Без строежи между блоковете, небостъргачи - извън центъра

Междублокови пространства, детски площадки, част от зелената система на София, да не могат да променят предназначението си, предлага ГЕРБ. Вдигат и глобите.

Обратно в новината

Коментари - Без строежи между блоковете, небостъргачи - извън центъра | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Браво Герб на третия мандат узряха да променят законодателството срещу злопутребите в стролителството, на десвтият им мандат може да оправят правосъдеито и други неща.

сега квартал Яворов заедно с района между Цариградско шосе, ул.Омуртаг, бул.Евлоги Геолгиев, бул.Шипченси проход, ул.Людмил Стоянов. Междублоковите пространства са с огромни, над 60 годишни дървета, но са боядисани в кафяво, което позволява яко строителство.

Ключът е в това, че за подадените вече проекти и петна за строеж това не важи. Сега до приемането на тая наредба всеки който има намерение да строи ще си издаде разрешително и хоп... пак няма да има градинки....

Освен това се очакват в скоро време да има промени на промените в закона. Така че спете спокойно деца и вервайте...

Бг-олигарсите които строят с наши пари , въобще не им пука дали ще бъдат глобени с 200 000 , или с 2 милиона ,....НАЛИ ПАРИТЕ НЕ СА ТЕХНИ А НАШИ ....! Е, И ! Резултат: ---НУЛА !

Аз пък искам да се застрояват междублоковите пространства и да е претъпкано с хора и магазини. Добре, че дойдох в София, че да видя свят, не искам и да чувам за връщане назад! Тука ще живея, тук за мен е Рая, стара реститутка вчера забърсах в трамвая.

След дъжд качулка. София ОТДАВНА е презастроена до безобразие. Липсва каквато и да е инфраструктура, а терасите са буквално на метри една от друга. За чист въздух за за мизерията по улиците изобщо не ми се говори. Това не е столица, а ГЕТО!!!

Значи първо статията не отговаря на заглавието! Ма то и "журналистите" ни тука са едни ...! После закона, по тия земи, наричани България е за такива дето нямат пари и или политически чадър! Така, че едва ли това нещо предлагано в заглавието на тая статия някога въобще ще се реализира!

Това е добрина за селяните натъпкали се в панелките в ж.к. Но много лоша новина за собствениците на земи в междублокови пространства. Със сигурност СОС трябва да откупи такива парцели, но ще ни отговарят че "паре нема". Пак ще пълним гуите на адвокати, за да получим справедливо обезщетение за земите си.

И от кога това? А с издадените вече строителни разрешения? С тях какво ще правим? ОБЩИНИТЕ!!! Спите!!! Допуснате сума междублокови терени да се "възстановят" с фалшиви документи на измислени собственици... И.. сега вече няма съд, който да им оспори правото на собственост и съответно - правото да си правят каквото намерят за добре със собствения терен...

Трета зона - около и зад Централна гара А зад гарата са гробищата. Ще ги направят многоетажни, че не стигат парцелите :-)

Междублоковите пространства са запълнени с грозни незаконни гаражи . Същевременно липсват тротоари и вечно се оправдават, че няма пари. Само от глобите за незаконно строителство може да се оправят много неща, но няма воля - не се спазват законите очевадно за всички.

А защо никой нищо не прави срещу незаконните гаражни клетки, които загрозяват цяла София? До кога общината ще се услушва и не пртедприеме мерки за глоби и незабавно премахване. Как изобщо го допусна това? А да обикалят и да слагат глоби по колите, които са спрели по тротоарите могат да правят.

ВСИЧКИ КМЕТОВО ПРЕЗ ВРЕМЕ НА Т.Н. ДЕМОКРАЦИЯ БЯХА ОТ СДС И ГЕРБ. НАГУШИХА СЕ ЯКО С ТЕЗИ ЗЕЛЕНИ ПЛОЩИ, ПРОДАДОХА ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ ДЕТСКИ ГРАДИНИ ПЛОЩАДКИ МЕЖДУБЛОКОВИ ПРОСТРАНСТВА И ДР. А ПЪК СЕГА СЕ СЕТИЛИ - КОГАТО ВСИКО Е ПРЕЗАСТРОЕНО ДО ДУПКА - Я ВИЖДЕ КАКВО СТАВА С МЛАДОСТ - ПЪЛЕН УЖАС. ...НЕ Е ЛИ ВЕЧЕ МНОГО КЪСНО ДА СЕ ДОКАРВАТЕ ДРУГАРИ ОТ ГЕРБ...

просто узаконяват всички грозилища, предвидени от СОС до момента на ПРИЕМАНЕ на закона. Много хитро.

Това нещо може да стане само с паралелен закон, който гарантира справедливо обезщетение на собствениците. Иначе ще завалят искове. Но понеже самото понятие "справедливо обезщетение" не подлежи на формализация, исковете така или иначе ще завалят.

Що да ги обезщетяват, нека си държат земите, може да си пасът зайците там и да си косят тревата.

това трябваше да стане още 1962г. и сега там нямаше да живеят всички бежанци от най затънтените паланки и махали на родината ни, недоволни от условията на които те сами са се натресли!

А ти бе помияр някакъв кореняк софийски боклук ли се явяваш? От София по-голямо село в историята на България не е имало, и сега продължава да е така. радвам се, че не живея там. :)

И аз се радвам, че не си тук....................

писал съм "там" , ще рече, че мене ме няма там! аз съм си на село! доброто в случая е, че един идиот в твое лице не се е замъкнал там! лошото е, че може да си останал тук, където съм аз!

ОЛЕЛЕЕЕ КАКВА Е ТАЗИ ЗЛОБА БЕ . КОЙ ЗНАЕ ОТ КОЯ ЗАТЪНТЕНА ПАЛАНКА СИ

Що за тъпа логика: строителството на ниски сгради е презастрояване, а на високи не е????

Едно време при строителството на комплексите имаше едно правило (много вероятно е да то има и сега), че разстоянието между две сгради не може да е по-малко от сбора от височините на двете сгради. Или между два седем етажни блока трябва да е поне 50 м.

И аз така си споВням, в часовете по трудово обучение имаше теми, свързани със здравословни условия за живот; специално се споменаваше, че сградите по норматив трябва да са на отстояния, при които не се засенчват една друга.

За съжаление вече са нанесени непоправими вреди, когато стана непоносимо и започнаха да изхвърлят сиситемните парии от усправлнието, като с кмата на Младост и в допълнение се накрадоха и оядоха, взеха това решение.

Някой чувал ли е за Бразилия. Те така презастроиха столицата си, и накрая като не могат да дишат и да живеят в нея - решиха и построиха нова, на друго място. През 1960 г. град Бразилия е обявен официално за столица и изземва административните и политически функции от Рио де Жанейро. 50 години по-късно май е същото. Човешката алчност е непобедима!

викаш в рио никой не живее от 1960г.?? баси новината е това!

Стъпка в правилна посока. Поне е нещо.

"Стартиралите вече проекти ще продължат, защото са заварено положение... - каза той" ТОВА ОБЕЗСМИСЛЯ ВСИЧКО, защото то вече на книга са издадени доста разрешителни и доста УПИта са променени.

Ха, сетили се. В студентски град е наблъскано блок до блок. За да играят децата на въздух трябва да ги закараш с кола на няколко километра. Строителните компании никога не се интересуват от места за паркиране. Цяло чудо е да намериш място там където живееш. Дива работа.

София не е пригодена за 2 млн. жители, това е. Ама всички искот там да живеят.............

а с небостъргачите кво става, а?!

To това беше мото от кампанията на Бойко, още когато беше кмет на София. И какво от това? Последният пример - прословутият коптор на бул.България.

Бойко ти е в пОдката Той пък за всичко ти е виновен, а ?

в междублоковите пространства трябва да бъде обявено за престъпление със задна дата! Маса архитекти с натъпкани джобове ще се окажат престъпници (по закон).Защото и сега са такива, но вратичките в законите и наредбите ги пазят!

1/След колко години ще , ....''внесе''? 2/ГЕРБ много добре знаят , че няма да мине законът , останалите политич. партии няма да гласуват ,...НЯМА ДА ИМАТ ПРОХОДИ ОТ СТРОИТЕЛСТВОТО /ПОД МАСАТА/. Затова , не очаквам нищо ! ''Политиците идват и си заминават , НО НАРОДА Е ВЕЧЕН ''..., бе написал някой , днес .

Защо ни занимавате с това гето, което ползвате за столица? Не ни интересува какво правят приматите там! Тях не ги интересува държавата, а пък народа и не се интересува от тия шматки!Ай сиктир и лакоми горделивци без покритие!

чукча

Като не ти се занимава, защо влизаш в статия, в заглавието на която изрично е упомената София? Чети си местната преса.

Добре де , а зад НДК , Хладилника и бул.България към кои зони са? Или те са към Пазарджик

Дир.бг са фейк нюз. Гръмко заглавие и като се зачетеш разбираш, че е просто предложение на една от политическите партии. Новина е когато нещо такова е факт. Или променете заглавието или официално дир са кликбайт сайтче със затихващи функции. Все пак такива сайтове са полезни, информират ме, кои фирми рекламират и в тях и спирам да купувам от тах моментално! Ясно е, че един клент е капка в овчето море, но поне ми е хубаво когато го правя а в днешно време човек трябва да си доставя положителни емиции:)

ами са си чист русский хибрид. Няма нито един официален документ, който да доказва че това е медия. При това Българска медия.

Междублоковите пространства да се дават на бесепари със закон..Това е гаранция, че там няма да бъде построено нищо...Най-много, да бъдат фалирани и после заменени..За парцели по морето

много умно, няма що!Защото от преди Софиянски насам не си спомням София да е имала бесепарски кмет или дори бесепарски Общински съвет!Съответно архитект!А всичко беше надживкано с бетон...Като пишете глупости, поне четете ли си ги?

Не застроеният зелен терен в кв. Младост срещу Патиланци - Палавници ?

Ако ме бехте послушали да садите картофи и домати в междублоковите пространства, сгеа немаше да има този проблем със застрояването!

Стартиралите вече проекти ще продължат, защото са заварено положение и ще се реализират по действащия закон... КОМИСИОННИТЕ СА ВЕЧЕ ИЗХАРЧЕНИ, НЕ САМО ВЗЕТИ

Площадката до нас отдавна е променила значението си - всичко е изпотрошено, тъне в боклуци и се събират пияници и големи ученици (видимо неразличими от деградиралите пияници). Деца там вече не играят, просто защото е невъзможно. Сигнали има подавани безброй и до полицията и до общината. Никой не си мръдна пръста, единствения бонус бяха камъни хвърлени по прозорците на съседите с по-будна гражданска позиция. Добре дошли в гетото Булгаристан!

Има доста такива. Винаги съм се чудил защо са в такова състояние? Една съботно-неделна бригада и по 20лв от околоните апартаменти стигат да се окоси растителността, да се оправят пътеките, да се стегнат пейките, малко пясък да се насипе и да се оправят катерушки и люлки. Остава само да се боядисва отвреме на време, да се гонят кучкарите и да се пази от Ван Дали.

За съжаление това няма как да стане и ще си остане само в новините и ще бъде отчетено като 'добро намерение'. От тук ще последват искове за компенсации и понеже няма как да преместиж строеж от медублоковото пространство в Младост 1 на междублоково пространство в Овча Купел - то държавата ще трябва да плаща по 2-3 милиона на всеки собстеник за обезщетение.

а бе човек, като са ти реституирали нивата на дядо ти, на нея ще садиш картофи, а няма да строиш. Това е "идеята", озарила законотворците с 28 години закъснение

Корнелий

Не става така . . . Това не ти е Натура 2000. Не може до вчера да е било КИНТ=50 и Плътност 80%, от днес нищо, но само за новите строежи. Може да вкарат и още едно изискване - името ди да не започва с Д, примерно, за да е още по-як закона!

Супер идея. Ма като ти вкарам два трактора да изорат градинката пред блока ти няма да пискаш нали? И ако пусна 10-на крави да пасат да не мрънкаш? Щото това се прави на нивата. Кво като е между блоковете? Нали си е нива според теб!?

И един мърмот завива шоколад..... Мине се не мине 2-3 години и някой изплюе някаква такава новина, а от 1991 в София нещата си вървят все в една и съща посока и така ще е до пълното осиране на "града"

А според теб София вече не е ли осрана отвсякъде.

Винаги може още.

ИДЕАЛНО.

Защо през годините на бурното разрастване на София нито една от институциите не предложи да се вземе решение в каква посока и в какви габарити да се развива София. Плодородното софийско поле се застроява непрекъснато. Защо не се запази тази земя като земеделска. Защо не се даде направление градът да се разширява в посока към Суходол, към Горна баня, Градоман и Банкя? Там земята не е така ценна за земеделие. При сегашния произвол полето ще се бетонира до Стара планина.

Много интересно как ще мине този закон през Конституционни съд. Защото трябва! "Частната собственост е неприкосновена.." Къ ши стани..

Ко значи неприкосновена? Имаш ли право да продаваш наркотици в твоята си неприкосновена частна собственост? Не. Така и няма да имаш право да строиш в твоята си неприкосновена частна собственост. Тя си остава твоя - никой не ти я взима.

Няма нужда да правите опит за "Най-тъп пример на годината". Чл. 17. (1) Правото на собственост и на наследяване се гарантира и защитава от закона. (2) Собствеността е частна и публична. (3) Частната собственост е неприкосновена. (4) Режимът на обектите на държавната и общинската собственост се определя със закон. (5) Принудително отчуждаване на собственост за държавни и общински нужди може да става само въз основа на закон при условие, че тези нужди не могат да бъдат задоволени по друг начин и след предварително и равностойно обезщетение.

Ти ако си адвокат аз ще си изям шапката.

Неща, които би трябвало да се урегулират с решение на ОбС София се решават със закон, но браво, ако това проработи и доведе до очакваните резултати!

"Никой нормативен акт не може да противоречи на закон. Никой закон не може да противоречи на Конституцията".

Гербераските манипулации край нямат.. Та те командват София повече от 10 години и толкова разрешителни са дали за строежи в междублоковите че още 10 години ще виждаре ''плода'' на техния комисионен професионализъм.. Закон господа мутри и мутреси НЕ се прави за някого и за нещо лично а за неща засягащи цялата страна..

Частен имот - пускаш молба за разрешително и ако спазиш проекти и изисквания - никой не може да ти забрани строеж. Никой. Без промяна в закона не става. Дори с промяна - пак няма да стане. ..заради една книжка от 40 странички - Конституция на РБ. Без картинки е, но е интересно четиво.

не си в час. Имаш си частно имотче, част от определен за зелена площ терен. Плащаш на когото трябва и хоп! точно твоето парцелче от целия терен става за високо строителство, не си ли виждала?