Закриват паралелки за заварчици и охранители

Въпреки усилията да се привличат ученици към професионалното образование и тази година се закриват паралелки, а някои от тях са за редки и защитени професии.

Обратно в новината

Коментари - Закриват паралелки за заварчици и охранители | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Кандидати за свирачи, пеячи и играчи-много. За работа-няма. Медиите у нас наблягат на забавленията. За създаващите блага-нищо.

А така! За какво са ни заварчици??? Само шефове и адвокати ни трябват!

Адвокати иди-дойди. Все с нещо ще намерят да се занимават, ако не успеят с адвокатстването. Но този огромен наплив да се учи психология ми е непонятен. И моя приятелка това завърши и си даде сметка, че 4 години е загубила, а няма никаква професия. Сега ще учи друго. Чудесно е човек да учи това, което му е на сърце, но по-важното е да мисли ще има ли реализация след това, защото сиренето е с пари.

Няма професия "знаене на език". Където и да отидеш трябва първо да имаш професия. Езика се учи за два-три месеца. Без никаква квалификация можеш само да си говориш на пазара. Ако искате децата ви да успеят в живота запишете ги в училища с практическа насоченост. Другото е мижи да те лажем.

Със знаене на език ще си намериш работа за която да те обучат, без знаене на език ще пишеш по интернет форуми как те експлоатират в родното населено място за пари с които не стигат за основни нужди. За да не говорите западен език е виновен социализма пир който абсолютно целенасочено не се наблягаше на тях. Освен в елитни гимназии. Не може да бъдеш специалист ако не можеш да комуникираш с колегите си. Как ще разберат, че си такъв?

Успех да научите език за 2-3 месеца...

има гимназия по охрана????

Шефке на Регионалното управление по образование в столицата, калинке Ваня Кастрева, в закона за професионалното образование е записана "защитена специалност от професия", а не "защитена професия", тъй като към дадена професия може да има няколко специалности и само една да бъде определена за защитена. За подобна специалност се смята тази, която е "от значение за икономическото развитие на съответната област и за която има доказана потребност от квалифицирани кадри на пазара на труда". Кои са тези професии и специалности обаче засега не е ясно. Липсват критерии за определяне и въвеждане в Списък на защитените от държавата професии, включени в СППОО. В момента дефицитни са професии като стругари, заварчици, фрезисти, асансьорни техници, дърводелци, сочи статистиката. Закон има, но липсва наредба, така че реално никой не предлага защитени професии, обучението по които се поема от държавата, независимо колко желаещи има. Някой иска да държава от заварчици и охранители....Калинката разказа, че по предложение на МВР беше обявен прием за нова паралелка "Физическа охрана на обекти" в 128 СУ "Алберт Айнщайн".....По данни на МВР в България има над 130 000 охранители, което е 4 пъти повече от армията на държавата.

Въобще не ми говори за падарите които седят в една будка и чакат да им мине смяната !

На децата не им се учи и не им се работи..................... Е, те си мислят ,че могат да станат мутри и да пребиват срещу заплащане, певци или артисти, ама и за това човек трябва да се потруди. Да не говорим, че човекоподобните мутри не остаряват.................

Наистина един добър заварчик изкарва добри пари. И тъй като обяснявате как се заменят с роботи - ами заменят се ама там, където е възможно. Има места, които засега не са възможни. Или просто е много скъпо да се ползва машина. Дори и в България заварчик няма проблем да си докарва много добри доходи без да е от най-добрите, просто отговорен. Примерно да прави заварки на строителни конструкции, а не на газопроводи - там нещата отиват на програмистки заплати. Обаче работата е трудна, вредна, опасна нищо, че е добре платена.

Учете чужди езици и бягайте от тази проклета държава пълна със свръх алчни робовладелци,които мислят единствено за собствените си бездънни търбуси и как да трупат милионите си в банките!!!!! Махайте се от тази кочина,махайте се,тук виреят само престъпниците и циганите,за тях работи цялата държава.Съдебната система,прокуратурата и МВР!!!! Тук ние българите нямаме бъдеще!!!!

И не си тровете живота в "Биовет" Разград за смешните заплати! Има далеч по-смислени фабрики в Пловдив за не толкова унизително заплащане! За Домузчиев - лукс и почивка, за работника- пот без почивка! Това е положението - маймуните му да бачкат!

Не искаш тук да слугуваш , но си готов да бършеш гъза на някакви мизерни бабички в чужбина.Нема нужда от това !

Ако учиш,няма да бърсаш такива задници,но тук ще лижеш алчни г*зове на дебели и гелосани мастити до живот!!!

Нали ги гледам и абитурентите не знаят какво искат да учат , а вие за тези след 7 клас.Всички сега учат езици и си мислят, че като научат един чужд език ще станат голяма работа.И това благодарение на заблудени родители.

Ти знаеше ли какво искаш на 13 години бе шушляк?

Разбира се :) Тогава имаше кръжоци в училище. Няма ден в който да не съм бил на някакъв кръжок или да спортувам. Не като сега да ми видят в чата по цял ден и да си пишат тъпотии и като ги накараш да се разходят с теб с колелото да навъртят един 15-20км те гледат умно !

не че не знаят какво искат, а ако учат това, което искат няма къде после да го работят в БГ.

Ако знаеш език имаш достъп до по-голям пазар на труда. Ако знаеш немски - отиваш да бачкаш в Германия ако смяташ, че у нас заплатата ти е ниска. И тъй като работодателят знае, че имаш възможност да заминеш в Германия и ти дава по-голяма заплата. Колкото и голям специалист да си ако работодаелят ти знае, че нямаш възможност за по-голяма заплата си седиш на мизерната. Та затова тези , които знаят езици взимат повече от колегите си, които не знаят.

До година всичките ще ги закрият, но така им се полага на "великите капиталисти" като искат да им се работи без пари сами да си работят, а младите искат да обикалят света с една раница и да получават огромни заплати за нищо, както е на запад.

Гела да си бърка гела САМ!

Нормален процес е това при затварянето на една държава.

Ми заварчик с 600-700 лв. нето ха-ха.И после що нямало кадри.

ама на работодателите и това им се виждало много

Ми то заварчик със заплата под 1700 няма, но кандидати пак няма. Защото за тях трябва да се изпотиш. Къде по доходно е наркопласьорче, трафикант на бежанци, телефонен измамник,рекетьор....

Както Луцифер успя да внуши мнението че не съществува ("Майсторът и Маргарита" от Михаил Булгаков), така той вече успява успешно да зомбира младежите да нямат желание за ЗНАНИЕ и МОЖЕНЕ. Силата, сляпата енергия на тълпата днес е на почит, а противопоставянето е доведено до борба всеки срещу всеки ("Разделяй и владей"). Само тези два фактора са достатъчни да се направи заключение за съществуване на "ПРОГРАМА ЗА ИЗТРЕБВАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД" и записаното в нея: "Да се разработват нови закони (екодемографски войни) за ликвидиране на гойските маси без военни действия, без материални загуби, чрез глад, опростачване и обедняване."

"Физическа охрана на обекти" Ети образованието.

И то в училище дето носи името Алберт Айнщайн :-) Очаквайте училище с името Майк Тайсън, да раздава дипломи за ядрена физика :-)

искаме децата ни да станат космонавти, въпреки че и чеп за зеле не стават. Трябва да умеем да преценяваме възможностите на децата. Това също едно от задълженията на учителите. Те следва да пренасочват слабите деца към професионално обучение. В Германия и Англия е така - като не ставаш за икономист, ще станеш заварчик. Не е срамно. Той получава до 3 пъти по висока заплата от всеки млад икономист или инженер.

хубаво даваш пример с Гермнаия и Англия , но там има икономика и много варианти за развитие на подрастващите, от там и мотивация за учене и т.н., а в БГ икономика и варианти няма, освен емиграция към въпросните 2 държави

И нали си представяте каква пушилка ще вдигне родителят, на когото учителят каже, че детето му е слабо? У нас всеки се изживява като родител на свръх умно и можещо дете. Как така някаква си там учителка, ще каже, че то не е годно за учене, а за занаят? Много често самите родители са необективни спрямо възможностите на децата си.

защото на даскалите им забраниха да пишат оценки на деца до 4 клас, премахнаха оценката за поведение, която даваше представа за характера на детето, премахнаха изключване поради неизвинени отсъствия и децата откриото се подиграват на учителите, а акоим направят устна забележка обикновено отговорът е - кво искаш ма? Ша видиш кат дойде баща ми...

означава по-слабите деца да се насочват към професионални гимназии??? Много професионални гимназии дават основата за инженерни или икономически специалности, които после във ВУЗ се доразвиват - икономика, строителство, програмиране, двигатели, туризъм и т.н.Много грубо и некомпетентно е да се говори за професионалните гимназии така общо. В тях, както и в всяко друго училище има силни и по-слаби паралелки. Погледнете баловете за прием на НТБГ, НФСГ, СГСАГ, ТУЕС, ПГЕ и др. професионални гимназии и тогава кажете, че там учат слаби ученици. Дъщеря ми завърши професионална гимназия с отличен успех, има професия, с два чужди езика/единия от училище/ а сега е студентка. Синът ми и той учи в професионална гимназия. Тези деца са изключително натоварени, учат много повече дисциплини и излизат готови да изкарват хляба си. А какви излизат от езиковите гимназии? Ако не продължат образованието си - никакви. В днешно време чуждия език не е достатъчен. Не може всички да се шефове в банки, администрации и корпорации. Трябват и хора с истински професии - инженери, архитекти, учители, лекари. И голяма част от тях идват от професионалните гимназии. Отделно пак оттам излизат и кадрите за по-непрестижните, работнически професии, които нашето общество твърде много подценява - техници, заварчици, шлосери, готвачи. И резултатът от това неглижиране вече е налице - няма кадри, няма специалисти. Така че, нека не се отнасяме с децата от професионалните гимназии като с по-ниско качество и интелект. Освен случайно попаднали там/както и в "елитните"гимназии под натиска на родителското тяло и обществено мнение/, в професионалните гимназии учат деца амбициозни, мотивирани, знаещи и можещи, достойни за нашето уважение.