Показват Тефтерчето на Васил Левски и дигитална версия

Националната библиотека "Св.св.Кирил и Методий" /НБКМ/ почита 180-годишнината от рождението на Васил Левски днес, съобщиха от институцията.

Обратно в новината

Коментари - Показват Тефтерчето на Васил Левски и дигитална версия | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ето какво казва дядо Вазов за Левски:Едничкият фотографически портрет, който имаме от Васил Левски, по злочестие, не дава ни най-малка идея за един человек, надарен с такава силна воля и характер. Изкуството не е могло да представи изразителното му лице, осветлено от величието на една идея, която го вдъхновяваше и гореше. Левски имаше ръст среден, тънък и строен; очи сиви, почти сини; мустаци червеникави, коса руса, лице бяло, околчесто и изпито от непрестанната мисъл и бдение, но което се оживяваше от една постоянна и естествена веселост! Странно! Тоя момък, който проповядваше опасната мисъл за свобода, за смърт, който се излагаше всеки ден на опасности; тоя син на нощта, на пустинята, на премеждията имаше весел нрав! Той беше като Тотя войвода голям песнопоец; и не един път букаците на Стара планина са еквали от гласа му.

На дедо ви Вазов се е паднала височайшата чест за създава митове и легенди на новата държава на полуострова - първо княжество, послем и царство. Поета е виждал Левски през крив макарон, а по време на Априлския пуч е жулел румънска цуйка и е опипвал влашките кокони в Браила ....

Не "споделяй" как ти лично гледаш дедо Вазов през КРИВ МАКАРОН. Такива като теб бягат от истината като гявол от ТАМЯН.

А в това тефтерче ли е написано прословутото "Прощално писмо на Левски", или в някой друг "исторически документ"? Напоследък даже бившият Президент Плевнелиев редовно цитираше откъси от този "документ", а аз имам съмнения, че цялото писмо е съчинено от Стефан Цанев, както и следващото "Писмо до Ботев". И пак няма кой да каже истината...

TIREX

какъв апостол бе? освен убийство при кражба с взлом няма нищо друго. на една снимка е с ловджийска пушка взети на заем дрехи изпъчен уж комита. дори Ботев И Раковски са го нямали за нищо...Раковски е достоен за национален герой- умен ,начетен дееен.

Защо се карате за този измислен герой ? Кой ПРИЖИВЕ го е почитал ? Кой го е почитал и до освобождението ? Кой го е почитал след освобождението, докато не е провъзгласен за национален герой от държавата и не е започнала пропаганда за великите му дела ?Защо в делото срещу него следователтие съжаляват, че ръководителят на организацията не им е в ръцете (т.е. това НЕ е Левски) ? Защо следователите считат че той работи за БРЦК и за тях нема никакви вътрешни, външни, ВРО и прочее измислици ? Докога ще поддържаме изкуствения мит за "апостола" ?

ГА, ти ли си бе?

КОГАТО ЗАХАРИ СТОЯНОВ УМИРА ОТ ПРЕЯЖДАНЕ В ПАРИЖ ..... ТОВА МНОГО ГОВОРИ ЗА ТОВА КАКЪВ ЧОВЕК Е БИЛ ДЖЕНДО УФЧАРЧЕТО ... А В СЪЩИЯ МОМЕНТ ИВАН ВАЗОВ ПИШЕ В БЪЛГАРИЯ "ЕЛАТЕ НИ ВИЖТЕ" .....

тези от библиотеката трябва да са в крак с времето , почти никои не ходи в библиотека книжарница , трябва да се публикува в инстаграм фасебоок и подобни интернет простотиии ???

Кафяви туркофили и русофоби като тия днешните предадоха Левски. Сега пак тъпчат.

Доколкото знам, тия като Левски, дето са редеели за самостоятелно освобождение са били недолюбвани от руските агенти у Османската империя по това време. Туркофил - такава дума нЕма, това с филията съм чул само две - едната за хора обичащи блондинки, а другата за франки и двете са безсмислени.

аман от глупости.не ни интересуват митовете.искаме по-добър живот!!

Осквернили святото име на апостола,нека бъдат проклети.Тези гнусни,уродливи и продажни същества ( жертва на една унищожителна система) доведоха България до проклятие. Всичко се руши,всичко си отива.

Като гледаме - ти си тръгнал вече ...

и да го показват това няма да направи българите богати и щастливи!времената днес са други,вярно ,че трябва някакъв идол за пример но това няма да изчисти корупцията и мафията!

всичките руски мърши и български рубладжий трябва да мълчат когато става дума за БЪЛГАРСКИЯ АПОСТОЛ !!!! слишали ви исчадия долни и нещастни !!!

ако такива са ни неграмотни патриотите ... да идва аскера!

...смотлио ,ти да малчиш !....че си от балгарските марши !!...балгарскят и рускiят народи са браSTки народи ...а ти си едно недоразумение !....само не започваи с "американски братя " ,че ще изподаме от смях ...а и на американците ако им обясним какво си казал и те ,ще изпопадат от смях !

Откъде накъде пък българският народ ще е братски с азиатските диви алкаши? Разбира се, има и мърши като теб, дето за рубли си предават и рода и Родината, но не си мисли, че всички са като теб.

Като чета тук коментарите, излиза руснаците са обесили Левски...българите като сте такива големи патриоти, защо сте го предали на турците, защо не сте го освободили по пътя до София...Все някой друг им е виновен...Петко Славейков най-добре го е прозрял "Не народ, а ..."

В днешното продажно време тефтерчето на Дякона е заменено с тефтерчетата на Златановци и други скандални личности които редят пансиансите на компроматите и войните на интереси по етажите на властта. На този фон е унизително да слушаме демагоските изпълнения на хора от управлението - министър председател, президент и други псевдо патриотари, които говорят за патриотизма на националните ни икони, но с делата си показват че са на светлинни години далеч от идеализма на Левски и Ботев. Аман от празни приказки, направете нещо смислено за този народа, който ви е гласувал доверие. Изгубихте половин година на в празнословия и ежби.

И на този ден нещастни гниди пак политика правите кой русофоб, кой русокос, адови изчадия. Та вие ли тачите Левски??!!! Вие сте от тези дето Левски би ОТПРАТИЛ С ШУТ. Колкото до тефтерчето и то е БАСТИСАНО, от комунягите в частта му за "чиста и свята република". Бил е Левски за република САМО в първата си година и половина на работа, и като вижда какви предатели и страхливци се навъртат, т.е. дедите на днешните русо... , до края на живота си е ТВЪРДО ЗА ЦАРСТВО.

За тия думи срещу монархията руския консул Граф Игнатиев му е издействал смъртната присъда. Думите са съвсем истински.

За всяко театро вие "любителите" на комунизма си имате лъжа, която за вас е истина. "Разбира" се че граф Игнатиев му "издействувал" смъртната присъда, та той е граф ДАЛ НАЙ-МНОГО за свободата на България в дипломатическите преговори и в работата му с българите за делото. Но като дойде ред за документи, САМИ СИ ГИ СЪЗДАВАТЕ.

Имаш ли някакво доказателство за твоята лъжа? Левски е бил за република до края на живота си. А ти лъжеш, че е бил за монархия. С каква цел лъжеш?

Излишно е да спориш коньо. Не е бил за република до края на живота си. Последните му думи са да го помним като Дякон Игнатий. Така се изповяда пред отчето. Църквата НИКОГА не е за репбулика. Бог е Царят. Той командва, Той Господ решава всяка съдбина от живота на всеки един. Идеологията на републиката е демокрацията, тоест, не царя, а народът решава .. Иска се повече знание, ум и смирение за да прозреш за какво е бил Левски. И много преди това Левски е за царство. Тъй че, целта ми е да покажа истината.

"Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г. Раковски, Л. Каравелов, В. Левски, Хр. Ботйов, А. Кънчев, П. Волов, Г. Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея" Захарий Стоянов. Из предисловие към брошурата на Георги Раковски "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите" 1886

Публицистиката на Захари Стоянов, особено в началото, е под силното идейно-емоционално и стилно-езиково влияние на Л. Каравелов, както и на руските революционни демократи В. Г. Белински, Н. Г. Чернишевски, Н. А. Некрасов. До средата на 80-те години като политик стои на леворадикални русофилски позиции. Поддържа в Източна Румелия връзки с руски емигранти-народници,

Ама в началото всички български патриоти и революционери са с русофилски позиции, докато не се осъзнават и разбират, че Русия не идва да ни освобождава, а да ни поробва! Иван Вазов (в началото русофил, след като проглежда вече не) много добре обрисува тази ситуация в стиховете си! "О, руси! Аз друг път ви СЛАВЕХ (минало време) ... строшихте ни игото тежко, а днеска ни носите НОВО!" О, руси, о, братя славянски, защо сте вий тука? Защо сте дошли на полята балкански немили, неканени гости? (Руснаците никой не ги е канил) Желали би вас възхитени да срещнем со сълзи и с китки... Но идете вий настървени, на грозни зовете ни битки!

Ето защо руснаците и техните подлоги мразят и плюят Левски, който е бил против руските имперски интереси и е искал Независима България: Цитат от писмо на Васил Иванов Кунчев-Левски до Каравелов: "Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Българско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките." - В. Лъвский

Как пък в това тефтерче няма и един ред за някоя мадама примерно...!!! Та...последно-Левски човек ли е бил или не??!!! ХО ХО ХО

За разлика от руските помияри.

А Путин - парясникът, човек ли е, копейко?

Когато работиш за нещо, което си взел за много повече от личното си щастие, девойките остават за след свършване на висшата работа. Внимавай много с намеците, говедо мръсно!

Що бе,какво ще стане,хахаха??? ХО ХО ХО

Moже ли редакцията на тефтерчето ?

Е,ако го и бяха и ПУБЛИКУВАЛИ,ама къде такава смелост.....

Тука всеки си тълкува както си иска Левски и както му е удобно към днешна дата,най-вече мекеретата на сорос като сигурвинсуна и др. хахахаха!!! ХО ХО ХО

Мекерета на сорос сме, нали знаем какво е Фашия... Твоите копейки не се губят, еничар.

Заедно с тефтерите на Филип Златанов...

на левси тефтера го намерха,а на онзи дето му го откраднаха- не могаха

Мекере,аз съм 1000пъти по-свободен от теб,мишок!!! ХО ХО ХО

Няма много копейкаджии-путинджии. Явно трбва да напиша ключова дума като: путин, путин е фашист, путин е пYтка... Те сканират нета. Глей ся ко стаааа...

Теми като тази за България са им безинтересни, доколкото трябва да се защитава Фашия и фашистчето в кремл. Но ще дойдат...

О, тука са и мощно плюят Левски. Прочетете по-надолу.

Русия е освободила България за да я пороби през 1878г.Няма да дойдат просто така, а за Босфора и за завладяване на територии близо до него.

Много ясно.

Кой знае на кого е това тефтерче,пишат го на Левски!

Окупацията от СССР повече от половин век ни направи народ-пихтия.Да живее Левски!

Патриотизъм означава истинси свободна България и най-вече от Русия - думи на Левски.

ааайде бе,сириозно...

Сериозно, и не само Левски е мислел така, а и Вазов.Чети стихотворенията му от 1916г.

Русия е била против Левски.Събудете се най-после и вижте истината.

Чувала е Русия за Левски!

Чувала е не само , а и се е ослушвала.

Да, чувала е. И са гледали да му подронят авторитета. Патриоти като него не са им трябвали, а подлоги като Найден Геров.

"Който ни освободи-той ще ни пороби"-Колко е бил прав Апостола за руските окупатори.

Прав си сега американците същото правят,на Козяк през ден се изреждат за консултации , нашите ръководители.

Легиите в Сърбия с чии пари са правени? Със руски разбира се! Възстанието което завърши с баташкото клане от помаците, с чии пари бе? С руски разбира се! Повечето хъшове с чии пари бяха в Браила? С руски разбира се! Сега с руски газ ли се топлите зимата? Ще мълчите щот ще ви пуснат немския най накрая, керата!

в тефтера има писано и на латински. наредбите..! събудете се

Левски е минало свършено,гледайте напред.

Левски никога няма да е минало свършено, но скоро Путин ще е.

левски едно време,сега сорос. все спорни лицности.

зад всеки "патриот" се крият много пари под масата

И зад Левски ли?

зад стадиона има много дървета.те не разбират.колят ги,никнат други.природата на глукапа и неграмотния

Защо Русия не спаси Левски 18.02.2015 Само една сила можеше да спаси Васил Левски- великата сила Русия. Империята обаче не направи нищо, за да го отърве от бесилото. Нещо повече, набади Апостола на свободата, че вкарва невинни българи в "капана" на революционната организация. В архива на Найден Геров (българин на руска служба, руски вицеконсул в Пловдив) се съхранява кореспонденция, която свидетелства за отношението на Русия към Васил Левски и неговите сподвижници. Заради сакралното русофилство, мутирало по-късно в съветофилство, тези документи упорита са премълчавани. Днес ги вадим на светло, защото са част от драмата, разиграла се през 1872-1873. Найден Геров е инструктиран от Москва да проучи организацията на Левски. Дипломатът иска информация от Христо и Евлоги Георгиеви в Букурещ. Двамата са карловци с руски паспорти, влашки чорбаджии. На 11 март 1869 Христо Георгиев отговаря с обширна депеша, която завършва така: "Стига сега толкова. На приказките на Дякона кажете да не се вярва". Найден Геров пише до Русия: "И друго едно шюпе (съмнение) ми дава това нещо. Дяконът, дето ходи, все иска да му дават и пари за харашлък, та да не би да лъже хората само да зима пари?"

не им трябваме свободни. Трябваме им покорни.

Той ако е знаел какъв народ-мрша е тръгнал да освобождава....

Народът не е мърша, но руснаците и подлогите им тука като тебе 70 години се мъчат да го направят.

Защото Левски искаше свободна и независима България, а руснаците искаха Задунайска губерния. Та затова.

Хапчетата, бре...

истината около левски и ролята му не се казва.защо ли?за коя велика сила лобираше и коя неговата печалба?ще се каже ли?

За никоя и мразеше Русия, затова сега руските помияри се мъчите да го оплюете.

за англия ще се каже ли?за парите под масата и за ролята му в освободената страна?за парата и власта става всичко

господ помогни ни. какви тефтери какви пет лева..не сме аборигени,спрете с измислените.света е напред ,така няма да ги стигнем

^ Поздрав от господ

стерилен си,света ти е крив.

Живеем в 21 век и би трябвало да сме доста по интелигентни от хора живели преди век и половина да сте се замисляли за това как ви манипулират със съществуването на едва ли не свръх човеци,а в същото време едни тикви ви взимат всичко до което се докопат!?Робството е тук и сега!

Ааа, сега почвате да плюете Левски, защото е бил против Русия и руското влияние в България, така ли? Браво, другари, браво. Велики сте.

Така е, защото българите сме освободен, но не свободен народ. Ние не можем да бъдем свободни, защото сме генетични роби. Такива и ще си останем, докато ни има, още малко...

Това е руската политика към Българите - да ни набиват, че сме роби и че трябва да се кланяме на големия брат. И за някои като предателите от БСП е вярно - те са безродници и роби на руския си господар.

+1000

ДЯКОНЕ БОГ ДА ТЕ ПОЖИВИ ДНЕС ИМАМЕ НУЖДА ОТ ТЕБЕ ПОВЕЧЕ ОТ ВСЯКОГА! ДАНО СЕ ПРЕРОДИШ В ДУШИТЕ НИ!

Лицемер, такива като теб го предадоха!!!

Васил Иванов Кунчев-Левски Русия внимателно е наблюдавала и се е опитвала да контролира българските революционери като многократно е внедрявала агентурата си измежду тях. Голямата част от българските революционери не са си правили никаква илюзия за грабителските мераци на Русия. Левски споменава за личните си неприятности с руските агенти (шантанлъци): "С факти имам да докажа, че с руски агенти съм имал да работя, без да знам, в 1869 г., единия препоръчан от одеските българи, пък не излезе така. Уловихме няколко шартанлъци и хайде - отдето е дошъл. Кога стане нужда, ще го кажем с всичките му работи."

...и В Директна връзка с Изказаното (тук, 13 и нещо)!- да Сме Тотално Откровени, Хора ! : - Имайки предвид Реалността у Нас - Всяко доНатаковане проДнешенКремъл и/или мадауашата --> ДоЗатвърждава Вероятността за омариоантоанетване на Вси'наште' .

за Левски, никой не тъпчи на едно и също място Кой каквото е направил някога , е било за тогавал Пък и знаели се до колко е верно?

Ти се хвани за палците и се обърни на изток, другарю. Ама ти най-вероятно вече си в тази поза.