Граничарските паметници придобиват статут на военни

Паметниците на загиналите граничари при охрана или отбрана на държавната граница придобиват статут на военни паметници.

Обратно в новината

Коментари - Граничарските паметници придобиват статут на военни | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Мощно "ура" , другари граничари . Остава втората половина от мечтата ми . На тържествени ритуал "Вечерна проверка а-заря" в дългия списък на загиналите за България да се споменават и имената на няколко емблематични герои-граничари .

Това е антидемократично и в разрез с евроатлантическите ценности. Това е рецидив от тоталитаризма. Това ни отдалечава от цивилизованото човечество неделима част от което ние станахме

Първо се цивилизовай, варварино и чак след това можеш да се отдалечиш. Историята не е за умните хора, тя е за мъдрите.

И какво ще правим сега с филма "Граница" (1994 г.), който оплю същите тези момчета, които пазеха нашата граница? Нали са били "убийци" на невинни германски момчета и момичета, дръзнали да прекосяват браздата на път за свободната Гърция? За три дни отпуск! Или филмът пресъздава действителността и граничарчетата са убийци, или същите тези момчета са наистина доблестни мъже, които с цената на живота си са пазили спокойните ни делници и нощния ни сън.

За нормалните българи този филм е пълна тъпотия и художествена измислица на болни мозъци. Продажници и предатели на българските национални интереси.

Напълно съм съгласен с Вас.

Много от филмите създадени след 1990 година са създадени с подкрепата на НПО- та, за да промиват мозаците на новото поколения и по-лесно да променят историята ни.

Най после нещо разумно да бъде прието след 28 г. разруха.Демокрацията разруши заставите ,загражденията и позволи на разни келеши да поругават паметта на нашите герои граничари останали завинаги млади - жертвайки се в защита на държавната ни граница. Девизът на граничарите бе: "НИТО КРАЧКА НАЗАД ЗАД НАС Е БЪЛГАРИЯ " ! Едно голямо благодаря на вносителите на закона...

Благодарности след като това стане факт.Паметниците на 18-20 годишните момчета загинали около граничната бразда са много.Ние при обходите минавахме покрай 3.Там пишеше простичко."Тук загина ефрейтор Иван Трифонов."Другия беше на младши сержант,третия на старшина.

И каква е разликата от паметник до паметник и то между войник и граничар????Нещо май някой се чуди какда си оправдава харчене на мангизи а не че толкова го е еня за паметниците..

Дрънкаш глупости.Навремето имаше приказка-Всяка майка граничар не ражда. Дебил вдигали са те по 4-5 на нощ под тревога.И никога не знаеш да ли е задействана от горско животно или от човек.

но намремето се наричаха "гранични ВОЙСКИ". Тоест разлика никаква между паметниците

До: Анти (или от англ. мравката и) До 1997 година граници вноски са към МО, след което преминават към МВР. След 2000 година става граничарите полиция, но до 2002 година все още има войници на НВС. Към НС бяха ГКПП-тата.

Какво КДС , какво второ главно.....Чети и глупости не говори . А ако не ти се чете , питай и ще ти бъде казано . Или поне си пий редовно хапчетата .

Какво КДС , какво второ главно.....Чети и глупости не говори . А ако не ти се чете , питай и ще ти бъде казано . Или поне си пий редовно хапчетата .

1946-та са създадени ГВ към МВР . Към МНО са били десет години - от 1962-ра до 1972-ра . Нищо общо с КДС , КГБ , НСС и други бръмбари . 32 години посветих на охраната на границата . Половината в ГВ , половината в ГП. Голяма е разликата . Но не му е тук мястото да многословствам . Призовавам да пишат тук онези които познават материята , а не всички които познават буквите

Разликата между войник и граничар е същата като, войник и танкист, или войник и тиловак, или войник и исапьор, или войник и икашик (мотострелковак). Или казано по друг начин: Всеки граничар е войник, но не всеки войник е граничар.

Браво ! Много добър закон ! Даже не се бях сетил са това. Трябва да се пази паметта на тези наши момчета ! Вечна слава !

Стига с тази неграмотност! Нали това Ви е работата?! Вършете си я кадърно!