Отложиха поправките за продажбата на земя на чужденци

Законовите промени за свободна продажба на земеделска земя засега няма да се внасят в парламента.

Обратно в новината

Коментари - Отложиха поправките за продажбата на земя на чужденци | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Парламента може да направи закона така, че наистина да не е в ущърб на България и обикновенния българин, а именно 1. Да се разреши продажбата на земеделска земя само на граждани от ЕС 2. Да не разрешава продажбата на земя на фирми и корпорации, а само на физически лица, защото точно големите корпорации ще имат финансовата възможност да изкупят голяма част от земята 3. Да позволи купуването на земеделска земя от едно лице гражданин на ЕС до не повече от 5-10 декара, като земята да се ползва единствено и само за земеделски нужди, или като личен имот. 4. Да не е възможно закупената земя да бъде преотдавана на фирми и корпорации извън държавата ни, или на лица с двойно гражданство, които са с второ гражданство от държава извън ЕС.

Най-накрая едно мъдро решение, дано да издържим и да не позволим чужденците да изкупят земята на Левски и Ботев

Глобата към ЕС да я плащат едрите арендатори, които биха загубили от продажбата на земя. Впрочем, те трябва да плащат и за борбата с градушките.

ма разбира се че ше си я пазим тая земя.. чакаме юбилея на онзи новия наполеончо от изток, да му направим задунайская губерния.. май тва се върти в главата на корни и другари

всеки сантиметър. За руския крак ще бъде трудно, по скоро опасенията са за Турция.

свободен пазар на земята, но българите да знаят, че земя не се продава. Тя е купена с парите, които дядовците ни са събирали в кърпичка, делени от залъка. Такава земя е свещена и не може да бъде стока.

българи не останаха. па и кой иска да е българин? за 27 години НАШИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА ни докараха: масова приватизациа, хиперинфлациа, царя и фауит на ктб! се едно бледоликите са отстрелали сичсике от племето ти, останали сте 5-6 победени индианеца и си заговорничите у вигвама: прериата не се продава. пак си е наша, ше избием бледоликите до крак, още утре. НАИВНИ НЕЩАСНИЦИ. Срещу собствените управници лек нема.......................дигай лозунги и чакай с твоите и на дедот ти спестените пендари да ЗЕМАТ КРАДИТ, КОЙТО ДА ГАРАНТИРАТ С ТОВА. Плюс да ти се изплюят у лицето. за кеф само.

са пълни глупости. Обяснявам за несведущи,предвид апетитите на две държави към Земята ни, има прецедент със създаването на държава от закупени парчета земя, българите трябва да не продават земята си. Ако го направят, последствията са за тях.

Глобата не е еднократна сума, която просто да платим, а са пари, които във времето са с продължителен падеж и ще бъдат безкрайно много. Да не стане, хем го набили, хем друго, и отгоре на всичко пак платил.

660 евро на ден!? Това ли е "голямата" цена за това да си запазим земята? Та това са по-малко от четвърт милион евро годишно, т.е. няма и 7 стотинки на човек годишно. Мисля, че е приемлива цена за това турци и араби да не могат да изкупуват земята ни.

ама как звучи само, а? ше се опълчим................ се едно, некой роб, агитира у плантациата: утре, кат дойде надзирателъ, ше му кажа, че не ми се работи, ше се опълчим и ше имам почивен ден. нито останалите роби му верват, нито надзирателъ ше разговаря с него. бой с камшика и работа да умирачка.

Тия от ДПС трябва с камъни да се убият. Това е най-циганската антибългарска партия. Естествено че са против да се забрани изкупуването на земя. Нали турчолята и арабелите няма да могат да ни изкупят на безценица.

След като земята е частна собственост, кой е този наглец, който ще ми нарежда на кого да я продавам и на кого не. Ще продам ако се наложи на този който даде най-висока цена, ако ще да е от Патагония или от Антарктида.

Продай си и бъбрека и дроба ако искаш.

Става въпрос да се разреши на граждани на Европейския съюз от които е част и България да закупуват свободно земя у нас. Това обаче не се харесва на руснаците. Интереса на Русия е закупените от фирмите на руските олигарси земи по българското черноморие с цел далавери, да бъдат разпродадени от същите олигарси на по-богатите руснаци, като физически лица, хем да им приберат паричките и олигарсите да осъществят свръх печалби, хем да се засели цялото черноморие с руски граждани. Но понеже изискването е в проектозакона да влезе разрешение само за граждани на ЕС, сега ще се правят всякакви спънки и усложнения, само и само закона да се отнася и за руските граждани. Борисов това го има за главна задача. Много го е страх и Путин да не вдигне ръце от него, както направи цяла Западна Европа. Със закон или без закон часовете му са преброени. Ако съм на негово място ще избягам в Централна Африка.

ЕС ни задължава да продаваме земеделска земя ВЪОБЩЕ! Не само на граждани на ЕС!Четете внимателно новините....

Приятел, опитай да си купиш земеделска земя във Франция, пък тогава говори.

Псевдо патриоти, какъв ви е проблема цената на земята да се удвои и хората с малки стопанства да станат по богати. Чужденците не може да ги контролирате така? Браво на ДПС.

Ал

Всъщност собствеността върху земеделската земя е въпрос на национална сигурност, и то от най-голямо значение! Затова всъщност беше изключително лошо и недалновидно решение тя да премине в частни ръце. Можеше просто държавата да я отдава под аренда на желаещите да я обработват. Положението ще стане изключително опасно когато собствеността попадне в няколко големи играча и те с картелни хватки почнат да контролират цените. Представете си да плащате по 5 лева за хляб... Ами по 10? Ще кажете, че фантазирам, но това е един много реален сценарии. И той се случвал доскоро навсякъде във феодална Европа. Затова много държави имат ограничения в площта на земята, който един собственик може да притежава.

Дойде време ставайте от сън се събуждайте

Одобрявам. 660 евро дневно е 1 декар, 365 декра годишно губим. Ерозията и мутренските строежи на безсмислени хотели съсипват много повече. ДПС посредниците на турчилякски анадолски резашки фирми да го дуат.

Преди време се появи съобщение за друга страна, че китайски "инвеститори" купували там плодородна земеделска земя, ИЗГРЕБВАЛИ плодородните горни 60 см от почвения слой и ги изнасяли за Китай. Като знаем на какво са способни 1,5 млрд. китайци за изхранването на толкова много гърла, представяте ли си какво биха направили с плодородния чернозем на България с подставени фирми уж от ЕС? Биха оглозгали цялата ни земеделска земя и ще ни оставят камънак...

С какво ще се "опълчим" след като няма опълченци, а само предатели?

от ДПС рев и за какво са субсидите ???Нали са за България не са за някой койт си точи субсидии а се казва България усвоява ...усвояма та.ак усвоява .На всеки по една минимална заплат и тогава ще усвояваме нещо.Това ядем зеле с месо обаче и зеле не ядем щото друг го е изял съсе месото.

Турция не е в ЕС. А и има достатъчни турци за подставени лица да изкупят колкото искат земя. Липсата на нормален пазар ще доведе само до много по-лесно и ЕВТИНО изкупуване на земеделската земя от заинтересовани лица.

Бе разрешението не е задължение. Ако на мераклията му искаш за декар колкото в Токио той едва ли ще купи. А при свободен пазар ти МОЖЕШ

НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ ДА БЪДЕ ЗАКУПУВАНА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ ОТ ЧУЖДЕНЦИ!ОПИТАХА С ЦИГАНИЗАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ ДА Я УНИЩОЖАТ,А СЕГА И С ПРОДАЖБА НА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ.ДА ПРОДАДЕШ ЗЕМЯ НА ЧУЖДЕНЕЦ Е ВСЕ ЕДНО ДА Я ОТСТЪПИШ БЕЗ ВОЙНА!ПОСТРОЙКИ-ДА,НО ЗЕМЯТА НЕ ДАВАЙТЕ НА ЧУЖДЕНЦИ!!!

Че кво ти пречи да идеш и да превземеш Франция щом е така?

ТЯ Е ПРЕВЗЕТА ОТ АРАБИТЕ ВЕЧЕ И РАЗНИ ПОДОБНИ,А БЪЛГАРИНА Е БЕДЕН И МАЛКО ЩЕ МУ Е ТРУДНО,НО АКО БЪДЕ УТВЪРДЕН ЗАКОНА БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ ПОМЕТЕНА ОТ ПО-ЗАМОЖНИТЕ НАЦИОНАЛНОСТИ,КОЕТО Е ВСЪЩНОСТ ЦЕЛТА

1/4 от цените в Западна Европа , та , направете си сами изводите .

Не искат свободна продажба, защото цената ще се вдигне. От това нямат сметка арендаторите, които изкупуват земята от собствениците на ниски цени.

Разбрах - за да не ни таковат комунистите, да пуснем на турците.

НЕ! Разрешава се само на хора от ЕС да купуват. Германеца няма да ти изкупи 1/2 от държавата и да я цепи после. А Турчина точно това ще направи.

Чорбаджиите, искаш да кажеш? Арендаторите - това е друга дума за новите чорбаджии.

Движение на стоки и капитали не означава задължителна продажба на земеделска земя на чужденци. Такова изискване ние не сме подписвали и никой не може да ни задължи да продаваме земя на чужденци. Движение на капитали - да , но продажба на земя на чужденци - не. Такова изискване ние не сме подписвали. Турция може да си точи зъбките за нашата земеделска земя, за да си изхранва фесчетата, ама няма да и мине номерът, доколкото зависи от мен. Успяха да ни откраднат южен поток, но земята мисля че няма да успеят да ни откраднат. Едва ли нашите са толкова тъпи.

...

Турция не е в ЕС. А и има достатъчни турци за подставени лица да изкупят колкото искат земя.

За съжаление, само позицията на ДПС е отговорна. Останалите са популисти. Наясно са, как трябва да бъде и как ще бъде, но се опитват да шикалкавят, да отложат нещата с два три месеца, за да не разочароват избирателите си в името на властта! И ако за левицата това е нормално, то това е удар по ГЕРБ и лично по Борисов!

Много турци тука, да го еба. Трябва да ви изгоним от България.

Ами аз лично, от това което гледам кой кого защитава в Народното Събрание, стигам до извода, че в ДПС са най-истинските българи. Във всички останали партии са турци, руснаци, азиатци, евразийци, всичко друго но не и европейци!!!

Само един въпрос искам да ти задам: Кой ходи наскоро в Турция, при Ердоганя, да му целува ръка? А? Ахмед Доган ли ходи? Или батко ти Бойко, който няма нищо общо с ДПС?

Ние сме хитри и не трябва да спазваме правилата, които са за всички! Циганите у нас да не би да спазват правилата? Те как убиват заради цигара?

"Преклонената главичка остра сабя не сече" из размислите на Ганьо Балкански

"Хитрата лисица с двата крака"! И защо трябва да гледаме "циганите" според теб? Гърците и унгарците не искат да спазват правилата, значи не са с преклонена глава, а германците, шведите, холандците понеже ги спазват, са с преклонена, така ли?

"От левицата се притесняват от спекулативни сделки за продажба на земеделска земя, без след това тя да бъде обработвана и от липсата на достатъчно контрол кой я купува." Еееех, мам*цата ви чорбаджии изедници, не давате да има свободен пазар на земята ако щат и да ни съдерат от глоби!!! Като куче кокал сте я захапали тая земя! Значи накратко, ако сме си давали земята на чужденци можело да има спекулативни сделки, га че сега нашенските чорбаджии не правят спекулативни сделки със същата тази земя, а??? Я се огледайте бе - на колко места могат да се видят разлепени по дървета и стълбове обяви с телефонни номерца за късане: "Купувам земеделска земя"??? Това ли не са спекулативни сделки??? А какво са тогава???!!!

''Не дъйти тъй,'' щото едрите земевладелски октоподи медузи и тем подобни са се наточили на едни милиарди да разделят с гербавите, само с какъв зор ги оредиха да грабят субсидии земи без ограничения и сега вече като монополисти ще им е лесно. Въпросът е да се уредят и със закона.

Подобни разговори водих с мой приятел през 1990 г. емигрирал през 70-те години на миналия век на запад. Аз бях против да се продава земя, а той за. Питаше ме за какво би инвестирал някой чужденец в земя, за да си я носи в страната от която идва ли или за да я обработва, да получава продукция и да я продава. Така бихме имали инвестиции в селското стопанство, създаване на работни места в райони със значителна безработица и данъци върху печалбите на съответният инвеститор. Моят приятел ми обясняваше, че примерно подобни негативни реакции за продажби на земя е имало и в Испания преди време, но постепенно хората са разбрали смисъла на тези и вестници и са променили коренно отношението си към тях. Защо ли за всичко трябва да почваме за пореден път от нулата? Като че ли няма поучителни истории и практики в други страни за подобни случаи. За съжаление по всеки спорен въпрос у нас се опитваме да открием топлата вода.

...Блажени вярващите... А аз бих добавил, "и наивните". "...за какво би инвестирал някой чужденец в земя, за да си я носи в страната от която идва ли или за да я обработва, да получава продукция и да я продава..." Тая мантра се повтаря още от избухването на "демокрацията". Има достатъчно случаи в света, когато върху изкупена земя се създава нова държава или се присъединява към друга. А на нашата земя отдавна са й хвърлили око. Даже има "Програма за изтребване на българския народ - приета на московския ционистки конгрес 1988 г."

Програмата ти е в главата само. Виж колко народ се самоизтрепа по пътищата от каране без правила, после някой друг му е виновен.

Ключовата дума е Отложиха

Голяма работа са патриотите! Продадоха си на дядовците си земите за жълти стотинки и сега като станаха безимотни се загрижиха и за чуждите.

Това е глупост, защото чужденци и сега могат да купуват земя, ако са собственици на българско юридическо лице

Земята и сега се продава и то за жълти стотинки, но нито партиотаре, нито чужденци са се засилили да купуват. Тази държава е пълна кочина и никой нормален човек не инвестира и капачки от бира тук, само мутрите безнаказано си присвояват каквото им харесва и каквото им носи пари ... земите отдавна са завзети от главорези, които прибират субсидиите, а реално не правят нищо, след няколко години като спрат субсидиите пак ще я зарежат, защото не им трябва

в България отдавна няма евтина земя за продан. Това да не ви е 1992 година

Абе няма, няма, ама Октоподът си върти номерата, взима субсидии от ЕС, пък после върти, суче, иска да не обработва земята, нали им знам шикалките, как се пазярят че земята не била хубава и не я искали! Аре улево! Чорбаджиите като Хаджи Генчо от произведението на Любен Каравелов по турско робство са били по-милозливи и по-човеколюбиви от днешните! Затова - твърдо ЗА продажбата на земята на чужденци! Иначе ако легнат на тая кълка, утре ще искат забрана на българите да работят в чужбина - не е ли същото?

100% ще се опълчим. Тук хората са мисловно в 19 век.

Първо беше АЕЦ Козлодуй, после Южен поток, сега пък земята. Как може някой да ни нарежда какво да правим с нашата земя, НАШАТА. Защо ни е ЕС след като виждаме как от ден на ден ни унищожават? И сега, ако пак им се подчиним за сетен път ще покажем, че нямаме собствено достойнство. Как да ни уважават, когато ние самите не се уважаваме.

Имало начин да не затваряме блоковете на АЕЦ.,казаха го от ЕС.Ама някой е взел пари за това затваряня.За земята ще стане същото,какви работни места в селкото стопанство,лъжи и манипулаций.

И Костов го каза през 2003-4-5 години многократно. 3 и 4 блок за осъвременени версии на блокове 1 и 2 с повече защити и земетръсоустойчивост и можеха да работят още поне 5 години.

Дедите ни умираха за да можем да разполагаме със собствеността си, а сега някакви цървули ще ми казват на кого мога и на кого не мога да я продавам! После защо се на последните места по "неприкосновеност на частната собственост"!?

Дедите ти от коя страна на барикадата са били? На Ботев, Левски и опълченците или на слугинажа и турските мекерета?

в три области, дребни парчета от по 2-3 декара, никой не я иска, мен също не ме устройва, като общо количество е около 100 дка, какво да я правя тая земя???

чакаш комасация

Продай ми я на мен. Купувам земя, южна България, не броя колко.

КАКВО ПРАВИ БЪЛГАРИЯ В ЕС ??? ... ПОЛУЧАВА 1 МИЛИАРД ЕВРО ПАРИ ЗА МАГИСТРАЛИ ОТ КОИТО 75% ГИ КРАДАТ МУТРИТЕ :))) .... А ПЛАЩА С 4 МИЛИАРДА ЕВРО В ДОБИТИ ПРИРОДНИ СУРОВИНИ

НА ГОДИНА ! НА ГОДИНА !

То е ясно, че единствено турците искат да изкупят България, а ние да сме им роби. Ердоган го е казал - Този път няма да воюваме - ще изкупим Булгаристан. Не че и сега не го правят чрез регистрирани юридически лица, но поне се прикриват. Иначе ще стане яваш-яваш.

без продажба на земя казах потомък на Аспарух точка

Корнелия и БСП могат ли да обяснят как руското кметство се сдоби със земята и плажа на МЦ Камчия, след като чужденци нямат право да купят земя? И ще се противопостави ли срещу този грабеж, като е толкова отворена?

Вероятно както американското се сдоби със земя в Южният парк на София

отлагането не решава проблема, а показва, че нямаме топки и достатъчно независимост да решим проблема. Това със земята е известно още от влизането ни в ЕС, това е било едно от условията. Не може сега да се отмятаме. Не стават така нещата....

Може, може. Да си продават всичко тези, които ни вкараха в ЕС без обсъждане на условията и без референдум. НИЕ не сме ТЕ!

Цялата тая работа ми се струва е, за да се държи по-евтина цената на земята, докато не я изкупят мутрите.

които после ще я продадът на едро на двойна цена..

Докато е ниска цената, ще купуваш и ти и мутрите, после ще купуваш с големите ти средства семки и бонбонки от магазина само, особено, като продадеш и излапаш парите от башщината нива.

Субсидиите догодина свършват, надали някоя дребна риба ще се натиска да купува, за да сее (с малки изключения). Тогава ще започне и разпродажбата.

Буря в чаша вода. Кво значение има дали земята ше я купи някой сега, или пък след 30-50г цигани (и пришълци) ше си я вземат сами и безплатно.

а какво ще стане ако не ги плAтиме ?

Не се плашете! 660 евро глоба на ден са нищо. за 10 години ще трябва да се плати глоба от 2.4 милиона евро, това за една държава е МНОГО ниска цена, спрямо това да си продадеш майчоното мляко или бащината земя на чужденци.

Продължава ТОТАЛНОТО НЕРАЗБИРАНЕ на проблема! Ограниченията към момента ползват САМО И ЕДИНСТВЕНО арендаторите и земеделските фондове, които изкупуват земята на безценица към момента, затова и цената е ниска, защото те само имат ресурсите да изкупуват. А ако навлязат фирми от ЕС, които искат да арендуват земята, то цената и на земята ще скочи, а съответно и годишната рента, която получават хората ще се повиши. Та питам кой не желае малките собственици да получат по-добра цена за земите си и съответно по-висока рента?! Мисля че е ясно, както и платените лобисти в Парламента като Нинова, патриотите и сие.

Това е едната страна на монетата. Не си струва да продадем държавата си, замо защото "хипотетично" малките земеделци щели да получават по-високи цени за земите си.

ЕС е един голям пазар и в него за да получиш най-добрата цена не трябва да има такива смешни ограничения, пък и съждението, че по този начин си продаваме държавата е меко казано несъстоятелно. Държавата и най-вече хората в нея имат определени интереси и точно те могат да се продадат от продажни политици, в случая арендаторите са си купили няколко политици, за да им прокарат интересите. Ето това е да продадеш държавата.

Какво е общото между собствеността на земята и рентата? Като ти дойдат турски и арабски инвеститори и ти изкупят земята а после ти се озовеш в положението на техен наемен работник дали ще ти е кеф

Турските и арабски инвеститори не са в ЕС, тук говорим за ЕС, приятелю, не сравнявай несравними неща.

Защо ревете бе, ще ви купим евтино земята, ще я обработваме и ще произвеждаме. После ще купувате на европейски цени продукцията.