Архитект за ”Бузлуджа”: Каква съдба чака спящия великан

Паметникът на Бузлуджа е национално и световно архитектурно и художествено богатство и историческа ценност.

Обратно в новината

Коментари - Архитект за ”Бузлуджа”: Каква съдба чака спящия великан | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Нинова да не е решила да го вземе от държавата без пари и да го продаде на Толстой - той така и така вече е изкупил половин България.

"Паметникът е изграден с парите на държавата" НАГЛА ЛЪЖА! Хората получаваха една част от заплатите си в пощенски марки по 5 лева с рисунка макета на Бузлуджа (за справка по това време стартова заплата на "млад специалист" завършил висше е 90 лева) . След като бяха ощавили родителите ми по този начин аз ( който бях ВТОРИ КЛАС!) получих в училище подобна пощенска марка от 2 лева, която трябваше да платя на следващия ден. Понеже е нормално на тази възраст да нямам доходи, сещайте се кой е дал пари отново! Така хората с "небивал ентусиазъм" събраха пари за това "национално и световно културно наследство"!

Е не беше точно така. Заплати или част от тях не са били давани под формата на марки. И не бяха всички от по 5 и 2 лева. Като дете съм си купувал и от 50 ст. В класа предавахме хартия пак за марки. Ентусиазмът го имаше. Не всичко беше както го пишете - насила. В онези времена дори да звучи невероятно но в хората имаше живец, доброта. За последно и то случайно бях там преди около месец. Имаше 15-16 автомобила и още толкова мотора от Румъния. Отделно още толкова автомобила от различни окръзи. Ама нанай !!!! Всичко е заварено и затворено щото е въпрос на оцеляване. АБСОЛЮТЕН ЛЕШ !!!!

През 1974-та г. средната работна заплата в България е 142,0 лв. Така че няма как стартовата заплата на млад специалист да е 90 лв.

млад специалист през 1974г. беше 90 лв. Това е истината! Аз завърших през 1972г. л започнах работа с 90лв.Чак след 3г. заплатата ми стана 110лв.

Бузлуджа е строена със събрани пари на народа, и е на народа

нямало е комунисти. Наричам ги така - комуняги за да не ги наричам крадци и убийци.

Дорче,има един клип в Господари на ефира,Той умрял ма.

Социалистите не си плащаха тока а вие искате да ремонтират Бузлуджа! Те са свикнали държавата да им строи а те само да получават. Нека ги накараме най-накрая да проумеят, че социалистическият феодализъм свърши.

Какви туристи, какви пет лева за това архитектурно социалистическо недомислие. Най-честно е да се обяви търг и да се продаде най-изгодно. БСП ако иска да си го купи. И без това цялото ръководство на БСП е от милионери - бълха ги ухапала. Те не можаха да отделят пари за колибката на Георги Димитров на Опълченска, а вие мислите, че ще ремонтират Бузлуджа!

никъде в нашия нет не може вече да се води дискусия. Явно някой плаща за това доста добре, за да се обезмислят идеите, които се дискутират и да могат да се спускат "отгоре" както навремето. На някои все комунизъм им е в главата и си го мразят упорито без да го е имало.

такива са опорните точки - за всичко е виновен комунизма и Путин. И се повтаря милиони пъти. Подплатено е от някой.

Тъкмо ще има къде да вложи парите, откраднати от Пловдивски Панаир!!!

пуснете сградата на публичен търг - веднага ще си намери собственик

...събуди се прокуратурата, да обвинява заспалата икономическа полиция...

това са внуците на комунистите от онова време, завършили в чужбина с наши пари, които сега с промитите си мозъчета се връщат и искат да покажат на благодетелите си колко са благодарни ...

комунистическата памет трябва да се изтрива ,както в Германия Национал социалистическата ,защото и двете са терористични.Предлагам проект за планинска луксозна тоалетна с кафе ресторант и апартаменти.

Има много неефективност в управлението на ГЕРБ! За какво държат този рушащ се символ на Комунизма, който никой не поддържа и е опасен за хората и околната среда! ГЕРБ си имат изпитан ред при вземане на непопулярни решения. Трябва само да поискат мнението на САЩ за продажбата на тази руина като скраб, чрез търг на заинтересовани! Мисля, че САЩ няма да спре търга!

БСП що не се бръкне, или някой от нейните спонсори, ще прави дарителска кампания, пак с парите на народа. Я Станишката да им уреди евро пари да го възстановят в първоначалният му вид, а не в "нови архитектурни виждания", колкото и да са добри.

В ония времена така наричаха принудителната ангария, която робите на компартията не можеха да откажат. Сградата не може да принадлежи на БСП. Тя е държавна собственост и трябва да бъдеили някакъв паметник или да бъде премахната и нарушената природна среда да бъде възстановена със средства на компартията, респективно наследниците и.

... и да се възобновят честванията в памет на Хаджи Димитър. Да се създаде организация за масово посещение на тези чествания с цел да се задуши и впоследствие заличи сегашната практика за събиране на червената пасмина на 2 август!

Поредната комунистическа архитуктурна малоумница, при това с претенции...!?!?!? Та тази тоалетна чиния на Бузлуджа би трябвало отдавна да се взриви, защото загрозява само красивия ни Балкан - това е решението, тоалетната на комунистите да се разруши...!!!!!!

Младата архитектка не си е направила добре сметките. Като оставим настрана политическите страсти, от чисто практическа гледна точка, тази сграда няма никакви шансове нито да бъде ремонтирана и поддържана, нито дори да бъде съборена. Приходите от туристи, които да са достатъчно амбицирани да дойдат до там и да си платят за вход, няма да стигнат дори за нафтата за отопление на сградата, да не говорим за персонал и поддръжка. Затова сега си я прехвърлят като горещ картоф тази сграда. Дори да решат да я съборят, ще са нужни милиони левове само за извозването на хилядите кубици бетон, които ще се получат след взривяването и. Кой ще даде милиони левове за такова нещо?-никой! Ако се ремонтира( отново много милиони левове) , сградата трябва да се поддържа. Трябва отопление и климатизация, за да издържа на природните стихии. В момента покривът на сградата е абсолютно неспасяем. До такава степен е кородирала металната структура, че трябва да се построи отново. Просто ви гарантирам, че тази сграда ще си остане така поне още 50 години. ще си спорят, ще си драпат топките, но никой нама да плати милионите.

нещо прилича на декор от "Междузвездни войни" или "Трансформърс" , а те искат да го правят културен паметник на ЮНЕСКО.

На такова място е, че за нищо не става тая чиния, даже и за тоалетна такава. А е налята от бетон, така че още дълго ще виси, докато се саморазруши.

Този проект е строен най-малко за да се печели от него. Грандоманско безумие. При добър достъп само няколко месеца, колко туристи ще дойдат, колко ще платят, та да се самоиздържа. Даже обследване на състоянието не е правено! Може да е за събаряне!!!

да им пикая на националното и световно архитектурно богатство

Когато започнаха работа по този паметник, аз работих в дирекцията на НПМ "Шипка-Бузлуджа" -Казанлък. За себе си не виждам как ако този паметник не бъде изработен отвътре за да има вход, ще взема такса за посещение. Та този паметник при ясно време се вижда дори от вр. Шипка. Имам снимка на това. Не виждам и колко месеца ще има посетители-туристи, та там вечно духа и има мъгли. През зимата всичко замръзва, колко разходи ще трябват за да се опази това?. Ами подръжка персонал? Слънчевите и безоблачни дни са голяма рядкост. Струва ми се, че Нинова няма представа от нещата, но се перчи. Заинтересувайте се от хора, които са все още живи и са работили там, за да ви светнат нещата. Аз лично имам съмнения, че този паметник ще бъде рентабилен.

ПАК НИЕ ЩЕ ПЛАЩАМЕ НА КУРНЕЛИЯ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПРОПАГАНДА.БОЖЕ КОЛКО ПРОСТ НАРОД?!!?!?

Ииии, чия щерка е тази пишман архитектка, която не е успяла да влезе в УАСГ и затова е отишла в германия, където ги приемат специалност "Архитектура" с тестче по английски?

как чия...на някой от 'дрогарете'

От къде ги открадна, негоднико? МАРШ при конете!

На видно място на входа трябва да се сложи ...Бакърчето, как ,,бута,, Мавзолея! И монументален надпис - ,,Такава съдба чака и ... .Бузлуджа. !?

По новините ни подготвят за среща с извънземни вече 2 дни. Сигурно ще идват да си взимат чинията барабар с червената пасмина и ще заживеят щастливо на червената планета в комунизъм. За тва не стойте тука будали да жалеете за Бузлуджа, ами отивайте там да чакате ред, може и вас да вземат!

Ти си заа. ..Китайската стена , НЕ за Бузлуджа!

МОНУМЕНТА, може да стане паметник на Хаджи Димитър и Стефан Караджа и тяхната чета? На БОРБИТЕ на българския народ за СВОБОДА? ТОЙ е построен, със средствата на целия народ и не може да е притежание на една, партия???

Това са местни терористи и нехранимайковци! С това ли да ги величаем?

Ами извикайте Евгени Бакърджиев бе тъпанари-плямпалници,той има сили за още тъпни.А селтаците - умници и антибългри са жалки.Какво ви е виновен бетона и сградата.Това е труд и пара.Комунисти и отрепките им наследници вече не пеят в хора.А монумента наистина може да се ползва за нещо полезно иначе мазните умници пишещи подигравателно ще си остана завинаги свини мислещи само за келипир, шльокавица и сране.

Да си спретнат паметничето,да си го стопанисват , да си го гледкат и .. да печелят от него. Но без мене. Без нас. Доста вече ни лъгаха, сами да се оправят.

Каквото и да се направят все някой ще намери косури . Както и с паметника пред НДК . Винаги ще са надраскани и счупени.

щели да електрифицират и окрадат камънете на паметникот

Автпрката Лили верно ли ма? Световно богатство сме имали и да не знаем толкова време. Баси пропуска, разбираш ли. Дир-а, излагате се, но лошо нема. Поне е весело. :)

Тази не може ли да седне на петолъчката на монумента ?

Аз не се притеснявам. Има една Кичозна къща в Банкя. Тя ще замести"Чинията" и не 2, ами 3 милиона ще минат барем на "поклонение", за да я видят и порадват. И "монумент" ще има пред НДК с "великите мисли" на Слънцето. След това и НДК може да го "гътнат", но когато Лилето реши, че вече не е "апетитна баница". Нека да рушат - рушенето е най-лесно и там се изисква минимум "Акъл".

Момиче на прав път си. Направете го грамотно. Парите чакат разумните проекти.

сигурно е под крилото на юнеско и на Путин...

АЗ БИХ НАПРАВИЛ НА БУЗЛУДЖА (КАТО АЛТЕРНАТИВА НА МЯСТОТО НА МАВЗОЛЕЯ НА Г.ДИМИТРОВ) ПАМЕТНИК НА НАРОДНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ ... ДА, ДА , ГЕРОИ - ПРЕДАТЕЛИ В БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ СА 50/50 .... НЯМА ПО ПРЕДАТЕЛСКА НАЦИЯ В СВЕТА ... :)) .. ГУГЪЛ: КОЙ ПРЕДАДЕ АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ 24 ЧАСА

Що не си направиш едно мини-мавзолейче на Гошко и да му се радваш? И за да бъде пълен кефа-направи си и на сифистика Улянов.

а ти като се викаш Детройта, къв си? Радетел за българщината? Стой си в някогашното мериканско величие и не се обаждай, не ни давай акъл - ИМАМЕ СИ В ИЗОБИЛИЕ, дори чрез такива като тебе го раздаваме и на света.!

А 3-ТЕ ПАТРИОТКИ ДАЖЕ РОДИХА ОТ МУТРА АГА БАНКЯНЛИЯТА :))

Носталгията на БСП по комунизма.Реставрация на паметници и символи с надежда за реставрация на идеята,на тази идея,"която се оказа едно недоносче".

Ами, хайде де, съборете го най-накрая този паметник, но след това отидете и бутнете НДК, че нали и той е "паметник" на комунизма!

По делата ще ги познаете !! Оставиха това ,което българският народ от залъка си отделяше да го построи и се купуваха марки задължително имаше и по 2 лв. да се скапе както се скапва всичко . Проклети да бъдете пиздеци мръсни загдето унищожавате България.

а спящ червен пеликан.

как гордо звучи: архитект!! дори : АРХИТЕКТ!!! с дипломна работа от 2014г! това вероятно и е и единствената работа до днес!

У нас имаме "експерти" по събарянето. Специализирахме се. Каквото остана не разрушено, давай и него под ножа. Що за хора сме?Ами викайте Евгени Бакърджиев и почвайте! Какво чакате?

Тоз паметник трябва да се разкраси с един тон тротил, поставен на подходящи места и БСП да плати за извозване и замърсяване на природата...какъв късмет, че тези тесни социалисти едно време са се криели в миши дупки и не си формираха партийката на Черни връх например

Нашите политици от култура, изкуство, туризъм, или производство не се интересуват. Само от далаверата.

какъв туризъм там, бе тъпи?? 1441метра надморска височина в стара планина! голо като цица! та там 250 дни в годината не може жив човек да припари, а ако успее да иде, не се знае ще се върне ли, и къде!

Не смея да си помисля какви ще ги сътвори един млад човек, без историческа памет, без национална принадлежност, индоктриниран в Берлин с омраза към страната си и социализма. Нинова да не се подвежда по дойчевелски предложения.

Че откога русофилистиците мразите расия, М? Отвечай немедлена! И нали знаете, родени сте в България, за вас България е родина, не расия!

Значи "национално и световно архитектурно и художествено богатство и историческа ценност" се ремонтира, реставрира и т.н. по дипломна работа на студент завършил 2014? Това не е смешно - това е естествен връх на самовлюбеност и селендурска простотия.

Пич.то си го бива и е архитект.

Да бе, професионален фотограф, професионален грим, професионална фотосесия и някой който много добре борави с фотошоп. Чукни и името в чичко гугъл, ама първо удари една пърцуца да те хваща по-трудно страх и виж как изглежда в действителност.

Ако проекта се направи грамотно, спящият великан го чака добро бъдеще. Атрактивен е. Добра пазарна ниша. История, социални системи, поколения, в центъра на България, природа, на близо ресторанти, басейни, развлечения и т.н. Нещо като Вятърните мелници в Горна Малина но по-големи мащаби и предимства. Само у нас профанизирани голтаци с дясно мислене ?