Колосален айсберг се откъсва от Антарктика

Пукнатината в антарктическия шелф Ларсен С се увеличи толкова, че сега само 5-километрова отсечка спира огромен айсберг да се отдели от него.

Обратно в новината

Коментари - Колосален айсберг се откъсва от Антарктика | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

НАИСТИНА Е ДОШЛО ВРЕМЕТО НА РАЗЧИСТВАНЕ НА ТЕЗИ АВГИЕВИ ОБОРИ. Колко от малоумничещите във форума занаят, че планетата ЗЕМЯ е един голям МАГНИТ? Колко от това скотско племе е чувало и знае нещо за СЛЪНЧЕВИЯ ВЯТЪР и неговото въздействие. Облъчено от християнската догма дори не си прави труда да отговори на въпроса КОЯ Е ВИТЛИЕМСКАТА ЗВЕЗДА и от кое съзвездие е? За ДАВИДОВАТА да не говорим! ВСЕЗНАЙКОВЦИ И РАЗБИРАЧИ ОТ ВСИЧКО И ОТ НИЩО! ЗАТОВА КРЕТЕНИ И ИДИОТИ НЕ СА ЧУЛИ ЗА ШАМБАЛА , И ЗА ДОЛНАТА ЗЕМЯ. СКОРО ТЪПОТО И ПРОСТО ПЛЕМЕ ЩЕ ПРОГЛЕДНЕ ОСЪЗНАВАЙКИ , ЧЕ ЖИВЕЕ В ПАРАЛЕЛЕН СВЯТ , КОЛЕЛО В КОЛЕЛОТО както казва Езекия. Жалко, че израстват такива нископрофилни дебили, за които ЧЕРНОТО СЛЪНЦЕ и ФЕНИКСА са измишльотини, а ФАЛИЧЕСКИЯ СИМВОЛ не е нищо друго освен един ПЕНИС. Какво да говорим за трите седмици и там откъдето се е зародила нашата СЛЪНЧЕВА СИСТЕМА. КОЙ ДА ТИ КАЖЕ НЕЩО ЗА ИСТОРИЯТА НА ЗВЕЗДНОТО НЕБЕ?! ДЯДО ПОП ИЛИ УЧЕНИТЕ ОТ БАН?!

СЕ Е ИЗСРАЛО С МИНУСЧЕТО. Давай следващото! Ще станеш ли по умно от това?! Не разбира се! Тъпо си се родило тъпо ще умреш! Дори няма да разбереш кой и за какво те е употребил!

И що говориш за Содом и Гомор при положение че плюеш срещу Християнството??? И тая пумия дето си я изписал за какво точно ни е нужна???

След утрешния ден- интересен филм. май ще се окаже пророчески. такива месни торнада , като това лято не съм виждал. и такива внезапни наводнения, сякаш водата идва от никъде и се изсипва . нещо става..някой се пробва новата микровълнова, май

zeddd

Но иначе не, няма глобално затопляне. Някои хора дори пред очите им да има нещо няма да го видят.

Що, преди голямата далаверна, наречена "климатични промени" айсберги не са се откъсвали ? Все в Антарктида са си стояли ? И да кажем ли, че тези 6500 кв. км са 0.00195 процента от световния океан ? Скоро и бързо ще го охладят или замърсят или каквото и да било ...

Защото през последните 40 години, температурите се покачват в непрекъсната възходяща крива и тази тенденция ще продължи. Нежеланието на държавите с най-тежки индустрии да ограничат вредните си емисии, доведе до лавинообразен ефект. Всъщност, климатолозите отдавна са наясно, че глобалното затопляне вече не може да бъде овладяно и ни остава само да стискаме палци, да не се случат най-лошите им прогнози. Ама, след тази новина, надали.

ДО БГ ЧЕРНОМОРИЕТО, ЩЯХА ДА ГО ИЗПИЯТ С УИСКИ-МЕНТЕ :-)

"Очаква се айсбергът да е с площ 6600 квадратни километра (повече от голямата Благоевградска област в България)." малоумници! аз бих казал - по-голямо от землището на село Трън! Това също ще е вярно!

Бл. област е 6 449 кв.км.

ти си малоумника. Нито си прочел, нито осмислил какво е писано. Нито пък си сторил същото с твоя пост преди да натиснеш ''ИЗПРАТИ""

Това е дело на група краеведи-патриоти от Хасково, за да спасят региона си от жажда и облъчване. Ма много голям го изкараха, как ще го нарамят и довлачат през магистрала Тракия?

Е те тоа айсберг е древна македонска територия, замразена за бъдните поколения. Да не го барате, ей!

И, Фидосова, следващия път не яж боб, че ще се откърти некой континент направо.....

безплатен превоз за излизащите от ЕС към Амелика .

Много лед, а толкова малко уиски.

ще построим помпена станция и продаваме бутилираното !

Затоплянето и охлаждането на планетата е естествен, цикличен и в голяма степен предсказуем процес. Въглеродните емисии са само един от факторите, доколко съществен е отделен въпрос.

докторе , главата ме боли ! ето , вземете си този чук .

Еми всичко под 80м над морското равнище ще потъне и какво от това. София е от 450 до 600м над норското равнище, т.е. все ми е тая на мене лично.

Дори ще ни е от полза, морето ще е по-близко до София. :)

Дори всичкия лед на Земята да се стопи, нивото на световния океан ще се повиши с около 7 метра. Далаверата ти е никаква.

продавам гараж край морско пристанище , Варна .

Само да ви светна невежи,че когато живота на Земята се е зародил , развил и еволюирал , на полюсите не имало Антарктида и толкова много лед! Писах го и по-долу. Страшно е било когато абсолютно цялата земя е била замръзнала и буквално стала 100% топка лед !

Точно това нивгаж не се е случвало, да ти подшушна. Затоплянето е факт и последиците от него ще са твърде сериозни за крехкото ни общество (човешкото, в глобален мащаб) за да се правим, че нищо не се случва.

Май си естествено "руса". Затоплянето е факт от приблизително 30000 години, когато цялата земя е била "поизмрзнала" и ако не е имало затопляне, нямаше да има и хора. Най-русото пък е да се мисли, че въглеродният диоксид бил опасен за човека. Да може да е опасен, ама при много по различна концентрация.

Това, че глобалното затопляне Е затопляне, не означава, че последиците ще са вечно лято. Ларсен се очакваше да се откъсне от чак през 2030-та. Това е много кофти новина, защото той е част от сложна система шелфове, които на практика предпазват по-голямата ледена маса от вътрешността на Антарктида да тръгне към океана. За да ти стане по-ясно, защо глобалното затопляне може да доведе до застудяване, ето ти два факта: по-висока влажност означава повече снеговалежи; топенето на ледовете понижава солеността на световния океан, а както знаем, колкото по-солена е, толкова по-трудно замръзва.

Казвайте ще се мре ли или не да знам да ходя ли на работа

Ходи на работа , в противен случай ще се мре от глад, все някой трябва да работи за нашите пенсии. :)

Те, циганите като не работят, да си видял някой да е умрял от глад? Все скъпи луканки лапат и се возят на таксита...

Ще се мре,все нЕкога :) ти прецени дали да Одиш

И сега к'во прайм?

Строим къщи на високо и спираме барбекюто с парников ефект.

Бояна достатъчно високо ли е?

Ще се мре.

Едно нещо в тази статия ме обърка - леда щял да отплава на север. На южния полюс накъдето и да отплава леда винаги е север, т.е. към екватора, т.е. към по -топли води. На юг не може да отплава защото другото парче лед, от кеото се е отчупил му препречва пътя.

Като има свобода за движение на хора,стоки и капитали да се добави и свобода за движение на айсберги !!!

споко патока Доналд ще духне студен въздух и айсберга ще се залепи обратно....

ще го залепи, като тази пукнатина се разраства повече от тридесет години. Тя се е появила още при Джими Картър и нито Р.Р. нито двамата Д.Б. или Б.О. са я залепили, колкото и да са и духали. А ти шорошоидче неграмотно искаш с един тромпет да я залепиш.

ще се пълни Гренд Кениън с стратегическа резерва вода . това е пъкленият план на Пентагона и ЦРУ .

не бе, изобщо няма промяна в климата. Ама- Костов е виновен! И борда!

Виденов и скапано му управление !

Путин е виновен. Санкции за Русия!!!!!

Това засяга американските интереси в региона, виновника трябва да бъде сурово наказан.

По-добре да се топят ледове, от колкото абсолютно цялата Земя да се скове в лед , както е било преди милиони години.Тогава ще си видим края наистина . Сега , голем праз. Имаме енергия да се охлаждаме и дестилираме вода, имаме и технологии най-вече. Малкия дявол.

ChatGPT

Ти май идея си нямаш за какво говориш.... айде сега иди прочети в детската енциклопедия какво пише за теченията

Гълфстрийм и останалите течения не са вечни. Все някога ще имат край.Да му мислят англетата и скандинавците! На тяхно място ще има нови течения. Няма как полюсите да се затоплят, че да спре водния цикъл от дълбините на окена покрай полюсите. Заложено е в ъгъла на въртене на земята окло остта си. Полярните ''месечни нощи'' са неизбежни, а от там и гарантираното охлаждане на водата в тези области. Непоправим катаклизъм би иамало тогава когато магнитните полюси се ''бъгнат'' ,пази Боже!

Началото на края на еволюиралите маймуни.

Топенето на плаващ във водата айсберг НЕ води до повишаване на нивото на водата поради разликата в плътностите на леда и водата.

Да бе, верно е, ама нали знаеш че скоро всичкия лед на планетата трябва да се стопи, океаните ще прелеят и ше ни издавят. Затопляне има, нема майтап.

Не всички ще се издавим, няма да бъде покрита цялата суша. Има шанс да оцелее част от човечеството, въпросът е коя и кога и дали няма преди това да се самоунищожим по друг начин - например с ядрена война или нещо такова, доста оръжия дрънкат на различни места и не знам дали не е въпрос на време, някой да натисне погрешния бутон.

"Топенето на плаващ във водата айсберг НЕ води до повишаване на нивото на водата поради разликата в плътностите на леда и водата." Къде ви намират все такива умни бе... Голяма част от обема на парчето лед, което ще се откъсне, в момента се намира НАД морската повърхност. Когато се отчупи, отплава и почне да се топи, ЦЕЛИЯТ му обем ще стане част от обема на водния басейн. По същия начин нивото на уискито в чашата ти няма да се промени, когато се разтопят двете ледчета, които барманът е сложил, но ако сложиш трето ледче, нивото ще се вдигне.

Не забравяй, че водата се разширява при замръзване, т.е. обема се намалява при топене. Незнам дали това свиване на водата ще компенсира 30 % от ледникам които се намират над океана. Мисля че леда е с 8 % по -обемен от водата, така че няма да има повишаване на обема вода под развнището на океана.

ма Иванчо то и сега целият му обем е цопнат в океона, не се плаши на йота няма да мръдне морското ниво

Баце, точно примера с уискио и леда е неадекватен :) Пробвай да пуснеш 2-3 ледчета в чаша с вода (да не е уиски, че има едни нелинейности на обема на обема на водния разтвор на алкохола), измери си нивото докато са ледчета, и след като се стопят напълно. Ша са шашнеш! Има едно нещо, дето му викат принцип на Архимед : На всяко тяло, потопено в течност (напълно или частично) действа вертикална сила с посока от долу нагоре и големина, равна на теглото на обема на изместената от него течност. В частния случай, когато тялото плава свободно във вода, то измества вода с тегло, равно на неговото. Е, като се има предвид, че тялото е айсберг (демек пак вода), след разтяпянето му нивото НЯМА да се повиши (игнорираме дребните разлики, породени от солеността на водата и въздуха в леда). Така че човеко е прав. Донякъде, щото тоя лед явно не го държи само Архимедовата сила, иначе нямаше да се откине. Ама за свободен айсберг си е така.

АнтарктиДА тъпаци

За съжаление, превеждат буквално от английски без да разсъждават. Проблемът е, че не само нямат знания, но и не проверяват. На български южният континент се нарича Антарктида а Антарктика е областта противоположна на Арктика и обхваща по-голяма територия от континента.

А, НЕ! Вие Уикипедия нямате ли? Ето ви цитат: Арктика (на гръцки: ἄρκτος, мечка) е СЕВЕРНАТА полярна област на Земята, Антарктика е южната! Това е географската област около Антарктида, южния континент. И аз им се карам на ДИР за глупостите, но този път ВИЕ им дължите извинение!

дето нарича хората тъпаци, а сам се излага като кифла: Арктика - СЕВЕР, Антарктика - ЮГ! Антарктида - континентална Арктика!

Антарктика е географски регион, обхващащ континента Антарктида и водите и островните територии в Южния океан разположени южно от Антарктическата конвергенция. Заема около 20% от площта на южното полукълбо, от които 5,5% (14 млн km²) са площта на самия материк.

jiovanni@

Пичове, ама почнете да четете... наистина - в статията става дума за шелфа Ларсен... и по-точно Larsen C... хайде вижте си картиччките в Уикипедия, моля... пък тогава ми говорете за Антарктика...

Замисли се, ако откъснеш парче от континента Антарктида, дали това парче ще бъде ледено?!

КОГАТО ТАПАТА СЕ ОТКЪСНЕ ЩЕ СЕ ОТВОРИ ВХОДА ЗА "ДОЛНАТА ЗЕМЯ", за онзи паралелен на нас СВЯТ С ВИСОКОРАЗВИТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ НА АТЛАНТИТЕ! ЩЕ ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ДА РАЗБЕРЕМ, ЧЕ НА ТАЗИ ЗЕМЯ НЕ СМЕ НИТО ЕДИНСТВЕНИЯ ТВОРЯЩ РАЗУМ НИТО ПЪК, ЧЕ СМЕ НА ВЪРХА НА ЕВОЛЮЦИОННОТО РАЗВИТИЕ. Ще осъзнаем, че на тази земя съществува една много по развита от нас цивилизация на хората от АГАРТА.

Бързо, хапчетата, от червените...

Ужас!

дреме ми. ние с баце бойко можем да плуваме...

Хаха,Боце е важен,теб кучета те яли ;)

ВЕднага да се намери собсвеника и другите пътници и глоба за паркиране.

да го захванат със скоби да не бяга

С тапицерски такер. Щрак, щрак, щрак и готово.

Демек четири пъти колкото Македония. Не е толкова голям.

Леле колко уиски пие тоя лед!вее съм спокоен за питието си.

Ха така а то може нашите либерали да си вземат лед направо от някой прозорец на небостъргач в Манхатън :))) !!!!!

"По-голям от цялата Благоевградска област в България". Браво, че сравнявте с нещо, намиращо се в Бълария, а не както в повечето случаи с преводни статии - с градове или щати в САЩ.

Цяло чудо е, че не са го написали във "футболни игрища".

Да ама името на континента не са го превели на български и го праскат директно на английски. Антарктика бместо Антарктида.

има разлика между тези две думи. Едната е географски регион от суша и лед потопен във вода, а другата е само сушата и естестествено леда върху сушата :)