Проф. Б. Димитров: Туризмът не е дал и лев за разкопки

Николина Ангелкова и водещи туроператори твърдят, че бъдещето е в културно-историческия туризъм, но не са дали и 1 ст. за археология за последните 10 г.

Обратно в новината

Коментари - Проф. Б. Димитров: Туризмът не е дал и лев за разкопки | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

abasador

подкрепям, професора за това, че трябва да се отделят повече пари за археолигически проучвания и разкопки, но.... Все пак да попитам, как да разбираме професоре, че 5 до 6 хил. лева на ден са малко за разкопки, за какви разкопки? Вие какво разкопавате уважаеми професоре, да не би части от платото Пума Пуку в Боливия или храма на Абидос в Сахара? Все пак става дума за проучвания и разкопки в България, нали или...? Лек ден.

всеки ден цере а хич чаша водичка няма .

Туризъм - ха,ха,ха,ха. Мутренски бизнес. У нас само мутрашките бизнеси вървят - строителството, което е сив сектор или присвоява еврокелепир, второто е емеделието, което е същата история ама вече не е селско стопанство, а само и единствено земеделие. Колко жито ожънал, колко продал, колко скрил - мутрева им работа. Та стигаме до туризма - 2 до 3 месеца летен сезон, толкова и зимен. Огромни пари налети в актив работещ от 12 месеца реално само 3 и то сив сектор поне 1/3. Същото зимния туризъм. Ами то от мутри пари да чакаш е смешно. Няма демокрация, няма пазарна икономика, няма и държава - има само мутренски мутристан. А честито ти герб божо, нали си от тях. Xахахаха.

На този възрастен човек докога ще му дават да се разпорежда с държавни пари? На тази почтена възраст съществува огромен риск да почне да ги хвърля през терасата.

Осмицо, на колко си години, че ти е изкуфял мозъкът ?

Че кой ще дава пари за созополски вампири и за светени фекални кладенци в Плиска?.....Този си ги измисля и сам си вярва.. :))))

въпросите поскоро зациклират около актуалният състав на Народното Събрание . Един състав избранци по време на началото на прехода на възрастова група помежду 10 и 20 години . Забележим феномен лилалово шоколадже : растет в Швейцария на дървета , беритбата се извършва от лилалови крави , продават се от люди облечени с бели кръстчета на червен фон . Щом основното съзнание е сведен дотам , тогава какво разбиране за значението и постоянствеността на българската култура да очакваме ? Минералните базейни се превръщат в опаковка минерална сол разреден в леген за краката . Вместо лечения , вместо настроение "расте , но не старее" една вълна от самочувствиято вградено главно върху първобитни виждания на обществото както и върху улегналият стар въпрос колко конете имаш ти в гаража си . А сега , хайде на морето и после диария плюс хапчета : ол-ин-клусиф !

Мутри и олигалси пари не дават.Те могат само да крадат.Божо също е един крадец на дребно,който открива вампири.С една дума Божо Вампира.

Този пак се "изказа" много компетентно (защото обобщи и омаскари цял бранш). Старото мислене на г-н професора не кореспондира с истината. Ходили сме по много обекти в страната, където на входа сме заплащали билетче. И все са били археологически!

Нема и нужда. Тур. бизнеса требва да инвестира в персонал който да носи на ритници у главата от страна на туристите!

Принципно Божидар Димитров е прав, но с едно условие - "даването" да почива на взаимност.Коя ще е тази туристическа фирма, която е толкова заможна и ще инвестира в разкопки, а в замяна слава или че някога си ще доведе туристи там?Впрочем, около нашите туристически обекти често пъти няма и една вода къде да пуснеш, камо ли екстри.Нека да предложат на фирмата да си направи в близост до обекта паркинг, магазинче за сувенири, ресторантче... и да видим няма ли да има интерес да се инвестира.Тогава не само няма да са проблем средствата за разкопки, ами ще има и наддаване между спонсорите.Трябва баланс между интереса на държавата и бизнеса, за да са видими напредък и перспективи!

Поредно разсъждение от Кардам.На тоя все някой трябва да му "дава" типичното комуне. Турзима в Бг се развива въпреки неадекватната държава ,корумпираната местна власт ,жалката инфраструктура и смехотворните министри.

Служители на ДС в случая Божо да не правят такива малоумни изказвания! Като изключим българите, много ми е интересно как Божко ще нарича тези туристи които ходят по историческите обекти ? Ако не е туризма, държавата е приключила. Крайно време е да разрешат еднополовите бракове и Божко, и Валерката Симеонов да се оженят. Кой ще е булката, да се разбират помежду си ;)

мн мн ценя този човек , както и др негови колеги ... но ... безгрешни няма ... в едно негово изказване ... гласувах за герб .... моля ... защо плачеш сега ... къде ти професоре видя в нашата велика история тъпанар да управлява държавата ... как си представяше развитието на бг културата под управлението на пожарникар

нали си плащат данъци на държавата-значи косвено е дал!!

E, как така, бе Божка! Та, нали цел свет се избива да гледа вампира!?

Какво печели туризма в България и след като създадоха "Министерство" на лентяите и на некадърниците? И освен това, ако откъснат нещо от тия пари, нали сами ще си отнемат премиалните, разните воайяжи по света и др. и др.? Така, че Божидар Димитров, със всичките си благородни идеи и намерения за опазването на българската култура, да не храни никакви илюзии, че мафията в туризма ще му направи някакъв реверанс.

Доколкото зная България май е на трето място в Европа ако не и в света по обекти с исторически ценности разкопани или още не.След Италия и Гърция сме ние но те са много по напред и с туризЪма в тези области и го умеят много добре най вече гърците. А и са си много тарикати-Колко му е да сложат камък върху камък и да пишат табелка-Тук се изпишка Диоген...и туристите тръгват ха ха ха :))) !!!

На много български "държавници" им липсват елементарни познания за да си вършат успешно работата. Бизнеса си плаща данъците а държавата инвестира с тези данъци. Много е просто, но е по-лесно винаги друг да е виновен. Цялата държава е на този хал -- "те се правят, че ми плащат аз се правя, че им работя". Всеки се занимава с крадене, далавери или събиране на рекет от суджуци...

още при Хипократ , Асклепий , Гален чуем и четем за места като Милет , Одесос, Анхиалос , Аполония Понтийска , Бизоне , Дионисополис , Месамбрия . Свързано с въпросите за лечебници , лечители , лечение . А кой ще спори за положителни ефекти от едно посещение на една минерална баня ?

Цитирам: Комунистите,са на път да закрият държавата ни.Изпълняват желанията на Кремъл,само и само,да са на власт,и не си дават сметка че рушат държавността у нас,което не вещае нищо добро.Това са най-алчната,и същевременно най-просташката част от обществото.Един простак,ако му покажеш нещо в бял цвят,той ще каже че е черно.И Каракачанов,и Борисов,и всичките около тях,нито образованието им е като хората,най-вероятно бутани,като деца на членове на БКП,нито природно са надарени с ум,и интелект.И след като природно си прост,и с честен труд не си се образовал,какво можеш да очакваш от тях.Простак до простака,возейки се не във "Лади",а в "БМВ", и "Мерцедеси",но иначе ни хвалят,и ни дърпат към Русия.

А ВИЕ ДЪРПАТЕ ОТ СУДЖУКА

Трети мандат герб - все едно енп. Трети пореден мандат върла ялова крадлива евродесница, като изключим Орешарски, който определено леви политики също не е правил. Какви комунисти бе? ЕНП - ГЕРБ това е проблема.

дкми

Знам, че ще има миниуси, но това е истината: Туристите не се интересуват от археология. Никой не отива никъде за да гледа развалини, наречени "находки". Щото една стара сграда или гроб не е никаква находка, и са много малко хората, които биха се заинтересували от тях!!! Никой не живее в миналото, и не се интересува какво е било преди няколко хиляди години. Това вече е минало, и не е важно какво е било. Туристите (поне 99.95% от тях) ходят там. където има забавления. Те са предимно млади хора, които отиват "да изпуснат малко пара". Онези, които се интересуват от развалини и старотии са предимно пенсионери. Няма как туизмът да даде пари за нещо, от което печалбите са минимални, дори клонящи към никакви! Това е истината, колкото и да не се хареса на някой.

Ех , добре . Но лично познавам възрастни идващи по линия на здравен туризъм , минералните бани , а те се интересуват и от т.н. находки . На другата страна , прав си , защото балнеология като широк спектър на туристическия менеджмент се е изплъзгал из ръце на общините и държавата и преминал почти изцяло в сфера на частният бизинес . А този сектор от частникът не може да се развива целенасочено , защото няма консепция както и стратегия за страната .

Явно не си ходил никъдв по света, особено в страни с исторически забележителности, пожелавам ти да идеш, например да видиш ИСТОРИЧЕСКИТЕ ПИРАМУДИ! Може и да не са тези в Египет, между прочем знаеш ли къде ощс по света има древни пирамиди, в коя държава И КОЛКО ТУРИСТИ ДНЕВНО ОТИВАТ ДА ГИ РАЗГЛЕДАТ? Да си чувал за темпълите? Не си в час, невежа си!

От къде бе наборе? Та нали парите от нощувки отиват в Русия. Това още ли не ти е ясно как става?

Туризмът е за туристите. Държавата и общините са за другите неща. Те получават данъците от туризма - ДДС, данък и т.н. Те са тези, които трябва да влагат в археология, инфраструктура и т.н. Друг е въпросът за корупцията и че парите отиват не където трябва.

Как да проумеят, назначените ни капиталисти, бетонирали морето че древна култура и природа, носят пари !? За тях важи пословицата " по добре врабче в ръката, отколкото орел в небето" .

Носят ама някъде другаде. Тук парите идват от менте алкохол, евтини корви и дрога. А бъдеще просто няма.

другарете обичат само да взимат не и да дават

исторически артефакти нито се дават , ните се взимат , а се запазят . И това струва пари . На другата страна със изложби се спечелят значителни суме , на пример българското изкуство от Панаюгрище показан из целия свят . Въпросът е къде да бъде граница между обществен интерес , съответно финанциране чрез бюджетни пера . И на другата страна чист интерес на бисинес надчинания , тоест Дизнейленд не се финанцира от държавата или община , а от приходите чрез посетители . Дали големи групи туристи отиват на ядене , пиене , веселби помежду старини крепостни стени и всичко това с украшения от фолклорен вид вероятно е остарял модел на маркетинг .

Простите животни в България са пет пъти по многобройни от нормалните хора. България е една от страните с най стара култура и археологически находки. Това е нашата "златна мина" и който го разбира - печели.

Клечи, като Гарда насрана, на Всеки километър на Струмата ако се покаже, част от плмоба, и от чене костичка на Самуила! Кога, ще го обесят, Измамника? Искам лично стола да му ритна! баба Тодорка, Долна грешница Продадена Невеста Бългейрия

да подкрепя бай Ганьо-историка ??? Браво Божо, организирай подписка за промяна на данъчните закони за 3% данък от туризма за ахеология и история, разкопки и консервация.

Германки, и чахкини, те хвалят, от години! Народили чукундури? Прости като баща си! Абе, я земи се гръмни!

Божидар Димитров тук е прав. Минимум 2% от ПРИХОДИТЕ от туризъм би трябвало да се заделят за археологичиските изследвания и поддръжка, и това според мен е абсолютният минимум. Не се ли прави, имаме ... България! Такава, каквато е - навсякъде историческите ни места и забележителностибСА ЯВНО И ВИДИМО НЕДОФИНАНСИРАНИ А същевременно те са едни от основните привлекателни места за туристите - български и чужди! Крайно време е нашите пишман управници и измислени бизнесмени да вденат, че освен действието събиране има и изваждане и че едното се дефинира от другото, тоест без едното го няма и другото.

Дайте на Божо-гербаджията пари, да ви изкопае още археологически вампири!!!!

за пръв път чувам бизнес да дава за археология.

И ТОЯ ИСКА ДА ЛАПА!ХОДИ СИ ГЛЕДАЙ ПЕНСИЯТА БЕ-ЧЕНГЕ!!!

Ми това са все комунистически бандити бе Божидаре, окрали туристическата инфраструктура на България - другарите турбосове Рагин, Арабажиеви, Баневи, Шарлопов, Иванова...!!!!!! Тези са доучили само до действие крадене и събиране - ТЕ ИЗВАЖДАНЕ НЕ ЗНАЯТ, А КУЛТУРАТА ИМ Е НА НИВОТО НА ПИТЕКАНТРОПИТЕ КОИТО ВАДИ АРХЕОЛОГИЯТА... А министърката им Ангелкова е още по тъпа - от ней по тъпи в България са само президента Радев и жена му...

Идеята е не да дава а да взима...