Огромен айсберг се откъсна от Антарктида

Айсберг с тегло 1 трилион тона се откъсна от Антарктида, съобщиха учени от университета в Суонзи и Британския антарктически институт, цитирани от БТА.

Обратно в новината

Коментари - Огромен айсберг се откъсна от Антарктида | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

бутайте го към Европа че изпукахме тука от жега ей..

Дай уискито!

Ако наистина е с площ колкото на Пловдивска област на този айсберг спокойно може да натоварим всичките цигани.

Може ли някоя държава сега да обяви че това е нейна територи/собственост/ Може да се ползва за различни цели в това число и за вода. ? Как стоят нещата от правна гледна точка. Забиваме едно колче и "Първият по време е по силен по право." Просто може и символично да се обяви част от БГ например,или НЕ ?

Сигурно се е откъснал поради "глобалното затопляне"?

Забравил си да сложиш десетична запетая след единицата, момче!

променя с все по-бързи темпове в последните години. Какво ли още ще видим в следващите 10-20 години? Може би ще доживеем да видим Земята без ледени полярни шапки и без ледници във високите планини. Но ми е бедна фантазиятада си представя какви катаклизми ще стават тогава - урагани, тайфуни, вулканични изригвания и земетресения. Стопяването на толкова много тонове лед ще предизвика доста сътресения на Земята с преместването и преразпределянето на тежестта и.

Изрецитирали сте един куп чужди учени! Що бе, неразумни юроди? Имаме си наши учени -и наша полярна база в Антарктида! Пимпирев питайте!

abasador

язък, дето беше казал някой, толкова много лед, а уискито е толкова малко, че да се спукаш от яд! Лек ден.

БСП е по големите неща, трябва да се замислят ..

Допусната е грешка в статията. Теглото на айсберга не е 1 трилион тона а е точно 1 трилион и 13 тона

По дискавъри даваха фирми които дърпат с катери огромни блокове лед и после го продават , от тоя леден блок предполагам че ще изкарат няколко милиарда долара. ПС: на крюизните кораби богаташите за да си разреждат уискито плащат от 3 до 8$ за едно кубче лед от такъв ледник , правете сметка каква мощна индустрия е това и за какви пари става дума.

Въобще не е мощна, даже не е индустрия. Те богаташите ако не си пръснат парите за лед, ще ги хвърлят някъде другаде, например за някоя мацаница за няколко милиона, която да заключат в мазето.

Ако се разтопи този леден къс, Температурата на световният океан ще падне, следователно ще захладнее, за какво затопляне говорят разни псевдо мозъци, Дядо Боже си знае работата, някъде ще затопли, на друго място ще охлади и т.н.

А ти гледай след утрешния ден и може да схванеш с кухата си кратуна за какво говорят учените.

krassikat@

Има куха кратуна тук, но не е неговата, глупако! На маймуни ви направиха с измисленото затопляне и си лапкат милиарди от тъпата Европа, плащаща целия масраф за тая измама. А "тъпия" Тръмп овреме извади Щатите от клуба на глупаците... "Ум царува, ум робува, ум патки пасе"...

Тъмната истина за Антарктида! Космическо разкриване - Антарктида: Новата Зона 51 https://link Космическо разкриване - Антарктида: Процесът на разкриване https://link

Абе не научихте ли вече, че dir има филтър за линкчета? Прецакваш го така: h t t p : / / neshto . com или така: h t t p [colon][colon]neshto[dot]com Като ще тролите поне го правете като хората :)))

Дайте го към Израел и без това там няма вода. А и добри пари ще се изкарат.

Катерицата е виновна !

Тъмната истина за Антарктида! Космическо разкриване - Антарктида: Новата Зона 51 https://link Космическо разкриване - Антарктида: Процесът на разкриване https://link

Ся, не че нещо, но между Антарктида и Арктика има невка "малка" разлика, гу'син редакторе Големанов...

Ларсен Б е в Антарктида според чичо Гугъл. Евала на Дира, че изкараха световна новина същият ден, а не след 6 месеца.

грешната буква Ларсен А, Б, Ц, Д и още няколко букви са все на Антарктида. Откъсването на ледена плоча в разгара на зимата е доста необичайно.

abasador

еми то, разликата е съвсем малка, едното е северен другото южен полюс, дето е казал шопа един к.. хвърлей място. Лек ден.

ние ще го залепим обратно !!!

Изглежда наистина, че нещата се нормализират и ледените шапки, последствие от ледниковите периоди ще отидат в историята.

ВЕЧЕ? Айдее-голямото наводняване започна. Спокойно ,всичко е под контрол, промяна в климата ту има ту няма. Лондончани, нюйоркчани, перетербургци и бургазлии и всички подобни да си приготвят тежководолазните костюми...моля, очаквайте подробни упътвания за потапяне.

Ясно е че Антарктика ще изчезне рано или късно, другото ясно е те рази отгомна тежест която сега е там ще се разпредели по цялата планета, и това ще окаже влияние на земните плочи: тежко и горко на тия които живеят по разломите и крайбрежието, нищо чудно ако Япония извезне напълно, както и разбира се Холандия, Калифорния и тнт. Как ще се отрази на климата може само да гадаем, климатичните модели са хиляди, обикновено грешни и много сложни.

абе Калифорния няма да изчезне, ама Силициевата долина ще стане Силициевият Залив

Едва премина 96-месечния срок за спасяване света от "екосистемен колапс", зададен от принц Чарлз, и парчето лед взе че се откърти.

айсберга от крадливите българи!

Няма да го пипаме айсберга, нека си се стопи, за да ви подгизнат миризливите чифутски крачета!

Моше, ти ли го казваш:))

Затова ли прибраха Кузнецов за ремонт? Да не се нахендри в айсберга?

Я разкажи по добре как ти сцепиха задника турските гастербайтери в Русия:))

Проблемът е, че топенето на ледовете намалява белите площи, които не привличат толкова топлина и увеличава тъмните, които поглъщат. Така се увеличава температурата на Земята. Добрата новина е, че повишените температури повишават изпаренията, валежите, растителността и кислорода, като намаляват въглеродния двуокис и парниковия ефект, така че сле 20-30000 години нещата ще се нормализират.. ;)

Мога ли да пръдна? или да се стискам дотогава?

Недей Васко, че нашия професор Пимпирев, там, май е свършил тая работа и гледай какво чудо откърти

пропуснал си няколко фактора: 1. ледовете всъщност за "затворили" тонове въглероден диоксид 2. Белите площи не привличат топлина, по-скоро ледовете я поглъщат тази енергия. 3. Повишените температури не повишават растителноста. Иначе Сахара и Арабия щяха да са вечно-зелени гори. 4. За да се увеличи кислорода за сметка на въглеродният двуокис въпросната растителност трябва да е наистина голяма и да я грее слънце през повечето време. Щото фотосинтеза без слънце не става. Ще рече трябват по-малко облаци. 5. Това което повечето хора не си дават сметка е, че глобалното затопляне не толкова ще ни стопи от жега или удави от разстопени ледени шапки, колкото ще ни разкатае фамилията от резки и драстични смени на времето, ураганни ветрове и силни дъждове. Това първо ще удари земеделието, щото дори Монсанто не могат да измислят толкова издържлива царевица и второ ще удари крайбрежните градове където е съсредоточено 80% от световното население.

масата население на земята е заблудено какво следва от рязкото глобално затопляне, а то страшното не е 1-2та градуса средна температура нагоре или както казваш няколкото метра повишение на океана, не е и летната буря дето ти е качила лам. гараж на блока на 8 преки от вашия, не е и наводнението у селото ти дето си карал кану да си купиш цигари и ракия, а удара ще е върху земеделските култури, които изхранват 99% от света - оризища, житни ниви и царевица, това е което ядем хората и дом. животните на тая планета! Защото рязката промяна унищожава видовете и им трябва време за приспособяване и мутация. 99% от населението не осъзнава колко крехка е цивилизацията ни, че една мегалоша реколта от ориз да излезе една година и света ще пламне, ни смартфона, ни гугъла, ни путин, ни елън мъск или стивън хокинг ще ни помогнат ...

Обаче при топенето на леда се освобождават замразените в него огромни количества метан, и когато концентрацията му достигне критична точка, ще убие повечето живи организми на планетата.

Този факт ми действа много силно обезпокояващо. Поради това в следващата чаша ще си сложа повече лед

Нормално е това да се случва. Земята бавно се възстановява.Нека си спомним, че това с полярните шапки е последица от ледниковия период , който пък е настъпил в следствие на грандиозен сблъсък с метеорит.По времето на динозаврите земята е била средно с окло 10 градуса по-топла и не е имала полярни шапки.Всичко си се връща по местата.Нищо ново под слънцето.

Кухите лейки отде да ги знаят тези неща.

Знаят ги те, ами удобно се разсейват и си ги премълчават, че това с екологията, затоплянето на климата и тем подобни глупости... изкарват умопомрачителни пари от нищо.

да та просветля, че оня астероид дето е докарал "ядрена" зима и затрил динозавърите е бил преди 65 милиона години.. а последната ледникова епоха е била период от около 100 хиляди години и е приключила по мнението на учените преди 12 хиляди години. (всичко това приблизително разбира се). Та малко си поомешал годините.. Или твърдиш, че метеоритът е бил преди 100 хиляди години?

Всичко е така, но по понятни причини не съм развивал точно цялата история, и тоя последния ледников период е също чат от последствията от сблъсъка, но няма възможност тук за всичко това.Факт е, че по времето на динозаврите земята е била значително по-топла и не е имала полярни ледени шапки

Според Уикипедиа Земята тежи малко под 610€24 кг, т.е. 610^21 тона. Пак според Уикипедиа 1 трилион е 10^18. Така според статията този ледник излиза, че е 1/6000 (една шестхилядна) от масата на цялата планета. Малко преувеличено ми се вижда. :)

5,972 на 24 степен килограма ;)) Тук ви е грешката

Тц, там е вярно, ти малко си го сбъркал обаче ;) Грешката е, че трилион е 10^12, не 10^18. 10^18 е квинтилион.

Предупредете "Титаник"!

...Проф. Ейдриън Лъкман от университета в Суонзи пък е на мнение, че айсбергът може дълго време да остане едно цяло, но може и да се раздели на отделни фрагменти... Да го предложим за Нобелова награда!!! Велик учен ще се окаже този. :о)

Въпреки шеговития тон на коментарите, новината не е никак смешна! Глобалните промени в климата може да са фатални за живота на Земята!

Не се притеснявай!Пий си спокойно ракията тази вечер!

..да имаше как да го треснеш в главата на Тръмп, че дано повярва очевиднато! Като гледам темповете, след 10-15 години няма да има ледена шапка, а това ще вдигне нивото на световния океан с близо 2 метра. Холандия ще стане една малка държавичка, а Манхатън ще е плажна зона. Венеция ще влезе в раздел "Подводна археология". Ама не вярвайте на климатичните промени, лъжат ви...

И кухите лейки ли започнаха да разбират от затоплизъм.

Браво! Най-точното мнение..

Никой не оспорва затоплянето, а преувеличаването на човешкият фактор. Сега като се стопят шапките, ще излязат кокалите на динозаврите отдолу. Представи си какви ТЕЦове и коли са имали те.

Професор Пимпирев какво дреме , а не съобщава за инцидента?

рано или късно, майтапа ще стане, като се поразреди водата и Гълфстрийм се промени или спре... като гледам, май ще е рано...

Това вече се е случвало, ама кой ти се учи от историята..

Без да искам натиснах минус вместо плюс.

Имаме ли подходящ "Титаник" за айсберга?

Те тва ма изкърти;-)