Цветан Василев и още 17 души на съд за източването на КТБ

Спецпрокуратурата внесе в съда обвинителния акт по делото “КТБ“. Документите за "най-голямата финансова измама" с всички копия са над 210 000 страници.

Обратно в новината

Коментари - Цветан Василев и още 17 души на съд за източването на КТБ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

нема страшно . в България нема виновни, нема осъдени!

Вижте и този "бисер" на прокуратурата: "Моделът КТБ представлява в житейски смисъл най-голямата стопанска и обществена финансова измама, случвала се в новата ни българска история (измерима с проценти от БВП). По своята същност този модел представлява функционално-структуриран технологичен механизъм на социални и контролно-управленски взаимоотношения, чрез които група лица, под ръководството на обвиняемия Цветан Василев, успяват да присвоят обществените средства, привлечени и поверени им за стопанисване в "КТБ" АД." " Забележете, че те дефинират КТБ като "ФУНКЦИОНСЛНО-СТРУКТУРИРАН ТЕХНОЛОГИЧЕН МЕХАНИЗЪМ!?!? НА СОЦИАЛНИ И КОНТРОЛНО-УПРАВЛЕНСКИ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ,..."!?!?!?!? Забележете, че НИКЪДЕ НЕ СЕ ИЗПОЛЗВА В ДЕФИНИЦИЯТА НА БАНКАТА (НА МОДЕЛА Й) ДУМАТА "ФИНАНСОВИ", ОТ ТОВА ОПРЕДЕЛЕНИЕ ИЗОБЩО НЕ ЛИЧИ, ЧЕ СТАВА ДУМА ЗА РЕГИСТРИРАНА ТЪРГОВСКА БАНКА, ЗА ДЕПОЗИТАРНА, ФИНАНСОВА ИНСТИТУЦИЯ! ПО ОПРЕДЕЛЕНИЕ, КАТО МОДЕЛ ОТ СЪЗДАВАНЕТО Й!?! И веднага изниква със страшна сила резонният въптос: И ЗАЩО И КАК, АКО НАИСТИНА Е ТАКА, КОНТРОЛНИТЕ ОРГАНИ И ИНСТИТУЦИИ СА ГО ДОПУСНАЛИ!?! За какво са НИ контролните институции тогава, КАКВО КОНТРОЛИРА И РЕГУЛИРА БНБ И ГУЕРРНЪОРЪТ И УПРАВИТЕЛНИЯ СТЕЕТ? Изпълнения като "Назад, назад моме Калино", ли? КАК СЕ ПРЕДСТАВЯТ НА ПОДИУМА И ПЕЯТ СОБСТВЕНИЦИТЕ НА БАНКИТЕ, ЛИ?

За сведение на прокуратурата - счетоводни отчети на фирма ЗАКОН ЗА СЧЕТОВОДСТВОТО (ИЗВАДКИ) в сила от 30.05.2008 г. Чл. 26. (1) Съставните части на годишния финансов отчет са: счетоводен баланс, отчет за приходите и разходите, отчет за паричните потоци, отчет за собствения капитал и приложение. (2) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г.) Съставните части на консолидирания финансов отчет са: консолидиран счетоводен баланс, консолидиран отчет за приходите и разходите, консолидиран отчет за паричните потоци, консолидиран отчет за собствения капитал и приложение. (3) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2006 г.) Формата, структурата и съдържанието на съставните части на финансовия отчет се определят съгласно приложимите счетоводни стандарти. (4) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2006 г.) Предприятията, прилагащи облекчена форма на финансова отчетност, които изготвят и представят годишния си финансов отчет на базата на Националните стандарти за финансови отчети за малки и средни предприятия, могат да изготвят съкратен годишен финансов отчет. Формата, структурата и съдържанието му се определят с Националните стандарти за финансови отчети за малки и средни предприятия. (5) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2006 г.) Възприетите от предприятието форма, структура и съдържание на съставните части на финансовия отчет се запазват непроменени през различните отчетни периоди, с изключение на случаите, посочени в приложимите счетоводни стандарти. В случаите, когато е извършена промяна в приложението към финансовия отчет, задължително се оповестява и мотивира извършената промяна. (6) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2006 г.) Формата, структурата и съдържанието на годишните и междинните финансови отчети на бюджетните предприятия се определят от министъра на финансите. .. И СЕГА ВИЖТЕ ТОЗИ ЧЛЕН ОТ ЗАКОНА: =================== Чл. 41. Формата, съдържанието и периодичността на финансовите отчети за нуждите на управлението на предприятието се определят от неговия изпълнителен орган. ===================

Някой разбира ли този абзац в обвинението, защото той е нон сенс: "Оттам уточняват, че през август 1998 г. свидетелят Бисер Лазов започва работа като главен счетоводител на финансова къща Фина-С АД. НАРЕД С ЧИСТО ФОРМАЛНИТЕ ФУНКЦИИ НЕГОВО ОСНОВНО НЕФОРМАЛНО!?!?!?! ЗАДЪЛЖЕНИЕ Е ДА ИЗГОТВЯ СПРАВКА!?!?!? ЗА ТОВА НА-ОБЩО КЪДЕ СА ПАРИТЕ НА ФИРМАТА!?!?!?!?? Тази справка е особено важна, тъй като тя е основният информационен инструмент, чрез който самият Цветан Василев узнава и следи резултата на разпорежданите от него операции." Алоооу, прокуратурата, и как ще е НЕГОРМАЛНО задължението на счетоводството на една фирма, ръководено от главния счетоводител, ДА ИЗГОТВЯ ИСКАНИТЕ ОТ РЪКОВОДСТВОТО ... ФИНАНСОВИ ОТЧЕТИ ЗА ДЕЙНОСТТА НА ФИРМАТА ЗА ОПРЕДЕЛЕН ПЕРИОД ОТ ВРЕМЕ, БЕ - ГОДИШНИ, ТРИМЕСЕЧНИ, МЕСЕЧНИ, СЕДМИЧНИ, ЕЖЕДНЕВНИ, тоест за ТОВА НАЙ-ОБЩО "КЪДЕ СА ПАРИТЕ"?!?! Ами нали ТОЧНО ТОВА Е РАБОТАТА НА СЧЕТОВОДСТВОТО И ГЛАВНИЯ СЧЕТОВОДИТЕЛ, БЕ - да осчетоводява дейностите, транзакциите, първичните документи И ДА ИЗГОТВЯ СПРАВКИ И ОТЧЕТИ, бе:)

Ако този Борис Лазов е вършил нещо нередно и/или е автор или подпомагал престъпления на Цветан Василев, ТОЙ ЗАЩО ГО Е ПРАВИЛ, ЗАЩО СЕ Е СЪГЛАСЯВАЛ А НЕ Е НАПУСНАЛ И/ИЛИ ИЗВЕСТИЛ РЕЛЕВАНТНИТЕ ОРГАНИ И ИНСТИТУЦИИ И ЗАЩОНЕ СВИДЕЪЕЛ, А НЕ ОБВИНЯЕМ?

До колкото разбирам основни участници в претъпната група обрала КТБ, не са обвинени с този обвинителен акт! Това са Министри е т.ч и Премисра, които са нареждали, или разрешавали на техни ведомства, агенции и фирми да откриват сметки в тази банка, целта на което е било създаване на огромен ресурс от милиарди левове, които да бъдатоткраднати! Тези лица са големите престъпници, как може да нямат обвинения!

Е може ли да турят някой си дет' се казва Зяпльов за шеф на даването на пари?!

Това дело няма да завърши никога. Всеки от обвинените като наеме по двама адвокати и протакането до безкрайност е гарантирано. ОСТАВКА на Цачева, ВСС, и цялото НС!

Ганьовците им през оная работа че КТБ беше разграбена и после Парламентът с учудващо единодушие реши да се вземе заем , които да покрие дупката.... естествено че и децата на Ганчовците ще го плащат....

мотаене, бавене, адвокатски хитрини, разрешени от закона, до 10г. давност на делото и то ще си замине в архив при останалите такива. Наздраве, граждани, с по чаша студена вода.

А Иван Искров и Калин Георгиев кога?

А от гербавите крадци пак няма никой,а?

Ако само Василев е крал, вземете му парите. За да твърдите, че е той, значи сте ги проследили и знаете къде са. Запорирайте, конфискувайте!

да попитам: ами танцьорите от ДАНС за какво са ни?

А Шиши &Co кога?

А къде се покри онова одиторче Орешаров. Експерта на кръга Бромак. Продължава да си работи на принципа от много по малко.

Събориха банката, за да я разграбят, това вече и децата го знат. Сега ще разиграват циркове с нянкакво измислено дело, в което главните виновници ги няма... Делото пак ние ще го плащаме - експеризи и т.н. с години. После ще плащаме и милирадите обезщетение... Наистина това е грабежът на века!

Споко, ще има осъдени - някоя касиерка, чистачката и пазачът! А на бас, че шефовете от КТБ и от банковия надзор в БНБ ще бъдат оправдани! Или най-много ще им лепнат някоя условна присъда!

никой няма да бъде осъден, но шефовете на КТБ са в опасност. Не че ще ги осъдят, но може да получат инфаркт, да ги самоубият и т.н.

Да, може да ги очистят, защото те знаят КОЙ събори банката.

А къде са продажните турски гъзолизци Орлин Русев (изпълнителен директор в КТБ), Бисер Лазов (шеф на БРОМАК, където са "отишли" 206 млн. лева), Георги Кортенски (шеф на IT в КТБ, а жена му на шефска позиция в БНБ) и други малки продажници? Защо те не са подсъдими? Турски подлоги...

По-скоро са съветски подлоги.

са свидетели и участват в разграбването

И къде в списъка е Нели Кордовска, тогавашен директор на дирекция "Банков надзор" в БНБ, представляваща държавата във ФГВБ ? "Нели Кордовска е служителят, разрешавал от името на ФГВБ да бъдат променени условията по договорите на 1000 депозанти в обявената в несъстоятелност КТБ.... ...писмо на Иван Искров до квесторите, в което се казва, че гарантираните суми по преференциалните договори не трябва да бъдат изплащани като обикновените. Нели Кордовска обаче дава обратното указание и така дава зелена светлина за изплащане на парите ...и са ощетили фонда за гарантиране на влоговете с около 100 млн. лева."

Не се виждат имената на един млад и преуспял български бизнесмен. Неговите имена не ги пише по принцип никъде, но съм сигурен, че се е подсигурил много добре и е излязъл вече много чист от тази работа.

Накрая ще се окаже, че не Цацаров и подупечната му Прокуратура ще осъдят някой, а България ще е осъдена и освен милиардите загуби, ще плаща и още милиарди обезщетения.

Точно това ще стане. Делата вече са заведени в международните съдилища. За милиарди, които пак ние ще плащаме.

Държавата си в опита да прикрие грабежа на КТБ, обвини КПМГ в необективен одит и глобиха компанията със 100 хиляди лева. Глобата беше ниска, може би с цел КПМГ да не я обжалва. Компанията обаче обжалва тази глоба, с единствената цел, да изчисти името си! Глобата е отменена, като обвиненията срещу одиторите са отхвърлени с пълно съдийско единомислие! Няма нито един съдия, който да има особено мнение по отношение обективността и професионализма на докладите на одиторите от КПМГ!!! Изводите, всеки сам може да си ги прави!

Тогава не се ли се поставя под съмнение целият механизъм на одитиране? Ако КПМГ (KPMG) са заверявали с положителна оценка финансовите отчети на една системно източвана банкова структура - само въз основа на представени от последната счетоводни документи, каква е гаранцията, че всеки положителен одит не крие риска от същия резултат като при КТБ? А срещу одитната услуга са плащани стотици хиляди лева възнаграждение на KPMG в този случай (взимани от клиентите на банката), а общо за одит в Бълтария се плащат милиони...

Същият въпрос се отнася и за "Банков наззор" в БНБ? Какво тогава надзирава БНБ, щом се подвежда от фалшиви финансови отчети на група банкови мошеници, подкрепени от група управляващи политически мошеници?

"една системно източвана банкова структура"??? Това е едно хубаво заклинание, на политиците!

ама не си ги прави. Нима от факта, че гласуваха специални критерии, по които да обявят КТБ във фалит, не можеха да си направят извода, че има нещо гнило? Защо се предявяват специални изискания към една банка, а не важат за всички? Нима това е малко съмнително? БНБ е правила няколко проверки на банката и докладите от тях са секретни. Как не са хванали източването и одитора?

А най-важното в случая е, че един месец преди атаката срещу банката БНБ даде зелена светлина на КТБ да закупи българския клон на френската банка Кредиагрикол!!! Най-задълбоченият одит се извършва именно при закупуване на чужди банки!

Еднакво забавна съдебна история може да е с няколко други банки, ползвани по същите принципи за захранване на собствени бизнеси на сързани със собствениците им лица и фирми.

Какво ще го съдите да харчите нашите пари!Издайте му смъртна присъда като в Китай!Затова тези държави просперират а ние само гледаме! Като Неможе да измислите законодателство препишетого от нормалните страни!

И днес заплатите в БНБ са европейски и пъти по високи дори от министерските, а се оказва, че са крайно некадърни, некомпетентни, незаинтересовани да проспят измама за милиарди. Същото е в полицията, където независимо от резултатите получават куп заплати при пенсиониране. Същото е в Парламента, където са ''загрижени'' , но нищо законодателно не се промени след случая с КТБ. И журналистите мълчат - съберете и излъчете всеки политик и държавен служител говорил за "стабилната банкова система" - да се знае кои са измамници или некадърници поне.

В БНБ са големи заплатите, но за ръководството. За обикновените работници и заплатите са обикновени!

В България се краде , защото законите го позволяват , а законите се правят така от политиците , че да могат да крадат те , и то на едро ... Според мен най - отговорните хора , а това са Цв. Василев и Иван Искров трябва да върнат окрадените пари , за да не издържаме затворници , които със сигурност няма да има . Основното е да се върнат парите , не да се залъгваме само с думи , думи ...и накрая нищо ...

Всеки живеещ и работещ в района на цантралата на КТБ знае, че тази банка от зачеването и е ползвана за връзка между политици, магистрати, полицаи и висши престъпници (тия дето уж ги издирват, а те не се крият). Един ден ще се появят забавни записи на посещаемостта и тогава пак ще ни говорят за незаконни записи, монтажи и какво ли не. Защо Италия, Испания, Франция, цяла Европа пристъпиха към оздравяване на банките си, а тази я изкараха ''неспасяема" и дори отказаха план на основен акционер, като Оманския фонд.

Защото се оздравява нещо, което е било здраво и не е вече смъртник. КТБ е зачената в грях - 80 % от депозитите вече са били дадени на свързани лица в нарушение на всякакви закони в държавата.

НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПРЕСТЪПНИК! Банков надзор към БНБ - държавата!

Държавата чрез всичките си институции съсипа банката. Това е измамамата, че държавата ограби банката, защото застана на страната на Пеевски в конфликта му с Цветан Василев! Големият въпрос, с какво Пеевски е заслужил подобна тотална подкрепа?

След като Цацаров не поема лична отговорност за присъди по това дело от сега е ясна съдбата на обвинението с ''пропуски". Самият факт, че външните одитори са привлечени, като отговорни физически лица, а не като компания е ясен сигнал, че е поредна пародия. Как САЩ осъдиха Артур Андерсън за фалита на Енрон, а ''силна и стабилна" България дори не смее да обвини корпоративни измамници. Защо позволиха прехвърлянето и продажба на активи, за които сега твърдят, че са закупени с откраднати пари.

с Енрон е съвсем различен и също много миризлив - по това си приличат. Как няма да позволят прехвърлянето на активите, та това беше истинският обир на банката - след затварянето й. Въпросът е защо Василев, който уж толкова години източвал пари от банката, не се е погрижил за активите си, от които загуби толкова, колкото уж бил откраднал? Защо му беше тази глупава гимнастика? Излиза на 0 накрая, а се води крадец. И къде са предприятията? Кой ги взе? За колко?

Държавата наложи глоба на КПМД. Компанията я обжалва и тя е отменена от съда, т.е. обвиненията срещу КПМД са отхвърлени.

Държавата следваше да действа с международни адвокати и лесно ще осъди на огромни компенсации одитиращата фирма, защото със сигурност има документация доказваща, че са знаели за измамите и са ги пренебрегвали и заверявали отчетите. Най-малкото затварянето им в България би бил елементарен успех.

По Закона за кредитните институции БНБ трябва да проверява банките поне веднъж годишно, ще рече, че е трябвало да хванат одитора още в първата година на източване. По същия закон всяка банка съгласува избрания одитор с БНБ, ако установи, че не си върши работата (одиторът) БНБ има право да избере друг, пак по закона, дето го нямаме. Закони има, но важат само за обикновените хора.

В началото на юни 2014г. минах покрай офиса "Зала Универсиада" и ми казаха, че веднага могат да ми ги изплатят, докато в другите банка, за да теглиш над 1000 евро искат предварителна заявка. След 2 седмици я затвориха ? На 4.12.2014г. си взех парите и ги прехвърлих в Германия.

И аз така ! При мене беше малко по-трудно, имах към 2 милиона, ама нали сме си наши хора, с едни цесийки уредихме нещата. Ех, добре, че сме си в България ! - винаги се уреждаме !

връзки, по общия ред, последната цифра на ЕГН-то ми е 7 и бях разпределен в ЦКБ. В ранните часове на 04.12.2014г. бях в офиса й Интерпред и от там без проблем ги преведох в HVB Dusseldorf.

Информация от уикипедия: "Освен голямата награда "Банка на годината, Асоциацията, награждава най добрите банки в различни категории .... 2010-Динамика на развитието - КТБ 2011-Динамика на развитието - КТБ 2012-Динамика на развитието - КТБ 2013 - Банка на годината - КТБ ... банкер на годината - Цветан Василев .... " ?!?!?!? ..... и .... 2014 г. КТБ "фалира" ... и сега - "най голямата финансова измама" ..... значи .... Награждаваната банка и банкер - ИЗМАМНИЦИ .... а НАГРАЖДАВАЩИТЕ - ? .... както се казва - БЕЗ КОМЕНТАР!

А Пеевски и Борисов - Кога? Пеевски, а и Борисов чрез поставеното лице - Сталийски прилапаха най-апетитните парчета от КТБ. И поставеното лице с комисионерите -братя Велчеви, които присвоиха Виваком! Какъв Василев!!! Може да е имал престъпни намерения, но други окрадоха банката под бдителния погледа на Цацаратурата!

Тоя филм сме го гледали вече!

Нито дума за получателите на кредитите! Те дали са представяли верни отчети, оценки, действителни обезпечения, верни декларации и т.н.

Задача 1 на правителството ни сега е вкарването на западните балкани в ЕС. Сърбия защо не ни предава Цветанчо? Защо не се обвързват проблемите между двете страни? Или ББ ще решава въпросите от планетарен мащаб, като тези на България ще пренебрегнем като дребни? Тук спада този фс връщането на Цветанчо. Или има някакви зависимости, които не са наша работа и никога няма да узнаем?

Зависимости има! Политиците се занимават само с политика и не могат да правораздават!

Излиза, че банката са я обрали счетоводители и одитори! Тия дето са давали кредитите, дето са измисляли схемите, дето са подписвали и нареждали кой какво и колко да вземе има ли ги?

На практика се твърди, че банката е източена единствено от Цв. Василев, но тъй като е зависело от доста хора престъплението да се прикрие, сега и много малка част от тях са обвинили.

Без да коментирам кой крив кой прав, кой "обвинен" и кой не ... кой си свършил работата и кой не, но ... Г-н премиера Борисов, дали се е запознал с обвинението, защото той говореше: "ДАДОХМЕ едни 4,5 МИЛИАРДА за КТБ ... " ... а обвинението е само за някакви си 200 милиона ....

и не вярвам на ушите си:) Някой чел ли е Закона за кредитните институции? Още в чл. 1, ал. 1 се казва, че БНБ е компетентен орган в РБ относно надзора на банките, чл. 45 определя експозициите към лица, за които тук ни обясняват и отделно има цяла глава за конфликта на интереси, чл. 71 казва, че 10 дни е срокът да бъде информирана БНБ за увеличение на такава експозиция. Над 1 000 души работят в БНБ. Никой ли не е забелязал "най-голямата финансова измама", поне случайно? За какво я имаме тогава? Да ни формира високи разходи?

А къде е ОНЯ, дето наля държавните пари в тази пирамида и избираше Мустака за банкер на годината?

КОЙ е ТОЙ бе "Кокинов" .... че не мога да се сетя за името МУ ....

"шедьовър" на Василев много се лъжат. Далавераджийниците му се простират и в друге негови фирми и бюра из цяла България и обхващат не само банковия сектор, но и обезпечения по имотни собствености, бонове и пр.Прав е Мартин Димитров като счита делото , внесено в този му вид, за замазване на обществения интерес.

Цветан Василев и още 17 души на съд за източването на КТБ Със сигурност основните виновници ги няма в списъка.

Бате Бойко кво стана с ония 240 млн от КТБ? ГРИША ГАНЧЕВ

трябваше на всеки участник в схемата, а те са хиляди, да се плати подкуп, съответен с риска да лежи в затвора, откраднатите пари едва щяха да стигнат. Очевидно всички са участвали, защото им е гарантирано, че няма да бъдат осъдени. Кой може да им гарантира това? Той обра банката. Кой?

товарищи и помагачите им в родината.

Ще върнат парите така както върнаха навремето от Първа частна,Балканбанк и т.н.Нищо ново.Продължава се с пладнешките обири

Дотук добре,както казал самоубиецът,т.е.-раздавани са кредити,рушвети,подарявани са на специални хора високи лихви по депозити,купувани са предприятия на килограм-сега обвиниха 15-на човека за всичко това,но хората искат да знаят истината-в чии ръце попаднаха тези предприятия,купи ли ги някой за жълти стотинки,каква е ролята на прокуратурата,по чия заповед се досъсипа банката,а не се подкрепи както другата-ето тези "въпросчета" вълнуват хората,а не това,че сега този процес ще се влачи до второто пришествие,когато всичко ще е забравено,разграбено и заметено. Кой се облажил,облажил,кой забогатял допълнително-забогатял,а целокупният български народ ще плаща сметката.

Най-големият терорист (вносните са без значимост) е самата крадлива мафиотска ДС-арска псевдодържава, поддържана и финансирана от EU и УСА, която законно краде от банкови влогове, от здраве, от съдби, от природа, нагла, лъжеща и мизерна като народа си робски!

Как дела сегодня? И днес copy/paste, a? Вчера не ми отговори. Отговори ми днес.

Имаше един друг тъпунгер - Рийбок78, отървахме се от неговото присъствие. Нещо да направиш и ти по въпроса? Доста ни омръзна с това изречение. Очевидно много ти харесва и си горд от измисленото, но вЕрвай ми не е особено оригинално!

Нашити двойни освободители яко на цицат.

Трябваха им 3 години за да напишат 200 000 страници. Това е просто една БАНКА, с нищо по различна от ВСЯКА ДРУГА БАНКА. Тук целта е отново персонално едни хора да си отмъстят на други. А истината е, че всяка една банка в света е престъпна!!! Тази е мъъъничка БЪЛГАРСКА банка. Другите дори и български не са. Избирам българското ?!

А. щото Уникредит са света вода... Тия митове, че българските банки са гнили, а чуждите са цвете са ала-бала. Всички правят едно и също.

А управителят на Централната банка, която упражнява банков надзор на КТБ, г-н Искров защо не е измежду обвиняемите?

Къде е Иван Искров?