От КНСБ: Бизнесът разбирал, че трябва да вдига заплатите

Пазарът на труда в България е дефицитен, вече няма никакви кадри и това диктува вдигане на доходите.

Обратно в новината

Коментари - От КНСБ: Бизнесът разбирал, че трябва да вдига заплатите | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Боби

Не знам за другите изброени страни, но със сигурност в Сърбия запатите не са по-високи отколкото в България. Ако беше така, нямаше да има сръбски камериерки по нашето море. Но кой ли съм аз да го знам, само дето съм регистрирал през Агенция по заетоста 10 камериерки за сезонна работа на нашето море от Сърбия.

прав си никой не си, ходи си лягай сега и като не знаеш по-добре си мълчи.

Те се правят, че ни плащат - ние се правим, че им работим!

Недейте така бе, не ги вдигаите. Ше земе да фалирате. Пък ше вземем да се варнем всички които изгонихте и пак ще трябва да ги намаляте и ние пак да бягяме. Нали индианци някви щеше да внасяте преди месец. Колкото до Сърбия и Румъния от 7-8 години заплатите са по-високи. Доста ви трябваше да го разберете.

Ебати заглавието...после се разбра ,че е според хрантутниците от КНСБ.

Ти да не чете отзад, напред.

Сред младите няма идеалисти, желаещи да робуват на родните бизнес цървули за по 6-700 лева, а промитите соц поколения робуващи за тея пари вече се пенсионират... Та остава само опцията робовладелците да вдигат заплатите, защото от чужбина никой не идва да им робува на тея червени курви...

Така е, но няма нужда да умуваш за съдбата на работодателя. Това си е негов проблем.

Работникът може бързо да си намери работодател, плащаш повече, защото недостигът на работници е много по-голям от недостигът на работодатели - само у нас работодателите не го осъзнават, че без работници - загиват.

То бизнесът докато разбере напълно, че без даплаща на работника толкова, колкото в другите европейски държави плащат - ще стане умрял бизнес.

щом взимаш чисто 20 000 на месец, то трябва и 20 000 чисто да отделиш за заплати на служителите си. На 10 човека- по 2 000 чисто, ако са 20- по 1 000. Ако ти трябват повече от 20 работника, за да имаш такъв приход-закривай.

Бизнесът "разбирал".......... Да, на приказки. И то защото сме покорни, синдикатите гледат какво ще им наредят работодателите..................

За да правиш нещо, трябва да го разбираш. Няма логика, чорбаджиите да не разбират, че правят от аргатите си- бедняци.

В България робовладелецът иска от робите си да владеят минимум един чужд език,шофьорска книжка по възможност Б и Ц категория,да е технически грамотен,специалист по всичко,да е електро техник и машинен техник,да е компютърно грамотен,да има 5 години минимум стаж,да може да работи извънредно без да му се заплаща разбира се,да може да работи и други неща,не само професията си,да е Бог,ако може и накрая срещу 600 - 700 лв!!!!! На запад не ти искат чужд език,ако знаеш съответния в държавата,която живееш,примерно,ако си австриец ти си говориш немски и не ти искат друг език! Отиваш на работа и работиш само това,което си кандидатствал,примерно за електротехник и си работиш само електротехник,накрая за 38 часова работна седмица получаваш от 9 000 до 10 000 лв( грубо 5 000 евро!!!! В България си Бог,една камара езици и една камара професии работиш на робското си място при от 12 до 14 часа на ден 6 дни в седмицата и накрая 700 лв максимум,на места не само по малко,ами и я взел заплата на 3 месеца един път,я не!!!! и после,защо нямало роби - работници,ами всичко живо бяга презглава!!!!!!!!!!!!!!!!!! Хора,учете децата си на чужди езици и ги уреждайте в чужбина да учат и работят,тук оправия няма,тук е адското робство,служиш на бея си и то за кирливи стотинки,а той живее охолно на гърба ти...

А какво ще се случи с къщата на дядо ти тук? "Хора,учете децата си на чужди езици и ги уреждайте в чужбина" Не е ли по добре, децата ни да се обединят около идея, с която да пренесат австрийския живот у дома си, вместо да си напускат дома, за да живеят в чужда среда?

Добре е. Би било страхотно. Ако не беше невъзможно. За съжаление.

За бизнеса на Домусчиев: "Според индивидуалния финансов отчет от 2015 г. БМФ има 17 млн. лв. активи в сгради, машини и съоръжения и над 700 млн. лв. в предоставени заеми към дъщерни компании в офшорки - на Маршаловите острови и Обединените арабски емирства", съобщиха от пресофиса на Симеонов. Симеонов настоява българската държава да обжалва арбитражното решение, с което бяха променени условията по приватизацията на флота. Той е собственост на " KG Maritime shipping", която компания е в портфолиото на братята Кирил и Георги Домусчиеви."

А ТИЯ , КАК СТАНАХА РАБОТОДАТЕЛИ? ОТ ЗАКУСКИТЕ ЛИ СИ СПЕСТЯВАХА?

КОЛКО ЧУЖДИ ЕИКА ВЛАДЕЕТЕ ? ДВА ! ОБРАЗОВАНИЕ ? 2 ВИСШИ ! КОМПЮТЪРНА ГРАМОТНОСТ ? РАБИРА СЕ ! СТАЖ ? 5 ГОДИНИ ! ...ЧУДЕСНО ....ВЗЕМАМЕ ВИ,ЗАПЛАЩАНЕТО Е ОТЛИЧНО....600ЛВ !

Въпрос: ако работодателят ми ме осигурява на 700лв, колко пари още трябва да задели- за осигурителните вноски към бюджета?

19% осигуровки - 133 лв. Останалото е удръжки от 700- те лв. Лични осигуровки и данък. 13,30 и 10.

42% всичко, разделени 40:60 между теб и работодателя.

Накрая май и аз ще замина за чужбина, но се заклевам да се върна като дойде време да се пали парламента. И парламентаристите в него. :))))

ВМЕСТО ДА ГИ ВДИГАТ,ТЪРСЯТ ВРАТИЧКИ ОЩЕ ДА ГИ ОРЯЗВАТ,НАДЯВАЙКИ СЕ ОЩЕ НАРОД ДА ЕМИГРИРА,ОСТАВАЩИЯ ДА Е ВСЕ ПО БОЛЕН,ИЗНЕРВЕН И ПОБЪРКАН.....ГЕНОЦИДА ПРОДЪЛЖАВА!

Не е само до производителност. След Освобождението Захари Стоянов , а по-късно и Елин Пелин чрез негов герой признава , че българския селянин при агите си е живал доста по-добре , отколкото в "Свободна" България. Коя е била разликата? Само управлението и закона-нищо друго. Захари Стоянов описва случаи , когато селянина няма стока и пари да плати данъка на царския бирник и турчина махва с ръка- добре , чоджум, догодина , като имаш.. , което в новата България при българин бирник звучи като (не)научна фантастика. Направете аналог на отношение на работодател към работници с отношение на държава към народа си с последния скандал за Несебърските дюни. Една нискочела мутра е засрала дюните с табелки и ги е оградила , забранявайки достъпа там на туристи, за да се нагъчкат всички на шибаните мутренски чадъри и шезлонги срещу 30 лв. Скандалът е от една седмица и никакво отношение на държавата до сега. . Каквато държавата , такива и бизнесмените..

Държавата, това са бизнесмените. Не държавата ги прави, а те правят държавата. Как си представяш, да изградят държава, която да обслужва интереси, различни от техните?

А когато бизнесът иска да продължава да прави държава на мизерното заплащане, какво ще прави, когато почти 1млн българи са се изнесли да работят в други държави за многократно по-високо заплащане???

Изводът е , че сме изключително гадни хора. Едни българи смятат, че трябва ад се дават на други българи пари , колкото да вегитират, последните пък смятат, че трябва да получават пари без да си мръднат пръста.

Ами за вегетирани пари - вегетирана работа, ... защо всички, които отиват да работят в свестни страни със свестно заплащане - се трудят свястно?

Свястно заплащане, но спрямо нашите условия. За местните си е мизерно. Там животът изчерпва работещите, за сметка на социалните, а разслоението на обществото е далеч по гилямо от това при нас.

Пет века англичани , французи ,алемани и австрийци дружиха с падишаха.Не друг а дядо Иван тури край на теглото ни .Не друг а Руските ни братя проляха кръвта си заедно с нас ,за да живей България.Има я държавата защото я имаше Русия,а държавниците ни срещу Русия.От мен е да знаете те не само Русия, а България ще продадат и от народа си ще се отрекат.Забравиха кой проля кръвта си заради тях ,та побързаха да се поклонят на онези който предпочитаха дружбата с агаряните нежели свободата на раята .

Е, ти говориш, все едно в русия няма нито олигархия, нито икономическа /и друга/ престъпност, скъсали са се да правят народополезен бизнес у нас с адекватни заплати и т.н. То миналото-добре, а настоящето?

Олигархия има навсякъде, където не е социализъм. Не само в Русия. Въпросът, който разглежда човекът е, щеше ли да има избщо държава България, без Русия? Нима твърдиш, че Русия е била комунистическа, докато ни е освобождавала от османлиите?

Ние сме единственият народ който търси приятелство и целува задника на поробителите си и върти номера и се срамува да каже добра дума за освободителите си. Народ който даром е получил свободата си, не я заслужава и е много вероятно да я загуби. Само че се съмнявам дали втори път руснаците ще дадат 100 000 жертви за някакви страхливци, които дори от циганите ги е страх.

А, капитализмът бил такава система... първо на първо, откакто има пари, има и натрупване и вложение. Значи, въпреки общоприетите усукани определения на Грейз ин и к-ия,има робовладески капитализъм, феодален капитализъм, индустриален капитализъм, който се дели на два вида- държавен и частен. но във всички случаи трябва да има някаква съразмерност между заплати и разходи от една страна, и приходи на капиталиста, от друга. Големите отклонения са вредни за цялата система и съответно я разрушават.

Най-смисления коментар до момента. А мен ми е обидно да ме сочат с пръст като "чорбаджия" и "изедник" и т.н., при положение че плащам адекватни заплати, нямам текучество на кадрите и т.н. И не съм само аз така. Заради няколко далавераджии не е нужно да лепвате етикети на всички.

Само че, единици са мечтателите, като теб, а масата са тези, който наричаш, най общо -"няколко далавераджии". При това, те се множат, а вие намалявате -в един момент, ще попълните редиците на пролетариата. Основното е, че не ти и тези, като теб, олицетворяват капитализма. И капитализма, не е твоят стрий, защото основното мото на капитализма е печалба. Всичко друго е социализъм.

Дараги коректни работодателю, радвам се за Вас, но ако далаверажиите бяха няколко тази дискусия нямаше да е актуална, а българите нямаше да оглавяват класацията за най -ниски доходи. Нямало БВП (може би), но когато "чорбаджията" купува имот след имот, кола след кола, живее с минимъм 15000 лева ма месец (джобни) казвайте на друг, че няма. Ножицата е огромна. Стигнахме момента, когато ще искате работника да ви плаща, защото сте го взели на работа, та ползва служебен ток и тоалетна.

Тия връщат БГ във времената на фашизма! "ЗЛАТНИТЕ" ВРЕМЕНА НА КАЛ И МИЗЕРИЯ.

Хайде де! Нали знаете, че с трици не се ловят маймуни?!

Голяма льжа е, че ниските заплати се дължат на ниската производителност. Това е въпрос на разпределение на благата, а именно, каква част от произведеното сульото наричащ се бизнесмен ще задържи за себе си и каква част ще даде на работника. И тъй като българите сме прости, алчни и зависливи, а нашите капиталисти още повече, то Ганьо бизнесмена никога няма да плати достойна заплата на работника си, дори и да произвежда повече от немеца. Няма, обаче, успешен бизнес с робски заплати. Всики сульо е голям бизнесмен ако ползва роби за работници. Дори да допуснем относително по ниска производителност, то за това е виновен работодателя, чиято първа грижа тук не е инвестиция в бизнеса, а да си купи мерцедес за да се похвали на баба си на село.

разбира се, че главно е въпрос на разпределение. тругне ли некой да ти приказва за криза, значи ще те краде. капитализма си е такава система, на перманентини кризи за едно или друго, така че "криза е " е обяснение за глупаци.

Ами да беше го казал бе, Архимед, не да го повтаряш. Но, няма да се караме, тъй като сме на едно дередже.

Не знам къде да те насоча за самолетни билети за Северна Корея или Венецуела, там няма капитализъм.

Това е така, защото повечето фирми оперират в България. Една българска фризьорка днес ще направи 10 прически и ще изкара 200лв. Една германка ще направи 10 прически и ще вземе 500 Евро. Погледнато така, германката е 5 пъти по-производителна от българката. И за другите браншове така се смята.

Тук опира до "яйцето или кокошката". Ако БГ фризьорката в България иска 100 лева вместо 20 за прическа ... няма да изкара 500 евро, а ще фалира скоро. Средата определя цените, съответно и доходите. Доходите определят средата. За да тръгната нещата нагоре, трябва да спре да се краде обществен ресурс.

Начи, от същите казаха, че издръжката на четиричленно семйство било 1000лв. на човек. Начи след като две деца не работят, то двама родители трябва да носят вкъщи по 2000лв. минимум за да се покрие стандарта за живот. Аре да ми обясните колко хора вземат 2000лв. и защо минималната заплата не стига за живот на 1 човек, камо ли да гледа семейство?!? И после калко щял да пострада бизнесе, ако се вдигнат заплатите. А като не останат хора, много ще се развие бизнеса - чака сигурно циганите и миграните от Ирак и Афганистан да му работят!

Има достатъчно китайци готови да работят и за половината от парите които ти ще поискаш. В тоя ред на мисли, помни, че винаги има някой който ще се зарадва безкрайно и на чуждите трохи и в неговите очи ще е много.

Но ще трябва да идеш в Китай. Щото смятаме да ви секнем мераците да внасяте робска работна ръка от вън.

В коя частна фирма дават % за прослужено време? Това е само за държавния сектор.Дори и проверките от Инспекция по труда за този % са фиктивни. Махнете ги най-сетне тези "класове"- само са създават отношение между служителите.

Няма, няма и да има. Ама бг работодатяля продължава да плаща буквално по-малко от на китаец във фабрика. И чака някой КВАЛИФИЦИРАН да седи и да му работи.

Турчин не ни е драл така,както български робовладелец!!!!!

Следете внимателно действията на политическите тюфлеци. И които от тях предложат и гласуват закон за внос на работници от чужбина, защото на там върви, излезте пред НС и ги утрепете с камъни.

Няма по долно ж...тно от БГ работодател

В шивашките фирми постоянно се вдига нормата и заплатите си стоят едни и същи!!!! Вдигат нормата до безумие,така че хората да не може да я изкарат за 8 часов работен ден и се стига до там те да работят по 12 - 14 часа на ден 6 дни в седмицата,понякога и 7 дни!!!!! И накрая заплатата е същата,като за 8 часа и 5 дни!!!! А нормите непосилни!!! Робовладелците(собствениците на тези фирми) натрупаха несметни богатства!!!! То са хотели,вили,къщи,апартаменти по чужбина,апартаменти в София и морето и то по 200 квадрата и нагоре,скъпи коли и милиони в банките,а на робите минималната заплата или малко над нея - 600 - 700 лв макс!!!! И постоянно се оплакват и оправдават с кризи,с метеорите,с извънземни,земетресения,радиации,войни и какво ли не.... Пълна лудост!!!! Няма толкова алчни хора никъде по света,като българския робовладелец!!!!3 000 000 българи избягаха заради мизерните доходи в чужбина,спря всякаква раждаемост от страна на българите,не може да се отглеждат деца с тези умрели заплати,ма на кой му пука,че България е в тотална демографска катастрофа,важното е да се трупат милионите в банките и да се уреждат поколенията на робовладелците до 9-то коляно!!!!! Къде е държавата в случая,къде?!?!????НЯМА Я!!! В България масово остават само пенсионери и цигани!!!! В България голяма част от пенсионерите все още работят,защото с пенсиите си просто трябва да се самоубият!!! Хората до 50 годишна възраст,че и над тази бягат масово в чужбина,всеки гледа да се спасява от тази проклета държава за съжаление... Тук при тези мизерни заплати няма да дойде никой да работи от никъде,няма балами,които да дойдат да робуват за мизерни заплати и да мизеруват,хората отиват там,където се изкарват пари,а не там,където е тотална мизерия!!!!Не се ли вдигнат доходите в близките години с България е свършено...

Не знам дали бизнесът разбира, че трябва да вдигне заплатите, но знам, че заради тях са толкова ниски! Всеки опит да бъдат вдигнати има едно реване. А в същото време чуждите компании само това чакат. Всеки път обясняват как искали да ни дадат западни заплати, ама нямало как. Такива били нивата в България. Ами аз предлагам да вдигнат ударно заплатите, пък който бизнес съумее да се адаптира. Който не - да загива. И най-вече който не плаща осигуровки и данъци на 100% от заплатите да се закрива незабавно. Това не е бизнес, а измама!

Това е точно така. На преподаватели от Франция в България заплатите са 2000 евро или по-високи, а на българите - 500 лв! Е, другарите французи са същите като местните бизнесмени... бананова държавица води до такова отношение

OK - за целта ще съкратя 3-ма от 5-мата си работници и на останалите ще им плащам малко повече (150 лева отгоре) от сегашната им заплата, но ще поработват повечко. Дали 3-мата съкратени ще са доволни от подобно развитие на нещата?

И като ги товариш за 150 лв. отгоре 3 ма да ти работят за 5 тима, просто ще си дигнат чуковете и ще си бачкаш сам.

Тоя "синдикалист" защо не каже откъде се издържа?

Щото трябва да отговаря на неудобни въпроси. Никога не е работил в реалната икономика - един пирон не е забил в обществен интерес. Другото което е - не познавам жив човек работещ в частния сектор който да е в неговия синдикат! 90% от синдикалните му членове според мен (без да съм сигурен) са от администрация и други на бюджетна издръжка.

кво е "обществен интерес"? в капиталистическата икономика няма такова понятие. има икономически интерес, има интерес за печалба и т.н.

Кой е луд да стои в мутренско-циганска държава, пълна с калинки и пишман бизнесмени, които карат бентлита или майбах и се чудят къде какво да си заврат, а на служителите или работниците дават по 400-500 лв. Лекар с две специалности и няколко ношни дежурства на месец с 850 лв - това кой балък може да го търпи дълго?! Хората, особено работливите и способните, заминават и не се връщат повече.

Най-краткия виц.

обърне ли се колата, пътища много. Закопахте България, вие назначените за бизнесмени-робовладелци!

Тоя чичо дали разбира, че икономиката е циклична, има както ръст така и спад. Сега трудът е дефицитен, следователно заплатите ще се качват. Който не ги качи ще му избягат работниците и ще фалира. Който ги качи много в един момент няма да може да ги плаща и пак ще фалира. Резултатът - появява се свободна работна ръка от фалиралите фирми. И махалото се залюлява обратно - почва се рев че няма работа и инвестиции, заплатите почват да падат. И така до следващия ръст. Тази цикличност най-добре се вижда в цените на имотите - надува се балон, после се пука и пак почва да се надува.

е, така е по класическата теория на капитала. ама в БГ има много нюанси, които като го събереш става ясно , че това не е така.

Бръкнете се по-дълбкото, г-да бизнесмени- все пак по-добре е да имаш бизнес и доходи за една яхта, отколкото да останеш с две яхти и никакъв бизнес-доход. Нещата трябва да се правят навреме.

Направи си собствен бизнес , истински (не далавераджийски) и ела да те питам как се купува яхта.

Бизнесмените с истински бизнес не се излагат с такива мизерни заплати и нямат проблем с кадрите.

Щом станахме за смях пред румънци,македонци и сърби,спукана ни е работата!!!! В Сърбия дори е по евтино от тук,но заплатите са по високи! В Белград е пълно с българи,да не говорим,че по пътищата в Сърбия,като спрем на някоя бензиностанция и работниците се окажат българи... В Гърция,въпреки,че там ги орязваха десетократно пак не можаха да ни настигнат по мизерия и заплатите им са 4 пъти по високи от нашите,а цените са,като в България! Държавата им дължи 300 000 000 000 евро!!!! Те трябва да са най зле,ама не са,ние сме най зле! Тук от 10 години не са вдигани заплатите в частния бизнес и народа масово избяга в чужбина!!!! Робовладелците изкарват парите си на гърба на бедните работещи роби,това дори по турско робство не е било чак така!!!

ей сега отивам до фирмата и вдигам заплатите

Вече ще започвам работа и се почва-ще ти плащаме 1000 лв , но ще те осигуряваме на 600.Събота се работи.Плаща ли се извънредно?Все едно съм го напсувал, но преглъща ядно все пак сега почвам работа и казва- не, не се плаща и подхвърля шеговито, че който го мързи да работи събота да си стои в дома.

Добре, разказах за себе си, явно може да започна.Питам за заплатата- не се говорело за пари, при него се говорело за работа.И все пак, каква е заплатата?Театрално започва да нервничи и да пуфти-само за пари съм говорил.Отиваме да видим фабриката-работниците веднага го наобикалят-питат кога ще вземат по 50-100 лв.

Има много такива изроди като описания от теб, но това не означава всички бизнесмени да се поставят под общ знаменател. И аз като дребен бизнесмен дето си плащам данъците като пич се дразня от ДДСри, фондаджии и други далавераджии - но това не са бизнесмени, въпреки етикета който са си лепнали.

Към коментиращите - заплатите ви са договорка между вас и работодателя. Ако не ви харесват - отивате другаде, а работодателя ви да му мисли - ако ще и да фалира, това си е негов проблем. Вариант две - правите бизнес и ставате по-добри от сегашния си работодател, съответно изкарвате повече. Успех!

И така докато си търсиш работа със заплата, която да те устройва, децата ти растат от слънчевата светлина, а държавата ти опрощава сметките за ток и вода.

Това ми звучи като "чакам някой друг да ми реши проблемите". Можеш да си търсиш по-добра работа ДОКАТО работиш нещо което ти плаща сметките. Не си крепостен селянин.

Да разбирам, че си доволна от ситуацията? Поемаш каквото ти подадат и щракаш с пръсти -децата ти растат в разкош, а тока и водата падат от небето, кто манна небесна. Е, докато не възприемете комунистическата максима -"пролетарии от всички страни...", ще гризете дръвцето. Колкото и да не ви харесва.

Трети вариант - взимате си куфарите и си намирате работа извън България-там, където за труда ви плащат адекватно.

Това е първия вариант.

Ако бизнесът не вдигне ЗНАЧИТЕЛНО и спешно заплатите, то когато нужните му кадри се устроят в чужбина, каквото и да прави след това ще е твърде закъснял. Тогава ще търсят работници араби и така ще продадат България! Който разбрал- разбрал.

"Разбирал " и какво от това ,с радост ще махнат класовете ,а за заплатите ще си помислят.Ще кажат : "Разбираме ,че парите са ви малко ,ама е криза и няма как да ги увеличим".

Факт. Аз като бизнесмен (дребен, но все пак) като чуя някой да се оправдава с "криза" и ми иде да му тегля една. Ако си некадърен или не си положил усилия за устойчиво развитие на фирмата - закривай и отива на борсата.

Увеличение на заплатите ли? Почти 10-годишна липса на НОМИНАЛНО увеличение на заплатите си е РЕАЛНО намаление, понеже намалява реалната покупателна способност. Поне с 50% за периода. Работодателите си изтъркаха подметките да обикалят студиата и да обясняват в ефир как трябва минималната да е "НУЛА" лева. Чувам все повече примери за неплащане на заплати и редовна злоупотреба с трудовото законодателство. За себе си няма да говоря дори. Тук някакви хора обясняват как кадърните се договаряли. Пичове, такива сделки стават в идеални пазарни условия. В БГ по сектори икономическата ситуация си е чист олигопол. Марешкия си е типичен пример за неговия сектор. Ситуацията тук мирише на брутален икономически фашизъм от доста десетилетия.

Българските работодатели, с парите дадени им от червените тикви 89-та да правят "бизнес", не без помощта на 240 други тикви в парламента, сториха това, което векове робство и десетки войни не успяха с българската нация - унищожиха я. Много близо сме до момента, в който никой няма да работи за без пари. Лично аз съм на мнение, че човек не трябва да ламти, но ако се докажеш като добър кадър това трябва да бъде възнаградено. Всеки път съм напускал работа в момента в който преценя, че работата, която върша не отговаря на парите, които получавам. Винаги давам шанс на работодателя и винаги оставам с пръст в устата. Също толкова лесно съм намирал друг, който да предложи значително повече пари. Докато фирмите в България не се научат да си ценят кадрите и мерят с един и същи аршин мързеливите и работливите, не ги чака нищо добро.

Браво, много точно казано!

По същество - един безкрайно безмислен спор.Дори оставам с впечатление, че това е просто един цирк в който всяка страна си има "роля" - едните уж "защитават" правата на работещите ( за да имат очи да си съберат членския внос ). Другите уж са против "протекционизма" в сферата на заплащането, а предлагат само мерки които биха се отразили на осигурителните прагове (тези върху които плащат данаъци и осигуровки, защото 85% от частния сектор, плаща "под масата"). Всъщност, нещата са далеч по-прости:Трудът при капитализма е стока, като всяка друга и нейната цена се определя от търсенето и предлагането.Понеже отминават времената в които със способите на икономическа принуда "бизнеса" успяваше да си осигури кадри почти без пари, а ситуацията е такава, че "бизнеса" ни не е в състояние да се конкурира с европейския такъв на свободния пазар за кадри, защото нашия продукт е с много ниска добавена стойност.За да стане конкурентен, ще се наложи да инвестира сериозно в технологии, автоматизация, информационни технологии и квалификация на съществуващите към момента останали кадри, но това би им излязло значително по-скъпо, отколкото да наема "биологичен материал" с по 600 лв. заплати. Освен това, това би вдигнало драстично производителността на труда и би им отнело изключително удобното оправдание, че заплатите са ниски, защото производителността на труда е ниска.

Пич, заседнал си в първите лекции на първи семестър по дисциплината обща икономическа теория и в частност Микроикономика. Препоръчвам ти да разлистиш малко по-напред учебника и да попрочетеш нещо за пазарни изкривявания, монопол и олигопол. Преподавателите не обръщат достатъчно внимание на тази част от теорията. Доста по-интересно е.

Благодаря за съвета, може да се възползвам от него, поне частично. За съжаление преди не малко години, в Университета, не ни е било приоритет изучаването на посочените от теб дисциплини, а фундаментална наука, както и технологии основани на фундаментални научни дисциплини. Дори...в личен план избягвам да поставям "наука" и "икономика" в едно изречение, но едва ли би приел мотивите ми. Горното ми мнение е базирано единствено и само на не чак толкова скромният ми жизнен опит и скромната ми обща култура. Към момента считам, че наличните ми умения да събирам,обработвам и анализирам потоци от информация, както и проследяване на флуктуации в стойностите на параметри с цел извеждане на определени модели и зависимости, са ми достатъчни (без да имам претенции за задълбочени познания в икономическите дисциплини), за "видя" работещи (със всичките си несъвършенства) и един неработещ (на местна почва) модел. А и по мое скромно мнение, не икономическата теория описва точно настоящата ситуация. А тя е "две магарета се срещнали по средата на моста"! Проблема е че едното магаре огладня и почти си тръгна!Това че другото е сито и е решило да продължи да тропа с копитце по средата на моста - бих казал че си е най-вече негов проблем. Поздрави и успешен ден от мен!

То пък едни "бизнесмени" и един "бизнес" мани, мани. Само с доносници и деца на бивши и настоящи комунета не става другари!

Според мен е вярно, че в България истински бизнес няма. В малкото сфери, в коити има нещо като бизнес е уродливо. Сигурно се броят на пръстите на ръцете, в които заплата зависи от умения и е показана на светло. В 90% всичко е уговорка, когато зашпочваш колко ще получаваш чисто. Назначават на някаква сума, която получаваш по карта, която е равна или малко повече на нинималния осиг. праг и разликата до уговореното получаваш на ръка. За какув клас говорим, за какви 5 лева. Всичко се размива с уговорките. И след като има работници съгласни на това, така ще бъде. Няма механизъм, който да го лови. Всички живеят в момента и не се интерисуват каква ще е в бъдеще пенсията им. Няма значение дали си се осигурявал на минимумува или 200 лева отгоре. Всичко е мизерно, а ще измислят и механизъм как да те лишат и от мизерното... Тоест докато всички ние позволяваме това да се случва и псевдосиндикати да ни защитават така ще е ...

Обръщам се към многоуважавания български бизнес. Много закъсняхте. Две поколения българи не се родиха заради ниски доходи. Другите бегаха. Сега и да го дигате, най-много да го вдигнете. Ама и това ме съмнява. Дотолкова стигна капиталистическият ви талант - да си купите две BMW-та. А сега ще барате дедовия - хора няма.