Б. Димитров: Огромен замък открихме в ”Русокастро”

Археолози откриха най-големия феодален замък след този на "Царевец". Той се намира в крепостта "Русокастро" край Бургас, съобщи проф. Б. Димитров пред Дир.бг.

Обратно в новината

Коментари - Б. Димитров: Огромен замък открихме в ”Русокастро” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Държави, освобождавания , крум и крепости. Пълна мъка от дебили за дебили без понятие от Средновековие. Че и наричат това история и се гордеят с олигофренията си.

Срахотна ДЪРЖАВА сме били ... Страхотна.

Един господин с две 00 от 17:03 ч. твърди, че това е руска крепост. Божо си няма и понятие, откъде пък идва наименованието Русокастро. Ако има как веднага ще го обяви за гръцко, нали е гръкоман... В района на Бургас имало от много старо време крепости. Истината е следната: Синът на Хон-българския император Алъйп бий - Урус Ружа Бургас, като малък през времето когато българите са победили ромеите при Кан-дере (Одрин) през 378 г., където са убили имеператор Валент, е бил наречен Бургас на мястото, до което са стигнали през време на тоя поход (т.е. Бургас). И понеже първото му име е Урус, се получава Русокастро. като втората съставка е гръцка. А града на р. Дунав, в който е умрял е получил неговото име - Урус. Това е Русе! Само че нито Божо, нито българския народ знае тези неща, които са укривани от него!

/меко казано/

Всички крепостти, замъци и църкви от едно време трябва да се възстановят

Ми чи как иначи:-)) Ще се възстановят с гипслартон,тухли итонг и плексиглас.И ще са хубави,хубави....и хората ще им се радват,даже и пари за вход ще плащат.!! Така е в Р България.

Често ходя до Червенската крепост. Всяко посещение ме зарежда с някаква Добра енергия. Какъв "замък" го бие Божко - ние Замъци нямаме, но Крепости Дал Бог. Нека да ги откриват. Аз се радвам на такива новини.

Сега се очаква професора да открие и източния полюс.

Pesh0

Фактите са следните : Най голямата илмерия с света .... Грърска Римска , не ни бърка и един ХАН който идва и казва тук ще бъде България / няма империи .. няма нищо. Добре е да знаете ккаво са правили дядовците ви

русокастро е стара руска крепост! а България е остатък от старата руска държава! кога ще се каже и това, а?

Pesh0

:) оргазъм ли изпитваш, като пишеш лъжи ??????????????

Откриите нещо от славяни най-накрая, де. От десетилетия един артефакт от славяни не са открили, а ние искаме да сме славяни.

Нищо ново В 1985 г учасвах в жътвата в Русокастро Още тогава в местната кръчма научих тази история в далеч по разкрасен варянт Там се продаваха и карти за тайния тунел който води към съкровището ))) Всъщност междо местните почти няма човек който да поне веднъж да не се е упражнявал там в иманярство

"....то тази година се очертава надпревара кой какъв замък ще открие." !!!!!!!

...Като почне да говори Божо, какво да очакваме?? Били открили "огромен замък", "велика" битка при Русокастро" и т.нт...Пак неговите грандомански изхвърляния. В Българските крепости не е имало замъци, в същинския смисъл, такива, каквито ги знаем от Западна Европа. Крепостите били разделени на външна и вътрешна, обикновено - Цитадела.Под замък се разбира една-единствена постройка с крепостни стени и главна кула на феодала. Тук голямата площ на "замъка" по-скоро говори, че е открита вътрешната крепост - цитадела, която е била отделена от останалата крепост с втори,вътрешен ред стени. Това е било нещо като "вътрешен" град. За битката при Русокастро - хм, били сме ромеите, но сражението няма как да е "велико". Армията на Андроник наброявала едва около 3 000 души, а Иван Александър е имал поне 8 000 воини и 3000 татарски наемници. Последната голяма битка, при който унищожаваме ромейска 15 000-на армия, е при моста на река Скафида, 1303г. Апропо, ВЕЛИКА битка може да наречем тази при река Ахелой, където на 20-ти август, 917г. се сражават - 150-200 000 българи и ромеи.Последните били изклани почти до крак.

Моля, ви не пишете Иван Александър! Името му е Йоан Александър! Прекръстихме всичките си велики царе с името Йоан с руското Иван. Такова име по време на Второто Българско царство не е съществувало по тези земи!

а защо трябва да е с гръцкото Йоан? то и Иван не е руско, а си е гръцко, но това е друга тема.

Защото такова му е било името, бе, бастун.

Божидар? Какъв Божи дар. Троен доносник и тъпанар !!!

Най-много ми се иска обаче, да се намери една запазена библиотека от онова време!

Най-пресните доказателства и факти, сочат, че замъкът е бил на пра-пра-прадедото на Баце. Старият феодал Боце-пра-пра-пра-пра внук на хан Аспарух , е владеел всичките български земи, гори, реки, поля и морета. Всчики е било негово. Затуй, сега , по закон- всичко принадлежи на пра-пра-пра унук му- Баце, по прякор Рапоня, Тиквата, Тъпия или Буда. Всичко е негово- по закон, както и всички жители на Бугаристан са негови крепостни селяни.

не ми налитай на бой- звъниш ми на звънеца... Ела на фолк-парти, бате Гойко да те пеца.... спомни си, че и Батето е бил ТРЕЗВЕН някога......

Пак си се напил зле, глупак....

Не тръгна, бизнеса му с гагаузка сперма, за износ, във Македония Но България, дъртия петел като бунище я рови, щеше да отрови приятеля Боила, но, не се спира! Вагарец вгза* казва стари хора.

Супер. Сега Дебелата Лила да го реставрира и санира и настанете в него най-големия феодал на Балканите- Робовладелецът Боко Борисов- Рапона, който от нищо стана нещо. От мутра стана премиер...Так Премиерът-мутра ще си има и замък. А на Божо му дайте да гаврътне още една половинак,белким заспи- та да спре да прикава пиянски простотии ба си падението на държава, държавност и институции...

Божидаре, внесете с Борисов закон, 5 % от приходите на разбойниците зовещи се тур-босове да се отделят за археология на националните исторически институции, НИМ, БАН... и т. н. А не само да лапат тези мародери окрали тур инфраструктурата на България - Рагин, Арабаджиеви, Гергов, Иванова, Шарлопов, Баневи и др. знайни и не знайни комунистически крадци и мародери... Подкрепяни от нищожеството министър Ангелкова - само президента Радев и жена му са по прости от нея...!?!

Това е замъка на прадедите на Ценко Чоков, синята кръв на България.

разчели надпис с името ,,ба-ба-судж,,...???

Сега чакаме и Овчарчето да извади главата на Никифор от някъде.

Щом Б.Д. ни го представя огромен приемете че са пет запазени камъка на площ няколко стотин кв. метра. Овен това на Русокастро се копае от над 20 години така че претоплена манджа.

Смехория, изровят основите и 2 камъка отгоре и се хвалят,че открили голям замък.Освен крепостта Баба Вида, няма друг запазен феодален замък у нас.

То да е игла да го загубиш, пък то "огромен феодален замък", малко ми е страно да откриеш нещо толкова голямо и все на някого да не му е било известно, че то е било там.

Има 10-на известни исторически града и крепости в бг за които още не се знае къде се намират или под какво име се подвизават сега. Тъй че нищо чудно. Само един дребен факт. ан територията на сегашна България, Турция, Гърция, Сърбия ... на всеки 13х13 километра е имало укрепление. Сам си прави сметката.

Да, така е, на нашата бивша вила, на баира имаше останки от римска кула и гарнизон, а селището не е нищо особено. Щом тези от римско време стоят, със сигурност има и много други.

естественно че е било феодален замък, да не искаш основи на мол да намерят?

Какъв Мол, ще изкопаят НДК.