Германски психолог: Отглеждаме разглезени и незрели деца

Много от днешните родители всячески се опитват да щадят децата си. В резултат от тези прекомерни грижи младежите често се оказват неподготвени за реалния живот.

Обратно в новината

Коментари - Германски психолог: Отглеждаме разглезени и незрели деца | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Миналата година синът синът на наши близки /живеят в Германия/ си доведе приятели германчета в България, ходиха на море. Много хубави впечатление ми направиха скромни, възпитани, тихи деца.

"Освобождаването","положителното мислене",йогата, присмеха към християнството, и от там всички тежки последици за човешката душа ще ни затрият! Никой не ни е виновен! ЗАБАВЛЯВАЙ СЕ! - това е новата главна ценност!

mishа

Една от малкото статии в дир-а, която доста ми хареса. Родителят е абдикирал напълно от позицията си на такъв.Той мисли, че като хвърли един телефон, таблет или друга техника(занимавка)в ръцете на детето, си е свършил работата и то няма нужда от повече внимание. Също смята, че детски градини и училища трябва да носят ПЪЛНА отговорност за възпитанието на детето му, а той да си вземе един "готов продукт". И така един незантересован родител оставя след себе си едно същество с чувство за величие и безнаказаност, а оттам идват всички други проблеми, за които четем всеки ден.Отчитам факта, че и доста родители работят много, за да поддържат някакъв стандарт на живот и може би занемаряват отношенията си с децата.

ЩО ДЕЦАТА А ПО-ТЪПИ ??? ... АМИ ДО 18 ГОДИНИ НЕВРОННИТЕ ИМ МРЕЖИ СА ВЕЧЕ ПРЕТОВАРЕНИ С КАКЪВ ЛИ НЕ БОКЛУК: - ТВ РЕКЛАМИ - ФЕЙСБУК ЛАЙКОВЕ И ДИСЛАЙКОВЕ - ЧАЛГА - ЕВТИНА ЙА ЙА БОЗА - ВИДЕОИГРИ .... ВМЕСТО ДА СЕ ОБУЧАВА И ИЗГРАЖДА РАЗКЛОНЕНИ НЕВРОННИ МРЕЖИ - КОИТО ОСТАВАТ ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ , МОЗЪКА НА ДЕТЕТО Е ОБРЕМЕНЕН С ИЗЛИШНА ИНФОРМАЦИЯ ...

ето това ми стана любим цитат: "В случая авторитетът се бърка с авторитаризма, а авторитаризмът пък се равнопоставя с нацистката идеология...". германецът е роб на страха да не го нарекат нацист. точно за това и меркел бе употребена за целта на неолиберал-фашистите и еврейските банкери - унищожаването на европа и европейските народи и подмяната на ценностите с фалшиви такива.

форума не е на нивото на статията

в германия на децата всичко им е позволено - дето се вика, още в корема на майка си, те си знаят правата - в детската градина и училищата пишман- психолозите постоянно разпитват децата дали родителите им се карат и постоянно им набиват в главите, че имат правото да се оплачат при същите тези "психолози"- децата не учат, мързелуват , пият, пушат, вземат наркотици - ако родителите им се скарат, оплакват се и по всяка вероятност се отнемат родителските права на родителите - системата им е отвратителна и резултатите са налице - на 16 години се изнасят от домовете си и отиват да живеят с приятел или приятелка - не уважават родителите си, нямат амбиции за образование , деца раждат деца и живеят цял живот на помощи - толкова за " демокрацията"

това ваши, лични наблюдения ли са?

До "Пoema c kumapama" - може много да те учудва, но "В" е доста прав. Детските псевдо защитници нанасят повече вреда, околкото полза.

моля да коментират хора с мнение и отношение форума е посредствен а статията е чудесна и изисква умни коментари

ти пък коя си? родителят на форума?

мога спокойно да се подпиша под всяко едно изречение от интервюто. само да добавя, че страхът на родителите идва и от там, случайно ако направят конфликт с децата те на не кривнат по лошия път, както се казва, откъдето връщане назад няма. но за това за отношението на родителите с децата трябва да започва още от родилния дом. респект и уважение да, но все пак трябва много добре да се знае и да е ясно кой кара влака. за да не бъда криворазбран ще добавя, че моите деца не са получили дори един шамар от мен. респектът се таи другаде.

едно от децата ми беше още малко, когато изяви желание да ми помогне при пренасянето на закупените от магазина хранителни продукти. то пожела да носи яйцата. знаех какво може да стане, но не отказах, за да не пречупя желанието на детето да помага. малко пред вратата то се спъна, падна и се разплака, яйцата бяха готов омлет. дигнах детето, прегърнах го и обясних, че нищо трагично не се е случило, но има неща, които децата не могат да правят, докато не пораснат по-големи, а аз мога винаги да му казвам кое не може, за да не стават такива неща....

въпреки, че тогава то беше едва на 3-4 годинки, детето ми - сега зрял човек още помни тази случка.

Еми как няма да ги е страх от конфликт с децата - нали ако им ударят шамар или им се скарат на обществено място току виж им отнели родителските права. Кой е виновен за разглезването? Май обществените стандарти и законите.

либералната демокрация

А то тука добре че не е така! Майчиците масово крещят на децата си да не тичали, че щели да се изпотят, или да не се ровели в пясъка, че щели да се изцапат, или да не се катерят, че ще паднат и ще се ударят, а после всички се чудят що е пълно с мамини синчета в тая България, дето като се оженят, питат жена си за мамината мусака и само дето не канят мама в леглото! Че и се надяват казармата да ги направела мъже! То си има причина българският "мъж" като загази, да вика Мале, Майко и Мамоо!

КОМПЮТРИТЕ И ВИДЕОИГРИТЕ РАЗВИВАТ МОЗЪКА .... НО СПОРЕД МЕН ЧАК КОГАТО ЧОВЕК СТАНЕ НА 18 ГОДИНИ , А НЕВРОННИТЕ ВРЪЗКИ ИЗГРАДЕНИ В МОЗАКА СА НЕКАЧЕСТВЕНИ ... ПОЛУЧАВА СЕ СВРЪХ-ПОТОК И ПРЕТОВАРВАНЕ НА МОЗЪКА И СЪОТВЕТНО ЗАБИВАНЕ НА МИСЛОВНИТЕ ПЪТИЩА .... ПРЕДИ 18 ГОДИНИ ДРУГИ НЕЩА РАЗВИВАТ МОЗЪКА - ДА РЕЧЕМ ОБИКНОВЕННА МАТЕМАТИКА ИЛИ НЕЩАТА КОИТО СЕ ПРАВЯТ С РЪЦЕ ...

При едно близко комшийско семейство (майка, баба и син), сина им наистина не му липсваше нищо до като растеше, даже на училище го носеха на гърба си, ту майката ту бабата, оня порастна и никаква работа не ще да хваща, вече се оплакват че ги притискал в ъгъла за пари.

Това е добър пример какво се случва с деца, които са израснали без баща изцяло под женско влияние (вкл. когато баща има, но не си изпълнява ролята). Стават мамини синчета като Николчо, без изключение. Това го казвам по повод на съдилищата, които масово присъждат децата на майките, защото те се грижели за нуждите на детето по-добре (уж). И после същите тия скочубри почват да използват детето ти като оръжие и да си отмъщават на теб за негова сметка.

ЕКСТАЗИТО ВОДИ ДО ЗАТЪПЯВАНЕ :)) ...

Не незрели, а НЕДОРАЗВИТИ мозъци. Досега в световната литература не е описан случай мозък да се развие от хроничен алкохолизъм и ебане на курви. Умствен труд трябва. Но колко по-лесно е да пуснеш пишлемето на улицата, създавайки цели поколения селски получовеци-дегенерати. Нали?

Боже, "улицата"...мечти! На улицата имат реален шанс да станат хора! Те обаче са телефони, таблети и компютри, заети от безсмислени игри...

Ооооо, отлични хора ще станат - ще се научат на проституция, побоища, наркоманизъм, преджобване, обири, убийства. Много си прав!

Тъй де, ама едно приятелско семейство (живеещо в Германия) си изкараха няколко часа в ареста и три посещения за един месец от социалните, защото детето се тръшнало пред касите в супермаркета за близалка, а баща му заявил, че няма да му я купи! Това е, върви после - възпитавай!

Този германски психолог се прави на ударен с мокър парцал и не казва от къде идва този неолиберален идиотизъм при възпитанието на децата !?В Западаща Европа социалните служби са частни и прибират огромни средства от държавата особено в "грижата " им за децата ! Ако един родител не е угодил на детето си ,или му се е скарал за нещо ,или не дай боже му е ударил шамар...веднага започват проблемите му с тези "социални" служби ,като резултата е най-често отнемане на детето от родителите му и пращане в друго семейство /възможно и гей-двойка/ !? Цялата тази "дейност" на тези социални служби се е превърнала в печеливш бизнес, където за всяко "наблюдавано" дете, тези служби получават значителна сума пари от държавата .Родителите на Запад дори не смеят да се скарат на детето си . До 14 годишна възраст не бива да го оставят само ,или да го пратят дори до магазина само . Всичко това превръща родителите в зомбита ,а децата в малки идиотчета ; )

Няма угодия на българските тиквеници. Като кажат, че децата трябвало да се жалят - били еврогейски толерасти, които не знаят как да възпитават. Като кажат, че децата не трябва да се жалят - правели се на ударен с мокър парцал. Деева това наше семе криво, дето който и край да подхване, все е на контра и все е недоволно и все има за какво да се заяде. Ей затова никога няма да се оправим.

статията сякаш е писана за българската, а не за германската действителност, защото абсолютно реално я отразява!!!

защото винаги копираме лошите немски практики, а сме отрицатели на добрите правим точно обратното

По-добре не би могло да се каже.

Трябва сериозно да се ограничи или преработи интернет в посока образование , а не игри или Фейсбук. Не може да пускаш до компютър индивид , който дори една книга не е прочел самостоятелно. За вече мислещите интернет е невероятно благо за развитие.

Цялата образователна система на демократичните държави е за основна преработка и преосмисляне съгласно новите глобални дадености.

'ГЛОБАЛНИ ДАДЕНОСТИ" или "ГЛОБАЛНА ЗАВИСИМОСТ"- МЕРАКЪТ НА СВЕТОВНИЯ ВЛАСТЕЛИН.

Най-интересното в случая е че при застарялата комсомолка германски психолог все още има работа.

Най-важното в цялата статия"децата трябва да се научат, че в живота не може само да взимаш - трябва и да даваш".

Единственното условие, което би позволило да бъдат възпитавани НОРМАЛНИ деца е : ПЪЛНАТА ЗАБРАНА (ДОСТЪП) ДО СЪВРЕМЕННАТА ТЕЛЕВИЗИЯ, НА МОБИЛНИ ТЕЛЕФОНИ И КОМПЮТРИ ( + ИНТЕРНЕТ И ВИДЕОИГРИ) НА ДЕЦА ДО 15 годишна възраст!!! Иначе след 20-30 години няма да има кой да продължи рода в Белите Държави, освен арабите и негрите ...

Нали затова иде реч? Да се смени населението на Европа!

майн либе хер! Това, за което пишете, обаче е следствие на тоталната либерализация на обществото, наложена отгоре - от вашите колеги, които едва ли са си давали сметка, че едно е да си представяш едно дете, когато си създаваш теориите, друго е този теории да станат ръководство за абсолютно всички родители за абсолютно всички деца. не призовавам към домашно насилие, защото това е увреда за цял живот. Обаче нищо не може да ми убеди, че един възпитателен шамар е нещо лошо! По-нормалните психолози дори съветват да не скриваме чувствата си от децата - те трябва да знаят кога ни докарват до бяс и с какво. На моето дете два пъти му приложих моята доморасла теория и практика и имаше голям ефект. Започна да уважава - не, не силата, а моите чувства, породени от неговите действия. Започна да се съобразява. Но и аз винаги гледам да обясня абсолютно честно всички проблеми - ти мислиш така, но аз мисля дугояче и т.н. Всичко е динамично в отношенията на родители и деца, затова - тоягата и моркова. Тоягата не бива да се пренебрегва, че инак получаваме охранени и мързеливи зайци.

това е абсолютно вярно, децата от 5 години нагоре трябва да бъдат карани да вършат малки работи в дома срещу награда, а от 16 да работят в магазин събота и неделя, да се научат на работа и как се печелят пари, не да се дрогират по децки люлки за срамотиите.

Психаря открил топлата вода. Още на шумерска глинена табличка пише: "Който жали пръчката, не жали сина си!" Te са първата цивилизация с "охолно" живеещи хора...

И къде са сега?

Моят син заслужава най-доброто! Това е моето кредо! Аз искам той да получава всичко необходимо, за да има комфорт в живота си. Гледам го като принцеса! И се надявам, че един ден ще стане истински мъж! И не искам да ходи в казарма! Когато пожелае нещо - получава го. Много ме обича и всичко е наред.

Сложих ти плюс, но това не е съвременната майка, а соц майката. повечето от днешните майни се изучиха и поработиха в чужбина, та видяха какво е нужно, за да стане Човек от теб и да се пребориш в живота. А и защо коментираме само МАЙКИТЕ? Мъжкият пол само за осеменяване ли е? Като при животните??? После го няма в отглеждането??

Твоят син още нищо не е заслужил! Той получава всичко само заради твоята безусловна любов. Ако спреш да му купуваш всичко, дали ще те обича пак толкова? Та ти си се докарала да състояние на дойна крава, не на реален човек със своите потребности. Моят син наврето ми каза, че тройкаджиите в училище имат по-скъпи телефони от неговия. Аз пък му отговорих - обаче ти своя си го изработил сам! /наистина подработваше през ваканцията/ Гордей се с това, не с парите на баща си. И той ме разбра. Научих го и да цени труда си, и да не се връзва на разни не дотам добри "приятели". Имам познати, които като теб не отказват на синчето нищо. Вече е наближава 30-те и още го дундуркат. А той е вечно с претенции, но работа не върши никаква. Та внимавай как ще си постелеш.

Именно, така се навлиза постепенно в реалния живот, а не с притичване и скъпи играчки. Твоята любов е истинска любов, ама какво ще ги правим другите майки с тяхната безусловна обич незнам.

Не виждам нищо лошо да помагам на сина си и като стане на 30 години! Че и на повече да е. Затова съм майка.

Селяндурите отглеждат и възпитават селяндури - това е истината...

То не е за хвалене, ама пак добре, че го осъзнаваш!

ОТГЛЕЖДАМЕ НАРКОМАНИ -ДЕБИЛИ!

и кой е виновен ще ги отглеждаме??? да не би те да са виновни че днешното общество е червиво...

Ако направех някоя простотия, учителката спокойно ме ошамарваше,ако се оплача на баща ми,да не говорим ако тя се оплаче от мен,баща ми допълнително ме ошамарваше,най малкото щото го излагам пред учителите.Сега родителите ходят да бият учителите щото им били накърнявали самочувствието на пиклъвците като са им завъртили един шамар !

ами той и боя изгражда... ако е със възпитателна цел де...

Родителите не са виновни! Живеем в консуматорско общество, където родителите са безсилни да опазят децата от отрицателните му ефекти, и децата израстват с манталитета, че е изконно тяхно право да им се задоиволяват желанията и капризите, породени от това общество. Достатъчно е само да видите рекламите, които се леят по тв-тата, и "дебатът" става излишен. А разни психолози, социолози и пр. "научни" труженици, могат да си хвърлят дипломите и да си посипят главите с пепел.

Dimi

Именно родителите са виновни! Около мен имам примери и за едната и за другата страна... просто на 90% от родителите не им се занимава и им е по-лесно да пуснат телевизора вместо да обърнат внимание на детето или пък никой от двамата не иска да е "лошия" който забранява това или онова и всичко се превръща в свободия... наистина е лесно да си направиш/ родиш дете ама трудното е да го възпиташ за да стане човек... много лесно е да се оправдаваш с обстановката/ телевизията и прочие когато си абдикирал от задълженията си на родител

личния пример е личен пример, но аз ползвам и друго средство-помагам първия път, от там нататък само да се оправя, ако допусне същата грешка. да не разчита на мен.

няма как да станеш човек, ако не си ял поне веднъж хубав и качествен бой като малък. боят има възпитателен характер. не става дума да пребиеш детето, а да го ошамариш, за да разбере, че възрастните трябва да се слушат и най-вече уважават! но не трябва и безпричинно да раздаваш шамари, а само по "заслуга".

Как няма да са разглезени,след като са родени и отглеждани от родители, които са готови да закупят апартаменти за стотици хиляди, само да могат да запишат любимите си нехранимайковци в желаното училище...

купили са те...въшльовци, селски тарикати.

Продали дядовите ниви, купили апартамент в София и.....простотията е тук. Не се съобразяват с никой .Говорят високо в превозните средства, пускат си чалга, та всички да чуят, а когато имат гости....майко мила! Децата им ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да седят САМИ на седалката в автобуса... Това е възпитанието.

А желаното училище, поради каква причина е в София?

Всеки българин, който отиде в ГЕРМАНИЯ, надебилява, или става алкохолик. Ако е нещастен, и двете!

Включвам се сега: заваляха ли вече коментари, примесени със спомени, за "правата" сопа на баба и дедо, дето възпитава най-добре и най-правилно? Така де, статията е от Дойче Веле!

най неприятното в кочината е, че ти си изправен срещу целия свят в битката за собственото ти дете. плебса се страхува от конфликти псевдо баровците (забогатял плебс) няма време да се занимава с децата си, учителите са по-недисциплинирани от децата, и ти трябва непрекъснато да се бориш с всичко това и да доказваш, че тая кочина е кочина и това не е верния път...

не слагай минуси бе плебей прост, опровергай ме...ако можеш!

Основната ми грешка е, че все още съм в България и обричам децата си на мизерия и мутрински слугинаж

Основната ти грешка е че си се родил роб. Респективно - и децата ти са такива. Може би един така по-елитен роб, в един по-модерен робовладелски строй, но все пак робовладелски. Да си роб, е начин на мислене. А няма кой да те научи, да ти покаже как да мислиш различно.

децата иматвправо на мнение и на избор.не са робите на родителите.да се чустват свободни да се оплакат заради алкохолизма или други нередности на родителите

Странно защо, макар че не са роби на родителите си, което е самата истина - те са гости в семейството, които обаче по правило най-бързо, трайно и качествено усвояват магариите на родителите си и всичките им вредни навици.

Абсолютно точно е казано. Аз бих добавила, че не е важно толкова, какво казваш на децата си, а какво им показваш. Това ги възпитава повече т.е. личния пример.

Най-добра работа върши тихия тон на говорене и любовта към децата

Зависи от детето. Когато практикувам така на втория ден ми се качват на главата и правят куп безобразия. От досегашната любов тепърва виждаме резултатите на подрастващите. Навремето ни биеха и ходехме да правим къщички за птиците, сега отглеждаме с любов и кво.. виж статията и клипа как се бият котки.

"Навремето ни биеха и ходехме да правим къщички за птиците" - ха-ха-ха, това направо отве дивеча оттук до Каспичан! Аз лично помня едни деца, дето ги биеха, а след това ходеха и бесеха котки по стълбовете за тупане на килими.

И като някой им кресне като пораснат напълват гащите. На пазара в Лондон даже ги колеха като овце без да гъкнат. Само двама са оказали съпротива. И двамата чужденци.

От личен опит ти казвам - не е така. Разбира се хората не сме съвършени.

Прав е пича. Гледам и в България предпочитат да дадат таблети и телефони на децата и да не се занимават с тях. И проблемът идва от това, че много от сегашните родители са възпитавани пак по същия начин, макар и без тбалети ителефони. Т.е. не можеш да дадеш нещо, което сам нямаш (като възпитанието например).

прав си, ама като са му взели душата на работника, като са му скъсали нервите на служителя, като са им хвърлили мизерни заплати, как този човек да се успокои и да отдели време на децата си, като се настрои положително и предаде емоцията на тях? при повечето народ е тъй положението ... колкото и да не ни се иска

Например, да откаже да се размножава и да продуцира инстанции на такива като себе си.

Пичага не си единстеният дето работи. И аз си скъсвам четирибуквието от работа и какво сега дай по тоя повод да се лишим от всичките хубости на живота. пиеш една ракия с жената и готово. Или явно досега не си работил и сега ти се е видяло нанагорно... Това не е оправдание. И двамата ми родители работеха, вече са пенсионери де.

Боят не помага само на Грънците

Тоя акъл ще ми дава, както искам така ще възпитавам децата си!

Дойчовците дето са изгориха циганите си ни дават акъли как да живеем с цигани и ги превърнаха в престъпници. Дойчовците, дето при бездетната си лидерка постигнаха 16% безплодие в страната си тръгнали да дават акъли как да си гледаме децата!

Сестра ми има седем деца (първо момчета тризнаци, след това още едно момче, след това момиче и след това момичета близнаци). Най-големите ще бъдат сега осми клас, а най-малките ще са второкласнички. Всички деца си ги е пуснала да ходят сами на училище от първи клас. Не им пише домашните, не ходи по родителски срещи. Шегува се, че вместо да им трепери и да ги разглезва е раждала други деца. И иска да има още! С новия й приятел работят по въпроса. Това за мен е родител! Научи ги от малки сами да сиготвят, да си сервират и да си мият чиниите. Децата имат пълна самостоятелност - големите са спортисти и тримата, ходят по лагери от малки, дори в чужбина. Справят се с всички трудности!

Сега пиши от колко бащи са 7 деца и защо сестра ти не е женена.И как няма да се справят децата те са оставени на самотек.Ако не се справят няма да оцелеят.Ако имах власт бих направил закон до 3 деца държавата да помага с пари.Следващите 2 безплатно.За 6 то и нататък спират се всички помощи и се плащат по 5000 лева на година.Който не спазва затвор?8 деца ромска идилия.8 деца трябва да имат само хоро които могат да уссигорят на децата стандарт на живот.Другото е престъпление срещу децата

Сестра ви има ли брак и нормално семейство? Или сменя приятелите и партньорите и продължава с детеправенето? А родените дотук дресира да се оправят сами. Такава раждаемост и "възпитание" ли трябва да поощряваме според вас?

В Германия сестра ти извършва поне две престъпления. Първото е че оставя децата да ходят сами по улицата. Второто е че не е постоянно с тях: ако се гледат едно друго си е престъпление. Изобщо толкова деца само с много пари, жената постоянно в къщи и със прислужничка. И ако не е така, в Германия ще и отнемат децата и ще ги дадат на богати бездетни семейства ако са здрави. Ако не са съвсем здрави може да ги пуснат на някое гейско-лезбийско семейство с пари да ги превъзпитава. Едно по едно, да не би да почувстват какво е брат и сестра. То германците и в Бг със пудела си ще го наложат подобни закони. Тази статия си е част от предварителното облъчване на матряла.

е ,че вие изобщо не знаете какво е това нещо което наричате ''престъпление''.

Някои хора правенето на деца го имат за спорт. И източник на доходи.

Забелязвате ли този трол Вивианна как се изпокри? И на нито един въпрос няма да даде отговор мизерната мърша. Защото задачата им тук е да промиват мозъци и да работят срещу модела на традиционното семейство с неговите любов, отговорности, грижа, възпитание и т.н. . Самотни майки, раждане на деца от няколко мъже, гейски и лезбийски "семейства" и прочее изродщини. Това се опитват да ни внушат и натрапят за нормално.

Ами гледа си децата. Не като тебе. Как бяха многоцветтните?

Подрепям ! В едни по-лоши времена ходех до училище, пътувах сам до провинцията ( когато нямаше, кой да ме придружи ), научих се да готвя в 1-ви клас, можех да се оправям сам в продължение на седмица ( преди да навърша 10 ). Всички трудности през, които съм минал събудиха дълбоко уважение към родителите ми и усилията, които те полагат в отглеждането ми. Научих се и да приемам грешките, които всички правихме в този процес, без драматични тийн изцепки. На тези, които предпочитат да са моралисти, да сочат с пръст, да цитират някакви закончета им пожелавам техните деца да ги уважават поне толкова, колкото аз уважавам моите родители, въпреки грешките и/или именно точно поради тях !

А родителите ти къде са били? Егах ти и "родителите"! Оправял се с всичко сам. Сега налице ли са? Ами уважавай си ги, може и да започнеш да ги издържаш, познавам такива боклуци, които лежат и чакат децата им да ги хрантутят. Обаче яка дресировка са им ударили, ще ги тачат и дундуркат до гроб.

Абе зелки смотани. Нали точно бездетната шмеркел въвежда лиготещи закони за децата. И още от малки ги отнема от родителите и им забранява да ги пипат. Все едно някой който няма книжка поради докторска забрана да пише правилник за движение по пътищата.

Родителите бягат от конфликт с децата, защото в днешно време има много съветници и социални, според които ако му повишиш тон или не дай си боже го шамаросаш, социалните направо ще ти го вземат или самото то ще те осъди. Та от едната крайност, отидоха нещата в друга. Понякога отрезвителен шамар, висок тон или просто твърда позиция вършат работа от хиляда приказки. И колкото по-рано взимат участие в реалното ежедневие, а не във виртуалната измисленост е по-добре.

Че има малко повече инфантилност, лекомислие и суета в настоящото ''ново'' поколене е факт. Въпросът е,че това са едни много подготвени хора без насадени комплекси ,които родителите им носят. Само свръх глупаци могат да твърдят,че поколенията ДОВЕЛИ ЧОВЕЧЕСТВОТО ДО ДВЕ СВЕТОВНИ ВОЙНИ са по-качествени от днешните млади хора! Тоя немец е пълен комплексар.