Проф. Русев: И Живков недолюбваше паметника пред НДК

В Политбюро се “раздираха от единство” още при откриването на монумента на Старчев. Имаше настроения и срещу НДК, срещу всичко, което Людмила Живкова правеше.

Обратно в новината

Коментари - Проф. Русев: И Живков недолюбваше паметника пред НДК | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

С нищо не подкрепя мнението си, че паметникът е хубав. Аз смятам че е грозен, отбласква със символиката си, прилича на полов орган, позори народа, предизвиква отрицателни емоции и трябва да бъде махнат, не защото е паметник, а защото е вторична суровина вече.

А ти с какво ще подкрепиш мнението си, че паметникът позори "народа"?! Как точно позори "народа"?

Не може да се разруши произведение на изкуството, на човешкия дух- то остава там на място и интересът към него ще се увеличава. Оркестър без име пак ще гледате, сега като мюзикъл, нищо, че е от комунизма- изкуството е вечно

Задавам въпрос? Как толкова години Светлин Русев успява да дава съвети на хората.Беше един от приближените на Т.Живков и дъщеря му Людмила Живкова.Беше на високи постове по тоталитарно време.След промяната обърна ветропоказателя.Запазете си малко чест и достойнство като се отдръпнете от хоризонта.Има един музей на тоталитарното изкуство съберете всичко там дано един ден някой ви оцени.

Много железо има в този шестоъгълен пето......Малките сиганчета много шъ съ радват татко им като им купи боза.

ТАЛАСЪМИТЕ НА СТАРЧЕВ БИЛИ ИЗКУСТВО... САМО СПОРЕД БЛЮДОЛИЗЕЦА РУСЕВ. ПРИЛИЧАТ НА НЕГОВИТЕ КАРАКОНДЖУЛИ...

На Русев таласъмите по лесно ще ги разкарат.Поинтересувайте се по тоталитарно време на колко художници е "отрязал" главите.

псевдо професор , псевдо интелектуалец и чист комунист, близач на Людмила

ДО ПЛЮЕЩИТЕ БАЙ СВЕТЛИН :))) .... И ВИЕ МОЖЕХТЕ ДА СТАНЕТЕ БОЯДЖИИ КАТО БАЙ СВЕТЛИН РУСЕВ . .... НО ПРЕДПОЧЕТОХТЕ ДА СТАНЕТЕ ИНТИМНИ ПРИЯТЕЛКИ НА МУТРИТЕ И БЕЙОВЕТЕ :))

бае радое, де си, да ни кажеш вкратце, какво мислиш за тая убавиня?

Това, че един тъпанар е казал за един тъп паметник, че е тъп, не го прави да не е тъп (нито паметника, нито тъпанара) Разкарайте този 8-ъгълен - 5 - х.йник и не ни занимавайте с псевдо-изкуство.

БАЙ СВИЛЕН РУСЕВ СИ Е НАМЕРИЛ НЕГОВОТО МЯСТО В ИСТОРИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКОТО ИЗКУСТВО - И ДА МУ УНИЩОЖАТ ТАЛИБАНИТЕ ТВОРБИТЕ В БЪЛГАРИЯ ИМА ТАКИВА НЕГОВИ В ЦЯЛА ЕВРОПА :)) И аз на своя ред ще си замина, трева и мен ще расне над прахът. Един ще жали, друг ще ме проклина, но мойте песни все ще се четат. .... ... АМА ВАС ГЯУРИ КВО ЩЕ ВИ ПРАВИМ??.. ...ДО 30 ГОДИНИ РОМЛЯНИТЕ ЩЕ СА МНОЗИНСТВО И ВИЙ ЩЕ СТЕ ЧАСТ ОТ ТУРЦИЯ :)))) ... НАТАМ СА ВИ ПОВЕЛИ МУТРИТЕ И БЕЙОВЕТЕ :)

ЩЕ БЯГАМЕ В ЛОШИТЕ САЩ, В ДЕТРОЙТ, КАК КАКВО? И ОТТАМ ЩЕ ГРОМИМ КАПИТАЛИЗЪМА И ИМПЕРИАЛИЗЪМА. :)))

2018 БЕЛИ - НЕБЕЛИ В АМЕРИКА ЩЕ СМЕ 50%/50% .... ... ТАКА ЧЕ ЛАТИНОСИТЕ И НЕГРИТЕ ЩЕ НАБИРАТ РАБОТНИЦИ - МОЖЕ ДА ТЕ ВЗЕМАТ :))

Нямам идея кой е този "БАЙ СВИЛЕН РУСЕВ", който ти така фамилиарно наричаш "байчо". Светът също не познава такъв творец. Аз и културните хора в България и по света познаваме творчеството на един друг творец - Проф. Светлин Русев. Трябва все пак да се ходи на изложби за да се знае поне мъничко, кой, кой е.

Некои другари тука почнаха да се превъзнасят, да сравняват изящните архитектурни и скулптурни творения на човечеството с бездарните напъни на придворните соц"творци". Дайте да оставим някой да напълни града с малоумни измишльотини, па после да не ги пипаме, щото били паметници, а паметници не се пипали... Море пипат се, и още как. - Няма да грозите света във вечността, не сте познали. Достатъчно сте се облажили, баста. И дайте вече път на наистина кадърните- и сред вас, и извън вашите среди.

е не мога да разбера кой може да приеме това грозилище за изкуство. Не познавам човек който да го харесва и не мога да разбера за какво цвилят още пишман културтрегерите на комунизма

страшен грях са извършили управляващите тогава като събориха огромните обелиски с имената на загиналите войници за българия, за да построят този ненормален паметник. тези, които са инициатори били да се затрият имената на загиналите трябва безмилостно наказани за гавра с БЪЛГАРИЯ

Лелеее, Светлине, ми ти си бил страхотен дисидент, бе, как само смело си мънкал пред "Първия", както му викахте гъзолизците. Всички вие лижехте пода пред обувките му, а сега се изкарвате смели и достойни интелектуалци. А паметника отдавна трябваше да бъде съборен, това и малките деца го знаят.

А надолец от Б анкя ни яха В суе го псуваме в мрака Г ьонсурата се хили кат пръч Д ивите мутри го следват Е мира на СИК е на власт Ж ално блеят стадата а З лият уфчар ходи на мач И ма ли още надежда ? Й овков да напише за нея роман К учето злобно отвръща Л ошия матриал заслужава само самар М ладите бягат в чужбина Н икой не поглежда назад О теца казва на сина : П ростен си ако не се завръщаш в тоя мрак Р адост едничка остана С тадото да му пуснат Азис кючек Т ихо умира Народа У тре ще погребем поредния Човек Ф изика на новото време Х имия на несбъднатия рай Ц аря само прибра ги парите Ч акаме да ни гази нов трамвай Ш епнем и свещите палим Ще дойде и нашия ден Ъ , ама едва ли Ь ок гяур каза кротко другаря Доган Ю да червен подкара с кавала Я рема е яко скован

... ревността е страшно нещо... особено мъжката, след първия път...

Светлин Русев, смрадлива изтривалка на Живковия задник на културата

Софийска община=талибани

.....колкото професор, толкова и художник :(.........

Паметници НЕ СЕ СЪБАРЯТ, каквито и да са. Били са построени-издигнати и това е било "тяхното време". Всеки Паметник говори и има Житейска История. Той е, като Хората, даже повече от Хората... --------------- Нали е кощунство, това което сториха ИДИЛ в Сирия и Ирак с "паметниците на цивилизацията", които не им харесваха.

Паметникът трябва да се запази, за да си спомнят бъдещите поколения времето, когато в България са живели почти 9000000 души на средно европейско равнище. Това повече няма да се повтори. Западните политици и учени са изчислили, че територията на България може да изхрани 3500000 жители.

трудно ми е да напиша единен коментар по темата-интервю, за/против паметника и за това разделих коментара си надве-натри, както и самият паметник бе разделен.. 1. този паметник напълно отговаря на "Времето е в нас и ние сме във времето...". първо, този паметник бе построен за една голяма историческа годишнина и за това е трябвало да бъде голям по размер и модерен, за да показва развитието на момента. под паметниците на партията, човек винаги трябва да се чувства малък, нищожен и без самочувствие. вижте само вратите на партийния дом и чинията на бузлуджа за да разберете за какво говоря. самият паметник е поставен на такова разстояние пред ндк, че перспективата да прави паметника огромен дори в сравнение с ндк. все пак крилото-знаме на партията, което най-отгоре окрилява масите тръгнали възродени по склона с наклон за алпинисти не може да бъде по-ниско от каквото и да било друго на света. в същност това крило, което бе без никаква подпора, трябваше да ни показва посоката на бъдещето. мисля, че точно то пропадна първо. посоката на бъдещето. защото се оказа, че физическите закони все пак стоят над партийните знамена, крила, повели и желания за вечност.. "tempora mutantur et nos mutamur in illis" " времената се менят и ние се меним заедно с тях.", а някои хич! аз бих казал още: "някои могат да променят времената, а с тях и нас.".

2. другарят русев бе почитател на л.живкова, която открехна вратата на желязната завеса за българите. тя искаше да ги представи, като една древна култура, а не само както са добре известни на запад, като "издивели балканци", което определено не се харесваше на някои другари, които се страхуваха от разваляне на отношенията с москва. от интервюто оставам с впечатлението, че след като този паметник не се е харесвал на т.ж., то на нас трябва задължително да ни се хареса... някой от вас, който се е разхождал много пъти покрай този паметник, може ли да затвори очи на момента и да го опише по памет? този паметник е трябвало да бъде партиен подарък за народа, запомнен и обичан, още повече, след като е изложен на такова престижно, обществено място, но той се оказва някакво "елитарно" изкуство, което дори не надживя вечните "реформи" на мутиралата в многопартийно инжeнерство бкп. както и на алхимиците, които от ревностни партийни секретари, за една нощ станаха най-върлите частници и собственици на всичко построено дотогава с народни пари. 3. по принцип съм против бутането на паметници, защото те са част от историята, била тя хубава, средно-хубава, лоша, или зла. ако бутнем всички паметници, за да остане само "доброто" от нас, то ще трябва да се лишим напълно и от историята си. нека освен историците и паметниците да говорят на бъдещите поколения за вече (от)миналите ни времена.

Какво да говорим ... щото било социализъм, комунизъм и така на "майка си". Рушим и "строим" разни Безобразни неща. Преди дни пак бях в Созопол - ОТВРАТ. Съборихме Мавзолея, сега Монумента. Утре ще спрем да издаваме Чудомир и Талев ... щото има там Холивудски чампари и т-н Светлин Русев си знае ЦЕНАТА, тази Цена не сме я направили ние - българите. Щото , като големи "отварачки" не знаем да си ценим собственото, а се залисваме по чуждия кич, досущ турски сериал.

наистина ли не знаете истината и за това питате Кому и защо е нужно всичко това?! Ами като "не знаете" то приемете за отговор, че всичко това е нужно на тези, които чрез непрекъснато нарастващата глобализация ратуват за новия световен ред и заличаването на паметници е част от заличаването историческата памет и културата на всеки народ, защото народ без история, историческа памет и собствена култура вече не е народ!

забравихте за рептилите...

Изкуфели старчета скрийте се в пенсионерските си клубове. Оставете младите да решат в каква държава искат да живеят.

Свари ли нахутя, трътло?:)))))

Колко е жалко, че хората са слепи. Светлин Русев е абсолютно прав като казва, че паметника е изключителен още повече за 80-те години. Помня го като дете когато съм минавал от там и винаги съм се заглеждал. Жалко е, че хората са бедни духовно за да видят нещата с истинското им величие. Целия комплекс на НДК е изключителен по своя смисъл и съдържание на световно ниво. Жалко е, че съдбата се реши от демократичния вот на неспособните да го оценят. Това просто е демократичния парадокс на нашето съвремие.

Всяко стадо "разбира" само от това с което го хранят и приема само това в което го затварят да нощува! Искали да живеят в друг свят?! Ами прав им път, криви им колена и свят голям, да вървят на къде им видят очите, казва народът! И нали знаете, че винаги при всякакви обществени промени на гребена на вълната винаги изплуват и се носят лайната, а истинските, стойностните, знаещи и можещи хора винаги остават на дъното в течението на промените, но именно те са тези които със силата на своите знания и възможности правят истинските промени.

lu4ka

Имайки предвид, как окепази Патриаршеската катедрала на Царевец и църквата в Рупите, на тоя отдавна трябваше със закон, да му бъде забранено, да рисува.

За първи път от толкова години виждам нещо нормално в този грозилник. И това са Крановете!

кои е този русев да не е сол тамака и лизача на баи тошо,че то боико гърбавия от банкя е по голям художник

точно!

В един от първите генпланове на София на това място трябваше да бъде построена национална опера. По същото време в провинцията бяха планирали 10 оперни и концертни зали. Специално в Русе - две: оперна на мястото на бившата пожарна, (днес хотел "Космополитен") и концертна - на улица "Баба Тонка", фоайето на която трябваше да гледа наполовина под водата на Дунава. По стечение на обстоятелствата съм участвал в заседания на ТИС към съответната дирекция на МК с директор небезизвествия Стефан Велев. Когато др. Живкова стана шеф на МК, иззе парите за тези зали и построи НДК. Заченат в грях, НДК продължава да ражда грехове - вече почти четири десетилетия. Един от големите беше този ужасен паметник. И така ще продължава - и след Боршош и Бойко Борисов

В масовата си част българите са безродници, за съжаление. Понеже се заговори за Тошовото време, още тогава "народа" слушаше сръбско, масово. Та чалгата я имаше още тогава. Да сте чули в Сърбия някой да слуша "българско"?? Няма и да чуете. Ето това е разликата. Заради това у нас монумента пада. Подариха ни държава преди има-няма 140 години, за 25 години я превърнахме в катун. За какъв монумент тогава става въпрос?? ЗЛЕ СМЕ! и това няма да се промени скоро, просто властта насърчава простащината.

В държава упралвявана от простаци няма място за изкуство. Простащината винаги е била заплаха за България. Полицаи нямат обувки, пожарникари нямат защитни облекла, в столицата събарят монумент, хора с висше образование чистят по хотелите... това е България в момента, драги сънародници. Наместо три лъва, на герба трябва да сложат три цървула. Това е истината след 1300 и нещо години.... Паметникът на Ботев във Враца е заплашен от срутване. При тази власт- толкоз. България ще я унищожат българи. Амин.

за съжаление критиците на Старчев харесват светещите очички на Самуил и както пише Димитър Димов "средният германец обича да пие бира, да яде кренверши и да слуша духова музика" - това му е нивото, а у нас -чалга, очичките на Цар Самуил и някоя и друга псевдо-икона, без да знае дори кой светец е изписан-това е нивото днес.Жалкото,обаче, е че уж знаещи и "учени" люде като кмета Фъндъкова и д-р Чобанов приемат тази "средност" за "глас народен-глас божи!" и принизяват културата до чалгата и пържолката и иконката.

Много опростенчески ги виждаш нещата. Аз не слушам чалга, не ям и мазнотии, харесвам Сенди Калдър, Бранкузи, Тенгели, Агам и Дюбюфе. Обичам фонтана "Стравински" , Бобур и Ла Дефанс. Но руините на паметника на Старчев не ми харесват, нито пък Самуила на Хайтов. Така че по-кротко с квалификациите.

тогава си типичен цървул на нивото на боико надала,без извинение

Нито слушам чалга, нито харесвам въпросната статуя. И въпреки това не харесвам и шишкавата буца при НДК. Пък дали хората са прости или сложни няма значение, никой няма право да им натрапва нещо, което те не искат.

И понеже паметника е "велико" произведение на изкуството, народа оше тогава го кръсти "шестокрили петохуй".А и защо ли точно мнението на другарят Светлин не ми е критерий за нещата!

Еми, радваме се за Живков. Значи е имал поне малко вкус.

Тодор Живков не е критерий и разбираше от изкуство колкото един селянин какъвто си и беше. Но се вслушваше в хората които разбираха от изкуство.

Добро начало, сега този, а след това и останалите. Комунистическите паметници са генератори на черна закотвяща енергия. Не случайно хората от бившите комунистически държави са с печат върху физиономиите.

Абе на немците 27 години след войната викаха ли им бившата нацистка държава?

Академик е,не е професор. Оправете си писанието дирчовци! Старите лисугери на соц изкуството се мобилизират и се защитават, че утре и техните "творения" да не идат на боклука. Нормално.

Младите лисугери на капа---също ще остареят!:)))))

stan_posta@

Само дето никакви ги няма. Демокрацията унищожи стария елит (е, не физически, просто го остави да си отиде). А нов не създаде. Къде са новите, демократични творци ? От калибъра на Старчев и Русев ? Нещо не се сещам ...

Седмоъгълен петохуй го наричаше народа на народната республика това съоръжение. С фасада на север и в контражур е архитектурно безумие....

Абе, ако ще цялата Академия да се изреди да го хвали тва грозотило, то е грозно и толкова. И СБХ-то и пр. казионни комсоцорганизации са си били развъдници на политкоректни неспособници. А от творбите на разни уважавани другари, лъхащи на смърт, отчаяние и пр. направо му се повдига на човек.Язък им за техниката.

Няма по- голяма реклама и оценка от туй български простак- чалгар да ти бутне паметника, че бил грозен! Де тоз късмет за всеки голям автор!! Няма да съборите паметника...

Петохуйникът не можеше да остане в този си вид освен, че представляваше опасност за гражданите. Най-после го махат, но съм твърдо против за възстановяване на това което е било там преди строежа на НДК. Да се направи конкурс за адекватен за мястото нов паметник. Нямаме нужда от мемориални плочи на пъпа на НДК.

що бе- паметник на загиналите войници е имало, до него има на загиналите от комунизма, а да него на загиналите на Берлинската стена... Около НДК ще е градината на загиналите

Някак си ми идва прекалено траурно точно в центъра на София. Да е близо до гробищата разбирам - но това вечни огньове, мемориали и др. идват в повече. Искам примерно един готин и модерен паметник, който 90% от хората да харесват и да е продукт на всепризнат майстор ... няма нужда да е монументално огромен.

Много е рано още да се говори добро или лошо. При всички положения съвременните хора имат право на тяхна визия и не са длъжни да търпят боклуците от социализма (или каквото е било онова лицемерно време). Нищо духовно нямаше и няма да намерим в тази купчина бетон, арматура и странни неща...

Харесвам някои творби на изкуството , други не. Чудил съм се на някои творби на много художници ,обявени за велики. какво им е хубавото. Но винаги съм смятал , че те разбират много повече от мен и вероятно трябва да търся културната недостатъчност у мен. Много малко творби на Кристо харесвам , но той е велик . Не харесвам мустаците на Дали и ухото на Гоя и какво от това -дори не смея да си помисля да давам оценка. Скулпторът Чапкънов сътвори Света София и много хора , дори църквата, го оплюха. Погледнете творбите му . Някои ги откраднаха от градинките и явно софиянци заслужаваме София без монументи. Някои не художници са се толкова вманячили , че не знаят , че трябва да лети и муза около тях. Жалък абсурд беше десетки депутати да предлагат художествени проекти за герб /не партията / наравно с Чапкънов и други художници. Художественото им просветление е идвало от драсканиците по стените на обществените тоалетни. Не всичко сътворено по време на комунизма е лошо , а когато е лошо , може да служи за пример. В миналото в селата не са убивали пияницата , развратницата и крадецът , а са служели за лош пример и укор. Бакърджиев и сие гръмнаха мавзолея най. вече да ги забележат . Опитаха се да изкопират най- лошото от соца - ние сме великите. Не закачайте художниците. Могат и разбират повече от нас. За нас остава КИЧ-ът, който за наша радост също е хубаво изкуство , породено от бита и ежедневието.

убаво написано :) , но тази измислица ТРЯБВА да се премахне . и художниците и скулпторите са хора и те грешат :))) . една смахната и грозна картина можеш да не я гледаш, но нещо в центъра на софия с размер по-голям от съвременна жилищна сграда няма как да подминеш . не мисля че трябва да гоним македонците по кой е по-по-най :))) . има достатъчно артефакти в държавата ни доказващи богата ни история. консервирани и реставрирани, заради които идват чужденци на ескурзии у нас :)))

Кво му е на ухото на Гоя само не разбрах? Верно, че не чувал като стар, но какво да се прави?

Вероятно има предвид ухото - или по-точно, липсата на ухо на Ван Гог.

Какво да я слушаме тази комунистическа номенклатура, как само се е страхувал да не е обидил Живков, като се изказал положително за паметника и после го търсел да се оправдава и извинява.

Ама така ли бе придворен лакей на Живковите.

Знаех си, че Т.Живков е пич!!!

pompai

Този паметник ,не може ли да се направи другаде?

може,на бузлуджа,където комунистически крак мине трева не никне

Изключително грозна и некадърна творба. Както и да я кръстиш, каквито и витиевати обяснения да даваш това е. Грозно и тъжно. Винаги съм си извръщал главата като минавам оттам. Сега обаче гледам, интересни са ми крановете. Сега вече наистина има нещо авангардно в т.нар. "творба"

Ако хората на запад на теб бяха оставили да оцениш един Кристо, примерно... ми ти си бетер комунист , от които Кристо избяга...

Творбите се оценяват от хората. Безумие е да се оценяват от така наречени "критици". Ако ще да величаят нещо, ако е лисната кофа изпражнения върху бяло петно, хората ще го оценят подобаващо. Останалото е снобизъм, егоцентризъм и мания за величие.

Хайде, стига вече с този Светлин Русев, доста банален стана през всички тези години на демокрацията, че и преди това, да дава акъл на хората.......

Това е авангард и не е за всеки. Факт е, че малко се прави обикновения простак, чалгаря! Този герой не се вижда оценен- малко са класическите кичозни паметници на царе със светещи очи и мечове и отрязани византийски глави... Хотел Маринела е нашето ниво и правилно този цар на кича взе да руши хотела и да го надгражда, а вътре... вътре е страшно

Хайтов е продуктивен!:)))) Я си представете--паметник 1300г. България---женска фигура, очите и светят и пее ,, Шуми марица?.:)))

Такава диващина не остава без последствия- сега в международните справочници за страната ще пише специално какъв монумент е имало там и хората ще ходят да гледат скулптурите във военния музей или където ги сложат. Както при комунизма- с едно се гордеехме и искахме да гледат чужденците, а те питаха за съвсем друго и налитаха да гледат!!

Аз няма да оценявам художествената страна на паметника. Такава преценка е абсолютно субективна. Но от конструктивна гледна точка това изделие се оказа пълен провал. Времето му даде оценката си! "Времето е в нас...."

Поживях достатъчно във времето когато ти и тези като тебе определяха кое е стойностно и кое не. Сега искам да ти кажа- най- големите некадърници изработваха художествени творби без стойност, а ти и кликата покрай тебе ги величаеше. Нещо повече всеки поглед от друг ъгъл се обявяваше за ерес. Вие така "творчески" виждахте нещата и всеки който си зададеше въпроса какво е това се обявяваше за профан, селяндур, нищо неразбиращ и какво ли още не! Стига! Неумелите и некадърни творби на бунището там където им е мястото.