Русия разработва изтребител на бъдещето с ”нервна система”

Руският фонд за перспективни изследвания за първи път престави "нервната система" на технологичното оборудване на бъдещ изтребител ПАК ФА (Т-50).

Обратно в новината

Коментари - Русия разработва изтребител на бъдещето с ”нервна система” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

За момента Т-50 се очертава, като провал. Не съвсем пълен, защото все пак се явява някакъв нов елемент в руската военна авиация, но при всички случаи доста далеч от първоначално поставените цели и нуждите на армията, които осмислят проекта. Да не говорим за пострадалия имидж - Китай вече имат такъв самолет, а и Япония възнамерява да си построи. По-богатите страни пък просто ще си го закупят от САЩ. Къде остава Русия в случая...

Провалът си е точно пълен. Когато започваш да правиш самолет 5-то поколение, а не можеш да изнамериш необходимите за целта двигатели, все едно се връщаш точно там откъдето си започнал. Реално се оказва, че дори не са знаели какво точно искат да направят. До този момент едни изхарчени пари.

Алло тавариш Путин, а а нас кога ще ни давате по сто грама на ден водка? направихте ни с нерви и сега трябва да си пийваме за успокоение на нервите. караме на вакса за обувки но друго си е водката.

Русия. В околностите на Хабаровск една крава на бъдещето с"нервна система",пратена от краварите от САЩ е блъснала двама тинейджъри на мотор,които починали скоропостижно. Краварите до кога ще правят мръсотии и то в тила на врага.

Руските шофьори са толкова велики, че никакви кравари не са им нужни за да се избиват едни други по пътищата.. а, неправилно се изразих- по 'пътищата'.

Всъщност и САЩ и Русия все по-често открито показват новите си оръжия.Това се нарича "дрънкане на оръжия" или с една дума се предупреждават едни други.Сирия е полигон на изпробването им и от двете страни.Но интересното е,че руснаците имат петорно по-малък бюджет,а правят нови оръжия.Да видим САЩ какво ще покажат.Парижкото изложение е наистина нещо уникално,ако сте го виждали.

Новината че 'разработват' е доста далеч от показване. Огромния американски бюджет е 3.3% от БВП (руския официално е 5.3%, а реално повече) и какво реално е донесъл? 2 самолета от 5то поколение: F22 F35, конвертоплани V22, високоскоростни хеликоптери S97; лазери, релсотрони - разработвани от 2 конкуриращи се компании: General Atomics и BAE и вече само на една крачка от серийно приложение. Релсотроните са всъщност перспективното оръжие което ще победи хиперзвуковите ракети, особено след като получат управляеми боеприпаси.

Бог-на небето. Русия-на Земята.

Ей на това се казва изкуствен интелект, с който само се хвалят американци и западноевропейци. Руснаците вече го правят, защото са велика сила.

Руснаците са най-добри във военните и космическите технологии.

Най-добри в репченето и хвалипръцковщината. 'Едноразовия' Космодром Восточний и фиаското с Протон М са нагледни доказателства.

Ха, ха..руснаците, както винаги "откриват" иновациите в самолетостроенето 20 години след Запада. Въпросните системи "CMS" и "ACARS", Airbus ги вгражда още на А330 и А340, които са модели от 90-те години на миналия век. Руснаците може и да не могат да правят самолети, но поне лъжат цветно...

Руснаците разработват изтребител на бъдещето, а един свестен гей-парад не са в състояние да направят. ха..ха.ха

И в Русия имат предостатъчно гей-паради, просто в Европа и САЩ откровено си ги наричат гей-паради, докато в Русия ги наричат литийни шествия, мотопоходи на Нощните вълци или Ден на ВДВ - на 2-ри август мъже със сини шапки се прегръщат и целуват във фонтаните.

А полова система кога? Да се въдят на воля самоледите!

Браво ! Само не го качвайте на Кузя , да не падне в морето!

или пък на новия американски от който нищо не може да излети

В Русия създадоха интелигентен изтребител. Още по време на първия си полет изтребителят избяга в САЩ. :)

Всеки който е купил нещо сделоно в Россиа му влияе на "нервната система"..ха.ха.ха

Руската пропаганда има проблеми с граматиката и определено бърка бъдеще време със сегашно!Каква нервна система ,какви сензори!? Та те повече от 10 години не са в състояние да произведат 6 броя стелт самолета и ми говорят глупости!Все едно да вземат и да направят нанокомпютър! Отначало въобще отричаха идеята за стелт,после говориха за частична ,разбирай челна радиолокационна незабележимост,защото това можехада направят и накрая започнаха ,но все още се чудят как!И то благодарение на откраднатите части от сваления над Сърбия Ф117,но освен кражба се иска и акъл!Та както казват и самите Руснаци "Поживем _увидем"!Демек ще видим през коя петилетка ще го постигнат чудото наречено СТЕЛТ!

Неграмотнико, това, че не знаеш, че теорията стелт е разработена от руски учени още по времето на СССР и беше подхвърлена на американците, след като беше създаден и радар, който да ги вижда, не може да бъде оправдание за собствената ти глупост.

Иване, ми че той най-мощният нанокомпютър в света от 51 Qбита е руски! С това май отпада и необходимостта да се коментират глупостите, които си надраскал, а?:))

Силициевата долина ряпа да яде пред Сколково, а ?

Той Ф 117 беше толкова невидим, че руснаците точно него ще копират. И я кажи, защо го спряха от производство точно този "Стелт"? Ако не знаеш, ето - в Ирак показа коефициент на бойна ефективност нито повече, нито по-малко от 0,17. Та недоразуменията не бива да се дават за пример, още повече, че американците си дадоха мнението за него. Що касае технологията Стелт, подходите на Русия и Щатите се различават поне досега. Руснаците поначало залагат повече на активния компонент, защото пасивния подход "скопява" възможностите на самолета - пример цитирания от теб Ф 117.

Индусите 'дигнаха ръце от Т-50 поради лрайно ниската надеждност на двигателите на руснаците.....

Дори не си струва да се коментира. След като се оказа, че Т-50 не може да бъде създаден, като самолет 5-то поколение, руснаците решиха да обявят, че той всъщност ще има "нервна система"... Типично руски глупости на търкалета или както още се казва - пропаганда.

Май много си се отчаял, а? :))

Май много е прав!

Хайде на пазар, какъв Грипен !

T-50 не прилича ли много на F-22 Raptor?

Основно като криле. Иначе си имат очевидни разлики, като раздалечението на двигателите например. Или пък как маневрира. На разни видея се вижда, как Ф-22 отваря 4 капака отдолу при корпуса на двигателите и от тях излизат газови струи. Вероятно пренасочена от двигателя. На снимки също ги има тези капаци. Руснаците май не си падят по такива неща и ще са сложили нещо по крилата. Не може да се каже кой от къде е взел, защото много от нещата са стари. Едно време за T-50 предвиждаха дори, крилата да са цепещи се на две и да образуват Х гледани отгоре/отдолу. ;)

'Мигновените' реакции на Су35, които сигурно са те впечатлили са на съвсем ниски скорости и абсолютно безполезни срещу ракети ВВ - жалките продажби на руския 'чудо самолет' са реално доказателство.

технически неграмотник , да не е тенджера , .. сопла им думат...

Руснаците не си губят времето с хвалби колко са изключителни, като Вашингтонския обком.... Работят здраво и до 2020 ще има още много изненади! Тъжно атлантисти, а ??? :))

Ще,ще...

Май ти замръзна усмивката, а? :))

Ми те така и от НАСА все пускат видеа и картинки за нещо в бъдеще. А на руснаците много от ЩЕ-тата са вече реалност. Тази година може да литне и някоя ракета Сармат, макар и предвидена за последваща година. Ядрените глави вече са тествани предните 2 години като летеж.

Замръзна в очакване на осъществяване на ЩЕ-то на кор

макет безаналогов

Bezanalogov maket

Представяте ли си колко ще се улесни работата на тех. персонала по поддръжката? Отлична новина!

изпусна България за АЕЦ"Белене": "CNSC: Две АЭС в провинции Онтарио включены в высшую категорию безопасности" !!!

радостното, че ще шантажират с военна заплаха Европейския Съюз ли ???

Нека да резюмираме. Русия планира да пусне нещо през 2019 в редовно производство. Но още не е завършила разработката му. След като някои неще с епоказват на макет значи още ги няма като опит и реализация. Което преведено на български занчи едно - те просто няма как да влязат в серийно производство до 2019. А ако са предвидени да влязат, е идиотизъм да се показват на макет. Но това не е всичко. САЩ имат на въоръжение самолет подобен на Т-50 от преди 15 години - Ф22 Раптор. Сериозна машина. От преди 2 години имат още един тип, малко по-различен като функционалности, доста по-нов и много по-модерен - Ф35. На въоръжение, а не в някакви експерименти. Той се продава и с него се въоръжават най-богатите. Това е най-модерна машина както се твърди 5+ поколение. Наистина с нея е имало много проблеми, но сега всичко вече е ОК. А проблемите на Т-50 предстоят от тук нататък. Ако могат да го вкарат на въоръжение до 2030 г ще бъде успех. А как ще могат да го произвеждат с това ниско технологично ниво, просто умът ми не го побира. Едно е да правиш експериментални образци, съвсем друго е редовното производство. Но те си знаят. както много други неща, едно с еобявява, съвсем друго с еполучава. еманация на известния руски лаф: "Думали сделать как надо, а получилось как всегда. Опять обосрались"

Затова ли самите американци се отказаха от F22?

да вземат първо да присадят нервна система на Путьо ли?

Е това е супер. Обаче, без човешки контрол не става- машината няма идиосинкратичните умения на човешкия мозък и става само за паралелна контролираща функция. Не вярвам руският или американският президент или който и да е от техния ранг да се качи на спецсамолета си, ако той резчита само на автоматично наблюдение и проверка на системите.

дебиллллллллллллллллллллл!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

ало за незнаещите меделеев е руснак и сикорски също !!!!!!!!!!!!!!!!1а каравите имат това което са откраднали от европа !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Сикорски е отишъл в САЩ след революцията и е поставил началото на американската въртолетна авиация!А Менделеев безспорно е допринесъл за напредъка на човечеството,но в Русия от 1917-та и досега владне безпардонна простотия и невежество!

Ако пишем за авиация, то и Картвели, и Северски са руснаци и Пиасеки е поляк и Йорданов е българин, но всичко което има стойност са го създали в САЩ.

ЩЕ ВИ ГО НАБУТА , ИМАШПРЕДВИД,НАЛИ?

Според мен другари съфорумци за руският самальот щом е руски не нервна а отделителна система ще му трябва със здрав черен дроб и бъбреци ...и горивото да н'става за пийене!(-:

В постсъветска Русия цялата преподредба на държавната власт се извърши въз основа на физическа сила, а не морала, разума или идеологии на участниците. Съвсем естествено властта отиде при силови структури. При тези, които умеят не да създават, а само да отнемат. Докато присвояваха и разпределяха държавната собственост, трябваше им управленски хаос. Затова известно време те поддържаха илюзия за политически плурализъм. Веднага след това и при огромно народно задоволство възродиха авторитарно централизирано управление.

На външен вид е от типа на Ф-22. Ф-35 трябва да са много по-зле. Но на Ф-22 ми са много странни как правят маневрите. Отдолу се отварят 4 клапи и от там се изпускат газове. Може би извадени от двигателя напред. Изглежда странно. Самото време на отваряне на клапите значи, че не може да има мигновенна реакция.

Сега видях коментара. Да, много прилича на F-22 Raptor.

В изостаналите общества търговия с власт, нейната покупко-продажба и днес си остава масова общонародна практика. Такава е реалността в Русия, в България, в много други страни. Всеки с парченце власт от редови катаджия до министър се стреми да печели от нея. И масовото съзнание го приема за нормално, защото такава е самата народна маса.

Путлеристан е класическа феодална деспотия. Най-очевидното, всекидневното доказателство за това е корупцията. При феодализма тя не е престъпление, а начин за организация на обществото. По цялата стълбица по-силния феодал раздава на по-малките не заплати, а градове, земи, доходни служби. Цялата йерархия открито живее от осребряването на властта и цялото общество се наглася към това.

мангасаров мисли че като пише на турски няда разберат че е БЯГЕЕЕЦА

да не се обаждат, да си налягат парцалите и да слугуват на барините, както е било векове наред.

За съжаление същото може да се каже и за нас, както и за съседите ни сърби, македонци, албанци, турци. На всякъде в провинцията господстват местни феодали. Едно време са били бейове, сега им викаме мутри. Корупцията е огромна и е по всички нива.

американския посланик в Москлва ли я научи? А той каза ли ти, че тя приключи със смъртта на американския агент Елцин, после Путин разчисти неговата кочина, а олигарсите гният в подземнията на Любянка.

на путлер виолончелисти.

Руското обществено съзнание, точно както и българското обществено съзнание са много близо до феодалното и това определя състоянието на тези държави.

Далече си от истината Иване! Пиши за това, което знаеш - за россиянското обществено съзнание и неговата симпатия към феодалните порядки! Не ни слагай нас, българите, в един кюп с вас, россияните, защото нямаме нищо общо - нито генетично, нито в областта на културата и обичаите! Дори български език не можете да научите, защото ... защото си имате генетичен конструктивен дефект :))))

"Фондът за перспективни изследвания беше създаден през 2012 година за подпомагане на научните изследвания и разработки в полза на отбраната и безопасността на страната." А в полза на цивилните хора кога?

На другия ден след американският военно-промишлен комплекс

превърнем далечната земя в необитаемо термоядрено гробище за следващите 1000 години, после ще му мислим

Идеята изглежда добра и ако е вярно независимо кой го е измислил всички ще я приложат.В това е смисъла на конкуренцията.

И тоя проект ще последва проекта "беркут".

Истинският хай тек не са коли, перални, телевизори, а това в което руснаците са най добри. За останалото си има немци, китайци, корейци...

Ще, ще, ще..... Или както казала циганката по време на първата брачна нощ когато Манго с надежда попитал дали е девствена: 'А дано, ама надали". Системи за бордова диагностика (СБД) има отдавна. В момента във всеки автомобил от не особено висок клас задължително има такава. Така че това нито е нещо ново, нито е чак толков аоригинално. Това, че руснаците сега чак са се сетили за такова нещо е друг въпрос. А това, че някой се опитва да се прави на умен пред полуграмотни павиани - съвсем трето. Системите за бордова диагностика са полезно нещо. И няма лошо да с еизползват. Въпросът е по-скоро защо досега руснаците не са ги приложили. Дали защото са толкова зле с компютърната техника, или защото са безкрайно изсостанали в електрониката - не знам. Но има нещо, което те не знаят - това че си оборудвал една техника със СБД въобще не значи че си докарал нещата до ниво: "натискаш копче - пада седалка". Тези системи накой трябв ад аги поддържа. базата данни от тях някой трябв ада я обработва и мениджира. Този, който работои с тях трябв ада е достатъчно подготвен. Знаете ли какво ще се случи на един шофьор на Москвич или Лада ако му с еналожи да кара Ферари или Порше. Няма да се справи. Първо, няма да може да я отключи колата. второ има да се чуди как да я запали. Трето, няма да може да въведе параметрите, които дда му позволят да я кара. Червърто, пето, седмо, десето... и накрая руския мужик ще си предпочете разбрицаната Ладичка. Тези играчки със СБД са скъпи. И освен това скъпи и отговорни за поддръжка. Колхозният момък Иван Кузьмич, качил се на такъв самолет ще има да примигва като плъх в брашно. Една от причините за драстичното технологично изоставане на руснаците е именно тази. И аз бас хващам че нищо от тези неща няма да се сложи на този самолет до 2019. Просто е много късно за това. Но за весникарска статия бива.

глупако, представите ти за Русия са от от ранните 90-те - на 1/3 от коментара ти ми стана ясно едно нещо със сигурност - озлобен си и изостанал. И никой не ти говори за конвенционалните СБД, с които се оптиваш да правиш аналогия!

F-16 почнаха да се изсирaт по въпроса. Ама май, по-скоро получиха разстройство от шобе.

абе учете български бе , не се правете на луди - това е български сайт.

страх, от който се нaсирaш

Ти за кой си мислиш? Иди регулирай движение на магистрала, а не в Интернет, ако някой ти обърне внимание. А тук е Интернет - световна мрежа и кой и на кого е сайт няма значение.И никой не ти пита, каруцар.

Пияните ватенки все в бъдеще време говорят- ще, ще... А на практика комунистическите мърши нямат бъдеще. А американците след Раптора и F-35 вече разработват това чудовище: F/A-37 Talon prototype fighter. https://link

Те първо да научат F35 да лети а ти спри да гледаш анимации

Лъжеш комунистическа отрепко, ако не може да лети няма да искат да го купят от 11 държави в стотици бройки, въпреки че не е евтин: F-35 Lockheed Martin находится в заключительной стадии переговоров на поставку 440 истребителя армий 11 стран за рекордную сумму в 37 миллиардов долларов.

а бе орангутан - тикакво искаш хамериканците да те обичат ли бе въшло

Питай ,,законно избраният президент и касапин на Сирия Башар Асадов" колко добре могат да летят израелскитеF-35!А също така и неуточнен брой ,,хизбуласи" поразени от супер самолета F-35!

Тоя самолет го има само във филмите, нещо като тестова версия на изтребителя на Дарт Вейдър

Те телевизори и коли не могат да направят още....:)

Истинският хай тек не са перални , коли и телевизори, а точно това в което руснаците са най добри. За останалото има немци, китайци, корейци...

за този самальот нямат двигатели все още, с композитните материали са поне две десетилетия след САЩ, а за капак на всичко... денги нет

Интересно тогава тия двата вчера как летяха като нямат двигатели?

Усъвършенстваната модификация на нервната система може и да порка. Като се накълве самальота и прави салтомортале пирует!

Поне няма да изпада в депресия и да се самоубива, като хАмериканският супер робот полицай!

онези поне са го произвели... и ще го подобрят... а ръшките само петилетни планове чертаят!

Без диагностика ще виждаме повече самолети да падат от небето.

Без да съм русофил или русофоб, но не мисля, че при едни съвременни военни действия често се стига до въздушен бой. В момента въпроса опира до електроника - кой кого ще засече първи т.е. кой ще има елемента на изненадата и ще стреля първи отдалече. Руските технологии за свръхманевреност (като напр. изменяем вектор на тягата) определено дават преимущество при МВБ на близки разстояния, но битката може да е приключила далеч преди МВБ да е започнал. Затова мисля, че изстребител от типа на МиГ-31, макар и вече леко поостарял, може да е много по-полезен с мощния си далекообхватен радар, отколкото един свръхманеврен самолет от семейството на Су-27 или ПАК ФА.

Така наречените догфайт-ве ги няма от виетнамската война насам. Сега откриваш противника от километри, пускаш му един ам-рам или спероу и си свиркаш.

А с главоболие-кога?

Еми ето, то затова американският робот се самоуби, знаел е предварително новината!