В Арбанаси подобриха рекорда на Гинес за най-масова сватба

Близо 4000 българи в народни носии се събраха в Арбанаси за кулминацията на събора “Болярска среща“ - автентичната северняшка сватба.

Обратно в новината

Коментари - В Арбанаси подобриха рекорда на Гинес за най-масова сватба | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Бях там, но вечерта по новините разбрах какво е имало. Голя поляна, 40 градуса, пълен хаос, истинската церемония в с. Арбанаси пред много малко хора. И не бяха 4500 а най много 2000 човека.

Абе сеир да има.При 40 градуса как ли се друса хоро с вълнените шаяци?

цяла година чета за пребити учители и лекари от роми цяла година чета за усвоени и окрадени пари и хоп ей тая прекрасна сватба и събор с носии на хапка пийка започват да ми връщат вярата в българщината!!!

Парвенющина, кич, простотия...

тъпо. вид чалга.

Мисля че на тези многохилядни сватби "в името на рекорда", където всички са се накиприли във фолк носии и са дошли от по на 300 км разстояние за да се изфукат с последната си фолк дрешка, гощавка за тези незнайни гости няма. Нито те познават младоженците лично, нито младоженците ги познават тях. Цялата работа е ревю на фолк дрешки, като някои от "гостите" истински са се вманиачили по темата. Обяснете ми моля, що за сватба е това с непознати сватбари и без гощавка? Този хепънинг в такъв случай не излиза ли извън традицията на истинската българска сватба? Кич и фалш.

абе те го правят с хубаво хората, разбира се със фукнята си и суетата си както казваш но им е приятно да се обозначат като българи и да покажат и повярват че имат минало и традиции и гордост и достойнство ама изглежда малко нелепо за нормално мислещи и лееко песимистично настроени хора цялата показност на фона - икономиката куца в страната премиера абсолютен каун и крадец останалите политици също , роми ежедневно пребиват я български учител я лекар ако не са роми то са изпростели чалга българи и със една натруфена с Бг носии сватба и един помпозен призив как ше се възроди България хич не ми е ясно

LeGrandTulup

Да, именно, така е.

Нека направим няколко уточнения.По традиция българска, сезонът на годежите и сватбите започва след Димитровден-26 октомври.В това работно лятно време, когато всички са по полето, никой нито се годява, нито сватба прави.И друго нещо- сватбарите се посрещат в момковя дом, там се опъват маси и трапези, а ако гостите са много, съседите разтварят вратите на домовете си и опъват масите , за да седнат всички.На земята се сяда и се яде само на нивата и на Бъдни вечер, неприемливо е да се натъркалят гостите ти на земята и да ядат така.И като обобщение- подобни демонстрации с по 4-5 хиляди зяпачи, по никое време и в името на някаква мъглява кауза, нямат нищо общо с интимната задушевност на на това велико тайнство-сватбата.И с тези дебели ямурлуци, аби, беневреци и елеци при 35 градуса-човек е на крачка от топлинен удар.Апропо- сигурно на този ден са се венчали стотици двойки, не така показно-анахронично, които няма да обичат по-малко Отечеството си и да бъдат по малко българи.

Добре че е Гинес да поддържа живи българските традиции.... И сега да го кажа бавно, че да ме разберат всички - българските традиции ще се възобновят тогава, когато подобни събития започнат да се провеждат спонтанно, без да е нужно да се правим на велики и да се доказваме пред света.

Чудесна новина ! Много красота има в Българските танци и традиции. Браво на организаторите и участниците . Със здраве :))

Традиционно този събор се провеждаше дълги години в лесопарк Пчелина, край Разград. Поради безхаберието и некомпетентността на новото общинско ръководство, начело с кмета, тази традиция беше прекъсната. С угорчение и носталгия разградлии си даваме сметка за това. Браво на великотърновци че приеха и осъществиха тази инициатива. България ще пребъде, независимо кой какви интереси гони.

COPY-PASTE: ..................Традиционната музика на всеки народ представлява една от най-важните съставки на неговата култура, наред с езика, религията, обичаите и др. Безспорно, всеки народ представлява сбор от производители и консуматори, но културата е това, което поддържа равновесието между тях. Без културата, балансът се измества в посока към консуматорите, което е естествен природен закон. ......

Ебаси селската простотия !

TIREX

средна циганска сватба е толкова хора... тъпо.

На яденье, пиенье и танци нямаме равни.. !

ПАРИТЕ ОТ ГИНЕС

Попа

Едно голямо БРАВО и на младоженците успех в живота желая.БРАВО и за начинанието да бъдат в народни носии както и браво на тия младежи които бяха с такива на бала си ! И нека се множат тия начинания да се потдържа българското напук на НПО-та и всякакви други безродници !!!

За да се запази България,това е добро събитие,но не се ли изкорени държавната корупция в страната,която е станала кото национален спорт,никакви традиции няма да помогнат!!

ЦИРКЪТ Е ПЪЛЕН!

Цирк! Книгата на Гинес е показател колко простотия има по света.

Ехаааа ! Браво , прекрасни Българи ! Със здраве ;)))

Честито на Младите ! Една хубава новина от цяла седмица с убити , ограбени , нелегални имигранти и цигански побои над българи !

"Георгиев и Ива Янчева се врекоха в любов пред хиляди българи." То и първата брачна нощ с водещ, с коментари на живо, с екипи за поддръжка и напътствия на булката и младоженеца също би събрала немалко народ, нищо че те няма да са вече в национални носии.

БРАВО !!!