по евтини от Грипен .

Даже мислите изказани от политици и отговорни лица трябва да се засекретят. Слава богу че Македонците не говорят Български, иначе щяха да разберат къде ще пробваме Грипените. Със нареждане на Боко-Мутрата по планинските курорти ще бъдат разлепени плакати с пропагандно съдържание и масова дезинформация. Примерно Ф-48(3х16) - най-новите супер секретени изстребители са паркиран безопасно в задника на Пампорка, а тя е на Бахамите. От другата страна Станишевка ще пусне някоя 'пояснителна' статия, строго следена за некоректни коментари. 'Самолетите са американски, но горивото е Руско.' или 'Шведска стомана в решенията на парламента'... Лайф!

Няма защо да секретничат. И на децата е ясно, че по добро от американската военна техника няма. Не случайно имат най големите продажби в света.

От четено, истината е много проста. Трябва да се оцени колко ще ни струват ремонтите на Грипена и двигателите му. Ако крайната обща сума е непосилна за България, то въобще се отказваме от западен изтребител. Просто защото Грипена е най-евтиният за подръжка от всичките, най-малкото като гориво. Той е правен с тази цел да излиза по-евтино, но въпреки това превъзхожда Ф-16 с изключение на ракети въздух-земя. А и Ф-16 е от 40-ина години. Така че или приемаме оферта за Грипен или отказваме всичките и търсим руски и китайски изстребители. Ако и тях не може да си позволим. Се мисли може ли да произведем след години сами, а дотогава някой МиГ-29 на старо, от разните държави заместващи ги. Защо ако сега дърпането е за 1 милион евро на двигател на МиГ-29, то после може да е за над 10 милиона долара на двигател. За примера Ф-35 като разход на час полет е 4.5-6.5 пъти по-скъп от на Грипена. Ако вземем, ще стои ювелирно, без никой да лети на него. Грипена бил и непретенциозен към летища, което хич не било така за Ф-ките. На Юрофайтера ремонтите са по-скъпи от да купиш нови, според излезнала информация.

ЗАБРАВЕТЕ за Миг-29.

Ми МиГ-29 са по-нов модел от Ф-16. Че им е време за смяна е вярно. Но най-важният фактор за оценка е ЦЕНАТА и то не само за закупуване, но и за за подръжка, ремонти, час полет, години живот на изтребителя! Ако час полет струва колкото апартамент в София, кой ще го плаща? Например за Ф-22 съм виждал оценки за час полет от 38 000 до 58 000 долара. Нашите не летят защото е скъпо.

Като човек дето малко разбира от тия работи, мога да ви кажа, че разумното решение е едно - СУ35. И един ни стига!Защото както американците го наричат - самолет армия. Сега обаче да ви кажа и аз - няма да стане!Всички се сещате защо? - Не е изгодно за новите господари отвъд океана!!!

а случайно да си наясно,ч е от последното поколение СУ-35, тези с които се фукат руснаците, всъщност има произведени 7 прототипа? Само.

Цели 7?! Не бе!!! Един имат на 3D модел, като подобните на твоите любими кравари!!!

Както и да го нарекат, това си е претоплен Су-27. Съвременни изтребители руснаците НЯМАТ на въоръжение. Демонстратори, прототипи, летящи лаборатории и макети, колкото искаш.

да ги поканим да "ви освободят отново" за Н-ти път и да ни обявят война?! Или това ще наруши спокойствието на руските собственици по морето..

са ни самолети????!!!! Няма армия, няма промишленост, няма селско стопанство, няма национална доктрина. Основните ни врагове са ясни, Турция, Гърция и Румъния. А.... та те ни били "братя по оръжие" от НАТО! А за чий хуй ни е НАТО. За чий хуй са ни военните бази на САЩ в България, за които не получаваме нищо. Играта на "Козяк" сработи. Прокараха за президент отново тяхно протеже, замаскирано като поддържано от опозицията. Шибани еврейски смешници. Всички са за публичен разстрел.

Разкажи как в случая "шибаното протеже" пречи на решението на въпроса със самолета. Че нещо не вдявам.

И той не вдява! Никак!

червени дилетанти да питат защо ни е бойна авиация. Еми питайте Топракчиев и Попганчев, та да ви го обяснят по-елегантно.

А няма как да отговорите на сумата, ами че ще вземете заем ще направим оборот и на лихварите, как я мислим ние тази работа ще купим самолети със спестени пари - да да. Хем стари че да им скъпа поддръжка хем на заем за да им лихви така е демократично пазарно иначе е комунистическо и непазарно.

Абе пичове, някой от Вас знае ли какъв чин от армията има г-н Разкракачанов ?

фетфебел - школник.

Като няма пари, няма да купуваме самолети! Бедни сме! Само политиците ни и "бизнесмените"-мутри в България са богати! Нека те да отделят пари за самолети, а не бедния народ да ги плаща! Оня с мустаците, дето се крие в Белград, отмъкна милиарди, а държавата се тутка и не иска да го върне!

"Оня с мустаците" е ясен.Само че, не е само той! Банка, обслужвала предимно държавните институции и много фирми (частни и държавни), познайте без чия благословия не би могла да работи?! И затова нито Василев ще го върнат в БГ, нито някога ще има яснота за схемата , по която парите са духнали..

кое му е секретното комисионните разделени между едните доностници наречени със светското име патриоти и другите доностници наречени герб

Чакат доностниците от БСП и това е причината за шума. Гладни са. Не са преяли още.

Спокс, дели се по квоти. народа да му мисли.

че нали бсп и герб са братя от едно котило са не те разбирам бе приятел

Не знам калинки да се гонят с камъни , но този нагъл вид определено ще ги отнесе.

Е като не знаеш, защо си тракаш зъбите? За да не заспиш прав ли?

Нарочно е засекретен. Това е така, защото бузлуджанецът бай Гъдьо веднъж като малък имаше съветско тенекиено моделче на самолет и разбира от самолети.

единствената дуржава с опит в боjната техника са щатите. булгария няма пари за упражнения по самолетостроене на eu-дуржави губили поте 10 воjни. оборот на еу-дуржави с пари на булгарите няма да се прави. с помоshти от eu - сuщо.

бuлгаря просто повтаря сuщите грешки от миналото. преди се заробвахме с боклука на ''браtкия'' сувеtsки народ като ни пробитаха старите железа миг-ове....сега от eu ни пробутват shvetski i italianski железа.... боjната техника не е сано желязо - а висока технология....

Така е колега. Но има и финансова компонента, с която трябва да се съобразяваме.

Абе, шибаняк. Да ти ебем западните тенекии. Защо да даваме пари, които нямаме за тенекии от САЩ, Швеция или Макарония. Не са ни нужни. Нямаме армия, за кур ли са ни. А ти намери машина с кирилица. Не пиши на маймуница.

не е средство за превод на понятието бай хуй.

"Протоколът от класирането на офертите за изтребители остава секретен." Пита се. При хипотетично управление на джобната партия на Решетников-БСП, щяха ли да ни го четат художествено от връх Бузлуджа или щяха да спазят закона и да го засекретят?

Измислихте ли го бе идиоти , как да не ви притесняваме дори с приказките си.

Безопасни игли.

те ако си мислят, че ще засекретят сметката дето целият народ трябва да плаща - не са познали.

Е какво ще направиш? Ще се оплачеш на мама и тати ли?

Всички действия в ущърб на държава и народ да бъдат засекретени от наще кретени.

До правителството: Дами и господа, за да не остане родното небе незащитено, ви предлагам временно решение. Вземете лист от ученическа тетрадка. Ако искате нови самолети, нека листа да е чист. Ако искате втора употреба, нека да е изписан. Ако на него има оценка,нека тя да е отличен. Не взимайте листове от тетрадките на двойкаджиите. Имате листа, прегънете го по оста на дългата му страна. Сега го разгънете. В горният му край сгънете две триъгълничета до оста, така, че на върха на оста да се получи прав ъгъл. После прегунете по още веднъж в същата посока, на върха да се получи остър ъгъл. Сгънете отново по оста. Прегънете в обратна посока на около сантиметър от оста първо едната страна, после другата. Бинго, вече имате самолет! Отворете прозореца и го пуснете с леко засилване. Виждате, че прави красиви кръгчета! По същия начин направете толкова самолети, колкото са необходими. За офицциални паради можете да направите по три самолетчета съответно от бяла, зелена и червена хартия.

А може ли да не сгъваме листовете, за да ги ползваме за задни цели?

Не, за задни цели ще използвате шкурка! Поне когато паднете от власт, ще ви задължим. И ще ви дадем да ядете презрели сливи с прокиснало прясно мляко. Шкурката ние ще ви осигурим. Едрина на зърната - 100.

Какво, другари и другарки пише в програмата на Корнелия от Крушовица която тя размахва като знаме? С БСП на власт оръжие ще се купува ли или ще се връщат пари от военния бюджет?

Изтребителите са секретни! Когато чуете шум от самолет, свеждайте поглед, недай боже да ги видите, ще изгниете в затвора! За комисионните дори не питайте!

При една истинска война с противостояние на еднакви родове войска - в случая самолет срещу самолет или ПВОсрещу самолет, и осемте ни самолета ще бъдат унищожени в рамките на десетина минути. Патрулиращите във въздуха и тези в хангарите за нула време биха били въведени като цели от наземни, водно базиани или от самолети и с по една-две ракети за по 1млн. ще батисат самолети по 80млн. Трябва ни качесвена ПВО в т.ч. мобилни установки.

Военна фантастика ли сте специализирали?

Самия Марчинко се е разписал по белгароезичните руски форуми.

Може и да е пресилено, но е факт, че до момента Русия няма загуби на самолети в Сирия само защото бунтовниците и ИДИЛ не използват оръжия от рода на Стрела 9М, нищо, че са на десетки години да не говорим за съвременни. И в Афганистан летяха безпроблемно докато не въоръжиха талибаните с такива оръжия.

много стратегия... и най-вече фантастика лъха от песимизма ви.

Нима Пентагона се отчита на простите журналя от CNN, ABC и NBC? Къде се врат където не им е работа и нищо не разбират. Да се интересуваше някой мъж, който нещо разбира от военно дело, а те женуря с 2 квадрата усти

Ами защо трябва да се интересуваме как действа Пентагона?Нали ужким сме независима страна,или сме окупирана от сащ?

От Козяко вчера Разказаха играта на Цецо Пъпеша за НПО-тата в Съдебната Ситема и Българския Орбан му се ба Маата. СИГУРНО И ТУКА Е ТАКА

Секретността отнася ли се и за козяк 16?

Праси гледа, както теле в железница, ама нейсе, след Три манда вървиме! Дано и Суджук опитаме? Да, да! Ама не верваме. Мунда, за нас, да не чуе! Като кучка почва да вие, отгоре лае, и Карацвете, а Глафчо, той си ги лиже, ръмжи и блажено се смее

Причината да се купуват нови самолети е НАТО. Колективната отбрана изисква колективно изпълнение на нужните действия по отбрана. И не джафкайте за пари и глад, защото България не е достигнала нужните 2% за въоръжаване. И кой ви лъже, че ако крадците комунисти дойдат на власт вместо да ви вземат парите за оръжия ще ви връщат?

100 "+"

Ай сиктир бе , писна ми от подлоги и клишета.

До нацапания идиот. Самолетите ги купуваме ние а не министрите от техните заплати.Когато Каракачанов си купи частен самолет да си го засякретава.Като искаш повече НАТО помоли ги да ни подарят 20 самолета .

Ти и кифла не можеш да си купиш като те чета. Процедура по избор на самолет е за определен кръг хора които разбират от различни области на живота. Нещо за което ти нямаш дарба и никой не изисква да си натоварен с такива качества, че да разбираш. Имаш и закон и секретността е плод на този закон. Не на хрумване на правителството. да си ревал,че ти е неудобен закона когато са го обсъждали, гласували и приемали.

Българите не са просяци, че да им подаряват каквото и да е.

Причината не е НАТО, а остарелият ни авио парк. Колективната отбрана не пречи на Гърция да използва С300 и ТОР М, нито пък на Турция, да си заяви С400. Така, че и ние, като нашите комшии трябва да потърсим най-добрия вариант за нас, защото да не се лъжем, ако бъдем нападнати, другите ще помагат с декларации и с ембарго, но няма да тръгнат да умират заради нас. Поляците това го разбраха много добре през ВСВ.

Купуваме самолети. Не купуваме ракети. Запазете този коментар за момента в който ще купуваме ракети.

Гърците имат само ЕДИН дивизион С300ПМУ - най стария експортен вариант, който е на доизживяване. Атина (Танагра) се пази от Patriots.

Както е тръгнало докато купим самолетите ще забранят и за тях двигателите с вредни емисии и ще разрешат само самолети с елекродвигатели.

Кого ще изтребяваме бе нещастници, която и да е държава, даже Албания или Македония имат по силни армии..и могат да ни прегазят. Даже след Ньойския договор не сме имали такава смехотворна армия от няколко хиляди платени шкембелии, които едва тътрят телесата си по жалките паради

Сърбия взе айроплани от Русия за балкански развлечения..

Обаче имаме много българи юнаци пред компютрите, които са такива ербапи пред клавиатурата, че не китайци ами извънземни да дойдат и ще победим.

Ще храниш ли една 300 хилядна армия млади момчета, три пъти дневно по три гозби? И да ги облечеш разбира се. И да ги въоръжиш.

Как бедна България след освобождението хранеше редовна армия. Нима на кадровите войници разходите са по - малки. Нима не ги хранят обличат и заплати им дават. Омръзна ми да чета такива малоумници и родоотстъпници.

Да кажат отговорните за избора на самолет лица ,най вече президента и военния министър ,защоТурция може да купи Руски системи за ПВО С400 а ние не може да купим самолети Руско производство?Руските по скъпи ли са ,по лоши ли са.Или нашите управници ,президен и военен министър са по некъдърни.Харчат наши пари и се полага да ни питат.

Не са политкоректни за тва.

Ние не ползваме турския бюджет.

Щото в битка съюзниците ще започнат да ни свалят метлите бе. С приятелски огън. Тъпанар.